Dodaj do ulubionych

Dyskryminacja

02.08.07, 10:47
Czy zdarzyło się, że Wasze dzieci były dyskryminowane z powodu swojej
niepełnosprawności?
Obserwuj wątek
    • mamaronja Re: Dyskryminacja 02.08.07, 13:20
      Moja 23-miesięczna Mała - nie.
      • agamama123 Re: Dyskryminacja 02.08.07, 15:44
        Tak.
        Lekarz otwarcie powiedział nam, że szkoda Kacpra operować ponieważ korekcja wady
        serca to bardzo kosztowna operacja i mozna za te pieniadze wyleczyć, inne,
        NORMALNE dziecko....
        • guderianka Re: Dyskryminacja 02.08.07, 19:57
          hmmm
          nie przypominam sobie
        • mamaronja Re: Dyskryminacja 02.08.07, 20:35
          Powinnaś to nagrać...
          Ale zrobiliście w końcu tę operację ?
          • agamama123 Re: Dyskryminacja 02.08.07, 21:58
            Tak, zrobili. Ale najpierw zwlekali 7 tygodni a to doprowadziło, że musielismy
            podpisac zgodę na zabieg paliatywnysadNa korekcje czekalismy prawie rok - i tez
            przez 3 miesiace walczylismy o przyjęcie do szpitala - Kacper był juz tak słaby,
            że jak podnosilismy go na ręce to na jego ciele pozostawały krwawe wybroczynysad
            • 1975mada Re: Dyskryminacja 02.08.07, 23:14
              Kiedyś jak byłam na turnusie jedliśmy w sali ogólnej przy 6 osobowych stołach.Po
              pewnym czasie pani przesiadła się w głąb sali.Dopiero potem powiedziano mi że
              nie mogła patrzeć jak ja karmie córkę a ona ślini się i pluje. Przełknęłam to
              ale w sumie baba mogła jechać do exkluzywnego o środka i nie patrzeć na
              niepełnosprawnych no nie?
              • gofer73 Re: Dyskryminacja 04.08.07, 23:18
                Nam większość lekarzy mówi w prost że dziecko mamy "do piachu" i że lepiej mieć
                następne, zdrowe. Czy to dyskryminacja?
                Ale wkurza mnie gdy na internetowej stronie edziecko proponowane są tylko blogi
                o ZDROWYCH dzieciach, mimo, że kilka blogów o zmaganiu się z
                niepełnosprawnością ma całkiem niezłe wyniki na top 1000 w Bloxie
                • anetuchap Re:Gofer 05.08.07, 01:03
                  To Ty nie wiesz,że o chorych dzieciach mówić nie wolno?
                  Świat z dzieciowych gazet jest piękny,kolorowy,dzieciaczki zdrowe,mądre,a jeśli
                  są jakieś kłopoty,to szybko są rozwiązywane. W tym świecie nie ma miejsca
                  dla chorych dzieci,które "psują" ten idealny świat.
                  Strasznie mnie to wkurwia! Dlaczego pomijane są nasze dzieci??? Jak za komuny:
                  udawanie,że chorych dzieci nie ma,bo to psuje idealny wizerunek ustroju.
                  Takie zamiatanie pod dywan. Niestety,dla większości rodziców chorych dzieci,
                  to bardzo bolesnesad
                  W ogóle mało się w mediach mówi o chorych dzieciach,jedynie,gdy fundacje
                  zbierają pieniądze albo dziecko osoby publicznej jest chore (córka Ewy
                  Błaszczyk).A może się mylę? Nie wiem,mam zły nastrój,zdołowana jestem i wszystko
                  postrzegam w ciemnych barwach.
                  • guderka anetauchap 05.08.07, 07:06
                    nie no-bez przesady że mało się mówi o chorych dzieciach. Często trafiam na
                    dokumentalne programy o ludziach zmagajacych sie z chorobą i trzema schodami,
                    nie tylko córka ewy błaszczyk jest na ekranie. jest także o zwykłych ludziach.
                    a fundacja dymnej? a koncerty przez nią organizowane? coś się rusza..coś się
                    dzieje...
                    wg mnie nie można jednak wymagać by nagle "idealny świat" jak to nazywasz stał
                    się światem tylko ludzi chorych i niesprawnych. bo wtedy nastąpi przegięcie w
                    drugą z kolei stronę a to też nie jest dobre. nie od razu Rzym
                    zbudowano...społeczeństwo nie może nagle się zmienić...to MY i nasze wychowanie
                    naszych dzieci może coś zrobić w tym trybiku
                    • gofer73 Re: anetauchap 05.08.07, 13:46
                      No własnie te programy sa z reguły albo o tym jak ktoś klepie biede z powodu
                      niepełnosprawności albo ma w życiu pod górkę. A widziałyscie choć jeden program
                      o tym jak niepełnosprawni sobie wspaniale radzą w życiu? Ze osiągają swoje
                      cele, są kochani i szczęśliwi? Bo ja nie. I to własnie tworzy podział: idealny
                      szczęśliwy i kolorowy świat zdrowych (vide edziecko) oraz pełen problemów świat
                      ludzi chorych (biednych, nieszczęśliwych, brzydkich i niezaradnych). Brakuje
                      RÓWNOWAGI i NATURALNOŚCI w tych działaniach. Widziałyscie polski program dla
                      dzieci w którym uczestniczyło by niepełnosprawne dziecko? Albo film rysunkowy?
                      Bo ja też nie. Za to w wielu produkcjach zagranicznych jest to na porządku
                      dziennym i jakoś nie burzy to obrazu idealnego swiata.
                      • guderka Re: anetauchap 06.08.07, 07:33
                        pozwolę sobie się nie zgodzic smile
                        to że ktoś ma w górkę pod życiu z powodu niepełnosprawności nie znaczy że sobie
                        w nim nie radzi. programy i filmy są o ludziach którym cięzko ale którzy
                        pokonują bariery i sobie radzą -z pomocą innych lub bez. przecież nie można
                        puścic filmu w którym niepełnosprawny nie napotyka na żadne bariery bo byłoby
                        to przekłamanie rzeczywistości.
                        co do filmu lub programu w którym uczestniczy niepełnosprawne dziecko-odsylam
                        do pooglądania "ziarna" , ewentualnie koncertów arki noegosmile tudzież koncertów
                        dymnej z rynku w krakowiewink-wiem to mało. ale trzeba CZASU by było tego więcej.
                        myslę że z czasem dojdziemy do tego co mają produkcje zagraniczne
                        • agamama123 Re: anetauchap 06.08.07, 13:23
                          Jak mój syn chodził jeszcze do przedszkola w warszawie to dzieci z jego
                          przedszkola (w tym niepełnosprawne) brału udział w nagraniu programu Domowe
                          Przedszkole. Poczułam wtedy takie przyjemne uczucie, ze nie tylko te doskonałe
                          maluchy maja do czegos prawosmile
                        • gofer73 Re: anetauchap 06.08.07, 22:21
                          to ja przepraszam, ziarna i arki nie oglądam z powodów
                          światopoglądowych. Natomiast z większości programów o
                          niepełnosprawnych bije nędzą i to zdanie utrzymam. Zaproponowałam
                          kiedyś pewnej stacji nakręcenie programu o tym jak sobie radzą
                          rodziny z SMA. Nie byli zainteresowani. To co chcieli nakręcić to
                          nadsz dramatyczny apel o pomoc dla Precla. Tyle, że tego dramatu nie
                          było w naszym życiu .....
                      • gorgona_1 Re: anetauchap 06.08.07, 08:03
                        No właśnie, te programy mają zwykle bardzo jednoznaczną tezę i strasznie
                        upraszczają.
                        Jest mnóstwo amerykańskich filmów o chorobach i niepełnosprawnościach. A ja
                        chciałabym zobaczyć film o chorym czy kimś kto opiekuje się chorym, a nie o
                        chorobie. O człowieku, którego jedyną cechą nie jest choroba.
                        Albo żeby ten chory był np. ważną postacią drugo- lub trzecioplanową. Bo tak
                        występuje on w życiu większości ludzi.

I żeby właśnie w programach dla dzieci pojawiło sie np. dziecko na wózku nie
                        jako "dziecko na wózku", tylko jako "dziecko rysujące obrazek".
                        Tak było w "Ulicy sezamnowej".

Na marginesie: chore dziecko burzy obraz idealnego świata.
                        • guderianka Re: anetauchap 06.08.07, 08:26
                          ale to że dziecko rysuje obrazek nie zmieni faktu że bedzie postrzegane
                          jako "dziecko na wozku"-bo przeciez ono jest na wózku..
                          • gorgona_1 Re: anetauchap 06.08.07, 08:53
                            Jest na wózku, ale ma być postrzegane jako ktoś, kto nie tylko jest na wózku.
                            Ma różne problemy, których nie mają rówieśnicy, ale robi mnóstwo rzeczy, które
                            robią zdrowi rówieśnicy. Że niepełnosprawność to nie jest całe jego życie.
                            Żeby go widzieć jako człowieka o wielu cechach, z których jedną jest
                            niepełnosprawność.
                            I w tym konkretnym programie jest po to, żeby pokazać swój obrazek, a nie po
                            to, żeby pokazać swoją niepełnosprawność.
                            • guderianka Re: anetauchap 06.08.07, 19:16
                              pięknie napisane
                              • gofer73 Re: anetauchap 06.08.07, 22:25
                                podpisuję się pod ostatnią wypowiedzią Gorgony wszystkimi czterema
                                łapami... Ostatnio w prasie amerykańskiej czytałam artykuł o
                                dziewczynie która mając tylko jeden ruchomy palec, ukończyła dwa
                                fakultety (w tym matematykę). Ukończyła tym palcem, stukacjąc po
                                nocach w klawiaturę. Artykuł był o jej SUKCESIE. Pokażcie mi taki
                                sam w polskiej prasie.
                                • guderka gofer 07.08.07, 08:28
                                  no weź nie mów że to wina prasy że nie ma takich artykułów. może nie
                                  ma takich ludzi po prostu. nie wiń dziennikarzy że biorą sie za
                                  tematy bliskie WSZYSTKIM -i zdrowym i niepełnosprawnym i dzieciom i
                                  starym i kobietom i mężczyznom.
                                  jak chcesz to napiszę artykuł o was -albo sama może napisz. jestem
                                  przekonana że gdybyś zadzowniła do jakiejkolwiek redakcji, lub
                                  programu tv - znalazłabyś kogoś kto by zechciał napisac o preclu wink
                                  • gofer73 Re: gofer 07.08.07, 09:01
                                    Ludzie są smile, dziennikarzy nie winię, bo nawet jak napiszą to myślę,
                                    że wydawca często mający inne kryteria niż jakość artykułu nie musi
                                    takich arykułow publikować. A jak już pisałam z redakcją TV
                                    rozmawiałam ze skutkiem wiadomym. To trochę kwestia systemu mediów a
                                    nie ludzi w nich pracujących. Artykuł popełniłam a i owszem, ale dla
                                    portalu niepełnosprawne.pl.
                                    PS Na pisanie w prasie ogolnej o Preclu i jego sukcesach jeszcze
                                    trochę wcześnie. Dajmy mu choć skończyc dwa lata. smile
                                    • guderianka Re: gofer 07.08.07, 09:07
                                      i takie podejście mi się podoba smile
                                      zaczątek wszelkich zmian jest w NASwink
    • niinka Re: Dyskryminacja 05.08.07, 08:56
      to ja z innej strony.Moje dziecko zostało zdyskryminowane przez lekarza.Pewna
      słynna pani profesor z Instytutu matki i dziecka (z grzeczności nie wymienię
      nazwiska)gdy usłyszała że mały ma mpd stwierdziła ze nie warto robić nic w
      kierunku badań z podejrzeniem rozszczepu podniebienia miękkiego i
      refluksu-cytat-"mózgowcy tak mają" Nogi się pode mną ugięły!Jeżeli lekarze
      selekcjonują które dzieci warto ratować i leczyć to dlaczego mamy oczekiwać
      pozytywnych reakcji od społeczeństwa.Na szczęście trafiliśmy na wspaniałą
      lekarkę która CHCE pomóc mojemu synkowi.
      • agamama123 Re: Dyskryminacja 05.08.07, 11:37
        ...mózgowcy tak mają...nosz cholera!!!!!!

Przypomniało mi sie jeszcze takie miłe zdarzenie: szukalismy dla kacperka
        przedszkola, obdzwoniłam pół warszawy. W jednym usłyszałam: aaaaa tak, downy tez
        mamy....
        • gorgona_1 Re: Dyskryminacja 06.08.07, 08:06
          Dyskryminacja by była, gdybyś usłyszała: eeeee nie, tych downów nie
          przyjmujemysmile))
          • agamama123 Re: Dyskryminacja 06.08.07, 13:25
            Niby taksmile Ale ja to odebrałam jako odebranie mojemu synowi jego osobowosci i
            zaliczenie go do jakiejs podgrupysmile Juz nie Kacper a down.
    • memenka Re: Dyskryminacja 05.08.07, 18:41
      zdarzyło się nie raz (szkoła, sklep, plac zabaw , komunikacja miejska,
      lekarz-nigdy, no moze prawie nigdy_)ale nie mam dziś nastroju do pisania,
      właśnie skonczyłam czytać książkę "Bez mojej zgody"Jodi Picoult o chorym dziecku
      i po tej lektórze mam na dziś dosć, polecam wszystkim, którzy maja chore dzieci
      • piesfafik Re: Dyskryminacja 06.08.07, 14:01
        gofer - masz zupelna racje. W mediach jest za malo niepelnosprawnych dzieci (
        i doroslych) w zwyczajnych, codziennych sytuacjach, co zyja szczesliwie lub
        nie, tak jak inni.
        A jak juz o mediach to co myslicie o wypowiedzi Anny Dymnej o tym ze chlopak na
        wozku nie moze byc aktorem? Ja ja ogromnie cenie i zrobilo mi sie bardzo
        przykro.

PS mowienie o dziecku z syndromem Downa "Down" jest niedopuszczalne. Jezyk tez
        moze byc narzedziem dysryminacji.
        • anetuchap Re: Dyskryminacja 06.08.07, 22:47
          Uzupełniając swoją wypowiedź-najgorszy jest ten podział na chorych i zdrowych. W
          mediach są programy,audycje,artykuły o niepełnosprawnych
          ale tematem jest choroba,a nie człowiek. Są to programy tylko o chorych,dla
          chorych np.koncert organizowany przez Dymną.
          Dlaczego żaden z tych niepełnosprawnych nie wystąpił w Idolu,czy na
          festiwalu w Opolu? Świat zdrowych jest zamknięty dla niepełnosprawnych.
          A przecież niepełnosprawni,to tacy sami ludzie,którzy mają uczucia,
          są mądrzy bądź nie,dobrzy lub źli,uczciwi lub nie. Tego te programy nie
          pokazują,bo tematem jest tylko choroba.
          Dlaczego w tych wszystkich teleturniejach czy "reality szołach"
          nigdy nie brała udziału osoba chora,na wózku,niewidoma,niesłysząca itd. Dla mnie
          to jawna dyskryminacja!!!
          A bariery architektoniczne,to nie jest dyskryminacja???
          Takie przykłady można mnożyć,ale same dobrze je znacie,aż płakać się
          chcesad
          • guderka anetauchap 07.08.07, 08:25
            nie mogę oprzeć sie wrażeniu że "winą za całe zło"-obarczasz "zły
            świat" -bo w tv nie ma niepełnosprawnych, bo w prasie nie ma. a co
            robisz ty jako mama niepełnosprawnego dziecka by twoje dziecko
            zaistniało w tym świecie? może zapisz małą na konkurs od przedszkola
            do opola albo inne dziecięce. założę się że nikt nie robiłby wam
            przeszkód
            zadaję sobie pytanie -czy ten "świat" (media, prasa itp)pozbawiony
            jest niepełnosprawnych z założenia czy też sami niepełnosprawni boją
            się do niego wejść? wiadomo-nie bedzie łatwo-ale może warto
            przetrzec szlaki.
            tak wiele wymagamy, tak wiele krytykujemy lecz co robimy??!
    • zaneta91 Re: Dyskryminacja 07.08.07, 20:50
      tak tylko dlatego że wpada w histerie i nie cwiczy wyżucaja go z sali
      • gorgona_1 Re: Dyskryminacja 08.08.07, 08:55
        Z jakiej sali?
        • zaneta91 Re: Dyskryminacja 08.08.07, 09:10
          z sali cwiczen po co wysłuchiwac wrzaskow i patrzec jak wali głowa
          albo gryzie sobie reke lepiej powiedziec że dzis kuba ma zły dzien
          niż włożyc troche pracy
          • gorgona_1 Re: Dyskryminacja 08.08.07, 09:14
            Ale to jest sala w jakimś ośrodku rehabilitacyjnym, poradni,
            przedszkolu?
    • memenka Re: Dyskryminacja 09.08.07, 12:28
      Syty głodnego nie zrozumie. W Polsce jest znikoma tolerancja, a niepełnosprawni
      często zostawiani są sami sobie (zwłaszcza w małych miasteczkach i wioskach -
      widzieliście tam szkoły integracyjne, rehabilitacje itp????)Kolejnym problemem
      jest niedoinformowanie, ZNIECZULICA i ciemnota ludzi. y nie potrzebujemy
      współczucia ale zrozumienia, nie odrzucania i dyskryminowania a często zwykłej
      ludzkiej życzliwości. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka