karolciab125 16.10.15, 09:49 Mam ok. pół litra białek. Dajcie jakiś sprawdzony przepis na coś nieskomplikowanego. Pavlova mi się marzy, ale boję się, że nie wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 09:58 Pavlova jest dziecinnie prosta. Nie ma szans, żeby nie wyszla. Mniam Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:01 Moje dotychczasowe doświadczenia z bezami nie są zachęcające Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:35 Za szybko dodawalas cukier i za malo miksowalas. Odkad przeczytalam - lyzka cukru i chyba 45 sekund miksowania to mi zaczela kazda beza wychodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:40 mikams75 napisała: > lyzka cukru i chyba 45 sekund miksowania to mi zaczela kazda beza wychodzic. O, spróbuję tak. Może wreszcie beza przestanie opadać (ostatnio opadła w szarlotce, za drugim razem mniej, ale też). Więc może i pleśniak się uda Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:53 Plus ocet i maka ziemniaczana jak na dole ktos podal Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 12:09 mikams75 napisała: > Plus ocet i maka ziemniaczana jak na dole ktos podal To dodaję, ocet nie zawsze, ale dodaję skrobię kukurydzianą, bo lubię bezę ciągnącą w środku. Bo ta skrobia właśnie po to jest. Ale nie jestem pewna, na co jest ocet, muszę gdzieś sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 12:29 ola_dom napisała: > Ale nie jestem pewna, na co jest ocet, muszę gdzieś sprawdzić. Już wiem! Ocet stabilizuje białko przy ubijaniu. Generalnie każdy kwas - także sok z cytryny może być, to lepiej. Skrobia też stabilizuje, a w dodatku ma zapobiegać "przepieczeniu". Oba składniki razem sprawiają (wskutek synergii, jak zrozumiałam), że Pavlova jest taka, jak być powinna. Więc nie należy żadnego omijać, i muszę o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
millitta Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 11:23 Jak masz robot to pavlova praktycznie sama się robi. Cały sekret polega na tym, że trzeba naprawdę dobrze ubić jajka i zrobić lekko kwaskowaty krem żeby zrównoważyć smak słodkiej bezy. Możesz też pokusić się o zrobienie makaroników, to wyzwanie ale prawie weekend się zbliża więc czas na zabawy w kuchni się znajdzie. Białka też są potrzebne do zrobienia sufletu, np. czekoladowego(tylko dobrze odmierz!), a może szarlotka z bezą? Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Pavlova 16.10.15, 11:35 To dajcie przepis na dobry krem. W internecie tego pełno ale ja wolę robić ze sprawdzonego przepisu, który zawsze wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pavlova 16.10.15, 18:11 Lubię krem z bitej śmietany i serka mascarpone, dodaję wanilię i otartą, mrożoną cytrynę. Pyyyyyyyyycha. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:12 Ja mam taki przepis na ciasto z białek: Angel chiffon cake Składniki: - 200 g białka ( białko z 8 średniej wielkości jaj ) - 40 ml oleju - 80 ml mleka - 70 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 70 g cukru pudru W misce wymieszać mleko i olej. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą pianę dodawać porcjami do ciasta, delikatnie połączyć łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy około 17 cm , piec około 40 minut w 170 st. C. Ciasto robiłam raz, nie jest złe, nawet, powiedziałabym - ciekawe i oryginalne w smaku i konsystencji, ale jednak "specyficzne". Eksperymentalnie można zrobić - a nuż Ci się nada. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:25 o, a pół litra to z ilu jaj? jak mam 4-6 białek, to piekę kokosanki. robię też sernik z rosą, pleśniaka (lub inne ciasto kruche z owocami i z bezą) smażę naleśniki z większa ilością białek. dodaję po 2(-3) dodatkowe do frittaty, a nawet do jajecznicy, i nawet tego nie czuć. i w ten sposób pozbywam się naprogramowych/wolnych białek. Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:35 Nie wiem dokładnie Chyba z 8. Kogla mogla się rodzinie zachciało dwa dni z rzędu, a oprócz tego dałam też po surowym żółtku psu i kotu. Mogłam zrobić kogla mogla z pianą, ale stwierdziłam, że zrobię jeszcze coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:46 Jak nie chcesz je teraz zuzyc to podziel i zamroz. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:51 >Pavlova mi się marzy, ale boję się, że nie wyjdzie ocet dodajesz? kiedys mi bezy nie wyszły, ale Pavlova zawsze mi wychodzi 6 białek na sztywno 300g cukru drobnego dodawac po łyżce i ubijać dodać łyżeczke mąki ziemniaczanej i łyżeczkę białego octu Uformowany krąg wstawiamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 min przykręcić do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 12:28 a te 6 białek to będzie mniej więcej ok. szklanki ? Bo jak już pisałam nie wiem ile mam jajek w białku, więc potrzebuję miarę w ml lub na szklanki Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:54 > Mam ok. pół litra białek. Trochę mało, aby przejąć kontrolę nad światem. Ale spróbować można. Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 10:55 Nie wiem, co bierzesz ale zmień dilera albo dawkę... Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 11:50 Ona koleżanka mrozi białka. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 16.10.15, 17:19 Pavlova wielkości ok. 25 cm wychodzi mi z 3-4 białek, na oko masz sporo więcej. Resztę możesz zamrozić na następne Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 17.10.15, 19:11 wejdź na stronę mojewypieki. com/post/beza---to-sie-musi-udac Po przeczytaniu tych wskazówek nigdy nie mam problemów z bezą na ww blogu jest kilka przepisów na pyszne bezy i na wykorzystanie białek Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 17.10.15, 19:12 przed "com" usun spację: nie mogłam wysłać posta bo się darł że to spam Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 17.10.15, 22:03 Jest ciasto piegusek z białek i maku. Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Co zrobić z dużej ilości białek ? 18.10.15, 13:40 Zrobiłam Pavlovą - wyszła zaje... ! Dziękuję za wszystkie rady. Piegusek będzie następnym razem Odpowiedz Link Zgłoś