Dodaj do ulubionych

licea zdecydują....

02.09.16, 11:07
No kuźwa, czego jeszcze się dowiem. Moja jest z tego nieszczęśliwego rocznika, który w 2019 spotka się w liceum z młodszymi kolegami. I teraz się dowiaduję, że to dyrekcja liceum zadecyduje, czy przyjmie obydwa rocznika w 3 i 4-letnim systemie nauczania, czy może tylko 3-l3tni albo tylko 4-letni. Wiadomo, że o ile gimnazja jako-tako można przeboleć rejonowe to jednak liceum to już zupełnie inna sprawa. I może się okazać,m że niektórym dzieciakom zamknie się drogę do prestiżowej szkoły. Wkurzona jestem na maxa......
Obserwuj wątek
    • pade Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:10
      Moja córka też.
      Postanowiłam, dla własnego zdrowia psychicznego, pomartwić się tym za 2,5 roku.
      • agata_abbott Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:18
        To chyba najlepsza strategia, szczególnie, że w ciągu tych 2,5 roku zdążyliby jeszcze ze dwie reformy machnąćsmile
      • cosmetic.wipes Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:35
        Mam identyczne postanowienie smile
    • wuika Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:14
      Jaki kanał uncertain
    • agni71 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:14
      Jesooo, co oni jeszcze wykombinują. Nie dość, że dzieciaki z tego rocznika i tak mają przechlapane, to teraz okaże się, że do niektórych szkół nie mają szansy się dostać, choćby się .... (nie napiszę, ale brzydkie słowa mi się nasuwają)... Muszę obrać opcję, jak pade "Pomyślę o tym jutro", bo w tym momencie to mnie krew zaczyna zalewać.
    • oqoq74 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:17
      Przecież to jest absurd. Co z tego, że z jednego rocznika przyjmą tylko te np. po gimnazjum, skoro w następnym i tak będą musieli wziąć te z nowej podstawy, bo innych nie będzie.
      • ada16 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:22
        dlatego zapewne duzo chetniej wezmą tych po 8 klasie sad
        • oqoq74 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:25
          Nie wierzę, że ktoś coś takiego wymyślił.
          • maadzik3 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 12:13
            można mieć w doopie cały rocznik dzieci prawda?
    • dzikka Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:25
      Przepraszam za błąd, doczytałam, że to samorządy zdecydują. Ale co to w zasadzie oznacza? Prawdopodobnie to, że dadzą wolna rękę dyrektorom liceum, bo przecież nie mogą kazać przyjmować uczniów tylko w trybie 3 lub 4 letnim. Jedyna nadzieja, że będzie obowiązek przyjmowania obydwu roczników.
      Tutaj link:
      serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/971725,men-reforma-edukacji-pis.html
      • morekac Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:33
        Nie, nie dadzą. Zapewne po prostu samorząd określi, która szkoła przyjmuje na 3 lata,a która na 4. Jedyne lo w okolicy będzie musiało przyjąć oba tryby.
        W każdym razie nie zwiększy to liczby miejsc w liceach.
        • dzikka Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:38
          No właśnie, w moim mieście są dwa publiczne licea, które w rankingu najlepszych Polskich liceów znajdują się w pierwszej 50-ce. W porównaniu ze stolicą to porażka. Od lat do tych liceów chcą dostać się najlepsi. I jeżeli samorząd zablokuje możliwość przyjmowania wszystkich w 2019 to wykluczeni będą cholernie pokrzywdzeni.
          • oqoq74 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:44
            Nie siej paniki, przecież to jest niemożliwe.
            • iwoniaw Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 12:18
              Co jest niemożliwe i skąd ten śmiały i optymistyczny wniosek?
              • oqoq74 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 13:54
                Niemożliwe jest, aby szkoła sobie wybrała, przyjmujemy tylko tych po gimnazjach, albo tylko tych po 8 letniej podstawówce. Byłoby to niezgodne z konstytucją.
                • iwoniaw Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 13:55
                  Byłoby to niezgodne z konstytucją.

Buhahahahahahaha, jak to mawia jeden z tutejszych trolli. I może jeszcze do TK mogliby się pokrzywdzeni odwołać, co?
                  • oqoq74 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 14:09
                    Nie, w takiej sytuacji, bo była by to decyzja administracyjna samorządu, właściwy był by sąd administracyjny.
                    • iwoniaw Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 14:12
                      Tak, akurat właśnie o to mi chodziło w zadanym pytaniu, czy są jakieś wcześniejsze instancje. To chyba jest właśnie analfabetyzm funkcjonalny. uncertain
                      • oqoq74 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 14:45
                        Słuchaj, w nosie mam, że rząd nie przestrzega konstytucji. Ja mam zamiar jej przestrzegać póki ona obowiązuje i dopóki będzie, będę dochodzić swoich praw w odpowiedni sposób.
                        I wiem o co Tobie chodziło. Ja nie zamierzam się poddać, bo chodzi o mojego syna, Ty możesz się ograniczyć do buahaha.

Natomiast obrażanie mnie, świadczy tylko o Tobie.
                        • alanta1 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 18:43
                          oqoq74 napisał(a):

> Ja mam zamiar jej przestrzegać póki ona obowiązuje i dopóki będzie, będę dochodzić swoich praw w odpowiedni sposób.

Ale gdzie będziesz ich dochodzić, jeśli TK faktycznie nie będzie?
                          • oqoq74 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 19:12
                            Ale w sytuacji, gdy decyzję podejmuje samorząd, nie dochodzisz praw przez TK.
                            Poza tym, PiS nie jest aż tak głupi i wprowadzenie takiego rozwiązania nie spodoba się też ich wyborcom.
                            • alanta1 Re: licea zdecydują.... 03.09.16, 15:51
                              oqoq74 napisał(a):

> Poza tym, PiS nie jest aż tak głupi

Niestety jest, a swoich wyborców ma w ciemnej dudzie...

bez instancji odwoławczej jaką jest TK, ludzie będą czekać latami na rozstrzygnięcie w Strasburgu...
    • agni71 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:33
      Akurat przeciw temu nie protestowałabym: "Uczniowi po trzeciej klasie gimnazjum nie powiemy, że teraz czeka go 4-letnie liceum i będzie się uczył 13 lat, a nie 12 lat."
      • mamma_2012 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:59
        Za to powiemy, temu młodszemu, że nie mamy klas dla tych po ośmiolatce. Może w zawodówce obok mają.
        • agni71 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 12:03
          Jeśli ten po 8-letniej podstawówce poszedł jako 7-latek, to akurat od mojej córki młodszy nie będzie.

Wiesz, że ten najgorszy rok będzie obejmował dzieci urodzone w 2003, 2004 i 2005 roku? Te z 2004 mogą byc zarówno po gimnazjum, jak i po 8-letniej podstawówce.
          Ale kto by sie tam przejmował, najwyżej zrujnuje się życie 100-150 tysiącom dzieci (w skali kraju)
          • maadzik3 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 12:16
            100.000? Minimum 350.000 jak mówimy praktycznie o dwóch pełnych rocznikach z których 50% (czyli te 350.000) ma przechlapane. Tylko jeszcze nie wiadomo która połowa. Może jednak wyjechać stąd? W Polsce dzieci traktowane są przez władzę wyjątkowo przedmiotowo...
            • agni71 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 13:33
              maadzik3 napisała:

> 100.000? Minimum 350.000 jak mówimy praktycznie o dwóch pełnych rocznikach z kt
              > órych 50% (czyli te 350.000) ma przechlapane. Tylko jeszcze nie wiadomo która p
              > ołowa. Może jednak wyjechać stąd? W Polsce dzieci traktowane są przez władzę wy
              > jątkowo przedmiotowo...

Zakładam, że połowa dzieciaków będzie miała przechlapane, czyli ci, którzy w normalnym roczniku dostaliby się do LO, a teraz się nie dostaną, bo na miejsce będzie 2 x więcej osób. Zakładam, że część dzieci i tak nie kontynuowałaby nauki w LO.
              • agni71 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 13:38
                aha, może ja pokręciłam liczby, ale wydawało mi się, że podwójny rocznik będzie liczył w sumie 350 tys. Jeśli to będzie 700 tys. to kicha jeszcze większa....
                • maadzik3 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 16:06
                  W każdym z tych lat urodziło się wg GUS ok. 360 tys dzieci. Wnioski nasuwają się same sad
                  • agni71 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 18:57
                    No tak, czyli dzieci będzie 2 x więcej niz napisałam, a pokrzywdzonych połowa. Pięknie uncertain
              • morekac Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 19:12
                Ale w technikach też nie będzie więcej miejsc. Oberwie cały rocznik.
          • iwoniaw Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 12:23
            Wiesz, że ten najgorszy rok będzie obejmował dzieci urodzone w 2003, 2004 i 200
            > 5 roku? Te z 2004 mogą byc zarówno po gimnazjum, jak i po 8-letniej podstawówce

Ano właśnie. Gdyby ich rodzice byli prorokami, to gremialnie tych z 2003 mogli chociaż posłać jako 6-latki a tych z 2005 jako 7-latki, ale ci z 2004 (np. moje własne osobiste) trafiają w to bagno z każdej opcji uncertain
            • agni71 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 13:34
              Tez mam dziecko z 2004.
    • mamma_2012 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:56
      Czy wśród tych rządzących pip, pip, pip, głupich (to łagodniejsze słowo, więc napiszę) pisuarów nikt nie ma dzieci?!
      Z zalinkowanego w tym wątku artykułu, że na bałagan w edukacji wynikający z tych chorych pomysłów załapie się mój obecny czterolatek przy wyborze liceum. 5 lat wygaszania, następna ekipa, która będzie miała ten bajzel na głowie, więc odkręcanie przez kolejne lata.
      • agni71 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 11:58
        O 4-latka się boisz, co będzie na etapie liceum? Chyba jednak trochę na wyrost.
        • mamma_2012 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 12:08
          Prawda, że dziwne i nie mieści się w głowie? uncertain
          Ale jak policzysz to wychodzi na to, że zanosi się na 10 lat permanentnego zamieszania, reform, a za 3-5 lat odkręcania reform poprzedników, bo taki czesc konsekwencji jest wyliczona na konto ewentualnych następców.
    • lusitania2 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 13:40
      raz jeszcze podziękujmy za "dobrą zmianę" marzece1 i pozostałym, jej podobnym, wyborcom pissss.
    • chocolate_cake Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 13:53
      Masakra sad
      Współczuję naprawdę tym dzieciom i rodzicom.
    • paszczakowna1 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 14:01
      Dlatego trzeba prostestować. Namawiajcie dyrekcję szkół i nauczycieli do udziału w protestach, informujcie innych rodziców.

Tutaj jest strona akcji:

niedlachaosuwszkole.pl/o-nas/
    • sonniva Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 14:12
      Jeszcze w kampanii wyborczej zwróciłam uwagę na to, że jeżeli zdecydują sie zlikwidować gimnazjum to 2 roczniki dzieci będą pokrzywdzone. Jak wygrali wybory i ogłosili że zaczynają pracę nad projektem, to trzymałam kciuki, żeby nie padło na mojego. Uff udało sie. Mój to rocznik 2002, za to rocznik 2003 i 2004 ma przechlapane. Rozmawiałam na ten temat z ludźmi, ale każdy machał ręką, że przesadzam. Pani minister na ten temat powiedziała: te roczniki to niż demograficzny i nie bedzie problemów. No cóż ja jednak sądzę, że będą. Szkoda dzieciaków, do najlepszych szkół dostaną się najlepsi. Średniacy obejdą sie smakiem. Pocieszające jest tylko to, ze na studiach znowu wróci wszystko do normy. Bo jedne dzieci skończą licea 3-lenie inne 4-letnie i nie powinno być problemu z dostaniem sie na studia. Także uszy do góry.
      • przeciwcialo Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 15:51
        Mój 2005 tez ma przechlapane, podobnie jak cala jego klasa .
        • paszczakowna1 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 16:00
          Moja 2006 także.
    • przeciwcialo Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 15:36
      Pani kurator radosnie orzekła że maja kilka scenariuszy i którys wybiora w stosownym czasie i napewno zadnych problemow nie będzie ze zdublowanym rocznikiem. Zagotowała mi krew jak mało kto.
      • stacie_o Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 15:43
        Która?
        • przeciwcialo Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 15:51
          Krakowska.
          • stacie_o Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 16:32
            A ta...od wystawy trumień w podstawówce.
            • paszczakowna1 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 16:44
              >A ta...od wystawy trumień w podstawówce.

? Opowiadaj. W Warszawie nie mamy chyba tak ciekawego okazu.
              • stacie_o Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 16:48
                Proszę. Może chciecie ją do Warszawy.
                abc.wiadomosci.gazeta.pl/szukaj/wiadomosci/szkoła+podstawowa+nr+85
      • paszczakowna1 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 15:59
        >Pani kurator radosnie orzekła

Tak, one wszystkie radośnie rozświergotane. Szydło i Zalewska też, jakby im kto w kieszeń napluł. Jakoś te durne uśmieszki w zestawieniu z treścią "nie bójcie się drogie dzieciaczki, to wszystko dla waszego dobra" budza we mnie niedobre instynkty.
        • stacie_o Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 16:30
          Baby Jagi.
          • przeciwcialo Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 16:32
            Ktos trafnie Zalewska nazwał Profesor Umbrige wink Pasuje jak ulał.
        • oqoq74 Re: licea zdecydują.... 02.09.16, 18:38
          Przypomina mi się jak przy okazji listu Kluzikowej wiele tutejszych ematek pisało, że to najgorszy minister edukacji, i przy okazji darmowych książek.
          A jednak okazało się, że może być gorzej...
    • bei Re: licea zdecydują.... 03.09.16, 20:44
      Moj tez z napiętnowanego rocznikasad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka