paszczakowna1 13.06.16, 08:08 Człowiek urządzający strzelanianę w klubie dla gejów to dzicz. Zgadzam się. A co powiemy na polskich fanów tego zamachowca? (Wyedytowali notkę gdy podano informację, ze strzelał Afgańczyk z pochodzenia, ale można sprawdzić historię edycji) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lauren6 Re: Dzicz? 13.06.16, 08:11 Twierdzisz, że chrześcijaństwo to taka sama dzicz co islam? Mocne. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Dzicz? 13.06.16, 08:16 lauren6 napisała: > Twierdzisz, że chrześcijaństwo to taka sama dzicz co islam? A może odniesiesz się to wpisu Twoich ulubionych prawicowych chłopców? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Dzicz? 13.06.16, 08:20 Zacytowali chrześcijańską Biblię. Co to znaczy niech każdy sam sobie dopowie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dzicz? 13.06.16, 08:23 A nie sądzisz, że wybór akurat takiego cytatu w akurat takich okolicznościach jest, delikatnie rzecz ujmując, niestosowny? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Dzicz? 13.06.16, 08:24 lauren6 napisała: > Zacyowali chrześcijańską Biblię. Co to znaczy niech każdy sam sobie dopowie. Jak widać Biblię też da się użyć jako narzędzie nienawiści i przemocy. Dlatego Twoje bagatelizowanie problemu jest dowodem lekkomyślności. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Dzicz? 13.06.16, 08:45 Nota bene, jak sama nazwa wskazuje, chrześcijanie to ci, którzy żyją według nauczania Chrystusa. Chrystus "postawił na głowie" nauczanie ze Starego Testamentu. Co tydzień opętane religijnie "geniusze" mają okazję wysłuchać czytań ze Starego Testamentu skontrastowanych z czytaniami na podobny temat z Nowego Testamentu. Tylko że biedaczkom już pary (tudzież możliwości intelektualnych) nie wystarcza na zrozumienie tego, w co deklarują, że wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Dzicz? 13.06.16, 10:26 > Jak widać Biblię też da się użyć jako narzędzie nienawiści i przemocy. No właśnie - da się. Jednak jedni mordują z Koranem na ustach, drudzy co najwyżej zacytują sobie Biblię i pójdą w kontrmanifestacji do Parady Równości. Nikogo nie rozstrzelają, nikogo nie ukamieniują, ani nie powieszą. Religia katolicka jest bardzo mocno zakorzeniona w Polsce, ale nie słyszałam, żeby ktokolwiek chciał u nas - wzorem krajów islamskich - karać za homoseksualizm śmiercią. Tym właśnie się różni DZICZ od osób o konserwatywnych poglądach, którzy żyją w cywilizowanym kraju i sami są cywilizowanymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Dzicz? 13.06.16, 10:33 lauren6 napisała: > No właśnie - da się. Jednak jedni mordują z Koranem na ustach, drudzy co najwyż > ej zacytują sobie Biblię i pójdą w kontrmanifestacji do Parady Równości. Nikogo > nie rozstrzelają, nikogo nie ukamieniują, ani nie powieszą. Nie ukamienują? Jak skopią na śmierć to ok bo 'nie ukamienowali'? > Tym właśnie się różni DZICZ od osób o konserwatywnych poglądach, którzy żyją w > cywilizowanym kraju i sami są cywilizowanymi ludźmi. Prawicowi chłopcy cywilizowani? Ci co rzucają kamieniami w policję? To jest Twoja deficjencja 'ucywilizowania'? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dzicz? 13.06.16, 11:32 A jakby to Wasza matka była? Podaj zakatowanego na śmierć przez polskie katolickie bojówki choćby jednego geja (albo lesbijkę) lub zamilknij na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Dzicz? 13.06.16, 21:08 www.cda.pl/gry-online/show/zabij_peda%C5%82a/p3 Tak, wiem, to tylko gry... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dzicz? 13.06.16, 21:35 Nie wiem czy gorsza jest "Zabij szefa" czy "Zabij pracownika". I to na 20 sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: Dzicz? 13.06.16, 08:53 Zacytowali Księgę Kapłańską, czyli prawo Mojżesza Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Dzicz? 13.06.16, 10:29 Tylko Izrael uznaje małżeństwa jednopłciowe zawarte za granicą, a parada LGBT w Tel Avivie hucznie odbywa się co roku. Polska odmawia wydawania odpisów aktów urodzenia jeżeli istnieje podejrzenie że mogłyby służyć do zawierania jednopłciowych małżeństw za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: Dzicz? 13.06.16, 21:47 "Polska odmawia wydawania odpisów aktów urodzenia jeżeli istnieje podejrzenie że mogłyby służyć do zawierania jednopłciowych małżeństw za granicą" A jakim prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dzicz? 13.06.16, 21:52 Smaczneś, samoś i w lesie. Zjedli niebawem. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Dzicz? 13.06.16, 08:17 To chyba oczywiste? Jeśli ktoś na informację o pomordowanych gejów wrzuca taki cytat, to znaczy, że jego chrześcijaństwo jest dokładnie taką samą dzicza jak radykalne odmiany Islamu. I tym bym się przejmowała, bo ci ludzie są u nas w kraju, działają wśród młodzieży i ostatnio promuje ich polski rząd. Jest to raczej wiekszy problem niż to, co robią muzułmanie tysiace kilometrów stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dzicz? 13.06.16, 08:17 A co ma do tego chrześcijaństwo? Znikoma liczba wyznań chrześcijańskich (i żadne duże, a nawet średnie czy niewielkie) interpretuje ST dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dzicz? 13.06.16, 08:38 Co "da się" i jaki to ma związek z moją wypowiedzią? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Dzicz? 13.06.16, 10:27 Da się nie interpretować pisma świętego dosłownie. Dlaczego większość chrześcijan to robi, a islamiści mordują w imię własnej religii? Dalej chcecie polemizować z owym trafnym określeniem problemu: dzicz? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Dzicz? 13.06.16, 10:30 lauren6 napisała: > Da się nie interpretować pisma świętego dosłownie. Dlaczego większość chrześcij > an to robi, a islamiści mordują w imię własnej religii? A to 'większość' muzułmanów morduje w imię własnej religii? Czemu porównujesz całość wyznawców jednej religii do ekstremistów drugiej? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Dzicz? 13.06.16, 12:00 W wielu krajach islamskich homoseksualizm jest prawnie karany śmiercią. Pokaż mi kraj chrześcijański, który tak robi. Wobec tego całe kraje takie jak Sudan, Arabia Saudyjska, Iran to są ekstremiści, bo obowiązuje w nich takie, a nie inne prawo? Czy całe kraje to jest margines danej religii? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dzicz? 13.06.16, 16:28 Dodam jeszcze, że w Polsce (także w ciemnych wiekach) homoseksualizm prawnie nigdy nie był karany (mimo, że w innych europejskich krajach było z tym różnie). Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dzicz? 13.06.16, 10:49 Ależ większość muzułmanów też nie interpretuje dosłownie! Może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale islam bynajmniej nie jest jednorodny. A na załączonym obrazku masz takich "chrześcijan", którzy mord co najmniej pochwalili. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dzicz? 13.06.16, 11:09 i pewnie bardzo żałują że nie mogą tego samego zrobić w Polsce np. No dobra, może by nie strzelali ale po mordzie każdy by chętnie jakiemuś gejowi czy lesbijce dał. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dzicz? 13.06.16, 11:34 wiesz, ja sie nie podniecam tym kto z kim śpi i jaki seks uprawia. A nasi szanowni panowie narodowcy i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Dzicz? 13.06.16, 21:12 to, że nie interpretuje Starego Testamentu dosłownie to jedno to, że interpretuje Nowy Testament dowolnie to drugie nie wiem co gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Dzicz? 13.06.16, 08:15 Zaraz się dowiesz, że to "tylko" słowa a przecież tamten zabił! Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Dzicz? 13.06.16, 08:18 Dowiedziałam się, że wszystko jest OK, bo to chrześcijanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dzicz? 13.06.16, 08:48 Jak chrześcijanie zaczną dokonywać zamachów terrorystycznych to wtedy zajmiemy się tym problemem. Na chwilę obecną problemem jest islam. Najpierw gasi się pożar. Obecnie pożarem jest islam, nie chrześcijanie, nie świadkowie Jehowy ani nie Młodzież Wszechpolska. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Dzicz? 13.06.16, 08:56 Nie kaznodziej. Nie gasi się pożar, ale dba się, aby nie wybuchł ze zwielokrotnioną siłą. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dzicz? 13.06.16, 09:00 Tak, jeżeli nie ma pożaru to dba się o to by nie wybuchł. Ale jeżeli pożar już trwa i to w wielu miejscach to gasisz, a nie przyglądasz się jak trawi bezkarnie wszystko dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Dzicz? 13.06.16, 08:49 Bo to są słowa, a tamten zabił. Wszelkie przejawy radości z czyjegoś nieszczęścia są obrzydliwe, a takie, jak powyżej, niebezpieczne i nawet karalne. Ale to dalej jest przełamanie zupełnie innego tabu niż zabicie kogoś. I trzeba uważać, żeby pilnując się, aby nie lekceważyć słów, nie popaść w drugą przesadę i nie lekceważyć czynów. Nie ma co się spinać i dowodzić, że mamy rację i nic się nie dzieje. Też nie podzielam paniki antyuchodźczej ani przeświadczenia, że każdy muzułmanin czyha na moje życie. Natomiast nie da się ukryć dwóch rzeczy. Człowiek urodzony i wychowany na Zachodzie, od dziecka uczony tolerancji, wybrał zupełnie inną ideologię i nie jest to jednostkowy przypadek. A jego czyn został ochoczo zaakceptowany przez ISIS, podpisali się pod nim, chociaż mam wątpliwości, czy rzeczywiście zorganizowali - wchłaniają ludzkie frustracje, chcą, żeby muzułmanie byli uważani za niebezpiecznych. Nie można w imię tolerancji wobec muzułmanów lekceważyć ISIS, nie można porównywać poziomu zagrożenia, jakie stanowi Młodzież Wszechpolska z poziomem zagrożenia, jakie stanowi ISIS. Moralnie, z punktu widzenia jednostki to wszystko jedno, kogo nienawidzisz i z jakich pobudek, ale z punktu widzenia bezpieczeństwa innych ludzi, to jednak nie jest wszystko jedno, czy stoi za tobą wielka organizacja z wielkimi pieniędzmi czy grupa łysych. Zwłaszcza, że mechanizm może się powtórzyć i to całkiem szybko, pod grupę łysych też lada moment może się zacząć podpinać jakaś większa organizacja. Trzeba badać mechanizm, a nie zacierać go, zastanawiać się, jak młodzi ludzie dają się wciągać w groźne ideologie. Z jakiegoś powodu islam został wybrany jako nie wiem - nosiciel? żywiciel pośredni? Można w imię uniknięcia islamofobii udawać, że to przypadek, a można wnikać, skąd się to bierze, żeby nie powtórzyło się gdzie indziej. Nie sądzę, żeby ISIS szczerze pragnęło rządów muzułmańskich na świecie - po prostu przepranie mózgu jest tańsze i skuteczniejsze niż budowanie armii najemników. Prawdę mówiąc, trochę mnie szokuje, jak mało ludzi zastanawia się nad rzeczywistymi celami tej organizacji - wiadomo, że skoro są w to pakowane wielkie pieniądze, to prawdopodobnie chodzi też o wielkie pieniądze, ale jaki jest mechanizm? Ale nie ma co ukrywać, że używają islamu, nie ma co w imię tolerancji religijnej ignorować rzeczywistości. Bo to jest pozwalanie, aby radykałowie po obu stronach dyktowali nam sposób rozmowy - albo jesteś z nami albo przeciw nam, albo jesteś z Orbanem albo uważasz, że nie ma żadnego zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Dzicz? 13.06.16, 09:04 >Człowiek urodzony i wychowany na Zachodzie, od dziecka uczony tolerancji, wybrał zupełnie inną ideologię i nie jest to jednostkowy przypadek. W o?ólności masz rację, ale w tym szczególnym przypadku bym polemizowała. Stany mają "tradycję" tego rodzaju zamachów. Widzisz (poza religią sprawcy) jakieś znaczące różnice? en.wikipedia.org/wiki/Colorado_Springs_Planned_Parenthood_shooting Tu bym powiedziała, że ten zamachowiec wpisał się (i wyborem środków, i celu) w lokalny trend. >Zwłaszcza, że mechanizm może się powtórzyć i to całkiem szybko, pod grupę łysych też lada moment może się zacząć podpinać jakaś większa organizacja. To już się dzieje. "Łysi" są antyunijni i po części anty-NATO (Ruch Narodowy). Łatwo sie domyśleć, pod wpływem jakiego kraju. >rawdę mówiąc, trochę mnie szokuje, jak mało ludzi zastanawia się nad rzeczywistymi celami tej organizacji - wiadomo, że skoro są w to pakowane wielkie pieniądze, to prawdopodobnie chodzi też o wielkie pieniądze, ale jaki jest mechanizm? Jak na razie, na oko największymi wygranymi z działalności ISIS są Rosja i Turcja. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Dzicz? 13.06.16, 09:09 Wybór środków był lokalny, ale wybór ofiar już nie - większość amerykańskich shootings było na tle osobistych porachunków względnie uogólnionych w szkole/ miejscu pracy, drugie pod względem liczebności to przypadkowe miejsca publiczne, bardzo nieliczne dobierały ofiary z przyczyn ideologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Dzicz? 13.06.16, 08:39 Ja tam religioznawcą nie jestem, ale wydaje mi się że tekstem określającym podstawy wiary chrześcijańskiej jest Nowy, a nie Stary Testament. A w Nowym stoi jak byk "miłuj bliźniego swego itd". Nie wiem do końca jakie jest miejsce Starego w doktrynie chrześcijańskiej, ale jest to tekst przedstawiający raczej historię niż prawo, więc odwoływanie się do niego to jakieś nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Dzicz? 13.06.16, 11:10 w Starym też. Jezus po prostu go przytoczył. Ostatecznie był rabinem i znał go świetnie Zajrzyj choćby do Księgi Powtórzonego Prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Dzicz? 13.06.16, 21:12 17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. 20 Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. MT V, 17-20 Odpowiedz Link Zgłoś
wiem-1 Re: Dzicz? 13.06.16, 21:54 Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. 22 A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego. Mt.5(21-22) 43 Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził. 44 A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. 46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? 47 I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? 48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski Mt5(43-48) zla.m,jakże nierozważnie jest przytaczać Słowo Boże wyrwane z kontekstu. Nie zaprzeczysz chyba, że w odniesieniu do treści przytoczonej przeze mnie brzmi już zupełnie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Dzicz? 13.06.16, 23:35 I cóż stad, że następnie zacytował przykazania, trudno, żeby całość powtórzył. A wyraził się jasno - ani jedna kreska z Prawa, a nie "te kawałki, które wam wskażę" Takiego masz Boga, mam nadzieję, że oddzielasz talerze mięsne od mlecznych? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dzicz? 13.06.16, 08:50 Żenujące, że cytatem z Biblii niektóre fanki "otwartości" będą się jarać bardziej niż zabiciem 50 młodych osób i olbrzymią tragedią rodzin zabitych. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Dzicz? 13.06.16, 08:56 kaz_nodzieja napisał(a): > Żenujące, że cytatem z Biblii niektóre fanki "otwartości" będą się jarać bardzi > ej niż zabiciem 50 młodych osób i olbrzymią tragedią rodzin zabitych. "Jaranie" się śmiercią 50 ludzi jest objawem poważnych problemów psychicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Dzicz? 13.06.16, 09:02 Bo to jest konkurs dziś na forum: kto będzie się bardziej i czym jarał. Wygrałeś i nie byłeś sam na mecie. Z ofiarami to nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: Dzicz? 13.06.16, 08:58 Abstrahując od przekazu, moim zdaniem urocze jest podpisywanie się przez Młodzież Wszechpolską słowami żydowskich świętych ksiąg Może następnym razem jak nasz złota, prawicowa młodzież spali kukłę Żyda na rynku, przypomni sobie, że tak w zasadzie wszyscy, na których słowa się powołują, byli Żydami? Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Dzicz? 13.06.16, 09:05 A potem spikną się z Netanjahu (Unia be, USA jeszcze gorzej, Rosja phi!) i historia zatoczy piękne koło. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dzicz? 13.06.16, 11:03 A co powiemy na polskich fanów tego zamachowca? Ja powiem, że po pierwsze fanatyczni wyznawcy wszelkich ideologii w gruncie rzeczy są do siebie bardzo podobni. A po drugie - od jakiegoś czasu coś dziwnego obserwuję u Ciebie paszczakówna; odjeżdżasz imo w kierunku fanatyzmu właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Dzicz? 13.06.16, 21:17 >A po drugie - od jakiegoś czasu coś dziwnego obserwuję u Ciebie paszczakówna; odjeżdżasz imo w kierunku fanatyzmu właśnie uncertain Dzięki za troskę. Buziaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Prawicowi chłopcy na paskach zawsze mieli 13.06.16, 18:56 gott mit uns. Paski się tylko zmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: Prawicowi chłopcy na paskach zawsze mieli 13.06.16, 21:28 livia.kalina napisał(a): > gott mit uns. Paski się tylko zmieniają Teraz są tęczowe? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Prawicowi chłopcy na paskach zawsze mieli 13.06.16, 21:33 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś