Dodaj do ulubionych

Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka?

21.03.16, 12:45
Muszę, wygląda na to dość radykalnie, zmienić dietę.
Nie jestem mistrzynią gotowania, zdecydowanie, nie mam czasu specjalnie ani ochoty na ślęczenie w kuchni a wygląda na to, że będę musiała dla siebie tylko oddzielnie coś przyrządzać.
Dietetyk się przyda w takiej sytuacji? czy poza tym co powinnam jeśc a czego nie moge dietetyk skomponuje całe jadłospisy pode mnie i moje mozliwości? bo co mogę a czego nie to w sumie znajduję w necie ale nie bardzo wiem co dalej z tymi informacjami zrobić....
Kiedys korzystałam z usług dietetyka dla córki(dieta eliminacyjna+niedowaga) ale dawno było a ona z kolei malutka była wiec tez inaczej to wyglądało i mało pamiętam...
Obserwuj wątek
    • zlotarybka_1 Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:04
      ale chcesz sie po prostu zaczac zdrowo odzywiac, czy chcesz schudnac/przytyc/oczyscic organizm?
      Ja potrzebowalam schudnac pare kg i pozniej utrzymac wage tylko dieta (nie mam czasu na sport) - udalo mi sie spokojnie za pomoca internetu. Ale np schudnac ponad 10 kg nie dala bym rady sama.
      • slonko1335 Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:16
        Muszę zmienić dietę w związku z chorobą, jadłam dotychczas zdrowo ale większość produktów które jem trzeba będzie wyeliminować z diety wygląda na to....
        Oprócz tego potrzebuje suplementacji z uwagi na leki które muszę przyjmować no ale to ogarnia mam nadzieję lekarz.
        • przeciwcialo Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:02
          Słonko, mnie dietę pod problemy zdrowotne ułożył lekarz, potem poradziłam sobie sama. Ja powiem tylko tyle, poziom nauczania na dietetyce jest więcej niż skromny, uczą się staroci i na pewno na zdrowie to nie wychodzi. A już dietetycy szpitalnie to koszmar koszmarów.
          Nie wiem jaki masz problem zdrowotny więc nic nie podpowiem.
          • antychreza Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:30
            Mnie dietetyczka z poradni cukrzycowej usiłowała wmówić, że podczas karmienia nie będę mogła jeść ostrych przypraw i ogórków zielonych. I usiłowała mi sprzedać, że sos do sałatki można zrobić na jogurcie, a nie na majonezie.
    • mary_lu Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:24
      Nie korzystam, ale kilka razy byłam z kimś u dietetyka, współpracowałam z dietetykiem, miałam z dietetyki zajęcia z największym specem w mieście, widywałam diety (i ich efekty) ułoźone dla znajomych. Generalnie załamuję nad tymi wynalazkami ręce. Wszystko to diety oparte o liczenie kalorii, nastawione na szybki efekt, po nich zazwyczaj następuje jojo.

Sama przez ostatnie trzy lata bardzo powoli schudłam 16 kilogramów, zaczęłam zupełnie inaczej jeść (i to więcej i bardziej treściwie niż kiedykolwiek), ćwiczę. To mój pierwszy raz w życiu, kiedy wiem, że raczej nie utyję. Już kilka razy w życiu chudłam po 8-15 kilogramów bardzo szybko, a potem miałam gigantyczne jo-jo.
      • mary_lu Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:30
        Aj, przepraszam, dopiero doczytałam o tym, że chodzi o dietę w jakiejś chorobie. Czyli musisz nauczyć się gotować na nowo... Jednak chyba warto podjąć ten wysiłek. Nie znalazłaś bloga, książki dla osób z Twoim schorzeniem? Bo to, co ja miałam na dietetyce, to pic na wodę. Schematy okropnego źywienia szpitalnego, niesmaczne diety eliminacyjne, ja na takim jedzeniu zasuszyłabym się na wiór w rok.
        • slonko1335 Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:35
          Teoretycznie znalazłam chociaż w necie sa i wykluczające się informacje. Znalazłam jakies wskazówki co powinnam wyeliminować(m. in. gluten-tu będe miała chyba najwiekszy problem ale i dużo mięs) a co powinno się jeśc(tu dużo rzeczy dla mnie jest niejadalnych-ryby) i mam nieco problem ze skleceniem z tego zbilansowanego jadłospisu-dostosowanego do trybu zycia-bo jak w przykładowym jadłospisie znalazłam duszonego indyka z bataami na snaidanie to nieco wymiękłamwink .
          Waga jest ok, więc przynajmniej tutaj nie ma problemu.
          • mary_lu Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:39
            To masz trudne zadanie przed sobą... Ale raczej nastawiałbym się na samokształcenie, blogi i książki. Najpierw jednak porządne opracowanie naukowe na temat Twojej choroby, a nie wymysły z internetu.
          • leni6 Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:50
            Ja jestem aktualnie na diecie bezpszennej i bezmlecznej. Dużo zależy od tego na ile dokładnie chcesz eliminować i od tego na jak długo ta dieta ma być. Być może dobry dietetyk pomoże, ja się posiłkuję internetem.
            • slonko1335 Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:54
              wygląda na to, że do końca życia mam być na tej diecie i ponoć to dieta przynosi najlepsze efekty, więc musze chociaz sprobować.
          • przeciwcialo Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:04
            Na śniadanie nie trzeba jeśc kanapek. Indyk z batatem jest bardzo ok a dieta bezglutenowa nie musi byc zmorą. Ja b/g gotuje dla całej rodziny.
            • slonko1335 Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:08
              no muszę trochę a dokładniej bardzo się przestawić bo śniadanie jadłam do tej pory w pracy i kanapki były najszybsze i najłatwiejsze a tu znowu zonkwink eh...
              • przeciwcialo Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:13
                Na śniadanie możesz zjeść zupę która ugotujesz dzień wcześniej.
                Musisz znaleźć do siebie kluczyk, jednym będzie służyła dieta roślinna a innym taka nie zawierająca żadnych ziaren za to dużo mięsa i jarzyn.
                A, jajka możesz jeść. Sadzone z sałatka spoko zjesz w pracy.
                • 1matka-polka Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:17
                  Ja jestem z opcji jarzynowow-tłuszczowo-mięsnej, bardzo nieekologiczne i mało ekonomiczne suspicious
                  • przeciwcialo Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:36
                    E, z tą ekonomia nie jest tak xle. ja jem mniej co za tym idzie mniej "kosztuje" mimo kupowania droższych produktów.
                    • 1matka-polka Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:44
                      Warzywa i tłuszcz są tanie ale mięso lepszej jakości to już są jakieś kwoty. Zresztą myślałam bardziej globalnie, łatwiej wyżywić ludzkość roślinami niż mięsem wink
                • slonko1335 Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:19
                  nosz kurka białek ponoć nie wolno choc i gdzies na jajka się natknęlam , ze tez nie bardzo...no nic na razie mam ogrom informacji nowych dla mnie i się gubię...
                  • 1matka-polka Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:23
                    Na choroby autoimmunologiczne, to dieta paleo jest polecana. A tam jaja można jeść do woli, chyba, że akurat masz na nie uczulenie tongue_out
                    • slonko1335 Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 22.03.16, 07:33
                      Przeglądałam chociaż jak szukałam diety konkretnie przy zapaleniu stawów to natknęłam się gdzieś, ze białka to absolutnie nie a żółtka tylko w niewielkich ilościach. Póki co mętlik w głowie.
      • swiezynka77 Mary lu 21.03.16, 14:28
        a możesz napisać jak zaczęłaś jeść że schudłaś?
        • mary_lu Re: Mary lu 23.03.16, 10:52
          Przede wszystkim zaczęłam jeść, bo wcześniej nie miałam energii, apetytu, omijałam śniadania i inne posiłki, jak już poczułam głód, to jadłam nieprzemyślane rzeczy.

Teraz jem 2-3 śniadania, nie jem skrobi do obiadu (najwyżej kasze), chleba bardzo mało i tylko dobry żytni. Małe porcje, treściwe, pachnące. Dużo olejów, orzechów. Pilnuję, żeby mieć zawsze w kuchni to co mogę i lubię jeść - orzechy i ziarna, parmezan do warzyw, chude wędliny i mięsa. Pesto. Duszę, smażę, grilluję. U mnie jest ważne, żebym jadła, a nie tylko popatrzyła na jałowe "dietetyczne" jedzenie, stwierdziła, że nie mam ochoty tego jeść i szła spać...

I dużo regularnego wysiłku, który napędza apetyt i spala nadmiary.
    • anty_nick Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:28
      podepnę sie. Ale ja zastanawiam sie nad pójściem do dietetyka ,bo chcę zrzucic ok 10kg.
      Najlepiej bez ćwiczen tongue_out

• mary_lu Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:35
        To się da zrobić, ale wiesz, że od trzydziestki tracisz średnio 1% masy mięśniowej rocznie? Nie mówiąc już o tym, co się dzieje ze ścięgnami, kośćmi... Widuję całe mnóstwo pięćdziesięciolatek, które ruszają się już jak inwalidki. Za to moje pięćdziesięcioletnie koleżanki z fitnesów, to sprężyny, żylety i laski.
        • anty_nick Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:08
          mary_lu napisała:

> To się da zrobić, ale wiesz, że od trzydziestki tracisz średnio 1% masy mięśnio
          > wej rocznie? Nie mówiąc już o tym, co się dzieje ze ścięgnami, kośćmi... Widuję
          > całe mnóstwo pięćdziesięciolatek, które ruszają się już jak inwalidki. Za to m
          > oje pięćdziesięcioletnie koleżanki z fitnesów, to sprężyny, żylety i laski.

nie jest tak,że ja nic nie robię. Od kwietna /marca do października/listopada jeżdżę codziennie do pracy rowerem i wracam, czyli jakieś 15km.
          Chodze na kijki, na basen, biegam.Ale nie tak,żeby to robić codziennie.Ale ... smileaaa. kręcę hula hop.
          • przeciwcialo Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:09
            Pytanie co jesz wink
            • anty_nick Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 23.03.16, 10:01
              przeciwcialo napisała:

> Pytanie co jesz wink

co? czy ile?
              no więc śniadania jadam rzadko, obiad ok 17/18
              nie podjadam.
              czasem (daaawno już nie było) drożdżówka do kawy, tak ok południa
              kolacji nie jadam raczej.
              Ogólnie dużo nie jem, ale nie regularnie i róznie. Zdrowo, niezdrowo.
    • 1matka-polka Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:51
      Napisz, co to za choroba.
      • slonko1335 Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 13:54
        Łuszczycowe zapalenie stawów.
        • 1matka-polka Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:00
          No tak. To rzeczywiście na początek można spróbować odstawić gluten i przetwory mleczne... Dietetyk ci raczej tego nie ustawi. Oni bez mleka, chleba i cukru doradzać nie potrafią wink
          • przeciwcialo Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:05
            Dokładnie, cukrzyków to by najchetniej samym chlebem karmili.
          • madzioreck Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:07
            Nie no, jak trafić na dobrego klinicznego to da radę smile Tylko kurna gdzie ich szukać...
          • 1matka-polka Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:11
            Moje dziecko praktycznie od urodzenia nie je przetworów mlecznych, ja od trzech lat. Chleba jem bardzo mało, klusek, naleśników, ciast w ogóle. Zdrowa jestem jak nigdy. Schudłam 6 kg, alergia prawie nie wyłazi. Więc się da.
        • mary_lu Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:01
          Czyli dieta w chorobach autoimmunologicznych... Trudny temat, to fakt. I mało stwierdzonych faktów na temat diety, dużo szamaństwa i domysłów.
        • przeciwcialo Re: Zmiana diety-korzystałyście z porad dietetyka 21.03.16, 14:08
          Dieta w chorobach autoimmunologcznych wymaga przestawienie sobie " w głowie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka