Dodaj do ulubionych

Olejowanie włosów

09.06.16, 14:49
Wybór ogromny. Trochę poczytałam ale mimo to niewiele wiem. Na początek myślałam kokosowym (bo do wykorzystania w kuchni, jakby się nie przyjął na włosach), ale to ma być rafinowany czy nierafinowany? Za każdą podpowiedź będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • katia.seitz Re: Olejowanie włosów 09.06.16, 15:30
      Ja od niedawna (około miesiąca) olejuję kokosowym nierafinowanym. Wsmarowuję nieco we włosy na noc, rano myję. Efekty super, włosy stały się bardziej błyszczące, gładsze, świetnie się rozczesują. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z ilością, bo poduszka się zatłuści big_grin
    • black-cat Re: Olejowanie włosów 09.06.16, 15:33
      Nierafinowany. Jezeli jednak farbujesz włosy to olejowania nie polecam. Farba złazi błyskawicznie.
    • afro.ninja Re: Olejowanie włosów 09.06.16, 17:29
      Ja lubie olejek ze slodkich migdałów. dobry jest z firmy fitomed.
    • kropkaa Re: Olejowanie włosów 09.06.16, 17:50
      Jest tylko jeden problem: włosy po olejowaniu wyglądają zgodnie z czynnością; jakby ktoś je olejem wysmarował.
      • pitupitt Re: Olejowanie włosów 09.06.16, 20:36
        Dlatego potem trzeba je umyć big_grin
        • kropkaa Re: Olejowanie włosów 09.06.16, 21:20
          Oczywiście zmycie oleju z włosów jest tak banalne jak odświeżenie czystych rąk. Po tych wszystkich nowinkach typu olejowanie włosów czy ocm wiem jedno - producenci kosmetyków to jednak nie jest fanaberia. Przeprosiłam się z nimi i skończyłam z tego typu idiotyzmami. OCM z mojej twarzy zrobiło coś, co now udało się żadnym kosmetyków.
          • jowita771 Re: Olejowanie włosów 10.06.16, 10:37
            Ja zaczęłam OCM od złego oleju, za drugim razem trafiłam, teraz oczyszczam twarz olejem z pestek winogron z dodatkiem rycynowego i jestem zadowolona. Ze smarowaniem twarzy olejem było podobnie, kupiłam chwalony przez wszystkich arganowy i to był niewypał, ale już olej z pestek malin moja skóra lubi.
          • madzioreck Re: Olejowanie włosów 08.07.16, 23:58
            kropkaa napisała:

> Oczywiście zmycie oleju z włosów jest tak banalne jak odświeżenie czystych rąk.

Jest. Zmywasz najpierw odżywką, a potem raz myjesz normalnie szamponem i gotowe. No chyba, ze sobie pół litra tego oleju wylałaś na głowę.
            • kropkaa Re: Olejowanie włosów 09.07.16, 18:58
              Po oleju moje włosy wyglądały jak po oleju. Koleżanka ten proceder kontynuuje i wygląda to po prostu jak tłuste włosy. Nie trzeba mnie przekonywać, mam zarówno dobry wzrok jak i lustro. Oczywiście koleżanka uważa, że wygląda super.
              • madzioreck Re: Olejowanie włosów 11.07.16, 13:27
                kropkaa napisała:

> Po oleju moje włosy wyglądały jak po oleju. Koleżanka ten proceder kontynuuje i
                > wygląda to po prostu jak tłuste włosy. Nie trzeba mnie przekonywać, mam zarówn
                > o dobry wzrok jak i lustro. Oczywiście koleżanka uważa, że wygląda super.
                >
                Ja Cię nie przekonuję, nie odpowiada Ci to nie stosuj, ale znam tyle osób, które stosują olejowanie, i sama swego czasu się w to bawiłam, i nikt nie miał tłustych włosów. To metoda pielęgnacji stara jak świat. Po prostu uważam, że coś zrobiłyście źle. Nie ten olej, za dużo, albo niedokładne umycie.
      • boo-boo Re: Olejowanie włosów 23.05.19, 13:36
        Może rycynowy. Każdy inny zmywasz bez problemu. Nigdy moje włosy po olejowaniu nie wyglądały jak tłuste - po zmyciu oczywiście. No ale trzeba nałożyć sensowną ilość, a nie pół butelki.
    • vivyan Re: Olejowanie włosów 09.06.16, 18:04
      Olejowanie jest super, o ile dobrze dobierzesz olej smile Na początek musisz określić porowatość włosów i próby zacząć od olejów z grupy zalecanej do włosów o danej porowatości. Akurat olej kokosowy potrafi zrobić niezłą miotłę z włosów wysokoporowatych (takie najczęściej są np. włosy rozjaśniane), więc można się nieźle zniechęcić. Poza tym czasem jest tak że olej teoretycznie nieodpowiedni dla danego rodzaju włosów akurat świetnie działa, więc trzeba po prostu poeksperymentować. Najlepiej zacząć od tego co masz w domu - moje włosy uwielbiają zwykłą oliwę z oliwek smile Szczegółowo (porowatość, rodzaje olejów) temat możesz zgłębić np. na tym blogu:www.wiedzmabloguje.com/, a tu znajdziesz bardzo przystępny podział olejów: www.alinarose.pl/2014/06/jaki-olej-do-olejowania-dla-wosow.html Popróbuj, bo warto smile
      • memphis90 Re: Olejowanie włosów 09.06.16, 19:38
        O, to już wiem czemu po kokosie miałam miotłę... big_grin
        • boo-boo Re: Olejowanie włosów 23.05.19, 13:38
          Ja mało, że miotłę to mi jeszcze rozjaśnił włosy.
      • klamkas Re: Olejowanie włosów 09.06.16, 21:40
        Zgadzam się. Z moich doświadczeń: określenie porowatości włosów nie poszło dobrze, bo z jednej strony się puszą, z drugiej nie nasiąkają wodą, a schną 100 lat. Ale wszystko zależy od temperatury i wilgotności powietrza (co oczywiste, dlatego te "testy" to pic na wodę).

Kokosowy solo - porażka. Kokosowy z arganowym - super. Arganowy solo - porażka. Lniany - rewelacja (chociaż ciężko się zmywa). Lniany z awokado - cud na cudami. Awokado solo - rewelacja.

Ogólnie - nierafinowanee zawsze są lepsze niż rafinowane.
        • jaskiereczka Re: Olejowanie włosów 10.06.16, 10:09
          Nasmarowałam się wczoraj kokosowym. Dziś zmyłam i czekam. Kiedy następne olejowanie ?

Mam jeszcze arganowy i Baby dream na rozstępy ponoć ma dobry skład. I tak teraz nie wychodzę z domu to wypróbujęsmile
          • klamkas Re: Olejowanie włosów 10.06.16, 21:51
            Ja latem robię 2 razy w tygodniu (mam jasne włosy i słońce je wysusza). A jak wiem, że tydzień ciężki i nie będzie czasu, to przeciągam byle jak olejem przed snem.
          • cichadziewuszka Re: Olejowanie włosów 09.07.16, 13:58
            Uważaj na baby dream, jeśli to ten dla kobiet w ciąży. Zostawia na ciuchach dziwny zapach, moje piżamy i pościel przesiąkły blee.
      • jowita771 Re: Olejowanie włosów 10.06.16, 10:40
        Ja się właśnie zastanawiam nad ta porowatością. Moje włosy są gładkie, miłe w dotyku, lubią byc przylizane niestety. To są chyba włosy niskoporowate, tak?
    • alfa36 Re: Olejowanie włosów 10.06.16, 13:01
      Mam rozjaśnione włosy. Czy w takim układzie warto olejować (któraś z Was napisała, ze na farbowane nie warto nakładać oleju).
      • daszutka Re: Olejowanie włosów 10.06.16, 13:13
        Warto. Rozjaśnione włosy są często przesuszone i łamliwe.
        Ja nakładam olejek ze słodkich migdałów na zmianę z kokosowym. Jak miałam bardzo suche używałam oliwy.
      • vivyan Re: Olejowanie włosów 10.06.16, 15:44
        Pewnie, że warto ! Zwłaszcza na farbowane włosy. Poczytaj tylko o właściwościach olejów i poszukaj takiego który posłuży ci najlepiej.
      • malgosia1283 Re: Olejowanie włosów 14.09.16, 12:40
        Warto!
        Ja mam ciemne włosy farbowane i stosuję olejek Dabur Amla, ale on wstępuje też w wersji dla włosów jasnych. Włosy są sprężyste i odżywione. Bardzo polecam!
        tulsi.pl/?s=olejek+amla+dabur
    • matyldatoja Re: Olejowanie włosów 08.07.16, 23:45
      Ja stosuję serię Kosswell Macadamia z olejkiem makadamia i jestem bardzo zadowolona z efektu!
      Przede wszystkim bardzo szybko i łatwo się wchłania, włosy są nawilżone i nie wyglądają na zniszczone   Samego olejku używam nawet w ciągu dnia, żeby włosy dodatkowo odżywić!
    • cichadziewuszka Re: Olejowanie włosów 09.07.16, 14:02
      Zacznij od tego co masz w kuchni. Moje włosy lubiły się z olejem ryżowym. Pamiętaj, po olejowaniu szampon bez sls.
      • konsta-is-me Re: Olejowanie włosów 09.07.16, 16:22
        Olej lniany jest genialny, ale to do wysokoporowatych, kreconych.
        Co do kokosowego to niewiem po co nierafinowany?
        Do jedzenie tak, ale na wlosy rafinowany lepszy (bardziej oczyszczony.
      • amsterdama Re: Olejowanie włosów 23.05.19, 16:51
        Możesz polecić jakiś szampon bez sls?
    • black_halo Re: Olejowanie włosów 09.07.16, 19:02
      U mnie swietnie sie sprawdzil arganowy. Nie wiem jakiej dlugosci masz wlosy, ja na swoje do pasa biore jakies 3-4 krople i przeczesuje lekko wilgotone wlosy. Efekty sa swietne.
    • ms.piggy Re: Olejowanie włosów 11.07.16, 14:19
      olejuje od ponad roku, włosy mam długie (tak trochę za zapięcie stanika - oczywiscie nie 75b smile) zdrowe, ładne smile do olejowania używam: olej z pestek winogron, rzepakowy, łopianowy z Green Pharmacy (ale czytając skład widzę, że to ściema).
      Po nałożeniu faktycznie wyglądam jak frytkownica, ale zaplatam warkocz i ide spać (poduszka do prania).
      Olejowanie uratowało moje włosy po burzy piaskowej w Dubaju, codziennym nurkowaniu w słonej wodzie, słońcu...
      Nigdy nie miałam problemu ze zmyciem, zmywam też szamponami z sls...a włosy, nieskromnie powiem, że mam jak z reklamy smile
      • zuzi.1 Re: Olejowanie włosów 14.09.16, 21:57
        Tylko ten nick...😁 ni przypial, ni przylatal😜
        • aszlan Re: Olejowanie włosów 15.09.16, 07:58
          Dzięki za ten wątek smile, natchniona Waszymi opiniami i rzeczowymi poradami m.in.vivyan, odwiedziłam jeszcze tę stronę www.anwen.pl/2013/09/rozne-sposoby-olejowania-wosow-i-nowa.html
          i zrobiłam wczoraj miks odżywki wygładzjącej+olej winogronowy+woda (1:1:1), efekt na moich rozjaśnianych wysokoporowatych włosach przeszedł moje oczekiwania smile; włosy lśniące, jedwabiste w dotyku, lekko "lejące się"
          Miksturę zmyłam po ok 2 godz.
          Mam jeszcze pytanie stosujących oleje, czy robicie to przed każdym myciem?
    • malgosia1283 Re: Olejowanie włosów 14.09.16, 12:14
      witaj, jeżeli olej kokosowy, to ten nierafinowany jest szlachetniejszy, ale ma bardzo intensywny (kokosowy zapach). Ja olejuję włosy olejkem Amla Dabur lub Khadi- olejowanie wymaga chwili czasu (olej trzeba zostawić na włosach ok. godziny), ale naprawdę warto .
      poniżej przesyłam Ci linki do tych olejków:
      Olejek Amla Dabur występuje w wersjach dla różnych kolorów włosów, ja akurat mam ciemne, ale jest też do jasnych:
      tulsi.pl/?s=olejek+amla+dabur
      tulsi.pl/produkt/olejek-do-wlosow-amla-210-ml-khadi/
    • memphis90 Re: Olejowanie włosów 14.09.16, 15:31
      A ja ostatnio spróbowałam sezamowego, bo taki miał niby pasować do moich włosów. Wzięłam nierafinowany. Efekt- pachniałam jak wok i ten zapach nie chciał odpuścić uncertain
    • s_o_n_i_a_456 Re: Olejowanie włosów 04.04.19, 16:02
      Jestem po testach jamajskiego olejku rycynowego, ale na brwi i rzęsy i tu się sprawdziło jedno opakowanie bardzo dobrze. Czy któraś z dziewczyn próbowała olejować nim włosy, zakola i czy działa tak samo na porost jak w przypadku brwi i rzęs?
    • misia7791 Re: Olejowanie włosów 23.05.19, 12:39
      Arganowy jest znakomity, używam Moroccanoil i jestem bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka