20.11.15, 23:32
Rozbiłam ostatni "prawdziwy", niezawodny termometr rtęciowy sad(((((((. Ostał nam się bezdotykowy badziew, który mierzy niewiadomo co (chociaż niby z tych z wyższej półki) i normalny termometr elektroniczny, który najlepiej mierzy temp. w ustach. I mam pytanie (a nawet dwa:
1. Jaki termometr (o potwierdzonej stabilności, skuteczny, którego pomiary zgadzają się z pomiarami innych i nie mierzy co minutę co innego) polecacie? Pytam, bo mieliśmy różne i drogie i tanie i żaden nie wykazywał takiej stabilności w pomiarze jak stary dobry rtęciowy (sprawdziłam eksperymentalnie, statystyka nie kłamie).
2. Zakładając, że jest to termometr do ust - jak to dezynfekujecie? (ślina to siedlisko mikrobów, które potrafią przetrwać w dużo bardziej ekstremalnych warunkach niż susza i temp. pokojowa przez x czasu).
Obserwuj wątek
    • ladnyusmiech Re: termometr 20.11.15, 23:40
      Mam jeden drogi bezdotykowy, i kilka elektronicznych nabywanych w różnej cenie. Dokładniejsze są te elektroniczne, choć nie jest to dokładność rtęciowego.
      Cóż, najpierw sprawdzam ręką a później sprzętem który posiadam.. Przejrzałam wiele for i opinii, ale nie znalazłam takiego termometru, który cieszyłby się niezawodnością. Im dzieci starsze tym mniej się tym przejmuje.
      • klamkas Re: termometr 20.11.15, 23:52
        Bardziej martwię się o siebie, córka nigdy nie przekroczyła temp. 38,8 ;p. Mam dziwne przyrosty temperatury, tzn. do 38,3 38,5 spoko, do 38,8 niebezpiecznie ale po czasach przyrostu wiem, czy należy brać leki zbijające, czy nie. Jak nie wezmę na czas, to mi gorączka szybuje i nie da się jej zbić w warunkach domowych. Rtęciowy był super, reszta wymięka.
    • peonka Re: termometr 20.11.15, 23:43
      Nie panikuj, podobno można kupić rteciowe na allegro.
      Ja mam jakiś bezrteciowy, kupiony w anglii, działa jak rteciowy, nie widzę różnicy. Coś takiego:
      cezal.net.pl/diagnostyka/termometry/termometr-tradycyjny-bezrteciowy-id396
      Co do dezynfekcji, ja używam tylko pod pachą i myje woda z mydlem, ale jeśli chciałabym dezynfekowac, to spirytusem albo takimi chusteczkami leko, albo żelem do dezynfekcji rąk bez wody, albo czymkolwiek antybakteryjnym, co tam masz pod ręką.
    • kocianna Re: termometr 20.11.15, 23:52
      Termometr tradycyjny bezrtęciowy. Można kupić w aptece i kosztuje mniej, niż elektroniczne badziewie.
    • klamkas Re: termometr 20.11.15, 23:57
      No dobra (=gamoń), do tej pory nie musiałam, więc się nie interesowałam. Wpisując "bezrtęciowy" osiągnęłam sukces ;p. Jutro uzupełnię apteczkę uncertain
    • yuka12 Re: termometr 20.11.15, 23:58
      Uzywamy termometr douszny firmy Braun-Braun Thermoscan Digital Ear Thermometer IRT6020 . Model zreszta w UK dosc popularny np. uzywany w gabinetach lekarskich. Termometr mamy jakies 7 lat, wymieniamy baterie i nakladki i caly czas dziala. Jest precyzyjny i niezawodny. Kosztowal wtedy dosc duzo, ale warto bylo wydac pieniadze.
      • yuka12 Re: termometr 21.11.15, 00:10
        Pzepraszam, byl zly rysunek na stronie. Nasz termometr to Braun Thermoscan Ear Thermometer with ExacTemp Technology, IRT4520USSM i juz nie jest produkowany, choc na amazonie ma swietne opinie.
    • memphis90 Re: termometr 21.11.15, 00:13
      Szklany alkoholowy. Jak dawne rtęciowe, ale z alkoholem. Aczkolwiek sama mam najtańszy elektroniczny, i tak bez mierzenia wiem, czy moje dzieci mają gorączkę. Końcówkę zwyczajnie myję wodą.
    • thank_you Re: termometr 21.11.15, 00:26
      Mam Thermoflash Evolution, czasami widuję takie w szpitalach, poza tym ma dobre opinie w necie. Jestem z niego bardzo zadowolona i nie wróciłabym do zwykłego. No i zdradzę ci tajemnicę - jeśli tak kochasz termometry wkładane pod pachę, to w aptece kupisz galowy, a przez internet - rtęciowy. 😉
    • kota_marcowa Re: termometr 21.11.15, 01:18
      Z termometrem bezdotykowym jest ten problem, że ludzie po prostu w złym miejscu przykładają smile
      Nalezy go zbliżać nie do czoła, tylko z boku do skroni, w tym miejscu gdzie wyczujesz pulsującą tętnicę, w innych miejscach, a zwłaszcza z przodu czoła, będzie zaniżał.
      Ja mam termometr właśnie zbliżeniowy i do ucha w jednym (można mierzyć tak albo tak, do wyboru), silvercrest z lidla i jestem z niego zadowolona, bo mam tez rtęciowy, porównywałam pomiary, nie przekłamuje, tylko tak jak mówię, trzeba dobrze "wycelować"
      A koleżanka nie tak dawno temu, kupiła rtęciowy w aptece.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka