albertynaa 17.05.16, 13:56 Czy ktoś wie gdzie można znaleźć bałtyckie plaże z wyrzucanymi na brzeg bursztynami? Ostatnio byliśmy w kilku miejscach na zachodnim wybrzeżu i nic. Zupełnie nic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Toż to nie sezon 17.05.16, 13:58 Najwięcej bursztynu morze wyrzuca po wiosennych sztormach, to trzeba w marcu raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: Toż to nie sezon 17.05.16, 14:11 Byliśmy w kwietniu w Kołobrzegu i nic. Ani okruszka Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Toż to nie sezon 17.05.16, 17:31 No bo to jest już za późno. "Profesjonalni" to wręcz od późnej jesieni do wczesnej wiosny łowią - i to rano (w sensie, o 5.00, nie o 11.00), wyciąga się z wody te nadpływające wodorosty z wszelkim śmieciem i tam szuka. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Toż to nie sezon 17.05.16, 18:08 Połów jest w Polsce chyba nielegalny? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 14:07 Mierzeja Wiślana, szczególnie po zachodniej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 17:13 Podobno na wyspie sobieszewskiej. Będę na początku lipca to zobaczymy, koleżanka była kilka lat temu i mówi że znalazła Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 18:07 Jak nie będzie na wyspie, to przeprawcie się na drugą stronę Wisły . Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 17:21 Wyspa Sobieszewska. Najwięcej jest wtedy, kiedy fale wyrzucają na brzeg patyczki i wodorosty z rzeki. W nich trzeba szukać bursztynów. Cała Mierzeja Wiślana. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 17:24 Któregoś roku zbierałam sobie bursztyn w Krynicy Morskiej. W maju - przed sezonem. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 17:26 no przecież szuka się na wschodnim wybrzeżu! Od Piasków do Krynicy najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 18:07 A ja tam lubię właśnie po przeciwnej stronie - tuż przy ujściu Wisły, ze śmieci zgarnianych pod falochron, można wyciągać bursztyn garściami (nie boję się tym chwalić, bo dla każdego starczy ). Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 18:59 mój błąd, myślałam, że im dalej na wschód, tym lepiej. przy pierwszej okazji pójdę za twoją radą, uwielbiam zbierać bursztyny. ...było takie powieścidło Chmielewskiej, złota mucha. scena z babką, która nurkuje w marcu, zmieniła moje życie :~D Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 19:07 Bo teoretycznie lepiej. Ale na wschodzie woda daje i potem zabiera ze sobą. Jak nie zdążysz, toś gapa ;p. A tam to wszystko sobie jest. Tkwi, kotłuje się, zalega. Tylko wrażenia zapachowe niekoniecznie piękne, ale cóż to dla prawdziwego zbieracza . "Złotą muchę" oczywiście znamy, pamiętamy i lubimy. I zawsze wypatrujemy przy grzebaniu w śmieciach . Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 19:11 no to do zobaczyska przy śmieciach! Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 19:14 Sobieszewo. Przy okazji fajna plaża. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Bursztyny plaży 17.05.16, 19:17 Joanna Chmielewska chyba zbierała w Krynicy Morskiej i okolicach Odpowiedz Link Zgłoś