ophelia78 17.08.15, 16:55 wyborcza.pl/1,75478,18582441,nie-chca-by-panstwo-finansowalo-lekcje-religii-zebrali-juz.html#BoxGWImg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-kasia27 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:00 A gdzie można taki podpis złożyć, bo ja chętna, ale nic ne słyszałam? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:06 e-kasia27 napisała: > A gdzie można taki podpis złożyć, bo ja chętna, ale nic ne słyszałam? Ja też bym chętnie podpis złożyła, ale nie wiem gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
poppy_pi Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:29 Na FB jest formularz, który można wydrukować i przesłać do organizacji. w kilku większych miastach są tez miejsca, w których można złozyć podpis. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 08:01 Kretynskie lewactwo. Religia w szkole to po prostu powrot do normalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 08:04 gogologog napisał: > Kretynskie lewactwo. > Religia w szkole to po prostu powrot do normalnosci. > po tobie widać ze akurat nadmiar hostii i kadzidła nieźle we łbie namieszał Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 23:03 co moze napisac merytorycznego kretynskie lewactwo? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 23:07 gogologog napisał: > co moze napisac merytorycznego kretynskie lewactwo? no własnie PIS komuchu , te dwa posty dowodem na to ) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:04 jakiej normalnosci? kiedy w historii religia byla w szkole po za tymi 20 laty ostatnimi...? Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 23:02 > kiedy w historii religia byla w szkole po za tymi 20 laty ostatnimi...? Jak trzeba miec zryty mozg zeby zadawac takie pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 20:29 Religia byla w salkach. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:04 Kapitalna inicjatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:15 O, wreszcie. Ja też złoże, tylko gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:19 A ja nie mam ochoty płacić dodatkowo za religię, wiem i tak płacę bo pracuje i z moich podatków, ale i tak je zabierają i tak to niech przynajmniej nie muszę płacić za to że dziecko na religię chadza. A dlaczego chodzi, bo chodzą wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:21 Jak będzie trzeba zapłacić ekstra to przestaną "chodzić wszyscy". Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:31 "A dlaczego chodzi, bo chodzą wszyscy" Głęboka przemyślana religijność z tego przebija. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:58 Głębokość przemyśleń proporcjonalna do religijności. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:32 nie musisz płacić ty - niech kościół opłaca katechetów i lekcje religii Odpowiedz Link Zgłoś
skyler-white Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:25 A dlaczego chodzi, bo chodzą wszyscy. Współczuję podejścia do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:33 m.facebook.com/events/1010965208932040/ Tu są wszystkie informacje. Można samemu wydrukować formularz, pozbierać podpisy po rodzinie i wysłać pocztą do organizatorów. Można też poszukać organizatorów akcji w swoim mieście (na fb są linki). Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:04 Następna DURNA inicjatywa ! Komu ona ma służyć ? Bo na pewno nie tym,którzy w wierze katolickiej wychowują swoje dzieci. Przecież nie ma przymusu,posyłania na religię,to dlaczego HIPOKRYCI posyłają swoje dzieci na katechezę i do Komunii oraz innych sakramentów ? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:05 Ma służyć normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:10 krejzimama napisał: > Ma służyć normalności. W TWOJEJ Wersji normalność,mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:13 Katolków ogólnie normalność nie interesuje skoro potrafią bronić księzy pedofilii. Ale ona nadejdzie i lepiej by nadeszła ewolucyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:15 krejzimama napisał: > Katolków ogólnie normalność nie interesuje skoro potrafią bronić księzy pedofil > ii. > Ale ona nadejdzie i lepiej by nadeszła ewolucyjnie. Mnie nie interesuje Normalność wg twoich kryteriów. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:16 Twoje zaintersowania nie są przedmiotem dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:19 krejzimama napisał: > Twoje zaintersowania nie są przedmiotem dyskusji. Twoje poglądy też. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:20 Jak najbardziej są. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 08:03 Nie ma co dyskutowac z kretynem Najpierw sprowadza Cie do swojego poziomu a potem pokonuje doswiadczeniem - jakos tak to bylo Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 08:05 gogologog napisał: > Nie ma co dyskutowac z kretynem > Najpierw sprowadza Cie do swojego poziomu a potem pokonuje doswiadczeniem - jakos tak to bylo jak rozumiem ty nie dyskutujesz ,tylko wciskasz głupawe uwagi , nie dlatego ze nie ma z kim a dlatego ze IQ nie staje ,tobie .... Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_caryca_katarzyna Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 18:01 jemu pewnie nie tylko IQ nie staje... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:48 olga727 napisała: > Mnie nie interesuje Normalność wg twoich kryteriów. A można wiedzieć w/g jakich kryteriów normalność Ciebie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:15 olga727 napisała: >dlaczego HIPOKRYCI posyłają swoje dzieci > na katechezę i do Komunii oraz innych sakramentów ? [/b] ja nie posyłam a muszę finansować. To dopiero paranoja zwłaszcza że przez tę "dobrowolną" godzinę moje dziecko ma okienko w szkole! Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:24 mama303 napisała: > olga727 napisała: > > >dlaczego HIPOKRYCI posyłają swoje dzieci > > na katechezę i do Komunii oraz innych sakramentów ? [/b] > > ja nie posyłam a muszę finansować. To dopiero paranoja zwłaszcza że przez tę "d > obrowolną" godzinę moje dziecko ma okienko w szkole! Nie jesteś zorientowana w temacie: religii są 2 godziny lekcyjne/klasę. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:33 Może druga godzina religii jest na pierwszej lub ostatniej lekcji? PS po co piszesz pogrubioną czcionką?? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:38 maslova napisała: > Może druga godzina religii jest na pierwszej lub ostatniej lekcji? > PS po co piszesz pogrubioną czcionką?? Rzadko kiedy jest tak plan ułożony,aby religia była tak rozłożona w planie. Nie wolno używać pogrubionej czcionki ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:46 olga727 napisała: > Rzadko kiedy jest tak plan ułożony,aby religia była tak rozłożona w planie. a no właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:00 1. W tym największy problem, ale czasem cuda się zdarzają. 2. A czy ja Ci bronię? Pytam z czystej ciekawości, bo nie widzę zasadności, ale co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 12:46 Ja pierdziu - jakim cudem udawało się za moich czasów tak ustawić religię w salkach katechetycznych przy plebanii, żeby nie wbijała się w blok zajęć szkolnych?! W dodatku jakoś nie jestem w stanie sobie przypomnieć przypadku, żeby była inaczej niż bezpośrednio po lekcjach?! Normalnie cud na Wisłą, Odrą i Pasłęką. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:15 Nie mam pojęcia jak, ja miałam zawsze lekcje religii po południu, w zależności od klasy, do której chodziłam, były to godziny 16.00, 17.00 lub 18.00. Parafia, do której należałam nie współpracowała ze szkołą w tym (w zasadzie to w żadnym) temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:34 ale okienko może być jedno - co się tak ciskasz? Mój syn tak miał w zeszłym rok - jedna religia była na pierwszej godzinie Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:44 olga727 napisała: > Nie jesteś zorientowana w temacie: religii są 2 godziny lekcyjne/klasę.[ > b][/b] trudno nie być zorientowanym jak się ma dziecko w polskiej szkole. Okienko na każda godzinę religii niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:50 Ale możesz poałać dziecko na Etykę,zamiast na religię. Od nowego roku szkolnego szkoły będą mieć Obowiązek zorganizować takie zajęcia dla zainteresowanych. Ciekawe z Jakich Funduszy będzie opłacany nauczyciel etyki ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:56 olga727 napisała: > Ale możesz poałać dziecko na Etykę,zamiast na religię. Od nowego roku szkolnego > szkoły będą mieć Obowiązek zorganizować takie zajęcia dla zainteresowanych. juz od tego miała obowiązek, pewnie sie domyślasz że godzina lekcyjna była dobrana tak, żeby wygodnie było na nia chodzić. Nie skorzystałam Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:02 Twoje zorientowanie w temacie powala. Może najpierw doczytaj, zanim się wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:03 *wypowiesz Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:29 > > Nie jesteś zorientowana w temacie: religii są 2 godziny lekcyjne/klasę.[ > b] Tym gorzej!!! Dlaczego mam płacić za 2 godziny lekcyjne, na które i tak moje dziecko nie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 08:02 olga727 napisała: > > ja nie posyłam a muszę finansować. To dopiero paranoja zwłaszcza że przez > tę "dobrowolną" godzinę moje dziecko ma okienko w szkole! > > Nie jesteś zorientowana w temacie: religii są 2 godziny lekcyjne/klasę.[ > b][/b] moze ta druga godzina jest na początku albo na końcu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:50 To posyłaj na etykę. Ona tez jest finansowana z tej puli. Inne wyznania tez korzystaja z tej puli. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:53 przeciwcialo napisała: > To posyłaj na etykę. akurat nie posyłam ale gdybym posyłała to chętnie zapłacę o ile nie będzie to 18ta godzina lekcyjna Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:07 mojemu dziecku zaproponowano w zeszłym roku etykę - o 7 rano czyli na lekcji 0, podczas gdy na 1 jego klasa miała religię Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:10 cudnie Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:38 Moje dzieci miałyby mieć osobno (bo syn był w 2 a córka w 4 klasie), więc syn miałby mieć o 16.00 (lekcje miał najdłużej do 13.40), a córka o 7.00. Dodam jeszcze, że etyka miała odbywać się w innej szkole, piechotą jakieś pół godziny, więc gdyby córka chodziła na etykę, to spóźniałaby się co tydzień na pierwszą lekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:58 ja w tym roku zadeklarowałam dwóch - ciekawe jaki plan stworzą , bo też będą osobno Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:31 > To posyłaj na etykę. Ona tez jest finansowana z tej puli. Inne wyznania tez kor > zystaja z tej puli. O to ciekawe. Czy możesz napisać jakie wyznanie oprócz katolickiego mają przywilej mieć religię w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:35 Prawosławni na Podlasiu na pewno i chyba jeszcze tzw. luteranie w niektórych rejonach kraju. I żeby było jasne. Jestem temu równie przeciwna jak finansowaniu religii 'jedynie słusznej'. kotradykcja napisał(a): O to ciekawe. Czy możesz napisać jakie wyznanie oprócz katolickiego mają przywilej mieć religię w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:46 olga727 napisała: > Następna DURNA inicjatywa ! Komu ona ma służyć ? \ ochronie sporej kasy przed wydaniem je na guano >Bo na pewno nie tym,którzy w wierze katolickiej wychowują swoje dzieci. ich wiara i ich problem ze powinni płacić dziesięciny na swoich plebanów Przecież nie ma przymusu,posyłania na religię,to dlaczego HIPOKRYCI posyłają swoje dzieci > na katechezę i do Komunii oraz innych sakramentów ? nie myl hipokryzji ze zwykłym strachem przed np rodziną... Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 20:47 >>nie myl hipokryzji ze zwykłym strachem przed np rodziną... a rodzina to mafia sycylijska ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 22:30 aquella napisała: > >>nie myl hipokryzji ze zwykłym strachem przed np rodziną... > > a rodzina to mafia sycylijska ?? Krk jest tak zbudowany z omertą na czele ,ale tu mowa o mamusiach ,teściach babciach Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 11:30 no ale ludziom się właśnie ulewa, że z religii nie korzystają a z ich podatków jest opłacana. Odpowiedz Link Zgłoś
i.co.teraz99 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 20:13 Mi też się ulewa, gdy moich podatków utrzymuje się: - więzienia wraz z lokatorami - patologie w ramach tzw. opieki społecznej, budownictwa - socjalu - oddziały leczące narkomanów, alkoholików itp - większość urzędasów - odprawy dla górników i wcześniejsze emerytury - przywileje nauczycieli, np. roczny urlop zdrowotny - partie, pensje parlamentarzystów - emerytowanych młodych mundurowych i starych sb-ków, milicjantów - imigrantów I inne. Chcę decydować na co pójdzie kasa z moich podatków! Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 20:16 Musisz przestac placic podatki. Innego wyjscia nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 20:28 Dodam finansowanie partii politycznych, ich kampanii wyborczych oraz organizacji społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 22:28 plater-2 napisała: > Dodam finansowanie partii politycznych, ich kampanii wyborczych oraz organizacji społecznych. tez mi sie to nie podoba ,ale jeszcze bardziej to ze mogli by sponsorować w sposoby jawny lobbyści, no PIS byłby sponsorowany przez producentów dewocjonalii ) Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 20:33 Przymusu nie ma,ale trzeba: 1.miec twarda doope 2.placic za cos co nas nie dotyczy 3.wytlumaczyc dziecku dlaczego musi godzine kiblowac zamiast skonczyc wczesniej lekcje Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:34 Wtłaczanie dziecku religijnych bzdur można nazwać psychiczną pedofilią. Budżet wydaje na to 1,5 mld rocznie. Ale i rodzice nie są bez winy świadomie robiąc swoim dzieciom krzywdę posyłając je na te zajęcia i narażając na kontakt z psychicznie ziezrównowazonymi katechetkami i sisotrami oraz kśiężmi wsrod których jest wysoka nadreprezentacja pedofilów. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:08 krejzimama napisał: > Wtłaczanie dziecku religijnych bzdur można nazwać psychiczną pedofilią. > Budżet wydaje na to 1,5 mld rocznie. A ile miliardów złotych budżet wydaje na taką ruinę jaką jest ZUS ? > Ale i rodzice nie są bez winy świadomie robiąc swoim dzieciom krzywdę posyłając > je na te zajęcia i narażając na kontakt z psychicznie ziezrównowazonymi katech > etkami i sisotrami oraz kśiężmi wsrod których jest wysoka nadreprezentacja pedo > filów. > Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:11 Nie próbuj kierować dyskusji na tory tobie wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:13 krejzimama napisał: > Nie próbuj kierować dyskusji na tory tobie wygodne. > A ty co cały czas robisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:17 Nie robie. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:17 > A ile miliardów złotych budżet wydaje na taką ruinę jaką jest ZUS ? A co ma piernik do wiatraka? BTW - pogrubianie tekstu nie sprawia, ze staje sie bardziej przenikliwy )) Zwlaszcza w przypadku takich farmazonow. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 20:20 fragile_f napisała: > > A ile miliardów złotych budżet wydaje na taką ruinę jaką jest ZUS ? > ] > > A co ma piernik do wiatraka? Dla ateistów to jest równoznaczne. > BTW - pogrubianie tekstu nie sprawia, ze staje sie bardziej przenikliwy )) Zw > laszcza w przypadku takich farmazonow. Farmazony ? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 07:16 A nie? Wyskakujesz nagle z zusem, bo zabrakło Ci zwyczajnie argumentów. Wypowiedzi mało lotne podbite pogrubieniem wciąż są mało lotne Odpowiedz Link Zgłoś
kolter 11 17.08.15, 21:51 olga727 napisała: > krejzimama napisał: > > > Wtłaczanie dziecku religijnych bzdur można nazwać psychiczną pedofilią. > > Budżet wydaje na to 1,5 mld rocznie. > A ile miliardów złotych budżet wydaje na taką ruinę jaką jest ZUS ? ze niby nauka religii to szkolą przetrwania , nauczy jak z lebiody placek upiec jak ZUS zbankrutuje ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 09:08 ale "ta ruina ZUS" utrzymuje Twoich rodziców / dziadków / itp Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 09:11 kama265 napisała: > ale "ta ruina ZUS" utrzymuje Twoich rodziców / dziadków / itp > Chyba ci słońce zaszkodziło ! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:47 olga727 napisała: > kama265 napisała: > > > ale "ta ruina ZUS" utrzymuje Twoich rodziców / dziadków / itp > > > > Chyba ci słońce zaszkodziło ! kradną?? ,zupki w caritas ?? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:50 dziadkowie nie żyją, teść nie żyje, reszta pracuje, bo dzięki komorowskiemu i spółce nie mogą się cieszyć emeryturą. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:54 nie czuję się na siłach dyskutować w takim demagogicznym tonie, sorry rozumiem, że koleżanki Arwena i Olga postulują zlikwidować ZUS w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 11:16 kama265 napisała: > nie czuję się na siłach dyskutować w takim demagogicznym tonie, sorry > rozumiem, że koleżanki Arwena i Olga postulują zlikwidować ZUS w ogóle? > Tak,dokładnie to. Po co nam tak ułomny urząd,który służy tylko do okradania ludzi z ich pieniędzy a nie dając nic w zamian. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 12:57 aha. A Twoja emerytura będzie skąd? i Twoich bliskich? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 13:16 ty naprawdę wierzysz że my będziemy mieć jakieś emerytury? Wrzucanie pieniędzy do ZUS-u to jak wrzucanie ich do studni bez dna. Jak kto mądry to sam odkłada na swoją emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:18 moi rodzice mają emerytury. Co proponujesz? uśpić wszystkich emerytów? błagam... chciałam Ci tylko uświadomić, że nie tyle kto mądry, ale KOGO STAĆ - odkłada na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:02 olga727 napisała: > Tak,dokładnie to. Po co nam tak ułomny urząd,który służy tylko do okradania ludzi z ich pieniędzy a nie dając nic w zamian. niektórzy z tego nic dobrze prosperują wcale nie mam na myśli urzędników ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 13:14 Koszty zarządzania ZUS-em wypadają wręcz korzystnie na tle podobnych instytucji na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:52 Wam w swojej naiwności wydaje się, że jak lekcje religii nie będą finansowane z kasy państwa, to będzie więcej matematyki, historii czy czy czego tam ... Pieniądze przejedzą urzędnicy, ośmiorniczki, fury służbowe i tym podobne. To dopiero celowo i dobrze wydany grosz . Ale w demokratycznym państwie podpisy można zbierać. Niech pomyślę, ile podpisów zebrano w ramach akcji ,,Ratujmy maluchy" ? Milion poszło do kosza.Stosunkiem głosów 222-232 obywatelska inicjatywa małżeństwa Elbanowskich przepadła. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 17:56 Lepiej by te pieniądze spalono w piecu niż wydawano na deprawowanie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:01 Po co palić? Niech p. Sienkiewicz poje sobie smacznie. Na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:04 Co ma jedzenie Sienkiewicza do religii? Ne próbuj zmieniać tematu na ten zupełnie niezwiązany z finansowaniem deprawacji dzieci na religii. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:21 krejzimama napisał: > Co ma jedzenie Sienkiewicza do religii? > Ne próbuj zmieniać tematu na ten zupełnie niezwiązany z finansowaniem deprawacj > i dzieci na religii. A kto ci powiedział,że na religii dzieci są deprawowane ? Moje NIE SĄ,inne również. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:23 Ależ są. Po prostu albo nie zdajesz sobie z tego sprawy albo wypychasz to ze świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:25 krejzimama napisał: > Ależ są. Po prostu albo nie zdajesz sobie z tego sprawy albo wypychasz to ze św > iadomości. > Co rozumiesz,pod pojęciem:deprawacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:29 Choćby groźba wiecznych męczarni w piekle. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:36 krejzimama napisał: > Choćby groźba wiecznych męczarni w piekle. > To jest straszenie dzieci,a nie deprawacja. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:23 Na ematce radza, zeby dzieci nie zabierac do szpitala do umierajacego dziadka, bo nie beda mogly spac przez tydzien. Ale cotygodniowe opowiadanie o tym, ze splona w piekle, jesli nie wyjawia wszystkich swoich sekretow (nawet tych najbardziej intymnych) obcemu facetowi - spoooookooo. To na pewno im nie zaszkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:40 > To jest straszenie dzieci,a nie deprawacja. A, no to luzik Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 08:10 olga727 napisała: > krejzimama napisał: > > > Choćby groźba wiecznych męczarni w piekle. > > > To jest straszenie dzieci,a nie deprawacja. tylko cię zgłosić do opieki ze pozwalasz żeby ktos ci dzieci straszył , tak bezkarnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 08:50 kolter napisał: > olga727 napisała: > > > krejzimama napisał: > > > > > Choćby groźba wiecznych męczarni w piekle. > > > > > To jest straszenie dzieci,a nie deprawacja. > > tylko cię zgłosić do opieki ze pozwalasz żeby ktos ci dzieci straszył , tak b > ezkarnie ... A czy ja gdzieś napisałam,że katechetka straszy moje dzieci ? Nie. Tak więc nie kreuj nadinterpretacji na temat moich niby straszonych dzieci. Odniosłam się tylko do odpowiedzi krejzimama . Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 09:11 "Tak więc nie kreuj nadinterpretacji " cóż za wyszukany styl wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 09:12 kama265 napisała: > "Tak więc nie kreuj nadinterpretacji " > cóż za wyszukany styl wypowiedzi > Popatrz na swoje "mądrości". Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:56 och, nie umiesz przyjąć komplementów? stylistycznie jednak musisz się podciągnąć, wytłuszczanie tekstu ani tworzenie takiej nowomowy nie czyni Twoich wypowiedzi mądrzejszymi (jak parę osób już Ci to próbowało uzmysłowić) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:42 olga727 napisała: > A czy ja gdzieś napisałam,że katechetka straszy moje dzieci ? Nie. Tak więc nie > kreuj nadinterpretacji na temat moich niby straszonych dzieci. Odniosłam > się tylko do odpowiedzi krejzimama . czy ty masz mnie za kogoś niepełnosprawnego umysłowo ?, twoja sekta od zawsze straszy karą za coś a nagrodą za inne !! Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:24 olga727 napisała: > A kto ci powiedział,że na religii dzieci są deprawowane ? Moje NIE SĄ,inne r > ównież. to niech sobie płaca Ci co są zainteresowani i zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:20 Indoktrynacja, straszenie, opowiadanie bzdur, kłamstw i przesadow, alienacja dzieci nieuczestniczacych w lekcjach, homofobia, mizoginia, antysemityzm i tak dalej. Dziekuje, postoje. Za duzo widzialam mlodziezy i doroslych spaczonych przez KK juz na etapie podstawowki/liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 08:00 olga727 napisała: > A kto ci powiedział,że na religii dzieci są deprawowane ? Moje NIE SĄ,inne również. naiwna jestes, takie rzeczy czasem wychodzą po latach a ,szczególnie okazujesz naiwność pisząc co cudzych dzieciach , także nigdy nie mów nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 08:56 kolter napisał: > olga727 napisała: > > > A kto ci powiedział,że na religii dzieci są deprawowane ? Moje NIE SĄ, > inne również. > > naiwna jestes, takie rzeczy czasem wychodzą po latach a ,szczególnie okazujesz > naiwność pisząc co cudzych dzieciach , także nigdy nie mów nigdy "Inne " w sensie pozostałe z naszej szkoły. Nie odnosiłam się do całej Polski. Ok. mój błąd,że ni napisałam od razu jasno. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:44 olga727 napisała: > "Inne " w sensie pozostałe z naszej szkoły. Nie odnosiłam się do całej Polski. > Ok. mój błąd,że ni napisałam od razu jasno. ano .... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:48 krejzimama napisał: > Co ma jedzenie Sienkiewicza do religii? > Ne próbuj zmieniać tematu na ten zupełnie niezwiązany z finansowaniem deprawacji dzieci na religii. zawsze jakiś/aś obrońca wiary ma dyżur Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:12 krejzimama napisał: > Lepiej by te pieniądze spalono w piecu niż wydawano na deprawowanie dzieci. Czy Twoje dzieci/dziecko chodzi na religię,że taki zorientowany jesteś ? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:14 A twoje? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:29 krejzimama napisał: > A twoje? Oczywiście,że chodzą na religię.Mało tego w w niedziele i święta również. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:33 To przykre . Nasze społeczeństwo, w tym również jego niereligijne części, najwyraźniej zaakceptowało tę najzupełniej niedorzeczną ideę, iż jest czymś zupełnie normalnym - a nawet słusznym - prowadzona od maleńkości indoktrynacja dzieci do wiary ich rodziców, podobnie jak zupełnie naturalne jest etykietowanie ich w ten sposób (mamy wszak "protestanckie" dzieci, "katolickie" dzieci, "żydowskie" dzieci czy "muzułmańskie" dzieci), choć nie ma przecież żadnej podobnej kategorii, której nadalibyśmy analogiczny status - nikt nie mówi wszak o liberalnych albo konserwatywnych dzieciach. Jeśli całe twoje wychowanie, wszystko, co mówili ci rodzice, nauczyciele i księża, każe ci wierzyć, naprawdę wierzyć, całkowicie i bezgranicznie, że grzesznicy spłoną w piekle (albo w jakiś inny równie odpychający religijny przesąd, na przykład w to, że kobieta jest własnością męża), wówczas całkiem prawdopodobne, że czyjeś słowa skrzywdzą cię mocniej i na dłużej niż jego czyny. I dlatego uważam, że posługiwanie się określeniem "molestowanie" nie jest w żadnym przypadku nadużyciem i przesadą, kiedy opisujemy to, co nauczyciele i kapłani robią dzieciom, każąc im wierzyć na przykład, że karą za grzech główny niewyznany na spowiedzi jest wieczne potępienie i piekielne męki. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw oto skutki niechodznia na religię 18.08.15, 14:58 każąc im wierzyć na przykład, że karą za grzech główny niewyznany na spowiedzi jest wieczne potępienie i piekielne męki. ??? Potepienie jest rezultatem odrzucenia miłości Boga, czyli dla tych, którzy za grzechy nie żałuja. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: oto skutki niechodznia na religię 18.08.15, 15:03 grrrrw napisała: > każąc im wierzyć na przykład, że karą za grzech główny niewyznany na > spowiedzi jest wieczne potępienie i piekielne męki. ??? > > Potepienie jest rezultatem odrzucenia miłości Boga, czyli dla tych, którzy za > grzechy nie żałuja. no a jak to sie ma do 77 krotnego wybaczania ?? Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: oto skutki niechodznia na religię 18.08.15, 18:12 Tak sie ma, ze 77 razy wybacza sie temu, kto odczuwa smutek z powodu jakiegoś swego postępku i deklaruje gotowość poprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: oto skutki niechodznia na religię 18.08.15, 18:37 grrrrw napisała: > Tak sie ma, ze 77 razy wybacza sie temu, kto odczuwa smutek z powodu jakiegoś swego postępku i deklaruje gotowość poprawy. no popatrz a mi wydawało się ze sędzią jest tatko Jezusa i to jemu sądy należy pozostawić poza tym z pism apostolskich wynika ze ateista ma szanse u bozi w przeciwieństwie u letniego religianta ) Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: oto skutki niechodznia na religię 18.08.15, 18:54 Wybaczyc bliźniemu nie znaczy wyrazic sad o tym, czy bedzie zbawiony, czy potepiony. I powtórnie przyjdzie w chwale, sądzić żywych i umarłych,a królestwu Jego nie będzie końca. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: oto skutki niechodznia na religię 18.08.15, 22:25 grrrrw napisała: > Wybaczyc bliźniemu nie znaczy wyrazic sad o tym, czy bedzie zbawiony, czy potepiony. nie tobie to oceniać skoro to wasz bóg zna tylko serca ludzkie to co dla ciebie grzech dla twojego boga moze być czynem usprawiedliwionym > I powtórnie przyjdzie w chwale, sądzić żywych i umarłych,a królestwu Jego nie będzie końca. no i dlatego nie osądzaj innych Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:35 Chodzą na religię w niedziele i święta?? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:41 maslova napisała: > Chodzą na religię w niedziele i święta?? W pewnym sensie tak,bo Msza św. to też jakby nie patrzeć - katechizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 01:42 Święty Boże! I oto przykład, jak bardzo zorientowani w swojej własnej religii są jej bezkrytyczni misjonarze. Zamiast się przyznać, że palnęła błąd stylistyczny, to brnie w jakieś konstrukcje, które teologicznie żadnego sensu nie mają a przy okazji obnażają jej zaledwie powierchowne zorientowanie w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 07:19 Wszystko nieważne. Najważniejsze, żeby wszyscy płacili za religię w szkołach, bo pani i jej podobne chcą religii dla swoich dzieci. Ja proponuję, żeby wszyscy płacili w szkołach za buddyzm. Ciekawe, czy pani uzna, że to ok, czy zacznie krzyczeć że olaboga ona nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:55 Jak znajdzie sie 7 chetnych na lekcje w klasie i zainteresowani znajda nauczyciela spełaniajacego kryteria MEN, to wszyscy bedziemy płacić za lekcje buddyzmu w szkole. Przepisy przewiduja taka sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:39 Niech pomyślę, ile podpisów zebrano w ramach akcji ,,Ratujmy maluchy" > ? Milion poszło do kosza.Stosunkiem głosów 222-232 obywatelska inicjatywa małże > ństwa Elbanowskich przepadła. Ale teraz ma być inaczej. Jeśli PIS wygra wybory, będzie brał pod uwagę każdą inicjatywę obywatelską, więc jest duża szansa na zajęcie się tą sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:25 W sensie, że każdy kto podpisał się za niefinansowaniem religii pójdzie siedzieć, albo dostanie dodatkowy podatek, albo inną "rózgę"? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:41 Hmmm... O tym nie pomyślałam... Odpowiedz Link Zgłoś
andziulec Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:27 Coś Ty! Nie będą się patyczkować, od razu na stos Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 22:01 Niech będzie... Dlatego na wszelki wypadek nie podpiszę niczego dopóki nie zostanie wybrany nowy parlament . Odpowiedz Link Zgłoś
andziulec Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 22:29 Mnie tam spalą od razu Odpowiedz Link Zgłoś
kolter lepsze to niż marmury w kurii za moje pieniądze 17.08.15, 21:41 sarah_black38 napisała: > Wam w swojej naiwności wydaje się, że jak lekcje religii nie będą finansowane z > kasy państwa, to będzie więcej matematyki, historii czy czy czego tam ... Pieniądze przejedzą urzędnicy, ośmiorniczki, fury służbowe i tym podobne. To dopier > o celowo i dobrze wydany grosz . Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:22 podpisałam się i cała moja rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:39 ja też podpisałam - ale szczerze wątpię w sukces tej akcji Obym się myliła... Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:37 Doskonałe wyczucie chwili, naprawdę. Już za chwilę w życie wejdzie oświadczenie o tym, że "nie ma w Polsce innej nauki moralnej niż ta, którą głosi Kościół", a tu taka inicjatywa. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 18:55 Słuszna inicjatywa. Tylko niepełna. Bo przydałoby się, żeby państwo przestało finansować także bandę łajdaków, zdrajców i folksdojczów zwaną Platformą Oszustów, setki lewackich "Organizacji Pozarządowych" w rodzaju "Kondona", "Pontona" czy jak się toto nazywa, "Krytyki Politycznej" itp. Zaprzestać finansowania łysenkowskich bredni zwanych "gender studies" na państwowych uniwersytetach - całej tej lewackiej, antycywilizacyjnej agendy. Pod taką petycją podpisałbym się obiema rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:58 No to, misiu, do dzieła! Liczymy na to, że zamiast bezproduktywnie siedzieć na emamie, weźmiesz sprawy w swoje ręce i zorganizujesz akcję "STOP LEWAKOM!". Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 11:30 Spoko. Najpierw trzeba zrobić dokładną listę. Do poprzednio wymienionych dodać jeszcze: ścieżki rowerowe (fundowanie małej grupce hipsterów rekreacji z kieszeni podatnika), prenumeratę i ogłoszenia reklamowe spółek państwowych w żydowskiej gazecie dla lemingów. Ciąg dalszy nastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 12:13 > ścieżki rowerowe (fundowanie małej grupce hipsterów rekreacji z kieszeni podatnika), No tak, wygodniej wozić tyłek samochodem, to WSZYSTKIM wyjdzie na zdrowie... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 13:28 kajma.k napisał(a): > No tak, wygodniej wozić tyłek samochodem, to WSZYSTKIM wyjdzie na zdrowie... Nie ma znaczenia, czy wygodniej jest jadać w restauracji, czy w barze mlecznym. Istotne jest to, żeby każdy płacił za swoje, a nie liczył na żarcie na krzywy ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:32 misiu-1 napisał: > Nie ma znaczenia, czy wygodniej jest jadać w restauracji, czy w barze mlecznym. > Istotne jest to, żeby każdy płacił za swoje, a nie liczył na żarcie na krzywy > ryj. no to plac misiek za swoje klesze marmury na plebaniach ze swojego Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:20 Chodzisz/jeździsz tylko po tych drogach, za które sam zapłaciłeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:42 kajma.k napisał(a): > Chodzisz/jeździsz tylko po tych drogach, za które sam zapłaciłeś?? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 21:10 No tak, to wiele wyjaśnia... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:20 misiu-1 napisał: > Spoko. Najpierw trzeba zrobić dokładną listę. Do poprzednio wymienionych dodać > jeszcze: ścieżki rowerowe (fundowanie małej grupce hipsterów rekreacji z kiesze > ni podatnika), ścieżki rowerowe zalecane choćby dla usprawnienia ruchu ?? >prenumeratę i ogłoszenia reklamowe spółek państwowych w żydowskiej gazecie dla lemingów. Ciąg dalszy nastąpi. no a misiek wie ze jak w kościele bywa to na twarz pada przed wizerunkami żyda i jego matki żydówki, nikt was tak sprytnie nie upokorzył , jak żydzi własnie Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:21 > w żydowskiej gazecie dla lemingów. Zapomniałeś już, że Jezus też był Żydem? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:39 kajma.k napisał(a): > > w żydowskiej gazecie dla lemingów. > Zapomniałeś już, że Jezus też był Żydem? On ma Jezusa i jego gadki tak samo w dupie jak i inni ,religia to tylko fasada dla takich chorych antysemickich pawianów Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:42 kajma.k napisał(a): > > w żydowskiej gazecie dla lemingów. > Zapomniałeś już, że Jezus też był Żydem? Co to za głupie pytanie? Uczą Was tego na pamięć w jakichś szkołach specjalnych dla lemingów? Co ma do rzeczy narodowość Jezusa do tego, że Żyd Michnik, za przekręcone pieniądze zrobił sobie gazetę i używa jej do duraczenia miejscowych Irokezów? Uważasz, że ze względu na to, że Jezus urodził się Żydem, mamy spuszczać zasłonę milczenia na wszelkie żydowskie świństwa i niegodziwości? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:54 misiu-1 napisał: > Co to za głupie pytanie? Uczą Was tego na pamięć w jakichś szkołach specjalnych > dla lemingów? Co ma do rzeczy narodowość Jezusa do tego, że Żyd Michnik, za pr > zekręcone pieniądze zrobił sobie gazetę i używa jej do duraczenia miejscowych I > rokezów? udowodnij załgany katoliku ze Michnik przekręcił kasę na założenie GW , no dawaj to ze rydzyk miał kasę ze zbrodni to wiadomo poprzez osobę antysemity kobylańskiego ,zaprzeczysz ?? >Uważasz, że ze względu na to, że Jezus urodził się Żydem, mamy spuszczać zasłonę milczenia na wszelkie żydowskie świństwa i niegodziwości? masz na myśli to ze niemcy z polskimi szmalcownikami u boku wymordowali 3 miliony polskich żydów a ci teraz mają takie kreatury jak ty za to jeszcze przepraszać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 21:02 > o ma do rzeczy narodowość Jezusa do tego, że Żyd Michnik (...) No właśnie nic, więc nie rozumiem, skąd to ciągłe podkreślanie żydostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 21:29 Skoro nic, to po co wplatasz Jezusa bez związku z tematem? Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 21:34 Żeby pokazać Ci, że podkreślanie pochodzenia Michnika jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 21:44 A właśnie jest. Ponieważ jego narodowość pozostaje w ścisłym związku z nieukrywaną niechęcią wobec Polaków i chrześcijaństwa, i z uprawianą przezeń, nienawistną propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 22:16 > Ponieważ jego narodowość pozostaje w ścisłym związku z nieukrywaną niechęcią wobec Polaków i chrześcijaństwa, i z uprawianą przezeń, nienawistną propagandą. Ale przecież Ty działasz w dokładnie taki sam sposób. Co i rusz wygłaszasz antysemickie poglądy, a Twoje teksty są przepełnione pogardą i nienawiścią. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 22:20 Na zarzut antysemityzmu i nienawiści mogę Ci odpowiedzieć słowami Antoniego Słonimskiego: "Oprócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew, fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić." I to jest najlepszy komentarz do naszej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 22:48 misiu-1 napisał: > Na zarzut antysemityzmu i nienawiści mogę Ci odpowiedzieć słowami Antoniego Słonimskiego: ten fiut wie ze nawet w nazistowskich oflagach tzw polscy oficerowie nie tolerowali w swoim gronie oficerów żydów ?? tak im katolickie jaśnie państwo za krew przelaną odpłaciło > "Oprócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew, fałszywy i nikczemny stosunek katolików do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, > jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić." > > I to jest najlepszy komentarz do naszej dyskusji. no tak.. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 22:43 misiu-1 napisał: > A właśnie jest. Ponieważ jego narodowość pozostaje w ścisłym związku z nieukrywaną niechęcią wobec Polaków i chrześcijaństwa, i z uprawianą przezeń, nienawistną propagandą. hołota solidnie sobie zapracowała na to ze żydzi jej nie kochają hołota tzw chrześcijańska od IV wieku czyli od czasów kiedy ją zalegalizowano systematycznie okradała ,mordowała i wyganiała po wszystkim od siebie tzw bogabojców no i jeszcze teraz schizole nadal to robią Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 22:33 kajma.k napisał(a): > > o ma do rzeczy narodowość Jezusa do tego, że Żyd Michnik (...) > > No właśnie nic, więc nie rozumiem, skąd to ciągłe podkreślanie żydostwa. osobnik prymitywny musi mieć wroga , na którym swoje nieudacznictwo musi wyżyć Odpowiedz Link Zgłoś
mgr8 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 13:27 Ty misiu jesteś jednak prostym i nieskomplikowanym narzędziem. Wystarczy zapodać odpowiedni temat, a będziesz od razu pluł jadem. Tak gnębione przez ciebie lemingi, czy lewacy to są po prostu przy tobie tuzy intelektu. Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:26 Misiu ma wyjątkowy talent. Jakikolwiek temat by mu nie zapodać, on zawsze znajdzie nawiązanie do lewactwa, Żydów i masonerii. Mistrz obsesji na tym forum. Musiałby się jednak trochę bardziej postarać, bo scher depcze mu po piętach. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 17:48 Uważasz, że od rzeczy jest uświadomić lewakom, że nie tylko finansują ze swoich podatków rzeczy, których by nie chcieli, ale także korzystają na krzywy ryj z czegoś, co sfinansował im ktoś, kto być może wolałby zamiast tego finansować np. religię w szkołach? Nie sądzisz, że jeśli ktoś nie znajduje związku między jednym a drugim, to nie znaczy, że takiego związku nie ma, a jedynie że brakuje mu odrobiny inteligencji, żeby go dostrzec? Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 21:09 > ważasz, że od rzeczy jest uświadomić lewakom, że nie tylko finansują ze swoich podatków rzeczy, których by nie chcieli, ale także korzystają na krzywy ryj z czegoś, co sfinansował im ktoś, kto być może wolałby zamiast tego finansować np. religię w szkołach? Uważam, że obywatele mają prawo wyrazić swoją opinię w temacie wydawania publicznych pieniędzy i "Świecka szkoła" z tego prawa korzysta. Czy inicjatywa da zamierzony efekt, to już osobna sprawa. Jak już zauważyłeś, gorąco namawiam Cię do tego, abyś też podjął inicjatywę i zebrał sto tysięcy podpisów pod projektem ustawy zakazującej działalności tzw. lewakom. Oczywiście nie życzę sukcesów, ale też się ich nie spodziewam Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 21:31 A czy ja także mam prawo wyrazić swoją opinię o opiniach wyrażanych przez lewaków z s(o)wieckiej szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 21:36 Misiu, umiesz czytać ze zrozumieniem? Jeśli tak, to powinieneś znaleźć dwa razy odpowiedź na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 21:47 A Ty umiesz? Na jakiej podstawie zarzuciłeś mi wcześniej obsesję? A może to twoja s(o)wiecka szkoła ma obsesję na punkcie religii w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
kajma.k Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 22:12 > tu na prawdę > pomoże tylko masowa apostazja, bo dopóki statystycznie rzecz biorąc znakomita w > iększość Polaków jest w KK, dopóty żaden rząd nie ośmieli się konkordatu ruszać Na podstawie lektury Twoich wypowiedzi na różnych forach. > ? A może to twoja s(o)wiecka szkoła ma obsesję na punkcie religii w szkole? No właśnie w tym cały problem, że moja (w sensie ta, do której chodzą moje dzieci) szkoła może nie ma obsesji na punkcie religii, ale jej obecność w szkole ma dość duży wpływ na funkcjonowanie dzieci niewierzących, takich, jak moje. I nie jest to wpływ pozytywny, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 22:37 misiu-1 napisał: > A czy ja także mam prawo wyrazić swoją opinię o opiniach wyrażanych przez lewaków z s(o)wieckiej szkoły? > no masz , w końcu doskonale ich znasz z wspólnej ławy szkolnej Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:00 Ja juz podpisalam Nie wierze zeby to cos dalo ale trzeba dzialac w slusznej sprawie skoro mozna Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Dlaczego warto podpisywać 17.08.15, 19:06 Dlatego by za pineniądze podatników nie uczyć takich bzdur gdzie życie może istnieć bez słońca. Dlatego by może jakimś cudem zamiast uczyć takich bzdur uczyć fizyki i biologii. Po to by dzieci nie uczono o tym, że bez jedzenia wafelków nie można żyć. By dziecko nauczyć krytycznie myśleć i by zapytało jak ludzie mogli życ przed pojawienie się tej całej ełcharystii. Bo żyli tysiące lat i dobrze się mieli. natemat.pl/151811,zycie-bez-eucharystii-gorsze-niz-swiat-bez-slonca-tak-twierdza-ksieza-pallotyni Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Tadeusz Kosciuszko 17.08.15, 19:08 LAUZULA SUMIENIA PAŃSTWA? ...memoriał Tadeusza Kościuszki z 1815 roku..... KOŚCIÓŁ WINIEN BYĆ ODDZIELONY OD PAŃSTWA, NIE WOLNO MU ZAJMOWAĆ SIĘ KSZTAŁCENIEM MŁODZIEŻY. NARÓD POWINIEN BYĆ PANEM WŁASNEGO LOSU I JEGO PRAWA POWINNY BYĆ NADRZĘDNE WOBEC PRAW KOŚCIOŁA. ŻADNA RELIGIA NIE MOŻE IM PRZECZYĆ ODWOŁUJĄC SIĘ DO PRAWA BOSKIEGO, PRZECIWNIE, KAŻDA RELIGIA POWINNA BYĆ POSŁUSZNA PRAWOM USTANOWIONYM PRZEZ NARÓD Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Tadeusz Kosciuszko 17.08.15, 19:12 Aha, przeczytaj to Rydzykowi i jego wyznawcom, to Ci powie, że on jako katolik, ma prawo, a nawet obowiązek przeciwstawiać się prawu państwowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Tadeusz Kosciuszko 17.08.15, 19:15 Podczas rewolucji francuskiej próba przeciwstawianie się prawu panstwowemu było że tak się wyraze marzeniem ścietej głowy. Wykorzystajmy dobre wzorce. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Tadeusz Kosciuszko 17.08.15, 19:25 Zapomnij, marzenie ściętej głowy Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Tadeusz Kosciuszko 18.08.15, 01:53 Jak już powołujesz się na rewolucję francuską, to przypomnij proszę, co stało się z częścią jej inicjatorów za sprawą innej części inicjatorów. I jeszcze jak wyglądała kontrrewolucja. I czy przypadkiem nie lepiej, na dłuższą metę, wypracowywyać mechanizmy wzajemnego szacunku i niewtrącania się sobie nazwajem w sprawy niewymagające stuprocentowej zgodności całego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 19:32 Podpisałam. Nie wierzę, że to coś zmieni, jeszcze nie teraz, ale inicjatywa świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 20:02 W takim razie finansowac z wlasnej kieszeni lekcje etyki i wogóle wszelkie zajecia nadobowiazkowe, lekcje jezyka ukrainskiego i polskiego dla uchodzcow. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 20:30 grrrrw napisała: > W takim razie finansowac z wlasnej kieszeni lekcje etyki i wogóle wszelkie zajecia nadobowiazkowe, lekcje jezyka ukrainskiego i polskiego dla uchodzcow. A dlaczego religia, nie może się tak odbywać jak za moich czasów szkolnych, czyli przy kościele w salkach katechetycznych? O ile pamiętam żaden uczeń za nią nie płacił. Ja w szkole średniej nie miałam zielonego pojęcia jakiego wyznania są moje koleżanki i koledzy. Odpowiedz Link Zgłoś
linulina Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 20:33 Nie widzisz jednej, zasadniczej, róznicy: etyka- nauka Język ukraiński -nauka wszelkie religie - mity, dogmaty, które z nauką nie mają NIC wspólnego W związku z tym, ich nie ma dla nich miejsca w państwowym systemie edukacji, którego rolą jest przekazywanie dzieciom, młodzieży WIEDZY. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 20:51 Wychowanie fizyczne, plastyczne, rodzinne, techniczne - nauka czy wychowanie ? A dlaczego lekcje ukrainskiego nie mogłyby odbywac sie w domach kultury i finansowane byc z kieszeni zainteresowanych rodzicow ? Ja w szkole sredniej nie mialam pojęcia, które z moich kolezanek to Ukrainki. A teraz, jak sa lekcje ukrainskiego w szkole, cała szkoła wie... System oświaty zapewnia w szczególności: 1) realizację prawa każdego obywatela Rzeczypospolitej Polskiej do kształcenia się oraz prawa dzieci i młodzieży do wychowania i opieki, odpowiednich do wieku i osiągniętego rozwoju; 2) wspomaganie przez szkołę wychowawczej roli rodziny; Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 20:54 grrrrw napisała: > Wychowanie fizyczne, plastyczne, rodzinne, techniczne - nauka czy wychowanie > ? > > A dlaczego lekcje ukrainskiego nie mogłyby odbywac sie w domach kultury i fina > nsowane byc z kieszeni zainteresowanych rodzicow ? Wszystko ww jest nauką. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 20:57 Szczegolnie w-f ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:10 Ano tak. Na wf dzieci ucza sie grac w gry zespolowe,plywac,jezdzic na lyzwach... Ucza sie ruszac. A nawet jesli nie chcemy nazywac wf nauka to jest on przedmiotem potrzebnym dla kazdego ucznia. Religia nie. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:16 Totez nie jest obowiazkowa dla kazdego ucznia, a dla chetnych. . TA filozofia i etyka to nauka ? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:19 Tak,filozofia i etyka to nauki Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:25 A teologia dogmatyczna, teologia moralna, liturgika, biblistyka, dogmatyka, historia Kościoła, katolicka nauka społeczna to nauka ? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:29 Szczerze: nie wiem. Ale nawet jesli sa nauka to taka ktora nie powinna byc finansowana przez panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:32 Panstwowe pieniadze, to pieniadze podatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:39 Wiem o tym. Jednak nie zyjemy w panstwie wyznaniowym. Bogu dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:44 Wśród państw wyznaniowych wyróżnić możemy: katolickie: Maltę, Monako, Liechtenstein, Watykan. prawosławne: Grecja ( Konstytucja – 9 VI 1975) - nierozdzielność Kościoła i państwa. Art. 3 mówi, że prawosławie jest religią narodową, zaś art. 13, że inne wyznania są dozwolone tylko w wymiarze indywidualnym. Cypr (1980) – religią państwową są Prawosławny Kościół Grecki i muzułmańskie wspólnoty. protestanckie: Dania – Kościół państwowy - Ewangelicki Kościół Luterański. Norwegia (1814) – luterański Kościół Norwegii. Obowiązkiem Norwega jest wychowanie dziecka w wierze tego Kościoła. Tylko osoba wyznająca tę religię może być królem. Wielka Brytania – Kościół Anglikański i Kościół Szkocki. Król mianuje biskupów na wniosek premiera. Synod kościelny wnosi propozycję do parlamentu o wniesienie uchwały kościelnej (inicjatywa ustawodawcza). w świecie islamu sunnickie państwa wyznaniowe są Arabii Saudyjskiej i Mauretanii, a szyickie w Iranie. Próba wprowadzenia państwa islamskiego miała miejsce w Algierii na początku lat 90., a obecnie w Somalii. Skrajny charakter miał oparty na ekstremalnej interpretacji szariatu rząd Talibów w Afganistanie, sprawujący władzę w latach 1996-2001. Prawodawstwo (zwłaszcza rodzinne) w większości krajów muzułmańskich zawiera elementy szariatu; państwami w pełni świeckimi są jedynie Turcja i kraje postkomunistyczne takie jak Albania czy Kazachstan. żydowskie: Izrael buddyjskie: Bhutan, Birma pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84stwo_wyznaniowe Odpowiedz Link Zgłoś
linulina Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 23:28 Nie są to nauki. Magistrem teologii można zostać w Polsce, ale w cywilizowanych krajach nie ma takiej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 13:37 A skąd te informacje? Teologia jest nawet dość popularna min na oxfordzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 15:02 > A teologia dogmatyczna, teologia moralna, liturgika, biblistyka, dogmatyka, h > istoria Kościoła, katolicka nauka społeczna to nauka ? To są przedmioty z seminarium duchownego, nie z polskiej lekcji religii. Na religii uczą głównie paciorów, demonizują masturbację oraz seks przedmałżeński Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:25 w 99% uczą się unikać skutecznie tego przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:37 Jeżeli mają głupich rodziców to tak. arwena_11 napisała: > w 99% uczą się unikać skutecznie tego przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:47 raczej głupich nauczycieli Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:51 Mnie skutecznie zniechecali do chodzenia na w-f głupi nauczyciele tego przedmiotu... Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:52 Bo leniwa byłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:54 grrrrw napisała: > Mnie skutecznie zniechecali do chodzenia na w-f głupi nauczyciele tego przedmiotu... ze niby zamiast po boisku pobiegać ,wolałaś poczytać jak to dobry bóg pozwolił lać biczami zakończonymi kośćmi z kręgosłupa kury, rzymianom swojego nieślubnego syna ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:51 Nie, zdecydowanie głupich rodziców.Na swojej szkolnej drodze nigdy nie spotkałam głupiej/go nauczycielki/la wf. To taka głupia moda teraz. Kuriozalny przypadek wśród moich znajomych to dziecko 'wuefisty', które miało zwolnienie z wf. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:16 o akademii wychowania fizycznego kiedyś słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:34 A o Akademii Teologii Katolickiej na Bielanach ul. Dewajtis słyszał ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 21:37 grrrrw napisała: > A o Akademii Teologii Katolickiej na Bielanach ul. Dewajtis słyszał ? no a ty o tym ze darmo wam dano , to i darmo macie dawać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
linulina Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:58 W Polsce nawet ksieza ucza sie indoktrynowac baranki za panstwowe pieniadze, co jest skandalem. Sytuacja dokladnie, jak z religia w szkolach. Przerazajace, ze jestes tak zaslepiona'y, ze nie rozrozniasz faktow, wiedzy, nauki od wyobrazen i mitow. Taki jest wlasnie efekt indoktrynacji od kolyski - o ile ktos nie mysli krytycznie (do czego potrzebne jest odpowiednio wysokie IQ), powtarza takie wlasnie bzdury i jeszcze sie cieszy ze swej watpliwej blyskotliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 17.08.15, 20:45 Bardzo chętnie podpiszę. Zalajkowałam, przesłałam innym. Ale nie sądzę abym dożyła zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 00:49 Po co nowa ustawa . Wystarczy sprawe skierowac do Trybunalu. W 2009 Trybunał Konstytucyjny orzekł, że dofinansowanie szkół katolickich jest zgodne z Konstytucja. Ciekawe, jak sie wypowie w sprawie finansowania lekcji religii z pieniedzy podatników ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 07:55 plater-2 napisała: > Po co nowa ustawa . Wystarczy sprawe skierowac do Trybunalu. > > W 2009 Trybunał Konstytucyjny orzekł, że dofinansowanie szkół katolickich jest > zgodne z Konstytucja. > > Ciekawe, jak sie wypowie w sprawie finansowania lekcji religii z pieniedzy podatników ? tak samo jak i przedtem , trybunał złożony z konserwy politycznej nie głosuje inaczej skoro minister jednej nocy wprowadził do szkół religie nic nie stoi na przeszkodzie jednej nocy to wycofać www.youtube.com/watch?v=x6LXp9uWQUk „Być ateistą to żaden wstyd.Wprost przeciwnie:wyprostowana postawa,która pozwala spoglądać dalej,powinna być powodem do dumy - bo ateizm prawie zawsze świadczy o zdrowej niezależności umysłu..." Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 03:43 Religa to już dawno nie żyje.. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 09:00 Dopóki elektorat chodzący na wybory stanowią schery, gogologi i inne radiowo sterowany indywidua, żadna większa partia nie podskoczy czarnym. Bo jak czarny z głośnika powie, że partia jest be, to zniknie - tak jak zniknął kiedyś ze sceny LPR, gdy Kaczyński skumał się z Tadeo i przestał nazywać go agentem sowieckiego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 09:28 feel_good_inc napisał: > Dopóki elektorat chodzący na wybory stanowią schery, gogologi i inne radiowo st > erowany indywidua, żadna większa partia nie podskoczy czarnym. Bardzo słuszna uwaga. Jak ateistów w państwie będzie zdecydowana większość, to wybierzecie sobie taki parlament, który przegłosuje wasze postulaty. Mniejszość, jak raczyłeś ładnie napisać ,,sterowana" podporządkuje się, ewentualnie będzie pluć jadem na forach internetowych i podpisywać podobne petycje. Ale nie liczyłabym póki co na to . Na ten przykład ,, Twój ruch" odejdzie po najbliższych wyborach w polityczny niebyt, SLD ( to za ich rządów wprowadzono konkordat) to cieniasy. PO miała osiem lat i nic w tym temacie nie zrobiła ( raz zdobytej władzy władzy nie oddamy nigdy) , bo oznaczałoby to koniec rządów. Także póki co należy się cieszyć, że żyjemy w demokratycznym państwie , gdzie można krytykować, pluć jadem i podpisywać petycje jakie przyjdą do głowy . Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 09:33 salinas napisała: > Bardzo słuszna uwaga. Jak ateistów w państwie będzie zdecydowana większość, to > wybierzecie sobie taki parlament, który przegłosuje wasze postulaty. Mniejszość > , jak raczyłeś ładnie napisać ,,sterowana" podporządkuje się, ewentualnie będzi > e pluć jadem na forach internetowych i podpisywać podobne petycje. Ale nie licz > yłabym póki co na to . Na ten przykład ,, Twój ruch" odejdzie po najbliższych > wyborach w polityczny niebyt, SLD ( to za ich rządów wprowadzono konkordat) to > cieniasy. PO miała osiem lat i nic w tym temacie nie zrobiła ( raz zdobytej wła > dzy władzy nie oddamy nigdy) , bo oznaczałoby to koniec rządów. Także póki co n > ależy się cieszyć, że żyjemy w demokratycznym państwie , gdzie można krytykować > , pluć jadem i podpisywać petycje jakie przyjdą do głowy . Owszem, to wielka tragedia, że inteligentna część społeczeństwa nie ma reprezentacji we władzach, ale taka jest niestety wada demokracji - tam gdzie większością są ciemne masy jest ona dyktaturą motłochu. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 09:34 > Owszem, to wielka tragedia, że inteligentna część społeczeństwa nie ma reprezen > tacji we władzach, Pocieszasz się , w sumie wolno każdemu Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 10:00 salinas napisała: > Pocieszasz się , w sumie wolno każdemu Pocieszanie się? Zawsze lepsze to od cieszenia się jak ostatni dureń, że do władzy dochodzi kolejna partia, która cię wydyma i puści z torbami, a potem zamieni się miejscami z drugą stroną chorągiewki, która będzie robić to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 11:07 feel_good_inc napisał: > salinas napisała: > > Pocieszasz się , w sumie wolno każdemu > > Pocieszanie się? Zawsze lepsze to od cieszenia się jak ostatni dureń, że do wła > dzy dochodzi kolejna partia, która cię wydyma i puści z torbami, a potem zamien > i się miejscami z drugą stroną chorągiewki, która będzie robić to samo. oceniasz swoją miarą > Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 10:53 salinas napisała: > Bardzo słuszna uwaga. Jak ateistów w państwie będzie zdecydowana większość, to > wybierzecie sobie taki parlament, który przegłosuje wasze postulaty. panienka zapomniała jak to katolicka Polska w 2001 roku dała SLD 42% poparcia ?? Mniejszość > , jak raczyłeś ładnie napisać ,,sterowana" podporządkuje się, ewentualnie będzie pluć jadem na forach internetowych i podpisywać podobne petycje. zawsze mnie zadziwi ktos kto w plwocinach stoi po uszy i coś o pluciu opowiada ... Ale nie liczyłabym póki co na to . Na ten przykład ,, Twój ruch" odejdzie po najbliższych > wyborach w polityczny niebyt, SLD ( to za ich rządów wprowadzono konkordat) to > cieniasy. znasz wyniki wyborów ? TR w 2011 miesiac przed wyborami miał 1 % dostał 10 % PO miała osiem lat i nic w tym temacie nie zrobiła zabrali wam złodziejską komisję majątkową ( raz zdobytej wła dzy władzy nie oddamy nigdy) , bo oznaczałoby to koniec rządów. Także póki co należy się cieszyć, że żyjemy w demokratycznym państwie , gdzie można krytykować > , pluć jadem i podpisywać petycje jakie przyjdą do głowy . amen Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 11:19 kolter napisał: > panienka zapomniała jak to katolicka Polska w 2001 roku dała SLD 42% pop > arcia ?? Gdyby LSD zrobiło cokolwiek wbrew episkopatowi, można by tu mówić o jakiejś odmianie... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 14:06 feel_good_inc napisał: > kolter napisał: > > panienka zapomniała jak to katolicka Polska w 2001 roku dała SLD 4 > 2% pop > > arcia ?? > > Gdyby LSD zrobiło cokolwiek wbrew episkopatowi, można by tu mówić o jakiejś odmianie... Miller zaprosił do Brukseli panów purpurowych zasadniczo chodzi mi tylko o to ze w tzw katolickim kraju tak ogromne poparcie dostali tzw wrogowie kościoła , mimo wściekłej agitacji z ambon ) Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: Możecie sobie podpisywać 18.08.15, 14:20 W linku adresy gdzie można złożyć podpisy: www.facebook.com/swieckaszkola/photos/pb.350048211867425.-2207520000.1439900326./400747850130794/?type=1&theater Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi matko jedyna co za wątek 18.08.15, 09:06 Bezmiar głupoty poraża... Gdzie to podpisać? W sumie mi to obojętne, ale ten wątek mnie przekonał... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 09:23 Klepnięte - z dużą satysfakcją, chociaż bez większej nadziei. Religia powinna zniknąć ze szkół, w ogóle z instytucji publicznych, ale na to pewnie trzeba poczekać jeszcze ze dwa pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 09:56 > Religia powinna zniknąć ze szkół, w ogóle z instytucji publicznych, ale na to p > ewnie trzeba poczekać jeszcze ze dwa pokolenia. Zaczynam mieć wątpliwości. Po pierwsze bo jestem zołzą i uważam, że nie ma lepszego narzędzia laicyzacji niż powszechna katechizacja. Po drugie wpadła mi ostatnio w ręce książka o ofiarach molestowania przez księży i w historiach z czasu PRL przewija się mocno schemat molestowania w salce katechetycznej po religii. To już może lepiej niech ta religia będzie w szkole, dla bezpieczeństwa dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 10:15 Szkolna lekcja religii nie jest katechezą. To dwie inne formy. Katecheza to wiara, głoszenie, wychowanie, przezycie, zaangazowanie emocjonalne, działanie liturgiczne... Szkolna lekcja religii to informacja, zaangażowanie poznawcze, refleksja kulturowa... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 12:10 Po pierwsze bo jestem zołzą i uważam, że nie ma leps > zego narzędzia laicyzacji niż powszechna katechizacja. Bardzo możliwe, że masz rację. Przejrzałam sobie publikację GUSu na temat życia religijnego Polaków - wzrosła liczba ortodoksów, owszem, ale jednocześnie jest coraz mniej chrztów, komunii, bierzmowań, spowiedzi, modlitw. Elementy religijne albo przechodzą do sfery tradycji, albo w ogóle są pomijane. Liczba dzieci i młodzieży chodzących na religię spada wraz z wiekiem. Może po prostu trzeba jeszcze poczekać? To już może lepiej niech ta religia będzie w szkole, dla bezpieczeństwa dzieci > . Ja akurat trzymam swoje dziecko z dala od kościoła, tak jest i zdrowiej, i bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 12:15 Owszem, aczkolwiek na sakramenty, zwłaszcza te młodzieżowe, trzeba patrzeć przez pryzmat demografii - nic dziwnego, że spada liczba chrztów, skoro spadła liczba urodzeń. Ale z tego co czytałam spadek liczby chrztów jest mimo wszystko szybszy. > Ja akurat trzymam swoje dziecko z dala od kościoła, tak jest i zdrowiej, i bezp > ieczniej. Słusznie, ale nie wszystkie dzieci mają to szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 12:33 nic dziwnego, że spada liczba chrztów, skoro spadła licz > ba urodzeń. Trochę pewnie też, ale spada nie tylko liczba chrztów małych dzieci, spada liczba spowiedzi, modlitw, coraz rzadsze jest uczestnictwo w praktykach religijnych. Generalnie wygląda na to, że obecność kościoła jest coraz słabsza. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:13 Trzeba by te liczby chrztów, spowiedzi i innych praktyk religijnych np. pieszych pielgrzymek, rekolekcji mozliwych do policzenia przeliczyc na 100 tys mieszkańców obecnych w kraju, nie na emigracji ... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:25 A skąd wniosek, że nie są? Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:36 Nie wniosek, że nie są, a propozycja, by podac te dane nie w liczbach bezwzględnych, a w odniesieniu do populacji, czyli w procentach lub w przeliczeniu na 100 tys. mieszkanców. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:42 A skąd wniosek, że odnoszę się do danych w liczbach bezwzględnych? Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:48 Znikad, bo zadnego wniosku nie bylo, byla propozycja przeliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:56 Zatem te dane, do których się odnoszę, są podane na kilka sposobów - jak nie spojrzeć, kościół powoli jest rugowany z życia przeciętnego Kowalskiego. Na miejscu hierarchów kościelnych zastanowiłabym się, czy nie istnieje przypadkiem zależność między narzucaniem swojej obecności w życiu publicznym a marginalizowaniem roli kościoła i wiary w życiu prywatnym obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 15:01 kościół powoli jest rugowany z życia przeciętnego Kowalskiego To zdanie jest niepoprawne semantycznie Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 15:06 Tylko się nie popłacz. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 15:08 %^&*&^%$#@ ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 15:16 Po co te nerwy? Uwaga o niepoprawności semantycznej była taka.... bezradna, stąd moja troska ;p Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 15:28 Nie jestes zirytowana. Wydaje mi się, że masz skłonność do wyciągania pochopnych a nawet niepoprawnych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 14:44 grrrrw napisała: > Trzeba by te liczby chrztów, spowiedzi i innych praktyk religijnych np. pieszy > ch pielgrzymek, rekolekcji mozliwych do policzenia przeliczyc na 100 tys mi > eszkańców obecnych w kraju, nie na emigracji ... sekta sama ujawnia ze praktykujących ten zabobon jest około 40% czyli należy jeszcze z 5 % odjąć Odpowiedz Link Zgłoś
ally martishia7 19.08.15, 01:38 Dyskutowany projekt ustawy zakłada, że religia zostaje w szkole (bo z uwagi na konkordat trudno byłoby ją wywalić), ale ciężar finansowania spoczywa na wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 11:04 No cóż, żyjemy w demokracji gdzie większość decyduje. Większość w Pl jest wierząca....wszystko na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 18.08.15, 13:58 isa_bella1 napisała: > No cóż, żyjemy w demokracji gdzie większość decyduje. Większość w Pl jest wierząca....wszystko na temat. wierzaca ,ale jeszcze nie wiadomo w co ,skoro na mszach bywa ze 30% a do sakramentów udaje się z 15 % Odpowiedz Link Zgłoś
linulina Re: żeby religi nie finansowało państwo - podpisy 19.08.15, 00:06 Polecam sprawdzic na czym polega demokracja... Czy jesli wiekszosc zdecyduje, ze fajnie miec niewolnika, bedzie ok? Moze demokratycznie ustalimy, ktorzy ludzie beda zaliczali sie do tej kategorii i ustalimy sobie demokratycznie (w Twoim wypaczonym rozumieniu) nowe prawa? Odpowiedz Link Zgłoś