Dodaj do ulubionych

smaczne zupy

31.03.16, 12:35
Podajcie przepisy - na zupy bogate w warzywa, najchętniej kremy.
Zaczynam od siebie - krem z cukinii.
Składniki:
2 cukinie, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 1 łyzka oleju, pęczek woszczyny i 1 serek mascarpone.
Włoszczyznę gotujemy na bulion warzywny, bezmięsny.
w międzyczasie obieramy cukinie razem z czosnkiem i cebulka podsmażamy na patelni. Podsmazone dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min. Po ostudzeniu miksujemy ma krem i dodajemy mascarpone (podgrzewając, ale nie dopuszczając do zagotowania).
Voila!!!
Obserwuj wątek
    • kamunyak Re: smaczne zupy 31.03.16, 15:40
      nie lubie zup kremów, taka breja dla bezębnych.
      Lubię zupy jarzynowe, z jarzynami, które widzę.
      I inne zupy, tradycyjnie polskie.
      • kia5 Re: smaczne zupy 31.03.16, 15:59
        Dzięki, ale chodziło mi o przepisy, a nie o zadnie na temat zup smile
      • viridiana73 Re: smaczne zupy 31.03.16, 20:23
        Jeśli lubisz z "widocznymi" jarzynami, to julienne polecam. Pyszna, ale... zanim pokroisz wszystko w "zapałkę", to się jeść odechcesmile
        • cauliflowerpl Re: smaczne zupy 31.03.16, 20:51
          Trzeba sobie taki nożyk sprawić:
          www.youtube.com/watch?v=knF9oaA7q94
          mam i polecam.
          • viridiana73 Re: smaczne zupy 01.04.16, 07:44
            Ooo, super! Mam podobny, ale jakiś wybrakowany, bo mi bardziej wiórki wychodzą, niż julienne. A ten świetny.
      • lola211 Re: smaczne zupy 31.03.16, 23:06
        No widzisz, a dla mnie jarzynowa z pływajacymi warzywami jest niejadalna.
        Kremy sa pyszne.
    • aankaa Re: smaczne zupy 31.03.16, 15:43
      każdą zupę, którą ugotujesz możesz zmiksować na - jak to uroczo big_grin określiła kamunyak - na breję dla bezzębnych. Nawet kapuśniak czy barszcz ukraiński
    • izjaa Re: smaczne zupy 31.03.16, 15:46
      nie a propos - pęczek woszczyny nie wygląda dobrze wink
      • kia5 Re: smaczne zupy 31.03.16, 15:58
        no fakt smile))
        Włoszczyzny miało być - i słownik jest przeciwko mnie smile
    • kocianna Re: smaczne zupy 31.03.16, 15:59
      wszystkie kremy robię tak samo: w dowolnym bulionie gotuję konkretne warzywo, jeśli jest mdłe dodaje zeszkloną albo złotą cebulkę, czasem kartofelka, miksuję i do tego jogurt albo śmietana 12 proc.
      A że diabeł tkwi w szczegółach, a ja szczegóły wymyślam, to za każdym razem doprawiam inaczej - na ostro albo delikatniej, dodaję warzywka w kostkę do chrupania albo nie dodaję, dokładam grzankę z serem albo grzanki same albo groszek ptysiowy.

A zupy bogate w warzywa to ja robię inaczej smile
      Warzywa kroję w cieniutkie słupki, lekko obsmażam na oleju i gotuję w bulionie, do tego ziemniaczek w kostkę - i to stanowi podstawę sycącej zupy z dodatkowym wsadem skrobiowym i smakowym - grzybami, kuleczkami z wołowiny, żółtym serem, kaszą, zacierkami z kaszy mannej, kiszoną kapustą i tak dalej i tak dalej.
    • hanka78 Re: smaczne zupy 31.03.16, 16:04
      Jadłam ostatnio pyszną z kalafiora. Była gęsta i posypana prażonymi płatkami migdałowymi.
      Możliwe że miała odrobinę śmietany.
    • cauliflowerpl Re: smaczne zupy 31.03.16, 17:35
      Natchnęłaś mnie i kupiłam sobie miseczkę do zupy smile

Cebulowa francuska:
      Kroisz cebule (dużo cebuli) w krążki i dusisz na mieszance masła i oliwy. Długo dusisz, aż się zrobi brązowawa. To jest w sumie najważniejsze dla uzyskania właściwego smaku.
      Wlewasz trochę białego wina i czekasz, aż odparuje. Są też wersje z brandy ale jeszcze nie próbowałam.
      Wlewasz bulion i gotujesz jeszcze trochę.
      Miksujesz.
      Posypujesz parmezanem i podajesz z grzankami.
      • mama303 Re: smaczne zupy 31.03.16, 18:45
        robię cebulową tak samo ale bez wina - pycha
        • saszanasza Re: smaczne zupy 31.03.16, 19:48
          Wle to wino nadaje tej zupie taki specyficzny smak i moim zdaniem jest niezbędne. Ja cebulową robię podobnie, tyle, że na rosole i nie miksuję.
          • saszanasza Re: smaczne zupy 31.03.16, 19:49
            Ale, miało być
      • sfornarina Re: smaczne zupy 31.03.16, 19:50
        Cauliflower, a gdzie świeży tymianek? Bez kilku gałązek tymianku to nie cebulowa! smile
        • cauliflowerpl Re: smaczne zupy 31.03.16, 20:53
          O, jak znajdę to spróbuję.
          • sfornarina Re: smaczne zupy 31.03.16, 21:16
            Ja robię cebulową z tego przepisu:
            www.beawkuchni.com/2012/01/francuska-zupa-cebulowa.html

Cudowna jest smile
            • cauliflowerpl Re: smaczne zupy 01.04.16, 09:23
              Kurcze. Mialam wczoraj w rece siatke cebuli. Ale nie. "Przeciez jeszcze ze dwie mam w domu".
              Teraz za mna chodzi.
              A nie chce mi sie dzis zakupow robic jak nie wiem co...
              big_grin
              Jutro zrobie. I bedzie cebulowa z parmezanem jak sie patrzy.
            • cauliflowerpl Re: smaczne zupy 02.04.16, 11:39
              Wór cebuli zakupiony.
              Zaserwuję sobie z parmezanem, wiórkami z szynki i chrupkami z cebuli (kupnymi).
            • ofelia1982 Re: smaczne zupy 02.04.16, 13:41
              Wygląda super. Ale samo smażenie cebuli przez 30 min???
              • cauliflowerpl Re: smaczne zupy 02.04.16, 13:55
                No niestety, kluczowe dla smaku jest zbrązowienie cebuli, ale bez przypalania jej. Więc trzeba bardzo długo dusić.
                Długo robiłam źle, bo za krótko dusiłam cebulę, zupa była kwaśna i jakaś taka "surowa". Raz w końcu zrobiłam jak w przepisie i okazało się, że to właśnie tu leży cały urok zupy cebulowej.
              • sfornarina Re: smaczne zupy 02.04.16, 14:21
                Ja smażę 45 minut smile Jest jeszcze lepsza.
                Ma być smażona na wolnym ogniu - nie przypala się wtedy wcale. Można zamieszać raz na jakiś czas i wcale nie trzeba przy garze stać.
    • ana119 Re: smaczne zupy 31.03.16, 18:20
      Kalafiorowa doprawione pasta curry czerwona

