Dodaj do ulubionych

Cerkiew z Kwaszeniny

23.09.06, 18:33
mnam pytanie - czy znacie opisy cerkwi z Kwaszeniny ??
Może zdjęcia ??
Na F-blogu darina jeszcze jej nie ma :(
Obserwuj wątek
    • surowiczny Re: Cerkiew z Kwaszeniny 23.09.06, 20:04
      inf za Materiałami penetracyjnymi DzSC/M-Z/Ł

"cerkiew rozebrana 1959/60
      podpis 1965"

tylko tyle :(

pozdrawiam
    • dymek25 Re: Cerkiew z Kwaszeniny 24.09.06, 12:30
      Jeśli odnajdziecie, to bardzo proszę o informacje.Ja też szukam.
      W r.1784 proboszczem tam był Jędrzej Żelechowski; w 1788-1796 Aleksy Mudrak,
      a (1828)-1846 Atanazy Korosteński.
      • piotrzr Kwaszenina na starej mapie 27.09.06, 17:21
        Wiem jeszcze że cerkiew w Kwaszeninie miała wezwanie św. Mikołaja - podobnie ja
        cerkiew w Arłamowie.
        W swych zbiorach mam odbitkę starej mapy w skali 1-50 000 obejmującej obszar od
        Starej Birczy i Leszczawy Dolnej na północy po Telesnicę sanną na południu. Mapa
        o tyle ciekawa że zaznaczona jest na niej dawna zabudowa m.in Kwaszeniny,
        Arłamowa,Trójcy, obu Jamn .Niestety mimo jej dość szczególowości nie ma niej
        oznaczonej lokalizacji cmentarzy przycerkiewnych i cerkwi /po odbitce xero
        zajmuje trzy arkusze a3/ . Niemniej jest dość ciekawa. Mapa wykonana była w
        latach 60-tych ub. wieku ale na "podkładach geodezyjnych" albo z 20 lecia
        m-wojennego lub z czasów CK Austrii .
        Jej wiarygodność miałem okazję sprawdzić w terenie - w czasach tu kiedyś
        opisywanych :)
        Zabudowa Kawaszeniny zajmowała teren /po obecnej stronie polskiej/ od granicy po
        krzyżówkę na obecnej drodze w stronę Braniwa i skręcała w stronę południowo
        wschodnią w dolinę /gdzie po dziś najsmaczniejsze jabłka :)
        Ciekawie też prezentuje sie na niej niezmiernie długa "ulicowka" Trójcy, Jamny
        Dolnej i Górnej

Jeśli Darku by owa mapa Cię ciekawiła - służę przesyłką xero /gratis :) / -
        tylko daj znać i potwierdż aktualność adresu /w słowach Tak lub nie :)
        • darino zdecydowanie TAK !!! 27.09.06, 18:15
          :)) Bardzo proszę o tę mapę, na pewno bardzo się przyda...
          Adres bez zmian.
          Co do cmentarzy, to zazwyczaj były lokalizowane dookoła cerkwi lub koscioła.
          Dopiero podczas zaboru austriackiego zaczęto wyprowadzać ze względów
          sanitarnych cmentarze na zewnątrz, ale tylko w miastach i miasteczkach, we
          wsiach pozostało po staremu (chyba że brakowało miejsca).
          W Birczy takie cmentarze istniały wokół kościoła (czyli na działce "pod dębem),
          oraz wokół cerkwi (czyli "na pagórku"). Pamietam jeszcze z mojego dzieciństwa
          kości pojawiajace się w obydwu lokalizacjach.
          Birczański cmentarz, tak zwany "stary", to również dzieło austriackich
          najeźdżców :))
        • dymek25 Re: Kwaszenina na starej mapie 27.09.06, 20:39
          Cmentarzyki, a raczej miejsca po nich, w obu Jamanch można poznać po kilku
          krzyżach, które upamietniają te miejsca (W Jamnie Gornej -trzy, obok złamanego
          drzewa, tuż przy drodze).Jesienią i wiosną są wyrźnie widoczne.
      • dymek25 Re: Cerkiew z Kwaszeniny 27.09.06, 19:15
        Zniszczona w latach sześcdziesiątych cerkiew pochodziła z 1797 roku.
        Cerkiew istniała tam już w 1628 roku,bo rejestr poborowy ziemi przemyskiej
        wymienia: pop de sinagoga fl.2.
        • piotrzr Kwaszenina 27.09.06, 21:02
          Według polskiej Wikipedii

Kwaszenina wspominana była po raz pierwszy na początku XV w. jako jedna z wsi
          wchodzących w skład klucza dobromilskiego Herburtów. W 1693 r. wieś nabył
          wojewoda płocki Jan Dobrogut Krasiński, w XIX w. Kwaszenina należała do
          austriackich dóbr kameralnych. We wsi wydobywano amatorskimi metodami olej
          skalny do celów gospodarskich. W 1921 r. Kwaszenina liczyła 164 domy i 1018
          mieszkańców (953 wyznania gr-kat, 19 rz-kat, 45 mojż.). Podczas spisu 529 osób
          (pomimo wyznania greckokatolickiego) podało narodowość polską. We wsi była
          parafia greckokatolicka i drewniana cerkiew pw. św. Mikołaja z 1797 r.,
          zniszczona w 1947 r.

Po wysiedleniu mieszkańców w latach 1945-1947 we wsi pozostało 6 polskich
          rodzin. W latach 60. XX w. wysiedlono także ostatnich mieszkańców a w latach 70.
          powstało tu z inicjatywy gen. Czesława Kiszczaka Wojskowe Gospodarstwo Rolne,
          którego miało zaopatrywać w mięso organizowany Ośrodek Wypoczynkowy Urzędu Rady
          Ministrów. Gospodarstwo funkcjonowało do początku lat 90. XX w. Na terenie
          niszczejących obiektów wypalany jest węgiel drzewny (stan na rok 2005 r).
          • dymek25 Re: Kwaszenina 28.09.06, 10:19
            W uzupełnieniu podaję: W 1657 roku własność (Ottona?) Wittana herbu Kolumna, po nim jego synów Konstantego i Stanisława, potem w dzierżawie Anny z Ciepielina
            wdowy po Aleksandrze Bieleckim wojskim lubaczowskim, a takze Stefana Morskiego i jego żony, o czym wspomina m.in. hr Drohojowski w swej Kronice.( 1679 we czwartek po św. Franciszku( 5 październik) urodzona Anna z Ciepielina wdowa (...)
            • piotrzr Kwaszenina 28.09.06, 19:50
              Na stronie
              upa1.netfirms.com/army2uk2htm
              Znalazłem krótki opis bitwy stoczonej 1 września 1946 roku "w braniwskim lesie
              koło lasku Urwichwost między wsiami Jamna górna i Kwaszenina pomiędzy WP - 1200
              żołnierzamiz garnizonów przemyskiego, leskiego i sanockiego. Wa walce zginęło 72
              zołnierzy WP, w tym 8 podooficerów, 18 cięzko rannych. Straty UPA - 31 zabitych
              i 4 rannych" Walka nastąpiła podczas zgrupowania UPA z okazji "swiata zbroi" -
              święta wojskowego.
              • piotrzr Kwaszenina-link do walk 28.09.06, 19:52
                upa1.netfirms.com/army2uk2.htm
                • piotrzr czy mapa doszla ?? 01.10.06, 10:10
                  W czwartek mape wysłałem - mam nadzieję że doszła :)
                  • darino jeszcze nie 01.10.06, 16:39
                    Ale u nas poczta nierychliwa, ale sprawiedliwa :))
                  • darino czy mapa doszla ? Tak !!!!! 03.10.06, 01:31
                    Jest wspaniała, bardzo Ci dziękuję. Widać doskonale zabudowę obecnie
                    nieistniejących wsi, jak również wielu przysiółków, o których nawet nie
                    słyszałem !
                    • piotrzr Re: czy mapa doszla ? Tak !!!!! 03.10.06, 07:50
                      A teraz do roboty!!! Material do inwentaryzacji terenowo-historycznej jak
                      znalazł. Ja pamietam tylko jeden nawpół spruchniały krzyż w środku dawnej wsi
                      Arłamów :))
                      Na mapie dobrze byłoby oznaczyć położenie cmentarzy, cerkwisk, istmiejących
                      fundamentów kapliczek i piwnic ziemnych - takich z trójcy i arłamowa pamietam
                      conajmniej kilkanaście
                      • dymek25 Re: czy mapa doszla ? Tak !!!!! 03.10.06, 11:04
                        Jednak nie wytrzymałam.. Jak się ona ma do mapy wojskowej z 1938 roku
                        Grossblatt 414 Dobromil (mam taką)?? Może machniom ?
                        • piotrzr Re: czy mapa doszla ? Tak !!!!! 03.10.06, 11:28
                          Mapę WIGowską /reprint/ chyba mam . Podobnie jak wydania powojenne /z lat 90./
                          Niemniej jednak sŁużĘ kserem albo skanem wybranych miejscowości. Ta
                          pięćdziesiątka jest jednak dokładniejsza.
                          W przypadku xera prosze o adres na moją e-pocztę.
                    • dymek25 Re: czy mapa doszla ? Tak !!!!! 13.10.06, 08:26
                      Zgadzam się z przedmówcą, mapa wspaniała.Wielkie dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka