onewoman 03.10.16, 21:26 Posiadacie i czy polecacie? Czy nie gryzie ? Gdzie kupujecie fajne swetry? Przydałoby się uzupełnić garderobę, ale sił brak na poszukiwania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 21:41 Nawet swetry ze zwykłej czystej wełny nie występują w handlu (pomijając ręcznie robione za kilkaset złotych). Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 21:45 W odrobinę niższej cenie, 500-700 zł, produkuje je Fjallraven. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 21:47 widziałam przed chwilą w h&m online Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 21:57 onewoman napisała: > widziałam przed chwilą w h&m online To masz na myśli? www2.hm.com/pl_pl/productpage.0434315001.html To ma 40% poliamidu, trochę moheru i ze 20% wełny merynosa. Sweter z wełny powinien jej zawierać minimum 80%. A koło produktów z haema to może jakiś merynos się pasł, ale i tak bym nie kupiła. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 22:00 Nie, ten www2.hm.com/pl_pl/productpage.0317458008.html Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 21:53 mam 80% wełna z promodu. ciepły jak nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 21:59 Kupiłam ostatnio w Tk maxx za 150 zł. czysta wełna z merynosów. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 22:01 To dziwne, że swetry z czystej wełny nie występują w handlu ponieważ ja akurat takie posiadam. I nie chodzi o jakiś handmejd czy swetry niszowych form za 7 stów. No ale może się nie znam czy coś... Odpowiedz Link Zgłoś
teliszon Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 22:15 Swoim zięciom kupiłam jakiś czas temu w Reserved,jeden 100% merino,drugi 80% merino. Oba w przecenie, z około 200zl na 50zl za sztukę. Młodzi mieszkają poza Europą,więc nie miało znaczenia,że to,nie z najnowszej kolekcji Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 22:07 maggi9 napisała: > To dziwne, że swetry z czystej wełny nie występują w handlu ponieważ ja akurat > takie posiadam. Posiadać to możesz posiadłość albo stadninę koni, sweter się jedynie MA. Gdzie kupiłaś? Nie wiem, co ci się nie podoba w hand made, wolisz sieciówki? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 22:14 onewoman napisała: > dałam wyżej link do swetra Ale tym razem kierowałam pytanie do Maggi, podobnie jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: A widziałaś gdzieś??? 04.10.16, 09:55 Nie powiedziałam, że wolę sieciówki tylko odpowiedziałam na post, w którym piszesz, że takie rzeczy nie występują w zwykłych sieciowych sklepach. Trochę logiki. Swetry 100% wełny są trudno dostępne ale są. W tym sezonie nic nie kupiłam i nie przeszukiwałam też sklepów pod tym kątem. Moje swetry są sprzed dwóch sezonów, kilku lat. Min. H&m - tak, Jackpot no niestety już nieosiągalny, Marks &spencer, topshop, Kappahl. Poza tym polecam przeszukać lumpeksy jak ktoś ma możliwość bo tam też można kupić 100% wełny i takie swetry tez mam ale sa to firmy "krzak" albo jakieś bezmetkowce posiadające jedynie metkę ze składem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 22:24 maggi9 napisała: > To dziwne, że swetry z czystej wełny nie występują w handlu ponieważ ja akurat > takie posiadam. I nie chodzi o jakiś handmejd Idę robić handmejda. Dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: A widziałaś gdzieś??? 03.10.16, 22:25 Naturalnie, że występują. Kupuję w www.wooloverslondon.com Doskonała jakość (pure new wool) w bardzo przystępnej cenie. Bardzo opłaca się zaglądać tam do outletu. Właśnie idzie do mnie od nich długi cardigan (80% merino, 20% kaszmir) za niecałe 30 funtów. A odpowiadając na pytanie o wełnę merynosową, to czy wełna gryzie nie zależy od jej rodzaju, a od sposobu produkcji i rodzaju splotu. Swetry z wełny merynowskej z woolovers są mięciutkie i nie gryzą. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: A widziałaś gdzieś??? 19.10.16, 14:30 100 % wool to nie jest czysta wełna? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Sweter z wełny merynosowej 03.10.16, 22:15 Najczęściej noszę kardigany a pod spodem T-shirt. Nie gryzą. Całkiem sporo tych swetrów widuję ostatnio, w Massimo Dutti, Benettonie, H&M Premium Quality (oraz w dziale męskim, polecam szczególnej uwadze!). Aha, dodatek poliamidu akurat dobrze robi trwałości tkaniny. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Sweter z wełny merynosowej 03.10.16, 22:16 > Aha, dodatek poliamidu akurat dobrze robi trwałości tkaniny. Dodatek. Dodatek nie oznacza dowolnego udziału procentowego w składzie, tylko powiedzmy 5-15%. Nie 40%. Odpowiedz Link Zgłoś
ina_nova Re: Sweter z wełny merynosowej 04.10.16, 07:42 >>Aha, dodatek poliamidu akurat dobrze robi trwałości tkaniny. Z tego co czytałam, naturalne tkaniny są bardzo trwałe, takie dodatki nic nie wnoszą do trwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Sweter z wełny merynosowej 04.10.16, 07:47 Jeśli już, to dzianiny, dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sweter z wełny merynosowej 04.10.16, 10:53 Naturalnie, że wełna jest trwała. Na rynku masz nawet wełnę z recyclingu, wiele sweterów, czy innej odzieży robi się z wełny używanej. To nic nowego, dotyczy zwykle tych tańszych rzeczy, ale nie zawsze, Benetton zaczął robić to już na przykład w latach 80 tych. Pewność, że masz do czynienia z nową wełną masz tylko, gdy znajdziesz na swetrze specjalny znaczek, certfikację wollmark. Tak oznakowana odzież musi też zawierać co najmniej 60% wełny. Wełna jest więc na lata, problem jest tylko w praniu, wełna nie lubi wody i w zależności od splotu może się z biegiem czasu zbiegać, swetery się filcują i robią się coraz mniejsze. Dodatek sztucznych tworzyw temu trochę zapobiega i trzyma sweter dłużej w formie. Jeżeli więc potrzebuje się swetra na co dzień i do tego uniwersalnego, do częstego prania, to dodatek tworzywa sztucznego może być nawet zaletą. I wbrew temu co pisze taki-sobie-nick, ten dodatek może wynosić nawet 30-40% i charakter wełny zostanie zachowany, większość ludzi tego nawet macając nie wykryje. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Sweter z wełny merynosowej 03.10.16, 22:18 Nie gryza absolutnie, wlokno merynosowe jest gladkie. Kupic mozna np. w COS albo w Uniqlo. Mam swetry i sukienki z welny merynosowej. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Sweter z wełny merynosowej 03.10.16, 22:50 Nie gryzie. Mam dla dzieci i sobie mnóstwo bielizny z merynosów i jest milutko na gole ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Sweter z wełny merynosowej 03.10.16, 23:25 W zeszłym sezonie widywałam w TK Maksie. Ale też boję się gryzienia, mnie wełna gryzie koszmarnie. Nawet moje własne włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Sweter z wełny merynosowej 03.10.16, 23:38 Mam kilka, nie gryzą. Kupowane w: GAP (gdy był stacjonarny, wszystkie z wyprzedaży 60-85 zł), COS (modele outletowe dostępne na allegro w fajnych cenach, czyli też poniżej stówy), możesz też sprawdzić MUJI, w lumpeksach i TKMaxxie, także na wyprzy - trzeba czytać metki (choć jak się nauczysz to i palcami wyczujesz). Ostatnie przechodziłam koło C&A i widziałam, że reklamowali męskie swetry z merino, nie wiem czy 100% i nie wiem za ile, bo w cenę regularną 79,- (taka mi mignęła) nie wierzę, a jeszcze nie miałam czasu sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Benetton 04.10.16, 10:09 Benetton ma co roku swetry z merino wełny, cienkie, ale fajnie grzeją. W tym roku zaszalałam i kupiłam dwa. Cena ok 160zł. Odpowiedz Link Zgłoś
bystry123456 Re: Sweter z wełny merynosowej 19.10.16, 12:05 przez internet niestety. vingil lab, pavlenki workshop, ohhio - jak chodzi o 100% merino Odpowiedz Link Zgłoś