nangaparbat3
28.03.16, 23:43
Obiecalam w innym wątku, ze opowiem, co mowiono na konferencji poświeconej "pokoleniu Z", czyli dzieciom i mlodziezy urodzonym po 1998 r.
Z tym ze informacje pochodzą głównie z badań amerykańskich - wydaje mi się, że tam poszlo to jednak nieco dalej niz u nas. Ale nic straconego.
Pokolenie „z” – urodzeni po roku 1998. Odrębne pokolenie, bo to dzieci, które od małego posługują się elektroniką. Wchodzą w nieustanne interakcje z innymi – przez internet. Podobno stwierdzono u nich zmienioną (w stosunku do ludzi urodzonych wczesniej, nie wiem jednak , jak to badano, kiedy poprzednie pokolenia byly dziećmi, nie bylo przecież metod uzywanych dzisiaj) konstrukcje siatki neuronalnej.
Pokolenie „z” to „kreatorzy”:
- chcą się ciągle bawić
- tworzyć
Rozmawiają i wspolpracują za pośrednictwem internetu. W realu wychodzi im to zdecydowanie słabiej.
Są bardzo szybcy
Potrzebują nieustannego bodźcowania
Nieustannego i natychmiastowego nagradzania
Krytykują zastane modele organizacyjne
Skracają dystans
Cechuje ich bardzo slaba kondycja fizyczna i psychiczna
nie potrafią się wyciszyć
są notorycznie niewyspani (mowa o ¾ godzinach snu na dobę – młodzież, z którą mam do czynienia, podaje, że sypia zazwyczaj 5/7)
źle jedzą – b. dużo cukru
mają trudności z pisaniem, czytaniem, rozumieniem
mają trudności z koncentracją i selekcja informacji
trudności z opanowaniem i wyrażaniem emocji
z relacjami spolecznymi
nie respektują granic
cechuje ich brak empatii
mają zaniżone poczucie własnej wartości
w Polsce w badanych szkołach 80% uczniów i uczennic klasy VI SP uczestniczy w chatach grupowych – natomiast większość rodzicow (dzieci z tych samych szkoł) jest przekonana, że ich dzieci nie korzystają z fb
tutaj jeszcze linki, pokazują na czym polega przeniesienie życia towarzyskiego dzieci do netu:
www.youtube.com/watch?v=snhYLJIx8zw
A tu dziewczynka:
www.youtube.com/watch?v=bycyp_ix6vg
I na koniec filmik dla rodzicow - ale UWAGA - juz wiadomo, że nie do 2, a co najmniej do 4 r. ż. nie powinno się dzieciom tabletu dawać.
www.youtube.com/watch?v=YmX20QCtBvw