angazetka 30.06.25, 20:22 Dziś oficjalnie potwierdzono, że Netflix też kręci "Lalkę". Wokulskim będzie Tomasz Schuchardt, Łęcką - Sandra Drzymalska. Jestem podekscytowana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:30 "Jak mówił mój mistrz Andrzej Wajda "Spoko, szkoły przyjdą." I ja w to wierzę." youtu.be/ISGLd-UYAnc?si=v7B0Rm6NUgXUvrkW Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:52 asia_i_p1 napisał(a): > "Jak mówił mój mistrz Andrzej Wajda "Spoko, szkoły przyjdą." I ja w to wierzę." > youtu.be/ISGLd-UYAnc?si=v7B0Rm6NUgXUvrkW > mój ulubiony skecz LIMO Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:35 Przeczytałam streszczenie koncepcji. Powinni doliczyć do budżetu odszkodowania za oblane matury. Albo zamieścić disclaimer na początku, że Prus nie miał z tym nic wspólnego poza nazwiskami postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:36 Chyba trochę za wcześnie na takie wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:38 W centrum historii znajduje się Izabela Łęcka – młoda kobieta, która nie zgadza się na przypisaną jej rolę biernej arystokratki. Zafascynowana emancypantkami, marzy o wolności i samostanowieniu. Walczy o przetrwanie w porządku społecznym, który się rozpada – ale robi to na własnych warunkach. To Łęcka, która nie chce wychodzić za mąż, tylko żyć po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:45 No mnie się z punktu przypomniał, oprócz kabaretu Limo i Janka Muzykanta, który jest silnym facetem i zabija smyczkiem pięciu agentów KGB, teatr telewizji "Zbrodnia i kara". Reżyser deklarował, że chciał podkreślić postać Duni, która jest niesłusznie pomijana, więc zasiadłam przed ekranem z dużymi nadziejami. Podkreślenie postaci Duni okazało się polegać na tym, że przypisano jej verbatim połowę wypowiedzi Sonii. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:51 Chciałam nadmienić, ze dotad mi sie wydawało, iż wierzę w wolność i swobodę artystyczną twórcy w odczytywaniu dzieł literackich...okazało się, że mój liberalizm ma swoje granice. Tą granicą jest Izabela Łęcki jako emancypantka... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:55 Ja tego o tyle nie rozumiem, że jak chcieli emancypantki, to w zasadzie każda postać kobieca jest bardziej emancypantką niż Izabela (no dobra, poza Eweliną). Mogli jako emancypantkę zaprezentować kobietę, która sama zarządza swoim majątkiem (prezesowa Zasławska), z pracy umysłowej utrzymuje rodzinę (Stawska) albo straciwszy męża nie chce następnego i żyje po swojemu (Wąsowska). Też jestem zwolenniczką interpretacji, ale w momencie, kiedy to lichwiarka morduje Raskolnikowa, to już nie jest interpretacja, tylko błąd gruby. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:56 Można nawet powiedzieć: błąd kardynalny! 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:33 Mogli też wziąć się za emancypantki a Lalkę zostawić w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:37 Tak. Tam niżej Balladyna o tym pisze. Ja naprawdę chętnie zobaczyłabym "Emancypantki." Czemu nie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:39 Choć uczciwie trzeba przyznać, że gdyby chcieli uzyskać hołd dla emancypacji, to by tam musieli zmienić niewiele mniej niż w "Lalce". Kocham Prusa, ale był on dziadersem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:43 🤣 Swoją drogą - oglądam sobie teraz równocześnie "The Buccaneers" i "The Gilded Age" osadzone w mniej więcej tym samym czasie. Jak to jednak różnie można przedstawić kwestie rasowe🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:53 O, to muszę spróbować to pierwsze. Z "The Gilded Age" czekam, aż się uzbiera, nie lubię cedzenia po jednym odcinku. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 22:05 🤣 No nie wiem...to znaczy ja oczywiście wyłapuję różnicę. The Buccaneers chyba w założeniu kierowany jest do młodzieży i jest mocno unowocześniony. Niemniej jeśli jako nowojorska elita przedstawione są 2 Azjatki i jedna dziewczyna ewidentnie "mixed race" (jedno z rodziców czarne, drugie białe) a potem się czlowiek przełącza na "The Gilded Age" którego akcja toczy sie nawet 12 lat później i widzi jak biały lekarz odmawia leczenia czarnej pacjentki to sie czlowiek modli, żeby młodzież obejrzała raczej ten drugi. Wiem, wiem, nudna jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Lalki dwie 01.07.25, 00:48 asia_i_p1 napisał(a): > Kocham Prusa, ale był on dziadersem. E tam, czepiasz się. Czytałaś coś Sienkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:09 I jak się zastanowię, to nawet mi głupio i czuję się hipokrytką, bo jak Agnieszka Holland dopisała Catherine Sloper happy end w roli emancypantki, to kibicowałam i wolę tę ekranizację od Dziedziczki. Ale Izabela - no jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:21 To już mogli sobie Emancypantki Prusa nakręcić, jak chcieli iść w tę stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:25 A wiesz,.pierwsza moja mysl to było: "zrobili miks z Emancypantkami." A mogliby nakręcić. Chętnie bym zobaczyła Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:45 Przecież ona była emancypantką - na miarę swoich możliwości. Jej zasoby (uroda, majątek, koneksje) topniały, a ona chciała być rozgrywającą. Próbowała to rozegrać na wlasnych zasadach, ale jej się nie udało. Przeciwstawiala się stalkingowi, interesowała się sytuacją finansową ojca. Nie jest wcale postacią jednoznaczną. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:49 Uważała, że 10 tysięcy to 10% z 30 tysięcy. Co oznacza, że dla Prusa była postacią jednoznaczną. Nie wiem, czy to jest w jego przypadku świadome, czy nie, ale stosunek do matematyki jest u niego znacznie lepszym wskaźnikiem, czy uważa daną postać kobiecą za pozytywną czy nie, niż stosunek do religii. Wszystkie jego "anioły" są uzdolnione matematycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:56 Dla mnie była emancypantką. Już w pociągu próbowała ustawić hierarchię w związku i się dalece wyemancypować wobec Wokulskiego. Oboje na tym przegrali. Matematyka to już inne zagadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Lalki dwie 01.07.25, 00:53 bmtm napisał(a): > Dla mnie była emancypantką. Już w pociągu próbowała ustawić hierarchię w związk > u i się dalece wyemancypować wobec Wokulskiego. Oboje na tym przegrali. Oj, jak można do tego stopnia nie rozumieć znaczenia wyrazów. Nie, zaręczyny z bogatym człowiekiem i planowanie, jak się go będzie oszukiwać, to nie jest emancypacja. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Lalki dwie 01.07.25, 07:27 bmtm napisał(a): > Dla mnie była emancypantką. Już w pociągu próbowała ustawić hierarchię w związk > u i się dalece wyemancypować wobec Wokulskiego. Oboje na tym przegrali. Matemat > yka to już inne zagadnienie. Łęcka, śliniąca się na myśl, że ciotunia nową suknię zasponsoruje, aby błyszczeć na kweście to jest emancypantka? Gdyby nią była, miałaby ją gdzieś ( patrz: Madzia Brzeska z " Emancypantek"). Czas za granicą spędzała na balach i flirtach. Gdyby chciała, mogła się kształcić, europejskie uniwersytety przyjmowały kobiety- to byłaby emancypacja( patrz: postać Agnisi z " Nocy i dni"), ale ona wolała pysznić się swoją urodą na salonach niż poszerzać horyzonty. O ciasnocie umysłowej świadczy też fakt, że po zwiedzeniu we Francji osady górniczej umiała tylko stwierdzić, że : "to są straszni ludzie". W ogóle nie potrafiła docenić ludzkiego trudu i pracy. Zresztą, jadąc karetą, oglądała sobie zza firanek " zwyczajny świat " jak " ruchome obrazki", film. Emancypantka, mająca trud ludzki w pogardzie? Szukając ideału mężczyzny, zakochała się...w posągu Boga Apollina, widzianym w Luwrze i kupiła sobie jego popiersie, trzymała przy łóżku i całowała.Marzyła, że staje się człowiekiem. Tylko bóg był jej godny. To jest kobieta wyemancypowana? Nie ceniła kuzyna Ochockiego, który był naukowcem. Za to uwielbiała towarzystwo Starskiego, prymitywnego bawidamka, pasożyta, liczącego na spadek po babci Zasławskiej. To są wg Ciebie cechy emancypacji? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Lalki dwie 01.07.25, 07:56 Z całym szacunkiem, ale patrzysz na Łęcką z perspektywy xxi wieku, a nie 19... Izabela nie miała takich możliwości jak np. Agnieszka z Nocy i dni. nie ta klasa, nie ten krąg, nie to wychowanie. Od dziecka uczono ją być damą, ozdobą salonów, uczyła się francuskiego i tańca. Nikt nie uczył.jej samodzielności czy krytycznego myślenia. Ok, lubiła ładne rzeczy, suknie, komplementy. Ematka nie lubi? Dużo kobiet lubi, dziś tez. Ale to nie znaczy, że była pusta. Raczej przemawia przez nią desperacka próba utrzymania resztek godności, gdy traciła pozycję i pieniądze z czego zdawała sobie sprawę.Nie każda kobieta tamtych czasów była Magdą Brzeską. A już na pewno nie każdą można było zostawić samą sobie i oczekiwać, że nagle rzuci wszystko i zapisze się na studia. A że nie zrozumiała życia robotników? Cóż, nie była wyjątkiem. Jej świat od zawsze oddzielały od tego „zwyczajnego” firanki karety. Tak została wychowana. Trudno wymagać, by miała poglądy, do których nigdy jej nie przygotowano. Zresztą, o czym my tu. .. czy ematka rozumie prostych ludzi? Wystarczy poczytać wątki wyborcze... ta cała historia z posągiem Apollina to bardziej symbol niż konkretne zachowanie. Izabela marzyła o ideałach, bo rzeczywistość ją rozczarowywała. Szukała piękna, bo nie umiała odnaleźć się w świecie, który nie miał dla niej już żadnego miejsca. moze nie była emancypantką, ale też nie była potworem. Była ofiarą swoich czasów. Było mi jej szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Lalki dwie 01.07.25, 08:00 Piszę o niej wyłącznie w kwestii emancypacji. Nie uważam jej za potwora. A możliwości miała o wiele większe niż Agnisia. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Lalki dwie 01.07.25, 08:02 No i była pusta...Molinari- to było jej bożyszcze- dzisiaj to byłby jakiś podrzędny raper albo amant z zespołu disco- polo. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Lalki dwie 01.07.25, 08:42 raczek47 napisała: > No i była pusta...Molinari- to było jej bożyszcze- dzisiaj to byłby jakiś podrz > ędny raper albo amant z zespołu disco- polo. Bardziej Justin Bieber 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:05 sueellen napisała: > raczek47 napisała: > > > No i była pusta...Molinari- to było jej bożyszcze- dzisiaj to byłby jakiś > podrz > > ędny raper albo amant z zespołu disco- polo. > > Bardziej Justin Bieber 🙃 Pozwolę się nie zgodzić- JB ma jednak ugruntowaną pozycję, jest rozpoznawalny, ma rzesze fanów na całym świecie a Molinari był zwykłym hochsztaplerem, udającym znanego, trochę takim " tulipanem ", który przyklejał się do majętnych ludzi i wykorzystywał to, by budować sobie pozycję. Wokulski, który bywał i w Anglii i we Francji mówi wprost, że nigdy tam o Molinarim nie słyszał. W prowincjonalnej Warszawce mógł zgrywać wielkiego skrzypka, owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:14 raczek47 napisała: > Wokulski, który bywał i w Anglii i we Francji mówi wprost, że nigdy tam o Molin > arim nie słyszał. W prowincjonalnej Warszawce mógł zgrywać wielkiego skrzypka, > owszem. W dzisiajszych czasach to nie tak dziala. Jesli ktos jest nieznany to jest nieznany, a to ze jest znany nie znaczy ze na pewno ma talent. Bieber ma infantylne teksty, słaby wokal i gra na emocjach nastolatek.... Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:18 Ok🙂Biebera znam tylko z nazwiska, więc może i tak 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:32 Dlaczego łączysz emancypację wyłącznie z pozytywizmem czy grupami dyskryminowanymi? Pojęcie może dotyczyć nawet bardzo wplywowych kobiet- Meghan Markle, Księżnej Diany- również się wyemancypowały na swój sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:58 bmtm napisał(a): > Dlaczego łączysz emancypację wyłącznie z pozytywizmem czy grupami dyskryminowan > ymi? Pojęcie może dotyczyć nawet bardzo wplywowych kobiet- Meghan Markle, Księż > nej Diany- również się wyemancypowały na swój sposób. Markle, księżna Kate mają wykształcenie i zawód, pracowały. Diana robiła dobrą robotę charytatywną. A Łęcka? Bo nie można nazwać działalnością charytatywną siedzenia z wyniosłą miną w kościółku i zbierania pieniążków na sierotki, epatując przede wszystkim nową suknię. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Lalki dwie 01.07.25, 11:34 To podobnie do Lady Diany. Jej aktywność humanitarna również była w sporej mierze na pokaz. Chodzenie po polach minowych itp. Może współcześnie by się wyrobiła na rzeczywistą liderkę pomocy humanitarnej, ale w tamtym okresie było to mocno nastawione na szum medialny. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Lalki dwie 01.07.25, 14:16 też mi się wydaje, ze izabela to jematka w pigułce. wszędzie widzi motłoch i nie wyściubia łba ze swojej bańki. no i nikt jej nie jest godny, dlatego woli być sama Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 02.07.25, 18:24 Z całym szacunkiem, ale patrzysz na Łęcką z perspektywy xxi wieku, a nie 19... Izabela nie miała takich możliwości jak np. Agnieszka z Nocy i dni. nie ta klasa, nie ten krąg, nie to wychowanie. Od dziecka uczono ją być damą, ozdobą salonów, uczyła się francuskiego i tańca. Nikt nie uczył.jej samodzielności czy krytycznego myślenia. Prezesowej Zasławskiej też nikt tego nie uczył. Nauczyła się sama. Izabela miała dostęp do książek. Miała dostęp do ludzi, z którymi mogła rozmawiać, ciekawych ludzi - nawet ta Florentyna, której horyzonty zdają się ograniczać do prowadzenia domu bogatszym kuzynom, ma ciekawe obserwacje i poglądy. Izabela tego nie widzi. Jest kompletnie skoncentrowana na tym, co jej się od świata należy i czy świat wywiązuje się z obowiązku. Jak można nazwać emancypantką kobietę, która nie potrafi wejść w zażyłość z żadną z otaczających ją bardzo ciekawych kobiet? Interesują ją tylko mężczyźni, w zakresie, w którym może nimi manipulować. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:41 Hyyyyyyyy To zgadzam się z Asią. Disclaimer niezbędzy 😂🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:09 Ponieważ właśnie sobie "Lalkę" odświeżam i mam w głowie długaśny opis Izabeli z początku, to zastanawiam się teraz co zrobić - zgłosić pomysłodawców tej interpretacji do szkoły, bo ewidentnie nie umieją czytać, udać wnuczkę Prusa i żądać wysokiego odszkodowania za straty moralne czy zamknąć się w sobie i cicho łkać pod biurkiem Nawiasem mówiąc - niezależnie od tego, ile miał lat Rzecki był napisany jako stary, bolące kości, problemy z wstawaniem, niedosłyszy, niedowidzi - bardzo to widać w scenie przyjazdu "Stasia". Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Lalki dwie 30.06.25, 22:16 Może im się daty porąbały i to na Prima Aprilis miało być? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Lalki dwie 02.07.25, 08:21 asia_i_p1 napisał(a): > W centrum historii znajduje się Izabela Łęcka – młoda kobieta, która nie zgadza > się na przypisaną jej rolę biernej arystokratki. Zafascynowana emancypantkami, > marzy o wolności i samostanowieniu. Walczy o przetrwanie w porządku społecznym > , który się rozpada – ale robi to na własnych warunkach. To Łęcka, która nie ch > ce wychodzić za mąż, tylko żyć po swojemu. > Dlaczego ten opis kojarzy mi się z nową Śnieżką Disneya? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:20 Powinni doliczyć do budżetu odszkodowania za oblane matury Mam wrażenie, że pojechałaś schematem. Każdy ma prawo do swojej interpretacji dowolnego dzieła, w tym Lalki. Przecież nie chodzi o to, czy zgadzamy się z nią, ale czy ta interpretacja jest dobrze przedstawiona. Oblanie matury za to, że ktoś inaczej odczytał Lalkę, niezgodnie z przegłosowanym przez większość "uczonych" kluczem - to Ferdydurke w czystej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:45 Odczytanie Izabeli jako emancypantki, której nie zależy na małżeństwie, to nie jest kwestia interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Lalki dwie 01.07.25, 11:41 Ale jej.nie zależąlo na małżeństwie jej zależąło na namiętności, co jest jak najbardziej właściwe dla wieku, w którym była. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Lalki dwie 01.07.25, 14:02 Ale jej.nie zależąlo na małżeństwie jej zależąło na namiętności Dokładnie. I to jest, moim zdaniem, wskazówka, że była emancypantką. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Lalki dwie 02.07.25, 07:09 droch napisał: > Ale jej.nie zależąlo na małżeństwie jej zależąło na namiętności > > Dokładnie. I to jest, moim zdaniem, wskazówka, że była emancypantką. Mnie się zdaje, że coś co nazwałabym rysem emancypacyjnym w Izabeli, leży w tym, iż będąc kompletnie zniewolona, miała świadomość, że zostala wystawiona na sprzedaż oraz że Wokulski zwyczajnie ją kupuje, przeciw temu się buntowała. Postać Izabeli warto rozważać w kontekście wypowiedzi Szumana, sporo wyjaśniają. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 01.07.25, 22:30 Pozwólmy może jednak przemówić Prusowi: "Po przejściu pierwszego niesmaku panna Izabela zrozumiała, że małżeństwo trzeba przyjąć takim, jakie jest. Była już zdecydowana wyjść za mąż, pod tym wszakże warunkiem, aby przyszły towarzysz — podobał się jej, miał piękne nazwisko i odpowiedni majątek. Rzeczywiście, trafiali się jej ludzie piękni, majętni i utytułowani; na nieszczęście jednak, żaden nie łączył w sobie wszystkich trzech warunków, więc — znowu upłynęło kilka lat. Nagle rozeszły się wieści o złym stanie interesów pana Tomasza i — z całego legionu konkurentów — zostało pannie Izabeli tylko dwu poważnych: pewien baron i pewien marszałek¹³⁴, bogaci, ale starzy. Teraz spostrzegła panna Izabela, że w wielkim świecie usuwa jej się grunt pod nogami, więc zdecydowała się obniżyć skalę wymagań. Ale że baron i marszałek pomimo swoich majątków budzili w niej niepokonaną odrazę, więc odkładała stanowczą decyzję z dnia na dzień. Tymczasem pan Tomasz zerwał z towarzystwem. Marszałek nie mogąc się doczekać odpowiedzi wyjechał na wieś, strapiony baron za granicę i — panna Izabela pozostała kompletnie samą. Wprawdzie wiedziała, że każdy z nich wróci na pierwsze zawołanie, ale — którego tu wybrać?… Jak przytłumić wstręt?… Nade wszystko zaś, czy podobna robić z siebie taką ofiarę mając niejaką pewność, że kiedyś odzyska majątek, i wiedząc, że wówczas znowu będzie mogła wybierać. Tym razem już wybierze, poznawszy, jak ciężko jej żyć poza towarzystwem salonów…" Ja tu nie słyszę ani Emily Davison ani Anny Kareniny, prawdę mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Lalki dwie 02.07.25, 07:13 Prus sobie ironizuje, ale pod spodem jest prosta sprawa: jej przeznaczeniem jest dać się drogo sprzedać. Tego od niej oczekuje jej świat. Ona się w tym trzepocze jak rybach sieci - i jest kompletnie sama. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Lalki dwie 01.07.25, 12:00 A to nie trzeba najpierw...zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:39 No ja się właśnie nieco martwię, czy 2 to nie gorzej. Ale może to mój rzut pesymizmu. W każdym razie czekam Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:41 Ja na razie przeżywam chwile szczęścia, gdyż Schuchardt. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:51 No proszę...a jak pisałam ,że Szu-szu to byłby idealny Wokulski, to nie... sprzeczały się ze mną co poniektóre, jak nie wiem co.... Sandra Drzymalska- może nie jest lalkowato piękna ( i bardzo dobrze), ale za to ogromnie utalentowana. Ciekawa jestem obydwu wersji i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:59 Co do Drzymalskiej to się zgadzam. Co do Szu-szu (🤣) to jest nieco zbyt...dobrze zbudowany. Ale może schudnie Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:11 > Co do Szu-szu (🤣) to jest nieco zbyt...dobrze zbudowany Dziękuję za ten eufemizm <3 To w trosce o moje uczucia fangirlowskie? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:16 Tak. Ja rozumiem uczucia, pamiętam go jeszcze z serialu o Eugeniuszu Bodo (o późniejszych rolach nie wspomnę) i ślepia to on ma piękne. Co do figury no to jaki jest każdy widzi. Z drugiej strony Dmochowski, jak to już tu napisano. Ale z trzeciej strony dla mnie Kamas ❤️ i tez mi wcale nie przeszkadzało, że byl zbyt arystokratyczny do tej roli, bo to Kamas ❤️❤️❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 20:54 Ja go bardzo lubię, jako Bodo był świetny, ale czy on aby za bardzo nie utył? Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:01 W tej roli jego tusza nie przeszkadza. Dorobił sie na handlu (bronią) przecież, to i jadał więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:02 Oj tam, schudnie albo i nie... Mariusz Dmochowski, czyli pierwszy Wokulski też był mężczyzną ,,w sobie ", a zagrał i wyglądał bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:14 apallosa napisał: > Oj tam, schudnie albo i nie... > Mariusz Dmochowski, czyli pierwszy Wokulski też był mężczyzną ,,w sobie ", a z > agrał i wyglądał bardzo dobrze. kompletnie mi się nie podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:15 no właśnie on coś już długo utyty Ale aktor z niego dobry, ma coś w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:23 Bardziej mnie to interesuje od strony socjologicznej- dlaczego akurat teraz i dlaczego aż dwie? Czy to odpowiedź na jakieś rzeczywiste i bardzo silne aspiracje czy potrzeby społeczne? Czy "Lalka" jest obecnie bardziej aktualna niż kiedyś? W latach siedemdziesiątych na fali gierkowskiego dobrobytu (na kredyt) również kręcono sporo filmów odpołujących się do tradycji arystokratycznych: Noce i Dnie, Lalka, Rodzina Połanieckich, Trędowata itp. Czyżby spoleczeństwu (w 85 procentach o wiejskim rodowodzie) znowu marzył się taki klasizm i powrót dawnych struktur społecznych? Bardziej to ciekawe socjologicznie niż filmoznawczo. Może komuś się marzy powrót dawnej stratyfikacji społecznej w nowym wydaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:26 To jest odpowiedź na to, że uczniowie nie są w stanie zdzierżyć nawet streszczenia w formie audiobooka. A "Lalka" jest od lat maturalnym pewnikiem. Zresztą odpowiedź chybiona, bo serialu też nie są w stanie zdzierżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Lalki dwie 03.07.25, 09:47 A mnie tak zainspirowali, ze z chęcią sobie "Lalkę" odświeżę. Chociaż osobiście wolałam "Faraona" ale również ostatnio czytałam z 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:45 Wieszczę katastrofę i to wcale niepiękną, szczególnie po tym, co napisała Asia. Ciekawe czy Lalka przebije w długości (krótkości) fragment Pana Samochodzika, który zdołałam obejrzeć. To było 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:49 Jezuuuuu..."Pan Samochodzik"...dlaczego ty mi to przypomniałaś??? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Lalki dwie 30.06.25, 21:58 Pewnie kolejny niewypał jak odgrzewany kotlet Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lalki dwie 30.06.25, 22:29 Anglicy kręcą kolejną wersję "Dumy i uprzedzenia", a kilka dni temu ogłoszono, że będzie nowa "Rozważna i romantyczna". Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Lalki dwie 01.07.25, 00:56 angazetka napisała: > Anglicy kręcą kolejną wersję "Dumy i uprzedzenia" No i po co, przecież wiadomo, że tylko Colin Firth. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Lalki dwie 01.07.25, 04:49 angazetka napisała: > Anglicy kręcą kolejną wersję "Dumy i uprzedzenia", a kilka dni temu ogłoszono, > że będzie nowa "Rozważna i romantyczna". > Boszszsze. Mają zdrowie. Do książek podchodziłam kilka razy, żadnej nie doczytałam nawet do połowy, filmy są równie niestrawne i widziałam tylko urywki bo całość nie do przełknięcia. Ktoś musiałby mi bardzo dużo zapłacić bym to obejrzała . Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lalki dwie 01.07.25, 07:13 Doprawdy, nie masz się czym chwalić Klasyka literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Lalki dwie 01.07.25, 07:19 angazetka napisała: > Doprawdy, nie masz się czym chwalić Klasyka literatury. > A klasyka od zachwyca skoro nie zachwyca, znasz? Tak pytam bo piszesz jakbyś nie znała 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:14 Dlaczego w poezjach wielkiego poety, Juliusza Słowackiego, mieszka nieśmiertelne piękno, które zachwyt wzbudza? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:17 No jak nie zachwyca, jak zachwyca. Jestem fanką Austen, a następnie zbyt często uważanej za autorkę romansów, i będę bronić jak niepodległości. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:17 droch napisał: > Dlaczego w poezjach wielkiego poety, Juliusza Słowackiego, mieszka nieśmiert > elne piękno, które zachwyt wzbudza? bo wielkim poetą był, a obdarzamy go czcią, ponieważ wieszczem był! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:48 Kwestia gustu. Zarówno książki jak i seriale mogę w kółko (w obu przypadkach wolę seriale). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Lalki dwie 01.07.25, 12:31 asia_i_p1 napisał(a): > Kwestia gustu. Zarówno książki jak i seriale mogę w kółko (w obu przypadkach wo > lę seriale). > Gdybyś była moja żona to bym się z tobą rozwiodła a w uzasadnieniu wpisalabym tortury. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyny Re: Lalki dwie 01.07.25, 14:16 sueellen napisała: > angazetka napisała: > > > Anglicy kręcą kolejną wersję "Dumy i uprzedzenia", a kilka dni temu ogłos > zono, > > że będzie nowa "Rozważna i romantyczna". > > > Boszszsze. Mają zdrowie. Do książek podchodziłam kilka razy, żadnej nie doczyta > łam nawet do połowy, filmy są równie niestrawne i widziałam tylko urywki bo cał > ość nie do przełknięcia. Ktoś musiałby mi bardzo dużo zapłacić bym to obejrzała Cytując sueellen: "Nie masz się czym chwalić. Klasyka literatury". > . Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Lalki dwie 01.07.25, 04:45 A ja bym chciała wersję w której z Izabeli robią reniferka a z Wokulskiego stalkera. Właściwie żadnej postaci z lalki nie darze sympatią , wszyscy tam byli "udani". Mało jest książek w których nie potrafię się zidentyfikować z żadnym bohaterem, żadnego nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Lalki dwie 01.07.25, 08:21 To nie mogli czegoś innego nakręcić? Tyle jest klasyki nie zekranizowanej. Chociażby dalsza część Emancypantek. Albo Marta Orzeszkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Lalki dwie 01.07.25, 09:40 Ciekawym materiałem na serial są choćby "Opętani" Gombrowicza. Jest sporo ciekawych biografii będących gotowym materiałem na filmy poziomu oscarowego - np. życie Stanislawy Walasiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Lalki dwie 01.07.25, 15:31 Ja z kolei bardzo chętnie obejrzałabym nową wersję ,, Złotej Maski" i ,Wysokich progów ", bo lubię książki i przedwojenne wersję też . Ewentualnie jeszcze film na motywach życiorysu Stanisława Dołęgi - Mostowicza ( autora Złotej Maski), bo miał bardzo ciekawe, choć tragicznie zakończone życie Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Lalki dwie 02.07.25, 08:11 Ależ to będzie piękna katastrofa Poniżej cytaty z wywiadu z Sandrą Drzymalską, odtwórczynią roli Izabeli w netflixowym serialu. Serialowa Izabela Łęcka będzie postacią wielowarstwową. Chcemy pokazać jej niezależność — wywodząc się z arystokracji, starała się wyrwać z pewnych konwenansów. To postać samotna, poszukująca siebie, pragnąca bliskości, niezwykle odważna i zdeterminowana. Tytuł powieści uprzedmiatawia bohaterkę, ale też jest przewrotny, bo ona z przedmiotu chce się stać podmiotem. Rodzice traktują ją jako przedłużenie rodu, a ona się temu sprzeciwia, idzie po swoje. Taka postawa wymaga niesamowitej odwagi. Losy Łęckiej są opowieścią o ogromnej determinacji. (sic!!!) Łęcka jest doskonałym przykładem postaci, która jest odważna — stawia na rozwój (sic!!!), sprzeciwia się środowisku, z którego się wywodzi. I to nie oznacza, że się nie boi. Bo odwagi nie ma bez lęku, który jest czymś atawistycznym. Serial Netflixa na motywach "Lalki" będzie opowieścią na miarę XXI wieku. Ta historia jest mi bliska, ponieważ wciąż stoimy przed podobnymi wyzwaniami. Minęło tyle lat, a kobiety nadal muszą walczyć o prawo do podejmowania własnych decyzji. Mamy więcej swobody, ponieważ jedynie inspirujemy się dziełem Prusa. Oczywiście zachowujemy realia epoki, ale nasze postacie odwołują się bardziej do współczesnego człowieka niż do XIX-wiecznej rzeczywistości. Łęcka jest znacznie barwniejszą postacią niż w książce. W wielu momentach to będzie tragiczna historia przedstawiona w zabawny sposób. Oesu..! 🤦♀️ wyborcza.pl/7,101707,32067757,to-bedzie-nowa-izabela-lecka-sandra-drzymalska-lalka-jest.html Odpowiedz Link Zgłoś