Dodaj do ulubionych

Żwirek dla kota

30.10.16, 14:30
Witam,wiem,że są tu wielbicielki kotów.
Ja jestem świeżą posiadaczką 2 kocich dzieci.Poszukuję najlepszego żwirku ,który nie śmierdzi(na razie kupiłam Benka,ale mi nie odpowiada)
Weszłam na zooplus a tam wybór oooogramny.Muszę szybko kupić,tylko co?
Zainteresował mnie Greenwoods,Cats best,jakieś sylikonowe?
Pomożecie?
Kotki to znajdki najpierw była jedna,potem znalazłam jej kolegę
Ona jest maleńka (karmiłam butelką) on z 2 tyg starszy( mają 6-7 tyg)
Kawaler ją podgryza,tak się kotłują,ona piszczy,widać że jest wystraszona,ale pcha się do niego
Czy mam ingerować jakoś i go odganiać czy nie ingerować?
Pozdrawiam Was!
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:35
      Cat's Best Eco Plus, używam od lat. Nie śmierdzi, można spuszczać w WC.
      • sonrisa06 Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:41
        Ja też tylko ten. Wygoda z wyrzucaniem do wc.
      • aankaa Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:48
        z Cat's Best Eco Plus przestawiłam futra na Benek Super Conrcat (to samo za niższą cenę) - polecam
        • silenta Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:50
          A to spróbuję.
          • silenta Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:51
            Tzn. może niekoniecznie ja smile
            • aankaa Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 16:45
              kupuję wersję "zielona trawa". Dodatkowo wsypuję pochłaniacz zapachów (do kupienia w sklepowiskach) o zapachu lasu (pół saszetki na kuwetę)
        • issa-a Re: Żwirek dla kota 31.10.16, 02:27
          >przestawiłam futra na Benek Super Conrcat (to samo za niższą cenę) - polecam

a czytalaś komentarze pod tym żwirkiem, w sklepie? bo ja przeczytałam wszystkie, ponad 70. Żwirek ma różne opinie, dłuższych uzytkowników już nie sa tak entuzjastyczne, wręcz nawet jedna osoba pisała, że straciła kota przez ten żwirek a drugi ciężko chorował na płuca, bowiem żwirek ma tendencję do rozpadania się w "mąkę", którą koty wdychają.
          Ja używam betonitowego Benka ale tylko tego najdrobniejszego i, jak dla mnie, sprawdza się najlepiej. Doskonale zbryla, można sprzątnąć kuwetę od razu po użyciu, nie śmierdzi, nie roznosi, nie rozpada w drobny pył.
          Fakt, trzeba wyrzucać do kosza ale dla mnie żaden to problem. Przy kuwecie mam całe osprzętowanie, w tym wiązane woreczki na bryłki.
          • aankaa Re: Żwirek dla kota 31.10.16, 02:42
            co kot to żwirek... sprzątam 2 razy dziennie

>>>żwirek ma tendencję do rozpadania się w "mąkę", którą koty wdychają) - ???

moje nie mają kłopotów, sprzątam 2 x dziennie, wyrzucam (szczelnie zawiązane woreczki) do kosza (nie wierzę w hasła "można wyrzucić do wc")
            • issa-a Re: Żwirek dla kota 31.10.16, 15:24
              >>>żwirek ma tendencję do rozpadania się w "mąkę", którą koty wdychają) - ???

ale że co cię tak dziwi? użytkownicy piszą, że kukurydziany żwirek ma tendencję do rozpadania się w pył, mający konsystencję mąki. Kiedy kot zakopuje odchody to automatycznie wznieca tumany kurzu, który wdycha, bo kot zazwyczaj oddycha, przynajmniej moje.
              Ja sprzątam kuwetę zawsze, kiedy tylko znajdę się w łazience a w kuwecie "coś" jest, nawet kilka razy dziennie.
    • klamkas Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:36
      Nie ingerować o ile krew się nie leje wink. Dotrą się, ustalą hierarchię.

Co do żwirku - mnie silikonowe przyprawiają o dreszcze (jak sobie pomyślę o tych sikach, które zalegają w kuwecie, to....). Dobrym żwirkiem jest cat's best eco plus. Żałuję, że moje koty tolerują tylko bentonit.
      • ortruda Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:42
        Ten kukurydziany Benka wygląda trochę jak bentonit. Aż się zastanawiałam, czy nie pomylili czegoś w paczkach big_grin Więc może to zamiast zwykłego bentonitu i drewnianego?
        • klamkas Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:44
          O, nie wiedziałam, że taki istnieje. Spróbuję, dzięki smile.
    • ortruda Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:40
      Aktualnie używam Benka kukurydzianego. Wg mnie jest o wiele lepszy niż Cat's best (drewniany), gdyż o wiele mniej się roznosi i zbryla. Cat's best się rozwalał, przez co dużo sików zostawało jednak w kuwecie po sprzątnięciu. Te kukurydziany zbryla się o wiele lepiej. Cats best miałam po całym mieszkaniu rozniesiony wiecznie, a ten kukurydziany prawie nie przyczepia się do łap.

Ten kukurydziany też można spuszczać w toalecie. Jednak trzeba najpierw wyrzucić, a potem poczekać chwilę, aż się rozpuści.

Silikonowych nie polecam. Nie dość, że szybko zaczyna śmierdzieć (wyjmuje się przecież tylko kupy), to w dodatku jest niezbyt miły dla kocich łap. A jak się na niego nadepnie gołą stopą, to jak na szkło.
      • mysiulek08 Re: Żwirek dla kota 31.10.16, 04:15
        Moge sie tylko pod tym podpisac smile Czesc ferajny lubi corna i to jest wielka ulga, pomijajac fakt spuszczania w toalecie, to dodatkowo mniejsza czestotliwosc wymian, no kuweta po cornie jest o wiele latwiejsza do mycia niz po bentonicie i ulga dla kregoslupa przy calej operacji (kuwety mamy spore, 7L w nich znika) Corn, nawet jak rozsypie sie na make, to nadal sie zbryla.

Swietnie pokrywa zapachy, a wytrzymalosc na naprawde duza, robilam eksperyment, dwa miesiace tylko z dosypkami. Dalby rade dluzej, ale musialam sprobowac inny zapach. Do corna jest swietny pochlaniacz zapachow, zielona trawa.

Niestety czesc ferajny domaga sie wylacznie benka compakta.
    • jesienna.nuta Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:44
      Moje sikają w żwirek drewniany.
      Jest niedrogi i łatwo utrzymać higienę.
    • paszewa Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 14:57
      ja odkryłam taki "żwirek" drewniany, jak się daje chomikom. Nie śmierdzi, o dziwo.
      Problemem jest dla mnie to ze moj kot nie raczy zakopywać swoich kup...
      • aankaa Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 16:43
        mam 2 koty, tylko jeden fedruje w kuwecie więc Twój kot nie jest ewenementem smile
    • zuleyka.z.talgaru Re: Żwirek dla kota 30.10.16, 15:03
      A ja używam silikonowego z biedronki. Dobrze pochlania zapachy, nie roznosi sie. Minus - dosc glosny przy kopaniu smile
      • mallgosia76 Re: Żwirek dla kota 31.10.16, 00:02
        Dzięki!
        Kupię ten Cats best
        A ten Greenwoods znacie? Jest teraz w dobrej cenie
        • k1234561 Re: Żwirek dla kota 31.10.16, 07:44
          Ja bym mimo wszystko poleciła ten Cat's best eco plus.Greenwoods też jest OK.Miałam jeden i drugi.Ale i tak wróciła do Cats' besta.Zasada w tym żwirku jest taka,że musi być go sporo w kuwecie aby się dobrze zbrylał.
          A co do kotków.No cóż ustalają sobie hierarchię przez te zapasy.Czasem też to forma zabawy.Dopóki krew się nie leje,nie ma co ingerować.Ja bym tylko poszukała sensownego weta,a o to wcale nie jest łatwo wbrew pozorom i zawiozła kociaki aby wet je obejrzał,zaszczepił,odrobaczył.A przede wszystkim co jest w Twoim przypadku szczególnie ważne,trzeba już się zastanawiać nad kastracją kocurka i sterylizacją kotki.Unikniesz znaczenia śmierdzącym moczem ścian i innych przedmiotów w domy,unikniesz ucieczek kota,unikniesz rui u kotki.A wierz mi jest to mega upierdliwe i dla kotki i dla właścicieli.No i przede wszystkim unikniesz niechcianych kociąt.Najlepiej znaleźć weta,który dokonuje wczesnej kastracji kociąt.Kocięta muszą mieć skończone ok 3-4 miesiące i spokojnie można już ten zabieg przeprowadzić.I nie daj sobie wmówić,że to niezdrowe i niebezpieczne dla kota.Mam kota rasowego,kastrowanego w 4 miesiącu życia.Obecnie ma 6 lat jest zdrowy jak rydz,nic mu nie dolega,żadnych problemów urologicznych itp.Kupowałam go z hodowli która właśnie sprzedając kotka na kolana,kastrowała kocięta.Żaden z kotów w późniejszym czasie nie miał z tego tytułu problemów.Dlatego piszę,abyś znalazła sensownego,douczonego weta,stosującego nowoczesne metody.
          Masz kocurka i kotkę więc załatwienie tej sprawy powinno być priorytetowe dla Ciebie.
    • b-b1 Re: Żwirek dla kota 31.10.16, 07:42
      Ja po latach korzystania z cat's best eco plus wolę cat's best nature gold- nie roznoszą tak po domu, a wchłanialność taka sama.
    • memphis90 Re: Żwirek dla kota 31.10.16, 09:40
      Ja używam Golden Grey, pachnie b. delikatnie pudrem dla dzieci, b. dobrze pochłania zapachy. Ale zbrylający, więc nie można do wc wyrzucać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka