12.04.16, 16:38
www.tvn24.pl/wroclaw,44/cud-w-legnicy-duchowni-przedstawili-wyniki-badan,634989.html

Zespół fachowców z Zakładu Medycyny Sądowej we Wrocławiu przeprowadził badania 15 próbek. Następnie komisja uznała, że konieczne są kolejne badania. Te zlecono Zakładowi Medycyny Sądowej w Szczecinie.

Naprawdę ktoś wierzy w logikę sytuacji, w której to żadnemu z bogów nie chce się ruszyć i dokonać cudu zatrzymania holokaustu ale nie szkoda mu czasu i energii na opisany (i przebadany w dwóch Zakładach medycyny sądowej) cud eucharystyczny?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love ostatni cud w Legnicy był z kasą Caritasu jak 12.04.16, 16:41
      pamiętam. W cudowny sposób wyparowała czy coś.
      Stąd jak sądzę było zapotrzebowanie polityczne na nowy, pozytywniejszy cud.
      Dlatego wierzę, że musiał się pojawić.
    • oqoq74 Re: Cud 12.04.16, 16:44
      Nie raz, nie dwa, okazywało się, że te cuda, to były mistyfikacje.
      Ja podchodzę do tego sceptycznie.
    • kota_marcowa Re: Cud 12.04.16, 16:45
      Tak z ciekawości, co oni później robią z tą wodą po rozpuszczonej hostii? Wylewają do zlewu, podlewają kwiatki? Bo chyba nie piją bleee.
    • wuika Re: Cud 12.04.16, 16:49
      Jak tylko się okaże, że to tkanki ludzkie, powinna być powiadomiona prokuratura. Skądś się one tam wzięły suspicious
      • czar_bajry Re: Cud 13.04.16, 01:34
        a ja proponuję pobrać DNA i sklonować małego Boga.
    • princesswhitewolf Re: Cud 12.04.16, 16:59
      taaa... bajki
    • gama2003 Re: Cud 12.04.16, 17:01
      Nisko cenią inteligencję Boga.
      A kler nisko ocenia inteligencję ludzi.

• iwoniaw Re: Cud 12.04.16, 17:14
      Naprawdę ktoś wierzy w logikę sytuacji, w której to żadnemu z bogów nie chce si
      > ę

Nie wiem, z iloma mitologiami z różnych czasów i epok miałaś okazję się zetknąć choćby na poziomie popkultury, ale zakładanie, że bóg/bogowie postępują z definicji racjonalnie wydaje mi się sytuacją skrajnie pozbawioną logiki big_grin
    • alpepe Re: Cud 12.04.16, 17:19
      Nie zrobiono badania mikrobiologicznego, tylko stwierdzono NAOCZNIE, o d. rozstrzaś te badania.
      • memphis90 Re: Cud 12.04.16, 18:55
        A co ma do tego badanie mikrobiologiczne? Poza tym z artykułu wynika, że były badania histopatologiczne oraz genetyczne, potwierdzające obecność ludzkiego DNA.
        • morekac Re: Cud 12.04.16, 21:02
          Wynika, że nie potwierdzono obecności ludzkiego DNA, za to stwierdzono obecność grzybni... A włókna mięśnia sercowego to rozumiem, że stwierdzano na podstawie oglądania obrazka. Zresztą, nawet gdyby stwierdzono ślady ludzkiego DNA, to próbka mogła być zanieczyszczona łapami: ksiądz chyba nie używa rękawiczek przy dotykaniu hostii? A jak to było zbierane z podłogi, to też nie wiadomo - na dobrą sprawę mogli zebrać sporo rzeczy przy okazji.
          To, że opłatek się nie rozpuścił: może należałoby zadać pytanie producentowi, czy czego tam nie dodał...
    • mam100pytan Re: Cud 12.04.16, 17:58
      Ja wierze.
      • livia.kalina Re: Cud 12.04.16, 18:35
        To nie było pytanie retoryczne. Ja naprawdę jestem ciekawa jak pogodzić wiarę w interwencję boską w osadzeniu tkanek ludzkich na opłatku z brakiem jakiejkolwiek reakcji na bezmiar okrucieństwa zagłady milionów ludzi. Jak to sobie tłumaczysz, jeśli wolno spytać?
        • iwoniaw Re: Cud 12.04.16, 18:38
          Ale skąd bierzesz "jakikolwiek brak reakcji"? Może to była wariacja zabawy pt. zakład z Diabłem opisanej np. w księdze Hioba?
          • livia.kalina Re: Cud 12.04.16, 18:41
            Przy założeniu, że bóg jest miłosierny, sprawiedliwy i wszechmogący, jego reakcja na holokaust wydaje mi się mało adekwatna.
            • iwoniaw Re: Cud 12.04.16, 18:46
              Po prostu masz nieprzystające dla tej konkretnej religii pojęcie sprawiedliwości i miłosierdzia.
              • livia.kalina Re: Cud 12.04.16, 18:54
                <Po prostu masz nieprzystające dla tej konkretnej religii pojęcie sprawiedliwości i miłosierdzia.
                Najwyraźniejsmile
                Dlatego pytam o przystającą definicję, żeby spróbować ją zrozumieć.
                • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 06:41
                  > Dlatego pytam o przystającą definicję, żeby spróbować ją zrozumieć.

Jeśli pozwolisz, to zastosuje argument ostateczny - niezbadane są wyroki boskie tongue_out
            • viridiana73 Re: Cud 12.04.16, 21:01
              A dlaczego Bóg miałby reagować akurat na holokaust? Ludzie zarzynali się od stuleci i robią to nadal. To chyba jakiś licznik ten Pan Bóg musiałby mieć i powiedzieć w odpowiednim momencie: "OK, za chwilę liczba ofiar przekroczy milion, chyba muszę jakoś zareagować!"
              Holokaust... autorem tych strasznych zbrodni jest CZŁOWIEK! Człowiek, któremu Bóg darował wolną wolę. Co oznacza, że człowiek sam dokonuje wyborów i sam ponosi ich konsekwencje. Jak to sobie wyobrażasz, że Bóg pewnego dnia stwierdza: "Oj, livia jest niedobra dla swojej siostry, muszę ją ukarać, bo przegina!" No, proszę Cię!
              • livia.kalina Re: Cud 12.04.16, 22:26
                W to, że bóg nie ingeruje w działania ludzi jestem w stanie uwierzyć. Trudno mi pojąc logikę, w imię której, jak już ingeruje, to jest to, nazywając po imieniu, taki idiotyzm, jak tkanka z ludzkiego serca na opłatku.
              • peonka Re: Cud 13.04.16, 01:20
                Ale wg Biblii to właśnie robił wielokrotnie... Ingerowal w o wiele bardziej blahych przypadkach.
                Ja też nie mam odpowiedzi, raczej wiele pytan.
                • czar_bajry Re: Cud 13.04.16, 01:37
                  Przecież hostia to ciało Chrystusa więc nie bardzo rozumiem skąd zdziwienie na okoliczność obecności ludzkiej tkanki.
                  • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 06:42
                    Poważnie ciało? Nie symbol?
                    • burina Re: Cud 13.04.16, 08:37
                      Nie, w katolicyzmie po konsekracji to nie jest symbol.
                      Transsubstancjacja (łac. transsubstantiatio) lub przeistoczenie – w teologii katolickiej oznacza rzeczywistą przemianę substancji podczas Eucharystii: chleba (hostii) i wina w ciało i krew Jezusa Chrystusa. Termin ten został przyjęty podczas Soboru Laterańskiego IV w 1215 roku. T
                      • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 08:51
                        Znaczy jesteście kanibalami?
                • viridiana73 Re: Cud 13.04.16, 07:52
                  No właśnie Peonka, odpisałam wczoraj na post Livii i zaczęłam się zastanawiać... Jak pogodzić przykłady ze Starego Testamentu (potop, zniszczenie Sodomy i Gomory) z naszą wolną wolą. Więc albo mamy tu nadinterpretację, czyli autor nie umiejący/nie chcący wyjaśnić sobie katastrof siłami natury przypisuje je woli Boskiej, albo... nie wiem.
                  Ale jeśli podejrzewać nadinterpretację, no to robi się niebezpiecznie, bo jeśli powątpiewamy w stuprocentową prawdziwość tego fragmentu, to czemu nie zacząć powątpiewać w prawdziwość innych biblijnych historii? Skoro obraz raju jest piękną metaforą, to może równie metaforyczne są inne opowieści?
                  • burina Re: Cud 13.04.16, 08:41
                    Bo o tej wolnej woli i Bogu Miłosiernym, to dopiero od czasów Nowego Testamentu można mówić. Nie słyszałaś nigdy, terminu "Nowe Przymierze"? Jak myślisz, po co Jezus musiał umrzeć?

Luuudzie, no jakiś poziom intelektualny trzymajmy!
                    • iwoniaw Re: Cud 13.04.16, 09:05
                      No właśnie ja tego nie rozumiem: wszystkie tu z pretensjami do inteligencji, a piszą, jakby w życiu nie słyszały o treściach z Biblii nawet z daleka i jakby religia (jakakolwiek) z definicji nie polegała na wierze (!) tylko na dowodach naukowych. Ludzie...
                      • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 09:09
                        Wszystko fajnie, tylko po co w takim razie religiantom są potrzebne badania naukowe, żeby ten cud udowodnić? Nie mogą se po prostu w niego uwierzyć?
                        • burina Re: Cud 13.04.16, 09:28
                          Badania naukowe chyba przeprowadza się po to, żeby wykluczyć czynnik ludzki wink w cudzie.
                        • iwoniaw Re: Cud 13.04.16, 09:32
                          To ma przecież być argument dla niedowiarków i propaganda na zewnątrz skierowana, naprawdę trzeba to tłumaczyć?
                          Ludzie, toż _każda_ religia od zarania tak ma, do szkoły nie chodziliście?
                          • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 09:39
                            Iwoniaw dajże spokój, przeciez fajnie jest podroczyć sie z religiantami na argumenty racjonalne tongue_out
                            • burina Re: Cud 13.04.16, 09:49
                              Ale żeby się podroczyć, to chyba trzeba samemu wiedzieć, jaka jaest prawidłowa odpowiedź na zadawane przez nas pytanie. (vide przykład Sokratesa)

A jak tutaj się komuś Sodoma i Gomora z wloną wolą zbiega, nie odróżnia signifie od signifiant, to można o przepychankach na poziomie magla mówić, a nie droczeniu.
                              • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 10:26
                                Staram sie formułować swoje pytania tak, jakbym niczego nie wiedziała, jak trzylatek wychowany na bezludnej wyspie. Gdy tylko dam do zrozumienia, że cośtam jednak wiem, ze strony ortodoksów podnosi sie lament, że zadaję pytania z tezą i obśmiewam.
                    • viridiana73 Re: Cud 13.04.16, 09:50
                      Słyszałam termin "Nowe Przymierze", słyszę go co niedziela, ale dalej wydaje mi się to mocno zagmatwane: Bóg jest dla mnie kimś doskonałym i niezmiennym, a wychodzi na to, że w pewnym momencie przeobraża się z gniewnego nadzorcy w nieskończenie cierpliwą i miłosierną istotę. Czyli co: w jednej chwili, tak po ludzku doszedł do wniosku, że ma za sobą okres błędów i wypaczeń? I od dziś wszystko będzie inaczej?
                      Co do zarzutu Iwoniaw: ja nie mam pretensji do inteligencji. nigdy tego nie podkreślałam, przeciwnie, mam wręcz czasem kompleksy, że moja wiedza jest tak ograniczona.
                      • fornitta69 Re: Cud 13.04.16, 10:01
                        Dla mnie to o czym piszesz wskazuje na to,ze to jednak ludzie stworzyli Boga a nie odwrotnie. Ale tez nie mam pretensji do inteligencji,żeby nie bylo wink
                        • viridiana73 Re: Cud 13.04.16, 10:14
                          "...to jednak ludzie stworzyli Boga..."

I mnie czasem przychodzi to do głowy. Mam nadzieję, że to nieprawda.
                    • peonka Re: Cud 13.04.16, 10:06
                      Żydom też dał wolna wolę, a Nowego Testamentu nie. I zydowski Bóg też jest miłosierny...
                      A Holocaust? Po prostu się zdarzyl. Tak jak zdarzają się dobre rzeczy, wyleczenie z chorób, narodziny, śluby, przyjaźnie i miłości. Rzeczy złe i dobre są tak samo zależne i niezależne od istnienia Boga.To tak w wieeeelkim skrócie.
                    • olena.s Re: Cud 13.04.16, 14:54
                      Bardzo uprzejmie i serio pytam, jak Kościół uzasadnia teologicznie, że Bóg stworzył taki świat, że Jezus musiał umrzeć za jego grzechy aby ten jedyny i wszechmocny stwórca mógł te grzechy wybaczyć? Dlaczego nie nie mógł po prostu ich wybaczyć?
              • madi138 Re: Cud 13.04.16, 10:15
                Ale to przecież katolicy już wiele razy twierdzili, że Bóg, dzięki ich prośbom i modlitwom ingerował w ludzkie losy i np. uzdrawiał chorych. W tym kontekście, modlitwa traci zupełnie swój sens, bo po co prosić o coś Boga, skoro ten i tak nie może nas wysłuchać, bo musi szanować wolną wolę człowieka, a każda ingerencja jest jej pogwałceniem.
        • isa_bella1 Re: Cud 13.04.16, 13:33
          Ale to o czym piszesz czyli okrucieństwo to sobie ludzie serwują...
    • kozica111 Re: Cud 13.04.16, 05:29
      Mocno was temat niepokoi, no i dobrze.
      Bóg nie zareagował na Holocaust, w twoim rozumieniu bo dał człowiekowi wolna wolę.Gdyby sie wtrącał to tak mniej więcej jakby twoja mama za każdym razem jak wejdziesz w konflikt z mężem lub szefem biegła i za rękę rozstawiała was po pokojach żebyście sie "nie bili".Nie tylko dla was byłoby to niewłaściwe ale i dla mamy skończyłoby sie źle.Bóg zrobił co mógł, dał swojego syna na śmierć by dać przez niego nowe życie, nie ma większej ofiary, a ty mówisz że mu szkoda energii...
      • burina Re: Cud 13.04.16, 05:59
        To po co Bóg się wtrąca, i to wygłupiając się w zamiany hostii w mięśnie, w konflikt między lepszym i gorszym sortem?
        • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 06:44
          Może chciał dać znak w stylu: jestem tu, ale mam was w doopie?
          Chociaż mając na względzie współczesne technologie mógł to zrobić bardziej jednoznacznie. Zadzwonić do kogoś, maila napisać...
          • burina Re: Cud 13.04.16, 09:36
            No ja się po ogłoszeniu tego cudu ewidentnie poczułam jak lud niewybrany...
            • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 09:42
              Oficjalnie to nikt tego cudu nie ogłosił. Z resztą tego w Sokółce tez kościół oficjalnie nie potwierdził.

Co oczywiście nie przeszkadza sukienkowym oprawić kawałka pleśni w złote ramki, a ciemnym babkom się do niego modlić.
              • madi138 Re: Cud 13.04.16, 10:24
                A to jest najlepsze w tym wszystkim! Ludzie modlą się do takiej relikwii i koncertową łamią pierwsze przykazanie. Należałoby się zastanowić, kto tak naprawdę stoi za tymi cudami i czy ten ktoś, nie pochodzi przypadkiem z wrogiego obozu....
      • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 06:48
        >Bóg nie zareagował na Holocaust, w twoim rozumieniu bo dał człowiekowi wolna wolę.

A dlaczego nie zareagował na epidemie hiszpanki? Albo nie uratował ofiar tsunami czy huraganow?
        • fadilla Re: Cud 13.04.16, 07:29
          Zdarza się, że jakies pojedyncze sztuki, które wyszły cało z kataklizmów, czy wypadków twierdzą, ze to "dzięki Bogu" Bóg nad nimi czuwał". Co z pozostałymi? Nie wiem, jakas okrutna selekcja.
        • anty_nick Re: Cud 13.04.16, 10:16
          cosmetic.wipes napisała:

> >Bóg nie zareagował na Holocaust, w twoim rozumieniu bo dał człowiekowi wol
          > na wolę.
          >
          > A dlaczego nie zareagował na epidemie hiszpanki? Albo nie uratował ofiar tsuna
          > mi czy huraganow?
          >

bo dał wolną wolę, żeby sie sami ratowali tongue_out
      • kropkacom Re: Cud 13.04.16, 06:51
        Wolna wola to słowa wytrychy dla wierzących. Nic więcej.
      • kfugktru23 Re: Cud 13.04.16, 07:14
        Mnie to śmieszy. Bóg stworzył miliardy galaktyk. Na jednej planecie w jednej galaktyce stworzył małpę. I by ta małpa nie masturbowała się ucieka się do cyrkowych sztuczek...
      • jdylag75 Re: Cud 13.04.16, 08:18
        > Mocno was temat niepokoi, no i dobrze.
        Nadinterpretujesz. Czytam posty powyżej i widzę ze większość raczej zdumiewa relatywizm wierzących.
      • madi138 Re: Cud 13.04.16, 10:20
        Eeee... Czyli jak Bóg kogoś uzdrowił ze śmiertelnej choroby, to nie jest to wcale żadną jego ingerencją, ale łaską. Ale kiedy w Holocaustie ginęły miliony, a on nie reagował to dlatego, że szanuje wolną wolę człowieka i nie chce ingerować. Gdzie tu sens i logika?
    • mae224 Re: Cud 13.04.16, 06:46
      Średniowiecze.
    • default Re: Cud 13.04.16, 08:14
      Idiotyzm. Na kawałku ciasta z mąki i wody, upaćkanym brudnymi paluchami i bakteriami z podłogi wyrosła pleśń, co jest jakby logiczne i naturalne, a ludziska się podniecają. Chociaż księży poniekąd rozumiem - biznes to biznes, wiadomo, oprawi się spleśniały opłatek w ramki, pielgrzymki, cuda, nabożeństwa - taca pełna. Opłaci się.
    • aagnes Re: Cud 13.04.16, 08:42
      Matko z corka - nie wierze w to co widze i czytam, czy my zyjemy w 21 wieku czy w wiekach srednich, tych najmroczniejszych okresach??
      klechy potrzebuja takich trikow, zeby otumanic tluszcze jeszcze bardziej a wy tutaj - wyksztalcone waskie specjalistki rostrzasacie ta sytuacje w kategorii cudu????
      tak jak w sumie banalnym filmie bylo powiedziane - cud to samotna matka wychowujaca z powodzeniem dzieci, czy dzieciak ze slamsow ktory konczy szkole i bierze zycie w swoje rece a nie splesnialy oplatek!
      • morgen_stern Re: Cud 13.04.16, 09:22
        > cud to samotna matka wychowujaca z powodzeniem dzieci, czy dzieciak ze slamsow ktory konczy szkole i bierze zycie w swoje rece a nie splesnialy oplatek!

Otóż to.
    • spanish_fly Re: Cud 13.04.16, 09:24
      Nie rozumiem skąd ekscytacja tym co znaleźli w tych próbkach skoro umieścić te tkanki mogło tam pewnie pierdyliard ludzi. Trzeba jakiejś szczególnej formy naiwności, żeby się na takie cuda nabrać.
    • agao_72 Re: Cud 13.04.16, 10:49
      jest taka śliczna bakteria, która daje efekt krwistego mięsa na czymś ze skrobi. ot cały cud - Serratia marcescens

martynafranczuk.innpoland.pl/126229,cudow-nie-ma-jest-serratia
    • isa_bella1 Re: Cud 13.04.16, 13:41
      Pacz pani...tylu histopatologów badało a o bakterii nie słyszeli...matoły jakies.
      • black-cat Re: Cud 13.04.16, 14:33
        Gdybyś przeczytała artykuł to byś się dowiedziała, że po zbadaniu próbki przez histopatologów zrobiono posiew i przyczyna się znalazła. Z cudem nie miała nic wspólnego.
      • lellapolella Re: Cud 13.04.16, 14:35
        isa_bella1 napisała:

> Pacz pani...tylu histopatologów badało a o bakterii nie słyszeli...matoły jakie

A mieli maszynę, która robi "ping"? Jeśli nie, to się nie liczy.
      • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 14:43
        Poczytaj sobie. Tylko wątpię żebyś coś zrozumiała tongue_out

Nieformalne badania fragmentów tkanki, która powstała po rozpuszczeniu się opłatka w wodzie w sokólskim kościele rodzą wątpliwości. Wykorzystano w nich najprostszą metodę i nie sporządzono dokumentacji, zaś eksperci są zdania, że zjawisko mogło zostać wywołane przez pospolitą bakterię. Ale obiektywnych testów arcybiskup białostocki przeprowadzić nie chce.

Ekspertyzy w sprawie „cudu" w Sokółce są nierzetelne i zostały przeprowadzone nielegalnie. Pismo z kurii nie zostało bowiem zaadresowane ani do kierownictwa ośrodka, ani do zakładu, tylko bezpośrednio do prof. Sobaniec-Łotowskiej. Takie zarzuty stawia prof. Lech Chyczewski, kierownik Zakładu Patomorfologii Lekarskiej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

– Badanie DNA precyzyjnie wskazałoby, czy tkanka, która została przebadana, jest ludzka czy zwierzęca i czy to materiał męski czy żeński. Z dużą dozą prawdopodobieństwa określilibyśmy, z jakiego rejonu świata pochodzi. Rozwialibyśmy wszelkie wątpliwości – zapewnia prof. Karol Śliwka kierownik Zakład Medycyny Sądowej w Bydgoszczy, który zgłosił gotowość wykonania badań.

Prof. Chyczewski ujawnia jednak, że metropolita białostocki arcybiskup Edward Ozorowski przeprowadzeniem szczegółowych badań molekularnych „świętego” materiału nie był zainteresowany.

Wiecej: www.tvp.info/1043835/informacje/ludzie/cud-ktorego-nie-bylo/
      • agao_72 Re: Cud 13.04.16, 16:03
        cytat położę, może będzie łatwiej.

Biedni histopatolodzy postawieni przed trudnym zadaniem przypieczętowania cudu naukowym dowodem, widząc pod mikroskopem jakieś komórki, musieli przytaknąć, choć bez przekonania. Do dziś nie rozumiem, jak wprawny histopatolog mógł pomylić komórki tak charakterystyczne jak komórki mięśnia sercowego z wielokrotnie mniejszą komórką bakterii. W każdym razie po trzech tygodniach bezproduktywnego podniecania się cudem, wykonano posiew. Znaleziono mikroskopijną żartownisię i sprawa przycichła. Aż do momentu cudu w Legnicy.

Biskup Legnicki prof. dr hab. Zbigniew Kiernikowski podając do wiadomości publicznej informacje o cudzie, posiłkuje się trwającymi dwa lata ekspertyzami pracowników Zakładu Medycyny Sądowej i Genetyków. Pominięcie szczegółowej informacji o tym, jakie zespoły naukowców wykonały te badania, sprawia, że są to informacje niewiarygodne, wręcz bezużyteczne. Poza tym, po raz kolejny popełniono kardynalny błąd, nie włączając mikrobiologów w badania Komisji.
    • isa_bella1 Re: Cud 13.04.16, 14:17
      Własnie takie jestescie...jak czegos nie rozumiecie i wasz umysł nie jest w stanie ogarnąć to wysmiewacie...echhh to takie znamienne.
      • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 14:25
        Pozwól mi zrozumieć dlaczego metropolita białostocki abp Edward Ozorowski nie był zainteresowany przeprowadzeniem szczegółowych badań molekularnych materiału z Sokółki?
        • iwoniaw Re: Cud 13.04.16, 14:27
          To oczywiste: czucie i wiara silniej doń mówiło, niż mędrca szkiełko i oko, że tak się cytatem posilę wink
      • beataj1 Re: Cud 13.04.16, 14:31
        Nie rozumiem fizyki kwantowej ale nie uważam że to cud. Nie rozumiem o co chodzi z tym cholernym spalonym w piłce nożnej i też nie uważam że to cud.

Pamiętam jak u mnie w mieście modlili się do plamy na szybie - był cud, spadł deszcz - nie ma cudu.
        Cud...
        • black-cat Re: Cud 13.04.16, 14:34
          Czyżbyśmy pochodziły z tego samego miasta?smile
          • beataj1 Re: Cud 13.04.16, 14:49
            Pamiętam że w pewnym momencie cuda na szybach były modne. Każde miasto chciało mieć swoją cudowną szybę. To była kwestia prestiżu.
        • cosmetic.wipes Re: Cud 13.04.16, 14:35
          W sprawie formalnej jeszcze chciałam dodać, że owe "cuda" (Sokółka i Legnica) z braku akceptacji władz kościoła sa oficjalnie nazywane wydarzeniami eucharystycznymi suspicious
          • isa_bella1 Re: Cud 13.04.16, 17:07
            Nie z powodu braku akceptacji tylko o cudzie mówi się gdy są uzdrowienia ...doucz się.
    • iziula1 Re: Cud 13.04.16, 17:35
      Ja tam nie mam zadnych pytań. Jest to po prostu obrzydliwe ...blech.....
      I jest to mistyfikacja ludzką rękąch uczyniona w celu manipulacji wiernymi i tworzenie miejsc kultu. Zrozumiała taktyka KK wobec malejącej liczby wiernych aktywnych w życiu kościoła i oporu społecznego jaki ostatnio budzi się wobec KK.
      Tym rzekomym cudem tylko mieszają wierzącym w głowach.
    • nikki30 Re: Cud 13.04.16, 22:56
      Nie cud a bakteriasmile

martynafranczuk.innpoland.pl/126229,cudow-nie-ma-jest-serratia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka