Dodaj do ulubionych

dieta dukan

18.04.16, 08:31
wiem ze mozna poczytac ale czy ktoras z was stosowala?.Ja nigdy zadnych diet nie stosowalam w ostatnich latach troche wzielam sie za siebie bo nie uwazajac specjalnie zlapalam dodatkowe kg. Teraz jest juz ok schudlam 4 kg z 69 na 65 ale chyba sie rozbestwilam i chcialabym wiecej. Boje sie tylko ze nie jest specjalnie zdrowa i ze moje cialo, ktore do tej pory ladnie samo utrzymywalo wage ( mimo ze jesli chodzi o jedzenie na duzo sobie pozwalalam)po tej diecie zrujnuje sobie metabolizm.Nie mam jakos specjalnie duzo do zrzucenia chcialabym wazyc tak 62 /63 kg .Ma sens doradzcie mam 44 lata
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: dieta dukan 18.04.16, 08:36
      Masz 2-3 kg na plusie i chcesz się bawić w dukana? Po co? Żeby sobie zdrowie zrujnować?
      Zacznij się więcej ruszać.
      • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 08:40
        Ja sie ruszam nie mam czasu na wiecej biegam godzine 3 razy w tyg (mialam przerwe roczna )a biegam od 6 lat. O dziwo w czasie tej przerwy schudlam te moje 4 kg
    • lisciasty_pl Re: dieta dukan 18.04.16, 08:38
      Dukan jest dobry tylko na bardzo krótki czas i tylko dla monstrualnych grubasów, żeby szybko
      zrzucić większy balast a potem zacząć normalne odżywianie. Dla takich co chcą schudnąć 5-10kg
      przynosi więcej szkody niż pożytku.
      • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 08:41
        dla czego szkody rozwala metabolizm?
        • oqoq74 Re: dieta dukan 18.04.16, 08:45
          Masz 44 lata i serio potrzebujesz wytłumaczenia dlaczego niezdrowe są diety eliminacyjne?
          • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 08:52
            tak bo to jest b.krotki okres dla w miare zdrowego organizmu nie powinno zaszkodzic. Dlatego wolalabym poczytac kogos kto stosowal schudl ale...... Ja na razie czytalam i sie przymierzam nie wiem nawet czy Dam rade wytrwac na samych proteinach jeden dzien,
        • lady-z-gaga Re: dieta dukan 18.04.16, 08:48
          dlatego, że może być szkodliwa dla nerek i wątroby
          jest ostatnią deską ratunku dla osob, ktorym nie udało się schudnąć na żadnych innych dietach (a raczej była deską ratunku, kiedy zdobywała popularność - od tamtej pory wiedza o żywieniu poszła naprzód i teraz dobry dietetyk jest w stanie odchudzić każdego)
          • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 08:53
            dzieki
    • ina_nova Re: dieta dukan 18.04.16, 08:49
      potreningu.pl/articles/4668/krolowa-plazy---sexy-sylwetka--cz--i
      • oqoq74 Re: dieta dukan 18.04.16, 08:57
        O moja ulubiona stronasmile
    • vi_san Re: dieta dukan 18.04.16, 09:04
      Odradzam. Lepiej po prostu popilnuj wagi jeszcze trochę czasu, te 2 - 3 kg zgubisz. Dukan, jak większość diet jest po prostu niezdrowy.
    • lola211 Re: dieta dukan 18.04.16, 09:27
      Zacznij cwiczyc silowo oprócz tych aerobów.W tym wieku zwłąszcza nie ma nic lepszego dla sylwetki i zdrowia.
      • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 09:57
        nie lubie,w moim przypadku nie ma sensu .Bieganie plywanie lubie wiec to robie ale nie bede sie zmuszac do cwiczen bo wiem ze skonczy sie to po 2 dniach .Moge biec nawet i 2 godz gdyby nie ograniczenia czasowe puszczam sobie muzyke i jest pieknie do gimnastyki sie nie nadaje. Podobnie mam z areobikiem kiedy wszystkie musimy cw podobny schemat pochodze miesiac zmuszajac sie a potem koncze
        • oqoq74 Re: dieta dukan 18.04.16, 10:07
          To napisz co jesz w ciągu dnia, może wystarczy zmodyfikować nieco jadłospis.
          A jak lubisz biegać, to możesz robić interwały.
          • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 11:16
            trudno mi napisac bo jem roznie.
            Sniadanie herbata z brioschem naogol , o 12.00 obiad warzywa plus jakies mieso/rybe nie wiecej niz 100 gram , warzywa rozne od salaty z pomidorem po cukinie czy papryke doprawione oliwa z oliwek i naogol parmezanem( 10g) bo lubie, kawalek sera .Potem podwieczorek ok 16.00 jogurt z owocami lub jakies owoce.Na kolacje(18.30) naogol makaron z sosem nie wiecej niz 70 gr ( suchego) z sosemi ugotowaNY WYCHODZI 200GR .Chleba raczej nie jadam .Na liczniku kalori to jest ok 1800 kalori dziennie, zalezy od dnia ale srednia miesieczna jest taka.Jem sporo waRzywi owocow , mam wiecej weglowodanow malo protein dlatego pomyslalam o tym dukanie .Sokow nie pijam herbate jedna dziennie , pije glownie wode, kolo 9.30 cappuccino , po obiedzie jedna kawe z mlekiem. Lubie orzechy i migdaly ale staram sie nie jesc i nie kupowac
            • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 11:28
              makaron zamienie z ryzem czyli risotto lub ryz makoron na zimno z warzywami serem iszynka.W zimie ide bardziej w strone zup warzywnych (kremow warzywnych)
            • oqoq74 Re: dieta dukan 18.04.16, 14:20
              Też uważam, że masz mało białka. Wyżej ina wkleiła stronę potreningu.pl
              potreningu.pl/calculators/calories tutaj masz kalkulator.
              Jest o tyle dobry, że pokazuje ile masz w diecie białka, węglowodanów, tłuszczów. Spisuj sobie to co jesz przez jakiś czas, sama zobaczysz. Jeśli dużo biegasz, wystarczy trochę zmodyfikować rozkład i będzie dobrze. Na tej stronie jest sporo fajnych informacji. Poczytaj i sama zobaczysz co zmienić.
              Nie wchodź w żadne drastyczne diety.
    • tontonik Re: dieta dukan 18.04.16, 09:28
      Ja stosowałam przez parę miesięcy, kiedy ta dieta była bardzo modna i wszyscy stosowali. Zdrowia sobie nie zmarnowałam, a efekty były spektakularne. Niestety po odstawieniu diety w ciągu roku wróciłam do starej wagi. Ze znajomych mi osób tylko mój mąż jako tako utrzymał wagę po odstawieniu dukana, ale on to osobna historia, bo się bardzo pilnuje. Lepsze efekty daje u mnie ograniczenie jedzenia, zwiększenie ilości ruchu. Wolniejsza utrata wagi powoduje, że nie ma efektu jo-jo.
      • black_magic_women Re: dieta dukan 18.04.16, 10:00
        Jaz Dukana zachowałam sobie jeden "biały dzień"w tygodniu. Jem wtedy tylko białko: jajka, rybę, b.ser itd i chyba dzięki temu utrzymuję swoją wagę. Tzn. utrzymywałam, bo teraz jestem w 15 tc. i nie odchudzam się rzecz jasna wink
        • tontonik Re: dieta dukan 18.04.16, 10:06
          Niestety, ja po kilku miesiącach na tej diecie nie byłam w stanie nawet jednego dnia zachować, bo nie mogłam patrzeć na te białkowe potrawy wink
          • peonka Re: dieta dukan 18.04.16, 10:18
            U nas bardzo podobnie. Mój mąż schudł na Dukanie ponad 20 kilo i trzyma wagę, a ja odpadlam, bo nie mogłam tych białek... Juz po 2 dniach było mi niedobrze.
      • madzioreck Re: dieta dukan 18.04.16, 17:25
        tontonik napisał(a):

Niestety
        > po odstawieniu diety w ciągu roku wróciłam do starej wagi. Ze znajomych mi osób
        > tylko mój mąż jako tako utrzymał wagę po odstawieniu dukana,

"Niestety" to większość osób po odchudzaniu wraca do starej wagi, niezależnie od wyboru ścieżki zrzucania nadbagażu. Po prostu trzeba się ze starego przestawić na nowe, powrót po odchudzaniu do tego, co utuczyło = jojo. I szybkość zrzucania nie ma tu nic do rzeczy. Schudłam na Dukanie ponad 30kg w 7 miesięcy, ponad 5 lat temu i utrzymuję wagę bez żadnych "mniej jeść i więcej się ruszać". Tylko, że przestałam słuchać powszechnych a bzdurnych zaleceń.
        • tontonik Re: dieta dukan 19.04.16, 11:38
          No właśnie na tym polega zdradliwość tych cud-diet. Nie wyrabiają one prawidłowych nawyków żywieniowych i dlatego większość osób wraca do swojej starej wagi. Dlatego moim zdaniem ścieżka odchudzania jednak ma znaczenie dla efektu jo-jo.
          • madzioreck Re: dieta dukan 19.04.16, 15:25
            Nawyki trzeba wyrobić i tak, i czy będziesz to robić po diecie, czy się tym odchudzać. W diecie pt. dobre nawyki też większość osób się poddaje, bo jakkolwiek tego nie nazwiesz, trzeba z czegoś zrezygnować, trzeba się pogodzić z narzuconą dyscypliną, trzeba wiele zmienić, i albo masz do tego motywację, albo nie. Jeśli ktoś myśli, że cuda sięgają tak daleko, że waga utrzyma się sama, no to faktycznie...
    • 1matka-polka Re: dieta dukan 18.04.16, 13:23
      Zamiast Dunkana zastosuj dietę tylko nisko-węglowodanową (low-carb). Efekty bardzo dobre a jeść można o wiele bardziej zróżnicowane potrawy .
    • madzioreck Re: dieta dukan 18.04.16, 17:22
      Stosowałam, ale ja miałam do zrzucenia tak 10x tyle, co Ty suspicious Rzucanie się na Dukana dla 3kg to walenie z armaty do wróbla, sorry. To nie jest super zdrowa dieta, choć nie powiedziałabym, że rujnuje metabolizm. Ale mimo wszystko, odradzam, są lepsze sposoby za zgubienie 2-3kg.
      • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 19:12
        tylko ze te ostatnie 3 kg mi nie schodza i myslalam zeby cos zmienic moze taki rzut proteinowy to jest to co potrzebuje moj organizm
        • 3-mamuska Re: dieta dukan 18.04.16, 19:20
          Poczytaj o diecie south beach moim zdaniem fajna dieta.
          Uczysz sie zdrowo odżywiać.
          Moze początek nie jest idealny ale o wiele lepsza niz dukan.
        • oqoq74 Re: dieta dukan 18.04.16, 19:21
          Ileś osób napisało Ci, że to nie ma sensu, a Ty nadal szukasz kogoś, kto potwierdzi, że jednak warto?
          • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 19:42
            jak nie masz cierpliwosci to nie odpowiadaj. Pozwolisz ze sobie podyskutuje przemysle poczytam i zdecyduje kiedy JA na to bede gotowa
            • oqoq74 Re: dieta dukan 18.04.16, 19:53
              Cierpliwość mam. Ale jak koniecznie chcesz, to idź w tego dukana.
              • marianna72 Re: dieta dukan 18.04.16, 20:08
                ale z czego wnioskujesz ze taki mam zamiar. Na razie marudze na temat bialka zreszta chyba tez mi przyznalas racje co do protein. Sprawdza co piszecie wygoogluje sobie poczytalam strony , przejrzalam moj kalkurator ( mam tez wyliczenie ile tluszczy ile biala i wegli ) i zdecyduje. A te ostatnie 3 kg probuje zrzucic od roku wiec zaczelam sie zastanawiac co jest nie tak
                • oqoq74 Re: dieta dukan 18.04.16, 20:30
                  Owszem, po tym co wpisałaś, że jesz, moim zdaniem za mało białka. Przyjmuje się, że na redukcji (odchudzaniu)dobrze jest zwiększyć jego ilość. Ale to nie znaczy, że jeść samo białko.
                  Ja jestem wrogiem takich diet.
        • lady-z-gaga Re: dieta dukan 18.04.16, 19:26
          To poszukaj sobie w necie, jakie potrawy wpływają najlepiej na spalanie tłuszczu, dołóż do swojej diety więcej chudego mięsa np indyka, nie potrzebujesz Dukana, aby więćej protein jeść smile
          • quilte Re: dieta dukan 19.04.16, 12:30
            Mam znajomego, który kilka lat temu schudł na Dukanie 30 kg. Nie pamiętam, ile czasu mu to zabrało, niestety. Ma 52 lata. Zdrowy. Wagę trzyma, ale on bardzo restrykcyjnie trzymał się tej diety: wszystkie fazy od początku do końca, żadnych odstępstw. Teraz robi sobie dzień białkowy raz w tygodniu i uprawia sport (biega). Poleca.
            • lady-z-gaga Re: dieta dukan 19.04.16, 21:27
              No i własnie te wszystkie fazy, czas trwania diety i wychodzenia z niej to kompletny bezsens dla kogoś, kto ma do zrzucenia 3-4 kg smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka