kropkacom 01.10.16, 16:25 Naprawdę? Widzę stoi sobie pod drzewkiem pani z rowerem i pali papieroska. Strój pani wskazuje, że nie pożyczyła roweru i raczej go regularnie używa. Może jest nawet dumna, że dla zdrowia jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 16:29 Mam podobne mysli gdy widze joggers na chodnikach pelnych ludzi w czasie lunch przy glownych, zapchanych samochodami ulicach - samo zdrowie Ale z drugiej strony, pewnie lepiej, ze w ogole biegaja niz by mieli spedzic lunch siedzac na pupie i udzielajac sie na ematce, jak sie to mnie zdarza (tu powinno byc slychac dudnienie walenia sie po piersiach w poczuciu winy!). Nobody's perfect. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 16:30 Tak to czasem bywa. Ludzie nie są ani spójni, ani idealni. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 16:34 Znam całkiem sporo cyklistów - palaczy (sporo dlatego, że generalnie znam ich sporo, ale odsetek stanowią niewielki). Nie lubię palaczy. Ale jak na nich patrzę to i tak są dużo dalej niż ci - a chociażby niepalący - którzy spędzają dzień na sofie. Ale oni nie twierdzą, że jeżdżą dla zdrowia. Oni jeżdżą, bo to ich pasja. I ja im wierzę. Bo ja też nie jeżdżę dla zdrowia. A po przejażdżce to najfajniej sobie piwko strzelić. Też niezdrowe. I tuczące. I co z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 16:37 kropkacom napisała: > Naprawdę? Widzę stoi sobie pod drzewkiem pani z rowerem i pali papieroska. Stró > j pani wskazuje, że nie pożyczyła roweru i raczej go regularnie używa. Może jes > t nawet dumna, że dla zdrowia jeździ. A w sumie kogo to obchodzi ? Jej ciało, jej płuca, jej zycie. ----------------- Życie ma tyle kolorów, ile potrafisz w nim dostrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 16:56 No więc kochane panie, tak to jej sprawa. I tak, nie jesteśmy idealni. Gorzej jak pani kogoś po drodze odsądza od czci i wiary w temacie aktywności, bo uważa, że ma prawo. To już niefajnie i nie tak rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:01 "Gorzej jak pani kogoś po drodze odsądza od czci i wiary w temacie aktywności, bo uważa, że ma prawo." Wiesz, mój ex był palaczem i nieaktywnym wielbicielem leżącego trybu życia. Z dwojga złego wybrałabym, żeby był aktywnym palaczem. Na papierosa wychodził na balkon i potem mył zęby i ręce. Intensywnie rosnącego brzucha nie był jednak w stanie zamaskować. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:07 Do nałogu nikotynowego można chyba porównać kompulsywne obżeranie się. Zwykły brak aktywności łatwiej zmienić niż zawalczyć z nałogiem. Dlatego ja jednak nie chciałabym aby mój maź palił. Nawet gdyby był mega aktywny po drodze. Zwłaszcza ze swoja astmą Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:18 W mojej rodzinie wszyscy, którzy palili, rzucili z dnia na dzień, z moją mamą i babcią włącznie. Ostatnio palenie rzucił tak kolega z pracy, wcześniej spalał dwie paczki dziennie. Stąd żyję w przekonaniu, że rzucić się da jak się chce. Ale teraz to już po ptokach, palacza nie chcę i koniec. Zniechęciłam się na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:21 Słyszałam, że można, ale na własne oczy nie widziałam Mój ojciec rzucił, ale nie od razu i nie byłam przy tym. Inni palą jak palili. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:29 Najlepszy był ten mój kumpel, który poza tym, że przestał palić, zaczął biegać, chodzić na siłownię i zdrowiej się odżywiać (do dziś śmiejemy się, że firma od maszyn sprzedających ciastka i batony musiała cięcia zrobić). W święta chyba dwa lata temu postanowił, że rzuca palenie po Trzech Króli czyli wraz z powrotem do pracy. Ostatnią fajkę wypalił 6 stycznia i od tamtej pory nic a nic. Jako, że widziałam go na co dzień, fajnie się obserwowało te zmiany: w stylu poruszania się, w jakości cery, widać było, jak mu twarz szczuplała i znikał brzuch. Dopiero teraz widać, jaki to przystojny facet! Odpowiedz Link Zgłoś
31stopniwcieniu Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:13 O, też mam takiego kumpla. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:06 Kropka, ale to nie tak. Pani moze walczyc ze swoim nalogiem a jednoczesnie byc bardzo fit i zalecac to innym, bo w sumie czemu nie? Ja tam jestem jogger, duzo biegam i polecam, bo uwazam, ze to dobra sprawa dla kazdego. Ale swoje grzeszki w temacie "(nie)zdrowy tryb zycia" tez mam i czasem nawet sie do nich przyznam publicznie choc czesciej ze wstydem udaje, ze konsumpcja kilkunastu Lindt Champagne Truffles na raz to not a big deal Odczep sie od pani. Dobrze, ze jezdzi na rowerze i nalezy miec nadzieje, ze i palic ktoregos dnia przestanie. Naprawde, zaprawde ... nobody's perfect Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:12 "Kropka, ale to nie tak. Pani moze walczyc ze swoim nalogiem a jednoczesnie byc bardzo fit i zalecac to innym, bo w sumie czemu nie? " Jak walczy. Jak nie próbuje rzucić to tak średnio dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:00 Kobiety uprawiają sport dla figury. Druga grupa uprawia bo lubi. Zdrowie to taki bonus extra Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:18 nie prawda, a raczej nie cała prawda... ja się dawno pogodziłam z tym że ćwiczenie mnie nie odchudzi. mam natomiast w bliskiej rodzinie przykłady jak szkodliwy i niszczący jest brak ruchu. więc choć nie chudnę, to ćwiczę. po latach trochę polubiłam ale i tak się zmuszam. nie mam niestety wrodzonego 'motorku w dupie'. moja ulubiona pozycja to leżąca. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:01 ja na przykład. jeżdżę rowerem a zapalę papieroska czasem. ćwiczę sporo a po ćwiczeniach objadam się chipsami. tłustawa, ale przynajmniej sprawna. lepiej robić coś niż nic. a nie każdego stać na to żeby być idealnym. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:07 Zostaw ja a zajmij sie tępieniem tych którzy idą z wózkiem i niemowlakiem i kurza nad nim, nie rozumiem czemu to nie przestępstwo grożące surowa kara Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:13 Tak, tak... Nie mam dziś ochoty gadać z trollami Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 17:22 asmarabis napisała: > Zostaw ja a zajmij sie tępieniem tych którzy idą z wózkiem i niemowlakiem i kur > za nad nim, nie rozumiem czemu to nie przestępstwo grożące surowa kara Well, u nas mozna dostac mandat za palenie w samochodzie, w ktorym akurat przewozi sie dziecko/dzieci. I ja akurat popieram taka forme "panstwa opiekunczego" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:15 Takimi mamuśkami i tatuśkami powinna się zainteresować opieka społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 19:10 No dobra, jest palaczką, trudno, ale chyba i tak lepiej, że jeździ tym rowerem? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Zdrowy tryb życia? 01.10.16, 19:16 Też znam takich cyklistów. Jeden nawet i jechał i palił Odpowiedz Link Zgłoś
arleora Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 02:09 Proponuję ukamienować* *numer polega na zbiorowym obrzucaniu kamieniami. *w wersji nowoczesnej - opisaniu na forum A co Ci, kobieto, co robi rowerzystka? Może postanowiła akurat być niegrzeczna Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 09:37 Spokojnie. A co ja zrobiłam tej rowerzystce, której nawet nie znam? Wiem, przeszłam obok niej i miałam otwarte oczy. Nic osobistego. Zastanawia mnie tylko dbanie o zdrowie z jednoczesnym robieniem czegoś zupełnie na odwrót. Skoro jesteśmy świadomi tego, ze nie jesteśmy idealni to dlaczego ciągle próbujemy innym wciskać ten ideał. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:15 Może pani nie jeździ dla zdrowia, tylko nie ma samochodu, a komunikacji miejskiej nie lubi. Strój i dobry rower ma po to, żeby w trakcie podróży jej było komfortowo. A może po prostu to lubi, nie traktuje w kategorii dbałości o siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:16 No i - ta pani ci przecież niczego nie wciskała . Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 09:44 Kropce może nic, ale cykliści w Krakowie to niestety zakała. Jeżdżą po chodnikach dzwoniąc lub wyzywając przechodniów jeśli wystarczająco szybko im nie ustąpią, nigdy na przejściu dla pieszych nie zatrzymują się by przepuścić pieszego, nawet jeśli samochód zatrzymuje się i przepuszcza, są chamami, myślą że im wszystko wolno. Piszę o ich zachowaniach tam gdzie nie powinno ich być czyli na chodnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 09:57 To nie ma być wątek o złych rowerzystach Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 09:52 Ja wczoraj widziałam takiego, co dał sobie w zyłe, wsiadl na rower i pojechał.Narkoman cyklista. Jak widac sam fakt uzywania 2 kolek o niczym nie swiadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
31stopniwcieniu Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:08 Widywałam ludzi, którzy jednocześnie palili i jechali na rowerach. Z drugiej strony - może ktoś traktuje rower jako tylko i wyłącznie środek transportu? Zdarza się, że sportowcy palą (zdaje się, że np. Szczęsny), lekarze palą, chociaż kojarzy się tak, że nie powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:12 No ale skoro pali i jeździ na rowerze to prowadzi zdrowszy tryb zycia od kogoś kto tylko pali. Brawo dla tej pani. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:18 Bez przesady. Ktoś kto pali nie prowadzi zdrowego trybu życia, bo jedno z drugim się wyklucza, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
31stopniwcieniu Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:34 Twoja przedmówczyni napisała ZDROWSZY od..., a nie zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 12:40 Napisalam zdrowszy a nie zdrowy. osoba palaca ale aktywna jest w lapszej sytuacji niz paląca i zalegająca na łózku czy przed komputerem. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 12:45 Dla mnie nie ma takiego pojęcia. To tak jakby ktoś powiedział, że heroinista jeżdżący raz w tygodniu na rowerze jest zdrowszy od tego, który ten raz w tygodniu siedzi przed TV. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 15:24 Dla ciebie nie ma ale tak ogólenie pojęcie istnieje i ma się dobrze. Pani palaczka dzięki ruchowi poprawi sobie krążenie, umięsnienie, samopoczucie... Lista chorób na które zapadamy nie ogranicza się do tych wywołanych nikotyną. Może mieć choćby stany depresyjne i zalecenie aktywności aby podnieść poziom serotoniny. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 15:46 Ten moment, w którym się dotleni nic nie zmieni, bo zaraz wpuści w siebie dym, który sprawi, że komórki jej ciała będą niedotlenione. To jak walka z wiatrakami. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 16:48 ale skorzystają jej mięśnie, układ kostny, stawy. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 16:55 Możesz zbudować masę, ale każde więzadło, każdy staw i mięsień potrzebują tlenu. żle odżywione nie będą dobrze funkcjonować. Dlatego palacze mają tak ogromne problemy z ukladem mięśniowo stawowym. Ja już nawet się zastanawiam czy przyjmować palaczy (jestem fizjo). Bo ja się namęczę, tracę swój czas a oni wyjdą z gabinetu i się od razu zaczną truć i przyduszać. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:17 Dla wielu ludzi rower to środek transportu, często jedyny, jaki mają. Na rowerach jeżdżą narkomani, alkoholicy, palacze. Serio tego nie wiedziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:22 Nie. Żartowałam Ta pani ewidentnie jechała rekreacyjnie. Jednak pal licho tą panią. Jeszcze coś? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 12:47 Pytałaś, czy jedzie dla zdrowia, ona wydmuchała toksyczny dym i odpowiedziała, że tak? Okeeej. To mogłaś jej odpowiedzieć, że nie wie nic o zdrowym stylu życia, skoro pali i dopóki nie rzuci może cały ten sport se wsadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 13:55 To była sobota a pani była na szlaku turystycznym Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 14:11 Ale co, miała jechać środkiem autostrady czy szlakiem dla rowerów ????? Jak by jechała autostrada ale nie paliła to tez byś wątek założyła ? Słabe przygotowanie do trollowania Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 14:13 I tak nie zamierzam z tobą dyskutować Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 14:16 Ale to były pytania retoryczne jeśli nie zauważyłaś, zdemaskowalas sie całkowicie Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 10:27 Posiadanie roweru i jazda na nim nie jest dowodem na mądrość. Ja wczoraj widziałam mamuśkę z dzieckiem na bagażniku (obie bez kasku), mamuśka jedną ręką trzymała kierownicę i jechała chwilami zygzakiem, bo w drugiej rączce dzierżyła smartfona i wpatrywała się w ekran. Być może i ona jest dumna, że jeździ i że dziecko jej w niczym nie ogranicza. Może nawet emamę czytała podczas jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 15:33 Mnie najbardziej śmieszą lasencje prowadzące niby zdrowy tryb życia, czyli zdrowe jedzenie, fitness, sporty wszelakie, maseczki itd., a co godzina lub częściej wychodzą na papieroska... Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Zdrowy tryb życia? 02.10.16, 15:47 Znam taką. Coś tam rozmawiałyśmy... takie pitu pitu, ja mówię, że lubię jakąś tam sałatkę z sałatą lodową, a ona na mnie PRZERAŻONA patrzy i krzyczy: ale sałata lodowa nie ma w sobie żadnych witamin, jest zupełnie bezwartościowa! I wypuściła dym Odpowiedz Link Zgłoś