olewka100procent 12.02.16, 14:52 i ochrzcić syna który ma 8 lat .. czy ksiądz będzie robił mi problem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przystanek_tramwajowy Re: chce się nawrócić 12.02.16, 14:55 Chcesz dostać nominację do najgłupszego wątku miesiąca? No to mój głos już masz. A tak na marginesie - czyżby dla nawróconych było 500++? Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:30 dlaczego najgłupszy? bo nie wie, że księdzu wystarczy w łapę dać? Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc A czemu niby by miał? 12.02.16, 15:26 olewka100procent napisała: > i ochrzcić syna który ma 8 lat .. czy ksiądz będzie robił mi problem ? Przecież to dla niego kolejne kopertki wypchane banknocikami. Przyjmie cię z otwartym portfelem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:27 Ksiadz ci nie bedzie robil problemu jesli chcesz sie nawrocic. Akurat masz - Wielki Post jest zacznij od tego moze Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:38 ichi51e 12.02.16, 15:27 > Akurat masz - Wielki Post jest zacznij od tego moze zawsze mnie ciekawiło czemu katolicy mają post tuz przed śmiercią ,skoro Jezus pościł zanim został mesjaszem ? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:47 Bo trzeba było ciężki czas zimowego przednówka i następujące po nim pogańskie gody słonecznego kultu wiosną wcisnąć zgrabnie w nowy, chrześcijański kalendarz? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:29 Tylko licz się, że syna tak szybko nie ochrzcisz. W tym wieku jest już roczne przygotowanie do chrztu. Potem na jednej mszy może przyjąć i chrzest i komunię. Lub tylko chrzest ( w sobote Wielaknocną ) a komunię z klasą Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:31 a na czym polega to roczne przygotowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:37 Podobnie jak do komunii. Są spotkania, nauka modlitw itd. Dziecko 7+ jest traktowane jak dorosły www.zrodlo.krakow.pl/rocznik-2011/numer-21-2011/duszpasterz-odpowiada/ Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:43 arwena_11 12.02.16, 15:37 Podobnie jak do komunii. Są spotkania, nauka modlitw itd. Dziecko 7+ jest traktowane jak dorosły no mi zawsze wydawało sie ze modlitwa ,to tak jak rozmowa z ojcem ,wiec na czym polega nauka modlitwy poza mechanicznym klepaniem tych samych gadek ?? Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:39 Co ty za bzdury wypisujesz? Przygotowanie do chrztu obejmuje wyłącznie osoby dorosłe - minimum od 14 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:50 ciekawe bo we wszystkich materiałach jest że za dorosłego uważa sie dziecko powyżej 7 toku życia, a kanon 852 mówi Byłam na dwóch takich uroczystościach i zawsze poprzedzały jej roczne przygotowania. Podaj przepisy, że dorosły w KK to dziecko powyżej 14lat Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:00 Kan. 852 - § 1. Przepisy zawarte w kanonach o chrzcie dorosłych stosuje się do wszystkich, którzy po wyjściu z dzieciństwa osiągnęli używanie rozumu. § 2. Z dzieckiem zrównany jest, gdy chodzi o chrzest, także ten, kto nie jest świadomy swego działania. Gdzie tu granica 7 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:43 A mozna tez do bierzmowania przystapic? (Tzn gdyby biskup byl oczywiscie) Z ciekawosci pytam Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:45 ichi51e 12.02.16, 16:43 A mozna tez do bierzmowania przystapic? (Tzn gdyby biskup byl oczywiscie) Z ciekawosci pytam to by było wskazane, dzieciak podszkoliłby się w językach "2) Nagle dał się słyszeć z nieba szum, jakby uderzenie gwałtownego wiatru, i napełnił cały dom, w którym przebywali. (3) Ukazały się im też języki jakby z ognia, które się rozdzieliły, i na każdym z nich spoczął jeden. (4) I wszyscy zostali napełnieni Duchem Świętym, i zaczęli mówić obcymi językami, tak jak im Duch pozwalał mówić." Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:05 arwena_11 12.02.16, 15:50 ciekawe bo we wszystkich materiałach jest że za dorosłego uważa sie dziecko powyżej 7 toku życia, a kanon 852 mówi Byłam na dwóch takich uroczystościach i zawsze poprzedzały jej roczne przygotowania. Podaj przepisy, że dorosły w KK to dziecko powyżej 14lat encyklopedia KUL tom IV rok wydania 1985 rok ;Dzieckiem jest człowiek w okresie od urodzenia do pierwszych lat dojrzewania (0-12 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:10 To ty bzdury piszesz. Chrzciłam dziecko pow. 7 r.ż. i arwena ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:16 Mój syn się chrzcil zdecydowanie po ukończeniu siedmiu lat. Żadne przygotowanie nie było potrzebne. Arwena nie ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:54 Ile to było lat temu? Bo u mnie 15 i już wtedy obowiązywało to prawo katolickie: dziecko, które skończy 7 lat ma samo zdecydować, że chce być ochrzczone. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:57 rosapulchra-0 12.02.16, 19:54 Ile to było lat temu? Bo u mnie 15 i już wtedy obowiązywało to prawo katolickie: dziecko, które skończy 7 lat ma samo zdecydować, że chce być ochrzczone. te 7 lat to czysta kpina ,99 % nie ma pojęcia o co chodzi w ich religii Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 13.02.16, 00:23 6 lat temu. Albo 7, nie pamiętam. Ale coś koło tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:40 arwena_11 12.02.16, 15:29 Tylko licz się, że syna tak szybko nie ochrzcisz. W tym wieku jest już roczne przygotowanie do chrztu. Potem na jednej mszy może przyjąć i chrzest i komunię. Lub tylko chrzest ( w sobote Wielaknocną ) a komunię z klasą czyli katolickie dzieci bywają genialne ino w okresie niemowlęcym, od razu wiedzą co z czym ?? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:56 Do 7 r.ż. za dziecko decydują rodzice, powyżej 7 r.ż. dziecko powinno zdecydować samo, czy chce być ochrzczone. Tak jest w kościele katolickim. Wiem, bo musiałam przejść batalię o chrzest najmłodszej, a dziewczyny miały chrzest w innej parafii niż nasza i proboszcz nie chciał wydać pozwolenia. Kazał zaczekać, aż najmłodsza skończy 5 lat. Ale gdy przyniosłam list od biskupa, to zgoda była wydana od ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:14 kalina_lin napisała: > A syn chce się nawrócić? Syn jest w drugiej klasie i chce jak wszyscy dostać PlayStacje czy też innego xBoxa na komunie.... Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:43 To przecież może mu kupić. Nie powinno wyjść drożej niż wszystkie składki, strój, przyjęcie dla rodziny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:35 A dlaczego miałby robić problem, nie ma limitu wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:44 Myślę że nie będzie problemu, znam różne przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:45 Co to znaczy "chcę" w kontekście nawrócenia ? Nawrócenie to nie jest kwestia chcenia, no ale to, co i jak piszesz świadczy o poziomie świadomości i wiedzy religijnej przeciętnego "Polaka-katolika" . Poza tym jak chcesz się nawracać to się nawracaj, ale syna do tego nie mieszaj - on z twoim "nawróceniem" nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:48 Ja rozumiem, ze kazdemu może od..bac, ale po co wciągać dziecko w swoje schizy? Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:55 Ja rozumiem, że każdy może mieć swoje zdanie ale żeby od razu wyciągać wnioski i obrażać? Poczułaś się mądrzejsza? Na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:27 W kontekście tego co autorka napisała o entuzjazmie syna, to tak, poczułam się mądrzejsza Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: chce się nawrócić 13.02.16, 06:33 Trochę ci do tej mądrości brakuje. Duuużo trochę Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 13.02.16, 09:36 Ten tekst dobitnie pokazuje, że tobie i twojemu staremu brakuje jeszcze wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:57 Komunia za pasem. Bez chrztu dziecko nie będzie do niej dopuszczone. Moja najstarsza była chrzczona tydzień przed komunią, nie musiała nawet iść do spowiedzi dzięki temu. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:21 A to dziecko MUSI być katolikiem, bo się mamusi światopogląd odmienił? Skoro wedle KK siedmiolatek może decydować o sobie, to niech mu mamunia nie bruzdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:56 Moje dzieci nie zostały w odpowiednim czasie ochrzczone, bo.. nam się nie chciało? Tak po prostu wyszło. Ale poszły do prywatnej katolickiej szkoły i w drugiej klasie była komunia najstarszej, a w związku z tym przed komunią chrzest. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:57 I żeby nie było - od małego bywały w kościele na mszach, chodziły regularnie na religię, zarówno w przedszkolu, jak i w szkole ofkors. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:39 No to ja to ujmę delikatniej niż cosmetic.wipes - czy to ty się chcesz nawrócić czy syn? Czy ośmiolatek to warzywo, żeby za niego decydować? Argumentu o prezentach komunijnych w ogóle nie będę komentować, w kontekście wychowania to dno. Odpowiedz Link Zgłoś
madi138 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 21:17 Moja koleżanka posłała córkę do komunii, bo teściowa jest bardzo religijna. Babunia obiecała wypasione prezenty dla wnuczki i okrągłą sumkę dla rodziców. To dopiero były przekonujące argumenty dla kogoś, kto nawet w święta nie zaglądał do kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:54 Ksiądz nie powinien robić problemów, wręcz jego obowiązkiem jest ochrzcić dziecko, nie zależnie od wieku. Ale jeśli już masz księdza z tych co marudzą to odpowiednia koperta załatwi sprawę... Pytanie tylko czy syn chce się ochrzcić? Bo jeśli tak, to życzę Wam powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka79k Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:55 A ślub kościelny masz? bo jak nie to może być problem... no chyba że samotna matka jesteś... Generalnie musisz zasięgnąć języka gdzie i za ile uderzyć. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:58 Brak ślubu kościelnego nie był w przypadku moich dzieci problemem. Myślę, że to zależy od proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:59 Dodam, że nie wydałam nawet złamanego grosza, ani za pozwolenie na chrzest w innej parafii, ani za sam chrzest. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:07 rosapulchra-0 12.02.16, 16:59 Dodam, że nie wydałam nawet złamanego grosza, ani za pozwolenie na chrzest w innej parafii, ani za sam chrzest. ze niby kartą a nie brzęczącą moneta płaciłaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:58 Naprawdę nie zapłaciłam złamanego grosza, ani monetą, ani kartą. Ale nie twierdzę, że tak jest zawsze i wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 15:55 Ksiądz nie będzie. Tylko pytanie - nawrócić czy dziecko do komunii posłać. Bo to jakby niekoniecznie idzie w parze. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:21 Myślę, że to zależy od kościoła. W moim rejonie są dwa na różne takie przypadki - artystów i pewnych zakonników. W innych normalnego księdza ze świeczką szukać... Jak Ci serio zależy, popytaj, gdzie w Twojej okolicy są kościoły z chrześcijańskim podejściem do wiernych Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: chce się nawrócić 13.02.16, 07:20 Na pewno mogę Ci polecić dominikanów. Ja się przy nich nawróciłam Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:36 olewka100procent 12.02.16, 14:52 i ochrzcić syna który ma 8 lat .. czy ksiądz będzie robił mi problem ? to może daj szansę Jezusowi i niech syn sam to zrobi jak juz uwierzy Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: chce się nawrócić 12.02.16, 16:51 no właśnie dziecko moje mówi , że mu się do kościoła nie chce chodzić bo tam jest nudno . Nawet gdyby był ten chrzest a później komunia to bez żadnych imprez , dostanie tylko prezent Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:00 To po cholerę chcesz go ochrzcić? Dziwny ten post. Odpowiedz Link Zgłoś
nieproszonygosc Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:01 a co zrobić w sytuacji, kiedy z mężem świadomie podjęliśmy decyzję, żeby dzieciaka nie chrzcić- żadne z nas nie jest praktykujące. A teraz dzieciak chce przystąpic do komunii i chce być ochrzczony. Z naszej strony nie ma entuzjazmu i żeby było zabawniej nie mamy tez kandydatów na chrzestnych - rodziny niepraktykujące z obydwóch stron. I co teraz - zabronić czy pozwolić. A jak pozwolić, to jak rozwiązać sprawę chrzestnych i nas rodziców, którzy obiecywać wychowania w wierze nie mogą? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:47 Byłam w zbliżonej sytuacji, chociaż Młody aż tak drastycznie nie postawił sprawy, tylko spekulował. Wyjaśniłam, że to wybór na całe życie, że musi najpierw poznać wiarę, jeśli chciałby wg niej żyć i zaproponowałam, żeby chodził na lekcje religii i nie spieszył się z decyzją. Po kilku miesiącach rozeszło się po kościach. Odpowiedz Link Zgłoś
nieproszonygosc Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:07 Życia zgodnie z normami społecznymi nie trzeba uczyć w kontekście wiary. Nie jesteśmy hipokrytami - nie będę obiecywać czegoś, czego nie dopełnię. Jeszcze pytanie, skoro 8 latek ma być traktowany jak dorosły, to instytucja rodziców chrzestnych też obowiązuje? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: chce się nawrócić 12.02.16, 18:10 kkalipso napisała: > A dziesięciu przykazań nauczysz? A jest jakiś katolik chodzący do kościoła i komunii, który w swoim realnym życiu, przestrzega wszystkich 10-ciu przykazań? Ja takich nie znam. Widzę co dzień jak sobie katolicy z wiary wybierają, to co im pasuje, a co nie pasuje mają w czterech literach - a uważają się za katolików całą gębą. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:55 asia-loi 12.02.16, 18:10 A jest jakiś katolik chodzący do kościoła i komunii, który w swoim realnym życiu, przestrzega wszystkich 10-ciu przykazań? katolik wchodząc do swojej świątyni z automatu łamie dwa pierwsze przykazania ... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: chce się nawrócić 12.02.16, 20:44 kolter napisał: > katolik wchodząc do swojej świątyni z automatu łamie dwa pierwsze przykazania > .. Żeby tylko tych dwóch przykazań, praktykujący katolicy nie przestrzegali, to w krajach katolickich byłoby super. Ósme przykazanie jest dla bardzo wielu tzw. dobrych katolików, przykazaniem bardzo obcym. A to ósme przykazanie wyrządza mnóstwo krzywdy ludziom. Te dwa pierwsze w praktyce, nie mają żadnego znaczenia dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: chce się nawrócić 12.02.16, 21:00 asia-loi 12.02.16, 20:44 Żeby tylko tych dwóch przykazań, praktykujący katolicy nie przestrzegali, to w krajach katolickich byłoby super. Ósme przykazanie jest dla bardzo wielu tzw. dobrych katolików, przykazaniem bardzo obcym. A to ósme przykazanie wyrządza mnóstwo krzywdy ludziom. Te dwa pierwsze w praktyce, nie mają żadnego znaczenia dla ludzi. no tak ale o ile mi wiadomo dwa pierwsze są zasadniczo ważniejsze bo odnoszą sie do czci dla bóstwa no a te ósme to z której wersji dekalogu ,biblijne czy ten okrojony katolicki ? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 17:48 To zależy od księdza. Znam dwa przypadki ochrzczonych starszych dzieci, z tym, że jedno zdecydowało się samo (jako trzynastolatek bodajże, miało krótko po sobie chrzest i komunię), za drugie decyzję podjęli rodzice i zostało ochrzczone wraz z młodszym rodzeństwem. Rodzice tego drugiego dziecka nie mieli i nie mają nadal ślubu kościelnego, a ksiądz nie robił z tego tytułu problemów. A propos chrztu starszych dzieci - kuzynka chrzciła syna, który podówczas miał rok i trzy miesiące. Jak to dziecko w tym wieku, trochę marudził, próbował się oddalać i tak dalej, a ksiądz zwrócił rodzicom uwagę, że trzeba było ochrzcić wcześniej, jak jeszcze nie umiał się przemieszczać - także jeśli Twój syn nie będzie próbował uciec, może coś z tego wyjdzie ;p BTW wiek syna wskazuje, że chrzest może mieć mniej wspólnego z Twoim nawróceniem, a więcej z komunią, do której przystąpi cała klasa oprócz niego, trafiłam? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: chce się nawrócić 12.02.16, 18:53 nie ma problemu z chrztem, rożzónić się mogą szczegóły w zależności od diecezji Odpowiedz Link Zgłoś
nieproszonygosc Re: chce się nawrócić 12.02.16, 19:48 Dokładnie o to mu chodzi. Rozmawiamy z nim ale zabraniać chyba nie będziemy. Ponawiam pytanie do mam, które byly na chrzcie starszego dziecka, tzn starszego niż 7 lat - potrzebni są wtedy chrzestni? Odpowiedz Link Zgłoś