Dodaj do ulubionych

" mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kanadzie

15.08.16, 20:08
Syn mój ma takie marzenie. Do tego ziemniaki tłuczone i buraczki zasmażane. Ciocia Polka tak nie robi. Zrobię i owszem, ale ... dopiero w Polsce. Dolatuję do dziecka w czwartek. W kraju 28 sierpnia. Mówi, że nie wytrzyma na tamtejszej kuchni. Najbardziej tęskni za... szczawiową. Moja mama chodziła po łąkach i zamroziła reklamówkę tego zielska. Będą mielone i szczawiowa.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 15.08.16, 20:11
      Nie wierze,ze nie ma miesa mielonego w Kanadzie.
      • kfugktru23 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:14
        A bułka tarta? Tamtejsze pieczywo nie czerstwieje.
        • joa66 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:16
          A które konkretnie nie czerstwieje? wink Myślisz, że tam jest jeden rodzaj?
        • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:20
          Tam nie ma ciemnego chleba na zakwasie jakie my znamy. Owszem w większych miastach znajdziesz coś pośredniego. Naszych, pl smaków nie znajdziesz. Nawet lipton inaczej smakuje.
          • joa66 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:21
            Ale na bułkę tartą nie jest potrzebny ciemny chleb na zakwasie wink
            • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:25
              A ja tak tylko napisałam by podkreślić różnicę.
        • budyniowatowe Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 21:15
          kfugktru23 napisał:

> A bułka tarta? Tamtejsze pieczywo nie czerstwieje.

Bulka tarta, jajka i cebula tez jest. olej, pieprz i sol tez mozna kupic.
      • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:15
        Jest. Wołwina i te inne dzikie. Tłustej świniny nie bardzo. Poza tym mały tęskni i argumentuje, że ciocia słabą kucharką jest. Ale szczawiu nawet u mnie na targu nie ma.
        • joa66 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:17
          To zrób mielone także dla cioci - dlaczego jej żałujesz?smile
          • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:22
            Świnia się popsuje podczas lotu. Ćwiartka oczywiście.
            • joa66 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:24
              na miejscu kup świnię - idź do rzeźnika i tyle. Jest inaczej krojona niż w PL, ale sa kawałki doskonale nadające się na mielone.
              • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:26
                Wytrzyma. Bez przesady. Tam tylko się prześpię i lecimy na południe. Zje w domu.
                • joa66 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:32
                  Ale dla cioci byś zrobiła smile Plus innych znajomych.
                  • joa66 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:34
                    p.s. narobiłaś mi smaku. Chyba wiem co będę miała na obiad w najbliższy weekend big_grin
                    • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 21:25
                      Ja po drodzę zalecę do babci. Tam klops+ sałata zecśmietaną.
              • melmire Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:46
                Nadaja sie, pod warunkiem ze ma sie maszynke do miesa smile
                • mikams75 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 16.08.16, 23:09
                  mieso sie swietnie sieka w siekaczu - takim pojemniku doczepianym do blendera. Tylko mam maly pojemnik, wiec siekam po trochu. Ale swietnie zastepuje maszynke do mielenia miesa.
                  • joa66 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 16.08.16, 23:16
                    A rzeźnik nie może zmielić wybranego kawałka?
          • baltycki Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:26
            > Dolatuję do dziecka w czwartek.
            Doleci z wlasnym miesem, bulka to moze zrobi.
            • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:28
              Wieprzowina i port w Londynie. Może talizman na bezpieczny lot. Muszę tylko być ostenatycjna.
        • marie30 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 21:34
          mildenhurst napisała:

Tłustej świniny nie bardzo.

Nie ma pork mince? Pewnie znajdzie sie takze roznej zawartosci tluszczu i roznym stopniu zmielenia.
        • fabryka.lodow.napatyku Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 16.08.16, 05:32
          mildenhurst napisała:

> Jest. Wołwina i te inne dzikie. Tłustej świniny nie bardzo. Poza tym mały tęsk
          > ni i argumentuje, że ciocia słabą kucharką jest. Ale szczawiu nawet u mnie na t
          > argu nie ma.

Potwierdzam, tutaj same chude, wysportowane swinie sa. A wogole to swinia, to polskie zwierze jest, w Kanadzie to jakies podrobki sa.
          Tutaj to ani chleba nie ma, a bulki tartej- zapomnij! Ani jajek, ani nic. Nic nie ma!

PS uzmazylam wczoraj ze 30 mielonych I dzis jedzac obiad tak sie usmialam z tego watku, ze szok big_grin
          • joa66 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 16.08.16, 08:12
            tutaj same chude, wysportowane swinie sa

big_grin
            • joa66 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 16.08.16, 08:43
              A serio - myślę, że Twoja ciotka pewnie wykazuje się dobrą wolą i nie daje dziecku "polskiego" jedzenia, nie dlatego, że nie da się go kupić/zrobić, tylko w czasie wizyty stara mu się pokazać kuchnię "kanadyjską". Zapewne Twoje dziecko po to leciało X godzin do Kanady, żeby posmakować (dosłownie i w przenośni) innej kuchni, języka, itd. Faktycznie , po 40 dniach to może się dziecku znudzić. Za to Ty naprawdę możesz po przyjeździe zrobić wszystkim "polski obiad" - to byłby sympatyczny gest z Twojej strony.
      • peonka Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:17
        Może jemu nie chodzi o same mielone, ale o domowy obiad, zrobiony przez mamę... Ja mam już 40 lat, a tęsknię za smakiem mielonych mojej mamy.
        • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:21
          Oczywiści, że tak.
    • alsk9 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 15.08.16, 20:12
      a na deser mirabelki..
      • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:17
        Gruszki z dziadkowego sadu z lodami. Wszystko i tak tylko w Polsce. Jesteśmy smaczni.
      • majenkir Re: 16.08.16, 13:51
        alsk9 napisała:
        > a na deser mirabelki..

big_grinbig_grinbig_grin
    • handzia.kaziukowa Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 15.08.16, 20:21
      Ha, mój syn po 3 tygodniach w Stanach także zażyczył sobie mielone. No kto by pomyślał!smile
      • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 20:23
        Mój okolice Winnipeg to blisko...
    • mikams75 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 15.08.16, 20:28
      bo mielone i buraczki to taki smak domowej kuchni, nie do podrobienia, bo u kazdego smakuja inaczej.
      Z Kanady jednak nigdy nie wracalam glodna, wrecz przeciwnie.
      Wiadomo, teskni sie za domem i wlasnymi przyzwyczajeniami i mysle, ze szczegolnie mlode osoby niezbyt lubia eksperymenty na wlasnym talerzu. Mielone spokojnie zrobisz w Kanadzie dla wszystkich, ciocia mogla juz zapomniec wink
      • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 21:22
        Ciocia to góralka spod Beskidzia. Oni nie zapominają.
        • wioskowy_glupek Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 22:07
          Chyba z Podbeskidzia big_grin
    • budyniowatowe Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 15.08.16, 21:13
      Jest mieso mielone, kartofle, buraczki i szczw w Kanadzie. Tylko pewnie checi brakuje.
      • mildenhurst Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 21:23
        Nie ma nic. Tu Ciebie mam.
        • menodo Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 15.08.16, 22:09
          Powiedz jeszcze, że nie ma "polskich ogórków", które można kupić np. safeway'u.
        • pruszynkaaa Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 16.08.16, 03:57
          Jak nie ma, jak jest... Szczawiowa z jajem u nas średnio co dwa tyg. Buraczkow dostatek, ziemniaki jakie tylko chcesz - najtańszy sklep ma zwykle co najmniej że 4 rodzaje nie licząc tych malutkich salatkowych. Szczawiu szukać albo w polskim sklepie albo we wschodnim europejskim.
        • rosapulchra-0 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 16.08.16, 08:22
          To po co wysłałaś dziecko do takiego dzikiego i biednego kraju?
          • quelquechose Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 17.08.16, 16:52
            big_grin
    • baltycki Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 15.08.16, 21:28
      Kupilem mielone i fix do mielonego, usmazylem 3, reszta czeka w lodowce..
      Znowu doszedlem do wniosku, ze "baba" to najlepszy wynallazek Pana Boga..
    • menodo Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 15.08.16, 22:05
      Moja mama chodziła po łąkach i zamroziła reklamówkę tego zielska. Będą mielone i szczawiowa. '

No to strasznie w tej Kanadziie uncertain
      Ciocia mogłaby się trochę ogarnąć - w Kanadzie dużo zieleni, może jednak poszukałaby szczawiu?
      Nie ma mielonego w Kanadzie? LOL
      Szkoda dzieciaka, zmarnowane wakacje, mógł chodzić z babcią po tych polskich łąkach i zbierać ten polski szczaw, byłyby dwie reklamówki, a może i więcej.
    • anuusia_80 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 16.08.16, 12:07
      powiedzcie mi czy można normalny twaróg kupić?smile
      • majenkir Re: 16.08.16, 14:02
        anuusia_80 napisała:
        > powiedzcie mi czy można normalny twaróg kupić?smile

W Stanach (wiec w Kandadzie pewnie tez) jest farmer cheese. Mozna dodac do tego jogurtu, albo smietany, szczypiorek i jest twarog, ze mucha nie siada wink,
      • skiela1 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 16.08.16, 23:41
        anuusia_80 napisała:

> powiedzcie mi czy można normalny twaróg kupić?smile

Mozna smile
        • anuusia_80 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 17.08.16, 14:21
          wczoraj trochę poczytałam o tym farmer cheese znalazłam nawet kefir big_grin
        • quelquechose Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 17.08.16, 16:54
          Podobno wędzonej makreli nie uświadczysz - to prawda? smile
          • skiela1 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 17.08.16, 17:03
            quelquechose napisała:

> Podobno wędzonej makreli nie uświadczysz - to prawda? smile
            >

Tu gdzie mieszkam (okolice Toronto) jest smile
            Kanada jest ogromna i jezeli ktos mowi ,ze czegos nie ma powinien okreslic - gdzie ?
            W takim Saskatchewan moze nie byc ....
      • pruszynkaaa Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dnia 17.08.16, 14:47
        Oczywiscie. Zwykle dostępny w tzw. Kostkach, dość sporych. Są też wszelkie serki ziarniste ( cottage cheesse), kefiry i nawet maślankę widziałam - poza polskimi sklepami. W polskich sklepach typu Starsky dostatek wszystkiegk
    • majenkir Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 16.08.16, 14:00
      mildenhurst napisała:
      Mówi, że nie wytrzyma na tamtejszej kuchni.

Myslalam, ze mlodzi ludzie sa bardziej elastyczni....

Nie wytrzyma na tamtejszej kuchni? Moze bym jeszcze rozumia, gdyby pojechal gdzies do Indii, ale do Kanaday??
    • skiela1 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 16.08.16, 23:40
      Ostatnia potrawa ktora bym zrobila dla goscia z Polski to mielone albo schabowe big_grin big_grin
      Nie po to sie podrozuje zeby jesc to samo co w domu.
      Ile lat ma Twoj syn ?
    • asia06 Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 17.08.16, 06:22
      Ale czemu w Kanadzie nie możes zrobić mielonych?
    • naturella Re: " mamo zrobisz mielone?!". Po 40 dniach w Kan 17.08.16, 06:25
      Powinnam Ci teraz napisać: dobrze, ze moje dzieci są otwarte na różne kuchnie i nie marzą o schabowych, jedząc krewetki tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka