Dodaj do ulubionych

uświnianie Michnika

18.10.16, 22:10
Indżojcie. Z okazji 70 urodzin TVP pięknie dziękuje Michnikowi za walkę o wolną Polskę:

oko.press/koncert-manipulacji-wiadomosci-zaklamuja-zyciorys-michnika/
Które to e-mamy czerpia swoja wiedzę o Adamie Michniku z takich materiałów?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: uświnianie Michnika 18.10.16, 22:19
      No sorry, ale czego się spodziewałaś po TVPis?
    • 1elka26 Re: uświnianie Michnika 18.10.16, 22:28
      To też jest uświnianie czy raczej gorzka prawda?

"Przecież ten dzisiejszy Michnik to totalitarysta. Demokratą jest ten, kto jest po mojej stronie. Kto ze mną się nie zgadza, jest faszystą i nie można mu podać ręki. A tylko Michnik wie, na czym polega demokracja i tolerancja. On jest tutaj sędzią alfą i omegą" - Stefan Kisielewski

"Michnik jest manipulatorem, to jest człowiek złej woli, kłamca. Oszust intelektualny. Ideologia tych panów to jest to, żeby w Polsce zapanował socjalizm z ludzką twarzą. To jest widmo dla mnie zupełnie nie do zniesienia." - Zbigniew Herbert
      • nangaparbat3 Re: uświnianie Michnika 18.10.16, 22:40
        To są bardzo subiektywne, ekspresywne wypowiedzi przeciwnikow politycznych. Pewnie z czasow, gdy Walęsa walczyl Mazowieckim o prezydenturę - a suweren o malo nie wybral Tymińskiego.
        Zauważ, że w cytowanych prez Ciebie wypowiedziach nie ma żadnych faktow.
        No i co innego emocjonalnie wyrażona osobista opinia, co innego tekst w "Wiadomosciach".
      • grzalka Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:56
        Herbert to akurat chorował psychicznie.
        • issa-a Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 15:26
          >Herbert to akurat chorował psychicznie.

i zdaje się, że z SB też dosyć często rozmiawiał...
    • nangaparbat3 Re: uświnianie Michnika 18.10.16, 22:43
      Oj tam oj tam, moga mu skoczyc tongue_out
    • anek130 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 09:05
      On walczył o wolną Polskę???? kobieto, ogarnij się
    • owczarkini Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 09:33
      Michnik jest im straszną solą w oku, od lat. Pewnie dlatego, że mu do pięt nie dorastają.
      Choć przyznam, że nowa gwiazda tvpis robi wrażenie, głęboko musieli kopać, żeby taki "skarb" znaleźć big_grin
      • chicarica Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 15:22
        Nie widziałam wiadomości, chodzi o tego półlatynosa?
    • lauren6 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 09:36
      Indżojcie???
    • maadzik3 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 09:39
      dla tego państwa nie opłaca się nic zrobić. Minie 30 lat i okaże się, że jest się zdrajcą, agentem czy przyjęło się (o zgrozo!) medal od Niemców (piję do Bartoszewskiego któremu to PIS zarzuca, że w 2001 r. przyjął od Niemiec medal za działalność na rzecz pojednania - pewnie, lepiej ich zdaniem żebyśmy się żarli). I jak już oplują Wałęsę, Bartoszewskiego, Michnika, Geremka, Mazowieckiego i Kuronia oraz paru innych to potem ci którym się coś chce będą trzymać się tak daleko od działalności propaństwowej jak tylko można. I będą mieli rację. Ile znacie krajów w których rozrywką władzy jest opluwanie swoich noblistów i osób rozpoznawalnych i uznanych na świecie? Oczywiście parę znam (Chiny, Burma, Filipiny, Kuba, jest jeszcze więcej), w żadnym nie chciałabym żyć.
      • 1elka26 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 10:25
        Oczywiście , że nie opłaca się. Ludzi, którzy poświecili swoje zycia na walce o demokrację, ale o zgrozo, osmielają się posiadać inne poglądy na demokrację, w inny sposób pojmują takie niemodne dzisiaj pojęcia jak: honor, tradycja i patriotyzm, po prostu spycha się na margines i traktuje jako oszołomów. A. Gwiazda, A. Walentynowicz, K. Wyszkowski - to tylko te najbardziej znane nazwiska. A jak został potraktowany mecenas Siła-Nowicki? i wielu innych?
        Na piedestał postawiono tylko tych, którym blisko było do internacjonalistycznej wizji świata. Wobec tych osób nie wolno zadawać żadnych niewygodnych pytań, gdyz mamy wtedy do czynienia z opluwaniem. Szkoda, że podobne zasady nie dotyczą tych, którzy są z drugiej strony sporu politycznego. W stosunku do nich nie ma taryfy ulgowej.
      • menodo Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 11:12
        Masz rację.
        Tacy na przykład Powstańcy Warszawscy - jak oni zostali potraktowani w 50. rocznicę Powstania przez GW? Pamiętasz słynny artykuł Michała Cichego i to, jak się z niego tłumaczył po latach?
        Nie, nie podoba mi się to, co robi TVPis, jestem w ogóle za likwidacją mediów publicznych, ale to święte oburzenie ekipy drugiego z kurskich braci wydaje mi się trochę paradne.
        • 1elka26 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 12:29
          Podejrzewam, że nadredaktor dokładnie przeczytał "Psychologię tłumu" Le Bona i zawarte w książce rozważania zrealizował perfekcyjnie. Chociażby takie:

"Olbrzymia większość ludzi, poza swą specjalnością zawodową, nie posiada żadnych opartych na rzeczywistości poglądów i nie potrafi soba pokierować. Przywódca służy im za przewodnika. Od biedy mogą go zastąpić okresowe publikacje, które na użytek czytelników tworzą szablonowe poglądy i dostarczają gotowych frazesów, zwalniających od wysiłku rozumowania".
          Technikę dostarczania frazesów GW opanowała wręcz perfekcyjnie. Widać to, chociazby na tym forum. Sztukę tworzenia przywódców - także.
          " Nikt przed sierpniem 1980 roku nie wiedział, kto to jest Wałęsa (ja go znałem, bo byłem w KOR-ze). W ciągu tygodnia stał się symbolem dla całego świata. A kto wiedział przed KOD-em o istnieniu Mateusza Kijowskiego?" - wypowiedź Michnika z wywiadu dla WP.
          Zapomina o starej zasadzie - nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki - nie da się. Tym razem społeczeństwo nie da się zmanipulować.
        • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:12
          >Tacy na przykład Powstańcy Warszawscy - jak oni zostali potraktowani w 50. rocznicę Powstania przez GW? Pamiętasz słynny artykuł Michała Cichego i to, jak się z niego tłumaczył po latach?

Bardzo jesteś 'bezkompromisowa', gdy chodzi o GW. Wystarczy jeden artykuł sprzed 22 lat, i wszyscy są skreśleni? (A antysemityzm wśród powstańców był, tak BTW, Cichy cytował autentyczne relacje. Problem w tym, że cytował mocno selektywnie).
          • menodo Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 15:52
            Podając tylko ten jeden przykład ( a mogę więcej, tylko po co grzebać w szambie) odniosłam się do tezy, że niszczeniem wizerunku zasłużonych dla Polski ludzi zajmuje się tylko jeden z braci Kurskichwink
            • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 16:37
              No ale gdzie i kiedy Jarosław Kurski niszczył "wizerunek zasłużonych dla Polski ludzi"? Jakoś sobie nie przypominam.

I nie przypominam sobie, by GW kiedykolwiek robiła komukowiek to, co wobec Wałęsy, Michnika czy Krzywonos (co chyba najbardziej obrzydliwe) odbywa się teraz. Dokładnia kopia SB-ckich pomówień.
              • menodo Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 21:03
                Ale jarzysz, że "bracia Kurscy" to dla mnie figura stylistyczna, tak?

No i tak jak mówiłam, nie chce mi się grzebać w tym szambie i dowodzić, kto kogo bardziej gnojem obrzucił, ale zobacz - nawet w tym wątku przeczytałam, że Herbert "chorował psychicznie" i z " SB dość często rozmawiał" uncertain
                • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 23:34
                  >Ale jarzysz, że "bracia Kurscy" to dla mnie figura stylistyczna, tak?

No nie bałdzo (dla mnie jak się obarcza zarzutami konkretnego człowieka, to konkretnego człowieka), ale OK, teraz rozumiem. Różnie bywało, acz jednak nieproporcjonalnie.
      • anek130 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 12:28
        Ty na serio wierzysz, że wałęsa, mazowiecki itp. wygrali z komuną? ze okrągły stół o było coś waznego? przeciez to jedna, wielka ustawka!
        • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:05
          Tak, tak, wszystko to był matrix, a wiedzę o tym posiedli illuminaci. (Dziwnym trafem na ogół w tym czasie na emigracji, albo siedzący jak myszy pod miotłą).
          • anek130 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:35
            to do mnie piszesz? skorzystaj z innych xródeł wiedzy niż tylko TVN, Gazeta wyborcza
            • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 15:07
              No mówię, tylko illuminaci, którzy walczyli o wolną Polskę pisząc antysemickie paszkwile na emigracji albo siedziąc bardzo cichutko i teraz sie tłumacząc, że byli "w przedszkolu" (copyright by Ziemkiewicz, rocznik 1964) posiedli wiedzę, JAK BYŁO NAPRAWDĘ. Trochę ta wiedza zmienia się w czasie (najpierw Wałesa był ten dobry, "inteligenci" źli, potem Krzywonos była ta dobra, Wałesa zły, teraz, gdy dorosło pokolenie, które nic nie pamieta z tamtych czasów, to już wszystko to jedna wielka ustawka), ale wyznawcom JEDYNEJ PRAWDZIWEJ PRAWDY to w ogóle nie przeszkadza. W końcu dogmaty ewuluują.
            • nangaparbat3 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 19:28
              A ja myslalam, że ironizujesz big_grin big_grin big_grin big_grin
        • iwles Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:52
          anek130 napisała:

> Ty na serio wierzysz, że wałęsa, mazowiecki itp. wygrali z komuną? ze okrągły s
          > tół o było coś waznego? przeciez to jedna, wielka ustawka!

tak tak, podobnie ma się rzecz przy każdej rozprawie sądowej, kiedy obie strony dojdą do porozumienia przed wyrokiem sądu.
          Wtedy też powiesz lekceważąco, że to "jedna wielka ustawka"? uncertain
      • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:20
        >dla tego państwa nie opłaca się nic zrobić. Minie 30 lat i okaże się, że jest się zdrajcą, agentem

Chyba że się od dłuższego czasu nie żyje (gdyby Michnika zamordowano w latach 80-tych, dzisiaj hipokryci z PiS modliliby sie do niego, jestem tego pewna). Ale zawsze tak było. Wystarczy powiedzieć, że w twarz od przedstawiciela 'zdrowego narodowego ducha' dostał i Prus, i Dołęga-Mostowicz.
    • alanta1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 13:28
      Oj, dzięki temu odkryłam list Michnika do Kiszczaka z 1983, cudeńko big_grin
      Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło tongue_out
      • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:09
        Ładny okaz literatury romantycznej. wyborcza.pl/1,93056,7140009,Michnik_do_Kiszczaka.html Tylko że w przeciwieństwie do romantycznych poetów, którym nic nie groziło, Michnik pisał to z celi, w której siedział zamknięty z kryminalistami.
        • alanta1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 19:41
          Właśnie dlatego jest to cudeńko. Niesamowita odwaga i bezkompromisowość, a jaka ironia! Szacun!
          • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 20:56
            >Właśnie dlatego jest to cudeńko. Niesamowita odwaga i bezkompromisowość, a jaka ironia! Szacun!

A do tego piękną polszczyzną napisane.

A tak BTW, może mi uświniacze Michnika wyjaśnią coś. Gdy znaleziono oryginał tego listu w "teczce Kiszczaka", "niepokorni" "dziennikarze" z niezalezna.pl popełnili coś takiego;

niezalezna.pl/77957-niespodzianka-michnik-tez-pisal-do-kiszczaka-odnaleziono-oryginal-listu

Jakoś wbrew obietnicom listu nigdy ta wasza krynica wszelkich mądrości nie wydrukowała listu. Nie wiecie przypadkiem dlaczego?
            • kawka74 Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 15:41
              Z tego samego powodu, dla którego przy aferze podsłuchowej podawano link wyłącznie do całości fatalnie nagranej rozmowy, nie do konkretnych fragmentów - bo autorzy są (i słusznie) przekonani, że ich czytelnikom nie będzie się chciało sprawdzać szczegółów.
              List Michnika do Kiszczaka jest dostępny w sieci, można znaleźć i przeczytać, ale fanom niezależnej wystarczy informacja, że Michnik pisał do Kiszczaka, plus zacytowanie ewidentnie pochlebnego listu innej osoby, która TEŻ pisała do Kiszczaka. I wszystko jasne, po co czytać jakiś tam list, kiedy wiadomo, co o tym myśleć.
    • volta2 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:27
      od wielu lat wiem, kim był brat michnika, i że nie nazywał się zresztą michnik. do tego nie potrzeba tvpis.

za to wtedy lepiej się rozumie nawoływania do grubej kreskismile
      • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:33
        Tak fajnie sobie trochę popluć na człowieka, któremu sie do pięt nie dorasta, co nie? Od razu sie humor poprawia. Możesz tę swoja insynuację rozpisać tak trochę obszerniej? No śmiało, doskonale wpisujesz sie w dzisiejsze trendy, modna jesteś.
        • 1elka26 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 15:50
          Retorycznie zapytam się - a fajnie tak sobie trochę popluć chociazby na A. Gwiazdę, czy też L. Wyszkowskiego? ciągać po sądach?
          Tylko, że to stan wyższej konieczności - w koncu - pacta sunt servanda. Trzeba respektować porozumienia zawarte pomiędzy solidarnościową LEWICĄ a KOMUNISTAMI - chociaz to byli już tacy bardzo farbowani komuniści. Zależało im w sumie jedynie na obronie przywilejów. W tym najważniejszego - władzy nad tym, co nazywamy "duszą tłumu".
          Warto sobie przypomnieć chociazby słowa Wł. Frasyniuka:
          "Trzeba jasno powiedzieć, że my, siadając razem z panami do stołu, działamy nie we własnym interesie: zabiegamy w ten sposób o wasz interes. Dla dobra kraju, dla dobra społeczeństwa, które wam nie wierzy i które nie chce was słuchać, staramy się zapewnić waszą wiarygodność"
          Poszło dobrze - lewica zapewniła sobie na długie lata władze nad "tłumem" zamieniając przy okazji wyświechtane slogany o internacjonalizmie. Zostały one zastąpione "globalizmem" "multikulturowością".
          Na nowo podjęto pracę nad zmianą tego, co nazywano "charakterem narodowym". Najbardziej symboliczne pojecia takie jak; patriotyzm, naród, ojczyzna, tradycja, rodzina miały stracić swoje znaczenie lub zmienić swoją treść. Symbolem tej zmiany jest chociażby sławny czekoladowy orzeł. Symptomatyczne jest także usunięcie w trakcie rządów SLD w 2001 roku przez świezo mianowanego ministra kultury A. Celińskiego z nazwy kierowanego przez siebie resortu jej integralną dotychczas część - "dziedzictwa narodowego". To był swoisty akt symboliczny.
          Warto o tym wszystkim pamietać, zwłaszcza gdy gloryfikuje się działalność A. Michnika - jednego z współautorów tego porozumienia elit. I efektów tego porozumienia dla stanu naszej świadomości narodowej.
          • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 16:59
            "Retorycznie zapytam się - a fajnie tak sobie trochę popluć chociazby na A. Gwiazdę, czy też L. Wyszkowskiego? ciągać po sądach?"

Ciągać po sądach za co, może uzupełnij. Czy aby nie za pomówienia?

" Symbolem tej zmiany jest chociażby sławny czekoladowy orzeł."

No no, opowiedz mi, czego konkretnie symbolem jest czekoladowy orzeł, czemu prawactwo sie tak go czepiło (oczywiście wiem czemu: opluć Komorowskiego - najgorszy wróg to ten bliski ideowo), i w czym jest gorszy od orzełków na koszulkach. Tylko tym razem własnymi słowami, nie kopiuj/wklej.
      • sumire Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:36
        Tak, info jest w Wikipedii. A cóż tego, jak się nazywał?
        • anek130 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:38
          nieważne jak się nazywał, ale kim był, radzę poczytać
          • sumire Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:42
            No ale ja to wiem, czytałam. Poza tym najwyraźniej dla niektórych ważne jest, jak się nazywał, jeśli o tym wspominają.
        • volta2 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 15:30
          na forum jak zmienisz nicka to jest tropienie i wyśmiewanie, jak się forumka sypnie przy logowaniu.

a ty chcesz się upierać, że to nie ma znaczenia jak ktoś w realu zmienia tożsamość? (żeby nie było, nie wiem czy michnik coś zmieniał czy po prostu brat był z innego ojca, nie zajmuje mnie michnika osoba w większym stopniu)
          • sumire Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 15:56
            A czy ja się upieram? Pytam jedynie, co z tego smile
          • sylwiastka Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 16:52
            Nie wiesz nic o tej rodzinie, ale najwazniejsze, ze brat byl zbrodniarzem. To rodzenstwo przyrodnie, z nieslubnych zwiazkow, Michnik to nazwisko matki a nazwiska ojcow byly rozne, wiec o jakiej zmianie tozsamosci piszesz? I tak, te szczegoly sa istotne.
            • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 17:06
              Nie, ojcem Michnika był Ozjasz Szechter, przedwojenny działacz komunistyczny. Natomiast Michnik nigdy jego nazwiska nie nosił.

Ozjasz Szechter, nawiasem mówiąc, był uczestnikiem głodówki protestacyjnej w kościele św Marcina w 1977 r w obronie więzionych członków KOR. pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82od%C3%B3wka_w_ko%C5%9Bciele_%C5%9Bw._Marcina_w_Warszawie

Ale cóż, volta o tym nic nie wie i jej to "nie zajmuje".
              • volta2 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 17:55
                Ale musi mnie zajmować?
                Towarzyszka konkurs kuratoryjne chce zorganizować nt. W/w? Obowiązkowy.

Podręcznik do szkół wprowadzić czy jak?

Zajmowała zaś mnie gruba kreska swego czasu i stąd się w wątku udzieliłam. Bo syn pana szechtera? Moał sporo do powiedzenia na ten temat.
                • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 20:49
                  Cóż, "udzieliłaś" się bardzo nieładnie, za to bardzo zgodnie z obowiązującymi obecnie trendami uświniania zasłużonych ludzi.
                  • volta2 Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 11:43
                    pewnie jako towarzyszka -demokratka z powołania chciałabyś mi zabronić udzielenia się, co?
                    to takie wyborcze jestsmile
                    • sumire Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 11:47
                      Myślę, że przedmówczyni chciała tylko zwrócić uwagę na fakt, że głupio udzielać się w wątku, o którego temacie ma się mizerne pojęcie.
                      • volta2 Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 12:21
                        trudno, musi sobie zrobić eksluzywne forum poświęcone michnikowi, gdzie kartą wstepu będzie roczna opłata abonamentowa wybornej albo się przystosować do wpisów niekoniecznie merytorycznych z jej punktu widzenia.
                    • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 15:14
                      Ależ możesz się "udzielać". Ja zaś mogę twoje "udzielanie" skomentować jako głupie i dość obrzydliwe. Na tym wolność słowa polega.
          • maslova Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 08:32
            > nie zajmuje mnie michnika osoba w większym stopniu)
            Skoro Michnik Cię nie zajmuje i przyznajesz się, że niewiele wiesz o jego rodzinie, to po co udzielasz się w wątku o nim, stosując przy tym niedopowiedzenia i insynuacje?
            • volta2 Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 12:22
              bo mam taką ochotę?
      • anek130 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 14:36
        Chyba się tu nie dogadamy z resztą e-mamsmile
        • nangaparbat3 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 19:32
          Chyba nie. Wracaj do sieci, tam pogadasz i sie dogadasz.
    • bywalec.hoteli Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 23:06
      Sam sie uswinil
      • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 19.10.16, 23:41
        Czym? Brzydko do Kiszczaka z więzienia pisał?
        • kokoryczko Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 17:00
          czy ty z rodziny tego pana, że za adwokata robisz?
          Po co ten wątek?
          Nie różni się to niczym od zachwytu starszej pani wysławiającej pewnego obrotnego duchownego z Torunia. Mojej babci koleżanka (i jej podobne panie) jest święcie przekonana, że on śpi w skromnej celce, w ogóle co złego to nie onsmile
          • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 22:14
            Po to, że niektórzy coś wiedzą z historii najnowszej, a poza tym oburza ich opluwanie przyzwoitych ludzi (za pieniądze podatników). A twój post jest po co?
    • la_mujer75 Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 08:05
      Piękny, mądry list Michnika do Kiszczaka - nie czytałam wcześniej. Wielkie dzięki za podrzucenie !
      A to co robi obecna władza, to metody żywcem ściągnięte z PRL. Obrzydzenie mnie bierze.

• woman_in_love i bardzo dobrze, odbrązowmy w końcu tych bohaterów 20.10.16, 12:29
      Michnik - jak Goebbels
      Teresa z Kalkuty - złodziejka (funduszy) i psychopatka znęcająca się nad chorymi (katowała ich nie podając leków)
      JP2 - obrońca pedofilów i oszołom odpowiadający za katolicką cywilizację śmierci (m. in. przyczynił się do AIDS w Afryce)
      JK - morderca brata i wariat
    • paulasoso Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 15:37
      Stefan Michnik zapragnął służyć komunistycznej ojczyźnie. Karierę rozpoczął w Związku Walki Młodych, potem był to Związek Młodzieży Polskiej, PPR i w końcu upragniona PZPR.
      W marcu 1950 został, tajnym informatorem służby bezpieczeństwa o pseudonimie "Kazimierczak".
      Następnie został rezydentem Informacji Wojskowej w Jeleniej Górze.
      27 marca 1951 po ukończeniu Oficerskiej Szkoły Prawniczej został asesorem w Wojskowym Sądzie Rejonowym w Warszawie w stopniu podporucznika w wieku 22 lat. Jednocześnie został rezydentem Wydziału Informacji Garnizonu Warszawskiego.
      W 1952 przekwalifikowano go z rezydenta na tajnego informatora. 10 czerwca 1953 podjęto decyzję o zaprzestaniu współpracy z "Kazimierczakiem". Bezpośrednim powodem była jego przynależność do PZPR.
      Stefan Michnik był sędzią w latach 1950-tych w okresie stalinowskim i jest oskarżony o bezpodstawne wydawanie wyroków śmierci dla Polskich Żołnierzy Ruchu Oporu ,które zostały przez niego zasądzane i wykonane.
      Nigdy nie ukończył studiów prawniczych. Próbował uzupełnić swą wiedzę, studiując na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Jednak po czterech latach nauki w 1955 zaliczył tylko I stopień studiów prawniczych.
      W kwietniu 1952 został porucznikiem i zaczął przewodniczyć składom sędziowskim sądzącym schwytanych członków żołnierzy podziemia niepodległościowego i członków dawnej partyzantki antyhitlerowskiej
      Partia umożliwiła mu karierę zawodową która szybko przekształciła "elektryka" w zbrodniarza .
      W 1956 roku w wieku 27 lat awansował do stopnia kapitana, aby rok później dobrowolnie odejść z wojska. Przez kilka miesięcy w latach 1957-1958 był adwokatem w Warszawie. Następnie w latach 1958-1968 redaktorem w Wydawnictwie Ministerstwa Obrony Narodowej. Przez kilka miesięcy na przełomie lat 1968-1969 był likwidatorem szkód stołecznego PZU.
      Stefan Michnik wydał wyroki w następujących procesach:
      •majora Zefiryna Machalli (wyrok śmierci, pośmiertnie rehabilitowany, skład sędziowski podjął wspólną decyzje o niedopuszczeniu obrońcy do procesu, o wykonaniu wyroku nie poinformowano rodziny),
      •pułkownika Maksymiliana Chojeckiego (wyrok śmierci - niewykonany),
      •por. Andrzeja Czaykowskiego, (Wyrok smierci - wykonany a Stefan Michnik osobiście uczestniczył w egzekucji)
      •majora Jerzego Lewandowskiego (wyrok śmierci - niewykonany),
      •pułkownika Stanisława Weckiego wykładowcy Akademii Sztabu Generalnego (13 lat więzienia, zmarł torturowany, pośmiertnie zrehabilitowany),
      •majora Zenona Tarasiewicza ( wieloletnie więzienie zwolniony w marcu 1956 roku)
      •pułkownika Romualda Sidorskiego redaktora naczelnego Przeglądu Kwatermistrzowskiego (12 lat więzienia, zmarł wskutek złego stanu zdrowia, pośmiertnie zrehabilitowany),
      •podpułkownika Aleksandra Kowalskiego, (15 lat więzienia skazany w dniu5VII 1952 roku w dniu16 VI1956 zrehabilitowany a w 1957 roku wypuszczony na wolność)
      •majora Karola Sęka, artylerzysty spod Radomia, przedwojennego oficera, potem oficera Narodowego Zjednoczenia Wojskowego (wyrok śmierci, stracony w 1952 r.).
      Był również sędzią w tzw. "sprawach odpryskowych" od procesu generałów (sprawy Tatara).
      W 1969 po wydarzeniach marcowych 1968 wyjechał do Szwecji (odmówiono mu wizy USA), gdzie mieszka do dziś jako emerytowany bibliotekarz w miasteczku Storvreta, około 10 kilometrów od Uppsali.
      W latach 70 współpracował z Radiem Wolna Europa i publikował w paryskiej "Kulturze" pod pseudonimem Karol Szwedowicz.Od sierpnia 2007 Instytut Pamięci Narodowej rozważał wniosek o jego ekstradycję. W dniu 25 lutego 2010 Wojskowy Sąd Garnizonowy w Warszawie na wniosek pionu śledczego IPN wydał nakaz aresztowania, na podstawie którego w październiku wydany został Europejski Nakaz Aresztowania.
      18 listopada 2010 Sąd w Uppsali odmówił wydania Stefana Michnika do Polski tłumacząc, że czyny które mają mu być zarzucone w Polsce, a umieszczone w Europejskim Nakazie Aresztowania, w świetle prawa obowiązującego w Szwecji, uległy przedawnieniu.
      Stefan Michnik jest przyrodnim bratem Adama Michnika.
      Tak więc kat Polskich Bohaterów Narodowych był przyrodnim bratem wspólczesnego "kata" państwowości polskiej i polskiego narodu Adama Michnika...
      Wszyscy trzej bracia: Jerzy, Stefan i Adam byli dla siebie braćmi przyrodnimi . Nie jest to codzienny fakt, że w jednym związku partnerskim potomstwo "rodziców" nie jest naturalnym rodzeństwem...i nigdy nie był to powód do dumy kobiety...
      "Szwagier" ojca Adama i jednocześnie Ojciec Stefana - Samuel Rosenbusch
      Samuel Rosenbush to żydowski adwokat i działacz komunistyczny noszący pseudonimy, Emil", "Miłek" na którym wykonano wyrok śmierci około 1937 roku w Związku Radzieckim w czasie Wielkiej Czystki Stalinowskiej..
      Po przeszukaniu całego niemal intrenetu nie natknęliśmy się na żadne informacje dotyczace Samuela Rosenbuscha co jest dość irytujace ponieważ większość informacji o życiu i osiągnięciach życiowych członków rodziny nadredaktora Adama Michnika nie została zamieszczona bądź została usunięta z przestrzeni publicznej. Nie można znaleźć nawet fotografii
      • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 21:33
        Kopiuj/wklej. Do usunięcia. Dla twojej informacji (o ile istniejesz), rodzony (nie przyrodni) brat niejakiego Feliksa Dzierżyńskiego był polskim oficerem-patriotą, zamordowanym przez Niemców.
    • paszczakowna1 Re: uświnianie Michnika 20.10.16, 21:35
      Obrończyni z procesów politycznych:

wyborcza.pl/7,95891,20864078,w-imieniu-obrony-po-trzydziestu-latach.html

Ciekawe, czy Romaszewska i Duda-Gwiazda zachowały jakąś przyzwoitość i zabiorą głos. (Co do Andrzeja Gwiazdy, niestety nie mam złudzeń).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka