Dodaj do ulubionych

Minister zdrowia i pielęgniarki CZD

31.05.16, 07:51
Słucham ministra Radziwiła w TVN. Z jego słów wyłania się obraz pielęgniarek żądających prawie 4 tys podwyżki, zarobki mają bajońskie bo 3/4 społeczeństwa im zazdrości. Dodatkowo mali, najciężej chorzy pacjenci przez strajk ucierpieli, obowiązki pielęgniarek musieli przejać inni . Naraziły na szwank zdrowie i życie cięzko chorych dzieci mimo,że dzieci zostały przeniesione.
Nie reagował na fakty prowadzącego,że zarobki z nadgodzinami to netto kwota 2,3 lub 2,5 tys. Z nadgodzinami. Podwyżka im się nie należy. Pazerne i roszczeniowe. Taki obraz wyłania się ze słów ministra.

Pamiętacie w zeszłym roku, styczeń 2015 strajk lekarzy rodzinnych. Zamknięte gabinety lekarskie. Dotkneło to wszystkich pacjentów. Każdy "pocałował" klamkę.
Pamiętacie to oburzenie PISu, stosy na których chciano żywcem palić Arłukowicza?

Tu mamy CZD , najlepszą i chyba jedyną tak wyspecjalizowaną placówke w Polsce. Wymagającą wyspecjalizowanego peronelu. I 2,5 tys z nadgodzinami dla pielęgniarki ...
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 07:53
      Co za menda. Pielęgniarki powinny dostać podwyżki, kasa by się znalazła spokojnie kosztem pasibrzuchów w sutannach na ten przykład.
    • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 07:56
      Wiesz co jak nie lubię Owsiaka, to wczoraj się pierwszy raz z nim zgodziłam. Powiedział, że powinno rozmawiać 5-10 pielęgniarek, a reszta być przy pacjentach. To co zrobiły jest niedopuszczalne i społeczeństwo będzie przeciwko nim.
      • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:04
        Jestem społeczeństwem i jestem za pielęgniarkami. Nie mają możliwości skutecznie zaprotestować w inny sposób, ich sytuacja od lat się pogarsza mimo regularnych akcji protestacyjnych. Społeczeństwo powinno być pielęgniarkom wdzięczne za ten protest, bo jeśli nic się nie zmieni ludzie po prostu przestaną wybierać ten zawód, a w związku ze starzeniem się społeczeństwa pielęgniarek będzie potrzeba coraz więcej.
        • migona Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:12
          też jestem za nimi. 5-10 pielęgniarek, noszenie czarnych opasek i co tam jeszcze wszyscy mają gremialnie w d***.
        • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:12
          wiesz miałam do czynienia z pielęgniarkami, raczej się nie przemęczały, o wszystko trzeba było prosić. A jaką łaskę robiły,
          • kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:17
            Pieniądze motywują, tak że wiesz...
            • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:20
              no zwłaszcza te na czarno od pacjentów
              • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:27
                Nie na czarno.
                Na oddziale legalnie opłacałam bliskiej osobie pielęgniarkę.
                Jednocześnie jej koleżanki miały czas dla tych pacjentów, którym nikt nie pomagał.
                Z drugiej strony po takiej dodatkowej nocce pewnie siły za dużo nie miała, więc jeśli na nią trafiłaś mogła być niemiła.
                • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:00
                  Jak mój umierający Ojciec leżał na sali pod specjalnym nadzorem, gdzie rodzina mogła przebywać tylko bodaj od 15 do 19, to za noc pielęgniarce płaciło się 300 zł., słownie TRZYSTA, jeśli ktoś ma wątpliwości. Przy czym załatwiało się to pod stołem, na czarno, bez podatku. Jeśli pani pielęgniarka weźmie takie 3-4 noce, żeby podrzemać przy chorym, to się z tego robi tysiąc złotych, a potem można opowiadać, że się zarabia tylko 1500. Takie dodatkowe dyżury nocne powinny być oficjalne i opodatkowane, wtedy byłoby wiadomo, ile zarabiają pielęgniarki rzeczywiście.
                  • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:20
                    Ale przecież to jest właśnie idealny przykład na to, że system wynagradzania pielęgniarek jest patologiczny. Te nocki są tyle właśnie warte, 300 zł za jedną - jak to się ma do 1500 na rękę za cały etat?
                    • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:37
                      Naprawdę uważasz, że są tyle warte? Jak leżałam na pooperacyjnej po urodzeniu syna, mama opłaciła pielęgniarkę. Całą noc przespałam, zaglądał do mnie lekarz ( który robił cc ). Pielęgniarka raz, nad ranem dała mi wody. Noc przespała.
                      • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:44
                        Tak, uważam, że są tyle warte. Za mniej niż 300 zł nie zgodziłabym się pełnić dyżuru w szpitalu, nawet jeśli na tym dyżurze miałabym tylko wstać dwa razy i sprawdzić czy pacjent śpi. Rozumiem, że Tobie wystarczyłoby tylko 50 zł za każdą noc przespaną poza domem, w ubraniu, na niewygodnej służbowej leżance albo wręcz w fotelu? Któżby pomyślał, że jesteś taka tania...
                        • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:51
                          ja bym nie poszła do tego zawodu - nie nadaję się ani na lekarza ani na pielęgniarkę. Ale gdybym sama wybrała zawód mało płatny, to do kogo mogłabym mieć pretensje?

Moim marzeniem było studiować historię, ale wiedziałam, że kasy z tego nie będzie. Gdybym wybierając studia wiedziała, że bedę miała męża dobrze zarabiającego, to bym poszłasmile dla przyjemnosci. Moze zresztą skuszę się na jakąś podyplomówkę?
                          • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:56
                            Daj sobie spokój z podyplomówką. Zrób sobie lepiej cycki, żeby Ci mąż nie odciął finansowania.
                            • kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:38
                              Obrzydlistwo. Klikam w kosz.
                      • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:49
                        Czy wzywałaś pomoc i się nie pojawiła natychmiast?
                        Skoro spałaś to skąd wiesz czy pielęgniarka przychodziła i czy spała?

• arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:54
                          Bo leżała na łóżku obok, akurat było wolne. Ale to mi nie przeszkadzało. Przeszkadzało, to że dziewczyna na drugim łóżku zwijała się z bólu, nie była w stanie się ruszyć, a ta nawet jej wody nie podała. No tak, tamta jej nie zapłaciła. Normalny człowiek by jednak zainteresował się dlaczego ktoś jęczy.
                          • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:58
                            Rozumiem, że Ty się zerwałaś i podałaś tą wodę - tylko czemu zapomniałaś o tym napisać?
                            • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 16:02
                              Ja nie mogłam, to była sala POOPERACYJNA
                          • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:10
                            Czyli zamiast plotkować w dyżurce z koleżankami całą noc czuwała bezpośrednio przy tobie i to jeszcze za mało?
                            Dlaczego w swoim czasie wolnym miałaby się zajmować innymi pacjentkami? Skoro jęki ci przeszkadzały mogłaś poprosić ją, żeby poprosiła koleżankę o interwencję u tamtej pacjentki. Jako osobie nie będącej w pracy nie wolno jej nawet wody podać, bo nie wie czy tamtej kobiecie to nie zaszkodzi. O lekach przeciwbólowych nie wspominając nawet.
                          • dziennik-niecodziennik Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:32
                            moze dlatego ze po operacji nie wolno pic wody przez pare godzin? a sama z siebie to pielęgniarka tez nie moze podac srodka przeciwbolowego, tylko musi to skonsultować z lekarzem?...
                            • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 16:03
                              jak najbardziej można zwilżać usta
                          • asia_i_p Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 18:18
                            Gdybyś do niej, jak do normalnego człowieka, zwróciła się z uśmiechem i z miłą prośbą, żeby pomogła tamtej pani, to pewnie by to zrobiła. Tak po pierwsze mogła się spodziewać, że ty będziesz zła, że się zajmuje kim innym, po drugie też nie bardzo mogła się wtrącać do nieswojego pacjenta.
                      • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:56
                        A ja urodziłam w prywatnym szpitalu. Cc kosztowała mnie ok. 10 tys, pielęgniarek nie musiałam opłacać na czarno a były na każde skinięcie. Zamiast narzekać, że musimy płacić komuś "pod stołem" czasami warto zapłacić więcej, ale legalnie i mieć zapewnioną odpowiednią opiekę. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale w państwowym szpitalu trudno oczekiwać indywidualnego podejścia gdy na dwóch oddziałach (ginekologicznym i położniczym) jest jedna (tak JEDNA) położna. Szpital w mieście powiatowym na Mazowszu.
                        • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:49
                          no cóż, mój umierający Ojciec nie leżał na oddziale ginekologicznym ani położniczym, tylko na wewnętrznym w sali pod specjalnym nadzorem. Państwowy szpital był tak zorganizowany, że rodzinom wolno było przebywać z chorymi tylko kilka godzin dziennie, zatem rodziny były skazane na wynajmowanie pielęgniarek do opieki. Niemniej jednak szpital oficjalnie przy tej usłudze, skądinąd niezbędnej, nie pośredniczył. Odbywało się to na czarno, chociaż pielęgniarki działały w sposób zorganizowany. Nie miałabym pretensji, gdyby można było zapłacić oficjalnie, był od tego odprowadzony podatek i byłoby wiadomo, ile pielęgniarka zarabia rzeczywiście.
                          • iwles Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 15:16
                            A ty myslisz, ze pielegniarki tak by nie chcialy?
                            Serio, 2 pielegniarki na noc na jednym oddziale, np na chirurgii, gdzie masz po operacji kilka osob, to baaaardzo za malo. Nie ma szans, zeby zajac sie natychmiast kazdym w danym momencie, a to kroplowka zatkana, a to pacjent wymiotuje, pomoc do lazienki, przebrac, umyc, zmienic posciel..
                            Juz nie mowie o normalnych zaleceniach lekarskich, typu zmiana opatrunku, zastrzyki, leki, cisnienie itp.
                            A na oddziale kilkudziesieciu chorych.
                            • milka_milka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 15:21
                              Wiesz, ja nie musiałam patrzeć w nocy, widziałam w dzień. Panie nie ruszały się na wezwania, dopiero pogonione ostro raczyły przyjść do pacjenta dławiącego się własnymi wymiocinami, nie ruszały się do pacjenta a drgawkami po zbyt szybkiej kroplówce z potasem, nie umyły 2 tygodnie człowieka lezącego w pampersach, który nie mógł się z łózka ruszyć. Nie twierdzę, że wszystkie są złe - nie, trafiałam też na świetne, ale niestety te były w mniejszości.
                              • turzyca Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:13
                                To co opisujesz to powinno byc powazne naruszenie obowiazkow pracowniczych, ktore powinno skutkowac zwolnieniem z pracy. Tylko jak sie zwolni pielegniarke, to kto wykona jej prace zanim zatrudni sie kolejna? I skad wziac kolejna, lepsza, jesli pielegniarek brak? I jak zdefiniowac, czy pielegniarka lamie standardy opieki, jesli ich nie ma?
                                Wprowadzmy standardy opieki pielegniarskiej, z konkretnymi obowiazkami z okresleniem roboczogodzin i wynikajaca z tego potrzebna obsada pielegniarska na chorego. A potem rozliczajmy pielegniarki z obowiazkow.
                          • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 10:48
                            Wciąż nie rozumiem pretensji do pielęgniarek za to, w jaki sposób szpitale organizują pobyt chorych. Nauczyciele udzielają korepetycji - nie zauważyłam by ktokolwiek się ich czepiał. Terapeuci prowadzą terapie i rehabilitują po pracy, również swoich pacjentów ze szpitala. A tu pretensje do pielęgniarki, że w WOLNYM czasie śmiała sobie dorobić do nędznej pensji i zaśpiewała całe 30 zł za godzinę netto. I jeszcze podatku nie zapłaciła. A może zapłaciła? Skąd wiesz? Chociaż podejrzewam, że nie, gdyby planowała zapłacić wzięłaby od Ciebie odpowiednio więcej. Praca dodatkowa za 30 zł brutto za godzinę w godzinach nocnych trąci desperacją.
                            • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 10:58
                              black-cat napisała:

> Praca dodatkowa za 30 zł brutto za godzinę w godzinach nocnych trąci de
                              > speracją.

Według pasków publikowanych przez pielęgniarki za 19x 12h dyżurów pobierają 1850 PLN netto czyli 97.3 PLN za dyżur czyli 8.11 PLN za godzinę.

Uważasz, że branie 4x więcej niż normalnie to desperacja? Interesująca teoryjka!

• black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 12:44
                                Logopeda na etacie w szpitalu zarabia trochę więcej niż najniższa krajową. Ten sam logopeda prywatnie bierze 150- 250 zł za godzinę. Na brak pacjentów nie narzeka. Znajomy tłumacz na etacie zarabia ok. 10 tysięcy miesięcznie. Ten sam tłumacz za 5 godzin pracy w niedzielę w kabinie (w kabinie siedzi z drugim tłumaczem i zmieniają się, ale każdy pracuje na swój rachunek) wystawia fakturę na 2500 +23% VAT. Praca w dni wolne od pracy kosztuje nieco więcej niż poczwórna stawka godzinowa.
                              • szarsz Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 13:26
                                > 8.11 PLN za godzinę.

To straszne sad
                      • kama265 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:10
                        skoro spałaś to co ona miała robić? big_grin czuwać nad Twoim snem czy co? weź Ty przeczytaj raz co piszesz i przemyśl.
                      • nangaparbat3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 23:33
                        Arweniu, skoro przespalaś calą noc skąd możesz wiedziec, co wowczas robiła pielęgniarka?
                        Piszesz - drzemała.
                        Ja niedawno leżalam na pooperacyjnym (bylo nas 3), pielegniarka rzeczywiście polozyła sie na jakiejś takiej lezance, nawet zdażylam sie wystraszyć, że drzemie, i gdyby coś mi się stalo, nie zauwazy. Kiedy sie poruszylam, w jednej sekundzie była przy mnie.
                        Co warta byla jej "drzemka"? chcialabys tak "drzemac", w dodatku na siedząco, za 30 czy 40 PLN godzina? A potem od rana - do pracy?
                  • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:47
                    300 zł za noc, czyli ok. 30 zł za godzinę netto. Rozumiem, że pielęgniarka nie robiła tego w czasie swojego dyżuru, tylko był to dyżur dodatkowy. Ile kosztuje Twoja godzina pracy? Ile kosztowałaby, gdybyś musiała przyjść do pracy na noc? Płacenie podatków jest jak najbardziej wskazane, ale wtedy taki dyżur kosztowałby odpowiednio więcej, dodaj sobie do tego podatek. Rozumiem, że gdybyś musiała zapłacić pielęgniarce 400 zł za noc, wiedząc, że ona odprowadzi od tego podatek poczułabyś się lepiej?
                    • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:03
                      a to zależy. Bo jak teściowa miała operację, to pielęgniarka, która była na dyżurze wzięła kasę, za "zaglądanie". Tylko potem się okazało, że taką samą kasę wzięła od rodzin dwóch innych pacjentek. Tak więc wzięła i pensje i kasę od nas. To się nazywa zmysł ekonomicznywink
                      • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:09
                        Czy to wina pielęgniarki, czy ludzi, którzy jej płacili? Nigdy nie dawałam łapówek nikomu w służbie zdrowia. Na jakość usług nigdy nie narzekałam. Zresztą mam okazję dość często z racji zawodu widywać pielęgniarki i lekarzy przy pracy. I zastanawiam się, gdzie ci wszyscy narzekający widzą te rażące zaniedbania w podejściu do pacjentów.
                      • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:16
                        Widać stawka za opiekę "na wyłączność" była 3 razy wyższa. Gdyby powiedziała, że za 900 złotych będzie do wyłącznej dyspozycji byłoby lepiej?
                      • szarsz Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:26
                        > była na dyżurze wzięła kasę, za "zaglądanie".

To się nazywa łapówka.
                        • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:30
                          W szpitalu, gdzie ja takie coś załatwiałam, dostawało się normalne potwierdzenie przyjęcia pieniędzy i wszystko było odnotowywane w specjalnym rejestrze.
                          Łapówka to może za szczególną uwagę w czasie jej normalnego dyżuru, nie wiem, bo tego nie praktykowałam.
                          • szarsz Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:37
                            > Łapówka to może za szczególną uwagę w czasie jej normalnego dyżuru,

O tym właśnie pisze Arwena. O nielegalnej dodatkowej zapłacie za specjalne względy podczas regularnego dyżuru.
                            • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:49
                              W ciągu dnia z takiej oficjalnej usługi też można skorzystać. Widać Arwena zamiast oficjalnie zapłacić 200-300 złotych, wolała "zaglądanie" za 50 pod stołem.
                              Przestępstwo popełniła i ona i pielęgniarka.
                              • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 16:07
                                No widzisz, oficjalnie nie było można. I akurat nie ja to załatwiałam. Ja bym załatwiła to inaczej.
                            • foringee Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 22:30
                              Niekoniecznie, znajomi płacili za "prywatne nocki", czyli wynajmowali sobie za 100-300zł pielęgniarkę z tego oddziału która była tylko do dyspozycji ich chorego, a wcale nie miała dyżuru w tym samym czasie, miała czuwać całą noc i reagować od razu. Przy kiepskim obłożeniu etatów te z dyżuru mogły nie zauważyć że akurat temu choremu coś się dzieje.
                              A co do łapówek- pamiętacie czasy jak bez załącznika się do lekarza nie chodziło? Jak się było w szpitalu to żaden lekarz nie potraktował uczciwie chorego, nie zlecił wielu badań, nie zainteresował się, jeśli rodzina się nie okupiła kopertą albo wałówką.. Pamiętam babcię, która po latach doświadczeń z tym dawnym systemem znowu wylądowała w szpitalu z jakąś niewielką dolegliwością, była zdegustowana że nie chcemy dać łapówki lekarzowi, bo przecież bez koperty to "on nic nie powie co mi jest".. nie wierzyła, że lekarz ją zbada bo to jego obowiązek.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:36
                          szarsz napisała:

> > była na dyżurze wzięła kasę, za "zaglądanie".
                          >
                          > To się nazywa łapówka.

Łapówka czy nie łapówka - wolny rynek działa wszędzie, nawet gdy jest bardzo źle....
                        • kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:43
                          Skoro nie było żadnej innej legalnej opcji zrobiłabym dokładnie tak samo. A Ty nie?
                    • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:51
                      godzina wykładu doktora kosztuje mniej więcej tyle. Doktora habilitowanego czasem troche więcej. Żeby być doktorem, a zwłaszcza doktorem habilitowanym, trzeba jednak kształcić się wiele lat, z pewnością dłużej, niż pielęgniarka.
                      • asia_i_p Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 19:39
                        Kiedy udzielałam korepetycji, to brałam mniej więcej tyle. Za 45 minut, nie godzinę, w dzień, a nie w nocy, wysiłek mniej więcej ten sam, poziom wykształcenia zbliżony, poziom odpowiedzialności nieporównywalnie niższy.
                        • kk345 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 14:08
                          Za godzinę konwersacji angielskiej płacę 35 zł. W dzień.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:31
                    jak rozumiem, Ty za noc spędzoną w pracy wzięłabyś mniej?
                    • przeciwcialo Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 18:29
                      Przyszłaby za darmo wszak prace kocha wink
                      • dziennik-niecodziennik Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:40
                        ja tez swoją kocham, a kazda nocka mnie pompuje do imentu i tak, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi za nią zapłacił...
          • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:21
            Bo te którym się chciało i były dobre w swojej pracy w dużej części wyjechały, tam gdzie im płacą i dobrze zrobiły.
            Zostały te, którym się nie chce i te, którym się chce i kochają pracę, ale przecież się nie sklonują, a każda czynność zajmuje pewną ilość czasu. Jednym z ich postulatów są dodatkowe etaty, żebyś nie marudziła, że na wszystko musisz czekać, a pielęgniarka się nie uśmiecha.
            Chciałabyś dostać usługę na poziomie prywatnej służby zdrowia za grosze?
            • kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:24
              Otóż to. W prywatnie służbie jakoś są i robotne i miłe i fachowe. Może dlatego, że dostają więcej pieniędzy?
          • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:22
            arwena_11 napisała:
            > wiesz miałam do czynienia z pielęgniarkami, raczej się nie przemęczały, o wszys
            > tko trzeba było prosić. A jaką łaskę robiły,

Rozczula mnie pier..lenie kury domowej o tym kto się w pracy 'przemęcza' big_grin
            • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:24
              A to myślisz, że nigdy nie pracowałam? Tylko jak stwierdzałam, że warunki mi nie pasują ( za mało kasy/nuda itd ) to kładłam wypowiedzenie na stół.
              Poza tym wychodzę z założenia, że skoro ktoś się godził na jakieś obowiązki za konkretną kasę, to ma je wykonywać dobrze. Ty myślisz, że jak dostaną więcej kasy to będą lepiej traktowały pacjentów? Nic z tego. Te roszczeniowe zawsze takie będą. A te z powołania ( których jest garstka ) też się nie zmienią.
              • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:31
                arwena_11 napisała:
                > A to myślisz, że nigdy nie pracowałam? Tylko jak stwierdzałam, że warunki mi ni
                > e pasują ( za mało kasy/nuda itd ) to kładłam wypowiedzenie na stół.

Ta... Arwena jak zwykle specjalistką od WSZYSTKIEGO big_grin
              • kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:33
                Czyli te z powołania mają mało zarabiać bo ich inne koleżanki są roszczeniowe?
                • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:34
                  Ja by zrobiła płace uzależnione od zadowolenia pacjentów.
                  Jakaś stała płaca jednakowa dla wszystkich, a potem "dodatki motywacyjne". Jak pacjenci zadowoleni - to dajemy podwyżkę, jak nie - nie ma jej. I nie chodzi tu o żadną nadprogramową pracę.
              • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:34
                One też stwierdziły, że im warunki pracy i płacy nie pasują.
                Tylko w przeciwieństwie do ciebie są w obecnej sytuacji trudne do zastąpienia, więc mają możliwość boleśnie odczuwalnego strajku.
                Jeśli rzucą wypowiedzeniami to dopiero będzie kłopot.
              • triismegistos Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:46
                Arewna, uważaj, bo jeszcze się zasugerują, pieprzną wypowiedzeniem o stół i tyle zostanie z naszych szpitali.
                • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:02
                  to się sprowadzi Ukrainki, które nie będą takich fochów odstawiały.
                  • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:16
                    Dlaczego nie sprowadzamy?
                    Etatów przecież nie brakuje.
                    Wiesz może gdzie jest haczyk?
                    • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:32
                      pewnie w przepisach - zmieńmy przepisy to i przyjadą.
                  • triismegistos Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:40
                    Tak, na pewno big_grin
                    • przeciwcialo Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 18:33
                      Ukrainki uaktualniaja dyplomy i kupuja bilet na zachód.
                  • zona_glusia Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:28
                    srebrnarybka napisała:

> to się sprowadzi Ukrainki,
                    Ukrainki, więcej zarobią sprzątając, więc nie wiem, czy znajdziesz chętne.
                    I widzę, że jesteś z opcji, że problem z polskimi pielęgniarkami, będzie rozwiązany, gdy ostatnia z nich wyjedzie do Norwegii.
                    • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:38
                      Dokładnie. Ukrainki, które tu przyjeżdżają do pracy nie mają zazwyczaj wsparcia rodziny - muszą się same utrzymać i jeszcze wysłać pieniądze do domu. Nie stać ich na zawód pielęgniarki. 1500 zł na sprzątaniu zarobią w tydzień.
                      • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 00:14
                        Ukrainka zarobi sprzątaniem najwyżej 1000 zł miesięcznie pod warunkiem, że zasuwa od rana do nocy 7 dni w tygodniu. Gdyby pracowała w takim rytmie, jak pielęgniarka, zarobiłaby mnie.
                        • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 07:31
                          Przy stawce 15zł/h? U nas solidne panie z taką stawką są rozchwytywane.
                          Znajomi legalnie, czyli ma ubezpieczenie i urlop, zatrudniają Ukrainkę, która dba o dom i zajmuje się dziećmi za ok. 3000, ma u nich pokój i jedzenie, a w gratisie miłą atmosferę.
                        • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 08:27
                          Gadasz głupoty. Znam wiele Ukrainek zarabiających sprzątaniem (Warszawa) i one autentycznie zarabiają po 4 czy 5 tys. miesięcznie. Kobitka, która teraz sprząta u mojej matki dostaje 200 zł za dzień i nie ma żadnych wolnych terminów. Jak się chciałam z nią raz umówić to miała wolną dopiero niedzielę za dwa tygodnie. A to jest któraś już z kolei jej sprzątaczka i żadna nie była taka tania jak piszesz. Zatrudniałam Ukrainki do sprzątania w firmie i stawka była ok. 20 zł na godzinę na rękę. Jaki sens miałoby przyjeżdżanie do Polski do pracy skoro nie dawałyby rady zarobić na nocleg i jedzenie, zastanów się.
                          • sasanka4321 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:32
                            > Znam wiele Ukrainek zarabiających sprzątaniem (Warszawa) i one
                            > autentycznie zarabiają po 4 czy 5 tys. miesięcznie.

No i skad to ciagle narzekanie, jak nam ciezko? Skad w ogole pomysl, ze na przyklad frankowiczom nalezy pomagac? Przeciez taka pani frankowicz lekka reka moze jak widzimy zarobi 5 tys miesiecznie. Tysiac niech nawet wplaci sobie na ubezpieczenie - i tak zostaje wystarczajaco...
                            • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:38
                              Lekką ręką? Nie, to nie jest lekka praca - trzeba się narobić, długie godziny i praca 6 dni w tygodniu, dojazdy na zadupia itp. W dodatku mowa o pracy na czarno - bez chorobowego, płatnego urlopu, ubezpieczenia zdrowotnego.
                              • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:42
                                spanish_fly napisała:

> Lekką ręką? Nie, to nie jest lekka praca

Ale 4-5 tys na rękę też nie mało:

www.bankier.pl/wiadomosc/2500-zl-brutto-tyle-najczesciej-zarabiamy-7406179.html
                                • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:48
                                  Ale nikt nie twierdzi, że to mało. Niestety pielęgniarki tyle nie zarabiają. One zarabiają mało, a nawet bardzo mało za pracę jeszcze cięższą i o niebo bardziej odpowiedzialną niż sprzątające Ukrainki. Dlatego nie liczyłabym na ukraińskie pielęgniarki z pocałowaniem ręki biorące te wakaty w polskich szpitalach.
                                  • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:56
                                    spanish_fly napisała:

> Dlatego nie liczyłabym na ukraińskie pielęgniarki z pocałowaniem ręki biorące te wakaty w polskich szpitalach.

A to jest oczywista oczywistość, że nie wezmą.
                                    Imigrant zainteresowany jest jedynie pracą pozwalającą się w miarę utrzymać - mniej lub bardziej samodzielnie. 1700 -1800 PLN netto płacone przez CZD nie pozwala się utrzymać w Warszawie czy okolicach.
                        • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 10:51
                          Nie wiem skąd Ty bierzesz takie stawkismile Znam kilka pań z Ukrainy,które sprzątają (Warszawa) i 1000 zł to one zarabiają w tydzień.
                  • czar_bajry Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:36
                    srebrnarybka napisała:

> to się sprowadzi Ukrainki, które nie będą takich fochów odstawiały.

Brawo ty za tępotę roku!
                    Jak nie widzisz różnicy pomiędzy wysoko wykwalifikowaną pielęgniarką z CZD a Ukrainką to pozostaje tylko współczuć temu ko,u tą opiekę zapewnisz.
                    • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:53
                      moi znajomi do matki chorej na Alzheimera zatrudniali ukraińską pielęgniarkę. Wykwalifiowaną pielęgniarkę. Jakoś jej się opłacało i im też.
                      • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 14:27
                        Miała pod opieką jednego pacjenta. To chyba jednak trochę co innego niż praca na oddziale szpitalnym, nie uważasz?

A w ogóle to podaj więcej szczegółów: ile zarabiała, czy miała płatny urlop, chorobowe, czy odprowadzała podatki, składki emerytalne, czy miała zapewnione mieszkanie przy pacjencie, jak długo tak pracowała?
                        • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 00:16
                          Mieszkanie miała, po to właśnie ja zatrudniali, by przebywała z samotnie mieszkającą matką. Na inne pytania nie potrafię odpowiedzieć. Byłą wykwalifikowaną pielęgniarką.
                          • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:40
                            Skoro nie wiesz ile jej płacili to skąd wniosek, że ukraińskim pielęgniarkom będzie się opłacać pracować u nas za 1500 zł na rękę? Cały Twój wywód traci kompletnie sens bez tej kluczowej informacji.
                      • paskudek1 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 14:33
                        a znajomi sprawdzali uprawnienia tej Ukrainki? Były im one w jakikolwiek sposób potrzebne? Chyba nie. W szpitalu Ukrainka, Czeszka, Rumunka czy kazda inna osoba MUSI miec uprawnienia do wykonywania zwodu. ot, tajemnica
                • natalia.nat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:30
                  Tak. Już widzę jak składają wypowiedzenia.
              • asia_i_p Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 16:52
                Dobre wypełnianie obowiązków nie oznacza, że nie można negocjować podwyżki.
                • sasanka4321 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 18:48
                  > Dobre wypełnianie obowiązków nie oznacza, że nie można negocjować podwyżki.

Dla mnie to "negocjowanie" to troche tak, jakby niania Twojego dziecka chciala podwyzki, Ty odmawiasz, na co niania zaczyna pogrywac Twoim dzieckiem - dzwoni i mowi, ze zostawia je w takim razie na placu zabaw pod opieka innej pani, poki nie wyrazisz zgody na podwyzke...
                  • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 19:13
                    Bzdura, to tak jakby opiekunka od dwóch lat prosiła cię o podwyżkę, a ty byś ją zwodziła. W poniedziałek mówi ci, że jeśli jej podwyżki nie dasz albo do pomocy nie zatrudnisz kucharki i sprzątaczki, bo ona miała zajmować się dzieckiem, to w następny poniedziałek nie przyjdzie do pracy, bo za te pieniądze nie chce pracować, bo za dużo chcesz i za mało płacisz.
                    A ty mówisz, no jak to dziecko pani zostawi, ono tak pani potrzebuje. Ponegocjujmy najlepiej do czasu aż pójdzie do szkoły.
            • milka_milka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:28
              Ale ona ma rację. Jedyne zaangażowane pielęgniarki, jakie widziałam, były w szpitalu dziecięcym i może w CO. W innych było okropnie. Nieumyci pacjenci ( a rodzina mogła przyjechać raz na tydzień, spoza Warszawy), odleżyny, nie reagowanie na wezwania, stawianie ludziom po udarach, niepełnosprawnym, obiadu na stoliku, a potem zdziwienie, że nie zjadł - a on nie może ruszać rękami, nie zmienione pampersy. Dużo widziałam.
              • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:37
                W szpitalach prywatnych takie rzeczy są nie do pomyślenia.
                Może to jest jakaś wskazówka dla rządzących?
                • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:41
                  a ja myślę, że jaka praca taka płaca. Po prostu za oglądanie tv i picie kawki dostają całkiem dużo.
                  Widziałam co się dzieje na oddziałach, gdzie leżą pacjenci starzy, nieruszający się. Żadna nie nakarmi pacjenta, nawet nie zwróci uwagi, że nie zjadł bo nie rusza się, tylko stwierdzi, że nie chce to nie. Pacjenci w niezmienionych pampersach - czekają aż rodzina przyjdzie i to zrobi. Bo to poniżej godności pielęgniarek.
                  • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:43
                    arwena_11 napisała:
                    > a ja myślę, że jaka praca taka płaca.

To dlatego Twoja pensja wynosi "0" big_grin
                    • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:14
                      No popatrz, nic nie robię, a kasa sama wpadasmile. Widać że zazdrościsz
                      • triismegistos Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:40
                        Tak, araceli na pewno ci zazdrości big_grin
                        • cosmetic.wipes Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:13
                          Wszystkie jej zazdrościmy big_grin
                        • czar_bajry Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:42
                          szczególnie "0" wynagrodzenia.
                          • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 16:08
                            naprawdę trzeba iść na etat, żeby zarabiać?
                          • przeciwcialo Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 18:31
                            I fury składek płaconych do ZUS od 18-tego roku życia. Tyle napłaciła że super emeryturke ma murowana big_grin
                      • kama265 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:08
                        big_grin
                  • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:50
                    Ich nie obowiązuje KN, można je zwolnić jak każdego pracownika. Z tajemniczej przyczyny dyrekcje tego nie robią.
                    Pomyśl dlaczego. Pomyśl też dlaczego w tym zawodzie jest tyle wakatów.
                    Ponieważ zapewne nikogo nigdy nie zatrudniałaś, może poza nianią, to zastanów się kogo znajdziesz i jak zmotywowana będzie osoba, której zaproponujesz 3 zł/h, a jak taka, której 30.

• arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:32
                      Ale poczekaj, to działa w dwie strony. Skoro im tak źle, to dlaczego tam jeszcze są? Dlaczego nie poszły do prywatnych przychodni?
                      Bo może ich tam nie chcą? Bo może tam trzeba pracować, a nie udawać, że się pracuje?
                      Jestem przekonana, że te najlepsze już są w prywatnej służbie zdrowia. Zostały te słabe lub mające za duże wymagania nawet do prywatnych.
                      Tak jak z nauczycielami na poziomie zwłaszcza podstawówek. Zostali ci w państwówkach, którzy na wolnym rynku i nie chronieni KN sobie nie poradzą
                      • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:44
                        Jeśli ktoś pracuje 20+ lat w jednym miejscu, lubi swoją pracę, miejsce jest prestiżowe to do pewnego momentu pieniądze mogą być na drugim miejscu.
                        Jeśli jednej pielęgniarce każe się pracować za dwie bez wzrostu wynagrodzeń, to z przemęczenia i braku motywacji finansowej sentyment do pracy spada.
                        Najstarsze pielęgniarki nie odejdą nawet jeżeli nic nie wywalczą, bo do emerytury dociągną, młodsze mają wybór albo zawalczyć i zostać albo odejść i to pewnie zrobią.
                        Młode będą pojawiać się na kilka lat i z dobrym CV odchodzić.
                        Ty naprawdę tak niewiele wiesz o ludziach i rynku pracy czy tylko udajesz?
                      • dziennik-niecodziennik Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:30
                        bo prywatne przychodnie nie zatrudnią takiej ilości pielęgniarek, po prostu.
                        i masz błędne przekonanie.
                        • iskierka3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:50
                          I prywatne zatrudniaja na kontrakt a nie na etat. Dla wielu, zwlaszcza starszych to tez moze byc problem.
                          • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 18:46
                            Czyli jakiś plus jest? One chyba zdają sobie sprawę, że jak dostają 2500 na rękę, to pracodawcę kosztują ok 4200? Na kontrakcie dostaną więcej na rękę, ale pracodawca pewnie więcej nie płaci im. No coś za coś.
          • lokitty Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:48
            Kiepska płaca oznacza z reguły kiepskiego pracownika. A pracownik przemęczony, kiepsko wynagradzany i odpowiedzialny za czyjeś życie to już w ogóle kanał.
        • owczarkini Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:22
          Zgadzam się. Owsiak zresztą też mówił, że od lat wiadomo, że pielęgniarek jest o wiele za mało; coraz mniej i są coraz starsze. Młodsze wyjeżdżają albo nie podejmują pracy w zawodzie.
          Jak rozumiem, ten spór nie jest wcale głównie o wynagrodzenia. One mówią głośno, że jest ich tak mało, że normalnie pracują prawie tak, jakby był strajk. I że gdyby to były takie kokosy, to szpital miałby mnóstwo chętnych do pracy. A nie ma. Jakoś się nie garną do tak odpowiedzialnej, wypalającej pracy za takie pieniądze.
          Sprowadzanie tego wszystkiego przez ministra do wniosku, że roszczeniowe baby grymaszą, a przecież nie jest im źle, uważam za skandal.
          Zwłaszcza, że pamiętam jak gorliwie Radziwiłł bronił protestujących lekarzy kiedy jeszcze był prezesem NRL. Wtedy jakoś nie ględził o szczególnej misji, chociaż pacjenci odbijali się od drzwi.
        • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:56
          a jakby tam leżało Twoje chore dziecko?
          • kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:12
            To chciałabym by personel był fachowy i nie przemęczony szarpaniem się o zabezpieczenie finansowe rodziny. A zwykle za fachowość, profesjonalizm i ciężką pracę się więcej płaci.
          • lauren6 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:43
            Tym bardziej kibicuję pielęgniarkom, bo gdyby tam leżało moje dziecko to nie chciałabym by leżało na oddziale, gdzie regularnie brakuje personelu.
          • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:47
            srebrnarybka napisała:

> a jakby tam leżało Twoje chore dziecko?

nie ma tego w scenariuszu....
          • paskudek1 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:51
            to tym bardziej chciałabym, żeby na oddziale było tyle pielęgniarek, że jak sie jakis pacjent "zatrzyma" i te dwie co sa zazwyczaj będą go reanimowały to znajdzie sie chociaż JEDNA, rozumiesz, JEDNA która będzie mogła np. podać lek innemu pacjentowi. Obecna obsada pielęgniarska na oddziałach szpitalnych, nie tylko w CZD NIE ZAPEWNIA podstawowej opieki dla pacjentów. o papierologii nie wspomnę. A zapewniam cię, ze dyrekcję szpitala a zwłaszcza NFZ papierologia interesuje znacznie bardziej niz bieżąca obsługa pacjentów. Pielęgniarka dostanie wiekszy ochrzan za niewypełniona rubryczke w tabelece niż za nieumytego pacjenta.
          • iskierka3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:51
            Mialabym duze pretensje do rzadzacych, ze stawiaja ludzi pod sciana.
          • czar_bajry Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:43
            srebrnarybka napisała:

> a jakby tam leżało Twoje chore dziecko?
            Przegapiłaś czy masz problemy ze słuchaniem ze zrozumieniem?
            Rodzice nie mają pretensji i popierają strajk...
            • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:55
              i rodzice są zachwyceni, że ich dzieci zostały pozbawione opieki pielęgniarskiej i wyrzucone ze szpitala albo opóźnia im się planowe operacje?
      • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:13
        Przecież to jedyny sposób, żeby coś zmienić.
        Lekarze swoje wywalczyli właśnie strajkami.
        Za chwilę będzie tak, że więcej w szpitalach będzie lekarzy niż pielęgniarek.
        A rząd, który nie jest stroną w sporze, niech pomyśli o ratowaniu szpitali zamiast kopalń.
        • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:05
          co lekarze wywalczyli? Podwyżki dla siebie? Mało mnie obchodzi, ile zarabia lekarz. Mnie obchodzi np., żeby nie było zbędnej papierkologii albo dodatkowych wizyt dla formalności.
      • kama265 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:59
        przecież one wykorzystały już wszystkie inne formy protestu i wtedy nikt z nimi nie gadała Arwena.
      • czar_bajry Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:11
        Rodzice dzieci leczonych w CZD jakoś nie mają pretensji ale arwena tak...
        Kaczyński już raz się wyłożył na strajku pielęgniarek.
        • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:39
          rodzice leczonych dzieci mają pretensje, i tych odsyłanych, które czekały kilka miesięcy na swoją kolejkę też mają pretensje. I pokazuje to tvn, a nie tvp. Więc chyba nie do końca to jest prawda
          • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:45
            No więc niech rodzice wpłyną na tych, którzy mogą zachęcić pielęgniarki do powrotu do pracy.
          • ad.a6 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:02
            taaa, teraz tylko tvp pokazuje prawdę, reszta stacji to ściema smile
          • czar_bajry Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:48
            Popatrz a ja w Polsacie widziałam że nie mają pretensji...
          • przeciwcialo Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 17:58
            Tak, tak...przekłada sie badania diagnostyczne do któryvch potrzebny jest lekarz i technik.
      • asia_i_p Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 16:43
        Z 5-10 nikt nie chciał rozmawiać.
      • przeciwcialo Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 16:59
        Jak inaczej maja dochodzic swoich praw?
        • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 17:04
          przeciwcialo napisała:

> Jak inaczej maja dochodzic swoich praw?

Ale jakich praw mają dochodzić?

Mają prawo do wynagrodzenia i wynagrodzenie - na które się zgodziły - otrzymują co miesiąc.

Natomiast, nie słyszałem o czymś takim jak prawo do podwyżki....
          • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 17:21
            One mogą rzucić papierami zamiast strajkować.
            Sprawdź ile jest wolnych etatów w okolicy dla doświadczonych pielęgniarek.
            • przeciwcialo Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 17:57
              W każdym szpitalu sa braki. W przychodniach robi sie tragedia, brakuje środowiskowych pielęgniarek i poloznych. Kto mógł to wyjechał.
          • rupiowa Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 14:37
            Ale one nie strajkują żeby dostać podwyżki tylko żeby było zwiększone zatrudnienie
      • anorektycznazdzira Niedopuszczalne to jest żerowanie... 01.06.16, 08:20
        Niedopuszczalne to jest żerowanie na tym, jaki jest charakter ich pracy i jaką odpowiedzialność ONE ponoszą, i szantażowanie ich tym.
        Skandaliczne i niegodziwe są wypowiedzi takie, jak Twoja.
        A "minister" i jego zachowanie to bezczelność i niszczenie resztek systemu zdrowotnego w PL.
        • dyzurny_troll_forum Re: Niedopuszczalne to jest żerowanie... 01.06.16, 09:42
          anorektycznazdzira napisała:

> A "minister" i jego zachowanie to bezczelność i niszczenie resztek systemu zdro
          > wotnego w PL.

System zdrowotny w Polsce to i tak mniejsza lub większa fikcja, więc nie za bardzo jest co zniszczyć....
          • lusitania2 Re: Niedopuszczalne to jest żerowanie... 01.06.16, 09:54
            dyzurny_troll_forum napisała:

> System zdrowotny w Polsce to i tak mniejsza lub większa fikcja, więc nie za bar
            > dzo jest co zniszczyć....

idź, powiedz to w oczy tym setkom tysięcy codziennie z niego korzystających.
            Możesz zacząć od rodziców dowolnego dziecka, leczonego w CZD.
            • dyzurny_troll_forum Re: Niedopuszczalne to jest żerowanie... 01.06.16, 10:02
              lusitania2 napisał:

> dyzurny_troll_forum napisała:
              >
              > > System zdrowotny w Polsce to i tak mniejsza lub większa fikcja, więc nie
              > za bar
              > > dzo jest co zniszczyć....
              >
              > idź, powiedz to w oczy tym setkom tysięcy codziennie z niego korzystających.
              > Możesz zacząć od rodziców dowolnego dziecka, leczonego w CZD.

A to trzeba im mówić, sami nie widzą? A jak nie widzą to pielęgniarka wyciągająca łapsko po 300 ich dobrze uświadomi...

A poza tym ludzie kochają żyć złudzeniami, uwielbiają być oszukiwani.....
    • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:00
      Na FB jest strona, na której pielęgniarki publikują swoje paski z wynagrodzeniem i opis wykształcenia, stażu itp. Pieniądze jakie dostają są śmieszne. Dziwię się, że ktokolwiek się decyduje na wykonywanie tego zawodu... Trzeba się przygotować do tego, że za parę lat po prostu nie będzie pielęgniarek w szpitalach - ogromna odpowiedzialność, babranie się we flakach, krwi, odchodach, wymiotach itd., nocne dyżury i wynagrodzenie, które praktycznie nie pozwala na samodzielne utrzymanie się. Na miejscu Radziwiłła uważałabym na słowa - też może kiedyś trafić do szpitala.
      • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:06
        A jeszcze jedno - te które mają paski i tak są w niezłej sytuacji - pielęgniarki coraz częściej zatrudnia się na tzw. kontrakty, bez prawa do urlopu, chorobowego itd.
      • kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:07
        Dokładnie. To nieprzyjemny ciężki zawód, a przy tym bardzo odpowiedzialny. Powinny dostawać godziwe wynagrodzenie.
      • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:35
        spanish_fly napisała:

> Na miejscu Radziwiłła uważałabym na słowa - też może kiedyś trafić do szpitala.

Do szpitala może i trafi, ale na pewno nie do tej państwowej umieralni....
        • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:39
          Myślę, że nawet lepiej zarabiające koleżanki mogą się solidaryzować z protestującymi.
          • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:40
            On ma swoją własną przychodnię, na szpital prywatny go stać. A w prywatnym pielęgniarki fochów nie okazująsmile
            • zwariowana_wariatka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:53
              a domyślasz się gwiazdo, dlaczego nie okazują?
              • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:56
                zwariowana_wariatka napisała:

> a domyślasz się gwiazdo, dlaczego nie okazują?

Ponieważ w prywatnych placówkach panuje normalność w przeciwieństwie do socjalistycznego raju panującego w państwowych....

Dyżurny Troll ostrzega: "Normalność albo socjalistyczny raj - wybór należy do Ciebie"!
    • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:06
      Widziałam ten wywiad.
      On powiedział, że pielęgniarkom zazdrości nawet większość pracowników MZ. Co za buc.
      Czekam aż zagrozi im pójściem w kamasze.
      Zresztą to kolejna sprawa, gdzie wszyscy, czyli w tym wypadku jak zwykle poprzednicy i pielęgniarki są winni, a oni to tylko biedne, nieudolne i bezradne sierotki.
    • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:13
      iziula1 napisała:
      > Pamiętacie w zeszłym roku, styczeń 2015 strajk lekarzy rodzinnych. Zamknięte ga
      > binety lekarskie. Dotkneło to wszystkich pacjentów. Każdy "pocałował" klamkę.

I jakoś lekarzy nikt się nie czepiał, choć zarabiają dużo więcej...
      • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:22
        Bo niewiele osób, mam wrażenie, korzysta z państwowych przychodni. To już nie są duże pieniądze, żeby sobie zapewnić dobrą opiekę zdrowotną. A prywatnie jak najbardziej przyjmowali.
        • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:24
          arwena_11 napisała:
          > Bo niewiele osób, mam wrażenie, korzysta z państwowych przychodni.

To już jesz ciasteczka zamiast chleba?
          • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:35
            Nie tylko widzę co się dzieje. Najprostsze abonamenty są niedrogie.
            Poza tym Lux med np wymaga od lekarzy podpisanych umów z NFZ ( żeby mogli wystawiać refundowane recepty ), a do tego przejął Medycynę Rodzinną i ma lekarzy 1 kontaktu na NFZ ( też od nich wymagał kontraktów i oni podpisali bez gadania ).
            Właśnie przenosimy teściową do lux medu ( w sensie do lekarza 1 kontaktu na nfz ), bo w obecnej przychodni zaproponowali jej wizytę koniec lipca. Żeby pójść wcześniej musiałaby być pod przychodnią o 6 rano i brać numerek na dany dzień. Niewykonalne.
            • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:39
              Pielęgniarki też chciałyby zarabiać tyle, żeby sobie pozwolić na prywatną służbę zdrowia. Ot, taki paradoksik.
            • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:39
              arwena_11 napisała:
              > Nie tylko widzę co się dzieje.

Widzisz co się dzieje wokół bogatej paniusi z Waszafki! Woooow big_grin
              • natalia.nat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:38
                Za to Twoja wypowiedź nadaje się tylko do kosza. Mam nadzieję, że moderacja nie śpi.
                • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:45
                  natalia.nat napisała:

> Za to Twoja wypowiedź nadaje się tylko do kosza.

Daruj Araceli jej kompleksy pochodzenia z głębokiej prowincji!

We forgive as we forget as the day is long...
            • ladnyusmiech Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:56
              Coś mi tutaj nie pasuje. Jeżeli masz wizytę finansowaną z lux med to lekarz podczas takiej wizyty nie wypisze recepty ze zniżkami. Taką może tylko i wyłącznie na wizycie z NFZ. Więc co Ci po fakcie, że lekarz jednocześnie ma kontrakt z NFZ ? big_grin Więc Płacisz dodatkowo za leki. Druga sprawa, większość badań jest odpłatna dodatkowo poza abonamentem, chyba że zrobisz je w ich klinice (nie współpracującej przychodni) a tutaj pojawia się problem dla ludzi mieszkających w miastach innych niż Katowice czy Warszawa.
              Korzystałam z lux-med kilka lat. Obecnie płacę tylko abonament dla ojca. Opłaca się ponieważ korzysta z wielu specjalistów, a leki i tak przepisuje lekarz pierwszego kontaktu na wizycie na NFZ.
              Także nie jest to kraina mlekiem płynąca...
              • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:08
                ależ oczywiście, że wypisze - warunkiem jest, że ma też podpisany kontrakt z NFZ. Każdy prywatny lekarz ci wypisze, jak ma kontrakt podpisany. Nie płacę dodatkowo za leki, mam recepty z refundacją.

I mylisz się. Lux-med przejmując MR, przejął wszystkie ich kontrakty. Badania zrobisz państwowo bez problemu. Moi rodzice się przepisali do Lux medu do lekarza na nfz. Wszystkie badania mogą robić państwowo. Ale że mają też abonament prywatny to robią jak im wygodniej.
                • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:14
                  arwena_11 napisała:
                  > ależ oczywiście, że wypisze - warunkiem jest, że ma też podpisany kontrakt z NF
                  > Z. Każdy prywatny lekarz ci wypisze, jak ma kontrakt podpisany. Nie płacę dodat
                  > kowo za leki, mam recepty z refundacją.

Czyli podówjna płatność? Raz na NFZ a raz prywatne? I do takiego lekarza nie masz pretensji o pazerność? Jemu się należy więcej kasy?
                  • wuika Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:26
                    Powiem szczerze, mam gdzieś, jak oni to rozliczają. Pediatra np. ma identyczne godziny przyjmowania, czy to na NFZ, czy z abonamentu. Ja się rejestruję internetowo - czyli abonament, a jak to oni sobie rozliczą, nie interesuje mnie. Ale część specjalistów nie przyjmuje na NFZ, albo na NFZ jeden dzień w tygodniu (i są kolejki), a pozostałe dni w abonamencie (i np. popołudniu). Przy czym z abonamentu mogę się zapisać w dowolny dzień wink
                  • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:45
                    Ale on nie bierze podwójnie. Przecież NFZ mu za wizytę nie płaci.
                    • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:54
                      arwena_11 napisała:
                      > Ale on nie bierze podwójnie. Przecież NFZ mu za wizytę nie płaci.

Przed chwilą twierdziłaś, że Twoi rodzice 'przepisali się' do lekarza do Luxmedu. Znów kręcisz?
                      • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:20
                        Jezu, czytaj ze zrozumieniem. Moi rodzice mają w LUX Medzie ( a właściwie ich Medycynie Rodzinnej ) lekarza pierwszego kontaktu - na NFZ. Dodatkowo mają abonamenty prywatne w Lux Medzie i mogą korzystać ze wszystkiego, nie tylko specjalistów na NFZ. Już ktoś pisał jak to wygląda - każdy specjalista ma kontrakt z NFZ, ale pacjentów "bezpłatnych" przyjmuje np 2 razy w tygodniu, w pozostałe dni abonamentowych. Na wizytę u specjalisty na NFZ czekasz pół roku, a na abonament dostajesz sie w ciągi 2 tygodni. Ten sam lekarz w każdy dzień tygodnia wypisze ci receptę refundowaną, da skierowanie do szpitala itd. Moi rodzice przepisali się MR, bo się wkurzyli, jak nie mogli dostać się do lekarza pierwszego kontaktu w ciągu tygodnia. Stwierdzili, że już lepiej jak kasa pójdzie gdzie indziej.

Właśnie próbujemy zrobić to samo z teściową, ale ona oporna na zmiany i do tego broni się przed Karta kredytową jak przed ogniem ( a przecież nie musi używać, tylko do karty można dokupić całkiem fajny abonament, który byśmy opłacali )
                        • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:28
                          arwena_11 napisała:
                          > Jezu, czytaj ze zrozumieniem. Moi rodzice mają w LUX Medzie ( a właściwie ich M
                          > edycynie Rodzinnej ) lekarza pierwszego kontaktu - na NFZ.

I to ten lekarz co niby nie bierze kasy z NFZ???

> Stwierdzili, że już lepiej jak kasa pójdzie gdzie indziej.

Czyli płacąc składki NFZ + dopłacając abonament ten sam lekarz obsługuje szybciej i lepiej! No prooooooszę big_grin A jeszcze przed chwilą paniusia się oburzała na pielęgniarki!!!
                          • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:43
                            Ty nadal nie rozumiesz? Za te dwa dni lekarz dostaje kasę z NFZ. Za resztę prywatnie. Nie ma tak, że jedna wizyta jest opłacana z NFZ i prywatnie. Może kiedyś tak bylo ( przodowali w tym stomatolodzy ), ale odkąd możesz sprawdzić za co zaplacił za ciebie NFZ to już tak się nie da. Ostatnio koleżanka zgłosiła nadużycie, bo zobaczyła ile to plomb i rtg miała robionych u stomatologa. Problem w tym, że za wszystko płaciła z własnej kasysmile. Muszę się zebrać i załatwić też sobie dostęp.
                            • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:00
                              arwena_11 napisała:
                              > Ty nadal nie rozumiesz? Za te dwa dni lekarz dostaje kasę z NFZ.
                              > Za resztę prywatnie.

Ależ ja doskonale rozumiem! Żeby mieć lekarza 5 dni w tygodniu musisz zapłacić na NFZ + abonament. Musisz DOPŁACIĆ!!!!
                              • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:13
                                ale lekarze na NFZ są tylko w medycynie rodzinnej i tylko w 3 placówkach. Ja do nich nie chodzę, mam za daleko ( ale przeniosłam się, bo mnie wkurzyła moja dawna przychodniawink ), moi rodzice się przenieśli, bo mają pod nosem, ale skoro mają abonament, to chyba jeszcze nie byli u swojego lekarza pierwszego kontaktuwink.
                                • czar_bajry Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:54
                                  Arwena ty to jednak tępa dzida jesteś....
                  • iskierka3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:55
                    Jaka podwojna platnosc???
                • cosmetic.wipes Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:17
                  > Nie płacę dodat
                  > kowo za leki, mam recepty z refundacją.

A wielokrotnie pokrzykiwałaś na forum, że nie korzystasz z publicznej słuzby zdrowia i TWOJE big_grin WIELKIE big_grin składki sie marnuja na innych tongue_out
                  • kama265 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:19
                    good point big_grin
                  • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:22
                    cosmetic.wipes napisała:
                    > A wielokrotnie pokrzykiwałaś na forum, że nie korzystasz z publicznej słuzby zd
                    > rowia i TWOJE big_grin WIELKIE big_grin składki sie marnuja na innych tongue_out

I jakoś dziwnie co wypowiedź to pisze jak ona lub bliscy leczą się w PAŃSTWOWYCH szpitalach...
                    • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:45
                      W państwowym szpitalu ja byłam ostatnio jak rodziłam i też za wszystko płaciłam. Moja teściowa to nie ja.
                      • cosmetic.wipes Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:52
                        Synusia (twojego mężą) nie stać, zeby mamusi zafundować prywatne leczenie?

Poza tym chyba nadal nie ogarniasz, że refundacja leków to publiczny system ochrony zdrowia. Więc z niego korzystasz. W dodatku w cztery osoby wisząc na jednych składkach.
                        • volta2 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:14
                          jak znam życie to arweny mąż do zusu płaci składki co najwyżej do połowy roku. tak wysokie, że już sam zus nie chce więcej.(chyba że nie jest etatowcem? to wtedy nie wiem jak jest u niej dokładnie) więc tak nie żałuj im tych składek, tym bardziej że jak mają abonamenty to rzeczywiście mogą wykorzystać raz na jakiś czas tę śmieszną refundajcę w wyskoości 30%.

no i się dokształć -dzieciom arweny przysługuje nfz dokładnie tak jak bezrobotnym, jak jej mąż się wypisze z roboty, to jej dzieci dalej dostaną to co każde inne dzieci w tym kraju w zakresie medycznym, nic więcej i nic mniej(więc już nie pisz aż o 4 osobach!).

a teraz się potnij z zawiścismile
                          • cosmetic.wipes Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:59
                            > jak znam życie to arweny mąż do zusu płaci składki co najwyżej do połowy roku.

Jesteś pewna, że masz na myśli składke zdrowotną? Bo chyba nie doczytałaś czego dotyczy górna granica rocznej podstawy wymiaru.

> to rzeczywiście mogą wykorzystać raz na jakiś
                            > czas tę śmieszną refundajcę w wyskoości 30%.

Ależ nikt jej nie odmawia prawa do korzystania z publicznej słuzby zdrowia. Uswiadam jej jedynie, że myli się pisząć, że nie korzysta. Wszak korzysta z refundacji leków.

> no i się dokształć -dzieciom arweny przysługuje nfz dokładnie tak jak bezrobotn
                            > ym, jak jej mąż się wypisze z roboty, to jej dzieci dalej dostaną to co każde i
                            > nne dzieci w tym kraju w zakresie medycznym, nic więcej i nic mniej(więc już ni
                            > e pisz aż o 4 osobach!).

A jakież ma znaczenie czy mąż czy podatnik ponosi koszty ubezpieczenia jej dzieci? Tak czy owak, to nie ona płaci.
                            • volta2 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 22:07
                              A jakież ma znaczenie czy mąż czy podatnik

takież, że jej zarzucasz wiszenie we 4 na składkach męża, konkretnego męża, nie jakiegoś tam podatnika, a dzieci i tak mają z automatu. ale musisz docisnąć szpileczkę, co? nie prościej zrezygnować z roboty, zamiast tak się handryczyć o nieswoje składki?

że myli się pisząć, że nie korzysta. Wszak korzysta z refundacji leków.
                              ok, korzysta, dobrze że łaskawa pani się zgadza, bo gdyby mogła to by sie nie zgodziła, co?

Jesteś pewna, że masz na myśli składke zdrowotną?
                              nie, nie jestem pewna, bo rozmawiamy o zusie, nie o konkretnej składce, ale ok, dzięki za zwrócenie uwagi. czyli handryczysz się o samą zdrowotną?

• arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:15
                          Płacę, więc dlaczego mam nie korzystać? I od razu pisze - mój mąż płaci co najmniej 3-4 razy tyle co większość. Kiedyś już tu liczyliśmy wink. Jak się ma i dg i etat to już w ogóle się dopłaca.
                          • araceli Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:27
                            arwena_11 napisała:

> Płacę, więc dlaczego mam nie korzystać?

Nie płacisz - mąż płaci. I masz prawo korzystać tylko NIE KŁAM, że tego nie robisz.

> I od razu pisze - mój mąż płaci co najm
                            > niej 3-4 razy tyle co większość. Kiedyś już tu liczyliśmy wink. Jak się ma i dg i
                            > etat to już w ogóle się dopłaca.

Czyli na osobę płacicie mniej niż 'przeciętnie'? Łolaboga!
                            • kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:30
                              Większość małżeństw w Polsce ma wspólnotę majątkową, więc pieniądze są wspólne i nikomu nic do tego. Z Arweną w kwestii pielęgniarek się nie zgadzam, dodam dla porządku. Ale wypominanie komuś legalnych pieniędzy jest słabe.
                            • volta2 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:19
                              aracalka, pochwal się swoimi wpłatami do zusu, no i mężowymi a dopiero potem rozgrzebuj cudze porfele. ja oczywiście nie muszę ci dla przypomnienia pisać, że nic nie dokładam od siebiesmile a astamtyki jak najbardziej przyjmuję ze zniżkąsmile (udławiłaś się już, czy zebys sie udlawila to musze dopisac, ze codziennie na tej znizce jade
                            • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:03
                              chyba więcej niż przeciętnie.
                          • alka7777 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 23:20
                            do czego się doplaca jak was cała trojka wisi na mężowskim ubezpieczeniu zdrowotnym. 1+3=4 a mówisz że płaci 3 razy tyle co większość no to 1 z was podatnicy utrzymują
              • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:12
                a jak ojca robią w jajo to lepiej zadzwoń na ich informacje. Tak załatwili mojego wujka. Wypisali clexane ( złamana noga ), bez refundacji - od wujka w aptece zażądano coś ok 700 zł. Natychmiast zadzwoniliśmy do kierownika, wyjaśnili sprawę - lekarz myślał, że wujek nie jest ubezpieczony ( nawet się go o to nie zapytał ), lekarz wystawił receptę, a za stracony czas na jazdy w te i z powrotem dali kolejną wizyte gratis.
              • mama.nygusa Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:20
                Niestety podpisze.Bylam PRYWATNIE u laryngologa, dal mi skierowanie na przeswitlenie zatok, nie przygladalam sie skierowaniu, poszlam i wielce sie zdziwilam, ze nie musialam zaplacic za zdiecie.
                • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:29
                  Czasem lekarz, który ma kontrakt z NFZ, wpisuje wizytę na ich konto, a od pacjenta pobiera opłatę prywatną.
                  Nielegalne, ale zdarza się. Pacjent zadowolony, bo nie płaci za badania, więc się nie czepia.
                  Kiedyś, ale to już wieki temu, lekarz u którego byłam prywatnie, kazał mi przyjść na wizytę państwową, bez kolejki i tam założył dokumentację "państwową" i w nią wpisywał skierowania.
                  • wuika Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:32
                    A to jest jeszcze inna para kaloszy. Jak wprodzono ZIP, to się okazało, że jeden z gabinetów stomatologicznych robił takie numery. Pozgłaszałam nieprawidłowości, pisząc wyjaśnienie, że za wizyty płaciłam i to dosyć słono, więc nie powinny być płacone również z NFZ. Po jakimś czasie zniknęły z systemu.
              • wuika Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:25
                Bzdura. Mam specjalistów na pęczki - bez skierowania, więc nie czekam miesiącami, recepty mam refundowane. Tak samo, jak chodziłam zupełnie prywatnie, wyskakując z kasy za wizytę. Wizyta nie musi być na NFZ, wystarczy, że lekarz ma z NFZ podpisaną umowę, żeby móc wystawić receptę z refundacją, czy np. skierowanie do szpitala / na operację.
                Co do badań - w moim mieście i pobliskim (łącznie 5 placówek), każda placówka ma swój punkt pobrań. Nie miałam jeszcze badania, za które musiałabym zapłacić, wszystko w abonamencie. Robię je w placówce, gdzie chodzę do lekarza.
                W innych placówkach miałam np. rehabilitację kręgosłupa - umowa między dwiema firmami, czas oczekiwania na zabiegi: max. 2 tygodnie.
            • dorek3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 14:07
              Żebyś się nie zdziwiła jak będzie w tym Lux-medzie. Akurat z prywatnych to jedna z najgorszych sieci w W-wie
            • babcia.stefa Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 14:52
              >Najprostsze abonamenty są niedrogie.

Dzięki czemu w Medicover mogę się załapać do internisty już za 3 dni, a w mojej przychodni NFZ-towej jak zadzwonię o 16, to mnie na 18 wcisną tego samego dnia.
        • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:43
          Skąd ty się urwałaś?
        • czar_bajry Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:20
          arwena_11 napisała:

> Bo niewiele osób, mam wrażenie, korzysta z państwowych przychodni. To już nie s
          > ą duże pieniądze, żeby sobie zapewnić dobrą opiekę zdrowotną. A prywatnie jak n
          > ajbardziej przyjmowali.

Skoro korzystasz z prywatnej służby zdrowia to skąd masz wiadomości jak jest w państwowej?
          • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:41
            bo moja teściowa korzysta?
          • berdebul Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:11
            A nie wpadłaś na to, że większość ludzi która korzysta z prywatnej służby zdrowia robi to po kontakcie z państwową?
            • kreeska4 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 07.07.16, 23:10
              Dokłądnie, na nfz to palca w cztery litery można sobie co najwyżej wsadzić, niby składki się opłąca a o każde skierowanie i każdą receptę trzeba się prosić... szkoda gadać.... wlaśnie tak jak piszesz, rzuciłam państwową służbę zdrowia dla Medicoveru i wreszcie jestem zadowolona z opieki medycznej którą otrzymuję.
              • kreeska4 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 07.07.16, 23:11
                No i zapomniałam też wspomnieć ze jak jakiejś usługi nie mam zawartej w abonamencie medycznym to mogę sobie na Medistore ją wykupić i umówić się na "zaraz" co też jest dla mnie ogromną wygodą i dużym plusem.
        • oqoq74 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:41
          Kolejny raz piszesz z poziomu osoby z wielkiego miasta, którą stać na prywatnych lekarzy.
          Jak widać, o życiu innych nie masz zielonego pojęcia, ale nie przeszkadza ci to gardłować.
          Może zejdź z tego piedestału, który sama sobie wybudowałaś i zobacz jak ludzie czekają miesiącami w kolejkach do lekarzy...
          • czar_bajry Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:57
            Przecież ona doskonale wie jak to jest czekać w kolejkach do lekarza, ona tylko na potrzeby forum stworzyła swój wyimaginowany świat. Siedzi w domu i się nudzi, trochę seriali poogląda i gotowe.
        • lauren6 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:49
          Wiesz, że LuxMed to nie jest dobra opieka zdrowotna? W porównaniu z innymi prywatnymi placówkami jest tani. Jak sama napisałaś wyżej: jaka płaca taka praca.
          • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:53
            Ja tam jestem bardzo zadowolona. Nie mam powodów do narzekań, zwłaszcza że mam w abonamencie rehabilitację, która bardzo mi się przydaje istomatologa
          • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:58
            lauren6 napisała:

> Wiesz, że LuxMed to nie jest dobra opieka zdrowotna?

Nie jest dobra, to prawda, ale w porównaniu do państwowych umieralni to i tak skok jakościowy o trzy poziomy.

• kaz_nodzieja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:31
              Dokładnie. Luxmed był dobry gdy nie dorwała się do niego hołota (np. pracodawcy zaczęli fundować tego rodzaju opiekę swoim podwładnym).
              • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:40
                kaz_nodzieja napisał(a):

> Dokładnie. Luxmed był dobry

Nigdy nie był dobry. Hierarchia była zawsze: Medicover, CM Lim, LuxMed. Potem CM Lim zostało kupione przez LuxMed i sprowadzone do jego poziomu.
        • zwariowana_wariatka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:57
          niewiele osób korzysta z państwowych przychodni???? obudź się babo, wyjdź do ludzi, bo siedzisz w tym domu i piszesz bzdury że aż oczy krwawią.
          wszystkie male miasta, miasteczka i wsie na pewno chodzą do LuxMedu.
          powinnas zamilknąć uncertain
    • triismegistos Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:53
      Jak czytam niektóre komentarze w sprawie to jestem spokojna. Żadnej wojny u nas nie będzie, sami się pozagryzamy...
      • iziula1 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 14:22
        triismegistos napisała:

> Jak czytam niektóre komentarze w sprawie to jestem spokojna. Żadnej wojny u nas
        > nie będzie, sami się pozagryzamy...

Co racja to racja.
    • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 08:55
      "Dodatkowo mali, najciężej chorzy pacjenci przez strajk ucierpieli, obowiązki pielęgniarek musieli przejać inni . Naraziły na szwank zdrowie i życie cięzko chorych dzieci mimo,że dzieci zostały przeniesione."
      Owszem, naraziły. Strajki lekarzy i pielęgniarek powinny być zakazane. Te zawody wybiera się DOBROWOLNIE, nie ma przymusu. Nie wiem, ile zarabiają pielęgniarki w CZD i na ile ich postulaty są słuszne, ale nie wolno im brać chorych jako zakładników. Widziały gały, co brały.
      • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:08
        Gdyby nie miały prawa do strajku, to złożyłyby wypowiedzenia, tak w szpitalach o podwyżki, i to skutecznie, walczyli kiedyś lekarze.
        Jesteśmy, jako społeczeństwo, zakładnikami ludzi wykonujących pożyteczne i deficytowe zawody, dlatego potrzebna jest sensowna reforma służby zdrowia lub przynajmniej doraźne dofinansowanie jej kosztem innych dziedzin, choćby górnictwa, armii czy funduszy kościelnych.
        Wolę strajk górników z upadających kopalń niż brak pielęgniarek na oddziałach. W takich sytuacjach widać czyja praca jest ważna.
        Skoro pielęgniarki są odpowiedzialne za życie, co pokazują obecnie niepokoje, to powinny zarabiać nie mniej od górników.
        • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:46
          hellenamiu napisał(a):

> Jesteśmy, jako społeczeństwo, zakładnikami ludzi wykonujących pożyteczne i defi
          > cytowe zawody,

Kto jest ten jest... Kto pozwolił zrobić z siebie zakładnika... ale trochę racji masz...

> dlatego potrzebna jest sensowna reforma służby zdrowia

Ale to się nie może udać, to jest jak reanimacja trupa...
        • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 00:33
          Ja nie twierdzę, że pielęgniarki nie powinny zarabiać więcej, chociaż nie powinno być boków na czarno wyłudzanych od chorych, ale, że nie powinny strajkować. Tak samo, jak nie powinni byli strajkować lekarze.
          • szarsz Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 07:11
            > nie powinny strajkować

To CO mają zrobić? Wymyśl coś, czego jeszcze NIE próbowały.
          • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 07:17
            Nie rozumiesz, że alternatywą byłoby masowe zwalnianie się z pracy, masowe branie zwolnień i inne metody, które stosuje się w zawodach, gdzie strajki są zakazane.
          • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:05
            Gdyby szpitale zapewniały odpowiednią ilość pielęgniarek na dyżurach, chorzy nie musieliby szukać dodatkowej, płatnej opieki. Wykonywanie dodatkowej pracy nazywasz "wyłudzaniem"? Czy prywatne wizyty u lekarzy, korepetycje u nauczycieli, rehabilitacja to też wyłudzanie? Mylisz łapówki, czyli branie od pacjentów (którzy wręczają je z własnej,nieprzymuszonej woli, bo niektórym się wydaje, że jak dadzą łapówkę im to życie uratuje) pieniędzy za "lepszą opiekę"w czasie pracy z dodatkową praca po godzinach.
      • panterarei Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:02
        spoko.. nikt już dobrowolnie tego zawodu nie wybiera, żeby pracować w Polsce.. Chyba, że jest niepoprawnym idealistą, poatakujcie jeszcze te pielęgniarki, które zostały, ale nie zapomnijcie w międzyczasie, nauczyć się samemu sobie założyć wenflon, o bardziej skomplikowanych czynnościach nie wspomnę..
      • asia_i_p Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 17:03
        Fajny pomysł. Płaćmy grosze, zakażmy strajków, możemy jeszcze dawać po mordzie, jak się będą skarżyć prasie, bo po co narażać społeczeństwo na dyskomfort.

Myślę, że góra w piętnaście lat skutecznie pozbylibyśmy się wszystkich pielęgniarek, potem można zatrudnić te najmniej zaradne Ukrainki, które nie są w stanie sobie znaleźć innej pracy. Może być parę wypadków z powodu bariery językowej, ale no cóż, gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą, jakieś koszta tego szanowania życia i zdrowia muszą być.
        • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 00:23
          Napisałam wyraźnie, że co do słuszności postulatów się nie wypowiadam. Być może pielęgniarki za mało zarabiają, chociaż inną kwestią jest, ile zarabiają na czarno w państwowym szpitalu. Ale chodzi im o metodę. Odmawianie udziału w leczeniu dzieci, których rodzice opłacają składki ubezpieczeniowe jest dokładnie tym samym, co porwanie samolotu i domaganie się niepodległości podbitego kraju w zamian za uwolnienie przypadkowych zakładników nic wspólnego ze sprawą niemających. Pielęgniarki mogłyby odmówić leczenia ministra Radziwiłła i poprzednich ministrów, ale już nie ich dzieci, bo dzieci niczemu niewinne.
          • srebrnarybka Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 00:31
            co zaś do zarabiania na czarno: kiedy umierał mój Ojciec i leżał na sali pod wzmożonym nadzorem, gdzie rodzina mogła przebywać tylko kilka godzin dziennie, trzeba było wynajmować pielęgniarki, by dyżurowały przy nim w nocy, co zresztą sprowadzało się do tego, że one drzemały. Taka usługa odpłatna nie była przewidziana w ofercie szpitala, a zarazem była niezbędna, dla umierających, przypominam, pacjentów. Na dodatek pielęgniarki z tego konkretnego szpitala miały na to monopol, co zawyżało cenę. Nie mogłam poszukać tańszej pielęgniarki na mieście, bo nie wpuszczono by jej do tego szpitala na noc. Zatem pielęgniarki miały placet na skubanie chorych. Przecież nie ukrywały tego, że przebywają w sali chorych, mimo, że nie mają dyżuru szpitalnego. Było to żerowanie na trudnej sytuacji chorych i ich rodzin, bo przecież nikt się na to nie będzie skarżył, bo się zemszczą na bliskiej osobie leżącej w szpitalu. Jedna nocka przedrzemana to było 300 zł. Było to 4 lata temu. Teraz pewnie kosztuje więcej. Trzy nocki - tysiączek. Bez podatków i można dalej krzyczeć, że się mało zarabia.
            • asia_i_p Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 08:51
              Kompletem na oba posty.
              1. Żadna inna metoda nie skutkowała. Jeżeli przyjęłyby zasadę, że strajk jest wykluczony, nic by się nie zmieniło, co jest nie do przyjęcia z powodu punktu 2 poniżej.
              2. One protestują nie tylko ze względu na pensje, ale też ze względu na to, że zawód robi się wymierający, obsada na oddziałach coraz mniejsza. To są bardzo realne zagrożenia dla chorych, na które nikt nie zwraca uwagi, dopóki pracujące pielęgniarki jeszcze to jakoś łatają.
              3. Sytuacja twojego Ojca była ubocznym skutkiem tego, że pielęgniarek jest za mało i są za słabo opłacone. Cena 300 zł za noc, czyli 25 zł za godzinę jest normalna, dużo takich nocek przy normalnym układzie dyżurów (dzień, noc, wolne) nie wyrobisz, bo byś się zajechała. To, że jest to robione na czarno, to znowu kwestia tego, że usiłuje się zachować pozory, że służba zdrowia jest bezpłatna, stworzenie takiej usługi oficjalnie byłoby przyznaniem, że pielęgniarek jest za mało.

Mówisz, że pielęgniarki robią z pacjentów zakładników, a nie widzisz, że z nich samych społeczeństwo robi zakładniczki "etyki zawodowej". Jeżeli chcemy pielęgniarkom odebrać moralne prawo do strajku, to bierzemy na siebie moralny obowiązek stanięcia murem za ich innymi formami protestu. Nie można komuś powiedzieć "nie wolno ci krzyczeć", a potem konsekwentnie ignorować to, co mówi szeptem.
            • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:15
              Ale pretensje za to powinnaś mieć do szpitala a nie do pielęgniarek. To szpital nie potrafi zapewnić chorym wystarczającej opieki. Gdyby zatrudniał więcej pielęgniarek (o co walczą pielęgniarki z CZD) nie musiałabyś nikogo zatrudniać dodatkowo. I powtórzę 300 zł za noc to 30 zł za godzinę (praca w nocy!). Boli Cię podatek? Gdyby musiały go zapłacić ta usługa kosztowałaby odpowiednio więcej. To była ich dodatkowa praca. Dodatkowe 10 godzin, które musiały spędzić w pracy zamiast w domu. Takie 3 noce to 1000 więcej ale i 30 godzin pracy więcej. Gdyby taką usługę świadczyły legalnie szpitale za noc musiałabyś zapłacić minimum 500zł (300 dla pielęgniarki, podatek i zarobek dla szpitala).
    • iziula1 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:03
      Jestem była pielegniarką. nie pracuje. Przekwalifikowałam się.
      Ale....
      Wiecie ile czasu zajmuje kąpiel w łózku obłożnie chorego? Wymaga to 2 osób czyli praktycznie cały oddział. Zmiana pieluchy u leżacego pacjenta , który nie podniesie tyłka w górę bo nie da rady to samo.
      Jak wyobrażacie to sobie? Dwie pielęgniarki na oddział i na przykład 20 pacjentów w tym 2-4 leżacych , wymagajacych przewinięcia, nakarmienia, kąpieli. Gdzie cała reszta jej pracy?
      Tak narzekacie na pielęgniarki bo piją kawe , bo siedzą, bo rozmawiają. Jej dyżur to 12 godzin. Ma prawo do kawy, do 5 minut rozmowy z koleżanką, do uśmiechu nawet - o zgrozo żartu i tortu na oddziale w dniu jej urodzin. To nie obóz pracy.
      Każda z nas gdzies pracuje, nie wierzę że wy nie rozmawiacie z koleżanka / kolega zza biurka, nie pijecie kawy, nie opowiadacie sobie żartów, nie wychodzicie na tzw dymka. Wam można pielęgniarce nie?
      Płaca 2,5 tys z tak ogromnym obciążeniem psychicznym i fizycznym - 12 godz dyżuru to ciężka harówka, w tym nocne, pojedyńcze dyżury - gdzie lekarz może spać w swoim gabinecie a pielęgniarka jest na pierwszej linii frontu.

Mówimy o CZD , o wykwalifikowanym personelu, o pielęgniarkach które przeszły dodatkowe kursy, mają doświadczenie, które znajdą prace wszędzie , w każdej placówce bo mają takie wysokie kwalifikacje. Jednak każdy szpital, poradnia, gabinet lekarski nie oferuje im nic lepszego. 2,5 tys zarobków Z NADGODZINAMI to granda. To wyzysk mimo zawartych umów o prace.

Dodatkowo zabrania się im strajkować bo etyka zawodu to wyklucza, bo szantażuje się je zdrowiem pacjenta, bo nie dość że zarabiają nieadekwatnie do swoich kwalifikacji i nakładu pracy to są traktowane z pogardą nazywając roszczeniowymi gdy tylko ośmielą się upomnieć o swoje. 90 zł brutto które proponuje im dyrekcja?!!! Co to ma być?
      Minister Zdrowia i i inni z dobrej zmiany którzy szczują społeczeństwo przeciw pielęgniarkom robiąc wrzutki o zarobkach powyzej 5 tys, mówiąc o tych "biednych, narażonych na utratę życia" chorych dzieciach przez strajk pielęgniarek ....
      Jak to było przed wyborami ..." będziemy rozmawiac z każdym..." tongue_out
      • natalia.nat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:01
        Moja babcia leżała w wielu szpitalach. Przez cały pobyt na oddziale NIGDY nie była kąpana ani myta przez pielęgniarki. Nigdy też nie była przez nie nakarmiona, a nie była w stanie sama jeść. Wszystkie obowiązki za personel wypełnialiśmy my, rodzina. Na zwykłe zdjęcie kroplówki zawsze trzeba było swoje odczekać. I nie to, że pielęgniarki były zajęte, siedziały sobie w pokoju i plotkowały, nierzadko o pacjentach i ich rodzinach, co sama słyszałam. Pomijam nieprzyjemne odzywki, które były na porządku dziennym. Sama leżałam na oddziale położniczym i opieka pielęgniarek była na podobnym poziomie. Jak dla mnie nie należą im się żadne podwyżki. A na pewno nie wszystkim.
        • hellenamiu Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:36
          Czyli stwórzmy takie warunki, żeby pielęgniarki pracowały dobrze, bo inaczej na ich miejsce czeka już kolejka chętnych.
          W firmach to nieźle działawink
          • babcia.stefa Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 14:55
            W firmach najwyżej nieźle działa markowanie i udawanie pracy. W pracy pielęgniarek byłoby to trochę... niebezpieczne.
      • turzyca Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:21
        >Wiecie ile czasu zajmuje kąpiel w łózku obłożnie chorego? Wymaga to 2 osób czyli praktycznie cały oddział. Zmiana pieluchy u leżacego pacjenta , który nie podniesie tyłka w górę bo nie da rady to samo.
        Jak wyobrażacie to sobie? Dwie pielęgniarki na oddział i na przykład 20 pacjentów w tym 2-4 leżacych , wymagajacych przewinięcia, nakarmienia, kąpieli. Gdzie cała reszta jej pracy?

Moglabys to rozpisac? Tak dla osob, ktore nie znaja tej pracy od zaplecza? Ile czasu kosztuje umycie jednej osoby obloznie chorej? Ile czasu kosztuje nakarmienie? Jakie dalsze obowiazki ma sie wobec chorego?
    • kama265 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:07
      bardzo proszę jak się zmienia punkt widzenia wraz z punktem siedzenia tongue_out
      co za hipokryta:
      "Konstanty Radziwiłł, b. prezes Naczelnej Rady Lekarskiej: W sprawie pielęgniarek trzeba bić na alarm - przede wszystkim dlatego, że dojrzewamy do konstatacji, że jest ich za mało, a będzie coraz mniej. To z kolei zagrozi bytowi systemu ochrony zdrowia. Nie ma dobrej opieki nad pacjentem bez szeregu profesjonalistów, w tym pielęgniarek. Nawet bardzo wysoko wykwalifikowani lekarze nie są w stanie zapewnić powrotu do zdrowia pacjenta bez wsparcia właśnie takich osób jak pielęgniarki. Sytuacja, w której pielęgniarek brakuje, jest groźna dla pacjentów.
      Na to potrzeba pieniędzy, w sprawie których rząd mówi, że jest ich za mało, by spełnić postulaty protestujących. Z drugiej strony podnoszone są argumenty, któe wykazują, że płace w służbie zdrowia stale rosną.
      To nie bardzo jest prawda. O ile można mówić o wzroście wynagrodzęń wśród lekarzy, to wśród pielęgniarek ten wzrost jest niedostrzegalny. Proszę zwrócić uwagę, że w ostatnich latach zmienił się status pielęgniarek - w przeszłości były to głównie panie, które kończyły szkołę medyczną, a dziś są to osoby wykształcone, po uniwersytetach. Kompetencje, wiedza i ambicja.
      Wynagrodzenie musi być adekwatne - a nie jest. Gdyby większość pielęgniarek zdecydowało się na pracę w ramach zwykłego czasu etatowego - a powinny tak pracować, bo to wyczerpująca praca, to po prostu klepałyby biedę. Skutek tego jest oczywisty - duża część pielęgniarek, która kończy studia nie zwraca się nawet o prawo do wykonywania zawodu bądź też wyjeżdżają za granicą. W krajach Europy Zachodniej jest bardzo duże ?ssanie? na pielęgniarki - a że polskie są cenione, to droga jest prosta."
      wpolityce.pl/polityka/241839-konstanty-radziwill-jesli-rzadzacy-nie-zmienia-polityki-ws-ochrony-zdrowia-grozi-nam-katastrofa-nasz-wywiad
      • anasta3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:14
        Jak zwykle, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Pana ministra też należy spytać o etykę zawodu.
        @awena jestem pracująca na półtora etatu mama trójki dzieci, mam co robić w życiu, ale nigdy nie osmielilabym się krytykować pielęgniarek, choćby dlatego, że nigdy nie pracowałam 12 godzin na nocnej zmianie. Sądzę, że takie nieprzerwanie noce zmieniają punkt widzenia.
        • anasta3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:15
          Edit: nieprzespane noce
        • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:43
          No widzisz, a ja miałam okazję zobaczyć co pielęgniarki robią na nocnych dyżurach. I nie nie siedziały przy pacjentach
          • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 09:53
            Nie jesteś jedyną osobą, która ma styczność ze szpitalem, Arwena. Sama przeszłam w zeszłym roku operację, dwie moja matka, moja babcia była kilka razy hospitalizowana przed śmiercią. Uważam, że pielęgniarki mają wybitnie ciężką i niewdzięczną pracę i powinny zarabiać co najmniej dwa razy tyle, co teraz.
          • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:00
            W ilu szpitalach widziałaś te pielęgniarki i ile ich było na oddziale?
            • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:11
              7-8? Na oddziałach ich było po 3-4, nie były to duże oddziały.

Najgorzej było na oddziałach dla ludzi starych, po wylewach. Relatywnie najlepiej na dziecięcych - bo rodzice patrzyli im na ręce.
              Ogólnie najlepiej to na dziecięcym na Wołoskiej- tam nie ma ścian tylko szyby i pielęgniarki ( pacjenci też ), są jak na patelni. Widać wszystko co robią w dyżurce. Telewizora nie miałysmile. Zresztą na Wołoskiej, to był najczystszy oddzial na jakim byłam. Na siennej swego czasu mieli piekne prusaki na oddziale jelitowym - ale i tak szkoda likwidacji szpitala, bo lekarzy mieli rewelacyjnych. To na Siennej usłyszałam od pielęgniarki jak zażądałam zmiany sali ( z daleka od "kuchni" ) - była jedna wolna, że przesadzam i co mi biedne robaczki przeszkadzają tongue_out, przecież nikt nie udowodnił, że przenoszą choroby.
              • iziula1 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:08
                O proszę prusaki i brud na oddziałach to też wina pielęgniarek....
              • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:42
                Przestaję nadążać za Twoim tokiem myślenia. Czy za prusaki też odpowiadają pielęgniarki? Należy im tylko współczuć, że muszą pracować w takich warunkach, a nie oczekiwać, że zafundują szpitalowi ze swojej kieszeni profesjonalną dezynsekcję.
                • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:09
                  Nie mówię, że odpowiadają, tylko ich teksty były porażające. One tu rządzą, a ty siedź cicho. Dziewczynę z którą leżałam na sali tak zakrzyczały, że bała się odezwać - w nocy nie spała, żeby pilnować dziecka ( piguły nie pozwoliły jej nawet światła w nocy palić, mimo że to sprawiało iż robale nie łaziły ). Jakoś ja potrafiłam dla nas wywalczyć lepsza salę ( stała pusta ). Ona z dzieckiem była w szpitalu już 2 tygodnie i ją małpy w tej sali trzymały, mimo, że dawno mogły jej zmienić. Ja wytrzymałam pół dnia.
                  • black-cat Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:18
                    Jak czytam Twoje wypowiedzi to mam wrażenie, że strasznych ludzi spotykasz na swojej drodze.
                    • babcia.stefa Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 15:01
                      Karma to dziwka.
          • owczarkini Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 11:39
            >No widzisz, a ja miałam okazję zobaczyć co pielęgniarki robią na nocnych dyżurach. I nie nie >siedziały przy pacjentach

Ja też miałam okazję zobaczyć, jak każdy zresztą. I uważam, że absolutnie nie wolno generalizować i wytykać, jak to się one obijają przy kawce. Pewnie, że są różni ludzie, jak w każdej grupie zawodowej. Ale generalnie to naprawdę ciężko tyrające, często starsze kobiety, prawie że robiące po kilka rzeczy naraz. Moje pierwsze skojarzenie to zadyma, pacjenci do przyjęcia i wypisu, zabiegi i wiecznie jakieś straszne stosy papierów, raporty i cholera wie, co jeszcze. Przy tym jakoś zazwyczaj trafiałam na osoby pomocne, serdecznie. I tak, piły tę cholerną kawę. A ja się cieszyłam, że mają wolniejsze te 15 minut żeby odsapnąć.
            Od lat wiadomo, że jest ich o wiele za mało i zaczyna się katastrofa. I na tym fakcie powinna się skupić dyskusja, nie na udowadnianiu, że same są sobie winne i powinny za 1,5 tysia zapie.rzać ze śpiewem na ustach.
    • seniorita_24 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:05
      Posłuchałam Radziwiłła i przełączyłam na inny kanał gdzie przedstawicielka pielęgniarek mówiła, że nie chodzi im o te podwyżki tylko o zatrudnienie dodatkowych osób bo jest ich za mało. Naprawdę te kobiety wykonują ciężką psychicznie i fizycznie pracę i w większości robią to dobrze i z zaangażowaniem. Miałam okazję być nie raz w CZD i wszyscy mieli bardzo ciepłe podejście do dzieci. Życzę im wywalczenia i podwyżek i dodatkowego zatrudnienia. CZD jest specjalistyczną i niedofinansowana jednostką, gdzie ratuje się życie dzieciom z całej Polski. Szkoda, że kolejny minister zdrowia dba o swój pr bardziej niż o działanie i przetrwanie tego szpitala.
      • arwena_11 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:13
        Oni coś mówią, że powinno się zmienić finansowanie. I kasa na pacjenta a nie kontrakty? Bo jak na razie to CZD wykonuje nadprogramowe zabiegi, a nie ma kasy aby płacić. Może rzeczywiscie to jakiś pomysł? Dobrze pracujesz, masz dużo zabiegów, dostaniesz więcej kasy?
        • seniorita_24 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:21
          Minister mówi jedno przedstawiając pielęgniarki jako roszczeniowe, opływające w luksusach harpie. Na sugestię prowadzącego żeby pojechał i porozmawiał z nimi odmawia. To nie dialog tylko okopywanie się na pozycji.
          CZD robi dużo zabiegów, ale ich wycena przez NFZ czy MZ nie pokrywa ich kosztu. W końcu zamkną je jako nierentowne i to będzie najgorsze...
          • oqoq74 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:30
            Zamkną CZD, potworzą mniejsze osobne instytucje w jednym miejscu. Pielęgniarki zwolnią, przyjmą nie wszystkie. Pozornie problem się rozwiąże, a faktycznie pielęgniarki będą miały jeszcze gorsze warunki.
            • paskudek1 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:01
              nie, to PACJENCI będą mieli gorsze warunki leczenia. Pielęgniarek jest i tak coraz mniej. A pacjentów nie. KTO poda leki? KTO umyje? itd itp. Pan doktor? Szczerze wątpię. Moze rzeczywiście powinny złożyc wypowiedzenie z dnia na dzień i wtedy ludzie zobaczyliby co sie dzieje bez pielęgniarek
    • afro.ninja Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:37
      Dzis słuchałam wywiadu z przewodniczącą związku pielegniarek i mowila to co mysle od poczatku. Kazdy rzad jedzie na emocjach, a trzeba zmienic system. Tylko piec tysiecy pielegniarek w tym roku skonczy pielegniarstwo. A z tego co mowila, polowa nie bedzie sie ubiegala o prawo do wykonywania zawodu. Przerażająco mala liczba. Piec lat ciezkich studiow i czlowiek dostaje marne grosze? To nie lekarz, ktory po kilku latach bedzie mial wypasiona pensje, powazanie i wielka laske, ze w ogole jest. Albo skrocic te studia, albo przywrocic czteroletnie licea pielegniarskie.

Problem w Centrum Zdrowia Dziecka, ze jest to za duzy moloch, ktory generuje ogromne koszta, ogromne, on zjada swoj wlasny ogon. A z tego co mowil Radziwill, mazowieckie ma duzo szpitali pod katem najwyższego stopnia referencyjności, bez problemu rozlokowano pacjentow. Ponad 300 milionow dlugu, co tam sie dzieje, ze szpital pochlania tak wielkie srodki? Z drugiej strony na referendum w spriwe jowow, lekka reka poszlo 100 milionow, to te 300 milinow nagromadzone przez 9 lat, moze nie powinno mnie dziwic.

Dzis widzialam w tv kobiete, ktora przyjechala z dzieckiem na konsultacje i zostala odeslana. Sorry, ale konsultacja jest z lekarzem, a nie pielegniarka.
      • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 10:56
        afro.ninja napisała:

> Dzis słuchałam wywiadu z przewodniczącą związku pielegniarek i mowila to co mys
        > le od poczatku. Kazdy rzad jedzie na emocjach, a trzeba zmienic system.

Oczywiście, że wina jest systemu. Ten system nie może działać. Trwa to już 25 lat i cały czas wierzymy, że przyjdzie jakaś legendarna, mityczna reforma i wszystko uzdrowi. Nie przyjdzie!

> Tylko piec tysiecy pielegniarek w tym roku skonczy pielegniarstwo. A z tego co mowila,
        > polowa nie bedzie sie ubiegala o prawo do wykonywania zawodu.

A jakieś 60 000 w ciągu najbliższych dwóch lat przejdzie na emeryturę. I nastąpi ostateczny krach systemu. Może wtedy społeczeństwo się obudzi, a może i nie?!
    • iziula1 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:15
      Rząd ma kasę dla T.Rydzyka , dla podtrzymania dobrych stosunków z KK, na ŚDM, na ratowanie tonącego górnictwa. Rozdaje lekka ręką by zapewnić sobie spokój i korzyści, by spłacić dług wyborczy za poparcie.
      Nie ma tylko dla pielęgniarek.
      Wolę w rachunku za prąd dopłacić do utrzymania pielęgniarek na godnym poziomie niż kolejny raz dokładać się do roszczeniowych górników.

Pielęgniarki nie będą paliły opon, nie zrobią dymu przed sejmem, nie rozjadą ulic Warszawy traktorami, nie będą rzucać śniegiem z metalowymi śrubami w policjantów....
      I dlatego każdy rząd je lekceważy, mimo że są najlepiej wykształconą, najbardziej sumienna i zdyscyplinowaną grupą zawodową. A najgorzej opłacaną.

Mam nadzieję,że wszystkie pielęgniarki z całej Polski przyłączą się do ich protestu. Czas ten problem rozwiązać. Bo od wielu lat nie dzieje się nic.
      • dyzurny_troll_forum Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:22
        iziula1 napisała:

> Czas ten problem rozwiązać. Bo od wielu lat nie dzieje się nic.

Ale masz jakiś pomysł na rozwiązanie?! Chyba oboje wiemy, ze te 400 PLN podwyżki niczego tak naprawdę nie zmieni....
        • iziula1 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 13:27
          Od rozwiązań systemowych mamy nasz rząd. Czyż nie padały wciąż takie słowa na wiecach przedwyborczych i teraz " rozwiązania systemowe, odbudowa struktur, głębokie zmiany, naprawa Polski, rozmawiamy z każdym, słuchamy co Polaka boli"
          Dlaczego ta ja mam myśleć o rozwiązaniach?

Zresztą mam już jeden gotowy pomysł, wart mld - przestać dofinansowywać KK w każdym aspekcie (święcenia wszystkiego i wszystkich kosztuje budżety gmin miliony, opłacanie składek społecznych, emerytur księży - mają ziemię niech się z niej utrzymują KK jest największym posiadaczem nieruchomości rolnych i innych w Polsce. ). Niech zaprzestaną wspomagać ubogiego biznesmena z Torunia. Ugoda warta 27 mln z budżetu państwa pokryła by cześć długu CZD.
    • bzdziagwa.a Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 12:58
      nie tak dawno temu, tuż przed wyborami,jak był strajk pielegniarek, i ówczesny minister Zębala, coś takiego powiedział, że zwolniłby pielęgniarkę, ktora by odeszła od łóżka chorego, to taki był pisk ze strony PIS, że domagali się natychmiastowej dymisji ministra, przeprosin ze strony premierki

jak to się zmieniło przez pół roku...
    • przeciwcialo Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 17:46
      Jeszcze troche postrajkują to w "kamasze pójda " wink Absolwentki pielęgniarstwa wyszukaja i dadza nakazy pracy.
      Całym sercem popieram strajk chociaz mnie nic z niego " nie skapnie".
    • inguszetia_2006 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 23:37
      Witam
      CZD to bankrut od wielu lat. Nikt za to nie odpowiada, jak zawsze;-P Wiem, co tam się dzieje, bo tam pracuje moja koleżanka jako psycholog. Tzn. pracowała jakiś czas temu, nie gadałam z nią ostatnimi czasy. I otóż, były pensje cięte wszystkim, bez wyjątku. Jej etat był zagrożony, przenieśli ją na jakąś część etatu. Związki zawodowe to przyklepały, bo jakby inaczej? Tam jest bryndza finansowa od lat, praca dla zapaleńców. Życzę tym pielęgniarkom podwyżki wynagrodzeń, ale to będzie znaczyć zwiększanie zadłużenia. Może czas zacząć wyprzedawać co tam mają? To i tak skończy się w ten sposób. A Radziwiłłowi współczuję, zresztą współczułam też Arłukiewiczowi i Kopacz, bo teki ministra zdrowia to bym nie wzięła, nawet jakby przede mną klękali;-P Takie zgniłe jajeczko. Chcesz kogoś zniszczyć - daj mu rządzić w ministerstwie zdrowia i każ z pustego w próżne przelewać.
      Pzdr.
      Ing
      • lusitania2 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 07:02
        inguszetia_2006 napisała:

>A Radziwiłłowi współczuję,

tak, tak, na pewno porwali mu rodzinę i zagrozili, że jak nie zostanie ministrem, to mu rodzinę zastrzelą. No nie miał wyboru, musiał tym ministrem zostać. Od lat to jeden z bardziej obrzydliwych typów w życiu publicznym.
        Nie pozdrawiam.
    • nangaparbat3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 31.05.16, 23:42
      Gadanie Radziwilła, że pielęgniarkom tylko o kasę chodzi, jest po pierwsze nieprawdziwe, po drugiej wstrętne. Kiedy innym "chodzi o kasę", wszystko jet OK, w ogole można odnieść wrażenie, że nikomu o nic innego w tych czasach nie chodzi, ale pielęgniarki są z tego wylączone. Uwazam, że glówną przyczyną jest feminizacja zawodu, chyba bliska 100% w końcu.
      • anasta3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 07:25
        Masz rację: pielęgniarka chodzi o kasę, nauczycielom chodzi o kasę, górnikom chodzi o bezpieczeństwo energetyczne kraju smile
        • nangaparbat3 Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 08:26
          A politykom o nasze wspolne dobro.
          • anorektycznazdzira Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 08:28
            A SKOKom o prawdziwie polski system bankowy
    • anorektycznazdzira Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 08:27
      Typowy zabieg każdego (!) rządu: jak jest strajk z którym zamierzają się rozprawić bezkosztowo (nie dotyczy np. górników), to się pojawiają dane z doopy na temat rzekomych zarobków.
      Mało tego, w wypadku lekarzy czy pielęgniarek cała kasta rządząca usiłuje żerować na tym, jaki jest charakter ich pracy i jaką odpowiedzialność ONE ponoszą, i szantażować ich tym. Wymuszanie na pielęgniarkach jednostronnego poczucia odpowiedzialności za dzieci, kiedy rząd nie czuje się w ogóle stroną (OJP!!!) to szczyt qrestva. Jak gdzieś wody nie było to tzw. premier tam pojechała, a zapaść organizacyjna w CZD to pretekst do wieszania psów na najsłabszym ogniwie całego systemu zdrowotnego, czyli pielęgniarkach. OBRZYDLIWE.
      • spanish_fly Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 08:34
        100/100
      • zona_glusia Re: Minister zdrowia i pielęgniarki CZD 01.06.16, 11:20
        anorektycznazdzira napisała:

>Wymuszanie na pielęgniarkach jednostronnego poczucia odpo
        > wiedzialności za dzieci, kiedy rząd nie czuje się w ogóle stroną (OJP!!!) to sz
        > czyt qrestva.
        Zwłaszcza, że CZD nie jest jednostką samorządową, bezpośrednio podlega pod Ministerstwo Zdrowia.
    • lusitania2 Re: Zandberg 01.06.16, 12:30
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,20163789,min-radziwill-powinien-zwracac-sie-do-pielegniarek-z-szacunkiem.html#BoxNewsImg
      brawo, panie Z!.
      • dyzurny_troll_forum Re: Zandberg 01.06.16, 12:37
        lusitania2 napisał:

> brawo, panie Z!.

Skrajny lewak opowiada, że socjalizm "nie ma prawa działać". Interesujące!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka