Dodaj do ulubionych

sposób na karierę

07.09.16, 22:07
ematki, co chwilę zastanawiają się jak znaleźć pracę, ile mieć fakultetów, szkoleń i warsztatów, by normalnie zarabiać. Sama niedługo zostanę bez pracy ( z winy cudownych zarządzeń jednej pani minister), człowiek się martwi już na zapas, bo w małym mieście pracy nie ma.
A tu tak łatwo o karierę, nawet głupiego licencjatu nie trzeba, o wykształceniu kierunkowym mowy nie ma. Tylko trzeba zacząć jako 16 latek - Bartłomiej Misiewicz
Obserwuj wątek
    • menodo Re: sposób na karierę 07.09.16, 23:43
      Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć, że znam znam kilkoro cudownych dzieci polskiej polityki, które obecnie mają spore problemy finansowe z powodu długotrwałego bezrobocia.
      • 1234wxyz Re: sposób na karierę 08.09.16, 00:05
        Nachapać się nie zdążyli?
    • aankaa Re: sposób na karierę 07.09.16, 23:55
      może gdybyś była młodzieńcem to w MONie miałabyś pracę od ręki ? (no, może nie "ręki")

kariera tego (i podobnych) panów tzw kijem po wodzie pisana, więc nie zazdrość big_grin
    • babcia.stefa Re: sposób na karierę 08.09.16, 07:33
      Niestety, teraz to już wszystko jest na wpół losowe. Dokształcanie się, rozwijanie - to warto było robić 10 lat temu, teraz i tak normalny człowiek nie jest w stanie nadążyć za pomysłami pracodawców, więc albo będziesz mieć akurat szczęście i się wstrzelisz, albo nie.
    • mid.week Re: sposób na karierę 08.09.16, 08:23
      Przypomniało mi sięjak wieki temu, jeszcze w LO, zastanawiałyśmy sie z koleżanką co robić w życiu tak żeby się nie narobić. Wyszło nam, że trzeba iść do jakiejś partii. No i poszłyśmy się zapisać. Niestety od samego zapisania nikt do nas nie dzwonił z propozycjami korupcyjnymi (a byłyśmy otwarte na wszelkie propozycje) a i partia nie kwapiła sie do windowania naszych karier. Generalnie cisza. Nie doceniono nowego narybka. A mogłyśmy zostać ministrami!
      Nigdy się nie wypisywałam, w sumie ciekawe czy nadal jestem w szeregach...
      • ewa_mama_jasia Re: sposób na karierę 08.09.16, 08:55
        He he, kiedyś krótko spotykałam się z chłopakiem, który był członkiem ZChN i tam miał jakieś sensowne układy. Nawet byłam z nim w ramach jednej z randek na kongresie ZChN w Sejmie. Wpadł na pomysł, zebym startowała na posła. Nawet w jakichś wstępnych rozmowach uczestniczyłam smile Ale wtedy głupia myślałam, ze się nie nadaje, bo do Sejmu powinni iść mądrzejsi ode mnie smile
        • wiktoriv Re: sposób na karierę 08.09.16, 10:56
          >Ale wtedy głupia myślałam, ze się nie nadaje, bo do Sejmu powinni iść mądrzejsi ode mnie smile

I to jest powód dlaczego niektórzy nie robią kariery wink Wokoło mnóstwo matołków którzy mają pewność, że są najlepsi i się najlepiej nadają, i taki poziom tupetu, że ludzie im autentycznie wierzą i za to płacą...
          Bez tupetu i niezachwianej wiary w siebie i pewnej dozy cwaniakowatości - kariery się nie zrobi.
          • mid.week Re: sposób na karierę 08.09.16, 11:07
            Nie ma dla mnie nadziei sad
      • ra-sowa Re: sposób na karierę 08.09.16, 16:03
        ale do jakiej partii?
      • rysiowa85 Re: sposób na karierę 08.09.16, 16:28
        to trzeba było się angażować. np stać z jakimiś transparentami przeciwko aborcji pod szpitalem, tańczyć na rynku przeciwko przemocy, zaatakować fizycznie kogoś z partii przeciwnej (but, krzesło, cokolwiek), może chociaż pisać coś kontrowersyjnego na tweeterze. Iść na rade miasta i kogoś obrazić. No i wiedziec z kim warto pić/ jesć.
        Myśle że zabrakło u ciebie prawdziego zaangarzowania
        • mid.week Re: sposób na karierę 08.09.16, 16:43
          Nam się wydawało, że to jak w firmie jest. Zapisujesz się a oni organizują ci pracę w urzędzie miasta wink Niestety nikt niczego organizować nie chciał. Nie poznałyśmy nikogo ważnego do kogo mogłybysmy sie przysiąść na stołówce i coś zjeść, albo choć kanapką poczęstować. No widać nie zostałyśmy stworzone do kariery politycznej.
      • gogologog Re: sposób na karierę 09.09.16, 00:00
        wiec teraz nawet sie do KOD-u nie nadajesz, bo nie mialas koryta ...
    • lauren6 Re: sposób na karierę 08.09.16, 08:49
      Posiadać umiejętności szukane przez pracodawców. Nie papierki z kolejnych szkoleń, warsztatów czy studiów podyplomowych z łapania motyli. Rekruter stawia ci konkretne pytanie, zadanie do wykonania i potrafisz to zrobić. Tylko tyle i aż tyle. Jak jesteś dobra w tym co robisz to w nosie masz znajomości itd.
      • ra-sowa Re: sposób na karierę 08.09.16, 16:02
        no ale zaraz, chcesz powiedzieć, że pan Misiewicz, pracujący w aptece chłopczyna, bez licencjatu nawet nadaje się do Rady Nadzorczej Polskiej Grupy Zbrojeniowej? Bo oni tam własnie mieli wymóg papierków - i studiów i doświadczenia i zdanego egzaminu. Chcesz powiedzieć , że jego wybitność sprawiła , że wszystkie wymogi stały się nieważne? I znajomosci z Antonim nic do rzeczy nie miały? Aha .
        • mid.week Re: sposób na karierę 08.09.16, 16:44
          Oj tam studia, egzaminy... Takich szczególików się czepiać? Weź nie bądź małostkowa...
        • aankaa Re: sposób na karierę 08.09.16, 22:34
          doświadczenia i zdanego egzaminu
          ===
          wygląda na to, że pan Misiewicz doświadczenie (niemal 10 letnie) ma, egzamin zdał śpiewająco

no, zagalopowałam się z tym "śpiewająco" wink
      • asia-loi Re: sposób na karierę 08.09.16, 18:27
        lauren6 napisała:

> Posiadać umiejętności szukane przez pracodawców.

Wiesz jak pracodawca poszukuje np. spawacza czy szewca, to wiadomo, że ktoś kto aplikuje do tej pracy, musi mieć takie umiejętności. Natomiast jak ktoś aplikuje, do jakiejś pracy biurowej, to nie musi posiadać konkretnych umiejętności, bo się wszystkiego nauczy, od starszych stażem pracowników w tej firmie. A często to przy pracach biurowych, wymagane jest lub przynajmniej dobrze widziane wykształcenie wyższe, nie ważne po jakiej uczelni i jakim kierunku.
        • madi138 Re: sposób na karierę 08.09.16, 18:44
          Rada nadzorcza polskiej grupy zbrojeniowej to wg ciebie zwykła praca biurowa? big_grin A taki aptekarz na przykład, to zwykły sprzedawca przecież i po co mu jakieś tam studia?
          • asia-loi Re: sposób na karierę 08.09.16, 19:06
            madi138 napisała:

> Rada nadzorcza polskiej grupy zbrojeniowej to wg ciebie zwykła praca biurowa? big_grin

Jak wszyscy widzimy, (bo nam teraz pokazali), praca w tej radzie nadzorczej, jest łatwiejsza niż zwykła praca biurowa, formalne wymagania też są tam mniejsze. O ile mi wiadomo, to protegowany Antka dopiero robi licencjat, więc mgr jeszcze nie ma.

A taki aptekarz na przykład, to zwykły sprzedawca przecież i po co mu jakieś tam studia?

Jest aptekarz i aptekarz. Ten co ma na fartuchu mgr - ma studia, a ten co nie ma na fartuchu mgr, to technik. A ludzie i tak do wszystkich mówią w aptece: pani magister big_grin
            • lauren6 Re: sposób na karierę 08.09.16, 21:22
              Myślę, że ten pan to doskonały przykład, że papierki nie są ważne jeśli ma się umiejętności cenione przez pracodawcę. Jakie to umiejętności - pozostawmy wyobraźni big_grin
              • madi138 Re: sposób na karierę 08.09.16, 22:30
                W takim razie i rada nadzorcza to za mało, za jego poświęcenie. tongue_out Macierewicz jest wyjątkowo obleśny i ewidentnie nie przy zdrowych zmysłach.
                • aankaa Re: sposób na karierę 08.09.16, 22:38
                  rada nadzorcza to za mało, za jego poświęcenie
                  ===
                  nie zauważyłaś, że to ledwie następny krok (...) w karierze aptekarza ?
    • nenia1 Re: sposób na karierę 08.09.16, 16:12
      Jedna banda żerująca na pieniądzach podatników. Że też nie da się w końcu zrobić z tym porządku.
      • paszczakowna1 Re: sposób na karierę 08.09.16, 16:49
        Całkiem niezły porządek był robiony (serio, pamiętam czasu sprzed rządów PO-PSL). Niestety, komuś to przeszkadzało.
        • mama.nygusa Re: sposób na karierę 08.09.16, 21:01
          to chyba zart, prawda.
    • madi138 Re: sposób na karierę 08.09.16, 18:38
      Trzeba było, jako nastolatka zakręcić się koło jakiegoś charyzmatycznego polityka, to byś teraz była ustawiona. tongue_out
      A co do Misiewicza- to było naprawdę urocze, jak Morozowski przycisnął go w rozmowie, w sprawie wykształcenia, a ten wyznał półgłębkiem, że właśnie kończy licencjat.... Jak widać, żeby zrobić wielką kariere w ministerstwie nie potrzeba wykształcenia. Wystarczy być lojalnym podnóżkiem. Zgroza!
    • naomi19 Re: sposób na karierę 08.09.16, 18:55
      Wykształcenie nie ma żadnego związku ze sprawnym poruszaniem się po rynku pracu i możliwości zarabiania. Uważam, że z każdym wykształceniem można się dorobić, ale nie z każdym charakterem.
    • ra-sowa Re: sposób na karierę 08.09.16, 20:52
      no i po kłopocie, pan Misiewicz już może zasiadać w swoich radach. Wprawdzie był tam jakiś głupi zapis o wykształceniu, czy czymś tam równie niepotrzebnym, ale rada się znalazła. Wystarczyło to po prostu wymazać ze statutu i już nikt nic nie powie. Fajnie.
      Tekst linka
    • mama.nygusa Re: sposób na karierę 08.09.16, 20:58
      No jak to, tyle razy tu czytalam, zle ci w obecnej pracy-zmien ja.ty uczycielka tez mozesz przeciez sie przekwalifikować sie co za problem.
      • ra-sowa Re: sposób na karierę 08.09.16, 21:09
        w którym miejscu napisałam , że mi źle? Nie, jest mi dobrze, wiele lat poświęciłam na doskonalenie i zbudowanie obie swojego warsztatu prac, zgromadzenie pomocy. A pracę stracę dlatego, że mi się to stanowisko likwiduje głupim rozporządzeniem.
        I właśnie o tym piszę - o tych równych szansach na to przekwalifikowanie się. Myślisz , że jakaś rada nadzorcza zmieni nagle warunki przyjęcia i statut? I wykształcenie , doświadczenie i kursy nie będą potrzebne? Czy potrzebne będą, ale tylko mnie, ale pierwszemu sortowi już nie?
        • mama.nygusa Re: sposób na karierę 08.09.16, 21:29
          Glupim rozporzadzeniem jak sama piszesz to w tym kraju wiele osob stracilo prace, pani w biedronce, pokojowka w motelu itd.dlaczego mamy sie litowac i przejmowac uczycielami.Niestety, ale stanowsika urzedowe od zawsze dostaja swoi, niezalenie od tego ktora partia rzadzi.Przykladkow sama znam mnostwo, dlaczego pracy w UG nie dostal matematyk po studiach magisterskich, panstwowych, a prace dostala dziewczyna po licencjacie na prywatnej uczelni, tez pierwszy nie mial plecow, ta druga owszem i tak dzieje sie wszedzie.
          • ra-sowa Re: sposób na karierę 08.09.16, 21:42
            gdzie kazano ci się nad kimś litować? weź, mnie szkoda i pani z biedronki i pokojówki z motelu, ja sobie poradzę. Fajnie też, że powiedziałaś , że przypadek pana Misiewicza i jego posadki cię nie bulwersuje dlatego, że wcześniej sie takie przypadki zdarzały i tak jest podobno wszędzie. Mnie wkurza takie coś w dalszym ciągu.
            I to tym bardziej , że za dobrej zmiany miał być cud i miód. A tu co he he ? prawo i sprawiedliwość.
            • mama.nygusa Re: sposób na karierę 08.09.16, 22:40
              Naturalnie, ze wkurza, a sprawiedliwosci nie ma.Nawet w sadzie.
            • aankaa Re: sposób na karierę 08.09.16, 22:41
              za dobrej zmiany miał być cud i miód.
              ===
              no nie mów, że uwierzyłaś...
      • rysiowa85 Re: sposób na karierę 08.09.16, 22:57
        ktoś od zajmujący się zmianami kariery zawodowej mówił mi, ze nauczyciele są jedną z grup która trudno się przekwalifikowuje, bo na przykład nie podejmą się pracy która w ich mniemaniu jest mniej prestiżowa (np. fizyczna) i mają problemy z utratą poczucia władzy (brak perspektyw na kierowanie 30 osobami)
        • allut5 Re: sposób na karierę 08.09.16, 23:04
          Znam dziewczynę która najpierw pracowała jako pielęgniarka ale szybko zrobiła studia pedagogiczne i została nauczycielką w podstawówce, uczy kolka lat. Baby na wsi kręcą nosem bo "cóż taka pielęgniarka będzie umiała nauczyć" tongue_out
    • biala_ladecka Re: sposób na karierę 08.09.16, 22:23
      Matko, ten koleś jest tak bezczelnie podobny do mojego eks, że nawet jakbym bardzo chciała, nie jestem w stanie wykrzesać z siebie żadnej pozytywnej myśli na jego temat. Przepraszam, musiałam to z siebie wyrzucić. Już mi lżej.
      • aankaa Re: sposób na karierę 08.09.16, 23:01
        ciesz się, że do eks'a
        wyobrażasz sobie wstyd gdyby był podobny do obecnego ? big_grin big_grin big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka