Dodaj do ulubionych

wiarygodność

24.03.16, 08:37
Ostatnio sporo zamieszania na forum z trollingiem.
Zastanawiam sie dlaczego nie mozna sie tu zalogować kontem z FB.
Na innych forach gazety, pod artykułami komentować można w ten właśnie sposób.
Ja bym tak chciała, nie mam niczego do ukrycia i mogę pisać pod swoim imieniem i nazwiskiem.

Założyłam to konto w końcu, ale wiem, że dla wielu osób nie będę wiarygodna, czy w ogóle partnerka do rozmowy, bo czytam to forum od dawna i jednak jest tu pewna "klika", a nowy nick to potencjalny troll, właściwie chyba tylko dlatego, że nowy.

Szkoda, że nie można z tym FB.
Gdyby było można to byście były zainteresowane czy jednak anonimowość tu jest ważna dla was?

Obserwuj wątek
    • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 08:40
      Ja też nie mam nic do ukrycia, ale lubię konwencję anonimowości na forum i nie chciałabym tego zmieniać.
    • ichi51e Re: wiarygodność 24.03.16, 08:48
      Juz lece ludzie trzymajcie mnie... big_grinDD

Nie rozumiem problemu z trollami - nic mnie nie obchodzi czy forumka edel (przyklad) w rzeczywistosci jest mloda matka przed 30 z duzym biustem czy mlodocianym gimbusem z sypiacym sie wasem ktory pisuje tu dla zabawy. Byle pisala z sensem i interesujaco. Ja tu dyskutuje z nickami nie ludzmi. Dlatego tez oburzenie na wieczna dla mnie bylo smieszne - co to za roznica???
      • lady-z-gaga Re: wiarygodność 24.03.16, 09:00
        Taka różnica, jak między świrem a normalnym człowiekiem. Jesli ktoś jest facetem z wąsem i rajcuje go udawanie matki z dużym biustem, to dla taka osoba jest mniej lub bardziej zaburzona.
        W realu też nie utrzymuję kontaktów z kimś, kto doczepia sobie cycki albo wąsy, przebiera się i próbuje mnie oszukać co do swojej tożsamości. Może mijam takie osoby na ulicy i nie wiem o tym, ale kiedy wchodzę z kimś w osobisty kontakt, to oczekuję po drugiej stronie tyle samo uczciwości, ile ja daję. Czyli anonimowość owszem, szczegóły wyglądu i życia osobistego mnie nie interesują, ale wymiana poglądów musi mieć jakaś bazę w postaci konkretnych cech dyskutanta. Chyba, że rozmawiamy sobie dla jaj, a nie na życiowe tematy.

• ichi51e Re: wiarygodność 24.03.16, 09:14
          Mnie to nie przeszkadza. Opinia trolla tez nie bierze sie z sufitu. Cos jak w ksiazce - Anna Karenina nie istaniala ale moglaby i hdyby istniala to by byla taka siaka i owaka.
          • lady-z-gaga Re: wiarygodność 24.03.16, 09:36
            >Opinia trolla tez nie bierze sie z sufitu.

Tak, jak wczorajsza opinia trolla na temat G. i jej niepełnosprawnego dziecka? faktycznie z sufitu nie była, ale z jakiego chorego, nienawistnego łba
            i jeśli Ty z kims takim bez problemu dyskutowałabyś na dowolne tematy, to powodzenia
          • cosmetic.wipes Re: wiarygodność 24.03.16, 10:29
            Trolle nie wyrażają opinii, tylko wsadzają kij w mrowisko - taka rola trola.
          • mallard Re: wiarygodność 24.03.16, 17:48
            ichi51e napisała:

> hdyby istniala

No i wydało się - jesteś Ukrainką! wink
            • ichi51e Re: wiarygodność 24.03.16, 17:54
              Wypraszam sobie - Czeszka wink
        • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 09:25
          > Czyli anonimowość owszem, szczegóły wyglądu i życia osobistego mnie nie interesują, ale wymiana poglądów musi mieć jakaś bazę w postaci konkretnych cech dyskutanta.

Też rozmawiam na forum z ludźmi, nie z "nickami".
          • ichi51e Re: wiarygodność 24.03.16, 09:26
            Ale ty masz tez parcie zeby w realu poznawac prawda? Moze to po prostu sa ludzie roznego typu jedni musza widziec za nickiem czlowieka inni nie...
            • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 09:34
              Tak, niektóre osoby chętnie bym poznała, ale parcia nie mam, bo wiem z doświadczenia, że znajomości przeniesione na inny grunt rzadko kiedy równie dobrze funkcjonują. Z paroma forumkami mam kontakt na FB.
    • lady-z-gaga Re: wiarygodność 24.03.16, 08:51
      Trolla poznaje się nie po tym, że nowy, ale po tym, jak i co pisze smile Nie zauważyłam, żeby nowe nicki nie były partnerami do rozmowy - przeciwnie, ku mojemu ubolewaniu, nawet najgłupszy trolling znajduje tu chętne do dyskutowania.
      Forum to forum, a FB to FB. Mieszanie tego to bezsensowna propozycja.
    • katarzanna_anna Re: wiarygodność 24.03.16, 08:57
      Tak myślałam. Ale i tak fajnie jakby była taka mozliwość, kto by chciał to by skorzystał.
      • lady-z-gaga Re: wiarygodność 24.03.16, 09:02
        Tylko głupi by chciał tongue_out chyba, że konto na FB jest lipne i nie zawiera nic prawdziwego, ani osobistego.
        • katarzanna_anna Re: wiarygodność 24.03.16, 09:06
          Dlaczego głupi?

Na fb jestem na wielu grupach, komentuję na fanpage`ach, wiadomości itp. i firmuje to wszytsko swoim nazwiskiem, prawdziwym istniejącym 5 lat kontem.
          • lady-z-gaga Re: wiarygodność 24.03.16, 09:13
            I już widzę niespójność, wskazująca na trolling smile skoro czytasz forum od dawna, to nie możesz nie znać odpowiedzi na swoje pytanie - czyli prowokacja, bo głupoty nie śmiem Ci zarzucać wink cześć, wesołych świąt smile
            • katarzanna_anna Re: wiarygodność 24.03.16, 09:20
              Niby znam odpowiedź. Podejrzewam, że większośc osób tutaj jednak nie jest taka jak siebie przedstawia i opisuje, jednak mysle, że część by się skusiła.

Może sie mylę, ale czemu zaraz prowokacja?
              Prowokacja do czego niby? smile

• lady-z-gaga Re: wiarygodność 24.03.16, 09:39
                >Podejrzewam, że większośc osób tutaj jednak nie jest taka jak siebie przedstawia i opisuje,

Zupełnie nie o to mi chodziło.
                Miałam na myśli to, ile osób byłoby w stanie wykorzystać znajomość personaliów i innych szczegółów, aby kogoś skrzywdzić.
                • katarzanna_anna Re: wiarygodność 24.03.16, 09:52
                  Pewnie by tak było.

Mi chodzi wyłącznie o ciekawość. Możesz nazwać wscibstwem

• lady-z-gaga Re: wiarygodność 24.03.16, 10:14
                    >Możesz nazwać wścibstwem

właśnie tak to nazywam
              • ichi51e Re: wiarygodność 24.03.16, 09:43
                A ja jestem przekonana ze wiekszosc jest dokladnie taka jak sie opisuje
                • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 09:46
                  Ja też. A jeśli ktoś wydaje mi się mało wiarygodny, przecież nie muszę z nim gadać.
              • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 10:09
                > Podejrzewam, że większośc osób tutaj jednak nie jest taka jak siebie przedstawia i opisuje

No ale na FB też można kreować swój wizerunek i informacja, ze nie robi tego myszkamiki_123456789 tylko Anna Kowalska z Warszawy, której nie znasz w realu, wiele tu nie zmieni.
    • hipinka Re: wiarygodność 24.03.16, 09:12
      nie posiadam konta na fejsie, nie zamierzam zakładać i obecny sposób logowania jest dla mnie idealny
      dziękuję za uwagę
    • mid.week Re: wiarygodność 24.03.16, 09:17
      katarzanna_anna napisał(a):

> Ostatnio sporo zamieszania na forum z trollingiem.
      > Zastanawiam sie dlaczego nie mozna sie tu zalogować kontem z FB.

A co za różnica czy piszę zalogowana jako midweek w sposób gazetowy czy jako midweek zalogowana pot taką nazwą na FB? wink
      • katarzanna_anna Re: wiarygodność 24.03.16, 09:21
        Na FB jednak w większości przypadków ma się prawdziwe imię i nazwisko.
        Fejkowe konta są chyba banowane.

Dla mnie żadna różnica, choć jak ktoś pisałby farmazony to chetnie bym sobie go pooglądała w necie wink

• edelstein Re: wiarygodność 24.03.16, 09:31
          Chyba jeszcze nie zauwazylas,ze ty wazne info sa naduzywane.Demot z dzieckiem lipcowej.Gdyby na tym forum byli sami normalni to byloby inaczej.
      • hipinka Re: wiarygodność 24.03.16, 09:22
        no, jak się zalogujesz przez FB to zawsze w Twoim profilu można pogrzebać wink
      • ichi51e Re: wiarygodność 24.03.16, 09:23
        No na fb moze by jakas fotka byla czy co... W sumie rozwazamzalozenie nickowi ichi51e konta na fb - zdjecia wkleje duzo podrozowac bedzie... Kreatywna matka malego geniusza... big_grin
    • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 09:29
      > Ostatnio sporo zamieszania na forum z trollingiem.

Szkodliwy trolling jest demaskowany i tępiony, nieszkodliwy nikomu nie szkodzi. Czasem jest wręcz pożyteczny, bo trolle często podają ciekawe tematy do dyskusji.
    • ichi51e Re: wiarygodność 24.03.16, 09:34
      Ja widze jeden plus - fajnie byloby sobie przetrzepac konta i zobaczyc czy moze z kims sie wspolnych znajomych (rodzina?) nie ma.
      Minus jest taki ze bardzo trudno zachowac obiektywizm jak sie kogos chocby tak ze zdjecia zna. Nie daj boze jak to znajomy.
    • feel_good_inc O tak, jakaż wielka wiarygodność by była 24.03.16, 09:37
      Gdyby na forum, zamiast katarzanny pisał na ten przykład www.facebook.com/ruchacz.wielki
      Z pewnością dyskusja by na tym zyskała.
      • katarzanna_anna Re: O tak, jakaż wielka wiarygodność by była 24.03.16, 10:05
        Takie konta chyba są usuwane.
        Niby można takie założyć, ale nie o to mi chodziło.

Ja akurat z Fb korzystam pod swoimi danymi i mogłabym tez na forum. Widzę, że jako jedyna big_grin
        • cosmetic.wipes Re: O tak, jakaż wielka wiarygodność by była 24.03.16, 10:33
          Ale ty cierpisz na jakąś skrajną formę ekshibicjonizmu czy o co chodzi?
        • gama2003 Re: O tak, jakaż wielka wiarygodność by była 24.03.16, 11:03
          No i dlatego jesteśmy tu na forum i tu dyskutujemy. Ale skoro chcesz to proszę, możesz i tu podać swoje personalia a zamiast nicku mieć imię i nazwisko. Chyba to nie jest zabronione. Każdy robi jak lubi i uważa.
          No chyba, że my jesteśmy takie tchórzyce bez jak, co wstydzą się podpisać pod przepisem na sałatkę ? W Twoich oczach znaczy ?
          • katarzanna_anna Re: O tak, jakaż wielka wiarygodność by była 24.03.16, 11:21
            Nie. Po prostu uważam, że taka opcja byłaby fajna.
            Takie jest moje zdanie.
            Podanie imienia i nazwiska to nie to samo.
            • ichi51e Re: O tak, jakaż wielka wiarygodność by była 25.03.16, 12:50
              A czym sie rozni? Czy mozesz mi podac chociaz jeden plus pisania pod prawdziwym kontem fejsbucznymnpo za tym ze obcy ludzie beda ci to konto trzepali? I ze rodzina i znajomi bedzie wiedziala czym sie parasz w wolnym czasie? Np ze forumka Morgen w rzeczywistosci Anna Kowalska podczas golenia okolic bikini ciachnela sie nozyczkami?
        • feel_good_inc Re: O tak, jakaż wielka wiarygodność by była 25.03.16, 09:43
          > Takie konta chyba są usuwane.

To wisi przynajmniej od 2010r.

> Niby można takie założyć, ale nie o to mi chodziło.

Dlatego właśnie cały twój pomysł jest o zakręt okrężnicy potłuc. Poniała?

> Ja akurat z Fb korzystam pod swoimi danymi i mogłabym tez na forum. Widzę, że jako jedyna

No to korzystaj.
    • anty_nick [...] 24.03.16, 09:46
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • katarzanna_anna Re: wiarygodność 24.03.16, 09:55
        A czemu tak agresywnie?

Możliwość, a konieczność to nie to samo.
        Na innych forach gazety można i jakos są osoby, które tak komentują.

• echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 09:48
      > nie mam niczego do ukrycia i mogę pisać pod swoim imieniem i nazwiskiem.

To czemu nie piszesz? Można przecież mieć nick złożony z imienia i nazwiska.
      • katarzanna_anna Re: wiarygodność 24.03.16, 09:53
        Nie był dostępny. Chciałam.
        • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 10:03
          Rozumiem. Nie próbowałaś kombinować, dodać drugie imię czy coś?
          • katarzanna_anna Re: wiarygodność 24.03.16, 10:22
            Próbowałam, było za długo, w końcu zostały dwa imiona po prostu, przerobione, bo jak widzisz popularne mocno.
            Moje nazwisko za to popularne nie jest, więc konto może kiedys sama sto lat temu założyłam smile

• gama2003 Re: wiarygodność 24.03.16, 11:06
              No, ale chyba pod każdym swoim tekstem możesz wpisać imię i nazwisko ?
              Skoro tak bardzo chcesz, to chyba moderacja nie wykasuje ? I wszyscy będą zadowoleni ?
              • katarzanna_anna Re: wiarygodność 24.03.16, 11:22
                Mogę, ale zupełnie nie o to mi chodziło.

Po prostu uważam, że jak każdy by pisał pod własnym imieniem i nazwiskiem jak na fb to by sie zastanowil i nie pisał bzdur, kłamstw, nie atakował nikogo.

No może jestem naiwna.

Pewnie, że moge pisac tu nazwisko, ale i tak nikt tego nie zweryfikuje, więc nie o to mi chodzi.

• gama2003 Re: wiarygodność 24.03.16, 11:31
                  Ale paradoksalnie pod nickiem łatwiej pozwolić sobie na szczerość - niż poprawność. Piszę o zwyczajnych, niezaczepnych osobach. Dbających o konwenanse i święty spokój w realu.
                  A takich jest sporo. Zwłaszcza, że piszemy czasem o poglądach, czy sprawach intymnych. Podpisywanie się pod tym, żeby Kowalska z parteru miała tydzień wypieki to głupota. Albo szef, albo pracownik. Po prostu.
                • klamkas Re: wiarygodność 24.03.16, 11:33
                  >Po prostu uważam, że jak każdy by pisał pod własnym imieniem i nazwiskiem jak na fb to by sie >zastanowil i nie pisał bzdur, kłamstw, nie atakował nikogo.

Tylko to już by nie była prawdziwa e-mama wink.
                  • semihora Re: wiarygodność 24.03.16, 19:06
                    A może by była? Naiwnością jest sądzić, że ludzie nie będą hejtować pod swoim prawdziwym nazwiskiem. Były przecież strony pokazujące bezmyślność wypowiadających się na fejsie choćby o uchodźcach. Nie ukrywali swoich danych, a pisali najgorsze świństwa.
    • kropkacom Re: wiarygodność 24.03.16, 09:51
      Anonimowość jest tutaj ok, bo zawsze tak było, że pisały nicki a nie znający się z imienia i nazwiska. Niestety anonimowość (złudna jednak jak wiemy) pozwala na pisanie bardziej agresywnie, trollowanie, hejt. Wiele nawet stałych forumek nie podpisałoby się po tym co napisała na tym forum. Reasumując - forum by się zmieniło. Forum by zwolniło. Chociaż obecnie trend jest taki aby firmować swoim nazwiskiem nawet najbardziej obraźliwe, często łamiące prawo teksty...
    • 21mada Re: wiarygodność 24.03.16, 09:54
      Ja bym wolala kompletna anonimowość czyli brak stalych nickow. Dlaczego? Bo wtedy dyskutowaloby się z poglądami a nie z osobami. I nie wyciagaloby się starych brudow jako argumentow w dyskusji na inny temat.
      • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 10:01
        Mnie to nie przeszkadza, mam spójny wizerunek na forum od prawie 9 lat i nigdy nie pisałam pod innym nickiem. Poza tym zdecydowanie wolę dyskutować z osobami.
      • kropkacom Re: wiarygodność 24.03.16, 10:06
        Stały nick to jakaś gwarancja wiarygodności smile Nawet jeśli to troll smile
        • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 10:13
          Stały troll to dobra rzecz na forum smile
      • 3-mamuska Re: wiarygodność 24.03.16, 10:32
        Juz lece ludzie trzymajcie mnie... big_grinDD

Nie rozumiem problemu z trollami - nic mnie nie obchodzi czy forumka edel (przyklad) w rzeczywistosci jest mloda matka przed 30 z duzym biustem czy mlodocianym gimbusem z sypiacym sie wasem ktory pisuje tu dla zabawy. Byle pisala z sensem i interesujaco. Ja tu dyskutuje z nickami nie ludzmi. Dlatego tez oburzenie na wieczna dla mnie bylo smieszne - co to za roznica???

Mam dokładnie takie samo zdanie, czyli nie interesuje mnie czy troll czy nie byleby mozna było pogadac.

Poza tym uważam ze logowanie przez fb nie jest bezpieczne na forum.
        Na fb masz kontrole ,Kto cie ogłada blokowania itp.
        Tu nie mam az takiej możliwości.
        Poza tym nie chciałbym zeby jakaś zafiksowała ematka rzuciła sie do mnie z buźka na temat moich poglądów.
        Pisać sie staram prawdę i to co mysle, ale nie chciałabym zeby edel w realu powiedziała do mojego syna ze ma autyzm, po autystycznej głupiej matce tak jak to na forum napisała.
        • ichi51e Re: wiarygodność 24.03.16, 11:24
          Nie mowiac juz o tym ze padlyby watki o szwagrach tesciowych i mezach
    • hermenegilda_zenia Re: wiarygodność 24.03.16, 10:50
      Nie mam konta na FB i nie zamierzam mieć, natomiast tutejsze trolle od dawna niestety swoją działalnością wykraczają poza świat wirtualny, vide: wyskoki joli-kotki., która ma na koncie obrzydliwe plugastwa popełnione na ""żywych ludziach", a najgorsze, że również dzieciach, więc dla mnie jest różnica, jeżeli wiem, kto zacz.
      • lady-z-gaga Re: wiarygodność 24.03.16, 11:08
        Może nie zauważyłaś, ale Jolka pisała na ten temat i przyznała się do winy. Ja sama długo jej to wypominałam przy każdej okazji, bo uważałam, że należy się parę słów wyjaśnienia z jej strony. Kiedy te słowa padły (późno, bo późno, ale jednakwink ), można by już uznać temat za zamknięty, przynajmniej ja tak uważam.
      • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 11:37
        Błagam - ile lat można o tym samym?
        • lauren6 Re: wiarygodność 24.03.16, 15:22
          Takie bydlęce zachowanie trudno zapomnieć. Kolejne wątki o kiczowatych sukienkach nie wymażą jej podłości.
          • echtom Re: wiarygodność 24.03.16, 15:28
            Większe zbrodnie się przedawniają, a uporczywe międlenie o paczkach sprawia, że włącza mi się odruch bronienia Joli. Nienawidzę takiej up...dliwości jak mało czego na świecie i nie mogę pojąć, że niektórym jeszcze się nie znudziło.
            • hipinka Re: wiarygodność 24.03.16, 15:46
              mam tak samo
    • inguszetia_2006 Re: wiarygodność 24.03.16, 11:18
      katarzanna_anna napisał(a): nie mam niczego do ukrycia
      Witam
      Ja mam do ukrycia przede wszystkim córkę. To jest powód wystarczający. Co do "kliki", to nie wiem, po co używasz takiego konfrontacyjnego wyrażenia? Skoro idziesz z białą flagą?wink
      Pzdr.
      Ing
    • bialeem Re: wiarygodność 24.03.16, 14:21
      A w życiu. Nawet najbardziej nieszkodliwych poglądów i opinii nie mogę wypowiadać pod swoim nazwiskiem i robienie tego uważam za głupie. Jak idziesz do sklepu po bułki, to też się przedstawiasz z imienia, nazwiska, adresu, uczelni i ostatnich pięciu lat wakacji?
      Brak anonimowości stopuje dyskusję jak nic innego. Zachęca trolli, które mają albo fejkowe konta albo wszystko gdzieś i zniechęca normalnych ludzi, którzy wiedzą, że znaleźć ich może google, a wraz z nim pracodawca, teściowa, koleżaneczka, wróg i klient.
      To, że niektórzy co bardziej bezmyślni ludzie tracą instynkt samozachowawczy nie znaczy, że normalni ludzie też muszą.
      Wiem co mówię. Administruję forumwink
    • wielceszanownypan Re: wiarygodność 24.03.16, 14:45
      katarzanna_anna napisał(a):
      > Zastanawiam sie dlaczego nie mozna sie tu zalogować kontem z FB.
      nie mam niczego do ukrycia i mogę pisać pod swoim imieniem
      > i nazwiskiem.

Nie każdy ma i chce mieć konto na FB.
      Ale nikt ci nie może zabronić pisania pod prawdziwym imieniem i nazwiskiem.
    • jola-kotka Re: wiarygodność 24.03.16, 14:50
      Pomysl jest denny,ale to zależy w jakim celu tutaj jesteś,jesli pogadać o pisankach to faktycznie możesz to robic pod imieniem i nazwiskiem,ale nie wiem czy zauwazylas bywaja tu poruszane trudniejsze tematy,czesto prywatne i gdyby nie ta anonimowość na forum,nie bylloby prawdopodobnie ich. Ja wiem,ze nie każdy w to wierzy albo jest mu pomoc z tego miejsca potrzebna,ale bywaja takie przypadki i niech zostanie jak jest.
    • lauren6 Re: wiarygodność 24.03.16, 15:20
      To jakiś problem w założeniu lewego konta na fb?
      • bazia8 Re: wiarygodność 24.03.16, 19:58
        Nie ma problemu, sama mam konto tylko do śledzenia ulubionych wydarzeń kulturalnych, nie ma mojego nazwiska, zdjęcia. Pesel jie jest potrzebny, poza tym wiadra pomyj leją się również na fb, narodowcy tez spokojnie piszą o wysyłaniu ludzi do gazu i nic się nie dzieje
    • kkalipso Re: wiarygodność 24.03.16, 15:30
      Bardzo nie lubię tej całej synchronizacji. Duszę się.
      To, że ktoś ma fb nie znaczy że to otwarta książka, każdy według upodobań korzysta z różnych funkcji prywatności. Emama jest ogólnodostępna, jak w takim razie miałabym napisać o problemie z teściową/siostrą/koleżanką/mężem no jak?
    • melancho_lia Re: wiarygodność 24.03.16, 20:03
      Ja nie mam konta na FB.
    • mynia_pynia Re: wiarygodność 24.03.16, 21:10
      A o bezpieczeństwie w sieci słyszał? Nie robie lajków obcym, tylko po znajomych na fejsie. Mam ustawione konto tak że nikt prócz mnie nie widzi moich znajomych, posty też tylko oni widzą. Po chusteczkę ktoś ma wyszukać że piszę na ematce? Ludzie nie mają pojęcia że tu rzeźnia, że polityka flirtuje z przewijaniem tyłka dziecka na kanapie a większość postów jest o wydarzeniach w kraju i na świecie a nie o dzieciach i garach. Dlaczego ktoś kto mnie zna w realu musi wiedzieć że nie lubię sałatki jarzynowej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka