Dodaj do ulubionych

chce się nawrócić

12.02.16, 14:52
i ochrzcić syna który ma 8 lat .. czy ksiądz będzie robił mi problem ?
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: chce się nawrócić 12.02.16, 14:55
      Chcesz dostać nominację do najgłupszego wątku miesiąca? No to mój głos już masz. A tak na marginesie - czyżby dla nawróconych było 500++?
      • jola-kotka Re: chce się nawrócić 12.02.16, 14:56
        Hehe
      • aquella Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:30
        dlaczego najgłupszy? bo nie wie, że księdzu wystarczy w łapę dać?
    • feel_good_inc A czemu niby by miał? 12.02.16, 15:26
      olewka100procent napisała:
      > i ochrzcić syna który ma 8 lat .. czy ksiądz będzie robił mi problem ?

Przecież to dla niego kolejne kopertki wypchane banknocikami.
      Przyjmie cię z otwartym portfelem.
    • ichi51e Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:27
      Ksiadz ci nie bedzie robil problemu jesli chcesz sie nawrocic. Akurat masz - Wielki Post jest zacznij od tego moze
      • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:38
        ichi51e 12.02.16, 15:27
        > Akurat masz - Wielki Post jest zacznij od tego moze

zawsze mnie ciekawiło czemu katolicy mają post tuz przed śmiercią ,skoro Jezus pościł zanim został mesjaszem ?
        • snakelilith Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:47
          Bo trzeba było ciężki czas zimowego przednówka i następujące po nim pogańskie gody słonecznego kultu wiosną wcisnąć zgrabnie w nowy, chrześcijański kalendarz?
    • arwena_11 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:29
      Tylko licz się, że syna tak szybko nie ochrzcisz. W tym wieku jest już roczne przygotowanie do chrztu. Potem na jednej mszy może przyjąć i chrzest i komunię. Lub tylko chrzest ( w sobote Wielaknocną ) a komunię z klasą
      • aquella Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:31
        a na czym polega to roczne przygotowanie?
        • arwena_11 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:37
          Podobnie jak do komunii. Są spotkania, nauka modlitw itd. Dziecko 7+ jest traktowane jak dorosły
          www.zrodlo.krakow.pl/rocznik-2011/numer-21-2011/duszpasterz-odpowiada/
          • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:43
            arwena_11 12.02.16, 15:37
            Podobnie jak do komunii. Są spotkania, nauka modlitw itd. Dziecko 7+ jest traktowane jak dorosły

no mi zawsze wydawało sie ze modlitwa ,to tak jak rozmowa z ojcem ,wiec na czym polega nauka modlitwy poza mechanicznym klepaniem tych samych gadek ??
      • feel_good_inc Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:39
        Co ty za bzdury wypisujesz? Przygotowanie do chrztu obejmuje wyłącznie osoby dorosłe - minimum od 14 roku życia.
        • arwena_11 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:50
          ciekawe bo we wszystkich materiałach jest że za dorosłego uważa sie dziecko powyżej 7 toku życia, a kanon 852 mówi

Byłam na dwóch takich uroczystościach i zawsze poprzedzały jej roczne przygotowania. Podaj przepisy, że dorosły w KK to dziecko powyżej 14lat
          • cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:00
            Kan. 852 - § 1. Przepisy zawarte w kanonach o chrzcie dorosłych stosuje się do wszystkich, którzy po wyjściu z dzieciństwa osiągnęli używanie rozumu.
            § 2. Z dzieckiem zrównany jest, gdy chodzi o chrzest, także ten, kto nie jest świadomy swego działania.

Gdzie tu granica 7 lat?
          • ichi51e Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:43
            A mozna tez do bierzmowania przystapic? (Tzn gdyby biskup byl oczywiscie) Z ciekawosci pytam
            • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:45
              ichi51e 12.02.16, 16:43
              A mozna tez do bierzmowania przystapic? (Tzn gdyby biskup byl oczywiscie) Z ciekawosci pytam

to by było wskazane, dzieciak podszkoliłby się w językach big_grin

"2) Nagle dał się słyszeć z nieba szum, jakby uderzenie gwałtownego wiatru, i napełnił cały dom, w którym przebywali. (3) Ukazały się im też języki jakby z ognia, które się rozdzieliły, i na każdym z nich spoczął jeden. (4) I wszyscy zostali napełnieni Duchem Świętym, i zaczęli mówić obcymi językami, tak jak im Duch pozwalał mówić."
          • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:05
            arwena_11 12.02.16, 15:50
            ciekawe bo we wszystkich materiałach jest że za dorosłego uważa sie dziecko powyżej 7 toku życia, a kanon 852 mówi

Byłam na dwóch takich uroczystościach i zawsze poprzedzały jej roczne przygotowania. Podaj przepisy, że dorosły w KK to dziecko powyżej 14lat

encyklopedia KUL tom IV rok wydania 1985 rok ;Dzieckiem jest człowiek w okresie od urodzenia do pierwszych lat dojrzewania (0-12 lat).
        • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:10
          To ty bzdury piszesz. Chrzciłam dziecko pow. 7 r.ż. i arwena ma rację.
          • cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:16
            Mój syn się chrzcil zdecydowanie po ukończeniu siedmiu lat. Żadne przygotowanie nie było potrzebne.
            Arwena nie ma racji.
            • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:54
              Ile to było lat temu?
              Bo u mnie 15 i już wtedy obowiązywało to prawo katolickie: dziecko, które skończy 7 lat ma samo zdecydować, że chce być ochrzczone.
              • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:57
                rosapulchra-0 12.02.16, 19:54
                Ile to było lat temu?
                Bo u mnie 15 i już wtedy obowiązywało to prawo katolickie: dziecko, które skończy 7 lat ma samo zdecydować, że chce być ochrzczone.

te 7 lat to czysta kpina ,99 % nie ma pojęcia o co chodzi w ich religii
                • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 23:13
                  To prawda.
              • cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 13.02.16, 00:23
                6 lat temu. Albo 7, nie pamiętam.
                Ale coś koło tego.
      • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:40
        arwena_11 12.02.16, 15:29
        Tylko licz się, że syna tak szybko nie ochrzcisz. W tym wieku jest już roczne przygotowanie do chrztu. Potem na jednej mszy może przyjąć i chrzest i komunię. Lub tylko chrzest ( w sobote Wielaknocną ) a komunię z klasą

czyli katolickie dzieci bywają genialne ino w okresie niemowlęcym, od razu wiedzą co z czym ??
        • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:56
          Do 7 r.ż. za dziecko decydują rodzice, powyżej 7 r.ż. dziecko powinno zdecydować samo, czy chce być ochrzczone. Tak jest w kościele katolickim. Wiem, bo musiałam przejść batalię o chrzest najmłodszej, a dziewczyny miały chrzest w innej parafii niż nasza i proboszcz nie chciał wydać pozwolenia. Kazał zaczekać, aż najmłodsza skończy 5 lat. Ale gdy przyniosłam list od biskupa, to zgoda była wydana od ręki.
    • kalina_lin Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:32
      A syn chce się nawrócić?
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:14
        kalina_lin napisała:

> A syn chce się nawrócić?

Syn jest w drugiej klasie i chce jak wszyscy dostać PlayStacje czy też innego xBoxa na komunie....

Ksiadz Anatool
        • kalina_lin Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:43
          To przecież może mu kupić. Nie powinno wyjść drożej niż wszystkie składki, strój, przyjęcie dla rodziny itp.
    • kozica111 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:35
      A dlaczego miałby robić problem, nie ma limitu wieku.
    • kkalipso Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:44
      Myślę że nie będzie problemu, znam różne przypadki.
    • hermenegilda_zenia Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:45
      Co to znaczy "chcę" w kontekście nawrócenia ? Nawrócenie to nie jest kwestia chcenia, no ale to, co i jak piszesz świadczy o poziomie świadomości i wiedzy religijnej przeciętnego "Polaka-katolika" . Poza tym jak chcesz się nawracać to się nawracaj, ale syna do tego nie mieszaj - on z twoim "nawróceniem" nie ma nic wspólnego.
    • cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:48
      Ja rozumiem, ze kazdemu może od..bac, ale po co wciągać dziecko w swoje schizy?
      • kkalipso Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:55
        Ja rozumiem, że każdy może mieć swoje zdanie ale żeby od razu wyciągać wnioski i obrażać?
        Poczułaś się mądrzejsza? Na zdrowie.
        • cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:27
          W kontekście tego co autorka napisała o entuzjazmie syna, to tak, poczułam się mądrzejsza tongue_out
          • lewapinger Re: chce się nawrócić 13.02.16, 06:33
            Trochę ci do tej mądrości brakuje.
            Duuużo trochę smile
            • cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 13.02.16, 09:36
              Ten tekst dobitnie pokazuje, że tobie i twojemu staremu brakuje jeszcze wiecej big_grin
      • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:57
        Komunia za pasem. Bez chrztu dziecko nie będzie do niej dopuszczone. Moja najstarsza była chrzczona tydzień przed komunią, nie musiała nawet iść do spowiedzi dzięki temu.
        • cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:21
          A to dziecko MUSI być katolikiem, bo się mamusi światopogląd odmienił?
          Skoro wedle KK siedmiolatek może decydować o sobie, to niech mu mamunia nie bruzdzi.
          • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:56
            Moje dzieci nie zostały w odpowiednim czasie ochrzczone, bo.. nam się nie chciało? Tak po prostu wyszło. Ale poszły do prywatnej katolickiej szkoły i w drugiej klasie była komunia najstarszej, a w związku z tym przed komunią chrzest.
            • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:57
              I żeby nie było - od małego bywały w kościele na mszach, chodziły regularnie na religię, zarówno w przedszkolu, jak i w szkole ofkors.
      • lellapolella Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:39
        No to ja to ujmę delikatniej niż cosmetic.wipes - czy to ty się chcesz nawrócić czy syn? Czy ośmiolatek to warzywo, żeby za niego decydować? Argumentu o prezentach komunijnych w ogóle nie będę komentować, w kontekście wychowania to dno.
        • madi138 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 21:17
          Moja koleżanka posłała córkę do komunii, bo teściowa jest bardzo religijna. Babunia obiecała wypasione prezenty dla wnuczki i okrągłą sumkę dla rodziców. To dopiero były przekonujące argumenty dla kogoś, kto nawet w święta nie zaglądał do kościoła smile
    • angeika89 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:54
      Ksiądz nie powinien robić problemów, wręcz jego obowiązkiem jest ochrzcić dziecko, nie zależnie od wieku. Ale jeśli już masz księdza z tych co marudzą to odpowiednia koperta załatwi sprawę...
      Pytanie tylko czy syn chce się ochrzcić?
      Bo jeśli tak, to życzę Wam powodzenia smile
    • magdalenka79k Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:55
      A ślub kościelny masz? bo jak nie to może być problem... no chyba że samotna matka jesteś... Generalnie musisz zasięgnąć języka gdzie i za ile uderzyć. Powodzenia smile
      • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:58
        Brak ślubu kościelnego nie był w przypadku moich dzieci problemem. Myślę, że to zależy od proboszcza.
        • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:59
          Dodam, że nie wydałam nawet złamanego grosza, ani za pozwolenie na chrzest w innej parafii, ani za sam chrzest.
          • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:07
            rosapulchra-0 12.02.16, 16:59
            Dodam, że nie wydałam nawet złamanego grosza, ani za pozwolenie na chrzest w innej parafii, ani za sam chrzest.

ze niby kartą a nie brzęczącą moneta płaciłaś ?
            • rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:58
              Naprawdę nie zapłaciłam złamanego grosza, ani monetą, ani kartą. Ale nie twierdzę, że tak jest zawsze i wszędzie.
    • gama2003 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:55
      Ksiądz nie będzie.
      Tylko pytanie - nawrócić czy dziecko do komunii posłać. Bo to jakby niekoniecznie idzie w parze.
    • butch_cassidy Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:21
      Myślę, że to zależy od kościoła. W moim rejonie są dwa na różne takie przypadki wink - artystów i pewnych zakonników.
      W innych normalnego księdza ze świeczką szukać...
      Jak Ci serio zależy, popytaj, gdzie w Twojej okolicy są kościoły z chrześcijańskim podejściem do wiernych tongue_out
      • sylwus34 Re: chce się nawrócić 13.02.16, 07:20
        Na pewno mogę Ci polecić dominikanów. Ja się przy nich nawróciłamsmile
    • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:36
      olewka100procent 12.02.16, 14:52
      i ochrzcić syna który ma 8 lat .. czy ksiądz będzie robił mi problem ?

to może daj szansę Jezusowi i niech syn sam to zrobi jak juz uwierzy big_grin
      • olewka100procent Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:51
        no właśnie dziecko moje mówi , że mu się do kościoła nie chce chodzić bo tam jest nudno . Nawet gdyby był ten chrzest a później komunia to bez żadnych imprez , dostanie tylko prezent
        • karme-lowa Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:00
          To po cholerę chcesz go ochrzcić?
          Dziwny ten post.
          • mamati3 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 21:02
            trolisko? no raczej....
        • nieproszonygosc Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:01
          a co zrobić w sytuacji, kiedy z mężem świadomie podjęliśmy decyzję, żeby dzieciaka nie chrzcić- żadne z nas nie jest praktykujące. A teraz dzieciak chce przystąpic do komunii i chce być ochrzczony. Z naszej strony nie ma entuzjazmu i żeby było zabawniej nie mamy tez kandydatów na chrzestnych - rodziny niepraktykujące z obydwóch stron. I co teraz - zabronić czy pozwolić. A jak pozwolić, to jak rozwiązać sprawę chrzestnych i nas rodziców, którzy obiecywać wychowania w wierze nie mogą?
          • lellapolella Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:47
            Byłam w zbliżonej sytuacji, chociaż Młody aż tak drastycznie nie postawił sprawy, tylko spekulował. Wyjaśniłam, że to wybór na całe życie, że musi najpierw poznać wiarę, jeśli chciałby wg niej żyć i zaproponowałam, żeby chodził na lekcje religii i nie spieszył się z decyzją. Po kilku miesiącach rozeszło się po kościach.
        • kkalipso Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:03
          A dziesięciu przykazań nauczysz?
          • nieproszonygosc Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:07
            Życia zgodnie z normami społecznymi nie trzeba uczyć w kontekście wiary. Nie jesteśmy hipokrytami - nie będę obiecywać czegoś, czego nie dopełnię. Jeszcze pytanie, skoro 8 latek ma być traktowany jak dorosły, to instytucja rodziców chrzestnych też obowiązuje?
          • asia-loi Re: chce się nawrócić 12.02.16, 18:10
            kkalipso napisała:

> A dziesięciu przykazań nauczysz?

A jest jakiś katolik chodzący do kościoła i komunii, który w swoim realnym życiu, przestrzega wszystkich 10-ciu przykazań? Ja takich nie znam. Widzę co dzień jak sobie katolicy z wiary wybierają, to co im pasuje, a co nie pasuje mają w czterech literach - a uważają się za katolików całą gębą.
            • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:55
              asia-loi 12.02.16, 18:10

A jest jakiś katolik chodzący do kościoła i komunii, który w swoim realnym życiu, przestrzega wszystkich 10-ciu przykazań?

katolik wchodząc do swojej świątyni z automatu łamie dwa pierwsze przykazania ...
              • asia-loi Re: chce się nawrócić 12.02.16, 20:44
                kolter napisał:

> katolik wchodząc do swojej świątyni z automatu łamie dwa pierwsze przykazania > ..

Żeby tylko tych dwóch przykazań, praktykujący katolicy nie przestrzegali, to w krajach katolickich byłoby super. Ósme przykazanie jest dla bardzo wielu tzw. dobrych katolików, przykazaniem bardzo obcym. A to ósme przykazanie wyrządza mnóstwo krzywdy ludziom. Te dwa pierwsze w praktyce, nie mają żadnego znaczenia dla ludzi.
                • kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 21:00
                  asia-loi 12.02.16, 20:44

Żeby tylko tych dwóch przykazań, praktykujący katolicy nie przestrzegali, to w krajach katolickich byłoby super. Ósme przykazanie jest dla bardzo wielu tzw. dobrych katolików, przykazaniem bardzo obcym. A to ósme przykazanie wyrządza mnóstwo krzywdy ludziom. Te dwa pierwsze w praktyce, nie mają żadnego znaczenia dla ludzi.

no tak ale o ile mi wiadomo dwa pierwsze są zasadniczo ważniejsze bo odnoszą sie do czci dla bóstwa
                  no a te ósme to z której wersji dekalogu ,biblijne czy ten okrojony katolicki ?
    • kawka74 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:48
      To zależy od księdza. Znam dwa przypadki ochrzczonych starszych dzieci, z tym, że jedno zdecydowało się samo (jako trzynastolatek bodajże, miało krótko po sobie chrzest i komunię), za drugie decyzję podjęli rodzice i zostało ochrzczone wraz z młodszym rodzeństwem. Rodzice tego drugiego dziecka nie mieli i nie mają nadal ślubu kościelnego, a ksiądz nie robił z tego tytułu problemów.
      A propos chrztu starszych dzieci - kuzynka chrzciła syna, który podówczas miał rok i trzy miesiące. Jak to dziecko w tym wieku, trochę marudził, próbował się oddalać i tak dalej, a ksiądz zwrócił rodzicom uwagę, że trzeba było ochrzcić wcześniej, jak jeszcze nie umiał się przemieszczać - także jeśli Twój syn nie będzie próbował uciec, może coś z tego wyjdzie ;p
      BTW wiek syna wskazuje, że chrzest może mieć mniej wspólnego z Twoim nawróceniem, a więcej z komunią, do której przystąpi cała klasa oprócz niego, trafiłam?
      • kolpik124 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 18:53
        nie ma problemu z chrztem, rożzónić się mogą szczegóły w zależności od diecezji
      • nieproszonygosc Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:48
        Dokładnie o to mu chodzi. Rozmawiamy z nim ale zabraniać chyba nie będziemy. Ponawiam pytanie do mam, które byly na chrzcie starszego dziecka, tzn starszego niż 7 lat - potrzebni są wtedy chrzestni?
        • agnzimka Re: chce się nawrócić 12.02.16, 22:49
          Są potrzebni, przynajmniej jeden

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka