Dodaj do ulubionych

Bursztyny plaży

17.05.16, 13:56
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć bałtyckie plaże z wyrzucanymi na brzeg bursztynami?
Ostatnio byliśmy w kilku miejscach na zachodnim wybrzeżu i nic. Zupełnie nic sad
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Toż to nie sezon 17.05.16, 13:58
      Najwięcej bursztynu morze wyrzuca po wiosennych sztormach, to trzeba w marcu raczej.
      • albertynaa Re: Toż to nie sezon 17.05.16, 14:11
        Byliśmy w kwietniu w Kołobrzegu i nic. Ani okruszka sad
        • iwoniaw Re: Toż to nie sezon 17.05.16, 17:31
          No bo to jest już za późno. "Profesjonalni" to wręcz od późnej jesieni do wczesnej wiosny łowią - i to rano (w sensie, o 5.00, nie o 11.00), wyciąga się z wody te nadpływające wodorosty z wszelkim śmieciem i tam szuka.
          • klamkas Re: Toż to nie sezon 17.05.16, 18:08
            Połów jest w Polsce chyba nielegalny?
    • klamkas Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 14:07
      Mierzeja Wiślana, szczególnie po zachodniej stronie.
    • julita165 Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 17:13
      Podobno na wyspie sobieszewskiej. Będę na początku lipca to zobaczymy, koleżanka była kilka lat temu i mówi że znalazła smile
      • klamkas Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 18:07
        Jak nie będzie na wyspie, to przeprawcie się na drugą stronę Wisły smile.
    • figrut Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 17:21
      Wyspa Sobieszewska. Najwięcej jest wtedy, kiedy fale wyrzucają na brzeg patyczki i wodorosty z rzeki. W nich trzeba szukać bursztynów. Cała Mierzeja Wiślana.
    • kadfael Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 17:24
      Któregoś roku zbierałam sobie bursztyn w Krynicy Morskiej. W maju - przed sezonem.
    • stephanie.plum Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 17:26
      no przecież szuka się na wschodnim wybrzeżu! Od Piasków do Krynicy najlepiej.
      • klamkas Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 18:07
        A ja tam lubię właśnie po przeciwnej stronie - tuż przy ujściu Wisły, ze śmieci zgarnianych pod falochron, można wyciągać bursztyn garściami (nie boję się tym chwalić, bo dla każdego starczy wink).
        • stephanie.plum Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 18:59
          mój błąd, myślałam, że im dalej na wschód, tym lepiej.
          przy pierwszej okazji pójdę za twoją radą, uwielbiam zbierać bursztyny.

...było takie powieścidło Chmielewskiej, złota mucha.
          scena z babką, która nurkuje w marcu, zmieniła moje życie :~D
          • klamkas Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 19:07
            Bo teoretycznie lepiej. Ale na wschodzie woda daje i potem zabiera ze sobą. Jak nie zdążysz, toś gapa ;p. A tam to wszystko sobie jest. Tkwi, kotłuje się, zalega. Tylko wrażenia zapachowe niekoniecznie piękne, ale cóż to dla prawdziwego zbieracza wink.

"Złotą muchę" oczywiście znamy, pamiętamy i lubimy. I zawsze wypatrujemy przy grzebaniu w śmieciach big_grin.

• stephanie.plum Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 19:11
              no to do zobaczyska przy śmieciach!
    • aurinko Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 19:14
      Sobieszewo. Przy okazji fajna plaża.
    • joa66 Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 19:17
      Joanna Chmielewska chyba zbierała w Krynicy Morskiej i okolicach smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka