Dodaj do ulubionych

Narodowe czytanie

03.09.16, 11:10
Patrzę w TV i nie wiem czy śmiać sie czy płakać...jakaś tandetne ta cała akcja. Czy oni naprawde myślą, że ta akcja sprawi, że ludzie zaczną czytać? Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:14
      Nie oglądam reżimowej telewizji, więc nie mam pojęcia o co chodzi.
      Czytam normalnie, nie narodowo tongue_out
    • julita165 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:15
      Czytać pewnie nikt z powodu tej akcji nie zacznie ale mozs dowie się ze istnieją książki inne niż kucharskie 😊
    • 21mada Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:16
      Nie mam TV.
    • mama303 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:17
      i jeszcze coś: córka ma w tym roku ma "Krzyżaków" do przeczytania i podsłuchałam rozmowę z koleżankami, że może jakieś streszczenie, film. Martwią się, nie cieszą.
    • mid.week Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:21
      A jest jakiś artykuł o tej akcji? Bo ja się odcięłam od publicznej a na innych kanałach nie widziałam nic na ten temat. Chodzi o to, że zołnierze czytają Quo Vadis na ćwiczeniach? Będziemy świetni w wojnie na cytaty wink
      • mama303 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:26
        mid.week napisała:

> A jest jakiś artykuł o tej akcji? Bo ja się odcięłam od publicznej a na innych
        > kanałach nie widziałam nic na ten temat.

pewnie jest artykuł ale ja widzę w TVInfo parę prezydencką w czytającą w ogrodzie Saskim "Quo vadis". Jest cała rozbudowana oprawa, pieśni w stylu Rubika itd.
      • joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:28
        Narodowe czytanie trwa już od kilku lat, był chyba Fredro, w zeszłym roku Lalka Prusa. W tym jest Sienkiewicz, co mnie nie dziwi big_grin. Ciekawe co w przyszłym.
        • joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:29
          Pomysł Bronisława Komorowskiego, o ile się nie mylę.
          • pade Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:35
            Dokładnie.
            Szkoda, że niewiele osób o tym pamięta.
            Bula mu nie wybaczą, a czytanie odeszło w zapomnienie.
            • joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:37
              Tutaj państwo Komorowscy czytają Fredrę:
              www.youtube.com/watch?v=H6yeLsr1xkc
            • joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:43
              pade - off top - Twoja sygnaturka jest bardzo myląca. Wilde miał pecha, że wiele jego wypowiedzi, fragmentów utworów zostało pozbawione kontekstu, bo same w sobie brzmiały atrakcyjnie. Sam odebrał wychowanie dosyć "patriotyczne" (skrót) i dosyć konsekwentnie je realizował jako dorosły człowiek - to mniej znana strona jego życia, Wilde padł ofiarą atrakcyjności własnych "złotych myśli".
              • pade Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:52
                Ok, ale mnie ten cytat bardzo pasuje do obecnej sytuacji politycznej w Polsce.
                • joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:55
                  Ale jest nieuczciwy - literacko i nie tylko. Wycieranie sobie gęby patriotyzmem jest cechą...itd. (I taki jest sens wypowiedzi O.W.)
                  • pade Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 12:15
                    "Wycieranie sobie gęby patriotyzmem jest cechą...itd. (I taki jest sens wypowiedzi O.W.)"
                    No właśnie.
        • mid.week Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:34
          W przyszłym będa czytać listę poległych.
    • 21mada Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 12:31
      Ach, to o to chodzi. Żeby czytac 'literature narodowa'. Nie dla mnie. O ile lubie polska literature, to 'wieszczow' nie trawie. Zreszta spojrzmy same - to literatura napisana w 99% przez mężczyzn. Prus, Sienkiewicz, Fredro. Nie lubie książek napisanych z punktu widzenia mężczyzny. Mogę ewentualnie przeczytać Orzeszkowa.
      • joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 12:36
        Prus nie był wieszczem, a w tegorocznych propozycjach była też Dąbrowska - "przegrała" w głosowaniu internetowym. Chyba problemem jest to, że (jak się okazuje) nikt o akcji nie wie (ergo - nie głosuje)
        • iwoniaw Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 15:55
          No ja akurat głosowałam na "Wesele", uważam że teksty stamtąd w wykonaniu obecnej pary prezydenckiej et consortes miałyby o wiele więcej wyrazu niż jakiś Sienkiewicz big_grin
          • lokitty Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 16:00
            Miałeś chamie złoty róg... big_grin big_grin big_grin
          • mama303 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 20:40
            iwoniaw napisała:

> No ja akurat głosowałam na "Wesele", uważam że teksty stamtąd w wykonaniu obecn
            > ej pary prezydenckiej et consortes miałyby o wiele więcej wyrazu niż jakiś Sien
            > kiewicz big_grin
            takie czytanie "narodowe" moim zdaniem nikogo do literatury nie przyciagnie...po co to więc?

• taki-sobie-nick No to lu 03.09.16, 20:50
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,162302093,162302093,Nienarodowe_czytanie.html
      Sypnij pomysłami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka