Dodaj do ulubionych

jest pieknie we Wroclawiu

27.08.16, 22:35
Musze to napisać. Jakoś ostatnio żylam niespecjalnie, dwie kolejne choroby, operacje, mam wrażenie, ze kawalek życia jednak mi zabraly, i krązylam między domem a pracą, jakoś tak. A tu nagle przyjechali goście z zagranicy i trzeba bylo miasto pokazać, więc i poogladać. I mnie, od urodzenia wroclawiance, i zawsze we wroclawiu, dech zaparło.
Obserwuj wątek
    • iuscogens Re: jest pieknie we Wroclawiu 27.08.16, 22:45
      Byłam w te wakacje po raz pierwszy we Wrocławiu a potem szerzej na Dolnym Śląsku. I wróciłam całkowicie zakochana. A Wrocław jest cudowny. Jakbym nie miała zobowiązań to bym się przeprowadziła
      smile
      • iuscogens Re: jest pieknie we Wroclawiu 27.08.16, 22:46
        I Karkonosze też cudne.
        • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 08:40
          To wróć jeszcze w Kotlinę Kłodzką smile
          • iuscogens Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 10:57
            A wiesz, ze zaraz po przyjezdzie zaczelam planowac wyjazxd do kk w nastepnym roku? smile
            Bo tam jeszcze nie dotarlam.
            Na razie szukam kryminalow, ktore dzieja sie na Dolnym Slasku i czekam na serial (nie pamietam jak sie nazwa, ma byc we wtorek, dzieje sie wlasnie na Dolnym Slasku) smile
            • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:25
              Na jakim programie ma byc?
              A kryminal - "Prowadź swoj plug przez kości umarlych" Olgi Tokarczuk, świetny.
              • iuscogens Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:51
                Na dwojce chyba. Za podpowiedz dziekuje.
      • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:01
        > Byłam w te wakacje po raz pierwszy we Wrocławiu a potem szerzej na Dolnym Śląsk
        > u. I wróciłam całkowicie zakochana

Jak takie cos moze pisac dorosla osoba?
        No chyba ze urodzilas sie za granica i mieszkasz na stale w Australii
        • truscaveczka Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:18
          Ale że co? Są jakieś sakramenty turystyczne, o których nie wiem, że do 18 trzeba zaliczyć morze, do 25rż pojezierza i tak dalej?
          Ja we Wrocławiu byłam w IV klasie liceum, na jedynej szkolnej wycieczce, na jaką pojechałam. Mam daleko i na wakacje wolę jeździć w bliższe góry.
          W Tatrach nie byłam, w Poznaniu nie byłam - no i co w związku z tym?
          • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:31
            Ja myslalam ze tak trzeba, jako dziecko zwiedzilam niemalze cala polske, teraz tez swoje dziecko woze gdzie sie da mimo ze nie mieszkamy w polsce, poznan ok, mozna przezyc ale NIE BYC w tatrach?
            Zeby nie bylo -Tatr i zakopanego nie znosze i nie trawie, no ale chociaz raz trzeba tam przeciez pojechac zeby zobaczyc te tlumy i kicz????????

I czemu nie jezdzilas na te wycieczki????? Ja wlasnie przez kolonie i wycieczki bardzo duzo zobaczylam.....
            • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:30
              asmarabis napisała:

> Ja myslalam ze tak trzeba, jako dziecko zwiedzilam niemalze cala polske
              >
              Aha, aha, aha! http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
            • truscaveczka Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 09:24
              Tatry oglądam z Pienin, wystarczy mi. Nie jeździłam na wycieczki, bo nie lubiłam. Nadal nienawidzę podróżowania i zwiedzania w grupach zorganizowanych.
          • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:49
            truskaveczka ja też nie byłam w Tatrach. I w Bieszczadach. I cały wschód, poza Mazurami, to biała plama na mojej mapie.
            • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:58
              To zazdroszczę - Wschod jest inaczej przepiekny, ale też przepiekny.
              • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:33
                Zostawiłam go sobie na deser smile
                • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:42
                  Oczywiscie zazdroszczę, że masz to jeszcze przed sobą. Jakas rozkojarzona jestem.
                  Przemyśl, Jaroslaw, Leżajsk, Bieszczady, droga samochodowa z Leska do Przemyśla, i ląki, ktore tam się jeszcze zdarzają jak z Lesmiana. Ludzie ciepli i cierpliwi w bezpośrednim kontakcie. I wciąż widac roznice między zaborami, w Gaicji zdecydowanie milej ni w rosyjskim sad
                  • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:28
                    Marzy mi się objazdówka. Od nas na Bielsko, a potem bocznymi drogami przez Gorlice, Jasło, Jarosław, Zamość i dalej...
                    Albo rowerem przez Green Velo.
                    • truscaveczka Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 09:26
                      Ja jestem ze wschodu właśnie smile Białystok, teraz Podkarpacie. To piękne krainy, szczerze polecam smile
                      • kkalipso Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 11:40
                        Byłam też w te wakacje jeden długi dzień w Białymstoku bo kiedyś mi się bardzo spodobało i chciałam na spokojnie zwiedzić. Polubiłam to miasto takie klimatyczne, po tym Rynku T. Kościuszki to można spacerować i spacerować, jedzonko też dobre aż trudno wybrać gdzie tam usiąść i zjeśćsmile
                        Byliśmy w Parku Dinozaurów i zwiedziliśmy Pałac Branickich (bajka) mam cudne zdjęcia...mieliśmy więcej w planach ale wiadomo czas uciekał.
            • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:58
              Wy to wy ale nie szkoda wam waszych dzieci, w szkole sie z nich nie smieja z tego powodu?
              • truscaveczka Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 09:29
                A ja odpowiem na poważnie, co mi szkodzi.
                Dzieci z otoczenia moich rzadko bywają poza miastem, z którego pochodzą. W zasadzie prawie nikt nie jeździ na wakacje inne niż do babci na wieś. To my uchodzimy za takich, co bywali w świecie. A bywaliśmy w różnych miejscach. I to moim dzieciom koledzy zazdroszczą (nie żeby mnie to jakoś jarało, noale).
                Punkt widzenia, dziecino, zależy od punktu siedzenia (zakładając, że patrzy się dalej, niż na czubek własnego nosa).
                • mozambique Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 11:06
                  a kto jeszce ma babcie na wsi?
    • mynia_pynia Re: jest pieknie we Wroclawiu 27.08.16, 22:50
      Jutro jadę z synem i z siostrą na pergolę i do pobliskiego parku. Dla mojego syna wielką atrakcją jest jazda tramwajem, trochę to straszne że w dzisiejszych czasach niektóre dzieci mając nawet i 10 lat nie jechały nigdy komunikacją miejską ;P
      • truscaveczka Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 09:31
        O, to jak mój młody, ma 6 lat i w domu nie jeździ komunikacją miejską, ale jak jedzie do Warszawy, do dziadków, to zalicza _wszystkie_ środki transportu, a na SKM mówi eskaemcia wink
    • kkalipso Re: jest pieknie we Wroclawiu 27.08.16, 23:10
      Miałam w planach zwiedzić rok temu ale nie zdążyliśmy. Za to jestem szczęśliwa bo córce pokazałam Warszawę, pojechaliśmy na dwa dni do hotelu. W pierwszy wiadomo Narodowy od środka (to bardziej dla mniesmile a potem po kolei reszta. Fajnie było pogoda dopisała tylko straszne korki i sporo wypadków aż strach tam jeździć.
      • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:33
        To prawda i sporo agresji na jezdni. Niektórym kierowcom naprawdę odbijało. Ale Warszawa bez dwóch zdań jest piękna smile Byłaś w muzeum Kopernika? Ja w przyszłym roku nastawiam się na cały dzień. W tym mieliśmy za mało czasu, żeby wszystko obejrzeć i sprawdzić. Jednak ze wszystkich obejrzanych przeze mnie wystaw największe zrobiła na mnie "Niewidzialna wystawa". Bardzo polecam.
        • malowanka06 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:59
          Gdzie w Warszawie jest muzeum Kopernika?
          Czy może gdzieś koło Centrum Nauki Kopernik? Chętnie następnym razem odwiedzę skoro takie fajne, to w Toruniu nie bardzo mi się podobało...
          • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:02
            Skrót myślowy, jeśli nie załapałaś, to twój problem.
        • kkalipso Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:05
          Dla mnie Warszawa nie jest piękna ale lubię jako miasto, ma ciekawą historię i jest co zwiedzać.
          W Muzeum Kopernika niestety nie byłam bo mieliśmy w planach drugiego dnia po południu a ja już po tylu atrakcjach nie dałam rady, zresztą i tak musieliśmy wracać. Korki nam zjadły sporo czasu na dodatek wypożyczonym autem już nie chciałam dłużej jeździć po tym "wariatkowie". Za to byliśmy w Pałacu Kultury na wystawie Titanica. Ja akurat takie powroty do przeszłości bardziej lubię niż naukowe pokazy. Następnym razem będzie okazja znów jechać i córka może więcej/bardziej zrozumie. Niewidzialna wystawa mówisz, oby trwała długo to pójdziemy.
          • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 16:29
            Ja znowu na Titanica nie zdążyłam. Ale Kopernika polecam. Świetna zabawa, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieciaków. Na pewno tam wrócę.
    • marzeka1 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 07:56
      Dawno we Wrocławiu nie byłam, ale tym krótkim zdaniem " I mnie, od urodzenia wroclawiance, i zawsze we wroclawiu, dech zaparło. "- udało Ci się wyjątkowo zachęcić, by mieć wyjazd i zwiedzanie znowu Wrocławia w planie.
      I życzę zdrowia Nango smile
    • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 08:06
      Goscie tez tacy zachwyceni czy mniej?
      Jesli przyjechali z Koziej Wolki i to ich pierwszy wyjazd to ok, jesli mieszkaja za granica albo w miejscu typu Krakow/ Warszawa to pewnie w tej chwili cichutko lkaja w poduszke nad zmarnowanym urlpem....
      • marzeka1 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 08:15
        "jesli mieszkaj
        > a za granica albo w miejscu typu Krakow/ Warszawa to pewnie w tej chwili cichut
        > ko lkaja w poduszke nad zmarnowanym urlpem...."
        - z takim nastawieniem, jakie prezentujesz, zmarnuje się KAŻDY urlop, każdy, bo coś takiego bierze się z wnętrza.
        • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 08:23
          Nie kazdy, ale akurat ten we Wroclawiu to na 100% niestety
          • marzeka1 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 08:28
            Bo? Dawno we Wrocławiu nie byłam, ale także wtedy gdy byłam, miasto podobało mi się- ma swój klimat.
            • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 08:46
              Mi tez sie wieki temu podobalo, na kolana mnie Wroclaw rzucil. Teraz bylam po latach- ok ryneczek ladnie odniowiony. ALE zoo zaniedbane i podupadle - a pamietam wypasione i ograrniete, mosty i dworzec pomalowane w wiesniackie, kryzkliwe kolory. Tego dworca tez mi szkoda bo pamietam jako oh i ah a teraz wyglada jak bazar w Maroko ;-(
              • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 10:55
                Dworzec zachwycił. Miasta pochodzenia - Warszawa i Paryż.
                • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 10:59
                  No wiadomo ze nie beda do gospodyni krytykowac i pokazywac niezadowolenia, sama bym milczala jak grob zeby nie urazic, ale jak bys ichpodpiela do wykrywacza klamstw to bys dopiero prawde uslyszala......
                • iuscogens Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:01
                  Mnie najbardzij zachcil Ostrow Tumski i te wszystjie kanwlki, wysepki, w sam raz do szwedania sie bez celu smile
                  Choc chyba nie da si szwedac celowo wink
                  • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:03
                    Ale to jest przeciez takie male ze tam mozna sie szwedac 10 minut i juz sie wszystko zobaczylo?
                    • iuscogens Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:52
                      No nam to jednak dluzej zajelo big_grin
              • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:07
                Kolor dworca to część jego historii. Tak właśnie wyglądał w 1860. Generalnie Wrocław poszedł w tym kierunku i zwraca budynkom ich pierowtny wygląd. W tym okresie używano intensywnych barw a miasta były kolorowe. To jednych to historia a dla ignorantów bazary z Maroko.
                • bazia8 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:15
                  Byłam w tym roku na koncercie Glimoura, byliśmy tylko na Rynku, ale i tak Wroclaw zrobił na nas wielkie wrażenie. Zazdroszczę mieszkańcom.
                • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:17
                  Moze w 1860 nie dalo sie przewidziec ze farba po nalozeniu przybierze kolor silnej biegunki, nie sadze zeby to bylo celowe, dlaczego trzeba powielac takie bledy?
                  • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:26
                    Nie ma takiego koloru, który wszystkim dogodzi. Niespecjalnie cierpię z faktu, że niektórym przyjezdnym on nieodpowiada.
                    Natomiast silna biegunka to dokładnie to co kojarzy mi się z niektórymi postami.
                    • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:33
                      Jeszcze Afrykarium powinni pomalowac na ten sam kolor, to by zdecydowanie pasowalo do zawartosci budynku, prezentujacego glownie kaczki....
                      • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:45
                        Wyzłośiwiasz się bez sensu.
                        I kłamiesz - bo to już nie jest tylko koloryzowanie.
                        • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:55
                          Alez kaczki tam są, jak najbardziej. Mozna je oglądać od spodu, jak pływają, i z gory. czasem kaczki są ciekawsze od ipopotamów, ktore, kiedy bylam ostatnio, po prostu sie wylegiwały bez ruchu.
                          • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:09
                            brzuszki kaczek wygrywają! Uwielbiam patrzeć jak przebierają nóżkami. No rozczulająmnie te małe girlaski wink
                            • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 16:33
                              Brzuszki i nóżki kaczek to dla mnie hicior smile
                              A widziałaś, jak jedzą manaty? Słodkości!
                              • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 19:35
                                Manaty to dla mnie bolesny temat, bo byłam zafascynowana Teresą, myślalam, że smutno jej po przeprowadzce, że się zaadaptuje, a ona umarła.
                                • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 19:36
                                  No wlasnie, czyli ta smierc potwierdza ostatecznie moja teorie, baardzo zle tam sie dzieje!!!!!
                                  • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 21:40
                                    Dziubeczku, nie tup smile
                                  • landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 23:07
                                    To może jeszcze doczytaj dlaczego umarła... (podpowiem - stare zwierzęta czasem tak mają).
                                    • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 09:03
                                      Nawet ludziom zdarza się umrzeć ze starości podobno.
                        • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:58
                          W ktorym miejscu czytasz klamstwo?
                        • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:02
                          Zona, nie nadawaj wypowiedzi trolla jakiegokolwiek znaczenia. Lepiej pominąć niż dyskutować. Pisze bzdury, to pisze, nie rozumie otaczającego świata, jego problem, szkoda nerwów smile
                          • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 16:34
                            Masz rację.
                • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:34
                  Ostatnio cieszy mnie zmiana budynkow sądow. Bylo ponuro i groźnie:

https://dolny-slask.org.pl/foto/126/126565.jpg

A teraz jest tak:

https://t-eska.cdn.smcloud.net/regionalna/t/2/t/image/fd5e8e58a1b98f36a6d5422a711bc6caKse9GbSF-sad.jpg/ru-0-r-660,660-q-80-n-fd5e8e58a1b98f36a6d5422a711bc6caKse9GbSFsad.jpg
                  • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:43
                    I nowy Bulwar Dunikowskiego oraz drogi rowerowe i chodniki puszczone pod mostami - genialny pomysł.
                    • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:51
                      Bulwary niestety odpuscilismy, zabraklo czasu. Natomiast to jest absolutnie cudowne, ze rzeka zaczeła istniec w mieście.
                      Przypomnialam też sobie, ze paręnascie lat temu bylam na świetnej konferencji open space, na ktorej byly wladze miasta z Dutkiewiczem, biznesmeni, i mlodziez. Zastanawialiśmy sie, co zrobić, żeby miasto przyciągalo do siebie ludzi. Moja kolezanka rzuciła pomysl budowania sciezek rowerowych i w ogóle udogodnień dla rowerzystów. I to się dzieje smile Tez na tej konferencji po raz pierwszy usłyszalam o afrykarium. Sama chyba mialam wtedy watpliwosci, rozwialy sie calkowicie.
                      • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:00
                        żeby miasto przyciągalo do siebie ludzi. Moja
                        > kolezanka rzuciła pomysl budowania sciezek rowerowych i w ogóle udogodnień dla
                        > rowerzystów. I to się dzieje smile

Helou, jak turysta przyjezdza do Wroclawia to pierwsze co mysli to nie panorama raclawicka/ zoo ale ze trzeba sprawdzic SCIEZKI ROWEROWE????

Jak wladze maja takie pojecie o turystyce to rozumiem dlaczego koncepcja przeyciagniecia sie absolutnie nie udala
                        • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:45
                          Chodziło też o ludzi, ktorzy mieliby tu zamieszkać.
                      • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:18
                        Odkrywanie Odry i budowa ścieżek to najlepsze inwestycje. Trochę się boję, że ucierpi na tym Oławka i te półdzikie tereny dostępne do eksploracji prawie w centrum. Bardzo je lubię i nie chciałabym aby wszystkie brzegi były równiuśko wybetonowane i zamienione w chodniki. Ale z drugiej strony wolę ten kierunek niż zapomnienie o rzece przez miasto 300mostów...
                        Afrykarium też mnie nie przekonywało na etapie wizji. A tu takie miłe rozczarowanie.
                        Ciekawa jestem co się stanie z kamienica na Słodowej. Były jakieś rozmowy ze społecznikami ale chyba nic z nich nie wyniknęło. Trzymam kciuki za pozostawienie tego miejsca ludziom. Duże NIE dla hotelu i innej komercji.
                        • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:34
                          > Afrykarium też mnie nie przekonywało na etapie wizji. A tu takie miłe rozczarow
                          > anie.

A ja szlam tam pelna dumy a wyszlam jak zbity pies....
                      • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:59
                        nangaparbat3 napisała:

> Tez na tej konferencji po raz pierwszy usłysza
                        > lam o afrykarium. Sama chyba mialam wtedy watpliwosci, rozwialy sie calkowicie

Ja w ogóle jestem bardzo pozytywnie zaskoczona zmianami w ZOO, przez telewizyjną sławę Gucwińskich przyjmowało się za pewnik, że wrocławskie zoo jest super, a dopiero teraz widać, jak oni o ZOO nie dbali. Pod dyrekcją Ratajczaka zmiany są kolosalne.

• nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:18
                          Chyba bym nie powiedziala, że nie dbali. Za komuny wroclawskie zoo nas zachwycalo, potem zmienily sie czasy, oni sie starzeli i pewnie już w nowej rzeczywistości nie umieli funkcjonować, natomiast wczesniej na pewno ogród sie rozwijal i był zadbany - na tyle, na ile okolicznosci i srodki pozwalały.
                          • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:21
                            Też tak myślałam, ale jednak choćby afera z misiem świadczyła o czymś innym. Tak samo jak dość zaniedbane klatki i wybiegi. Oczywiście, były inne czasy, inne standardy, inne środki itd. Ale nawet przy tych środkach zoo, które pamiętam z dzieciństwa było tym samym, które zostawiali Gucwińscy w 2007 r (a miałam już wtedy własne dzieci). Dopiero od paru lat widać zmiany. Pamiętam, jak z dziećmi pojechałam do Safari Zoo w Dvur Kralove i zobaczyłam kontrast między naszym a tamtym. Teraz to zupełnie inna bajka. Na szczęście.
                            • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:28
                              A jednak coś zmieniali. Na przyklad wybiegi dla lwów, dla wilkow, dla tygrysow - to z ich czasów. Jak je porównac z klatkami, w ktorych w Dvore Kralove siedza gepardy... (skądinąd bardzo lubie ten ogrod i często bywam).
                            • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:41
                              Jakie te zmiany wy widzicie nie kumam, ok jest moze nowy budynek afrykarium ale na tym koniec- klatki i domki w ktorych siedza gady i inne male zyjatka sa straszne!!!! Jakis jeden domek byl opustoszaly ale mozna bylo normalnie wejsc do srodka chociaz zwierzeta sie przeprowadzily w inne miejsce. Wybiegi dla malp masakra, az wstyd bylo tam isc... tak samo to wnetrze gdzie mozna podziwiac duze ssaki, nie pamietam czy to byly slonie czy zyrafy -brod i smrod!!!!!!! I kosiarki chyba Zoo tez nie ma bo wszedzie chaszcze....
                              Wszystko sie wali ku upadkowi a wy widzicie jakies zmiany......jedyne co sie broni to ten tunel w afrykarium nad innymi rzeczami to mozna siasc i plakac.
                              Jedyny plus to taki ze nie bylo tlumow, mozna bylo spokojnie przedzierac sie przez te chaszcze, no ale ludzie miejscowi pewnie zorientowani ze nie ma tam po co isc, a mysmy sie dali nabrac....gdyby cena byla 4 pln to ok, ale tyle kasy za chaszcze i smrod??????
                        • konsta-is-me Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 00:03
                          Dbali, dbali, angazowali sie w 100 procentach.
                          Nie siedzieli w biurze, naprawde byli totalnie zyli dla Zoo
                          Ze juz potem byli starsi , I zwyczajnie mniej waleczni, to inna sprawa.
                          • konsta-is-me Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 00:07
                            Za wczesnie wyslalo-chcialam powiedziec, ze terazniejsze kierownictwo otrzymalo wlasciwie "gotowca",urzadzony ogrod, rozdmuchujac sprawe misia a piejac psalmy pochwalne pod wlasnym adresem.
                            • landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 10:50
                              Haha, taaa.. Ogród w rozsypce, do kompletnej renowacji.
                              Akurat kierownictwo sprawy misia nie rozdmuchiwało, to sprawa mediów i fundacji Viva.
                            • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 19:45
                              Mialam wtedy wrażenie, że ktoś chce się ich pozbyc, a nie potrafi tego rozegrać elegancko.
                              • landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 21:38
                                Trzymali się stołków tak kurczowo, że dopiero afera z Mago ich odessała. Traktowali zoo jak prywatny folwark i nie chcieli odejść wcale, mimo że miasto chciało im zrobić pozegnalna fete.
                              • konsta-is-me Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 22:09
                                Dokladnie, byla ewidentna nagonka na nich I szczucie. A Mado byl tylko pretekstem.
                                Gdyby "nie trzymali sie stolkow", jak to ktoras ujela, wroclawskie Zoo nie byloby tym, czym jest dzisiaj.
                                • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 22:14
                                  Ale nikt im nie odmawia wieloletnich zasług. Ale w końcowej fazie - mogli dla miśka zrobić więcej, niż zrobili. A nie chcieli zrobić mimo uwagi prasy.
                                  • konsta-is-me Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 22:24
                                    A skad wiesz ?
                                    Bo "prasa" tak napisala?
                                    Widzialam sytuacje od srodka?
                                    Pracowalam ze zwierzetami, (nie w Zoo)
                                    I uwierz mi , pomoc zwierzeciu jest milion razy trudniejsza niz zorganizowanie czegokolwiek dla czlowieka.
                                    Czasem nie ma wyboru, zwierz ma gorsze warunki, ale zyje dzieki temu,
                                    choc z boku to wyglada ze" mieszka w brzydkim pomieszczeniu"I w ogole "jak tak mozna,o jej".
                                    Ludzi bardzo latwo w takich tematach zmanipulowac I podjudzic.
                                    • konsta-is-me Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 22:26
                                      Widzialas sytuacje od srodka?* mialo byc.
                                      • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 22:37
                                        Nie, nie widziałam. Za to widzę (bywając w ZOO często i z perspektywy ich współpracowników, których znam osobiście i mając na uwadze ich źródła finansowania) - inni (może dlatego, że młodsi, a może, że w innym układzie) mogli dla zwierząt więcej - i to jest clou: nie dobro Gucwińskich, a dobro zwierząt.
                                        • konsta-is-me Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 22:41
                                          Oczywiscie ze dobro zwierzat, ale zbyt latwo ufasz ze teraz zwierzeta zyja w raju, a wczesniej byly zaniedbane.
                                          Takie czarne-biale troche myslenie.
                                        • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 19:07
                                          Widze ze dla co poniektorych Gucwinscy = PIS- czyli obiekt do nienawisci- zaslepienie totalne nawet nie widza ze ZOO podupadlo wlasciwie wtedy kiedy przejal je ' Kijowski'
                                          • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 21:55
                                            Dziubeczku, któres z nich było w sejmie z listy SLD. Pohamuj wyobraźnię.
                                    • landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 30.08.16, 11:11
                                      A ty widziałaś?
                                      Ja też pracowałam ze zwierzętami.
                          • landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 10:52
                            Aha, raczej dla własnej sławy i finansów.
                            Pomijam fakt, że w pewnym wieku wypadałoby odejść na emeryturę, a oni nie mieli takiego zamiaru.
                          • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 11:04
                            Samo zaangażowanie to nie wszystko.
                            Psychopata też jest zaangażowany w męczenie ofiary...
                            Nie, nie twierdzę że Gućwińscy to psychopaci!
                            Ale wg ówczesnych pracowników Zoo byli zamordystami, ogród traktowali jak swoją własność, rządzili się autorytarnie kierując źle pojętą (choć szczerą) miłością do zwierząt. Niekoniecznie ich decyzje wychodziły zwierzakom na zdrowie.
                            • konsta-is-me Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 22:05
                              Jestes pewna ze teraz wszystkie decyzje w Zoo wychodzi zwierzetom na zdrowie ?

Myslisz ze tak latwo zapewniac wszystkim zwierzetom , ot tak, idealna opieke?
                              Wszystko z boku tak latwo wyglada, prawda?
                              Nie wierze zeby chcieliby zrobic krzywde Mado, mysle ze zrobili co mogli.
                              • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 22:42
                                Ale inni mogli więcej.

Nie jestem pewna, że zwierzom wychodzi na zdrowie, ale jestem pewna, że lepiej wyglądają, że mają lepsze warunki (co przy zmianie finansowania nie jest łatwe).
                              • landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 30.08.16, 11:09
                                Pracowałam kiedyś w zoo, co prawda nie w Polsce.
                                Wiem, jak wyglądało zoo wtedy i jak wygląda teraz. Wystarczyło chcieć. A jak brakowało siły / pomysłów, to można było przejść na emeryturę.
                                • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 19:08
                                  Bosszzz, sama nie wiem czy to na temat ZOO czy na temat PIS, ta sama spiewka...
                  • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:52
                    Te paski kojarza mi sie z wiezieniem, szkoda ze jeszcze pionowych nie dodali
                  • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:44
                    Dziewczyny, dajcie więcej fotek "przed i po"! Proszę.
                    • nangaparbat3 Re: Lo IX 28.08.16, 12:54
                      https://www.panoramy.wroclaw.pl/obrazy/084320MM_LO9_4481_270805Web.jpg

dolny-slask.org.pl/foto/304/304711.jpg
                      • pade Re: Lo IX 28.08.16, 14:11
                        moje liceumsmile
                        • nangaparbat3 Re: Lo IX 28.08.16, 21:41
                          Serio? Wszyscy z mojej podstawowki tam szli smile
                          • zona_mi Re: Lo IX 28.08.16, 21:44
                            Ja też skończyłam dziewiątkę.
                            • nangaparbat3 Re: Lo IX 28.08.16, 21:46
                              To ci dopiero smile
                              • mid.week Re: Lo IX 28.08.16, 21:50
                                Ja wprawdzie dziewiątki nie skończyłam ale mieszkałam niedaleko wink
                                Codziennie ją mijałam idąc do podstawówki.
                                A potem miałam w niej korepetycje z matmy przed maturą.
                            • pade Re: Lo IX 28.08.16, 21:53
                              wowbig_grin
                              • zona_mi Re: Lo IX 28.08.16, 23:44
                                Podstawówkę też nr 9 mam za sobą smile
                                • pade Re: Lo IX 29.08.16, 00:04
                                  smile
                    • nangaparbat3 gimnazjum 15 28.08.16, 12:57
                      https://dolny-slask.org.pl/foto/212/212706.jpg

https://fotopolska.eu/foto/332/332277.jpg
                    • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:59
                      Wspominany bulwar

https://www.programodra.pl/wp-content/uploads/2013/12/DSC_0271_02122013.jpg

https://kochamwroclaw.pl/wp-content/uploads/2016/03/12885942_581673625333616_7147828768881199871_o.jpg
                      • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:21
                        Wow, jeszcze tam nie bylam smile
                        • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:38
                          Teraz jest ładniej. Te szare pasy ziemi są obsadzone wysokim gatunkiem trawy. Jak tam siedzisz w wietrzny dzień to tak cudowie szumi wkoło. No i zielono dla oka wink
                          • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:42
                            Z tej perspektywy nawet klocowata biblioteka wygląda ładnie wink.
                            • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:57
                              No biblioteka to się nie udala, zimna i monumentalna, wnetrze odpychające.
                            • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:03
                              Jakoś się to "skleiło" z klockowatością bulwaru. On tez jest kanciasty a biblioteka w perspektywie mniejsza i ładny kadr wyszedł wink
                        • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:43
                          Jeżdżę tamtędy często na rowerze, świetnie jest.
                          W ogóle bardzo mnie cieszą ścieżki rowerowe pod mostami - wygodniej, bezpieczniej, szybciej. Niedawno otwarto kolejną pod Mostami Warszawskimi.
                        • pade Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 21:54
                          A ja byłam dzisiaj, dzięki temu wątkowismile
                          Wartosmile
                    • nangaparbat3 Re: jkamienica przy ul. Prusa 28.08.16, 13:00
                      https://dolny-slask.org.pl/foto/6/006656.jpg

https://i933.photobucket.com/albums/ad174/Vanity_Overodse/Prusa%205%20-%20Swietokrzyska%2057/kamienica.jpg
                      • rosapulchra-0 Re: jkamienica przy ul. Prusa 28.08.16, 13:04
                        Super! Kosmiczne różnice! shock Szczególnie bulwar i kamienica przy ul Prusa.
                      • pade Re: jkamienica przy ul. Prusa 28.08.16, 14:12
                        jaka cudnasmile
                        • nangaparbat3 Re: jkamienica przy ul. Prusa 28.08.16, 19:41
                          Ale wiesz, przed renowacja miala więcej uroku, tajemmniczości. Kiedyś, w latach 80., zaciągnelam tam nawet calą klase z SP i kazalam im podziwiac. Teraz jest przepiękna, wtedy byla wspomnieniem po piekniejszym świecie, śladem. Mialam fiola na jej punkcie. Kiedy poznalam przyszlego meza, oczywiscie mu o niej opowiadalam, i na drugi dzień przyniosl projekt renowacji wlasnie tej kamienicy - wlasnie go przygotowywal na zaliczenie, studiowal architekture. A potem, jak zaczelam pracować z Romami, okazalo się, że rodzina, z ktorą mialam i mam najwięcej kontaktow, mieszka dwa kroki od niej. wciaz się jakos przeplata z moim zyciem.
                          • pade Re: jkamienica przy ul. Prusa 28.08.16, 21:55
                            No to faktyczniesmile
                            Kamienica - perełka.
                    • nangaparbat3 Re: Kamienica Norwida 11 28.08.16, 13:06
                      https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKqCbhPkEz5qMo3yPyYQoxjJTMp5giC4H8FLIhmeezPi-DfVxKiA

https://www.nomar.pl/cache/biblioteka/22/0/800x600.jpg
                      • rosapulchra-0 Re: Kamienica Norwida 11 28.08.16, 13:07
                        Rewelacja. A troll się mundrzy, że Wrocław gorzej wygląda niż ćwierć wieku temu.. Ehhh..
                      • isa_bella1 Re: Kamienica Norwida 11 28.08.16, 21:04
                        Bywałam na jednym z tych balkonów smile
                        • nangaparbat3 Re: Kamienica Norwida 11 28.08.16, 21:45
                          Mieszkalam na Norwida zaraz po urodzeniu. Ale nie pamiętam, pod ktorym numerem. W ktoryms z tych:
                          fotopolska.eu/foto/908/908919.jpg

Ale wtedy to były ruiny.
                    • nangaparbat3 Re: sedesowce 28.08.16, 13:10

https://i.wp.pl/a/f/jpeg/34437/sedesowce_wroclawski_manhattan_fb_600.jpeg

[/img]https://www.wroclaw.pl/files/cmsdocuments/18127381/manhattan4.jpg
                      • klamkas Re: sedesowce 28.08.16, 13:14
                        O tak, remont sedesowców zmienił oblicze okolicy. Nareszcie smile.
                        • nangaparbat3 Re: sedesowce 28.08.16, 13:23
                          I okazalo sie, jaka to piekna architektura.
                          Strasznie mi szkoda architektow z czasów komuny - wymyślali nieraz piekne rzeczy, a z powodu tandetnych materialow wyglądalo jak wyglądalo sad
                    • nangaparbat3 Re: i wreszcie dworzec 28.08.16, 13:15
                      https://bi.gazeta.pl/im/3/3707/z3707563Q,Budynek-dworca-przed-remontem.jpg

https://wroclawref.blox.pl/resource/ewakuacjanadworcupkp5.jpg
                      • asmarabis Re: i wreszcie dworzec 28.08.16, 13:34
                        Dzieki, tu przepieknie widac jaki maszkaron zrobili z pieknego dworca....skandal!!!!!!!glowy powinny poleciec
                      • mid.week Re: i wreszcie dworzec 28.08.16, 13:45
                        Hotel PIAST naprzeciwko Dworca

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/uEwktkpTURBXy80M2I2YTVmMzA5N2Q4ZjM4OTk3ZjM3NzYzYzU0NGU1Ni5qcGeSlQMAZs0GYM0DlpMFzQMgzQHC

https://images.travelist.pl/hotele-1060/hotel-piast_22487_galleryB.jpg
                        • mid.week Re: i wreszcie dworzec 28.08.16, 13:46
                          Ul. Piłsudskiego
                          https://www.tuwroclaw.com/pliki/fotogaleria/2013_03_11_cannes/3.jpg

https://bi.gazeta.pl/im/d4/60/12/z19270356Q,Zmodernizowane-Kamienice-przy-ulicy-Pilsudskiego-w.jpg
                          • nangaparbat3 Re: to jeszcze Piłsudskiego 28.08.16, 14:02
                            https://static.panoramio.com/photos/original/12524102.jpg

https://dolny-slask.org.pl/foto/5991/5991604.jpg

Bardzo lubie ten dom.
                            • mid.week Re: to jeszcze Piłsudskiego 28.08.16, 14:05
                              Tego pana to ja akurat widziałabym w bieli z intensywnymi, kontrastowymi balkonami nawiązującymi do kolorów na placu. Ta modernizacja do mnie nie przemawia. Za dużo się tu dzieje.
                    • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:22
                      Tu masz cały wątek: www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=3b309961057fe863fc2df3045f52fcbe&t=270764

smile
                      • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:32
                        No to mnie utopiłaś na kilka godzin co najmniej wink Dzięki wielkie!
                    • nangaparbat3 Re: jeszcze most! 28.08.16, 23:05

Ten jest tylko "po", bo "porzed" go nie bylo wink

https://s.tvp.pl/images2/3/5/7/uid_3574c4d399be3dc6898cb89e4a0d5a841339429430564_width_736_play_0_pos_0_gs_0_height_414.jpg
              • landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:27
                Wypasione i ogarnięte? big_grin
                To chyba masz galopującą sklerozę.
              • malowanka06 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:03
                Zoo jest wypasione i ogarnięte, jak na razie nie ma konkurencji w Polsce
                Odnośnie kolorów dworca czy mostów- tak jest jak jedzie ignorant i tylko myśli, żeby "zaliczyć" kolejne miejsce i miejsca, bez poczytania o ich historii, ot zobaczone, zdjęcie zrobione, idziemy dalej.
                • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:10
                  Ja chyba w innym ZOO bylam, w tym moim smierdzialo i bylo pelno opuszczonych domkow w ktorych kiedys mieszkaly zwierzeta, o chwastach i chaszczach nie wspomne. Nie mowiac o oznaczeniach bo ciezko sie tam odnalezc i wiedziec gdzie ma sie isc. Na ten moment w ogole nie umywa sie do ZOO w Warszawie ....zenada nie wiem za co taka cena za bilet- zoo warszawskie nie dosc ze lepsze to jeszcze ma ciagle promocje i bilety za pol ceny.......
                  tak zapuscic takie fajne miejsce, powinny glowy poleciec
                  • malowanka06 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:27
                    Może pijana byłaś stąd ta pomroczność? Lub w upojeniu wywieźli cię gdzieś indziej?
                    Oznaczenia świetne, są dodatkowo mapki (wzrok ci szwankuje?), na ten moment nie umywa się do niego żadne inne w Pl
                    na szczęście, innym się podoba, ty nie musisz wracać ani do zoo ani do Wrocławia. Zoo i bez ciebie ma więcej wejść niż oblegany Wawel czy Zamek Królewski
                • landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 18:04
                  Ale asmarabis twierdzi, że zoo BYŁO wypasione i ogarnięte. Za Gucwińskich. Hahhaa
                  • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 18:19
                    Jesli nie bylo ogarniete to dlaczego krecono tam program dla telewizji?

• landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 23:17
                      Bo państwo Gucwińscy byli lubiani przez poprzednie władze, a po zmianie ustroju podpinali się pod każdą partię rządzącą, byleby pozostać na stołkach. Do czego się pani Gucwińska kiedyś w wywiadzie otwarcie przyznała.
                      W zoo po raz pierwszy byłam 25 lat temu i pamiętam smród i kozy - a byłam przyzwyczajona do zoo w Poznaniu, które wówczas było w krajowej czołówce.
                      Zoo pod koniec ich panowania to była tragedia. W sieci można było znaleźć zdjęcia zwierząt w strasznym stanie. Niestety, ostatnio już mi się ich nie udało znaleźć.
                      Mago w karcerze, żółwie jeden na drugim, antylopy z przerośniętymi kopytami, ślepe gekony, żółwie z krzywicą, gibony w mini klatkach, nietoperze bez możliwości lotu... Zaiste, pełen wypas.
                      • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 23:42
                        I małpy wychowywane na dzieci, które potem nie mogły być ani dziećmi, ani małpami. Do dziś jest tam co najmniej jeden (chyba gibbon), skrzywdzony przez to, że trzymali go w domu jak maskotkę.
                        • landora Re: jest pieknie we Wroclawiu 03.09.16, 21:39
                          O to to. Piszesz o Gibku. Biedak nie potrafi się zachować jak normalny gibbon. Takie to było kochanie zwierzątek uncertain
                  • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 19:43
                    W latach 70. bylo jak na tamte czasy wypasione i ogarniete.
                • fiamma75 do malowanka06 29.08.16, 08:34
                  proszę o pilny kontakt na gazetowego
              • asia_i_p Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 22:46
                ZOO zaniedbane i podupadłe? To znaczy kiedy tam byłaś?
      • iuscogens Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 10:59
        No ja z Warszawy od jakichs ponad 25 lat, moj maz cale zycie w Wawie i oboje jestesmy Wroclawiem zachwyceni smile
        • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:47
          Mój znajomy, urodzony w Warszawie, tak się Wrocławiem zachwycił, że przekonał żonę do przeprowadzki. Znalazł sobie we Wrocku pracę, kupił wypaśne mieszkanie (różnica cen) i do dziś szczęśliwie z rodziną tam mieszka.
      • szarsz Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:13
        > jesli mieszkaja za granica albo w miejscu typu Krakow/ Warszawa

Kraków nie jest ładnym miastem. Kraków jest cudowny z wielu innych względów, ale nie jest ładny. To samo Warszawa. Gdańsk, Wrocław - tak, ale nie Kraków i Warszawa. Szczególnie nie Kraków.
      • teliszon Re: jest pieknie we Wroclawiu 02.09.16, 08:31
        A szczególnie,jak sa z Warszawy smile
        Na pewno bylas w naszej stolicy?
    • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 08:39
      Uwielbiam pokazywać moim gościom Wrocław, zmienił się bardzo od czasów mojego dzieciństwa, wypiękniał. Lubię też czasem wieczorem wyrwać się do miasta i chodzić po nim jak turysta - nigdy się nie nudzę, zawsze czymś zachwycę.
      • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:47
        Ja też lubię pokazywać, ale Rynek już mi się znudził - tylko od wiosny chyba z dziesięć razy chodziłam po nim w charakterze przewodnika wink
        • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:50
          No to trza nie po Rynku smile Na szczęście już jest gdzie łazić smile
          • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 16:36
            Wiem, ale jak się ktoś umawia ze mną na 2 godziny, to nie ma szans poza Rynek wyjść - a każdy tam dąży (no, wiem, cudny Rynek mamy).
            Tylko krasnali nie szukam - never.
    • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:22
      Bardzo mi się podba plan zwrócenia Odry do uzytku i celów rekreacyjnych.
      Czekam na przedłużenie promenady przez Wzgórze Partyzantów, połaczenie z Ovo, a potem dalej aż do Zoo. No i zielone autostrady - mam nadzieję, że dożyję realizacji big_grin
      • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:35
        Jeszcze żeby Wzgórze Partyzantów odrestaurowali, ech...
    • inguszetia_2006 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:31
      Witam
      Owszem, owszem, jest bardzo ładnie. Byłam służbowo w tym roku w Wrocławiu. Jakby ktoś się wybierał to polecam zwiedzić za jednym zamachem Panoramę i Muzeum Narodowe. Jeden bilet się kupuje do tych dwóch miejsc. Aha, wróciłam ze zdjęciami drzwi, portali.
      Zawsze robię zdjęcia drzwiom, portalom. Takie hobby. I mam z Wrocławia pokaźny zbiór. Pzdr.
      Ing
      • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 11:54
        A drewnianą brame koscioła Najświętszej Marii Panny na Piasku masz?
        • inguszetia_2006 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:16
          Witam
          Nanga, mam wszystko. A nawet więcej.
          Jakby zebrać te wszystkie drzwi do kupy, z całego świata to mogę album wydawać. Tylko to jeszcze trzeba opisać, yyyyyyyyyy, ałć. Pomyślę nad kooperacją z jakimś historykiem sztukiwink
          Pzdr.
          Ing
          • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:19
            Fajne hobby wink
            Pochwalisz się nimi?
          • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:36
            >>>>mam wszystko. A nawet więcej.
            To ładne smile
            A z Parnawy masz?
    • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:39
      Przyznaję się bez bicia, że we Wrocławiu byłam pod koniec lat 80-tych. Wtedy miasto było szare, bezbarwne, choć i tak na mnie zrobiło wrażenie. Obecny Wrocław znam przede wszystkim z netu i tego, co przysyła mi kolega tam mieszkający. I naprawdę podoba mi się, to co widzę. Miałam w tym roku przyjechać do Wrocławia, ale sprawy rodzinne mocno się przedłużyły i zwyczajnie zabrakło nam czasu. Nie wiem, czy uda nam się w przyszłym roku pojechać, bo szykuje się duża impreza rodzinna w Zachodniopomorskiem, ale może w następnym roku? Kto wie? wink
      • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:41
        Aa! Najważniejsze! Dużo zdrowia życzę!
      • asmarabis Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:46

rosapulchra-0 napisała:

> Przyznaję się bez bicia, że we Wrocławiu byłam pod koniec lat 80-tych. Wtedy mi
        > asto było szare, bezbarwne, choć i tak na mnie zrobiło wrażenie.

Blagam, nie popelniaj tego samego bledu co ja i nie jedz tam -to zachowasz to fajne wrazenie, inaczej sie zalamiesz, nie jestesmy gotowe na kilkanascie twoich watkow jak cie wroclaw rozczarowal
        • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:49
          Wystarczy twoje trollowanie.
      • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:37
        To jak przyjedziesz, daj znać smile
        • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:07
          Nie omieszkam smile
    • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 12:44
      Ależ - czuje sie gospodynią, wiec zapraszam i inne miasta smile
    • livia.kalina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:08
      Co ciekawe, ja z Wrocławia znam same fajne osobysmile
    • kaz_nodzieja Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:21
      Piękne miasto. Mogłabym tam mieszkać.
    • elle-hivernale Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:25
      Coś mi we Wrocławiu nie leży, nie umiem tego ująć. Widać, że miasto się intensywnie odnawia, więc miałam wrażenie, że jestem na jednym wielkim placu budowy. Tak, są ładne, secesyjne kamienice, tak, są kameralne pasaże, niezadeptane jeszcze w całości jak w Krakowie, ale nie mogę złapać tamtejszego klimatu. Mi nie robi suspicious
      • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:36
        Spoko, jakby każdemu "robiło" to samo to świat pełen byłby takich samych miast z identycznymi uliczkami. A tak mamy rozmaicie. Lubię odkrywać w innych miastach te rożnice wink
        • elle-hivernale Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 18:16
          Są po prostu miasta, które czymś mnie ujmują i pozwalają coś poczuć. Wrocław jest dla mnie bezpłciowy. Taka przejściówka między Gdańskiem, a Krakowem.
          • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 21:54
            To pewnie kwestia indywidualna - kocham Wrocław jako wrocławianka, dla mnie bezpłciowy jest Kraków właśnie, za to cudny Toruń i Zamość, w Gdańsku się bardzo dobrze czuję, a i Warszawę lubię, mimo, że mi się nie podoba.
      • premeda Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 21:05
        Dla mnie to Wrocław jest wrogiem kierowców albo tylko ze mną nie jest kompatybilne 😞 Zawsze albo się zgubię albo jakieś roboty drogowe bez zaznaczonych objazdów uskuteczniają. To we Wrocku zaliczyłam jedyną załamkę za kierownicą, miałam wrażenie, że już nigdy z niego nie wyjadę.
        • asia_i_p Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 22:52
          A tu niestety masz rację, zrobiliśmy kiedyś z mężem eksperyment i pojechaliśmy tylko po znakach od północy na południe i mowy nie ma, jak nie znasz, nie przejedziesz. Tylko to już było parę lat temu, myślałam, że się poprawiło.
          • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 23:02
            Mnie się wydaje że sie poprawilo, od kiedy otwarto obwodnice autostradową i nowy most. O wlasnie, most!
            • mozambique Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 13:04
              wrocław ciezki do przejechania ?
              to chyab po POznaniu nie jezdziłyscie smile
          • szarsz Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 17:11
            > Tylko to już było parę lat temu, myślałam, że się poprawiło.

Wczoraj zauważyłam, że jeśli chcesz jechać z północy miasta na południe (kierunek Katowice, Kudowa, itp.), to znaki kierują na autostradę A4 przez caluśkie miasto i samo jego centrum, zamiast na obwodnicę.
    • kropkacom Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:30
      A ja byłam ostatnio po kilkunastu latach w Olsztynie. I stare miasto oraz plaża są super. Podobno to kwestia ostaniach lat... Polecam.
      • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:41
        Bo przez ostatnie pare lat cała Polska wypiekniala nieprawdopodobnie. Bylam w szoku przyjeżdżając do Kielc, do Rzeszowa, a juz zwlaszcza do Łomży. Nawet Warszawa wypiekniala, choc to zupełnie nie mój typ i źle sie tam czuję.
        • kropkacom Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:44
          Wierzę. Bardzo jest mi nawet przykro, że mam tak mało okazji aby teraz zwiedzać Polskę. Nadrabiam zwiedzaniem okolicy gdzie mieszkam.
          • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:06
            A Ty wciaz u sąsiadow? Może do Kotliny Kłodzkiej byś wpadla?
        • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:07
          Mnie zachwycił Zamość, no śliczny po prostu.
      • 31stopniwcieniu Re: jest pieknie we Wroclawiu 03.09.16, 23:23
        To prawda: plaża miejska, deptak nad jeziorem położonym w lesie, a 10 minut piechotą od centrum, sporo ścieżek rowerowych - kilka lat temu nic z tego nie było.
    • antyideal Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:38
      To prawda, Wroclaw jest cudny. A najciekawsze osoby ktore poznalam mieszkajac teraz w innym miescie okazalo sie, ze pochodza z Wroclawia. Przypadek ? Nie sądzę wink
      • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 13:50
        > Przypadek ? Nie sądzę wink

Oczywiście, że nie! smile
    • kaka-llina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:23
      Przeczytałam wiekszośc watku, obejrzałam zdjecia... Super!!! We Wrocławiu byłam tylko kilka razy i to bardzo dawno...
      I tylko jak pomyślę o tych co twierdza , ze Polska była w ruinie to mnie szlag jasny trafia.....
    • kkalipso Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 14:27
      To ja zaczęłam jeśli już koniecznie musisz się przyczepić...
    • echtom Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 16:44
      Byłam w zeszłym roku, zgadzam się smile
    • heca7 Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 17:04
      A ja kolejny raz zatrzymałam się w Częstochowie jadąc z wakacji. I kolejny raz stwierdziłam, że to cchyba najbardziej zapuszczone miasto jakie widziałam dotąd w Polsce. Zardzewiale latarnie, zarośnięte parki i skwery , niestrzyzone żywopłoty. Pomazane grafitti wszystko co się da. Podobnie budynki brudne, odrapane i do tego radosna twórczość właścicieli. Bez ładu i składu. Za to kościoły! Wow! Tylko pozazdrościć suspicious
      • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 17:14
        Byłam tam wiele lat temu ale to było moje największe rozczarowanie turystyczne. Nawet nie z powodu samego miasteczka ale przez ten słynny obraz, który okazał się małym, burym koszmarkiem.
      • pulower8 Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 03:43
        Częstochowa się zmienia na lepsze ale poooooowoooli. Na pewno nie w takim tempie co Wrocław (który jest pięknym miastem, zgadzam się w 100% z Nangaparbat).
        A zapuszczone obs***ne kamienice przeżyją pewnie samą Częstochowę.
    • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 28.08.16, 23:09
      Właśnie miałam przyjemność przejechać się przez wieczorny Wrocław samochodem wraz z gościem zza oceanu - no jest pięknie po prostu - przejechaliśmy spod Hali przez całe miasto aż na zachód, przejeżdżając naokoło najpierw przez Grunwaldzki, potem przez most Pokoju, żeby zajechać od strony Bema przez most Uniwersytecki - gdzie się nie ruszysz, tam pięknie po prostu, aż żałowałam, że nie mamy możliwości pospacerować. Zachwyciły mnie dziś okolice Politechniki, dawno się im nie przyglądałam.
      Najgorzej było na moście Uniwersyteckim - nie wiadomo, w którą stronę patrzeć - w lewo, w prawo, na wprost? smile
      • beverlyja90210 Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 00:46
        To ja Was pozdrawiam z wrocławskiego Rynkusmile czekam na taxi i akurat przeczytałam co piszecie,ja jeszcze polecam zobaczyć Wroclaw z poziomu kładki pokutnic to cos jak Sky Tower tylko trzeba wejsc na własnych nogach i na górze nie ma szybsmile
        • jan.kran Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 02:07
          Nanga , piękne zdjęcia wybrałaś, tak właśnie jest Wrocław zmienia się dynamicznie i pięknieje.Ależ mi sie zatęskniło, jeszcze wtym roku nie byłam , jade na Wszystkich Świętych.
          Pamietam jak bardzo tęskniłam za Wrocławiem kiedy przez siedem lat nie mogłam przyjechać do Polski.Kiedyś Mama odwiedzajac mnie w DE zapytała jakie miejsce najbardziej chciałabym zobaczyć we Wrocławiu.
          - Ostrów Tumski...
          I tak było jak tylko przyjechałam w 1990 roku po latach do Polski od razu pobiegłam na Ostrów.
          Znam wiele odsłon mojego miasta to miasto z lat dziecinnych i młodzieńczych Wrocław dzisiejszy i jego przeszłość.
          Kiedy mieszkałam we Wrocławiu nie można było wspomnieć że przez setki lat nazywał się Breslau.Byli Piastowie , potem 700 lat nic a potem odzyskaliśmy je , nie wgłębiałam się nigdy od kogo.
          Dopiero po wyjeździe z Polski poznałam prawdziwą historię mojego miasta zarówno z książek jak od mieszkańców tego miasta z okresu kiedy nazywało sie Breslau.
          Teraz patrząc na wiele budynków na współczesny obraz nakładają sie wspomnienia z moich młodych lat i zjdjęcia z okresu kiedy wtym mieście mieszkali ludzie mówiący innym językiem i którzy kochali to miasto tak samo jak ja.
          • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 19:51
            A patrzylas kiedys na miasto z dachu Renomy czyli Pedetu? Z najwyzszego poziomu parkingu (odkryty)?
            • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 20:09
              Ja zawsze parkuję na dachach galerii handlowych, jak już tam jestem. Właśnie, żeby sobie popatrzeć. Najgorszy widok - Magnolia wink. A tak w ogóle - dzięki za ten wątek. Nie bardzo lubię tu mieszkać, ale pośród niedogodności warto sobie przypomnieć, że jest jedna wielka zaleta - uroda wink.
              • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 22:30
                Najgorszy widok to z fiuta czarneckiego. wystają tylko dziesieciopietrowe betonowe bloki, bo Wrocław ma w sumie niewysoka zabudowe i z wysokości sky tower widac tylko drzewa i te betony. To jedno z najwiekszych rozczarowań mego zycia.
                • pade Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 12:44
                  Z dachu galerii dominikańskiej jest ładny widok.
                  A tego fiuta to bym zburzyła. Nie pasuje do Wrocławia.
                  • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 12:54
                    Przyzwyczaimy się.
                    Mnie teraz bardziej razi Ovo niż, jak to elegancko ujęłyście, fiut.
                    Też czekam, aż się opatrzę.
                    • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 18:04
                      Tylko razi? Mnie brzydzi. Nie dość że brzydki w bryle, to jeszcze paskudnie niestarannie wykonany. Jedyne co jest pozytywne w jego pojawieniu się to nowy chodnik przed wink.
                      • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 22:11
                        Może nie aż brzydzi, ale przeszkadza mi jakoś.
                        Zasadniczo akceptuję stare obok nowego, mieszanie stylów architektonicznych itd. ale tu mi zgrzyta.
                        • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 22:36
                          A mnie się Ovo podoba, w przeciwieństwie do fiuta.
                          • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 22:59
                            Mnie w tym otoczeniu chyba przeszkadza.
                            Przyzwyczaję się, jak do tego ukruszonego zęba parkingu na Kazimierza.
                            • pade Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 13:19
                              Ja się nie przyzwyczaiłam do tego parkingu. Marzy mi się, żeby się rozleciałsmile
                              • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 14:37
                                Ja udaję, że go nie ma big_grin
                                • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 14:49
                                  Ja nie daję rady - zbyt blisko niego bywam uncertain
                                  • pade Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 20:21
                                    współczujęsmile
                        • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 11:14
                          Oj naprawdę? Dla mnie to jedno z lepszych połaczeń "stare-nowe". Lubię ovo, jego kształt, tę biel, uważam że jest świetnie wpasowany w to miejsce. Fakt nie podchodziłam aż tak blisko aby ocenić jakość wykonania, o której pisze klamkas. Podejdę przy okazji popatrzeć się na detale.
                          • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 11:59
                            Te białe płyty są bardzo nierówno ułożone, co niestety widać nie tylko z bardzo bliska.

Dla mnie ta bryła przypomina manata ;p. Pierwotny projekt był piękny - realizacja: jakby delfinaa zmienili na manata wink.
                            • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 15:45
                              Pierwotny projekt był piękny - realizacja: jakby delfinaa zmienili na manata.

big_grin
                              • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 16:34
                                Manat mi sie podoba wink
                                Oczy mnie bolą za to na wszystko co wyszło z pracowni p.Jarząbka. Ja wiem, że to taki styl, że tak ma być, ale staram się nie patrzeć.
                                • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 16:51
                                  No spoko, ja też lubię manaty, ale rozumiesz: zoo daje info, że już w przyszłym roku otwiera delfinarium, będą delfiny, pokazy z piłeczkami, skakanie za rybami, itp, itd. Przychodzisz za rok, a zamiast delfinów w basenie pływają manaty, w ramach karmienia niespiesznie pożerają sałatę... Też fajnie, ale nie tego człowiek oczekiwał wink. Ale nie sprzeczam się, kwestia gustu smile.

>Oczy mnie bolą za to na wszystko co wyszło z pracowni p.Jarząbka. Ja wiem, że to taki styl, że tak ma być, ale staram się nie patrzeć.
                                  Wrzuć fotkę, bo kompletnie nie kojarzę, a gugiel nic mi nie podpowiada.
                                  • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 16:58
                                    Solpol? big_grin
                                    • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 17:17
                                      Aaa, no dobra. To mnie też bolą. Ale jeszcze bardziej plomba jego projektu na wybrzeżu Wyspiańskiego (ta fioletowo pstrokata). Ale znam fanów jego projektów (i tu muszę wyznać rzecz wstydliwą - mój mąż go lubi, ale wmawiam sobie, że jakieś wady każdy musi mieć ;p).
                                      • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 17:22
                                        O, fuj z tymi fioletami uncertain
                                      • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 20:54
                                        Mnie sie tez podobają, i solpol (ktory ma zniknąć pono) i ta plomba. I biurowiec Wrozametu upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Wrozamet-Zmigrodzka.jpg/1280px-Wrozamet-Zmigrodzka.jpg
                                        Ale przy Millenium Towers dostaje oczopląsu sad
                                        fotopolska.eu/foto/292/292145.jpg
                                        • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 21:19
                                          Millenium się rozrasta o wileką qpę pomiędzy wieżami robiącą prawdopodobnie za parking wielopoziomowy.
                                          • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 22:42
                                            Już się rozrosło, parking działa już chyba z pół roku.
                                        • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 22:35
                                          A na mnie Millenium robi dziwne wrażenie. Z jednej strony nie podoba mi się estetycznie, z drugiej strony tworzy "jakąś" kompozycję jako kompleks (z nowym parkingiem oczywiście). I jestem rozdarta ;p.
                                  • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 19:48
                                    Wspomniane już przez dziewczyny Solpol i plomba z Wyspiańskiego.
                                    Nie wjestem pewna, ale chyba Helios również.
                                    Najbardziej boli zamordowana kamienica przy Kołłątaja

https://bi.kotek.pl/bloxlite/f640x640/62/83/43b6186eab.jpg
                                    • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 21:03
                                      Zamordowana to jest ta:
                                      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/Q2hktkqTURBXy82YzkzOTBkYTY3NmEzNjg1MDMzOTBiY2E1MTA3OWUxMi5qcGVnkZMCAM0B5A
                                      To powinno byc karalne. Przedtem wygladala tak:
                                      https://www.tuwroclaw.com/pliki/fotogaleria/2013_09_09_times//1.jpg

Nie wiem, kto dorabal te pietra, powinno to byc karalne.
                                      • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 22:38
                                        Zamordowany to jest Zaułek Solny uncertain
                                        • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 22:46
                                          E tam, tylko od jednej strony i można szybko przez bramę przebrnąć. A taką kamienicę widzisz cały czas stojąc 30 min w korku wink.
                                          • jan.kran Re: jest pieknie we Wroclawiu 02.09.16, 03:29
                                            Niestety Wrocław pokarało panią Hawrylak Brzezowską, konserwator miejski, która załatwiła Zaułek Solny i zaakceptowała zabicie kamienicy i jeszcze uważa że jest świetna w tym co wyprawia.Podpisałam swojego czasu petycję o jej odwołanie zanim zdemoluje pół miasta.
                                            • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 02.09.16, 09:01
                                              Zaułek to rzeczywiście załatwiła uncertain
                                      • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 22:39
                                        Ta okolica to w ogóle architektoniczny koszmarek. Najpierw Helios, potem kamienica na rogu, a potem ten czarny koszmar na koszmarami przy Św. Mikołaja. Żal kawałka miasta. Aż zmieniłam trasę dojazdu na uniwerek, żeby tamtędy nie jeździć.

Ale zrobiłyśmy antyreklamę po tym słodzeniu big_grin.
                                        • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 04.09.16, 00:23
                                          klamkas napisała:

> Ta okolica to w ogóle architektoniczny koszmarek.

Ale jeszcze jest to smile

https://www.officelist.pl/media/cache/d8/49/d849a8b5145808b873a99ede68a18b6d.jpg
                                          • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 04.09.16, 11:09
                                            A ten narożny budynek taki ładny mógł być sam w sobie.
                                    • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 21:07
                                      Wyparłam ja z pamięci i odczułam to zdjęcie jak cios w zęby.
                                    • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 22:45
                                      Z innej strony, na pochwałę Jarząbka: daleko na północy jest takie mini osiedle, którego urodę i lokalizację można uznać za niewarte dyskusji, za to chyba jedyna inwestycja w ciągu ostatnich lat, która ma naprawdę przyzwoicie duże i zaplanowane podwórko i rozsądne rozkłady mieszkań, takie nie dla zwierząt, tylko dla ludzi. I w naprawdę przyzwoitej cenie (którą oczywiście częściowo narzuca lokalizacja, ale obok jest też tanie osiedle a żyć na nim na pewno nie da).
                  • mozambique Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 12:56
                    za to z daleko go widac , wracalam z urlopu i w bezchmurny dzien teg fijuta widac ju z jakich 50 km od miasta
                  • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 17:20
                    Już sie do niego przyzwyczailam. A w Dominikańskiej zawsze parkuję tak, zeby sobie popatrzećsmile
                    Wracając do Wieży Mordoru. Doł ma bardzo piekny, az się zadziwiłam kiedyś.
                    Byle nie wyłonily sie kolejne.
                    • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 31.08.16, 21:59
                      I najładniej wygląda z tarasu Muzeum Sztuki Wspołczesnej, z bunkra.
    • jan.kran Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 02:10
      I chodziłam do dziewiątki gdzie spędziłam jedne z nalepszych lat mojego życia i uzyskałam przyjaźnie na całe życie ,dziś moje licealne przyjaciółki to dojrzałe kobiety a poznałyśmy się jako czternastolatki...czterdzieści lat przyjaźni to jest cośsmile
      • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 09:06
        Heh - pół Wrocławia chodziło do dziewiątki? smile
        • pade Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 09:21
          no ładniesmile
          • rosapulchra-0 Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 09:31
            Zaraz się okaże, że wszystkie się znacie big_grin
        • tol8 Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 11:56
          Ja do IV.

Po prostu w naszych czasach było ledwie 9 dobrych szkół
          • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 12:51
            Na Trójkącie? Chodziłam tamtędy co najmniej raz w tygodniu, po drodze na zbiórki smile
          • skarolina Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 13:18
            No do mojej szkoły żadna z Was nie chodziła, ale moje dziecko się otarło o IX LO, bo chodziło tam do gimnazjum big_grin, na szczęście zmieniło szkołę w LO...
        • beverlyja90210 Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 13:29
          na to wychodzismile
      • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 19:52
        To chodzilaś i z moimi kolezankami smile
        • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 29.08.16, 19:58
          Z którymi? dawaj na priv! smile
    • mid.week Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 11:11
      Wrocław pozuje dla Vogue
      www.vogue.com/13471184/wroclaw-poland-travel-guide-under-the-radar/
      • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 17:05
        Ach!
      • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 01.09.16, 21:08
        Jakieś dziwaczne te zdjęcia, jesli to w ogóle zdjęcia.
    • jan.kran Vogue reklamuje Wrocław:) 02.09.16, 03:32
      www.vogue.com/13471184/wroclaw-poland-travel-guide-under-the-radar/?mbid=social_facebook
    • mozambique Re: jest pieknie we Wroclawiu 02.09.16, 11:22
      tak dla ciekawych

dokonania architekta Jarząbka we Wrocławiu
      www.google.pl/search?q=jarz%C4%85bek+architekt&rlz=1C1SKPC_enPL460PL460&espv=2&biw=1309&bih=715&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjfyb7OrfDOAhWIJ5oKHZOPA0cQsAQIIg
      • zona_mi Re: jest pieknie we Wroclawiu 02.09.16, 11:37
        O, Matko.
        Facet jest chory psychicznie chyba. Albo ci, którzy mu na to pozwalają.
      • klamkas Re: jest pieknie we Wroclawiu 02.09.16, 11:48
        Google trochę oszukuje, bo np. Corte Verona nie była projektowana przez Jarząbka.
      • nangaparbat3 Re: jest pieknie we Wroclawiu 04.09.16, 00:28
        Nienawidze tego:
        https://bi.kotek.pl/bloxlite/f640x640/66/83/43f9458b43.jpg

Podobno jest to "negatyw" kamienicy, ktora tam stala przed wojną. Mnie sie kojarzy z katafalkiem, mauzoleum, w tę strone sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka