mama303 03.09.16, 11:10 Patrzę w TV i nie wiem czy śmiać sie czy płakać...jakaś tandetne ta cała akcja. Czy oni naprawde myślą, że ta akcja sprawi, że ludzie zaczną czytać? Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koronka2012 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:14 Nie oglądam reżimowej telewizji, więc nie mam pojęcia o co chodzi. Czytam normalnie, nie narodowo Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:15 Czytać pewnie nikt z powodu tej akcji nie zacznie ale mozs dowie się ze istnieją książki inne niż kucharskie 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:17 i jeszcze coś: córka ma w tym roku ma "Krzyżaków" do przeczytania i podsłuchałam rozmowę z koleżankami, że może jakieś streszczenie, film. Martwią się, nie cieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:21 A jest jakiś artykuł o tej akcji? Bo ja się odcięłam od publicznej a na innych kanałach nie widziałam nic na ten temat. Chodzi o to, że zołnierze czytają Quo Vadis na ćwiczeniach? Będziemy świetni w wojnie na cytaty Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:26 mid.week napisała: > A jest jakiś artykuł o tej akcji? Bo ja się odcięłam od publicznej a na innych > kanałach nie widziałam nic na ten temat. pewnie jest artykuł ale ja widzę w TVInfo parę prezydencką w czytającą w ogrodzie Saskim "Quo vadis". Jest cała rozbudowana oprawa, pieśni w stylu Rubika itd. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:28 Narodowe czytanie trwa już od kilku lat, był chyba Fredro, w zeszłym roku Lalka Prusa. W tym jest Sienkiewicz, co mnie nie dziwi . Ciekawe co w przyszłym. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:29 Pomysł Bronisława Komorowskiego, o ile się nie mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:35 Dokładnie. Szkoda, że niewiele osób o tym pamięta. Bula mu nie wybaczą, a czytanie odeszło w zapomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:37 Tutaj państwo Komorowscy czytają Fredrę: www.youtube.com/watch?v=H6yeLsr1xkc Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:43 pade - off top - Twoja sygnaturka jest bardzo myląca. Wilde miał pecha, że wiele jego wypowiedzi, fragmentów utworów zostało pozbawione kontekstu, bo same w sobie brzmiały atrakcyjnie. Sam odebrał wychowanie dosyć "patriotyczne" (skrót) i dosyć konsekwentnie je realizował jako dorosły człowiek - to mniej znana strona jego życia, Wilde padł ofiarą atrakcyjności własnych "złotych myśli". Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:52 Ok, ale mnie ten cytat bardzo pasuje do obecnej sytuacji politycznej w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:55 Ale jest nieuczciwy - literacko i nie tylko. Wycieranie sobie gęby patriotyzmem jest cechą...itd. (I taki jest sens wypowiedzi O.W.) Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 12:15 "Wycieranie sobie gęby patriotyzmem jest cechą...itd. (I taki jest sens wypowiedzi O.W.)" No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 11:34 W przyszłym będa czytać listę poległych. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 12:31 Ach, to o to chodzi. Żeby czytac 'literature narodowa'. Nie dla mnie. O ile lubie polska literature, to 'wieszczow' nie trawie. Zreszta spojrzmy same - to literatura napisana w 99% przez mężczyzn. Prus, Sienkiewicz, Fredro. Nie lubie książek napisanych z punktu widzenia mężczyzny. Mogę ewentualnie przeczytać Orzeszkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 12:36 Prus nie był wieszczem, a w tegorocznych propozycjach była też Dąbrowska - "przegrała" w głosowaniu internetowym. Chyba problemem jest to, że (jak się okazuje) nikt o akcji nie wie (ergo - nie głosuje) Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 15:55 No ja akurat głosowałam na "Wesele", uważam że teksty stamtąd w wykonaniu obecnej pary prezydenckiej et consortes miałyby o wiele więcej wyrazu niż jakiś Sienkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Narodowe czytanie 03.09.16, 20:40 iwoniaw napisała: > No ja akurat głosowałam na "Wesele", uważam że teksty stamtąd w wykonaniu obecn > ej pary prezydenckiej et consortes miałyby o wiele więcej wyrazu niż jakiś Sien > kiewicz takie czytanie "narodowe" moim zdaniem nikogo do literatury nie przyciagnie...po co to więc? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick No to lu 03.09.16, 20:50 forum.gazeta.pl/forum/w,567,162302093,162302093,Nienarodowe_czytanie.html Sypnij pomysłami. Odpowiedz Link Zgłoś