taki-sobie-nick 30.06.16, 18:57 ile kosztuje? Na pewno mnie nie stać, ale przynajmniej odreaguję. Sama się rozwijam, aczkolwiek powoli i, jak sądzę, niezbyt efektywnie- talentu nigdy nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sfornarina Re: Indywidualny projektant ubrań 30.06.16, 22:05 Duzo. Indywidualnie szyty garnitur ze sredniej polki materialow to ponad $2k... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Indywidualny projektant ubrań 30.06.16, 22:10 sfornarina napisał(a): > Duzo. Indywidualnie szyty garnitur ze sredniej polki materialow to ponad $2k... > Ale ja mówię o projektowaniu, nie o szyciu, primo. Secundo, baba jestem. Tertio, mowa o Polsce i nie o ubraniach formalnych. Quattro, czy można by pisać "tysięcy" albo "tys." zamiast "k."? To się już tak przyjęło, że niektórzy w necie formułują wypowiedzi "na imprezie było 7k uczestników". Gdzieś (chociaż nie wiem, czy to Warszawa) wyszło mi, że 200 zł za strój (czyli np. kostium/spodnie/kurtka). Nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 09:02 Ale co ci w "k" przeszkadza? Mow sobie ze to skrot od "kola" Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Indywidualny projektant ubrań 30.06.16, 23:22 kiedyś potrafiła to krawcowa ;P moja babcia np. moja Mama ma jeszcze taką, 92letnią i nadal czynną zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Indywidualny projektant ubrań 30.06.16, 23:30 mamusia1999 napisała: > kiedyś potrafiła to krawcowa ;P Krawcowa, jako taka, nadal potrafi uszyć, a co poniektóra także skonstruować ubranie. Tylko to są DWIE RÓŻNE RZECZY, a ja piszę o jeszcze innej. Uszyć = uszyć. Skonstruować - zrobić wykrój na konkretną delikwentkę. Zaprojektować = wymyślić ciuch. Łapiecie różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 00:23 Ja umiem i juz projektowalam Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 00:42 Jesli chodzi co o projektowanie odzieży, to tego nie robi krawcowa, tylko projektant i to kosztuje kupę forsy, patrz pokazy mody, autorskie kolekcje itp. Krawcowa to na ogół rzemieślnik, nie artysta. Jesli jakas "krawcowa" zajmuje się projektowaniem odzieży to raczej nie szyje dla Kowalskiej tylko, co najwyżej, dla osób publicznych, za grubą kasę. Albo na skale przemysłową, nie wiem za jaką kasę. Zresztą oni też ściągaja ile wlezie bo pamietam dokladnie, że kiedyś chciałam kupić spodnie z Quelle. Niestety przeoczyłam swój rozmiar. I jakiś czas później identyczne spodnie, co do wszystkich szczegółów, znalazłam w polskim sklepie internetowym, odłaszającym się jako 'grupa młodych projektantów". Spodnie kupiłam. Oczywiście, mowa faktycznie o projekcie a nie byle czym. Pamietam, że moja mama (krawcowa) też "projektowała". Przychodzila do niej np. sąsiadka o wadze ok. 100 kg, zeby mama uszyła jej sukienke. "jaką" "ładną" No to mama szyła namiot, z kieszonka lub bez, z patką lub bez, krótszą lub dłuższą. Na ulicy co druga otyła kobieta miała na sobie taką sukienkę - namiot. Wszystkie były zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 00:55 kamunyak napisała: > Jesli chodzi co o projektowanie odzieży, to tego nie robi krawcowa Właśnie to tłumaczyłam na forum. 200 zł od ciucha to było w Mławie. U nas pewnie więcej, haha. Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 15:15 Jeśli ubranie jest niepowtarzalne, tuszuje mankamenty czyjejś sylwetki, a podkreśla atuty, to cena nie wydaje mi się wygórowana. Rozumiem, że projektuje wg faktycznych wymiarów? BTW, wiem, że to nie to samo, ale koleżance krawcowa z rodziny szyła garsonki i garnitury na miarę. Dziewczyna wyglądała rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 15:31 >Rozumiem, że projektuje wg faktycznych wymiarów? BTW, wiem, że to nie to samo, ale koleżance krawcowa z rodziny szyła garsonki i garnitury na miarę. Dziewczyna wyglądała rewelacyjnie. każdy krawiec szyje na konkretną sylwetkę więc jeśli dziewczyna była w miarę szczupła to wygladała rewelacyjnie. Żadna krawcowa nie ukryje 100 kg wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 15:31 Ja właśnie miałabym większe zaufanie do dobrej krawcowej/konstruktorki niż do projektanta. Papier przyjmie wszystko. Nawet najbardziej wymyślne pomysły. Część rysunków projektantów to artystyczne interpretacje kobiety często z dziwacznymi proporcjami. prosze - mamy tu znane nazwisko. Projektant projektuje dla wyidealizowanej kobiety - dlatego modelki wyglądają jak wyglądają. A życie mamy gdzie indziej. Prawdziwą praktyczną robotę wykonuje dopiero konstruktorka/krawcowa. Która z efemerycznej wizji robi coś realnego pasującego do normalnego ciała. Pamiętam amerykańskie Project Runaway - ci ludzie szyli tam z opon, liści, chusteczek higienicznych czy dachówek. A jak przyszło do ubrania normalnej kobiety ze wszystkimi jej niedoskonałościami to pojawiał się straszliwy problem i okazywało się że prawie nie da się. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 10:18 Wiem, że są osoby, które projektują (po akademii, więc artyści ) i szyją na indywidualne potrzeby, dla zwykłej (no może w miarę dobrze sytuowanej ) kowalskiej, a nie dla celebrytów. Ale ile biorą, to nie wiem. Dalsza znajoma się tym zajmuje, na tyle dalsza, że pytać o stawki, skoro nie chcę póki co nic zamawiać, nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 10:20 A jak naprawdę jesteś zainteresowana, to mogę na priw wysłać namiar. Sama się zapytasz o cenę Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Indywidualny projektant ubrań 01.07.16, 15:15 Tyle warty ile warte nazwisko im wieksza slawa projektanta tym wieksza kasa za projekt. To jest logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś