sara_lund 22.08.16, 15:42 Takie prawdziwe "amerykańske' nie podeszwy z twardego mięsa, tylko wielkie grube itp. Tak mnie jakoś naszło (oglądam Dextera, oni tam ciągle jedzą steki) Gdzie kupujecie mięso (bo to chyba klucz do sukcesu)? Jak przygotowujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaczy_kuperas Re: jecie steki? 22.08.16, 15:53 U mnie w mieście, z tego co wiem, tylko jeden sklep sprzedaje wołowinę, która dojrzewała 9-14 dni. Nie są te steki tragiczne, ale też nic specjalnego. Zobacz na tej stronie, czy u ciebie w mieście jest sklep, który sprzedaje dobrą wołowinę: www.kochamwolowine.pl/ My zrobiliśmy kiedyś 'eksperyment', kupiliśmy 2 steki. Jeden z uboju sprzed 3 dni a drugi właśnie QMP. Obydwa przyrządzaliśmy tak samo, QMP był ok, dało się pogryźć itd, ten drugi tragedia, smak paskudny, twarde, nie zjedliśmy. A steki uwielbiam, grube, różowe w środku Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy_kuperas Re: jecie steki? 22.08.16, 15:58 A zapomniałam napisać, że ta wołowina QMP, która dojrzewała 9-14 dni nie spełnia naszych oczekiwań względem steków, więc przestaliśmy kupować. Szkoda po prostu kasy na coś co nie da kulinarnej satysfakcji Dobrego steka zjadłam 2 lata temu w restauracji, pamiętam, że w menu było napisane, że wołowina dojrzewała 21 dni (możliwe, że co najmniej 21 dni, ale aż tak dokładnie nie pamiętam). Poza zostawieniem mięsa aby dojrzało liczy się też gatunek krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: jecie steki? 22.08.16, 16:00 sara_lund napisała: > Takie prawdziwe "amerykańske' > nie podeszwy z twardego mięsa, tylko wielkie grube itp. > Tak mnie jakoś naszło (oglądam Dextera, oni tam ciągle jedzą steki) Pół kilo krowy i butla czerwonego wińska toż to obiad mistrzów! Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: jecie steki? 22.08.16, 16:03 Tak,jemy i uwielbiamy.Z sklepem nie pomoge,bo mamy dojscia. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: jecie steki? 22.08.16, 16:20 Jem tylko w knajpie. Samodzielne próby przyrządzenia 3krotnie dały efekt podeszwy. A oboje uwielbiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: jecie steki? 22.08.16, 16:38 ja kupuję wołowinę na steki w "metro" (polskie makro c&c), argentyńską, dojrzałą, pakowaną próżniowo. najlepsze wychodzą mi metodą : mocno przysmażyć a potem do piekarnika na 70 stopni, z wbitym termometrem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: jecie steki? 22.08.16, 16:38 Podeszwy wychodzą, gdy mięso smaży się na zbyt gorącym tłuszczu. Woda wyparowuje błyskawicznie, zostaje niejadalna podeszwa, która nadaje się już tylko do duszenia na gulasz. Mój najlepszy przepis - Steki o grubości 3cm smażyć 2- 3 minuty z każdej strony na niezbyt gorącym tłuszczu (nie może pryskać, wokół okruszka chleba wrzuconego na patelnię robią się delikatne pęcherzyki. Następnie mięso włożyć do lekko nagrzanego piekarnika około 90 stopni C na 7 min -10min, by mięso doszło i się odprężyło. W ten sposób wychodzą medium rare - medium- medium well, w środku lekko różowe. Od 10min w piekarniku są medium done. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: jecie steki? 22.08.16, 16:47 Takie lubimy. Dziękuję Ci bardzo. Podejmę próbę raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: jecie steki? 22.08.16, 19:49 Wszystkie są medium? Coś pokręciłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jecie steki? 22.08.16, 20:24 Nie pokręciła, czytaj dobrze: od medium rare do medium well. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: jecie steki? 22.08.16, 16:49 Prawdziwy argentyński w jednej knajpie - pycha. Chciałabym jeszcze spróbować Kobe. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: jecie steki? 22.08.16, 17:02 Ja też. Ogólnie nie umiem określić, czy bardziej kocham steki, czy owoce morza. Gdybym była milionerką, zywilabym się na przemian sashimi i stekami. Na deser sery.... Jako uzupełnienie diety grillowane warzywa, a w cheat day tagliatelle z kurkami Chyba zagram w totka Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jecie steki? 22.08.16, 20:33 Całkiem niedawno byliśmy z mężem na fantastycznych stekach w knajpie. Powiedziałam mu wtedy, że gdybym miała do końca życia żywić się już tylko jednym rodzajem pożywienia, to najdłużej bez znudzenia wytrzymałabym na stekach Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_czerwona Re: jecie steki? 22.08.16, 17:04 Tak, jadamy. Szczegolnie odkad przenieslismy sie do kraju gdzie jest dostep do dobrej jakosci miesa wolowego. Preferujemy je medium-rare. Wtedy zdecydowanie nie przypominaja podeszwy! Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: jecie steki? 22.08.16, 19:51 Rodzina jada. Dla mnie stek należy do gatunku rzeczy niejadalnych Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: jecie steki? 22.08.16, 20:19 Uwielbiam, ale nie porywam sie na robienie. W knajpie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jecie steki? 22.08.16, 20:31 Jadamy, w restauracjach i w domu, jak się uda kupić dobre mięso. Czyli przeważnie w restauracjach Jadłam wołowinę z Kobe i to jest mój prywatny odnośnik do dobrego steka: była przepyszna i tak miękka, że dało się ją kroić nożem do masła. Zaraz za nią jest wołowina belgijska. Argentyńską jadłam tylko w Polsce i być może dlatego nie jest dla mnie najlepsza. Do smażenia mięsa dołożę tylko, że mięso trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki - tak godzinę, półtorej przed smażeniem, żeby środek doszedł do temperatury pokojowej. Suszę i obtaczam w tłuszczu oraz młotkowanym pieprzu - nie daję go już na patelnię. Lubię też, po przewróceniu steka, położyć na tę usmażoną stronę po kawałku masła, rozpuszcza się, zmiękczając mięso i pięknie koloruje od dołu. Smażę na czuja, a raczej na dotyk, na średnim ogniu, raczej mocniejszym niż słabszym, bo lubię rare, a nawet bleu. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: jecie steki? 22.08.16, 22:02 jem steki, przyrządzam dość często najlepsze jakie udało mi się zjeść to steki w uk i steki w hotelu 5 gwiazdkowym znanej amerykańskiej sieci nieoperującej w polsce. o wołowinę z kobe się otarłam w 2 tygodnie temu, ale niestety, nie skorzystałam z oferty steka może zostawiłam sobie na kojeny raz - żeby miec tam powód znów pojechać? wersja domowa steka to wołowina smażona po minucie i trzydzieści sekund z kazdej strony. nie wkładam do piekarnika, bo mi taka jak wychodzi -odpowiada. ogólnie im krócej poddawana obróbce tym lepiej. podeszwa to robi się wtedty, gdy się kupuje "steka" z czegoś co koło polędwicy wołowej nawet nie stało. radzę doczytać etykietę. Odpowiedz Link Zgłoś
aya-breya Re: jecie steki? 22.08.16, 23:03 Bardzo lubię. Zakupem wołowiny i przyrządzaniem zajmuje się mąż, steki robi idealne więc ja się nie wtrącam Odpowiedz Link Zgłoś