ra-sowa 04.10.16, 09:57 Nowe pomysły Apteka ma pobierać dodatkową opłatę - nie za lek, ale za za samo jego wydanie. Z aptek mają zniknąć kremy, szampony i inne kosmetyki i opłata ta ma zrekompensować aptekom utracone z tej przyczyny zyski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isa1001 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 09:58 Co za idiotyzm! A niech sobie sprzedają szampony. Komu to przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:02 i leki mają być wycofane ze sklepów. A kosmetyki przeniesione do drogerii kto mial kupić i tak kupi. Z lekami tak samo - kto musi ten kupi, tylko drożej. bo z opłatą za wydanie Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 11:56 ma byc wyraźny rozdział. leki w aptekach, kosmetyki w drogeriach. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:03 pracuje. jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:08 Ale się zwalnia? Czy opłakuje brak podwyżki? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:13 na razie pracuje normalnie i cicho siedzi. przynajmniej do mnie. czy do dziewczyn narzeka to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 14:17 Dziennik, i tobie to pasuje? Naprawdę? Oddasz kasę, która masz z suplementów i kosmetyków za pare paracetamoli więcej? Bo sieci sobie poradzą bez problemu tak jak radzą sobie dziś - drogerie Superpharmu wcale przecież nie działają w ramach zezwolenia na aptekę. Będą mieć i kasę z opłaty i cała sprzedaż i dystans będzie jeszcze większy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 18:31 Jesli bede miec zagwarantowana godna marze/oplate dyspensyjna, to tak, czemu nie. Jesli marza dalej bedzie liczona od limitu, a oplata będzie rzedu 3,20 - to zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:04 Jakiś link? Kto to wymyślił?????? Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:13 nie wiem czemu nie mogę wstawić linku, coś mi się dzieje z przyciskiem do kopiowania artykuł - rzeczpospolita, tytuł :leki znikną ze sklepów i stacji Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik0 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:19 www.rp.pl/Zdrowie/310039897-Leki-znikna-ze-stacji-benzynowych-i-sklepow.html Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Ciekawi mnie to wyłączenie osób niepełnosprawnych 04.10.16, 19:35 jakasik0 napisała: > www.rp.pl/Zdrowie/310039897-Leki-znikna-ze-stacji-benzynowych-i-sklepow.html Za okazaniem legitymacji czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:17 Chodzi o to by ludzie kupowali jeszcze więcej leków bez recepty? Skoro nie będzie można kupić Apapu w sklepie osiedlowym zacznie się kupowanie leków na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:17 Cudnie. Dobra zmiana, wielu ludzi na taki gest będzie stać.......zwłaszcza z głodowych rent i emerytur. Za chwilę w sklepach zrobią to samo ? Cena na półce plus usługa sprzedania ? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:49 > Za chwilę w sklepach zrobią to samo ? Cena na półce plus usługa sprzedania ? A w kinie opłata za wydanie biletu w kasie i oddzielna opłata za wstęp do sali kinowej. Cena biletu pozostaje bez zmian. To słuszne, bo ktoś może znajdować przyjemność w samej czynności nabywania biletu w kasie, a film niekoniecznie chce obejrzeć, to wtedy zaoszczędzi na opłacie za wstęp na salę. W restauracji opłata za wejście, opłata za obejrzenie menu i opłata za rozmowę z kelnerem. I niektórzy już zaoszczędzili, bo menu tylko wegetariańskie, a kelner nie zna polskiego. Każda taka opłata oVATowana. Ja mam dużo jeszcze pomysłów na takie opłaty, ministra Morawieckiego zapraszam do kontaktu na konto gazetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:18 A to się przypadkiem nie nazywa marża, czy coś? Chyba, że chodzi o leki refundowane - te chyba mają 'stałe' ceny? Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:24 a teraz w aptekach nie ma marży? Lek ma taką samą cenę? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:28 Na nierefundowane chyba są marże. Ale nie jestem farmaceutą, to się mogę mylić, zresztą to się zmieniało i zmieniało i zmieniało Coś mi się telepie po głowie, że 100% to mają marże, a refundowane są wszędzie za tyle samo. Ale naprawdę, mogę nie mieć racji. A jeśli tak by było, to jakaś odgórna maksymalna marża (też chyba taka jest) i tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 11:49 refundowane też mają marżę, oczywiscie. tyle że liczoną w skandaliczny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:19 www.rp.pl/Zdrowie/310039897-Leki-znikna-ze-stacji-benzynowych-i-sklepow.html Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:28 Dobra zmiana musi dotknąć każdego tak jeszcze jest coś o aptekach sieciowych, że właściciel sieci aptek może mieć tylko jedna na całe województwo, czy coś w tym stylu. Jeśli źle zapamiętałam, to mnie poprawcie, bo słuchałam jednym uchem program w TVN biznes przy śniadaniu wczesnym świtem Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 10:31 Tak, zmiana ma również zapobiegać nadmiernej koncentracji własności aptek. W zalinkowanym artykule jest o tym też mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 18:47 Jeden wlasciciel moze miec max 1% aptek w wojewodztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 21:46 Czy to oznacza, że jak mu się konkurencja zamyka z dowolnego powodu, to on też musi zamknąć jakąś placówkę/placówki? A w momencie, w którym zostanie 100 aptek na województwo likwidują się wszystkie czy obowiązkowo muszą mieć współwłaścicieli? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 11:55 powiem tak - jak ta oplata dyspensyjna bedzie odpowiedniej wysokości, jak będą przestrzegane przepisy antykoncentracyjne (istniejące zresztą juz od wielu lat, tylko po prostu ordynarnie łamane), jak nam zapłacą za opiekę farmaceutyczną i dyżury nocne i jak wszystkie leki wrocą ze sklepów do aptek - to git, ja z chęcią wypieprzę wszystkie suplementy diety i kosmetyki nieapteczne (ktorych juz zresztą się prawie nie prowadzi, bo kto podskoczy Rossmanom?). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:15 W aptekach to chyba się inne kosmetyki sprzedaje niż w Rossmanie. Poza jakimiś wyjątkami. U nas funkcjonowała opłata za lek na receptę. Apteki szybko doszły do tego aby traktować nie pobieranie tej opłaty jako bonus mający przyciągnąć klienta. Mniejsze apteki, które nie rezygnowały z opłaty miały gorzej. W końcu z tego zrezygnowano... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:19 w aptekach sprzedaje się tez normalne kosmetyki. krem nivea chociazby czy inną Ziaję. kosmetyków aptecznych nie ruszą, bo one są odpowiednio zarejestrowane i przeznaczone stricte do sprzedaży aptecznej i w drogeriach ich nie ma - vide Vichy czy inne La Roche Possay. a oplata dyspensyjna (jak rozumiem) byłaby zapisana w odpowiednich przepisach jako opłata sztywna i obowiązkowa, tak jak teraz funkcjonują sztywne i obowiązkowe ceny refundowane. i po prostu nie byłoby opcji zrezygnowania z pobierania jej, pod kara zarówno skarbową jak i administracyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:29 Jeśli nie rusza tak zwanych aptecznych kosmetyków to faktycznie żadna zmiana. Co do samej opłaty (u nas funkcjonowała potem jako opłata za receptę a nie lek na niej) warto się uczyć na cudzych błędach. Jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 15:39 Ruszą, bo zapis w Prawie farmaceutycznym dotyczy kategorii. Nie ma czegoś takiego jak kosmetyk apteczny i szkoda że Pani Farmaceutka Dziennik tego nie wie. Wywalone zostaną suplementy i już żadnego probiotyku do kuracji antybiotykowej tez nie kupisz. Aptekarze mają niestety manierą braku przewidywania skutków tego za czym lobbują a później będzie płacz i zgrzytanie zębów. Sieci sobie poradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 18:28 Sieci sobie poradzą-Enterol jest lekiem Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 18:35 Nie watpie ze to co zechce byc dalej w aptekach - bedzie w aptekach. Sa probiotyki ktore maja rejestracje inna niz 'suplement diety', szkoda ze Pani Dorek3 tego nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 20:25 Wiem, że są . Ale 90%nie jest lekiem. Żeby nie było mnie to jest obojętne bo badziewia suplementowego nie kupuję i zawsze szukam leku czy to probiotyki, magnez czy witamina d3. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 16:47 Ale to co piszesz to byłoby dobre dla ciebie jako farmaceutki , czy właścicielki apteki , a nie dla kupującego. Bo wyprowadzą wszystkie kosmetyki, nie Ziaję krem do rąk.Ja je kupię gdzie indziej. A żebyś ty nie miała straty będzie ta dopłata, odpowiednio wysoka. Dla ciebie. A co będzie dla mnie? Wyższa cena leków. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 18:32 Ale te wyzsze ceny leków będą.Gdy sieci wykończą pozostałe apteki.Nie bedzie konkurencji. To one bedą dyktowały ceny.Wtedy nie będzie sensu biegania i szukania niższej.Ceny będą odpowiednio ustawione.To jeszcze dzis jest, jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 18:48 No trudno sie nie zgodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 20:26 I właśnie w ten sposób apteki niesieciowe wykonczą się same tak jak to robią od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 20:46 W kwestii sklepów spożywczych tym straszą od 15 czy 20 lat, wciąż do tego nie doszło. Sieci są dla siebie nawzajem konkurencją. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 15:42 Jestem ciekawa jakości tej opieki farmaceutycznej . Dziś byłam na spotkaniu wewnętrznym na którym prezentowano wyniki badania, które przeprowadziła moja firma w odniesieniu do wybranych kategorii produktów. Wyszło że ponad 50% przebadanych aptek/farmaceutów/techników za pierwszym stołem w ogóle nie zadaje żadnych pytań kiedy przychodzi pacjent i prosi o lek. Czyli idee i teorie wzniosła a rzeczywistość skrzeczy. Pewnie dlatego że bez opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:09 Pjjjenknie Cudowna zmiana, powrot gigantycznych kolejek w aptekach W aptece paracetamol potrafi byc dwa razy drozszy niz w markeciku. Wiejska apteka ma bardzo wysokie ceny, juz widze jak emeryt by zaoszczedzic doklada do ceny polopiryny bilety na autobus by kupic lek taniej w miescie. No, emeryt teoretycznie ma czas na przejazdzki. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:13 Paracetamol w aptece droższy??? W sklepie kosztuje koło 3zl za 6 sztuk. W aptece 1,99zl za 10-20 sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 15:32 Chciałabym zobaczyć ten paracetamol 20 tabletek za 1,99... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 18:36 Paracetamol Apteo. Wkleic zdjecie?... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 12:14 no, bo w aptece to powienien byc za darmo najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 13:18 Ale apteki maja straszne narzuty. Ja mam w promieniu jednego kilometra siedem aptek, jeszcze 10 lat temu byly dwie. Wszystkie sa strasznie drogie i zadna sie nie zamyka, to musi byc swietny biznes, inaczej nie czaje po co ma byc apteka co 100 metrow?! Kupuje od niedawna w jednej, ale zamawiam przez internet z odbiorem w aptece i wtedy oszczedzam troche kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 15:31 Do bei-daj spokój z tym bezkrytycznym niezadowoleniem i porównaj ceny leków w aptece i markecie. Ktoś cos powie- i od razu poruszenie Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 15:25 Ale dopiero w którymś z wątków było,że w aptekach jest kupę badziewia .A powinny byc leki Teraz zmiana ?Zdecydujcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 21:38 1unia4 napisał(a): > Ale dopiero w którymś z wątków było,że w aptekach jest kupę badziewia .A powinn > y byc leki > Teraz zmiana ?Zdecydujcie się. Mnie to ryba, zwłaszcza, że moich i tak nie ma, zawsze zamawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 16:09 Ja rozumiem że należy obnizac ilość zazywanych leków i suplementów bo jesteśmy w czołówce. A to wcale nie poprawia nam zdrowia. Tyle że to powinno się robić przez edukowanie, ograniczenie możliwości reklamowania, kary za reklamy mijajace się z prawdą etc. Ale dobra zmiana lubi zamordyzm, zakazy i kary Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 21:06 Przede wszystkim powinno się obniżać ilośc zażywanych leków przez dostęp do lekarzy. Jeżeli na lekarza trzeba czekać 2-3 tygodnie, lub 2-3 miesiące to do wizyty trzeba jakoś dotrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Opłata z wydanie leku 04.10.16, 20:44 Mnie osobiście nie dotknie, bo aptekę mam o czterysta metrów, całodobową. Ale serdecznie współczuję bólu zęba ludziom mieszkającym w miejscowości bez apteki. Odpowiedz Link Zgłoś