Dodaj do ulubionych

Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18

20.10.16, 18:54
Cóż, ja znów o temacie na widok którego chce mi się rzygać.....
W Krakowie została dziś upubliczniona siatka przekształceń gimnazjów, w wieksxosci w szkoły podstawowe. I tam przy każdym takim przekształceniu data: 2017 lub 18.
Jak myślicie? Opóznikają reformę czy planują rok pusty? Inne wyjaśnienia?
Obserwuj wątek
    • niktmadry Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:00
      Przesunięcie reformy (mimo tego, że sama mając dziecko w VI klasie bym tego chciała) jest nieuczciwe wobec obecnych szóstoklasistów. Żeby w środku roku szkolnego nie wiedzieć do których przedmiotów się przyłożyć bo będzie ta wiedza potrzebna przy rekrutacji do gimnazjum, żeby w ostatniej klasie nie robić rozeznania w pobliskich gimnazjach - gdzie warto iść.... kuśfa najlepiej niech im we wrześniu powiedzą sad Takiego samego wkur.....wa mam na brak programu nauczania i podręczników do VII klasy.
      • hemp_plant Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:11
        No ja juz nie wiem co lepsze.... uczciwe czy nie- ale o co chodzi? Dlaczego jest napisane ten lub ten rok? Miałam nadzieję przenieść do powstającej nowej podstawówki ( która jest na ten moment gimnazjum moje go syna.....)
        • arwena_11 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:18
          Możliwe też, że niektóre gimnazja przyjęły dwa razy więcej dzieciaków niż zwykle i zrobią pusty rocznik, ponieważ nie będą mieli miejsca dla innych klas.
          • hemp_plant Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:24
            Nie pytio. KAŻDE gimnazjum w Krakowie ma taki termin wpisany. Nie było więcej młodzieży.
          • paskudek1 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:26
            arwena jak zwykle guzik wie ale się wypowie. Czy ty w ogóle zdajesz sobie sprawę że o ilości klas w szkole decyduje ORGAN PROWADZĄCY???? Tobie się pewnie wydaje że szkoła to sobie tak moze zonglować: przyjmiemy tyle i tyle uczniów, potem tyle i tyle.
            co do tematu wątku - oni po prostu chca się jakos przygotować na to co szumnie i dumnie zapowiada szanowna ministra na kazdej konferencji prasowej a na co nie ma jeszcze ani litery ustawy, przepisów, regulacji prawnych i programów nauczania.
            • arwena_11 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:16
              Wiem kto pozwala, a kto nie. Tyle że w Warszawie np wiele gimnazjów otworzyło podwójną ilość klas, bo było wiadomo, że nie będzie kolejnego rocznika. Taki Reytan np. do tej pory w gimnazjum miał 2 klasy w roczniku, a w tym roku są 4.
              • mama303 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:31
                arwena_11 napisała:

> Wiem kto pozwala, a kto nie. Tyle że w Warszawie np wiele gimnazjów otworzyło p
                > odwójną ilość klas, bo było wiadomo, że nie będzie kolejnego rocznika. Taki Rey
                > tan np. do tej pory w gimnazjum miał 2 klasy w roczniku, a w tym roku są 4.

a nauczycieli skąd wzięli? Poza tym, jeszcze nie wiadomo czy nie będzie kolejnego rocznika....
                • arwena_11 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:09
                  No przecież nie będzie za rok pierwszych klas. No i oni mają w tym samym budynku LO
              • paskudek1 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:36
                no najwyraźniej nie wiesz. Ciekawam bardzo na jakiej podstawie organ prowadząc wyraził zgodę na podwójną liczbę uczniów? I skąd gimnazjum wzięło nauczycieli, skąd kasę na ich pensje? Jakos tak nie wierzę twoim wynurzeniom na temat szkolnictwa. Nie raz i nie dwa dałaś dowód kompletnej nieznajmomosci tematu i olbrzymiego uprzedzenia.
                • arwena_11 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:14
                  Nauczycieli mają dużo. Tam jest też LO. Zakładam, że dlatego tak zrobili, aby właśnie nie zwalniać za rok części.
                  Sprawdziłam jeszcze raz - klas trzecich jest 2, klas drugich jest 3, a klas pierwszych jest 4. W tym samym budynku jest po 6 klas w każdym roczniku liceum.
                  Szkoła ma moce przerobowe - dawniej było po 9 klas na każdym poziomie - czyli 36 klas.
              • hemp_plant Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:37
                Ale to nie warszawa co zaznaczyła m w poście startowym . Ale ty nie myślisz- jak ma im to pomoc?
                • arwena_11 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:09
                  Mówię, że u was moze być podobnie.
        • spanish_fly Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:19
          Bo może niektóre gimnazja przekształcą później. Przecież klasy gimnazjalne 2 i 3 jeszcze w przyszłym roku mają być. Gimnazja będą wygaszane, a nie zlikwidowane natychmiast.
          • hemp_plant Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:28
            Maja być przekształcanie w podstawówki. Żeby była ciągłość żeby nie płacić za nic nauczycielom lub nie płacić- powinni od raxu przyjmować. Ze to idiotyczne to inna sprawa....
      • mum2004 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 21.10.16, 09:52
        Zgadza się, to jest chore sad We wrześniu powiedzą im czy chodzą do 1 gimnazjum czy 7 podstawówki. Dzieciaki są skołowane, zdemotywowane. Może jeszcze egzamin szóstoklasisty wróci???
    • oqoq74 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:33
      Piszą tak, bo nie wiedzą co ostatecznie zostanie uchwalone. Przecież jeśliby napisali, że 2017 to ktoś mógłby mieć później pretensje, że miało być od 2017 a nie jest. I na odwrót. Po prostu samorząd się zabezpiecza. Plusem jest to, że już teraz myślą jak to zorganizować, mimo szczątkowych informacji.
    • mamalgosia Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:53
      Ale 2017 LUB 2018 czy może 2017/18? bo to zwyczajne okreslenie roku szkolnego
      • mamalgosia Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 19:57
        sprawdziałam w internecie, wszędzie piszą o wrześniu 2017.
        Nie ma nadziei dla mojego szóstoklasistysad
        • hemp_plant Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:04
          krakow.pl/aktualnosci/204540,34,komunikat,krakow_przygotowuje_sie_na_reforme_oswiaty.html
          Na dole jest prezentacja i tam daty przy szkolach- do 30 września 2017 lub 18 ma być przekształcenie.
          Cóż, ta^=÷=€^$#=_€ reforma wyszła z Krakowa więc może wiedzą więcej😐
          • oqoq74 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:09
            No bo samorząd ma mieć kilka lat na przekształcenie. Zatem w zależności od tego jak pójdzie dla konkretnej szkoły będzie to 2017 lub 2018. Przejrzyj prezentację, tam znajdziesz odpowiedź.
        • paszczakowna1 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:07
          Wszystko jeszcze możliwe. Może wreszcie nawet oderwany od rzeczywistości Kaczyński się połapie, na jaką minę włazi. (Prawie cały rząd już chyba wie i szukują sobie dupochrony).
          • iwoniaw Zaraz się okaże, że Giertych miał rację :-D 20.10.16, 20:26
            gdy mówił w tv, iż reforma zostanie odwołana, jak prezes w gazecie przeczyta, jak to wygląda i jakie są komentarze big_grin
            • mamalgosia Re: Zaraz się okaże, że Giertych miał rację :-D 20.10.16, 22:01
              Ale w jakiej gazecie? Która nie kłamie to przyklaskuje
              • iwoniaw Re: Zaraz się okaże, że Giertych miał rację :-D 20.10.16, 23:16
                Już nie - krytycznie się zaczęli wypowiadać "eksperci" edukacyjni Elbanowscy, a nawet ministerstwo Antoniego M. (sic!)
                • maniaczytania Re: Zaraz się okaże, że Giertych miał rację :-D 20.10.16, 23:30
                  Iwoniaw - przeczytaj może te krytyczne uwagi. One nie dotyczą tego, że pomysł zlikwidowania gimnazjów jest zły. Na co innego kładą nacisk Elbanowscy - legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12289958/12379204/12379207/dokument250320.pdf

MON w zasadzie nie krytykuje, zwraca tylko uwagę, że trzeba podnieść wykształcenie w wymogach dot. ubiegających się o powołanie do służby zawodowej:
                  legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12289958/12379198/12379201/dokument249143.pdf
                  • maniaczytania uzgodnienia, konsultacje, opinie 20.10.16, 23:34
                    w ogóle to można znaleźć tutaj:
                    legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12289958
                    po kliknięciu otwiera się rozwinięcie i można przeczytać opinie przesłane przez najróżniejsze podmioty, można wtedy samemu sprawdzić, jakie uwagi zgłoszono.
                  • iwoniaw Re: Zaraz się okaże, że Giertych miał rację :-D 20.10.16, 23:43
                    Słuchaj maniaczytania - daruj sobie linkowanie po raz kolejny artykułów, które zostały już omówione w innych wątkach. Wiem, czego dotyczą krytyczne uwagi fundacji ratujmypieluchy i innych, natomiast warto, powtórzę po raz kolejny, żebyś czytała posty, na które odpowiadasz, bo to się już robi męczące, gdy zamiast odniesienia się do tematu po raz kolejny wklejasz coś, co się ma nijak do dyskusji.
                    Powtórzę specjalnie dla ciebie: otóż chór pochwalny dla owej "reformy" robi się coraz cichszy w samych samiuśkich najwierniejszych szeregach #dojnejzmiany, co sugeruje, iż Umbridge zostanie kozłem ofiarnym raczej niż Ministrem Wielkim Reformatorem. Co Giertych przewidział i naśmiewał się ze sposobu sprawowania władzy i decyzji w kwestiach tej reformy właśnie - wygląda na to, że celnie. Może się nauczył na własnych błędach i stąd ten profetyzm? big_grin
                    • maniaczytania Re: Zaraz się okaże, że Giertych miał rację :-D 20.10.16, 23:47
                      to chyba Ty nie czytasz - odniosłam się dokładnie do tego, co napisałaś - do Elbanowskich i MON. W opinii MON w zasadzie krytyki nie ma. Elbanowscy krytykują coś zupełnie innego - im się reforma podoba, tylko dla nich za mało o edukacji przedszkolnej i oczywiście, jak napisałaś, nadal ratują maluchy, w związku z czym dla nich za dużo czasu minister dała na dostosowanie się szkół do warunków ppoż.
                      Nie widzę więc tu kurczenia się chóru pochwalnego.
                      Podstawowe pytanie brzmi - ile z komentujących te uwagi, przeczytało je, a nie artykuły w gazetach czy internecie na ich temat?
                      • maniaczytania Re: Zaraz się okaże, że Giertych miał rację :-D 20.10.16, 23:48
                        i jeszcze jedno - w żadnym wątku nie napisałam, że mi się ta reforma podoba. To tak dla formalności.
                      • iwoniaw Re: Zaraz się okaże, że Giertych miał rację :-D 21.10.16, 00:02
                        odniosłam się dokładnie do tego, co napisałaś - do El
                        > banowskich i MON.

Doprawdy? To pokaż, gdzie napisałam, że krytykują co innego, niż krytykują big_grin

Nie widzę więc tu kurczenia się chóru pochwalnego.

Korzystanie z okulisty nie jest przymusowe, więc nic ci nie poradzę.

A to, co i w jakiej formie pisałaś dotychczas o tej pożal się Boże "reformie" to akurat każdy może przeczytać używając wyszukiwarki, więc daruj sobie zapewnianie, jakaś ty obiektywna.
    • chocolate_cake Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:07
      Gdzieś dzisiaj czytałam że Zalewska przesunie o rok reformę ale w to nie wierzę.
      • oqoq74 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:10
        Na gazecie takie były powody przestawiane. Ale to są przypuszczenia. Z drugiej strony, przesunięcie tej reformy teraz i tak nic nie ułatwi obecnym szóstoklasistom.
        • hemp_plant Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:12
          No ja wiem czy nie ułatwi? Przecież by do gimnazjum posźli. Dla mnie rewelka- o to mi chodzi.
          • oqoq74 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:17
            A masz jakieś wytyczne wg. czego będzie nabór? Egzaminu na koniec podstawówki już nie będzie.
            • mama303 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:28
              oqoq74 napisał(a):

> A masz jakieś wytyczne wg. czego będzie nabór? Egzaminu na koniec podstawówki j
              > uż nie będzie.
              konkurs świadectw zawsze można zrobić
          • mamalgosia Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:59
            Ale podwojny rocznik przy naborze do liceum i tak by im zostal
        • chocolate_cake Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:27
          Tak, wiem że to tylko przypuszczenia. Zobaczymy co będzie.
    • iwoniaw Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by robić 20.10.16, 20:24
      cokolwiek. Jeśli ustawa pojawi się, jak mowa w artykule, w grudniu, to będą musieli zrobić wszystko na raz i zmiany wprowadzić od września 2017. Jeśli Umbrigde i s-ka się ugnie przed krytyką (do której dołączyli w temacie tempa zmian pisowscy eksperci Elbanowscy), to jest opcja, że się ustawa/wdrażanie jej opóźni i zmiany będą od września 2018. Więc podejrzewam, że się po prostu przygotowują na każdy wariant.

Niech szlag trafi tę całą "reformę".
      Obecni szóstoklasiści w przypadku jej opóźnienia/odwołania i tak mają pod górkę, bo przecież nie ma już stresującego i niepotrzebnego sprawdzianu szóstoklasisty, więc się będą rekrutować do gimnazjum bezstresowo. Co w sumie i tak chyba lepsze niż pójście do 7 klasy, do której nadal nie ma podstawy programowej, że o samych programach i podręcznikach nie wspomnę.
      Boję się, że ten bajzel obejmie jeszcze kolejne, młodsze roczniki, obecnie w klasie 5, a nawet 4.
      • oqoq74 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 20:57
        No nie wiem czy bezstresowo. Brak sprawdzianu wprowadzi totalną wolną amerykankę i da pole do popisu wszelkim cwaniakom od "załatwiania sprawy".
        • iwoniaw Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:09
          To była ironia.
      • mama303 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:26
        iwoniaw napisała:

> Niech szlag trafi tę całą "reformę".
        > Obecni szóstoklasiści w przypadku jej opóźnienia/odwołania i tak mają pod górkę
        > , bo przecież nie ma już stresującego i niepotrzebnego sprawdzianu szóstoklasis
        > ty, więc się będą rekrutować do gimnazjum bezstresowo.
        bez przesady, zrobią punktacje za świadectwo i już.
        • iwoniaw Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:28
          Punktacja za świadectwo jest najbardziej niesprawiedliwym sposobem rekrutacji. Jeśli zlikwidowali powszechny i porównywalny sprawdzian, powinny być egzaminy wstępne.
          • mama303 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:33
            iwoniaw napisała:

> Punktacja za świadectwo jest najbardziej niesprawiedliwym sposobem rekrutacji.

tez tak uważam, ale lepsze to niż VII klasa z niewiadomym programem pisanym na kolanie.
            • iwoniaw Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:38
              Ja już sama nie wiem, co tu jest większym złem.
              Uważam, że jakakolwiek reforma nie powinna obejmować roczników starszych niż będących obecnie w edukacji wczesnoszkolnej, a najlepiej - dopiero mających tę edukację rozpocząć.
              • mama303 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:41
                iwoniaw napisała:

> Ja już sama nie wiem, co tu jest większym złem.
                ja nie mam złudzeń co jest gorsze. VII klasa to jedna wielka niewiadoma, jeden wielki eksperyment, a jest juz późno!
        • oqoq74 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:28
          Tak? A skąd wiesz jakie przedmioty będą się liczyć? I jak ktoś wie, że szkołę kończy i świadectwo będzie decydujące to się dużo bardziej postara, szczególnie z ważnych w tym wypadku przedmiotów. Jak nie wie, to owszem będzie się starał, ale może się okazać, że czwórka z plastyki nie wystarczy.
          • mama303 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:35
            oqoq74 napisał(a):

> Tak? A skąd wiesz jakie przedmioty będą się liczyć?

prawdopodobnie te co brali do tej pory, najważniejsze. Przecież świadectwa tez były brane pod uwagę. To moim zdaniem akurat najmniejszy problem zrobić rekrutację.
            • oqoq74 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:37
              Ale to jest nieuczciwe wobec dzieci, które już się nastawiły, że jednak zostają w szkole.
              • mama303 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:39
                oqoq74 napisał(a):

> Ale to jest nieuczciwe wobec dzieci, które już się nastawiły, że jednak zostają
                > w szkole.

ale ktoś im to już zagwarantował? to jest w ogóle nieuczciwe, jeszcze rok temu byli nastawieni na gimnazjum.
                • oqoq74 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:44
                  Pani minister oficjalnie się wypowiadała kilka razy, że te dzieci idą do VII klasy. Tak to nie jest ustawa, no ale jednak minister, to nie sprzątaczka.
                  • mama303 Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 21:59
                    oqoq74 napisał(a):

> Pani minister oficjalnie się wypowiadała kilka razy, że te dzieci idą do VII kl
                    > asy.
                    to teraz oficjalnie powie, że jednak nie smile
            • mamalgosia Re: Dopóki nie ma ustawy, nie mają podstaw, by ro 20.10.16, 22:03
              Jak to jakie przedmioty? Historia
    • mama303 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:46
      mogę sie założyć, że reforma zostanie przesunięta. Nie ma siły, nie dadzą rady
      • anorektycznazdzira Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:51
        > Nie ma siły, nie dadzą rady
        A czy oni się jakoś specjalnie stresują jakością tego, co wdrażają, profesjonalizmem, albo szczegółowym przygotowaniem?
        • mama303 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:22
          anorektycznazdzira napisała:

> > Nie ma siły, nie dadzą rady
          > A czy oni się jakoś specjalnie stresują jakością tego, co wdrażają, profesjonal
          > izmem, albo szczegółowym przygotowaniem?

a kto przy zdrowych zmysłach podejmie sie napisania np. podręcznika jak nie pozna założeń?
          Nie przejdzie!
      • ra-sowa Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 20:53
        sama nie wiem co bardziej wkurza - czy przesunięcie , czy to by była od razu.
        Jeśli już, to niech będzie od pierwszej klasy, a nie od środka, podstawa programowa zmieniana co chwilę i ogólny rozpieprz.
        Na wyborczej jest artykuł, ale mi się nie otwiera
      • chocolate_cake Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:03
        Oczywiście że nie dadzą rady ale oni się tym nie przejmują i to nie jest powód do przesunięcia reformy.
      • paskudek1 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:11
        jam się boję że oni nie dadzą rady a i tak reformę przeprowadzą. A potem zwalą wszystko na samorządy i ... nauczycieli. Wszak wiadomo, że nauczyciele są winni wszystkiemu co złe w szkole.
    • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:07
      może dlatego, że mają pięć lat na przekształcenie i wcale nie muszą się wszystkie naraz w jednym roku przekształcać?
      • hemp_plant Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:18
        słuchaj, bezmyślna tubo propagandy, co jak rozumiem w domu ma dzieci maleńkie i doświadczenie z edukacją tylko swoją, czyli zer4owe- czy ty w ogole zdajesz sobei sprawę z sytuacji dzieci w VI klasie? czy zdajesz sobie sprawę z niepewności dzieci? czy zdajesz sobie sprawę z tego, że dzięki takim jak ty są oni i ich edukacja wylewani z kąpielą?
        jakie 5 lat?????
        • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:29
          gdybyś się tak nie 'ekscytowała' na zapas, to byś już wcześniej w innym wątku przeczytała, że moje dziecko jest w VI klasie. Z tym, że ja wolę czerpać wiedzę ze źródeł oficjalnych.
          • iwoniaw Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:34
            Tak, wszyscy wiemy, że spamujesz non stop na forach rządową propagandą, notabene nieaktualną, gdyż najwyraźniej aktualizacja stron MEN nie nadąża za zrywami intelektu Umbridge co i rusz rzucającej mediom kolejne perły swych wynurzeń. A tymczasem eksperci się zmywają (piszą o tym media, a aktualizacji w "oficjalnych źródłach ni hu hu), podstaw programowych brak, o podręcznikach szkoda gadać. No ale jest cudownie, prawdaż.
            • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:46
              iwoniaw napisała:

> Tak, wszyscy wiemy, że spamujesz non stop na forach rządową propagandą, notabene nieaktualną, gdyż najwyraźniej aktualizacja stron MEN nie nadąża za zrywami intelektu Umbridge co i rusz rzucającej mediom kolejne perły swych wynurzeń. A tymczasem eksperci się zmywają (piszą o tym media, a aktualizacji w "oficjalnych źródłach ni hu hu), podstaw programowych brak, o podręcznikach szkoda gadać. No ale jest cudownie, prawdaż.

Na których forach i co według Ciebie oznacza 'non stop"? Wejdź sobie na mój profil, zobacz od kiedy jestem na forum, to powinno wystarczyć. Ten temat mnie interesuje żywo ze względu na dziecko, stąd wchodzę w wątki na ten temat.

A jeśli chodzi o ten brak aktualizacji w kwestii ekspertów, to dotyczy to zdaje się tylko dwóch, z czego jeden rzeczywiście zrezygnował, a widnieje na stronie MEN< a drugi jest członkiem zespołu, a nie jego szefem (a tak widnieje na stronie MEN). Pozostali dwaj, którzy się wycofali wg artykułu GW - za nich są inne osoby podane na stronie MEN.

I nie, nie jest cudownie. Jest kiepsko. Rocznik mojego dziecka (plus jeden, dwa starsze) można uznać za ofiary dwóch systemów - tak, poszedł jako sześciolatek.
              • mama303 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:01
                maniaczytania napisała:

> I nie, nie jest cudownie. Jest kiepsko. Rocznik mojego dziecka (plus jeden, dwa
                > starsze) można uznać za ofiary dwóch systemów - tak, poszedł jako sześciolatek
                moja dzięki temu że poszła jako 6 latka jest już w 2 gimn. Uff, warto było
                • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:05
                  Zazdroszczę!
              • iwoniaw Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 23:03
                Na których forach i co według Ciebie oznacza 'non stop"?

Na edzieckowych, w każdym wątku o reformie jak mantrę powtarzasz jedynie "minister mówi, że będzie ok, więc będzie", a jakiekolwiek wątpliwości innych nazywasz przesadzonymi, choć ani razu nie podałaś ani jednego argumentu, że krytykujący nie mają racji, a działania MEN mają jakikolwiek sens.

Wejdź sobie na mój pro
                > fil, zobacz od kiedy jestem na forum

Ten nieaktywowany profil nicka "maniaczytania"? big_grin Czy może masz jakiś inny nick nie służący do działalności "służbowej"?
                • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 23:21
                  dwa fora - to i Starsze dziecko - tylko tu piszę w wątkach o reformie.
                  I nie powtarzam takiej mantry, chyba nawet ani razu nie użyłam takiego sformułowania. piszę jedynie, żeby się nie potrzebnie nie nakręcać. Same wiecie, ile, od ogłoszenia w czerwcu, rzeczy zostało już odwołanych, lub zmienionych, lub 'opacznie' zrozumianych. Jaki jest sens w nakręcaniu się? Poza możliwym uszczerbkiem na zdrowiu? wink Trzeba pilnować terminów, sprawdzać, co jest publikowane, zgłaszać uwagi tam, gdzie można (czyli np. można było do 15.10. do projektu, teraz można będzie zgłaszać uwagi do radnych, którzy będą uchwalać plany przekształceń).

Aaa, ja tego rzeczywiście nigdy nie aktywowałam, ja jako profil rozumiem to, co mi się wyświetla po kliknięciu w ustawienia:

" Witaj maniaczytania wyloguj

Na forum od: 01-08-2003
                  Liczba postów: 8117 Wyszukaj najnowsze "

I chyba nic mnie na tych forach nie zdziwi. Był czas, gdy byłam brana za pracownika pewnej firmy, z której byłam po prostu zadowolona - niektórym nie pomogło nawet, gdy prawdziwa pracownica tej firmy się odezwała wink Tak więc - nie, nie mam żadnego innego nicka, od samego początku działam tylko na tym, ale na innych forach głównie - książkowo-filmowych.
          • oqoq74 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:35
            Tak wiemy. Tyle, że oficjalne źródła milczą jak zaklęte i po wypuszczeniu projektów projektów nastąpiła cisza. A przypominam, że minister Zalewska mówiła o szybkim przyjęciu ustaw, by wydać przepisy wykonawcze. A zegar robi tik tak, tik tak.
            • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:40
              dlatego czekam. Podstawy mają być z tego, co pamiętam, w listopadzie - mamy chyba jeszcze październik? Projekty ustaw poszły do uzgodnień międzyresortowych oraz uwag - to zostało zakończone chyba tydzień temu. Teraz pewnie na ich podstawie opracowywane są poprawki, które zostaną przedstawione sejmowej komisji. Ustawa ma być uchwalona zgodnie z deklaracją minister do końca roku.
              • oqoq74 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:45
                O tym jak biuro legislacyjne się po projektach oficjalnie przejechało nie przeczytałaś? A to oficjalny dokument był.
                • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:00
                  Przeczytałam oczywiście, czekam na reakcję MEN.
              • triss_merigold6 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 23:02
                Nie zostało. I lepiej, żeby MEN przedstawił projekt ustawy, a nie założenia do projektu z OSR, który się kupy nie trzymał.
                • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 23:10
                  zostały zakończone uwagi do projektu (konsultacje) i od ministerstw, i od podmiotów, do których ministerstwo wysłało pismo, i od podmiotów, które same złożyły opinię - termin wnoszenia tych uwag był do 15 października.
          • hemp_plant Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:40
            Jak napisałam madralo wiadomości są w100 % pewne- podsyłam linka do strony krakowskiej. Swoja droga propaganda o tej inteligencji co twoja to antypropaganda😂
            • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:03
              Właściwie to macie dobrze, u Was przynajmniej się przygotowują i mają już konkretne propozycje. W naszej gminie jeszcze się nie zastanawiają. ..
              A nie muszą się wszystkie od razu przekształcać, bo mają te 5 lat na dostosowanie się, czyli np. wymagane remonty pod kątem dzieci młodszych.
              • iwoniaw Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:24
                mają te 5 lat na dostosowa
                > nie się, czyli np. wymagane remonty pod kątem dzieci młodszych.

Masz świadomość, że to nie oznacza, iż przez 5 lat będą się zastanawiać, czy być podstawówką czy liceum, tylko że w tym czasie dzieci młodsze zostaną wrzucone do budynków po gimnazjach bez większych przeróbek i ministerstwo uzna, że jest super?
                • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:32
                  mam świadomość, że decyzję to muszą podjąć wcześniej - tzn. do końca stycznia 2017r. muszą poinformować, jeśli chcą się 'zlikwidować', jeżeli się przekształcają to do końca czerwca 2017r. muszą przedstawić odpowiednie dokumenty. Na zastanawianie się więc mają czas krótki, natomiast pisałam wyżej o dostosowywaniu.
                  I wydaje mi się, że to, o czym piszesz, może, o ile w ogóle będzie, dotyczyło jedynie okresu przejściowego - ale na ten okres do budynków gimnazjum 'dorzucą' raczej starsze klasy z podstawówek niż 1-3.
                  • iwoniaw Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 22:57
                    I wydaje mi się, że to, o czym piszesz, może, o ile w ogóle będzie, dotyczyło j
                    > edynie okresu przejściowego - ale na ten okres do budynków gimnazjum 'dorzucą'
                    > raczej starsze klasy z podstawówek niż 1-3.

No i znowu nie czytasz postów w wątku, w którym się wypowiadasz... Autorka podała linka do planów konkretnego (krakowskiego) samorządu, z których wynika, że nie ma mowy o żadnym "dorzucaniu starszych klas", tylko o zmianach obwodów szkolnych na mniejsze i umieszczaniu dzieci z tych rejonów w budynkach obecnych gimnazjów. Jeśli taka szkoła będzie czyjąś rejonową, to jak sądzisz, prędzej pójdą tam dzieci do I klasy, czy jakimś cudem zmuszą ludzi do przeniesienia dzieci ze szkół, do których te już chodzą od lat?
      • mama303 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:23
        maniaczytania napisała:

> może dlatego, że mają pięć lat na przekształcenie i wcale nie muszą się wszystk
        > ie naraz w jednym roku przekształcać?
        i co pusty rocznik sobie zrobią? tongue_out
        • maniaczytania Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:30
          tego to nie wiem, pytanie należy kierować do organów prowadzących.
          • mama303 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 20.10.16, 21:37
            maniaczytania napisała:

> tego to nie wiem, pytanie należy kierować do organów prowadzących.
            przecież nikomu sie nie opłaca mieć pustego rocznika, za dziećmi ida pieniądze.
    • maniaczytania Hemp_plant 21.10.16, 00:10
      a nie lepiej z tym pytaniem, zamiast na forum, to zadzwonić do radnych z tego specjalnie powołanego zespołu? Albo do wydziału oświaty w urzędzie?
      • hemp_plant Re: Hemp_plant 21.10.16, 13:04
        mania- czy ty naprawdę myślisz, trollico (co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości big_grin big_grin ), że wszyscy to idioci i nie wiedzą co należy zrobić (albo, że trola nie wyłąpią? fucha czy kupiłaś konto?) ? hemp_plan już dzwoniła, wysłała maila i teraz występuje o dostęp do info publicznej- a na forum dzieli się nadzieją i pyta o mozliwą interpretację.
        • maniaczytania Re: Hemp_plant 21.10.16, 14:53
          hemp_plant napisał(a):

> mania- czy ty naprawdę myślisz, trollico (co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości big_grin big_grin ), że wszyscy to idioci i nie wiedzą co należy zrobić (albo, że trola nie wyłąpią? fucha czy kupiłaś konto?) ?

Wszyscy nie.
          "maniaczytania
          Na forum od: 01-08-2003
          Liczba postów: 8123 "
          Serio myślisz, że już wtedy wiedziałam o planowanej reformie?

> hemp_plan już dzwoniła, wysłała maila i teraz występuje o dostęp do info publicznej- a na forum dzieli się nadzieją i pyta o mozliwą interpretację.

No i co Ci powiedzieli przez telefon?
          Chciałam tylko podpowiedzieć, a Ty mi tak nieładnie dziękujesz wink

Ja Ci serio zazdroszczę sytuacji - u Was przynajmniej się przygotowują i mają jakiś plan, bardziej lub mniej pasujący; u nas w gminie komisja ds. edukacji nawet się jeszcze sprawą nie zajęła, a czas na to, by zgłosić ew. likwidacje placówek mają tylko do końca stycznia.
    • joanna_poz Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 21.10.16, 09:32
      może jednak...

www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/nie-ma-pieniedzy-na-rewolucje-w-szkolach-odwolaja-reforme-zalewskiej/px355g9

• ruczki_dwie Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 21.10.16, 11:45
        Chyba że wrócili do swojej "koncepcji" (takie kwiatki można bylo znaleźć w morzu artykułów nt. gimnazjów na wpolityce.pl jesienią ub. r.), że tę reformę można przeprowadzić praktycznie bezkosztowo, bo nic nie kosztuje usunięcie parawanu oddzielającego w szkole skrzydło podstawówkowe od gimnazjalnego. suspicious

A tak na poważnie, pewno chodzi o to, o czym pisało "wSieci" na początku października:

W otoczeniu prezesa PiS istnieje niepokój odnoszący się do reformy edukacji. Nie do jej istoty [...], ale do kalendarza.
        Dziś mozna odnieść wrażenie, że nie przygotowano przejściowych programów nauczania dla tych roczników, które szły po części starym kursem, a teraz wpadną w czarną dziurę. Choćby dla uczniów obecnej VI klasy, którzy mieli w przyszłym roku pójść do gimnazjum, ale już nie pójdą. Z terenu, również przez posłów PiS, docierają inne żale. Że nie wiadomo, jak będą się uczyć dzieci, jeśli VII i VIII klasa zostaną skazane na inny budynek niż cała reszta podstawówki. Albo co mają zrobić katolickie gimnazja, które nie przekształcą się z roku na rok w podstawówki. Może więc przesunąć dociskaną kolanem reformę o rok?
        Oczywiście natychmiast pojawiają się kontrargumenty. Że zmianę już zapowiedziano, więc cofnięcie się będzie odbierane jako jej poddanie. Że front obrony gimnazjów, motywowany też polityczną niechęcią do tego rządu, dostanie dodatkowy argument i tylko się wzmocni. To w gruncie rzeczy racja za szybką szarżą także w wielu innych dziedzinach, łącznie z często mało przemyślanymi roszadami personalnymi. Ale myśl o dwóch kadencjach warto zapamiętać.*

* Ta myśl wynika ze słów Jarosława Kaczyńskiego: "Żeby realnie zmienić państwo, musimy rządzić co najmniej dwie kadencje."
    • tol8 Re: Przekształcenie gimnazjem 2017 lub 18 09.05.17, 11:09
      Nie wierzę że można być tak nieogarniętym.

Przekształcenie w roku 2017 oznacza, że zaczną przyjmować klasy I, IV i VII w 2017 roku. Część szkół z braku przystosowania sal lub nadmiaru uczniów przyjmie dzieci podstawówkowe dopiero wtedy, gdy w gimnazjum zostaną jedynie klasy III, czyli w 2018 roku. Część czeka, aż budynek opustoszeje i dopiero wpuści do niego dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka