onewoman 14.09.16, 22:28 Czy podjęłybyście taką pracę? Może ktoś z was pracuje i napisze czy jest bardzo ciężko. Praca w domu opieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrypina6 Re: Opiekun osoby starszej 14.09.16, 22:34 Nie. Chyba, ze nie miała bym wyboru. Praca oczywiście, że bardzo ciężka. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Opiekun osoby starszej 14.09.16, 22:35 Przekichane. Albo trzeba anielskiej cierpliwości, albo byczej wytrzymałości fizycznej. Albo obu naraz jak delikwenci przytomni i niechodzący. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Opiekun osoby starszej 17.05.17, 11:09 andaba napisała: > Przekichane. > Albo trzeba anielskiej cierpliwości, albo byczej wytrzymałości fizycznej. Albo > obu naraz jak delikwenci przytomni i niechodzący. Gorzej jak mało przytomni, a chodzący... Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Opiekun osoby starszej 14.09.16, 22:39 Na stronie przeczytałam, że jest to mały kameralny dom opieki dla 7 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Opiekun osoby starszej 14.09.16, 22:55 1. Przy 30 pacjentach jest nadzieja, że pomiędzy 18 a 19 zdążysz się iść się napić, zanim ktoś zauważy, że się opieprzasz. Najwyżej ostatniego umyje koleżanka z następnej zmiany. 2. Jest to zapewne dom prywatny, gdzie rozliczają nawet z sikania. 3. Pacjenci prawdopodobnie są bogaci 4. Co za tym idzie: przyzwyczajeni do rządzenia i traktowania wszystkich z góry. Czyli ciężcy we współżyciu nawet w pełni sił, a choroba i starość mało komu charakter poprawia. Pewnie w takich domach też ktoś musi pracować, ale nie życzę komuś bez doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Opiekun osoby starszej 14.09.16, 23:54 1. Przy 30 pacjentach jest nadzieja, że pomiędzy 18 a 19 zdążysz się iść się na > pić, zanim ktoś zauważy, że się opieprzasz. Najwyżej ostatniego umyje koleżanka > z następnej zmiany. No, no. > 2. Jest to zapewne dom prywatny, gdzie rozliczają nawet z sikania. Straszne! > 3. Pacjenci prawdopodobnie są bogaci > 4. Co za tym idzie: przyzwyczajeni do rządzenia i traktowania wszystkich z góry Nie można ich traktować per noga i per przedmiot, jeszcze straszniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 03:43 Zle znosze rozstania. Szczegolnie te na zawsze. Obawiam sie, ze pracujac w domu opieki szybko skonczylabym z ciezka depresja Mam znajoma pracujaca jako physiotherapist w kilku roznych senior homes, kazde odejscie ktoregos z podopiecznych bardzo przezywa. A na dodatek od czasu do czasu (srednio raz na pol roku) zdarza sie wsrod jej podopiecznych samobojstwo albo proba samobojcza. To jest (psychicznie i fizycznie) bardzo ciezka, wymagajaca praca aczkolwiek sa ludzie-anioly, ktorzy wykonuja ja po mistrzowsku. Mnie by bylo trudno ... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 09:49 Mam ciotke ktora pracowala na dwa etaty - jednen onkologia dziecieca drugi dom opieki. Praca wymaga specyficznej osoby. Albo kogos ze znieczulica Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 07:51 A dasz radę wymyć te 7 osób z kupy, jeśli nafajdają w pieluchę? Wytrzymasz ten smród? Może niektóre z nich trzeba będzie myć kilka razy dziennie, niektóre dźwigać, bo będą leżące, niektóre mogą być agresywne, rwać się do bicia, jeśli cokolwiek zrobisz, nie tak, jak im w danym momencie pasuje. Cudownych staruszków, którzy jeszcze są samodzielni w obsłudze, to raczej nikt do domu opieki nie oddaje. Trafiają tam ludzie wtedy, gdy rodzina przestaje sobie radzić z opieką nad dziadkiem, czy babcią. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 08:05 Ale ktoś to musi robić. Jeśli lubi osoby starsze, ma z nimi dobry kontakt, nie boi się ciężkiej pracy, to niech spróbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 08:14 Nie idź ta droga! To praca często ponad siły i mocno niekomfortowa. Rotacja pracownikow jest szalona. Moja ciotka ma cztery domy opieki, takie małe i kameralne wlasnie. Nie chcesz tam pracowac Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 08:48 To kto ma się opiekować tymi ludźmi? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 09:02 Ktoś musi, ale lepiej, gdy są to osoby z doświadczeniem, które pozwoli się trochę zdystansować. Nie mówię olać, ale nie brać do siebie agresji, niechęci i śmierci podopiecznych. Gdy ktoś pracował wcześniej na oddziale wewnętrznym, (na przykład), gdzie ciężcy pacjenci geriatryczni stanowią powiedzmy 10-20%, a reszta jest w stanie lżejszym, to łatwiej to przełknąć, jednocześnie się przyzwyczajając do niedogodności. W sytuacji, gdy zielony opiekun zaczyna pracę w domu opieki, to może mieć zbyt szybko dość. Oczywiście nie każdy, nie wiem jakie doświadczenie ogólnie ma autorka wątku z opieką nad pacjentami geriatrycznymi, leżącymi i psychiatrycznymi, ale pytanie sugeruje, że raczej niewielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 09:18 Ale ci doświadczeni też kiedyś byli "świeżakami". Wszystko jest kwestią wprawy i predyspozycji (oraz w tym przypadku końskiego zdrowia opiekuna). Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 09:31 Przeczytaj co napisałam wyżej - dla świeżaka lepiej, żeby zaczął pracę na jakimś neutralnym oddziale, gdzie jest zróżnicowanie pacjentów, stanów chorobowych i rokowań. Po kilku latach, a nawet miesiącach na oddziale nie będzie już świeżakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 09:46 To może być dobra opcja, ale autorkę chcą do konkretnego domu opieki, nie wiadomo z jakimi przypadkami. W znajomym DPS-ie był podział, na parterze ciężko chorzy (obłożnie plus "wariaci", którzy mogliby wyciąć numer), na piętrach ludzie mniej chorzy, a nawet całkiem dość samodzielni, którym należało podać leki, jedzenie, posiedzieć i pogadać, zmienić pościel itp. Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 08:22 Pracowalam.. zaraz po studiach przez 9 mies. W Irlandii. Bardzo lubilam te prace i dziadkow☺Ciezka praca, jak dla mnie satysfakcjonujaca. Na twoim miejscu poszlabym na spotkanie. Zobaczylabym dom, sprzety, hoisty, lazienki. Popytaj o pacjentow.. choroby.. Czy wszyscy lezacy. Jakim sprzetem dysponuja( mi bylo latwiej kapac tych lezacych pacjentow dzieki hoistom, niz tych chodzacych z Altzheimerem. Polskich domow opieki nie znam w ogole..ale chyba warto chociaz sie przejsc i zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 08:27 przyjaciółka pracowała przez 7 lat. praca bardzo ciężka i nie każdy się do niej nadaje. jeśli czujesz, że dasz radę, spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 08:38 Dopóki nie masz informacji, w jakim stanie są pacjenci (fizycznym i psychicznym), nie ocenisz, jak bardzo ciężko będzie. A forum tym bardziej Ci tego nie powie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 08:46 Ciężka praca i fizycznie (jeżeli są to osoby leżące) i psychicznie. Poza tym musisz lubić ogólnie starsze osoby, bez tego to już w ogóle nie pociągniesz. I być mało obrzydliwa czyli... Nie będę przy śniadaniu. Ale do tego można się przyzwyczaić, choć za pierwszym razem może mdlić, ale potem jak już się przełamiesz będzie z górki. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 08:51 Nigdy. Absolutnie nie mam predyspozycji do takiej pracy. W nieustanny podziw wprawiają mnie panie pracujące w domu, w którym jest moja mama. Ileż w nich cierpliwości, ciepła, czułości wręcz dla tych wszystkich kompletnie bezradnych ludzi. Tylko niewielu z nich radzi sobie samodzielnie z podstawowymi czynnościami (jedzenie, korzystanie z toalety), całą resztę trzeba karmić, myć, przewijać, pilnować, by nie robili dziwnych rzeczy typu rozbieranie się do naga, uciekanie na dwór, brudzenie się swoimi odchodami, agresywne zachowania wobec innych pacjentów (bicie albo molestowanie). Kilkoro jest leżących (od jakiegoś czasu zalicza się do nich moja mama ) - trzeba ich przewracać, oklepywać, smarować maściami, karmić strzykawką maleńkimi porcjami : nakarmienie mojej mamy kubkiem zupy + szklanka soku trwa ok. 30-40 minut ! I one to robią bez zniecierpliwienia, czule zagadując i głaszcząc po buzi. A gdy ktoś umiera, zawsze przeżywają, opowiadają o tym nieraz ze łzami w oczach. Wg mnie są to osoby "z misją", dla nich to nie tylko praca, ale wręcz powołanie. Chyba tylko z takim podejściem można się decydować na podjęcie takiej pracy - dla swojego i pacjentów dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 09:00 Ja zaprowadziłabym przeciwników eutanazji do takiego miejsca. Względnie tzw. obrońców życia. W końcu stare życie to też życie, a nie tylko pulchny niemowlak. Skoro są tacy za życiem, że wpieprzają się im w pierzynę niech posmakują każdego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 09:44 znam taka jedną, ale z jej popwoadań "nie robi w sumie nic" taaa jasne... ale ona w DE , W życiu bym sie nie podjęła takiej pracy, ale są ludzie, którzy za kasę wszystko zrobią. Mam tu na mysli prace w DE właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 09:55 "Są tacy, co za kasę wszystko zrobią" - zabrzmiało, jakbyś pisała o prostytutkach albo o seryjnych mordercach. Ja pracowałam jako opiekunka w Anglii, trafiłam tu z HR w korporacji, czyli totalny "swieżak" i baaaardzo miło!!! wspominam tę pracę. Teraz jeżdżę kilka razy w tygodniu odwiedzać kogoś w domu opieki i pomagam tam jako wolontariuszka, bo po prostu lubię. Bywa ciężko, fizycznie i psychicznie, ale bywa i bardzo wesoło, wzruszająco, miło. Zależy też na pewno od domu opieki. Nie demonizujcie tej pracy. Ja na pewno wolę opiekę niż pracę przy taśmie czy układanie pudełek w supermarkecie. Ba, stanowczo wolę opiekę niż bycie nauczycielką! (mam porównanie). Gdyby płacili trochę lepiej, chętnie bym do tej pracy wróciła. Może to się nazywa powołanie? Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 10:12 Może i tak być- powołanie. Nieczęste zreszta. Ale masz racje. Znam dziewczynę,ok trzydziestki, kocha seniorów, pracowała długo w dos. Potem zakochała sie w pięćdziesięciolatku (ale nie pensjonariuszu) i wlasnie zostali rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 14:21 Mam wrażenie, że opiekunka w Anglii a opiekunka w Polsce to dwa światy. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 14:42 Być może. W ogóle w Anglii jest inne podejście do pracy niż w Polsce, tak generalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 12:25 ja osobiście bym nie podjęła. tak samo jak nie podjęłabym pracy z przedszkolu. absolutnie się do tego nie nadaję. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 12:29 Kiedyś bardzo chciałam pracować w przedszkolu, jeszcze niedawno o tym myślałam i czasem myślę, lubię dzieci. Dziś zaprowadziłam syna do przedszkola i przeraziłam się tego chaosu lekko Nie wiem czy to wynika z tego, że panie mają bardzo małe doświadczenie. Córka była w przedszkolu, gdzie nauczycielki były doświadczone i jakoś inaczej to wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 12:53 przypuszczam ze wynika to chwilowo z poczatku roku szkolnego i z czasem sie uspokoi wiesz, z dziecmi to jest inaczej. przede wszystkim masz swiadomość, ze te maluch się rozwijają i z kazdym dniem sa coraz bardziej samodzielne i coraz wiecej moga zrobić same. ze starszymi ludzmi jest dokładnie odwrotnie. dzieci sa bardziej otwarte na nowe ścieżki postępowania, przyjmują tłumaczenia i chętnie zrobią coś tak jak o to poprosisz - staruszkowie no way, najlepiej żebyś ty wszystko robiła jak oni chcą, bo oni tak robili zawsze. itd itp. generalnie - z dziecmi jest jakas nadzieja na poprawę, ze starszymi ludzmi - nie. jesli to wytrzymasz to ok, nadajesz się. ja tego nie wytrzymuję i nie podjęłabym takiej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 12:58 Najbardziej obawiam się spraw higienicznych i związanych z dźwiganiem tych starszych ludzi. Wiecie co, od października będę na drugim roku pedagogiki opiekuńczo- wychowawczej zaocznie i będę musiała odbyć praktyki. I tak sobie myślę, że ta praca pewnie mogłaby mi być zaliczona w ramach praktyk. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 13:08 Nie. Trochę opiekowałam się babcią z alzheimerem. W początkowej fazie. Powiedzieć, że ciężko to nie dopowiedzieć. Ale może zajmować się obcą osobą jest łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 13:14 Pewnie że łatwiej, raz, że się nie przejmujesz, dwa - kończysz dyżur i i nie myślisz do następnego. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 13:29 Ale to są dwie róże rzeczy. Opiekowanie się kimś z rodziny to przeważnie zajęcie dodatkowe, normalne życie (praca, obowiązki domowe, odpoczynek, sen) na tym cierpią, bo ilość czasu nie jest z gumy. W momencie, kiedy to jest clou życia zawodowego, to nie ma się tego poczucia, że człowiek karmi tę babulkę przez pół godziny i mu się pół godziny marnuje - on jest w pracy i od tego jest, żeby to właśnie karmienie tyle zajęło. No i to zawsze nie jest zajęcie non-stop, kończysz dyżur i idziesz do domu. I nie jest to Twoja ukochana babcia Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Opiekun osoby starszej 15.09.16, 13:15 Moja koleżanka pracuje w takim miejscu w NO i lubi pracę. Pracowała wcześniej w takim małym, rodzinnym i był dramat: wyzyskiwanie, nie przestrzeganie prawa pracy, mobbing - i to nie ze strony podopiecznych, ale właścicieli. Generalnie była tam za niewolnicę niemal. Teraz pracuje w większym, publicznym: ma przerwy, przestrzegane godziny pracy, przestrzeganie bhp, zastępstwo w razie nieobecności nie jest problemem i nie jest potem wypominane przez tygodnie. Także praca jak praca - jedna z cięższych, ale może być ok, zależnie od tego kto jest szefem i jaki jest zespół, ale to jak wszędzie. Ja bym poszła zobaczyć. Może podpisać umowę najpierw na 1-2 miesiące? Odpowiedz Link Zgłoś
tulipanella [...] 17.05.17, 09:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Opiekun osoby starszej 17.05.17, 10:08 Jak wyglada umowa ? Czy zapewniaja podstawowe przynajmniej przeszkolenie i sprzet (np. pas ortopedyczny przydatny przy dzwiganiu osoby ciezkiej a bezwladnej)? Czy jestes ubezpieczona od wypadku w pracy (spowodowanego ?) Jaka jest dostepnosc do sanitariatow (prysznicujesz czy mycie w lozku) ? Przejdz sie tam, obejrzyj pensjonariuszy, zaplecze sanitarno-kuchenne, rozklad dnia, zakres obowiazkow, umowe. Potem zapytaj nas znowu Odpowiedz Link Zgłoś