Jarzynowa wg Neli Rubinstein to po szklance warzyw marchew por seler naciowy ziemniaki poddusic na maśle a potem dodać 2 szklanki wody i dusic 30 min. Po czym dodać odrobinę kostki rosolowej sol pieprz i zmiksować. Plus smietana i koperek i natka pietruszki. Wg Neli dodać kostkę po ugotowaniu warzyw bo wtedy mają lepszy smak.
    • kouda Re: smaczne zupy 31.03.16, 18:42
      po co mascarpone? ty wiesz ile to ma kalorii?
      • cauliflowerpl Re: smaczne zupy 31.03.16, 18:55
        Kalorie są pyszne big_grin
        Nie każdy musi być na diecie.
        • kouda Re: smaczne zupy 31.03.16, 19:37
          niby tak, ale to juz wiecej przyjemnosci w tiramisu
          a cukini mascarponem nie psuc
    • nikki30 Re: smaczne zupy 31.03.16, 18:59
      Generalnie to moja ukochana zupasmile
      www.jadlonomia.com/przepisy/tom-kha-czyli-zupa-kokosowa-doskonaa/
    • vivyan Re: smaczne zupy 31.03.16, 19:33
      Zupa krem z pieczonej papryki:
      czerwoną paprykę (2 spore sztuki) upiec w piekarniku, ściągnąć skórkę i usunąć gniazda nasienne
      na oliwie przesmażyć średnią/większą cebulę, dwa ząbki czosnku i pokrojonego w kostkę ziemniaka,
      dorzucić pieczoną paprykę, zalać całość bulionem i gotować aż ziemniak będzie miękki, zmiksować całość i doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i koniecznie sokiem z cytryny, podawać posypane odrobiną ostrego żółtego sera (opcjonalnie) i natką pietruszki (koniecznie) i z grzankami z razowego chleba (opcjonalnie). Z podanej proporcji wychodzi średni garnek, mniej więcej na 4 porcje smile
    • sfornarina Zupa z pietruszki z imbirem 31.03.16, 19:48
      Zupa z pietruszki z imbirem

Składniki:
      łyżka oliwy + łyżka masła
      cebula duża, drobno posiekana
      2 ząbki czosnku, posiekane i rozduszone
      5cm imbiru posiekanego
      ćwierć łyżeczki kardamonu
      pół łyżeczki mielonego kuminu
      ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne
      800g korzenia pietruszki, pokrojone w kawałki
      800ml bulionu warzywnego
      200ml mleka (najlepiej pełnego)
      (opcjonalnie płatki migdałów albo pestki dyni)

Rozgrzej oliwę i masło w garnku i na małym/średnim ogniu zeszklij cebulę - 10-15 minut.
      Dodaj czosnek, cayenne, kumin i imbir i mieszaj przez kilka minut.
      Dodaj pietruszkę, zamieszaj, zalej bulionem. Dodaj soli i pieprzu.
      Po 15-20 minutach, gdy pietruszka jest miękka schłodź zupę i zmiksuj z blenderze.
      Zagrzej jeszcze raz, dodaj mleko, ewentualnie soli i pieprzu do smaku - gotowe!

Podaj posypaną prażonymi płatkami migdałów albo prażonymi pestkami dyni.
    • kura17 Re: smaczne zupy 31.03.16, 19:59
      ta zupa jest genialan!

www.jadlonomia.com/przepisy/krem-z-pieczonego-kalafiora/
    • crea.tura Re: smaczne zupy 31.03.16, 20:03
      dzisiaj właśnie zachwyciłam się kapuśniakiem własnej roboty zrobionym w kilka minut.
      zlitowałam się nad niewielkim kawałkiem boczku, który zalegał po świętach w lodówce i nikt nie czuł do niego mięty. więc przesmażyłam go, dodałam dużą cebulę pokrojoną w kostkę, pół paczki włoszczyzny mrożonej, 3 łyżki czerwonej soczewicy i 0,5 kg kiszonej kapusty. zalałam bulionem, doprawiłam kminkiem, papryką wędzoną, pieprzem i po 20 minutach gotowania dodałam 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę. boszzz, jakie to było dobre smile wyszły trzy duże porcje.
    • moni_kaw Re: smaczne zupy 31.03.16, 20:03
      chrzanowa - gotujesz białe warzywa - ziemniak, seler, pietruszkę i miksujesz na gładką masę, dodajesz starty chrzan i posypujesz chrustem z szynki parmeńskiej;
      można łyżkę śmietany dodać
    • sky.dancer Re: smaczne zupy 31.03.16, 20:53
      Moja ulubiona pomidorówka: twojezwyciestwo.wordpress.com/2015/09/23/pyszna-zupa-pomidorowa/ warunek: musi być przygotowywana w sezonie, z dojrzewających na słońcu pomidorów. Polecam!
    • fajny-zuzia Re: smaczne zupy 31.03.16, 21:04
      Turecka zupa z czerwonej soczewicy.
      Podsmażam cebulke i czosnek.Wsypuję poarańczową soczewicę i zalewam wodą.
      Dodaję ziemniaka pokrojonego w kostkę.Doprawiam solą i pieprzem.Po rozgotowaniu się soczewicy i ziemniaka (ok. 20 min) dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego i trochę kaszy bulgur.
      Na talerzu doprawiam koniecznie sokiem z cytryny i płatkami ostrej papryki.

Pomidorowa.
      Podsmażam cebulke i czosnek.Dodaje pomidory z puszki i wodę. Doprawiam solą, pieprzem i świerzą bazylią.Miksuję.Podaję z pulpecikami wołowymi lub bagietką.
    • fajny-zuzia Re: smaczne zupy 31.03.16, 21:06
      *świeżą
    • black_halo Re: smaczne zupy 31.03.16, 21:23
      Baza do zupy u mnie zawsze taka sama: 1 cebula przesmazona na lyzce masla, zeszklona ale nie brazowa.

Dalej opcji jest wiele: krem z pora - do smazonej cebuli dodajemy pora, dusimy pare chwil, zalewamy woda, wkrajamy jednego ziemniaka, misujemy, mozna zaprawic smietana, przyprawy wedle uznania

Dyniowa - do cebuli dodaje pokrojona w kostke dynie, smaze chwile, zalewam woda, dodaje 2 zabki czosnku, jednego ziemniaka, gotuje do miekkosci. Mozna najpierw na masle podmazyc przyprawe curry, potem cebule i dynie - boskie na rogrzanie w zimie.

Marchewkowa - tak samo jak dyniowa, bez ziemniaka, tez dobra z curry i mleczkiem kokosowym

Brokulowa - cebula, brokul - tez dobra z mlekiem kokosowym

Brukselkowa - mozna ze smietana, bardzo dobra. Niektorzy tu w Belgii jedza z podmazonymi kawalczkami boczku ale ja nie lubie.

Zielony groszek - cebula, bulion, groszek
    • fantomowy_bol_mozgu Re: smaczne zupy 31.03.16, 23:03
      Jako wielka fanka zup dodaję wątek do ulubionych i proszę o wincyj big_grin
    • solejrolia Re: smaczne zupy 31.03.16, 23:54
      Ja lubię wszelkie zupy na zasmażkach.
      nie wiem co jest w samej zasmażce, ale nic tak nie podkręca smaku. tej zasmażki robię niewiele, chodzi o sam smaczek - cebulkę zeszklić na oleju, wsypać odrobinę mąki, lekko podsmażyć i odstawić, zeby wystygło . Pod koniec gotowania zupy wrzucam do gara z zupą zasmażkę, zagotowuję i już.

i tak np.
      Kartoflanka/ziemniaczana- gotuję wywar na kurczaku np. na udku, i dodaję pokrojoną w kostkę wędzonkę, włoszczyzna, w kostkę, ziemniaki- dośc dużo w kostkę, doprawiam: sól, pieprz,ziele ang. i listek laurowy, odrobina majeranku. jak warzywa, a zwłaszcza ziemniaki będa miękkie, dodaję zasmażkę. posypuję zieleniną- głównie pietruszka, ale koperek też fajny.

Kartoflanka, jesli zmienię zdanie, może stać się np. ogórkową- pod koniec gotowania, ale przed zasmazką, dodaję ogórki starte na tarce i trochę ogórków pokrojonych w talarki (jako dekoracja wink)
      albo fasolową - jak mam w domu to dodaję fasolę białą z puszki tongue_out
      albo kapuśniak- wtedy nie gotuję na mięsie, a na samej wędzonce

o, albo moja zupa z dzieciństwa czyli zalewajka- to po prostu barszczyk biały z warzywami, kartoflami, i kiełbasą w kostkę. Doprawiam śmietaną i obsypuję zieleniną ( do tej zupy jajka nie podaję)

Zupy kremy są fajne, mój ulubiony krem jest z dyni, doprawiam dość mocno świezym, starty imbirem. ach, fajna i rozgrzewająca zupa jesienno-zimowa.
      Dynię, ziemniak, i marchewkę gotuję do miękkości, doprawiam imbirem, sól, pieprz, zabeilam śmietanką. podaję z chlebem czosnkowym*/ bułką czosnkową, ewentualnie z grzankami z bułki kajzerki.

*Chleb tostowy, lub jakiekolwiek inne pieczywo smaruję masłem zapiekam w piekarniku na prawie chrupiąco.
      Masło: w miseczce lekko roztapiam masło (w mikrofali tak na 5 sek) daję czosnek wyciśnięty, sól z pół łyżeczki, i z pół łyżeczki ziół prowansalskich, rozdziabuję widelcem, i takie masło służy mi do smarowania tego pieczywa. Oczywiście pieczywo czosnkowe można kupić gotowe, ale się nie umywa do takiego przez siebie zrobionego)
      To pieczywo podaję bardzo, bardzo często jako np. dodatek do zupy krem, dyniowej, pieczarkowej, czy do zupy cebulowej, ale też do ejdnogarnkowców-do ratatuj/leczo, albo do kiełbasy z grilla (lub kiełbasy z patelni grillowejtongue_out)
      • snakelilith Re: smaczne zupy 02.04.16, 14:43
        solejrolia napisała:

> Ja lubię wszelkie zupy na zasmażkach.
        > nie wiem co jest w samej zasmażce, ale nic tak nie podkręca smaku.

Zasmażka jest konieczna, gdy zupę robi się tradycyjnie, czyli jarzyny wrzuca po prostu do wody, co dla mnie jest barbarzyństwem z poprzedniej epoki i całkowitym zaprzepaszczeniem potencjału tych warzyw. A wystarczy, gdy pokrojoną włoszczyznę przesmażysz na tłuszczu kilka minut do skaramelizowania cukru w warzywach (zapach jest oszałamiająco przyjemny) i dopiero potem dolejesz wody i każda zupa ma dobry smak (nawet bez mięsa) i możesz podarować sobie zasmażkę, która jest niczym innym jak właśnie skramelizowanym cukrem w cebuli i mące. Jak widzę w przepisach, że ktoś podaje, że należy wrzucić pora, czy selera i marchewkę do wody, to wiem, że ten ktoś nie zna się na kuchni.
    • hamerykanka Re: smaczne zupy 01.04.16, 00:44
      Potato corn chowder with chicken (chowder ziemniaczano-kukurydziany z kurczakiem)

1 lyzka oleju
      1 piers kurczaka, surowa, pocieta w kostke
      1/2 szkl posiekanej cebuli
      1 szkl wody
      1 sredni ziemniak, obrany i pokrojony w ok 1 cm kostke
      1 torebka country gravy mix ( a w skladzie maka, sol i pieprz czarny, mysle ze wystarczajacym substytutem bedzie kopiasta lyzka maki, sol i pieprz)
      2 szkl mleka
      1 puszka odsaczonej kukurydzy
      1 lisc ziela angielskiego

1. Podgrzac olej na srednim ogniu w duzym garze. Dodac kurczaka i cebule i podsmazac przez 3 minuty. Dolac wode i ziemniaki, zagotowac. Zredukowac ogien, przykryc i podgrzewac przez 5 minut lub do chwili gdy ziemniaki sa miekkie.
      2. Gravy mix dodac do mleka i rozmieszac (wyglada jak ok 2 kopiate lyzki maki by to byly), wlac do gara , dodac reszte skladnikow. Zagotowac.
      3. Zmniejszyc ogien, przykryc i bulgotac na malym ogniu , mieszajac co jakis czas, przez ok 10 minut.

zupa czosnkowo-ziemniaczano-porowa

Ok 75 dag ziemniakow, obranych i pokrojonych w polcalowa kostke,
      2 srednie pory (tylko biala czesc), pokrojonych w plasterki,
      2 srednie marchewki, obrane i pokrojone w kostke,
      2 posiekane drobno zabki czosnku,
      karton bulionu z kury (4 szklanki)
      1 szkl slodkiej smietanki
      1 szkl swiezego szpinaku

1. Wymieszac piec pierwszych skladnikow w garnku i zagotowac na srednim ogniu
      2. Zredukowac ogien i podgrzewac przez 10 minut lub do chwili gdy warzywa sa miekkie
      3. Dodac smietanke i szpinak i gotowac przez 3 minuty lub do chwili gdy szpinak zmiekl.

Gotowe!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka