02.10.16, 19:00
Na życzenie niektórych forumek - link ze zdjęciem kici, to jest z archiwalnego ogłoszenia, bo tej pani udało się lepsze zdjęcia porobić, niż mnie na razie:
www.olx.pl/oferta/koteczka-chanel-CID103-IDhMLL3.html
I jeszcze pytanko do kociar:
1. Ile kot powinien pić? Wczoraj piła mało, dzisiaj mało, sikała nie za dużo chyba. Za to wczoraj jadła dużo, dzisiaj niewiele, ale z chęcią (ale to chyba wynika z ilości zjedzonych wczoraj).
2. Ile kot dziennie śpi? Wczoraj została przywieziona, nie spała w ogóle w dzień, w nocy chyba też niespecjalnie - wczoraj cały czas podchodziła do nas, wskakiwała na kolana, dzisiaj najpierw szukała sobie miejsca do ułożenia się, to tu, to tam, najpierw w mało dostępnym kątku, w końcu uwaliła się na tapczanie, na widoku, a godzinę temu chyba twardo zasnęła. Dobrze to czy źle?
Chyba nie jest na coś chora, że tak mało pije i dzisiaj głównie układała się do snu przez pół dnia?
Obserwuj wątek
    • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 19:01
      Jak nie spała jeszcze dzisiaj, to dawała się głaskać, pochodziła do córki, widać, że kontakt sprawia jej zadowolenie - ale wczoraj była taka wręcz podekscytowana...
    • paszewa Re: Kicia :) 02.10.16, 19:04
      ale smieszna, że ten ogon taki kolorowy smile fajna
      z kotem jest ok, niech robi co chce wink
      • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 19:06
        Jeszcze ma ma tyłku rudą łatkę, a na łapce czarną... A sierść to jak jedwab, człowiek nie może się oprzeć, żeby nie pogłaskać, dla samych wrażeń dotykowych.
        Chyba będziemy z młodą spać u mnie w pokoju, bo kotka zajęła jej tapczan i nie za bardzo da się pościelić big_grin. Tzn. ściągnęła nawet koc-narzutę i leży taki kłąb. Chyba, że się sama zbudzi za te półtorej godziny, dwie.
    • wilowka Re: Kicia :) 02.10.16, 19:05
      Pije tyle ile potrzebuje. POstaw ze 2 miseczki w różnych miejscach - nie przy miejscu do karmienia. Na wszelki wypadek możesz jeszcze zostawić szklankę z wodą w zlewie wink - poradzi sobie smile

Spać zależy od dnia - dorosły kot koło 16 h/dobę ale moje czasem 20 a czasem 12 śpią, jak im się chce smile
      • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 19:07
        To chyba jest bardzo bardzo niewyspana i dlatego dzisiaj taka "zakręcona". Podejrzewam, że spała tak mało z wrażenia. My na nogach dzięki temu od 5 rano big_grin.
      • wilowka Re: Kicia :) 02.10.16, 19:11
        no i pewnie jest podekscytowana - dlatego mało śpi - nowe dźwięki, nowe zapachy itp.
    • kaz_nodzieja Re: Kicia :) 02.10.16, 19:11
      Fajny ma ogon.
      • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 19:34
        Jak farbowany smile.
    • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 19:15
      Piękna! smile

Co do picia - zależy co je. Jak mokre, to mniej, jak suche, to więcej. Ważniejsze ile sika (nie tyle jak często, tylko ile - rozpoznasz po wielkości grudek w kuwecie, chyba, że używasz silikonowego żwirku), trudno mi określić ilość. Moje sikają średnio dwa razy dziennie (trudno mi ocenić który ile, ale jest 6 sików na 3 koty), zawsze wydaje mi się, że bardzo mało piją, ale wg wetów są dobrze nawodnione. Na razie się nie martw - kotka zmieniła dom, była w stresie, ani nie je, ani nie pije tak jakby to robiła w "swoim" środowisku. Poobserwuj tydzień. Ewentualne odwodnienie rozpoznasz po dziąsłach - zdrowe są różowe, u odwodnionego kota będą jasnoróżowe, albo wręcz białawe. I drugi test - łapiesz skórę na karku i odciągasz - przy odwodnieniu nie wraca natychmiast do normalne stanu, tylko powoli.

Co do snu - wczoraj była zestresowana, teraz poczuła się bezpieczniej, to i padła. Teoria mówi, że kot domowy przesypia od 18 do 22h na dobę (w zależności od wieku, stanu, zdrowia i stylu życia rodziny i ewentualnego zwierzęcego stada).

PS. Wiele kotów mało pije z... własnej miski. Ja moje oszukuję rozstawiając po mieszkaniu różne naczynia z wodą (na parapetach stoją miski, na komodzie taki wielki płaski wazon, w którym pływają ozdobne szkiełka). Piją ze wszystkiego, tylko nie ze swojej michy. Możesz spróbować poić z kranu (bieżącą wodę piją prawie zawsze chętnie), ale to trochę niebezpieczne przyzwyczajenie, bo jak kot zostaje sam na dzień, czy dwa, to nie tknie wody, dopóki dochodząca opieka mu nie puści świeżej. Trzy - jeszcze za wcześnie na zabawy, ale możecie jej organizować zabawy z wodą - np. wrzucić piłeczkę do miski i pozwolić jej łowić (będzie sporo sprzątania, ale zabawa przednia). Ostatecznie - jeśli podajesz mokrą karmę, to wymieszaj z niewielką ilością wody, jeśli gotujesz, to podawaj razem "rosołkiem", w którym gotowałaś mięso/wątróbkę/rybę.
      • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 19:17
        Tfu, od 16 do 22 h
      • kannama Re: Kicia :) 02.10.16, 19:20
        Moja zawsze pije jak syn sobie naleje wody do mycia zębów smile
        • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 19:23
          Mnie dzisiaj w nocy obudziło chłeptanie z mojej szklanki stojącej przy łóżku ;p
      • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 19:27
        A i (nie odbierz tego jako złośliwości) - po prostu poczytaj o kotach. Jest wiele stron, blogów, forów - wystarczy wpisać w google interesujące cię zagadnienie (np. "kot mało pije" wink). Nie piszę tego, żebyś się zniechęciła do zadawania pytań nam, ale warto wiedzieć i znać naturę zwierzaka, którego się posiada. Będzie wam (całemu babińcowi) łatwiej, mniej się będziesz denerwować (a i ty i my wiemy, że jesteś panikarą i bywasz nadopiekuńcza wink).
        • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 19:33
          Wiem, wiem, na razie nie miałam czasu na fora. A właściwie to weszłam w "coś" pod hasłem kot mało pije i przeczytałam na dzień dobry o uszkodzeniach nerek spowodowanych skąpym piciem.
          • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 19:36
            No dobra... cofam tą radę - TY nie powinnaś czytać, pytaj nas ;p
      • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 19:31
        No właśnie na wieczór wczoraj jej dałam pierś z kurczaka z rosołem i marchwią, tym się pocieszam, że coś w tym wypiła. Faktycznie więcej porozstawiam tych misek.
        • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 19:37
          Wiesz, że nie wolno podawać solonych rzeczy?
          • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 19:38
            Ale to był nie solony rosół wink.
            Ja nie solę, choć to może brzmi obrzydliwie.
            Nic nie solę.
            • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 19:49
              Wcale nie obrzydliwie. Ja solę mało, ale to najpierw miałam problemy z za niskim ciśnieniem, a potem, jak moje naturalne skoczyło wyżej, to śliniłam się na widok paluszków w sklepie i w mojej wyobraźni widziałam jak biorę i ogryzam z soli, wyrzucam paluszka, biorę kolejnego, ogryzam i tak w kółko wink.
              • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 19:50
                Ucięło - "ja solę mało, ale to dlatego, że przy próbach najpierw..."
              • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 20:41
                Bleeee wink.
      • heca7 Re: Kicia :) 02.10.16, 21:01
        U mnie kocica absolutnie nie ruszy wody postawionej koło miski z jedzeniem. Choćby zzieleniała wink
        Pije tylko i wyłącznie z zabawkowego , metalowego garnuszka postawionego w rogu wanny big_grin Albo z rzeczy zostawionych w zlewie. Na ogródku z oczka.
    • ichi51e Re: Kicia :) 02.10.16, 19:18
      cudo
      • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 19:36
        A jaka kochana smile.
    • bei Re: Kicia :) 02.10.16, 19:40
      Piekna jestsmilesmile
    • chocolate_cake Re: Kicia :) 02.10.16, 20:43
      Piękna smile
      Moją wzięłam 4,5 roku temu. Przez pierwsze dwa tygodnie bardzo dużo spała. Prawie ogóle nie pije. Za to przygarnięty kocur pije wodę.
    • aya-breya Re: Kicia :) 02.10.16, 20:55
      Super jest!
      Dopilnuj, żeby miała świeżą wodę, napije się jak będzie chciała smile
      Moje koty śpią średnio 12-14 godzin na dobę, sporadycznie więcej.
    • heca7 Re: Kicia :) 02.10.16, 20:58
      Ale fajny ogon!
    • inguszetia_2006 Re: Kicia :) 02.10.16, 21:09
      Witam
      Śliczne oczy ma wasza kocica. Nie znam się na kotach za mocno, ale koty moich znajomych uwielbiają wszelkie pudła tekturowe. Daj jej pudło w prezencie. Chyba nie pogardzi, a będzie miała swoja norę na początek. Taki prezent na parapetówęwink
      Pzdr.
      Ing
      • lokitty Re: Kicia :) 02.10.16, 21:13
        Na razie ma norę pod biurkiem córki - z tyłu jest zabudowane, a na podłodze zawsze leży duża poducha, żeby siedzieć boso.
        Dziecko odrabiało lekcje przy stole wink.
        • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 21:19
          inguszetia ma rację - pudło to piękny prezent na powitanie. A "leżonek" znajdzie i wy jej zorganizujecie wiele wink.
          • klamkas Re: Kicia :) 02.10.16, 21:21
            (żeby nie być gołosłowną - u mnie przy grzejniku co roku zimą ląduje karton (duży), na nim miękki i wielki (można go złożyć na wiele części) koc. Kupne hamaki moich łobuzów nie kręcą, pudło z kocykiem - śpią wszystkie trzy na kupie.
      • wilowka Re: Kicia :) 02.10.16, 21:20
        oj tak - pudło będzie super prezentem! big_grin
    • nickbezznaczenia Re: Kicia :) 02.10.16, 21:26
      Śliczna kicia, ale o picie i sen się nie martw,bo koty wiedzą ile powinny.

• olga_jaga Re: Kicia :) 02.10.16, 21:32
      Ależ oryginalne umaszczenie! Piękna jest!!!
    • olinka20 Re: Kicia :) 03.10.16, 14:42
      Sliczna!
      Ogon ma przecudowny i ta łatka na oku smile
    • stacie_o Re: Kicia :) 03.10.16, 15:04
      Głaskałabym.
      smile cudności.
    • cauliflowerpl Re: Kicia :) 03.10.16, 15:15
      Piekna!!
    • purecotton Re: Kicia :) 03.10.16, 15:15
      OMG, jaka piekna!!!!
    • jesienna.nuta Re: Kicia :) 03.10.16, 15:28
      Słodzik smile
      Cudny ma ogon smile

Kiciucha musi się przyzwyczaić, na razie jest w stresie. Przejdzie jej.
      Fajna jest smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka