Dodaj do ulubionych

Ciskacie soki?

20.10.16, 14:03
Po nieudanych probach rozsmakowania sie w zielonych koktajlach (pfuj) kupilam zwykla sokowirowke, zeby wiecej surowizny rodzinie dostarczyc na codzien. Poki co cisniemy klasycznie, jablko marchew cytrusy, ale chetnie zainspiruje sie waszymi pomyslami. Za kazdy bede wdzieczna wink
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:07
      Ja raczej wyciskam i wypijam. Ciskam talerzami jak jestem wkuta.
    • lilly_about Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:10
      Wyciskam, co się da. Aktualnie mężowi buraki, a nam cytrusy.
      • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:15
        Same buraki, czy mieszasz z czyms?
        • lilly_about Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:16
          Same, bo on tak lubi. Ewentualnie, gdy robię sobie, to dodaję cytrynę.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:39
          Ja mieszam z jabłkiem.
          • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:40
            Buraczek z jablkiem?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:43
              Tak.
              • agamama123 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:02
                Mój ulubiony to buraki, seler naciowy, jabłko, marchew i cytryna.
    • cosmetic.wipes Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:17
      Ciskam talerzami, soki dostaję od tesciowej.
      • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:18
        Jakie wszystkie temperamentne wink
        Od tesciowej to pewnie tez z sokownikow zabutelkowane. Te swiezo ciskane. Nie nadaja sie do przechowywania smile
        • sanrio Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:44
          wyciskane moofka!!! wink
          • anika772 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:22
            Jak to moofka, kouda to moofka????
            • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:44
              jak to bylo? nie potwierdzam, nie zaprzeczam big_grin
            • sanrio Re: Ciskacie soki? 21.10.16, 11:20
              wink oj tam oj tam
    • kropkacom Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:18
      Mam zwykłą wyciskarkę ręczną do cytryn. Wyciskam cytryny, pomarańcze, granaty i tak dalej. Rozcieńczam z wodą lub wodą z imbirem lub miętą. Bez cukru. Gdzieś czytałam, że właśnie napoje są lepsze od soków sto procent.
      • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:19
        W sensie ze mniej cukru?
        • kropkacom Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:29
          Jeśli mam być szczera to nie pamiętam. smile Może chodziło o te kupne? Na pewno są bardziej orzeźwiające. I wbrew pozorom z takiej wyciskarki w soku zostaje też trochę miąższu. Dla mnie to idealne.
          • kropkacom Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:30
            Dodawanie mięty i imbiru bardzo polecam. smile
            • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:32
              O widzisz. O imbirze nie pomyslalam, a mam przeciez, ide ukrecic smile
          • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:31
            No wlasnie takie troche jak tez lubie, trochce miaszu troche osadu, natomiast pulpa zmiksowanych koktajli byla dla mnie nie do przelkniecia
    • nangaparbat3 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:45
      Wiesz, jak czytam to forum to czasem mam taką ochotę cisnąć - boje sie tylko, że trafie w okno i se szybe wybiję sad
      • nangaparbat3 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:47
        No dobrze, nie moglam sie powstrzymać, po innym watku strasznie mi cisnienie skoczylo.
        Mam sokowirowke i nie uzywam. Moze błąd i dzięki temu watkowi go naprawię.
        • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:53
          no widzisz, jest pozytek z mojego watku wink

• nangaparbat3 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 18:13
            Pewnie smile
    • sanrio Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:46
      nieee, miałam sokowirówkę i oddałam - nie na moje nerwy czyszczenie tych obierzyn i innych świństw po wyciskaniu. mam smoothie maker i sobie chwalę (nie trzeba robić akurat zielonych koktajli)
    • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:55
      a swoja droga - wiedzialyscie? bo ja nie wiedzialam, ze soki tzw jednoniowe, te z lodowek, sa niebezpieczne dla malych dzieci?
      ja naiwnie wierzylam, ze dobre swieze i bez konserwantow i czasem bralam malemu, a tu sie okazuje, ze nie wolno,
      dopiero jak zaczelam temat sokowy zglebiac, to doczytalam
      • martialis Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:02
        Dlaczego??
        • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:05
          bo nie sa sterylizowane ani pasteryzowane
          dzieki temu sa bardziej wartosciowe, bo mniejsze straty sa
          ale za to moga byc zanieczyszczone czy nadpsute i spowodowac zatrucia u malych dzieci
          sie okazuje
          • martialis Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:18
            Aż muszę sobie etykietę w sklepie pooglądać, czy jest ostrzeżenie...
            • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:35
              nigdy sie nie natknelam szczerze na zadne ostrzezenia
              tylko po prostu informacje, ze produkt niepasteryzowany
              ale malemu dziecku podawalam bez obaw
              okazuje sie, ze jednak nie do konca mialam racje smile
              • anika772 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:20
                Było niegdyś głośno o zatruciu jersinią, była w jednodniowym soku.
      • beata985 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 18:23
        ja wiem, że one źle wpływają na zęby..szkliwo konkretnie..i ostatnio zasłyszane w którejść tv śniadaniowej-świeżo wyciśnięty sok należy w ciągu 5 min wypić....co akurat jest u mnie nie do zrealizowania bo samo ciskanie zajmuje wiecej niż 5 min. a zanim rozleję, posprzątam, usiąde....ech....kiedyś robiłam na zapas-rozlewałam do butelek i na 2-3 dni w lodówce miałam ale widzę, że nie ma to sensu.
    • d.o.s.i.a Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:56
      Owoce i warzywa powinno sie jesc w calosci, z blonnikiem, a nie wypijac sam czysty cukier.
      • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:01
        to nie jest sam cukier, tylko rowniez mineraly i witaminy
        blonnika w diecie mamy dosc, a tyle marchewek czy jablek na surowo co w szklance soku dzieci mi nie zjedza raczej smile
        • kropkacom Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:04
          Mi zawsze trochę miąższu zostaje (co już pisałam), a tam jest zdaje się błonnik właśnie.
        • d.o.s.i.a Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:31
          Jest to glownie cukier i z punktu widzenia diety cukrzycowej/trzustki/wyrzutu insuliny, taka szklanka soku wcale zdrowa nie jest.
          • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:36
            luzik - ja mam inne zdanie
            a i cukrzykami nie jestesmy smile
            • d.o.s.i.a Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:46
              >>> uzik - ja mam inne zdanie

Coz, niektorzy wierza, ze ziemia jest plaska.

>>> a i cukrzykami nie jestesmy smile

Wszystko przed wami.
              Na zdrowie.
              • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:50
                tak, zapewne swiezo wyciskany sok z marchewki jest przyczyna wszystkich cukrzyc tej ziemi plaskiej
                nie wiem, skad taka zawzietosc i po co sie tak ekhem ciskac
                w takim lajtowym temacie
                • d.o.s.i.a Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:55
                  No to sobie od razu szklaneczke czystej glukozy albo coli wypij - wszakze to nie przyczyna wszystkich cukrzyc tej ziemi plaskiej.
                  To Ty sie ciskasz. Chcesz pic bomby insulinowe, Twoja sprawa, ale nie dorabiaj do tego ideologii ze to zdrowe bo ma witaminy i mikroelementy.
        • d.o.s.i.a Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:56
          >>> blonnika w diecie mamy dosc, a tyle marchewek czy jablek na surowo co w szklance soku dzieci mi nie zjedza raczej smile

Poprawka - tyle CUKRU Ci nie zjedza. Marchewki i jablka to sa tam sladowe ilosci.
          • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:07
            tak masz racje
            i tego sie trzymaj
            • d.o.s.i.a Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:09
              zdrowka dla dzieciaczkow.
    • a.jamroz Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 14:59
      Mam i wyciskam prawie wszystko. Najbardziej lubie jablko z burakiem (burak musi odstac Bo inaczej moze przeczyszczac) I tez czesto mieszam z woda z mieta. Uwielbiam tez grejfruta z odrobina curu kokosowego. Nawet ziemniaki w tym robie. Na placki ziemniaczane smile
    • gaga-sie Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:00
      Wyciskam-wolnoobrotową wyciskarką. Lubię się tym pobawić, soki są dość gęste, więc nie pozbawiam ich z błonnika.
    • nenia1 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:55
      Używam wyciskarki, w związku z tym wyciskam soki właściwie z wszystkiego, łącznie z liśćmi szpinaku, roszponki czy zielonej pietruszki. Dobra wyciskarka daje sok, to nie żadne bryja, która raczej powstaje w blenderze z miksowania, tu jest wyciskanie soku, a reszta warzywa czy owocu wychodzi w postaci suchej pulpy. Bardzo lubię sok z jabłek i z łodygi selera. Inny mix - to gruszka z imbirem, gruszki mają zazwyczaj dużo soku, sporo z nich wychodzi. Kolejny wariant - gruszka, pomarańcza, zielona pietruszka albo gruszka, kaki i trochę wasabi. Bardzo smaczny, nazywam go egzotycznym - pomarańcze, mandarynki lub cytryna, kaki, mango, brzoskwinie. Bardziej warzywny - marchew, jabłko, cytryna, burak. Seler naciowy, jabłko, świeża kolendra, biała kapusta. Jarmuż, szpinak, zielona pietruszka, jabłka. Ananas niestety zapycha mi sitko, ma długie włókna. Ogólnie to właściwie robię soki z prawie wszystkiego, a moje hobby to koktajle owocowe, ale tu już głównie używam blendera.
      • nenia1 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:00
        Dobra, sprzedam jeden przepis na koktajl, bo jest pyszny - skład: maślanka, mleko kokosowe do tego wrzucam jeżyny, maliny i mango - wszystko blenduje. To mój hit z tego lata, pycha smile
      • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:08
        w sensie wolnoobrotowej?
        jaka masz? bo tez sie rozgladam
        • nenia1 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:18
          Ja mam Kuvingsa B6000, wybraliśmy ze względu na mocniejszy silnik, oraz bardzo duży otwór wsadowy, małe jabłko wrzucisz w całości. Hurom z kolei słyszałam, że podobno robi soki bardziej klarowne, ale mnie na tym bardzo nie zależało.
          • kouda Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 16:27
            o widzisz, tego nie znalam smile
            ale za to jakie fajne przepisy u nich znalazlam smile
            dl.dropboxusercontent.com/u/36625383/KUVINGS%20-%20przepisy%20po%20polsku.pdf
          • gaga-sie Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 20:18
            Ja mam właśnie Hurom.
    • anika772 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 15:57
      Nie, nie wyciskam, z owocow robię smoothie, niekoniecznie zielone. Co do inspiracji, jest pierdylion książek, blogów, vlogów.
    • nanuk24 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 17:25
      papaja, granat, kaktus
      • aqua48 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 18:10
        Niczym nie ciskam. Spokojny człek jestem. Soki piję rzadko, wolę owoce w całości.
    • taki-sobie-nick W kogo? 20.10.16, 18:50
      Ciskać to można, ale raczej sokami.

sjp.pl/ciska%C4%87
      Nie, nie ciskam sokami w nikogo. I nie WYCISKAM też.
      • kouda Re: W kogo? 20.10.16, 19:01
        https://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/111/795/Image1.png
        • taki-sobie-nick Re: W kogo? 20.10.16, 19:32
          Tja, tylko że nie chodziło o gramatykę, primo. Secundo, nie poprawiam ze słownikiem, chociaż wiem, że i tak nie uwierzysz.

Poza tym uważam, że określenie i rysunek są obraźliwe wobec ofiar nazizmu.

Wiesz, może cię to zdziwi, ale mnie czasownik "ciskać" kojarzy się przede wszystkim z rzucaniem.

Cisnąć można, na przykład, oszczepem, i przed wejściem w wątek zastanawiałam się, o co ci chodzi - może o to, że ciskamy soki, czyli z nich rezygnujemy?
    • wilowka Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 19:20
      wiosną/latem zielone koktajle a jesienią zimą soki wy-ciskane smile Właśnie otworzyłam sezon.
      Tradycyjnie marchew, jabłko a do tego burak, pietruszka, seler, gruszka, śliwka - co pod rękę podejdzie. I kropka oleju kokosowego do tego. Też się naczytałam o sokach pełnych cukru ale z drugiej strony - jak wypiję taką szklanę soku to ciastka juz nie zmieszczę wink
    • black_halo Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 19:38
      Nie wyciskam. Nie ma co na sile w siebie pchac surowizny. Zielonych koktajli nigdy nie tykalam bo czlowiek to nie krowa i nie ma czterech komor zoladka, zeby zielsko trawic.
      • wilowka Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 19:49
        Krowa rąbie cały dzień, a koktajlu i szklankę piłam big_grin Jeszcze mi sporo brakuje wink
        • black_halo Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 19:52
          Krowa akurat ma uklad trawienny przystosowany do tego zeby cos z tego zielska miec. Czlowiek z zieleniny nie ma zadnego pozytku, tylko taki zapychacz bo w smaku tez malo rewelacyjne.
          • anika772 Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 19:58
            Z zielska nie ma pożytku. ..? A skąd pochodzi ta mądrość dietetyczna, jeśli można spytać?
            • black_halo Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 20:13
              A co takiego wartosciowego jest w szpinaku na ten przyklad czego by czlowiek nie mogl sobie przyswoic z innhc zrodel? Pytam powaznie bo chlorofil nie jest nam niezbedny do zycia.
              • cosmetic.wipes Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 20:26
                Black, nie masz pojęcia co się dzieje w zwaczu, do czego służą księgi, czepiec i trawieniec i dlaczego przezuwacze mają cztery żołądki, prawda?big_grin

Otóż, człowiek jest wszystkozerny, więc i z zieleniny dużo wyciągnie.
                • black_halo Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 20:29
                  Przeciez ja nie neguje, ze czlowiek jest wszystkozerny. Oczywiscie, ze jest. Tyle, ze dla czlowieka zielenina jest praktycznie bezwartosciowa.
                  • wilowka Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 20:34
                    Ale marchewka to pomarańczyna nie zielenina wink
                    • black_halo Re: Ciskacie soki? 20.10.16, 20:50
                      Ale ja pisalam o zielonych koktajlach a nie o sokach ogolnie. Sokow nie wyciskam bo mi sie nie chce. Zreszta w soku jest wiecej cukru niz teoretycznie powinno sie spozywac. Ile pomaranczy czy marchewek czlowiek moze zjesc naraz? Nieduzo. A soku mozna wypic sporo i miec ochote na wiecej.
                      • kropkacom Re: Ciskacie soki? 21.10.16, 10:20
                        Nie trzeba pić koniecznie soki stuprocentowe. Po co je pić? Dla urozmaicenia chociażby. Ile można pić wody, herbaty? Pominę te wszystkie oranżady czy nawet kawę.
                        • black_halo Re: Ciskacie soki? 21.10.16, 10:53
                          Ja pije tylko wode i jedna kawe dziennie. Mozna? Mozna!
    • an.16 Re: Ciskacie soki? 21.10.16, 10:05
      A po co rodzinie surowizna w postaci odciśniętych soków? Zdecydowanie lepiej jak zjedzą kawałek jabłka, marchwi czy pomarańczę. A jeszcze lepiej jak zjedzą to upieczone czy ugotowane. Najlepiej jako dodatek do posiłku albo deser. Nie przemawia do mnie moda na wypełnianie sobie żołądka zimnym sokiem. szczególnie w przypadku dzieci. A buraki polecam ugotowane/upieczone pokrojone na kawałki, polane dressingiem z balsamico, oliwy i czosnku i posypane orzechami włoskimi i ew. rukolą. Do tego szynka serrano, tosty i masz posiłek..
      • kouda Re: Ciskacie soki? 21.10.16, 10:13
        A buraki polecam ugotowane/upieczone pokrojone na kawałki, polane dressingiem z balsamico, oliwy i czosnku i posypane orzechami włoskimi i ew. rukolą. Do tego szynka serrano, tosty i masz posiłek..
        • an.16 Re: Ciskacie soki? 21.10.16, 10:52
          Żebyś wiedziaławink Pampersiak może mieć 6 mcy i ponad 2 lata. A dziecko w trzecim roku życia może już jeść wszystko, łącznie z dressingiem i serami pleśniowymi. Popatrz na dietę małych francuzów. To nie są papki i "soczki", ale normalne, zróżnicowane "dorosłe" jedzenie.
      • kropkacom Re: Ciskacie soki? 21.10.16, 10:22
        Dla urozmaicenia chociażby. I niekoniecznie zamiast.

> A po co rodzinie surowizna w postaci odciśniętych soków?
        • an.16 Re: Ciskacie soki? 21.10.16, 10:55
          W przypadku małych dzieci niestety jest to "zamiast". Skutecznie zamula żołądek i zabija apetyt.
    • mallard Zdarza się. 21.10.16, 11:24
      Ostatnio na przykład chciałem się napić, ale okazało się, że jest sfermentowany.
      Wkurzyłem się i cisnąłem całym kartonem.
    • arci1990 Re: Ciskacie soki? 03.11.16, 20:35
      fajne przepisy są na blogu soknazdrowie.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka