Dodaj do ulubionych

Duży spadek wagi w ciągu miesiąca

06.11.15, 00:24
i ból w dolnej części pleców.
Co to może oznaczać?
Badania będą za 4 - 6 tygodni. Osoba z Polski.
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 00:25
      I jeszcze częstomocz - zapomniałam dodać.

Osobiście obstawiam nerki, ale to może być coś innego, prawda?
    • menodo Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 00:33
      A co to za badania z wynikiem za 4-6 tygodni?
      • rosapulchra-0 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 09:52
        Badania będą zrobione za 4-6 tygodni, jak osoba przyjedzie do UK.
        • menodo Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 14:46
          A nie może zrobić ich Polsce?
        • e-kasia27 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 20:29
          Za tyle tygodni to już może być po ptokach.

Cukrzyca może? Nerki od tego też mogły wysiąść.
          Tu są potrzebne badania natychmiast.
    • d.o.s.i.a Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 00:36

Cukrzyca.
      • 3-mamuska Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 02:27
        Tez pomyslałam o cukrzycy, częstomocz i utrata wagi.
        Ból w dole pleców moze a nie musi byc powiązany.
        • rosapulchra-0 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 09:54
          Znowu cukrzyca? sad
          Obie nasze matki chorują na cukrzycę, mam już manię - wchodzę do sklepu i czytam wszystkie etykiety na opakowaniach, ile węglowodanów, ile cukru, ile tłuszczu i zastanawiam się, czy dany produkt się nada, gotuję z wagą w ręku, bo muszę liczyć te cholerne węglowodany. Jeszcze kilka miesięcy temu życie było takie proste..
    • black_halo Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 10:04
      Isc jak najszybciej do lekarza, nie czekac, moze byc cukrzyca ale z duzym prawdopodobienstwem - nowotwor.
      • karme-lowa Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 11:19
        A dużo pije? W sensie woda?
        • karme-lowa Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 11:31
          Tyle, że w PL przez te 4-6 tygodni już jakieś badania też może zrobić.
          • klerjeser Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 11:40
            Ale tu chodzi o skorzystanie z brytyjskiego socjalu....
            • karme-lowa Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 11:45
              Tu chodzi o zdrowie i życie. Niech ta osoba jak najszybciej pójdzie do lekarza i ewentualnie w UK kontynuujcie leczenie.
              • klerjeser Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 11:56
                Tu chodzi o zabicie nudów i stworzenie sobie namiastki bycia towarzyskiego na forum. Z 543448 wątków o chorobach autorstwa tej pani można skompilowac encyklopedie zdrowia.
    • natalia.nat Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 11:48
      Chudnie, mimo że je normalnie? Czy chudnie, bo nie ma apetytu i nie je? W jakim wieku jest ta osoba?
    • fin-dus Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 12:06
      Z Polski mówisz?
      Może jest niedobór żywności w sklepach i jak rzucą w końcu coś do żarcia, to ta osoba dźwiga jednorazowo po 20 kg (butelek octu)
      • kaz_nodzieja Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 13:33
        Mam kartki na mięso, nie potrzebuję ich aż tak bardzo bo mam rodzinę na wsi więc wiadomo, w tak trudnej sytuacji mogę je odstąpić.
    • sylwiam_m Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 12:52
      Badanie poziomu cukru w PL można zrobić bezpłatnie w aptece, nie trzeba czekać miesiąć. Badanie moczu kosztuje 12 złotych.
      • koralik12 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 16:58
        ciekawe w której aptece? raczej w przychodni i to tylko diabetologicznej
        • przeciwcialo Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 17:51
          Każdy POZ oznacza cukier i cholesterol, glukometry i aparaty do cholesterolu sa obowiązkowym wyposażeniem.
        • olga727 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 20:00
          koralik12 napisała:

> ciekawe w której aptece? raczej w przychodni i to tylko diabetologicznej
          >
          Cukier zbadają ci nawet u internisty/pediatry od ręki.
        • landora Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 20:47
          U mojego rodzinnego oznaczają cukier na miejscu.
    • triss_merigold6 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 12:57
      Nowotwór trzustki.

Dziekuję za uwagę.
    • melancho_lia Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 13:00
      Pachnie nowotworem. Trzustka? Jelito grube?
      Ja bym nie czekała tych 4-6 tyg.
      • eryk2601 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 13:11
        Pewnie ten ktoś jest nieubezpieczony w Polsce.Nie wiem jak mozna czekac tyle czasu na badania.Trzeba zacząć od tych podstawowych i wizyty u lekarza nawet prywatnie.
        • triss_merigold6 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 13:12
          Usg prywatnie to jakieś 120-150 zł więc nie widzę powodu do czekania kilka tygodni.
          • menodo Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 14:36
            100 zł za usg jamy brzusznej - Warszawa.
          • helenaizuza Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 16:47
            Tia usg... Usg można sobie darować i od razu TK z kontrastem. Moja teściowa robiła usg bo miała objawy podobne. Usg czyste. Zrobiła markery kt. wyszły gigantyczne. Zrobiła TK i guz trzustki jak wół wielkości pięści. A i diagnozowala się sama bo lekarz przez rok uparcie ignorował objawy typu ból pleców, źle samopoczucie i utrata wagi - uwaga +- 25 KG
    • d.o.s.i.a Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 13:45

Rosa, dlaczego Twoja cala rodzina leczy sie na koszt podatnika brytyjskiego? Dlaczego nie jest ubezpieczona w polsce? Zal Ci wydac pare funtow na prywatne ubezpoeczenie w jakims Luxmedzie chociazby? Wlos na glowie staje.
      • kandyzowana3x Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 13:58
        Ja w istnienie turystyki medycznej do uk z polski nie wierzylam, do momentu przeczytania kilku historii rosy na forum. Dalej ledwo mi sie to w glowie miesci, malo tego ja nawet nie wiedzialabym jak to zorganizowc. Jak udowodnic przeniesienie centrum zyciowego do uk, braku stalych powiazan z polska itd. A tu okazuje sie po razkolejny, ze jest to doskonale zorganizowane i bez kosztowe.
        • eryk2601 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 14:05
          Ludzie to maja pomysły na życie.
    • asmarabis Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 17:17
      o to może oznaczać?
      > Badania będą za 4 - 6 tygodni. Osoba z Polski.

Info ze z polski nie wystarczy, napisz jeszcze z jakiego wojewodztwa albo najlepiej miasta, bez tego nie idzie nic doradzic!
      • mildenhurst Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 17:41
        Chyba ze pojawi się słowo klucz- Pszczyna.
        • karme-lowa Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 17:45
          O co chodzi z Pszczyną?
        • kaz_nodzieja Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 19:49
          Odczepcie się od Pszczyny.
    • lilly_about Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 17:28
      Bardzo przepraszam, ale jakie znaczenie w tej historyjce ma fakt, ze to osoba z Polski? Jakby byla z Egiptu to by miala inne objawy albo szosty palec u nogi?
      • kota_marcowa Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 17:43
        Zapewne takie, że nieubezpieczona, a żal jej tyłek ściska zrobic sobie badanie prywatnie tongue_out
      • bazia8 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 17:56
        Może ja żyję na innej planecie, choć jestem osobą z Polski. Naprawdę nie jestem milionerką, w mojej rodzinie i wsrod znajomych są biedniejsi i bogatsi, ale naprawdę nie znam nikogo, kto nie jest ubezpieczony. Przecież ubezpieczenie zdrowotne obejmuje także osoby długotrwałe bezrobotne, wszystkie dzieci..Nawet jedne wieczny student w okolicach czterdziestki ma opłacone ubezpieczenie przez dobrze sztuk ważnych rodziców. Na wsiach jest KRUS, który kosztuje grosze.
        • bazia8 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 17:58
          Ech ta automatyczna korekta... dobrze sytuowanych
        • kota_marcowa Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 17:58
          Chyba, ze ta osoba nie mieszka na stałe w Polsce, pracuje w UK, tudzież siedzi na ich socjalu, to tam jest ubezpieczona.
          • kota_marcowa Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 18:00
            Choć też dziwne, że nie ma w takim wypadku karty EKUZ.
            A tak w ogóle, to najpewniej kolejny trolowątek rosy o znajomym znajomego tongue_out
            • bisiek10 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 18:14
              EKUZ jest tylko od naglych wypadkow.I ang odpowiednik EHIC dla przebywajacych na wakacjach w PL nie ubezpieczonych w tejze.Jezeli mieszka na stale w UK leczenie panstwowe nalezy jej sie jak psu miska.
              • joa66 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 18:20
                Ta osoba jest "z Polski".

p.s. o rany ....
              • kota_marcowa Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 18:32
                > EKUZ jest tylko od naglych wypadkow.

Teoretycznie tak, praktycznie jeszcze w życiu nie spotkałam się z odmową wizyty na EKUZ smile
                • bisiek10 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 18:36
                  Tak ale badan do diagnostyki "bo mnie od miesiaca w plecach boli"raczej na EKUZ czy EHIC nie zrobisz.
    • anorektycznazdzira Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 18:41
      Ale jakie badania? NIC nie jest zrobione? Tomograf całego ciała jeszcze bym rozumiała, ale badania krwi i USG jamy brzusznej jedzie robić do UK? Gorzej komuś?!
    • rosapulchra-0 Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 18:47
      1. to nie moja rodzina, tylko koleżanka, która mieszka na stałe w UK i tu pracuje
      2. pojechała na urlop do Polski
      3. na moją sugestię, żeby poszła do lekarza po skierowanie na badania, odparła, że nie po to ma ubezpieczenie w UK, żeby płacić za prywatne wizyty w Polsce uncertain
      4. schudła ponad 19 kg
      5. bardzo narzeka na ból dolnej partii pleców
      6. pije tylko miętę, bo tak lubi (żadnych kaw, herbat, soków, wody)
      7. cały czas faszeruje się przeciwbólowymi, które niewiele jej pomagają, bo narzeka jednak na ten ból pleców
      8. osobiście JA mam już uczulenie na cukrzycę i wszystko, co z nią związane
      9. jeśli to się okaże cukrzyca, to pewnie będę zmuszona jej wszystko tłumaczyć, a sama się nadal tej choroby i obcowania z nią uczę
      10. aha! nie ma apetytu, je mało i rzadko i jest moją rówieśniczką.

Panie, które obrażają mnie i moją rodzinę powinny nas przeprosić suspicious
      Nie liczę gazeciarza, bo jak wiadomo, zniżanie się do dna jest niebezpieczne.
      • anorektycznazdzira Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 18:52
        Powiedziałaś otwarcie tej koleżance że zachowuje się jak totalna kretynka? (patrz pkt 3-5)
        Serio pytam. Ktoś powinien.
        • bozenka12 Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 18:58
          To faktycznie moze byc cukrzyca czy rak trzustki. We obu pr zypadkach za 6 tyg moze juz jej nie bycsad
        • rosapulchra-0 Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:01
          A jak myślisz? Powiedziałam jej, żeby nie skąpiła tych swoich ciężko zarobionych funtów na badania, bo według mnie to jest mocno niepokojąca sytuacja.
          • anorektycznazdzira Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:05
            I co ona na to?
            • rosapulchra-0 Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:37
              No właśnie to, co napisałam wyżej plus że nie ma czasu, urlop ma dla bliskich, szkoda jej kasy, kilka tygodni nie zrobi różnicy. Chcę ją jakoś postraszyć. Już jedna przyjaciółka mi odeszła na raka.
              • d.o.s.i.a Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:43

A co Ty Chystus narodow jestes? Skoro kolezanka zdazyla svudnac 19 kg i poszprycowac sie przeciwbolami a nie miala.czasu zrobic chocby badania moczu to chyba jej sprawa. Dlaczego sie wtracasz?
                • kaz_nodzieja Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:44
                  Bo się nudzi w domu bez pracy.
              • asmarabis Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:58
                różnicy. Chcę ją jakoś postraszyć. Już
                > jedna przyjaciółka mi odeszła na raka.

Wszystkie palily dwie paczki papierosow dziennie jak ty?
                • rosapulchra-0 Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 20:03
                  Nie.
              • lilly_about Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 20:41
                Ale piep.... rosa. Przez kilka tygodni to mozna zdazyc umrzec. Zwlaszcza jak komus szkoda 150 zl Historyjka wymyslona na potrzeby tego, zeby ktos sie toba interesowal choc na forum?
      • bisiek10 Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 18:55
        , odparła, że nie po to ma ubezpieczenie w UK, żeby płacić za prywatne wizyty w Polsce

To tylko pogratulowac glupoty.
      • d.o.s.i.a Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:30
        > 1. to nie moja rodzina, tylko koleżanka, która mieszka na stałe w UK i tu pracu
        > je
        > 2. pojechała na urlop do Polski

W pierwszym poscie napisalas , ze to osoba z Polski.
        A teraz, ze ppjechala na urlop. W trakcie tego urlopu zdazyla schudnac 19 kg i jeszcze z miesiac na tym urlopie bezie.
        Oj Rosa, Rosa. Kupy to to sie nie trzyma.

> 9. jeśli to się okaże cukrzyca, to pewnie będę zmuszona jej wszystko tłumaczyć,

Ppwinnas sie cieszyc. Beziesz miala kolejny krzyz do dzwigania. A przeciez bardzo to lubisz.
        • kota_marcowa Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:33
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,159217860,159223208,Re_Duzy_spadek_wagi_w_ciagu_miesiaca.html
          A nie mówiłam? wink
        • rosapulchra-0 Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:45
          Oj, dośka, dośka, jaka ty jesteś mało kumata czasem..
      • mildenhurst Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 19:48
        Do tej pory mnie nie przeprosiłaś.
        • karme-lowa Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 20:13
          O co chodzi z Pszczyną?
          • eryk2601 Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 20:37
            Są tak nieodpowiedzialni ludzie?Szkoda słów.
      • majenkir Re: Odpowiadam zbiorczo 06.11.15, 23:34
        rosapulchra-0 napisała:
        > 9. jeśli to się okaże cukrzyca, to pewnie będę zmuszona jej wszystko tłumaczyć,
        > a sama się nadal tej choroby i obcowania z nią uczę

Rosa, nie ma u Was kogos takiego jak diabetes educator??

> 10. aha! nie ma apetytu, je mało i rzadko

To moze to jednak nie cukrzyca.....
    • anty_nick Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 21:09
      rosapulchra-0 napisała:

Osoba z Polski.

Ty, teściowa, mąż czy kolega któremu wynajmowałaś pokój.
      • rosapulchra-0 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 21:15
        Wyjaśniłam wyżej.
        • bazia8 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 21:33
          szkoda jej kasy na badania?

jeśli osoba z Polski chce koniecznie czekać 4-6 tygodni na wyrok wydany w Królestwie to ok, ale....
          badanie krwi z rozmazem 11 zł (niecałe 2 funty)
          OB -uuuu drogo 5 zł (nawet nie jeden funt)
          glukoza krew 6,50 zł
          badanie moczu ogólne ....ajajaj ... 8,50 zł
          razem 31 PLN to ileż to jest tych ciężko zarobionych funtów???
          • kaz_nodzieja Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 22:10
            Równowartość jednego opakowania Ajaxu z Bodzentyna.
            • asmarabis Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 22:21
              Czemu Rosa nie moze jej wykupic tych bqdqn skoro taka niby zatroskana?
              • bisiek10 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 22:39
                To wszystko jakies dziwne.Wiekszosc Polakow mieszkajacych w UK jezdzac do Pl chociaz raz w roku,pierwsze co robi to zazwyczaj idzie do labu.Czasami od tak dla sprawdzenia.A ta osobka majac takie dolegliwosci chce czekac jeszcze ponad miesiac zeby sie przebadac w UK? Cos mi tu smierdzi.To az takie kosmiczne to ubezpieczenie tu placi?? Albo ona jakas niezrownowazona psychicznie albo ja juz nie wiem.Bo mnie sie to w glowie nie miesci.
                • anty_nick Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 23:22
                  bisiek10 napisała:

> To wszystko jakies dziwne.Wiekszosc Polakow mieszkajacych w UK jezdzac do Pl ch
                  > ociaz raz w roku,pierwsze co robi to zazwyczaj idzie do labu.Czasami od tak dla
                  > sprawdzenia.A ta osobka majac takie dolegliwosci chce czekac jeszcze ponad mie
                  > siac zeby sie przebadac w UK? Cos mi tu smierdzi.To az takie kosmiczne to ubezp
                  > ieczenie tu placi?? Albo ona jakas niezrownowazona psychicznie albo ja juz nie
                  > wiem.Bo mnie sie to w glowie nie miesci.

sama rzekoma zainteresowana, chyba z lekka pomylonabig_grin
                  bo bedzie musiała wydać 30zł na lab w Pl, a przecież w jukeju płaci, to wymaga i poczeka big_grin
                  Pradadne to wszystko
                  big_grin big_grin big_grin

3. na moją sugestię, żeby poszła do lekarza po skierowanie na badania, odparła, że nie po to ma ubezpieczenie w UK, żeby płacić za prywatne wizyty w Polsce uncertain
                  • majenkir Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 23:30
                    Niekoniecznie chodzi o te 30 zl. Niektorzy ludzie po prostu sie boja sad. Czuja przez skore, ze cos jest nie tak i specjalnie odlekaja badania, wyniki ktorych moga okazac sie wyrokiem.
            • menodo Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 06.11.15, 23:29
              Weź przestań, kaznodzieja.
              Mylisz Bodzentyn - kiedy byłam dzieckiem, czytałam pamiętniki żydowskiego chłopca, który pochodził z tej miejscowości - z podwarszawskim Borzęcinem, w którym rodzina rosy zakupiła ajax za zylion złotych uncertain
    • iwles Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 07.11.15, 08:15
      Szkoda jej kasy na badania, a nie szkoda wydawac na telefon, zeby tobie ze szczegolami opisywac jak sie czuje???
      • bisiek10 Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 07.11.15, 09:38
        To akurat nie problem bo w dobie neta sa skypie i inne cuda do komunikacji.Ale 4-6cio tyg (to chyba minimum w tym przypadku) pobyt w PL do tanich raczej nie nalezy smile Wiec chyba jest w stanie wyskrobac kase na badania tylko z glowka cos nie halo ma ta Pani.
        • karme-lowa Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 07.11.15, 09:43
          Zaczynam podejrzewać że tej Pani w ogóle nie ma😕
          • kaz_nodzieja Re: Duży spadek wagi w ciągu miesiąca 07.11.15, 13:22
            Jest, istnieje w rosowej głowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka