Dodaj do ulubionych

Bałagan w pieniądzach

04.08.16, 16:17
Nie wiem na ile jest to poważny problem, a na ile wymysł, ale mam dokładnie 4 konta bankowe w 4 różnych bankach. A teraz okazuje sie, z panuje na nich rozgardiasz i część gotówki ulokowana jest w jednym banku, a pozostała wala sie po 3 bankach, bez ladu i składu.
Te 3 banki miały takie założenie, ze jeden jest reliktem czasow, gdy bankowość w ogóle sie rodzila, drugi jest efektem tanich przelewów i bankowości elektronicznej, trzeci - lokat, a 4 wyjmowania pieniędzy z niego, bo jest pod domem.

3 są bezpłatne, a ostatni zrobił się płatny (na razie 1 zl na miesiąc, ale opłaty lubią rosnąc, a kto za tymi zmianami regulaminowymi nadarza), tyle, ze jest mi najwygodniej z niego wyjmować pieniądze i to bez opłat za wyjęcie.

Czyli krotko: BZWBK, Mbank, ING i getinbank..
Ostatni zostaje, mimo nowej oplaty 1 zł, Mbank też, ING-najgorszy z najgorszych. BZWBK jest blisko, bank tez beznadziejny.

I teraz tak tych bytów jest zbyt wiele, sa pod-konta, lokaty w mbanku, lokaty w Getinie, pieniadze w bzwbk, w Ing jakies resztki.
Jak to sie ma do oszczedzania i panowania nad rozgromioną gotówka?
Tak naprawde ograniczyłabym to cale towarzystwo do 3, najchętniej do 2, ale kazdy bank jest na inny cel i nie wiem jak je pogodzic..

Ogolne pytanie brzmi, czy tez macie pieniadze w wielu bankach, gdzie nawet nie wiecie ile tam jest, bo po prostu trzeba sie dowiedziec tego w oddziale, a wiadomo jak sie tam wejdzie to proponuja herbate z kawą i odwodzą od zamknieca trefnego konta, przyklad ING.
Obserwuj wątek
    • berber_rock Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 16:24
      Nie.
      Ale za to w domu zidentyfikowalam walute: libanska, omanska, tajska, norweska, iranska, wietnamska, malezyjska, birmanska, USD, marokanska, i licho wie co jeszcze ...

Wszystko razem pewnie nie zlozy sie nawet do 100 EUR. Nie wiem, co z tym zrobic.
      • peonka Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 16:27
        Wrzuć na lotnisku do tych wielkich skarbonek.
      • asia_i_p Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 16:53
        Jak w monetach, to naszyjnik? Tylko to chyba nielegalne.
    • alpepe Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 16:25
      mam konto w ING chyba jeszcze od czasów, kiedy to był Bank Śląski. Jeść nie woła generalnie, mam darmowe, do płacenia podatków i np. zakupów internetowych ok. Interfejs zrobiony pod smartfona mi się nie podoba, ale przyzwyczaję się kiedyś. Mam tam też konto OKO, ostatnio siedziało tam ze 30 groszy, wolę nie mieć procentów, niż płacić podatek. Jestem zadowolona, ale nie mieszkam w Polsce i konto jest mi potrzebne może ze 2 razy w miesiącu.
    • peonka Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 16:26
      Nie, nie mamy tak. Mamy pieniądze w 4 bankach w 3 krajach, do każdego konta dostęp online.
      Szczerze to nie rozumiem, że każdy bank jest do innego celu... To znaczy, że jak w jednym są przelewy za 50gr a w innym za darmo to otwierasz kolejne konto? A gdzieś lokata o 0.05 procent lepsza, to tam niesiesz pieniądze? Bo inaczej to nie wiem.
      My tylko jeden bank mamy z musu, tam gdzie jest kredyt. Resztę sami wybraliśmy, ale jak napisałam, po jednym w każdym kraju, i jakos dajemy radę.
      • rewelina Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 16:33
        Tak, tam gdzie lepsze warunki, tam korzystam.
        Np. get mial dobre lokaty, mBank przelewy i bankowość oraz różne opcje porządkujące np. ile na co wydalam, gdzie, kiedy, przelewy wychodzące.., bzwbk byl blisko i stąd wybieram sobie kase przelaną z mBanku (nie potrzebuje gotówki do wydatków), a Ing to pozostałość (nie wiem tylko czy nie podalam tego numeru do przelewu komus..), ale w tej chwili moje główne konto to mBank od jakis 8 lat)..

Nie, nie zdecyduje sie na kartę. Nienawidzę pinów, kodów itp.. i pilnowania torebki, gdy wychodzę.
    • aurinko Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 16:39
      Mam konta w dwóch bankach. W jednym są nietykalne pieniądze i na to konto przelewam co kilka tygodni większe oszczędności, które "ciułam" na subkoncie w drugim banku. W tym drugim banku mam konto prywatne i konto firmowe oraz karty. Konto prywatne i firmowe mają po 3 subkonta służące do konkretnych celów - na prywatnym mam ogólne konto do bieżących wydatków (zakupy, rachunki, tu przelewam z firmowego swoją "pensję"), subkonta dzieci (przelewam im 500+, wplacam ich gotówkę którą dostają od rodziny z różnych okazji, odkładają sobie np za sprzedaż zabawek których już nie chcą itp), subkonto na które przerzucam nadwyżki z każdego miesiąca. Na firmowym - konto główne dla klientów detalicznych i do opłat i wydatków firmowych, subkonto dla klientów hurtowych, subkonto na nadwyżki. I to mi w zupełności wystarczy, do konta gdzie trafiają nietykalne oszczędności nie mam karty ani dostępu online, całą resztę mam w zasięgu wzroku za jednym logowaniem. Bardzo wygodne, praktyczne i pozwala swobodnie kontrolować wszystko co trzeba.
    • klamkas Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 16:50
      Dlaczego trzeba się dowiedzieć w oddziale? Wystarczy mieć konto internetowe.
      • rewelina Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 16:55
        Nie mam konta internetowego. Systematycznie im odmawiałam. Nie w ING. A zamknąć sie internetowo go nie da.
        • klamkas Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 17:01
          To co cię tam trzyma? Udzielę ci światłej rady: idź do banku, zabierz kasę, zamknij konto. Dziękować nie musisz wink.
          • alpepe Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 17:03
            nie byłoby pasjonującego wątku, nie narzekaj
        • peonka Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 18:23
          A dlaczego? Moja mama ma konto internetowe w ING i nie narzeka, ale moze o czymś nie wiemy?
        • milka_milka Re: Bałagan w pieniądzach 05.08.16, 03:50
          W ING jest bardzo dobry dostęp on-line (stara wersja). Generalnie uważam ING za dobry bank. Czemu narzekasz?
        • verdana1234 Re: Bałagan w pieniądzach 05.08.16, 07:14
          Oczywiście że da się zamknąć konto ing z poziomu bankowości elektronicznej!
          • wuika Re: Bałagan w pieniądzach 05.08.16, 07:19
            Tylko trzeba mieć dostęp do wersji online smile
    • iwoniaw Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 17:13
      Ogolne pytanie brzmi, czy tez macie pieniadze w wielu bankach, gdzie nawet nie
      > wiecie ile tam jest, bo po prostu trzeba sie dowiedziec tego w oddziale

Nie, zdecydowanie nie. Doskonale wiemy, ile i gdzie oraz w jakiej formie (ROR, lokaty, inne produkty) mamy pieniędzy i w każdej chwili możemy to sprawdzić online.
    • wuika Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 17:14
      Tak, mam cztery konta, z których korzystam. Dwa, z których nie korzystam nagminnie. Konto główne - do pensji, opłat, kredytu. Jeden, który był do kont oszczędnościowych i karty kredytowej (akurat się stamtąd wynoszę). Trzeci do zakupu funduszu, bo kiedy zakładałam, tylko tam był bezproblemowy i bezprowizyjny zakup funduszy inwestycyjnych. Czwarte konto w banku do drugiego kredytu hipotecznego. I stareńkie od lokat - olałam, bez opłat, zamknie się samo niedługo. I jedno, też od lokat. Większą kasę przerzucamy tam, gdzie akurat jest promocja na lokaty / konta oszczędnościowe / coś tam, bo zazwyczaj chodzi o 'nowe środki'.

Łącznie będzie więc sześć banków, jakoś to ogarniam. Nie powiem Ci dokładnie do złotówki (nawet nie do setek), gdzie jest ile kasy, ale panuję nad tym, pieniądze nie leżą na kontach osobistych, tylko oprocentowanych, spłaty się robią, etc.
    • bywalec.hoteli Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 18:08
      Warto rozdzielić kasę która sobie oszczedzasz od tamtej na bieżące wydatki na różne konta że względów bezpieczeństwa
      • rewelina Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 18:22
        Ja mam ten problem, ze kasa mi sie mnoży i rozsadza te konta, które mają być akcesoryjne w stosunku do oszczędnościowego.
        Część dostaje z Ośrodka do reki, pocztą, część przychodzi na konto przelewem, inna część to zakładanie pieniędzy za innych i wpłacanie mi oddanych na inne konto w banku, które miało być przechodnie i na drobne wydatki, a zebrało kilka tysięcy z tego oddawania..
        Dodatkowo prawie nie wydaje, wydaje mało, więc szybko się zbiera, a ze mam naturę dusigrosza, to z małych kwot robią sie ''lokatowe''. Załatwię sprawę z ING, bo ich nie lubię.
        • iwoniaw To straszne! :-D Współczujemy Ci wszystkie! 04.08.16, 18:25
          rewelina napisała:

> Ja mam ten problem, ze kasa mi sie mnoży i rozsadza te konta

Okropne. Jak żyć?! Współczuję Ci bardzo!

big_grin big_grin big_grin
          • wuika Re: To straszne! :-D Współczujemy Ci wszystkie! 04.08.16, 18:26
            Te konta teraz takie zabite są przez te pieniądze suspicious
        • cosmetic.wipes Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 19:47
          Jak się dusisz pod naporem aktywów, to ja ci chętnie ulze. Podać nr rachunku? big_grin
    • issa-a Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 18:20
      mam 1 bank a w nim 3 konta ale coraz bardzie ten bank mnie denerwuje.
      Opłaty za prowadzenie konta ok. 8 zł, % beznadzieje, nie wiem nawet czy nie ujemne, po ostatnich podwyżkach (czyli oplata za prowadzenie konta wyższa od oprocentowania), muszę sie przyjrzeć.
      Niby porządek w finansach jest, wiem gdzie, co, dlaczego, ale za to czuję się cyckana przez bank. W końcu oni obracają moją gotówką (czyt. zarabiają) a ja jeszcze do tego dopłacam albo, co najwyżej, wychodzę na 0 - po podwyżkach w maju, wcześniej było jeszcze jak cię mogę.
      Nie wiem, też muszę się zastanowić.
    • ofelia1982 Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 18:24
      Uciekaj z getinu.
      I zawsze mnie rozczulalo zakładanie kilku kont " na różne cele". Jakby sobie nie można bylo podzielić w ramach jednego banku na podkontach albo z ołówkiem w reku
      • rewelina Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 18:34
        uciekać, dlaczego?
    • koronka2012 Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 19:39
      Mam niestety tak samo, co jest niejako wymuszone sytuacją.

Jak już sobie uprościłam życie ograniczając ilość kont do 2, to ING zlikwidowało darmowe bankomaty, i musiałam otworzyć kolejne. Z ING jestem w sumie zadowolona (pomijając te ostatnie zmiany) i na razie nie będę go chyba likwidować.

Z kolei konto podstawowe, na które wpływa pensja jest totalnie badziewne, i korzystam z niego tylko na tyle, żeby nie ponosić opłat. Mam ciąg zleceń stałych, które zasilają konta, których używam.
      Czego nie wydam to się odkłada, nie wydaję tyle, żeby zabrakło, więc nie mam ciekawości stale sprawdzać ile jest na koncie. A lokaty zakładam tam gdzie dają lepsze warunki, bez zakładania konta.
    • fifiriffi Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 22:45
      jak mozna nie wiedziec ile ma sie pieniedzy na koncie?/kontach
      • aankaa Re: Bałagan w pieniądzach 04.08.16, 23:40
        znasz takie powiedzenie : embarras de richesse ? big_grin
    • evee1 Re: Bałagan w pieniądzach 05.08.16, 03:38
      Ja mam kilkanascie kont, ale w tym samym banku, zeby wszystko bylo latwo kontrolowac i robic przelewy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka