Dodaj do ulubionych

Pięciolatki i przedszkole

05.09.16, 23:52
Jak to teraz jest z pięciolatkami w przedszkolach? Do szkoły jako sześciolatki nie muszą iść. Ale mogą. Co z zerówką dla nich?
Mam taki przypadek w domu. Pięciolatek, a od połowy stycznia już sześciolatek. Nie wiem, nie zdecydowałam jeszcze kiedy pójdzie do szkoły. W przedszkolu od września wymieszano grupy, no i jest w grupie z czterolatkami... Rozumiem, że zerówka to nie jest ale czy program powinien być realizowany z zerówki czy nie ma obowiązku?
Obserwuj wątek
    • wilowka Re: Pięciolatki i przedszkole 05.09.16, 23:54
      Nie ma obowiązku - roczne przygotowanie przedszkolne realizują 6latki. 5 latki są po prostu przedszkolakami.
      • wilowka Re: Pięciolatki i przedszkole 05.09.16, 23:57
        Dyrektor szkoły podstawowej przyjmuje dziecko 6-letnie do pierwszej klasy, jeżeli:

1) korzystało z wychowania przedszkolnego w roku szkolnym poprzedzającym rok szkolny, w którym ma rozpocząć naukę w szkole podstawowej, albo

2) posiada opinię o możliwości rozpoczęcia nauki w szkole podstawowej, wydaną przez poradnię psychologiczno-pedagogiczną4.
        • carbon_steel Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 00:01
          Czyli moje dziecko nie będzie mogło pójść do szkoły za rok? A gdyby trafiło do grupy z sześciolatkami? Bo takie też utworzono.
          • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 06:37
            Teraz jest tak ze jako szeszciolatki beda po prostu szly dzieci wyprzedzajace grupe wiekowa takie ktore bez problemu beda realizowac program siedmiolatkow. Tak jak kiedys bylo.
        • carbon_steel Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 00:07
          Chyba, że to dotyczy ogólnie, tzn że dziecko ma w ogóle uczęszczać do przedszkola rok przed rozpoczęciem pierwszej klasy...
          • wilowka Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 00:18
            Może iść jako sześciolatek jeśli tak zdecydujesz - obecnie Twoje dziecko korzysta z edukacji przedszkolnej wiec jak zdecydujesz od września 2017 - to będzie miało zaliczone. Inna kwestia - jak jest realizowany program w tej grupie z czterolatkami - dopytaj w przedszkolu. Powinnaś dostać w odpowiedzi od nauczycieli coś o stopniowaniu trudności. smile
            • wilowka Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 00:22
              Pospieszyłam się - będzie miało dziecko zaliczone "pobyt" w przedszkolu, na bazie tego dyrektor je przyjmie. Nie będzie miło zaliczonego "Rocznego przygotowania przedszkolnego" - czyli tzw programu zerówki. Ten robią wyłącznie 6 latki. I pewnie awansem trochę korzystają z tego pięciolatki w grupie z sześciolatkami. Takoż więc - jeśli poważnie rozważasz i sądzisz, że dziecko będzie miało takie umiejętności, zeby za rok iść do 1szej klasy - targuj się o przeniesienie do grupy z sześciolatkami. Siłą rzeczy będzie miała wyższy poziom zaawansowania edukacyjnego i przygotowania szkolnego niż ta 4-5 latkami.
    • wuika Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 05:11
      To taki rok przed zerówką. Moje 5 dopiero skończą (ale jeszcze w tym roku kalendarzowym). Zerówkę będą miały za rok. Mogliśmy je skierować do grupy zerówkowej - wtedy by poszły w przyszłym roku do szkoły. Ale nawet w trakcie tego roku, jakby nam się odwidziało,możemy je przenieść do zerówki i/lub (tutaj nie mam pewności, ale raczej nie skorzystamy, to się nie wgłębiałam w temat) załatwić zaświadczenie i mogłyby iść do szkoły jako 6-latki.
    • julita165 Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 06:56
      No właśnie. Też mnie to intryguje. Czy aby obecny 5 latek mógł iść za rok do szkoły to musi w przedszkolu zrealizować program dla 6 latkow czy po prostu wystarczy żeby rok chodzi do przedszkola ?
      • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 07:20
        przygotowanie przedszkolne/zerowka to cos innego niz samo chodzenie do pkola. W praktyce mimo ze obowiazek szkolny potocznie jest od 6/7 r zycia dzieci musza rok wczesniej odbyc zerowke - czyli faktycznie obowiazek jest od 5/6 toku zycia. Samo chodzenie do pkola to nie to samo co przygotowanie. Przygotowanie to program zerowkowy ktory moze byc przerabiany w szkole (zerowka) lub w pkolu (przygotowanie)
        • aamarzena Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 09:30
          Nie ma czegoś takiego jak "samo chodzenie do przedszkola". Dla każdego etapu edukacji przedszkolnej są stosowne wytyczne oraz określone jest co po każdym z tych etapów przedszkolak umieć powinien.
          W ustawie nie ma mowy o żadnej zerowce, jest o wychowaniu przedszkolnym:
          Art. 16. 1. Na wniosek rodziców naukę w szkole podstawowej może także rozpocząć dziecko, które w danym roku kalendarzowym kończy 6 lat.
          1a. Dyrektor szkoły podstawowej przyjmuje dziecko, o którym mowa w ust. 1, jeżeli dziecko:
          1) korzystało z wychowania przedszkolnego w roku szkolnym poprzedzającym rok szkolny, w którym ma rozpocząć naukę w szkole podstawowej, albo
          2) posiada opinię o możliwości rozpoczęcia nauki w szkole podstawowej, wydaną przez publiczną poradnię psychologiczno-pedagogiczną albo niepubliczną poradnię psychologiczno-pedagogiczną, założoną zgodnie z art. 82 oraz zatrudniającą pracowników posiadających kwalifikacje określone dla pracowników publicznych poradni psychologiczno-pedagogicznych.
          • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 09:46
            normalny tryb zaklada - 3 latki 4latki 5 latki 6 latki zerowka/przygotowanie realizowane w pkolu 7 latki pierwsza klasa. 5latek o ile nie zostanie przeniesiony do gr 6latkow w pkolu/szkole bedzie realizowal program 5latkow czyli "chodzil sobie zwyczajnie"
            • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 09:47
              a i taki chodzacy sobie zwyczajnie tez moze isc do pierwszej klasy (przeskoczyc zerowke) jesli ppp wyda zgode
              • aamarzena Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 10:03
                Ty w ogóle widziałaś kiedykolwiek przedszkole?
              • wilowka Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 10:50
                Zgadzam się z Ichi, choć z ustawy wynika, ze jeśli chodził do przedszkola rok przed szkołła (do pięciolatków) to opinia z ppp nie jest potrzebna. Potrzebna jest wtedy, kiedy ktoś będzie chciał puścić dziecko prosto z domu do szkoły sześciolatka co jako pięciolatek nie chodził do przedszkola. O!.
    • drosetka Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 07:17
      Moja 5 latka chodzi teraz do grupy młodszych starszaków i korzystaja juz z ksiażeczek jak starszaki, przeglądałam te ksiażki na zebraniu i wprowadzają już tam literki oraz cyferki, powiedziano nam również że po tym roku będą mogły iść do 1 klasy, oczywiście po wydaniu odpowiedniej opini przez psychologa. Ja sama narazie nie wiem co zrobimy, córka niby chce isć wcześniej ale jak próbuję w domu pokazywać jej literki to ucieka, narazie umie się podpisać , napisac mama, tata i to wszystko, ale nie mam też specjalnego ciśnienia, bo może się to zmienic w ciągu kilku miesiący.
      • paloma_blauwinder Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 11:41
        U nas podobnie. Moja 4-latka trafiła do grupy 5-latków (bo nie utworzono nowej dla 4-latków). I uczą się liczb, słyszałam już z ust nauczycielki hasło "czytanie globalne". Wygląda mi to na przygotowanie do szkoły, a przecież minęły dopiero 3 dni. Na zdrowy rozum: przedszkole prowadzi samorząd, któremu zależy na równomiernym rozłożeniu dzieci w pierwszych klasach i na miejscach dla 3-latków - więc na pewno nie powinni gramotnych 6-latków zmuszać do pozostania w przedszkolu.
    • carbon_steel Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 09:10
      Na zebraniu rodziców p. Dyrektor powiedziała, że podział na grupy i jest niepodważalny i niezmienny. Czyli pozbawiła mnie możliwości decydowania o tym czy moje dziecko pójdzie do szkoły za rok.
      Ja tego jeszcze nie wiem ale chciałabym mieć możliwość podjęcia decyzji na początku drugiego semestru...
      • aamarzena Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 09:19
        Nie wiem skąd przekonanie, że zerówka to co innego niż przedszkole. W każdej grupie wiekowej jest realizowany program (właściwe co roku większość zagadnień się powtarza, tylko są coraz bardziej rozszerzane). Twoje dziecko ma pięć lat i powinien mieć realizowany program odpowiedni dla swojego wieku. Niezależnie od tego czy jest w grupie z cztero, pięcio czy sześciolatkami.
        Idziesz do pań i zgadzasz, że rozwazasz puszczenie dziecka za rok do szkoły i mają go do tego przygotować.
        • wilowka Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 10:51
          Otóż niekoniecznie - zerówka, czyli roczne przygotowanie przedszkolne jest przeznaczone obowiązkowo dla dzieci sześcioletnich. Nikt w przedszkolu nie musi się godzić, żeby Ci ten program z pięciolatkiem realizować.
          • wuika Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 10:53
            Podobno rodzice mają mieć wybór suspicious
            • memphis90 Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 14:44
              Czego wybór- podręcznika, z którego korzysta dziecko? Wybór grupy w przedszkolu, bo jeden woli z 4-latkami, a inny posłałby do zerówki 3-latka? Masz pełen wybór- nawet do Poradni nie musisz chodzić, a kiedyś opinia była niezbędna.
              • wuika Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 14:51
                Jakbym miała posłać do szkoły 6-latka, wolałabym, żeby był do niej przygotowany - po zerówce. Aktualnie w placówce (w przedszkolu) taką możliwość mam. Obligatoryjne '5-latek nie może realizować programu zerówkowego w przedszkolu, bo...' uważam za pozbawianie rodziców tego wyboru, bo najlepsza wg. mnie opcja może nie być dostępna, jeśli w przedszkolu nie będą chcieli poprowadzić 5-latka programem zerówkowym.
              • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 18:30
                wyboru grupy w pkolu panstwowym nie masz chyba ze masz zaswiadczenie z ppp albo naklamiesz w papierach (bez problemu nikt tego nie sprawdza
                • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 18:32
                  jakis czas temu kolezanka sie pieklila ze jej corka 3,7 musi byc z maluchami podczas gdy ona by ja widziala w 4latkach. zasadniczo jest tak ze nie mozesz poslac wg swojego widzimisie (do panstwowki w prywatnym pewnie wszystko jedno)
      • wuika Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 09:24
        To się jeszcze dopytaj, co masz zrobić, żeby posłać dziecko do szkoły za rok? U nas np. w najstarszej grupie, gdzie są i zerówkowicze i pięciolatki, które pójdą do szkoły jako 7-latki, pani po prostu podczas zajęć dzieli dzieci na dwie grupy - każde dziecko ma swój podręcznik (5-latkka bądź 6-latka). I podział, że tu dzieci lat 5, a tu dzieci lat 6, nie ma większego znaczenia, bo programy w tej konkretnej grupie prowadzone są dwa.
      • memphis90 Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 14:42
        >Na zebraniu rodziców p. Dyrektor powiedziała, że podział na grupy i jest niepodważalny i niezmienny. >Czyli pozbawiła mnie możliwości decydowania o tym czy moje dziecko pójdzie do szkoły za rok.
        Rany, nie histeryzujuncertain Wg. ustawy dziecko ma chodzić rok do przedszkola albo mieć opinię z PPP. Twoje do przedszkola chodzi, tak? "Art. 16. 1. Na wniosek rodziców naukę w szkole podstawowej może także rozpocząć dziecko, które w danym roku kalendarzowym kończy 6 lat.
        1a. Dyrektor szkoły podstawowej przyjmuje dziecko, o którym mowa w ust. 1, jeżeli dziecko:
        1) korzystało z wychowania przedszkolnego w roku szkolnym poprzedzającym rok szkolny"

Nigdy nie było tak, żeby potencjalnie chętne na szkołę 5-latki przerzucać do grupy 6-latków i żaden z rodziców nie jęczał, że jest "pozbawiony możliwości decydowania" uncertain Chętni szli do PPP, zapisywali 6-letniedzieci do szkoły i tyle. A teraz nawet opinii z PPP nie potrzebujesz, więc o co to bicie piany?
        • aamarzena Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 15:31
          O to, że sześciolatki mają poznawać litery, a w grupie czterolatków syn autorki wątku raczej nie będzie mieć tego typu zajęć. Nie chodzi o opinię z PPP tylko umiejętności dziecka. Jeśli w szkole w klasie będą 6 i 7-latki, które znaja już większość literek i potrafia przeczytać krótką czytankę, to jej syn bez takiego przygotowania bedzie mieć "pod górkę". Chyba, że nauczy go w domu.
          Najlepiej, aby autorka porozmawiała z wychowawczynia syna. Wtedy będzie wiedziała co i jak, czy jest szansa, że przygotują jej dziecko do szkoły. Jest dopiero wrzesień, więc jest i czas by ewentualnie przenieść dziecko do innej placówki, gdzie może bardziej liczyć na indywidualne podejście.
    • zolla78 Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 09:32
      Jak ja to czytam, to wychodzi mi, że musi zrealizować roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne, a ono ma swój program. Zatem będąc w grupie gdzie nie ma realizowanego tego programu, to nie nabywa uprawnienia do pójścia do szkoły. Ale i tak może pójść do szkoły, jak będzie miał pozytywną opinię.
      • wilowka Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 10:55
        Przeczytaj jeszcze raz.
        Jak chodzi do przedszkola jako pięciolatek - może iść do szkoły przeskakując zerówkę.
        Jak nie chodzi do przedszkola bo trzymasz pięciolatka w domu - idziesz do ppp po zaświadczenie że kumaty i idziesz do szkoły.
        • wuika Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 10:58
          Ale to jest nieco bez sensu. Jakbym miała posłać 6-latka do szkoły, zakładając, że chodził do przedszkola, to koniecznie z programem zerówkowym, żeby do tej szkoły był przygotowany. Nie żeby mnie nagle brak sensu w tych wszystkich rozwiązań jakoś specjalnie dziwił smile
          • wilowka Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 11:33
            no niekoniecznie - ja chodziłam do przedszkola normalnie i przed zerówką nauczycielki zaproponowały mojej mamie, żeby mnie posłać od razu do 1szej klasy,bo czytałam, pisałam, liczyłam i byłam ogarnięta. Zawsze była taka możliwość.
          • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 11:37
            Nie we wszystkich pkolach przygotowanie jest realizowane. U nas jest tylko do 5lat a 6latki maja isc donszkoly (do zerowki)
            • wuika Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 11:47
              Głupio. U mnie w mieście nie ma aż takiej paranoi, no i mnie to trochę rybka, jak sobie samorząd to rozdziela, bo w prywatnym trzymają niuniusie, ile wlezie wink
            • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 11:48
              Chyba ze wszyscy rodzice obecnych dzieci zdecyduja sie zostawic w pkolu i wtedy w kanciapie beda 6 i 5 latki (u nas sa 2 grupy tylko obecnie 4 i 5 latki) po prostu w przyszlym roku nie bedzie naboru
          • memphis90 Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 14:47
            Ale ustawa i progam nauczania zakłada, że do szkoły idą dzieci 7-letnie. W związku z tym należy również założyć, że 6-latki zaczynające naukę w klasie 1 muszą być bardziej rozwinięte, niż pozostałe i jako takie same "przeskoczyły" ten etap nauki, jakim jest zerówka. Idą do 1 klasy, bo wszystko doskonale umieją. Tak to funkcjonowało przez kilkadziesiąt lat przecież...
            • wuika Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 14:52
              Ale już nie kilkadziesiąt, a kilka - do pierwszej klasy szło się po zerówce, nie przeskakiwało się jej, w cudowny sposób uzupełniając wszystkie potrzebne umiejętności.
            • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 18:34
              nie mozna przeskoczyc zerowki bez swistka z ppp. zawsze mnie to smieszylo bronmy maluchy biedne 6 latki w szkole a o 5latki z zerowek nikt sie nie upowmnial uncertain
    • mynia_pynia Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 09:47
      U nas kilkoro 5 latków poszło do szkolnej zerówki (w tym mój syn) i realizują program zerówkowy, kilkoro 5 latków zostało w przedszkolu i robią to co inne dzieci w grupie, a grupa składa się z dzieci 2,5-5 lat, czyli bawią się, rysują, mają rytmikę i angielski oraz religię a i śpią. Mój syn w zerówce spędzi 2 lata. Jeszcze przed zmianą reformy na obecną dzieci w naszym przedszkolu rysowały szlaczki, panie pokazywały literki i tam mòj wòwczas 3 latek w domu rysował po śladzie literkę i zwierzątko kolorował, jako 4 latek w tym samym przedszkolu już tego nie robił i nikt starszy też nie. U nas zerówka jest świetna a w dodatku wychowawczynią została pani z przedszkola, która czekała na etat bo jest od nauczania początkowego.
    • ginger.ale Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 11:41
      U nas na zebraniu p.dyrektor poprosiła o niewywieranie presji na nauczycielki przedszkolne w grupie pieciolatkow w kwestii nauki pisania, liczenia, ponieważ nie jest to zerówka. Mimo, iż pięciolatki kończą chodzenie do naszego przedszkola (w Warszawie zerówki są przeniesione do szkół, oprócz dwóch dzielnic), to nie kończą edukacji przedszkolnej.
      Nowe rozporządzenie dot. podstawy programowej dla przedszkolaków z czerwca br. ogranicza "zajęcia dydaktyczne" od trzylatkow począwszy, mają bodajże tylko 1h "zajęć" dziennie... Oni muszą realizować wytyczne ministerstwa. Nie ma nawet decyzji z ktorych materiałów mają teraz realizować program z pieciolatkami, podobno po 16 września Ministra ma doznać objawieniaa o co jej chodzi dokladnie. Dokładnie się nie przysluchiwalam, na szczęście mam 4-latka, może za rok się wyklaruje. Rodzicom starszych przedszkolaków i szóstoklasistów współczuję.
      #dobrazmiana....
      • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 11:49
        O dokladnie u nas bylo to samo. Panie zapowiedzialy ze rodzice z oettcjami dzieci robia za malo szlaczkow beda odsylani z kwitkiem.
        • ichi51e Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 11:49
          Z petycjami
      • aamarzena Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 13:15
        "Nowe rozporządzenie dot. podstawy programowej dla przedszkolaków z czerwca br. ogranicza "zajęcia dydaktyczne" od trzylatkow począwszy, mają bodajże tylko 1h "zajęć" dziennie... Oni muszą realizować wytyczne ministerstwa."
        Nic nie ogranicza - sposób realizacji podstawy programowej, czyli podział czasu na rózne aktywności jest taki sam jak w poprzednich rozporządzeniach, ba, nawet dla dzieci starszych czas na zajęcia dydaktyczne został rozszerzony do więcej niż godziny (czyli odwrotnie niż piszesz - max godzina to była do tej pory):

Tu rozporządzenie z 2014r:
        3) najwyżej jedną piątą czasu zajmują różnego typu zajęcia dydaktyczne, realizowane
        według programu wychowania przedszkolnego;
        men.gov.pl/wp-content/uploads/2014/08/zalacznik_1.pdf
        I z czerwca 2016:
        3) co najmniej jedną piątą czasu (w przypadku młodszych dzieci – nie więcej niż jedną piątą
        czasu) zajmują różnego typu zajęcia dydaktyczne, realizowane według programu
        wychowania przedszkolnego;
        men.gov.pl/wp-content/uploads/2016/06/17.06.2016-zalacznik-nr-1-do-podst.-progr.-kszt.-ogolnego.pdf
        Akurat mnie ten cały boooordel niestety bardzo dotyczy, bo moje dziecko ma 5 lat, ale akurat ilość zajęć dydaktycznych zmieniła się na plus (dla dzieci starszych, tylko co znaczy starsze? 5-6 latki? tylko 6-latki?) Najgorsze, że rozporządzenie wyszło dopiero w czerwcu, a co do szczegółów dalej nikt nic nie wie. Na pewno została wprowadzona nauka czytania, ale czy są do tego jakieś podręczniki materiały? Te "stare" dla sześciolatków się nadają? Jest tam nauka czytania (bo różne głosy słyszałam - np. kuzynki syn kilka lat temu się na pewno literek nie uczył, w naszym przedszkolu zaś uczyli)
    • mynia_pynia Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 14:57
      To jeszcze napiszę, że u nas program dla zerówki jest dość bogaty, nauczyciele klas pierwszych uskarżali się że poprzednie roczniki zerówkowe nie znały literek i były za mało przygotowane, żeby na pórocze 1 klasy czytać. Już w zeszłym roku w zerówce był zwiększona ilość godzin nauczania początkowego - dyrektor ten sam, ciągłość nauki zachowana. Mój syn ma angielski z panią która kontynuuje naukę języka od 0 do 6 klasy więc po prostu zrobią więcej. Syn w zerówce dostał pakiet książek i ćwiczeń za 200zł w którym jest książka/ ćwiczenia do angielskiego, religi i tz. elementarz. Dzieci przedszkolu, te które zostały nie mają książek ani ułożonego programu pod naukę pisania i czytania więc chcąc ominąć zerówkę zapewne niezbędna będzie opinia o przygotowaniu do 1 klasy.
    • xxxtabxxx Re: Pięciolatki i przedszkole 06.09.16, 17:22
      U nas w grupy są mieszane. Każda grupa ma odpowiednie do wieku książki, przy czym pięciolatkowie mają już roczne przygotowanie przedszkolne, a sześciolatkowie te same książki + coś dodatkowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka