Dodaj do ulubionych

zle dobrany upominek moze urazic

01.12.16, 18:51
przeczytalam w zasadch savoir vivre i mi pasuje do watku wink

chodzi mi po głowie taka sytuacja zasłyszana - a poniewaz lubię ematkowe dysputy akademickie - podaję do wieczornej hebaty.

Otóż była sobie dawno nie widziana przyjaciólka drugiej dawno nie widzianej przyjaciółki. W czasie niewidzenia zdążył dorosnąć do wieku lat siedmiu syn jednej z nich. Kobita idzie w odwiedziny, a dla chłopczyka, żeby nie z pustymi rękami kupuje słodycze - w rodzaju ferrero collection - nie najgorsze, nie najtańsze, ale też nic osobistego, ot taka zapachaj dziura bezpieczna. Wręcza na powitanie dziecku i nastepuje reakcja. Nie dziekuję, tylko chlopczyk wyraźnie niezadowolony daje odczuć, że nie czekał na takie cos - nie cierpię tego - syczy przez zaciśnięte ząbki. następuje nieprzyjemna chwila - niemiło darczyncy, niemilo obdarowanemu i niemilo matce. Mam nadzieję, że dobrze zarysowałam

Reakcję mamy opisze pozniej, ale pytam Was ematki znawczynie etykiety i psychologii - co kto powinien w danej chwili.
I jaka powinna byc reakcja matki - ochrzanic ciotke, ze sie nie spisala (mogla sie wszak dowiedziec, co lubi dziecko)
ochrzanic dziecko, ze nie umie sie zachowac (w koncu to nie dwulatek)
olac i isc robic kawe?
jeszcze inne propozycje?
Obserwuj wątek
    • kouda Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 18:53
      widze ze niewidziana powinnam jednak napisac razem smile
    • anika772 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 18:55
      W danej chwili powiedzieć: "Trudno, to my z ciocią sobie zjemy". Ciocię przeprosić za zachowanie dziecka. Z dzieckiem pogadać później na temat etykiety.
      • jematkajakichmalo Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 18:57
        Podpisuje sie pod tym
      • triss_merigold6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 18:57
        O toto.
      • magata.d Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:02
        Tak, jak napisała anika772. Umiejętnie i błyskotliwie złagodzić sytuację, szybko zmienić temat i przejść do następnego etapu wizyty. Czekoladki zjeść do kawy wink Nikogo nie ochrzaniać! Skąd ci to przyszło do głowy?
      • antypomidorowa Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:39
        w punkcik
      • wuika Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:53
        Bardzo ładnie podsumowane.
      • noemi29 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 20:15
        Spaliłabym się ze wstydu. Matka dała d.upy. Już dawno powinna nauczyć dziecko jak się reaguje na niechciany prezent.

• sundry Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 07:39
          Dwulatka? Dawno? Pierwsza lekcja na porodówce czy jak?
          • little_fish Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:22
            To siedmiolatek był, trochę czasu od wyjścia z porodówki miała big_grin
          • stara-a-naiwna Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:23
            dziecko ma lat 7 - i dopisane że to w końcu nie dwulatek

i podobnie uważam, jak przedmówczyni - anika772.
            A dziecku po wyjściu gościa powiedzieć, zę jak się dostaje prezent to się go przyjmuje, i komentarze zostawia na ewentualne potem
          • 1234wxyz Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:23
            " W czasie niewidzenia zdążył dorosnąć do wieku lat SIEDMIU syn jednej z nich. Kobita idzie w odwiedziny, a dla chłopczyka (...) kupuje słodycze".
      • eliszka25 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 13:20
        dokladnie tak bym zrobila, a nawet kilka razy zrobilam. wprawdzie moje dzieciaki nie oznajmiaja tak ostentacyjnie, ze czegos nie cierpia, ale po dziecku widac, czy sie cieszy, czy jednak niespecjalnie, choc powiedzialo grzecznie dziekuje. 7-latek powinien juz wiedziec, ze tak sie nie mowi.
    • nathasha Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 18:58
      przeprosic obdarowujaca, przyjac upominek w imieniu dziecka, a dziecku wytlumaczyc ze komus moze byc przykro na taka reakcje. szczegolowe tlumaczenie i wychowanie zostawic na czas po wyjsciu obdarowujacej. bylam kiedys w takiej sytuacji - ja dawalam prezent, tez chlopcu, tez okolu dwuletniemu, i tez bylam kiedys bliska znajoma jego rodzicow. dziecko sie rozplakalo i troche pohisteryzowalo ale rodzice to poignorowali, powiedzieli troche na sile ze nie mozna i tyle. obiecalam sobie ze jak jeszcze kiedys dojdzie do spotkania nic nie kupie bo to nie ma sensu.
      • milka_milka Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:01
        Ale u dwulatka takie zachowanie to norma, u 8-latka już nie.
        • kouda Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:05
          raczej nie
          dwulatek ucieszy sie ze wszystkiego
          moj piszczy z radosci jak widzi ze kostke masla przynioslam z zakupow
          ja mniej, jak w pore nie zdaze mu zabrac big_grin
          • milka_milka Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:38
            Chodziło mi raczej o to, że dwulatek nie musi okazywać radości na widok obcej osoby.
          • ichi51e Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:02
            Twoje tak ma obcey dwulatek mogl sie ciebie wystraszyc
        • nathasha Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:07
          no wiec wlasnie tym bardziej
    • solejrolia Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 18:58
      Nie spotkałam się z sytuacją, że jak dzieciak dostaje słodycze (czekolada, czekoladki, batoniki) to krzywi się.
      To już prędzej mamy takich dzieci krzywią się :
      bo wiesz, moja niunia/mój niuniuś to nie zna smaku czekolady, bo my ograniczamy słodycze, bo słodycze to tylko w soboty. i w ten deseń
      • anamatopeja Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 21:37
        o to to, mamy taką w okolicy. dziewczynka której zawsze zabraniano jeść słodycze (bo mamusia nie lubi więc córka też ma nie jeść) chętnie by przyjąła i zjadła, ale matka nie pozwala, a jak już małą dostanie w prezencie to matka suszy głowę żeby tego nie jadła, albo chowa przed nią gdzieś na półkę. Smutne, bo teraz dziewczynka już 10 letnia zachowuje się nienormalnie wręcz, gdy słodycze lub ciasto dostanie będąc u kogoś, to odwraca się tyłem do matki żeby zdobycz zasłonić i łyka maksymalne dużo i w pośpiechu wiedząc, że zaraz zacznie się gadanie.. Jakby nigdy w życiu ciasta nie widziała i nie jadła i musiała na zapas się najeść.
        W każdym razie zdarzyło się np że byli w gości, dziecię dostało słodycze, matka pokręciła nosem na prezent i go przejęła a potem gdy pojechali okazało się że słodycze zostawiła na stole.
        Więc nie wiem jaki tu savoir vivre wystąpił.
    • 18lipcowa3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 18:59
      7 latek z aspergerem?
      • kouda Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:01
        nie, bystry dzieciak bez zaburzen
        jedyny jego syndrom a - to absolutny pepek swiata smile
        • nathasha Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:11
          no w takim wypadku to chyba oczywiste jak zareagowala matka: "biedny dziubdziusiu, rzeczywiscie prezent beznadziejny, ciocia nie wiedziala co lubisz, ale nie martw sie, te czekoladki wyrzucimy a mamusia Ci kupi lepsze jutro, a dzis w nagrode za to okropne przezycie mozesz ogladac tv az do znudzenia, maly syneczku mamuni"
          • niktmadry Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:17
            Na miejscu darczyńcy pomyślałabym sobie, że co tam nie trafiony prezent. Ja te 10 minut przeżyję ale co ci rodzice będą mieć z tym dzieckiem smile
            • kouda Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:22
              niktmadry napisał(a):

> Na miejscu darczyńcy pomyślałabym sobie, że co tam nie trafiony prezent. Ja te
              > 10 minut przeżyję ale co ci rodzice będą mieć z tym dzieckiem smile

big_grinbig_grinbig_grin
            • nathasha Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:23
              mam taka ciotke, pozne macierzynstwo, no ok, pozne jak na owczesne ciazy i sie zwariowalo kobiecie na punkcie dziecka. skonczylo sie tym (na etapie kiedy mielismy jeszcze od niej informacje) ze jej siedmioletni syn zadal zaplaty za wszystko co robil, wlacznie z uczeniem sie.
              • anamatopeja Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 21:45
                Podsłuchałam w tramwaju jak pani się chwaliła swoją obrotną małą córką: wysłała ją na kolonie, dała jej pieniądze na wydatki. Córka nie dość, że nie wydała wszystkich swoich to pożyczała innym dzieciom które swoje pieniądze szybciej wydały. Pożyczała na słony procent codziennie naliczany. Więc jak rodzice przyjechali zabrać dzieci na koniec kolonii, to dzieciaki pierwsze co leciały zabrać kasę od rodziców i oddać tej córuni żeby procenty już nie rosły..

Strach się bać co będzie jak to pokolenie dorośnie..
                • kaz_nodzieja Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 10:35
                  Gdyby była chłopcem widziałabym ją jako księdza.
            • anamatopeja Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 21:39
              A myślisz, że po kim to dziecko ma charakter?wink kto go nauczył takiego zachowania? chyba rodzice anie muminki smile
              • beeranek Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 06:01
                Dzieciaki za to dostały pierwszą lekcję pt. Czym są chwilówki smile Lepiej w wieku 10 lat niż potem spłacać pożyczki 'na prezenty na święta'. Może im to na zdrowie wyjdzie
                • beeranek Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 06:02
                  Miało się podpiąć pod post o pożyczce na koloniach
      • agata_abbott Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 21:39
        No k*wa, jak niegrzeczny to musi od razu mieć aspergera?
      • lauren6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:15
        Ojp. Zaraz każda porażka wychowawcza na tym forum będzie tlumaczona ZA. Przecież ematki są święte, niemożliwe by wychowały dziecko na pospolitego chama big_grin
    • fil.lo Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:00
      Na miejscu mamy powiedziałabym do syna: "Kochanie, nie zachowuj się jak osiołek i podziękuj pani/cioci, że o Tobie pomyślała. A jeśli nie masz ochoty na czekoladki, to my z przyjemnością zjemy je do kawy", po czym otworzyłabym oczywiście czekoladki i postawiła na stół. Jednak nie wyobrażam sobie, że mój syn mógłby się tak zachować. Gdyby jednak, to po wizycie dostałby niezły ochrzan wraz z nauką tej dobrej maniery, której mu właśnie zabrakło.
    • d.o.s.i.a Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:00
      Opie...c dziecko tak, ze mu w uszy pojdzie. W ogole nie rozumiem pytania.
      • kokoryczko Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 20:14
        dokładnie.
    • niktmadry Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:00
      W wieku 7 lat dziecko już powinno umieć podziękować za słodycze. Nie musiało tego od razu zjadać. Mogło wyrzucić po wyjściu darczyńcy.
      Matka - nie powinna ochrzaniać. Powinna sobie POMYŚLEĆ, że czegoś brakuje w wychowaniu jej dziecka i po wyjściu gościa porozmawiać o tym z dzieckiem.
      • d.o.s.i.a Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:03
        >>> Matka - nie powinna ochrzaniać.

Naprawde obowiazujacym modelem wychowywania dzieci jest w dzisiejszych czasach nie mowienie nic, tylko jakies pogadanki po?
        Myslalam, ze juz mnie nic nie zdziwi, przysiegam. Jak bylam dzieckiem za taka akcje dziecko dostaloby rowno po dupie, od wiekszoci rodzicow. Obecnie widze dziubdziusie moga wszystko.
        • asia_i_p Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:07
          Nie, po prostu się nie ochrzania za zachowanie wobec jakiejś osoby w jej obecności, bo jest to dla niej niekomfortowe.
          • d.o.s.i.a Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:36
            >>>. wobec jakiejś osoby w jej obecności, bo jest to dla niej niekomfortowe.

Czulabym sie o wiele bardziej niekomfortowo gdyby matka zlala temat w mojej obecności i pozwolila na to aby dziecko obrazilo mnie i nie przeprosilo. Sorry, ale za moich czasów uczono dzieci innych manier.
            • nowi-jka Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 07:34
              a jak ja bym przyszla i matka by zlala dziecko bo nieodpowiednio podziekowało za czekoladki to chyba bym staneła jak słup soli, miała ogromne wyrzuty ze sprowokowałam sytuacje przez która dziecko dostało, cala miła atmosfera by prysła i chyba jednak nie odnowiłabym tej przyjazni a przez dlugi czas zastanawiala sie czy nie tzreba tego gdzies zgłosić, 7 latek to jednak jeszcze etap wychowania i zwyczajnie mozna mu wytłumaczyć ze tak sie nie zachowuje moze to byla pierwsza okazja.
          • mgla_jedwabna Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:37
            Ale to są dzieci, tutaj musi być natychmiastowa reakcja. Dłuższe tłumaczenie rzeczywiście można zostawić na potem.
            • nangaparbat3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:48
              Facet ma siedem lat - jesli nie jest upośledzony, powinien natychmiast odczuć, że powiedzial cos głupiego. Rozmowa wychowawcza poźniej i może niekoniecznie ochrzanianie, tylko raczej uświadomienie mu, jak się czuje darczyńca w podobnej sytuacji.
              • mgla_jedwabna Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 12:15
                Jeśli dotychczas wszyscy dzieciakowi dogadzali i nikt nie syknął nawet, gdy młody wyjeżdżał z niestosownym tekstem, to niekoniecznie odczuje. Gdy nietakt popełnia dorosły, to trudno, udajemy, że nie widzimy, gdy robi to dziecko, należy je przywołać do porządku natychmiast. Tak samo, jak gdyby po prostu zapomniało podziękować. "Adasiu, co się mówi?" i po sprawie (aż do wyjścia cioci).
                • vaikiria Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 18:33
                  A dlaczego w zasadzie mamy przymykać oczy na nietakty dorosłych? Z jakiej racji? Gdyby mi dorosły tak skomentował czekoladki to miałabym siedzieć cicho?
                  • nangaparbat3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 19:33
                    Prawda?
                    Kiedyś na lekcjach robilam takie mini-przedstawienie. Przychodzi do nas znajomy meża, a ten: A to zobacz, Nangusia, moja żona.
                    - Cześć, a ile ma lat?
                    - 30.
                    -O!!!
                    - Wiem, troche nie urosła, ale jaka pracowita za to! No, Nandzia, pokaz panu, jakie ciasteczka upieklaś. (Wiesz, ona się troche wstudzi...)
                    I tak dalej.
        • niktmadry Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:07
          Jestem kilka dni po urodzinach mojej córki. Nieco starsza bo 11-lat. Część prezentów jej się podobała a część (głównie kosmetyków) - po wyjściu gości oddała starszej siostrze. Zapewniam Cię, że za każdy prezent grzecznie podziękowała gościom. Zatem jak widać pogadanki są skuteczne. Nie tzreba od razu przy gościach po dupie lać.
        • triss_merigold6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:07
          Zostałaś wytresowana do tego, żeby dziękować za wszystko co dostajesz, bez względu na to, czy Ci się podoba, czy nie?
          • niktmadry Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:14
            Wiesz - jak mi przyjaciółka lub matka przyniesie ptasie mleczko - którego nie cierpię - to zrozumiem, że zrobiły to złośliwie i odpowiednio zareaguję. Jeśli to samo dostanę od dawno niewidzianej osoby, która nie zna moich upodobań - ucieszę się, że ktoś o mnie pomyślał. Prezenty - w cenie czekoladek - nie są prezentami, które należy ustalać. Jak miała zapytać: co kupić synowi za 10 zł? Rozumiem, że mając do wydania 500 zł, 1000 zł, można ustalać czego komuś brakuje ale takie za 10 zł to się kupuje i wręcza bez wielkiego echa.
          • wioskowy_glupek Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:17
            Tak, na tym polega dobre wychowanie
          • iwoniaw Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:19
            Abstrahując od dziwacznych przemyśleń dosi nt. lania po d... i ochrzanianiu - to naprawdę takie dziwne, że owszem, za prezent się dziękuje uprzejmie, nawet jak nie zachwyca?
            • triss_merigold6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:24
              Nie dziwne, chyba że darczyńca był specjalnie bezmyślny albo złośliwy.
              A odpowiadałam konkretnie Dosi, bo Dosia nie pierwszy raz prezentuje przedziwne podejście w stosunku do dzieci, relacji rodzinnych i towarzyskich. Takie czołobitne mocno.
              • d.o.s.i.a Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:41
                >>>. bo Dosia nie pierwszy raz prezentuje przedziwne podejście w stosunku do dzieci, r

Przenosnia. Slowo klucz. Jak takze inteligencja. Sprawdź na Wikipedii i od razu łatwiej będziesz rozumieć sens moich wypowiedzi.
                • rysiowa85 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 20:05
                  nie wiem co gorsze, to że biłabyś dziecko bo niegrzecznie przyjęło prezent/uważasz że to normalne, czy twoja pasywno-agresywność w wypowiedzi powyżej do jakiejś forumki.

Tak czy siak, średnio radzisz sobie z agresją.

Tak z ciekawosci zapytam o twoj rocznik lub chociaż dziesieciolecie w ktorym byłaś dzieckiem. ("Jak bylam dzieckiem za taka akcje dziecko dostaloby rowno po dupie, od wiekszoci rodzicow").

Brak kary cielesnej wobec dziecka sprawiłby że poczułabyś się niekomfortowo?
          • kannama Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:24
            To chyba dość normalne, jeśli nie jesteśmy pewni, że to złośliwy wybór prezentu.
          • d.o.s.i.a Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:37
            >>>. Zostałaś wytresowana do tego, żeby dziękować za wszystko co dostajesz,

Zostalam WYCHOWANA do tego, zeby dziękować za wszystko co dostaje.
            • triss_merigold6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:45
              A ja nie, na szczęście.
              Opisywanej sytuacji to nie dotyczy i dziecku powinna zostać zwrócona uwaga, ale nie ma powodów, żeby dziękować za prezent złośliwy albo niestosowny.
              • d.o.s.i.a Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:47
                >>>. dziękować za prezent złośliwy

A co to jest prezent złośliwy? Dostajesz takowe?
                • triss_merigold6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:49
                  Nie dostaję, ale liczne wątki poświąteczne o najgorszych prezentach prezentują m. in. przykłady prezentów złośliwych.
                  • d.o.s.i.a Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:51
                    W opisanej sytuacji prezent byl niezlosliwy. I należało podziękować. Dzieciak jest niewychowany, ale po reakcji matki, ktora opisała kouda, wcale mnie to nie dziwi.
          • nangaparbat3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:50
            Nie uczyli Cię, że znaczenie daru jest po pierwsze symboliczne?
          • obrus_w_paski Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:45
            Dobre wychowanie to tresura? Nie mówimy o sytuacji kiedy bliska tobie osoba rozmyślnie daje ci prezent który wiadomo ze się tobie nie spodoba.
            Za prezenty się dziękuje, No chyba ze w prezencie z liścia dostajesz.
        • vaikiria Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 18:31
          Oj, nic, naprawdę nic nie było gorsze od wysyczanego przez moją mamę "potem o tym porozmawiamy" i oczekiwania na rozliczenie i stosowną pogadankę. To była najgorsza kara. A to właśnie następowało, jak zachowałam się nieodpowiednio przy gościach albo w miejscu publicznym. Dlaczego mówienie od razu miałoby być lepsze?
      • nathasha Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:09
        moze nie ochrzaniac, ale jednak cos powiedziec - wlasnie w stylu ze obdarowujacej osobie moze sie zrobic przykro z powodu takiego zachowania. ochrzanianie zreszta, w trakcie czy po, chyba w takiej sytuacji i tak nie ma zadnego sensu
    • drinkit Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:21
      Wykorzystac te scene na nauczenie dziecka, w sposob stosowny do wieku, ze sie ma usmiechnac, powiedziec dziekuje, a fochy zatrzymac dla siebie.
    • wierska Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:23
      Mój mając 5 lat od znajomych dostał samochód, wyjął go z torebki z tekstem "eeee tylko taaaaki samochodzik".
      Też miło.
    • anika772 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:41
      Kouda, mistrzyni suspensu, opowiadaj o reakcji matki, no.
      • kouda Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:47
        no mowie - reakcji matki nie bylo zadnej
        nic a nic, zero
        o cukierkach do kawki powiedziala ciotka dokladnie tak jak piszecie - trudno zjemy z mamusią do kawy
        cukierki sie jednak na stole nie pojawily - gwoli scislosci, nie zeby kogos rozliczacwink
        • anika772 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 19:52
          Czy Ty miałaś przyjemność być ową ciocią?
          • kouda Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 20:03
            wink
            na potrzeby watku to jakby nieistotne kto byl kto
            ale mysle sobie - bo ja w zasadzie jestem tez przeciwna ochrzanianiu dzieci przy ludziach i pokazom umiejetnosci wychowawczych
            to jednak w konkretnej sytuacji jednak powiedzialabym ze wypada podziekowac cioci/babci/sasiadce
            komukolwiek, kto przychodzi i w dobrej wierze wrecza prezent nawet jesli to tylko niekoniecznie ulubiona czekolada
            • niktmadry Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 20:07
              Jak miałam młodsze dzieci to takie przemówienia "wygłaszałam" przed przyjściem gości. Obecnie - już nie muszę bo się dzieci nauczyły.
            • iwoniaw Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 20:56
              wypada podziekowac cio
              > ci/babci/sasiadce
              > komukolwiek, kto przychodzi i w dobrej wierze wrecza prezent nawet jesli to tyl
              > ko niekoniecznie ulubiona czekolada

Szczerze mówiąc, sądzę, że większość ludzi tak właśnie by zrobiła, albo zgoła wychowała wcześniej dziecko w tym duchu i w wieku wczesnoszkolnym by takiej sceny nie uskuteczniło. Bo dzieciak w przytoczonej historyjce zachował się niestosownie. Ale nie dałabym jej tytułu jaki ma ten wątek - źle dobrany upominek, który może urazić, kojarzy mi się z czymś innym. Z jakimś prezentem mogącym być odczytanym jako złośliwa aluzja, zwłaszcza do tematu, który jest dla obdarowanego drażliwy/przykry. A taki ot prezent, z którym generalnie wszystko ok, tylko effektu "wow" nie robi, to raczej nie uraża. Nawet sfochowanego dziecięcia wink
              • kouda Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 21:01
                no nie robi, ale dzieciak go "nie cierpi" to chyba urazil? wink
                • nangaparbat3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:57
                  To sie nazywa "teoria umyslu", człowiek potrafi sobie wyobrazić, co wie druga osoba - nie pamietam, w jakim wieku sie rozwija, ostatnio miewam do czynienia z osobami pelnoletnimi, inteligentnymi, i z ewidentnym niedorozwojem tejże.
                  W sumie ciocia mogla zawołać: Ojej, nie miałam pojecia, że nie cierpisz tych czekoladek - a jakie lubisz? Żebym na drugi raz wiedziała.
                  A mama powinna coś milego powiedzieć cioci, a po wizycie spokojnie wyjasniać dziecku, że sie dziękuje tak czy siak.
                  • mallard Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:49
                    nangaparbat3 napisała:

> W sumie ciocia mogla zawołać: Ojej, nie miałam pojecia, że nie cierpisz tych cz
                    > ekoladek - a jakie lubisz? Żebym na drugi raz wiedziała.

W pozycji klęczącej będąc oczywiście...
                    • nangaparbat3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 10:00
                      Myślę, że czlowiek dojrzały wychowuje wygaszając napięcie - mnie często nie wychodzi (albo się nie chce sad ), ale pieknym przykladem takiej postawy jest tu na forum Biscotti.
                      Nakręcić nieprzyjemna sytuację to najlatwiejsze, co mozna zrobić, tylko co dalej?
                      • mallard Nanga 02.12.16, 10:43
                        Napisałem to z przekory, bo tak po prawdzie, to masz rację - pod warunkiem, że nie podbija się "pępkoświatowości" dziecka.
                        Ha! Przypomniało mi się takie zdarzenie z mojego dzieciństwa (czasy, kiedy tworzyły się złoża węgla): Siedzieliśmy przy stole z jakimś wujkiem, którego głowa wydawała mi się strasznie wielka, czemu głośno dałem wyraz. Mama oczywiście natychmiast zganiła mnie, na co wujek do niej:
                        "Pozwól dziecku wypowiedzieć swoje spostrzeżenia"
                        • nangaparbat3 Re: Nanga 02.12.16, 19:34
                          Mallard, nie zlapalam, ale zdążylam się zdziwic, bo mi do Ciebie nie pasowalo.
                          Wujek super smile
              • vi_san Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 07:28
                Też się spodziewałam że będzie o kremie przeciwko zmarszczkom na 40 urodziny koleżanki, flaszce wina dla niepijącego alkoholika czy tam mięsnych pasztecikach dla wege.
                A ad rem: na miejscu matki mocno bym się zastanowiło gdzie popełniłam błąd? Bo siedmiolatek powinien już wiedzieć co wypada a co nie w tak oczywistej sytuacji.
                • nowi-jka Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 07:42
                  a tam zaraz błąd, moze to pierwsza sytuacja taka
                  mój syn zawsze urodzinyw gronie babc i cioc które dopytywały co kupic wiec prezenty zawsze bardzo w punkt, zawsze wyrazał ogromna radosc, w tym roku pierwszy raz urodziny z kolegami i te prezenty takie zachowawcze, bardzo fajne ale juz nie takie z listy wymarzonych - wiadomo. Syn za wszystkie podziekowal ale w czasie imprezy nagle słysze a on ogłasza konkurs na zgadniecie który prezent podoba mu sie najmniej. Zbledlismy z mezem i na szczescie w pore przerwalismy ten konkurs...Zostawilismy to tak jak jest a pogadanka była potem. skąd wpadł an taki pomysł? teraz jednak przed imprezami bede mu jednak przypominac jak powinien sie zachować dopóki sam nei złapie równowagi miedzy tym co wypada a co niewypada
                  • mallard Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:55
                    nowi-jka napisała:

> Zbledlismy z mezem i na szczescie w pore przerwalismy ten konkurs...

Co "zbledliśmy" ?! Co "przerwaliśmy"?! Dziecko rezolutne wasze inwencję własną i kreatywność w życie wprowadza, a wy tłamsicie je! (za ematki wypowiadam się wink)
            • stillgrey Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 20:56
              "wypada podziekowac cioci/babci/sasiadce
              komukolwiek, kto przychodzi i w dobrej wierze wrecza prezent nawet jesli to tylko niekoniecznie ulubiona czekolada "

Po takim tekscie to dopiero poczulabym sie dziwnie.
            • nangaparbat3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:53
              Nie, nie zmuszalabym dziecka do dziękowania w danej chwili, to byłaby eskalacja niezręczności. I na przyklad moje dziecko (ktore zresztą zawsze dziekowało) na taki przymus zareagowaloby biernym oporem, chyba musialabym ją zlać - i dalej by nie dziękowała.
    • kagrami Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 20:09
      Olać i iśc robić kawę. A potem dziecku wytłumaczyć choćby 100 razy że tak się nie robi, ale na osobności tłumaczyć.
      • kaz_nodzieja Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 10:54
        Dlaczego na osobności skoro nieprzyjemne zachowanie nie było "na osobności"?
        • memphis90 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 11:50
          Dlatego, że rodzic ma wychowywać i pokazać dziecku JAK się załatwia pewne sprawy. Szef też ma karcić pracownika na forum publicznym, bo przewinienie nastąpiło w pracy...? Nie, tak się nie robi. Druga sprawa- jak przyszedł gość, to się zajmuje gościem, a nie odbębnia godzinę wychowawczą z dzieckiem. Krótkie zwrócenie uwagi- tak. Pogadanki- nie.
    • scarlett74 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 20:55
      Myślę,że bym olała i rzuciła tekstem w stylu "to bierzemy szoko do kawy". Moi by powiedzieli dziękuję, mniej lub bardziej entuzjastycznie. Czasami trudno jest wymagać aby dziecko panowało nad swoimi emocjami, mówi to co myśli. Powie "dziękuję", bo powie, ale czasami aż go korci aby coś dodać. Rozumiem kultura, dobre wychowanie, ale to cienka czerwona linia, po której idziemy ucząc dziecko kultury a nie hipokryzji. Żeby nie było że widzi nas "w podziękowaniach, och i ach" za prezent od teściowej smile, a potem słyszy nasza"o rany, znowu dostałam te beżowe gacie"wink.
    • taki-sobie-nick Guzik pasuje :-P 01.12.16, 20:59
      Źle dobrany upominek to jest wtedy, jak babie grubej kupujemy za mały sweter, a łysemu grzebień. tongue_out

Ten wątek pasuje do ilustracji problemu, o którym wspomniałaś, tj. "Syndrom pępka świata u dzieci".
    • mikams75 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 21:10
      propozycja aniki jest najlepsza, krotko uciac a dziecku pozniej wytlumaczyc.

Nieco odwrocona sytuacja - przychodzi do mnie z wizyta znajoma z kilkulatkiem, dziecko wrecza czekoladki. Czekoladki klade na stole, dziecko sie czestuje i stwierdza - ale niedobre! big_grin
      • scarlett74 Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 21:17
        Idziemy gdzieś, jest bomboniera ,dzieć bierze i mówi niedobre, ble, albo mi na ucho czy może wypluć...
      • nangaparbat3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:22
        Słusznie - bo to czekoladki dla doroslych smile
        • scarlett74 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 18:46
          A nie , zonk, bo biorą na hasło: "Dzieci częstujcie się czekoladką"
          • nangaparbat3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 19:36
            smile
            U nas nigdy w takich sprawach nie bylo podzialu na dzieci i dorosłych
            • scarlett74 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 19:41
              I znów zonk, bo nie było podziału na dzieci i dorosłych smile
      • truscaveczka Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:29
        Jak ślicznie big_grin
    • agata_abbott Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 21:37
      Ja bym opieprzyła dziecko, że nie potrafi się zachować, plus dodałabym, że jak nie przepada za tymi słodyczami, to niech da, zjemy do kawy. Ciotkę przeprosiłabym w imieniu humorzastego dziecka.
      • fifiriffi Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:07
        dokładnie... Nie chcesz, to nie, my sobie zjemy do kawy z przyjemnością wink
      • raczek-nieboraczek Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 12:48
        Ja mam problem z sąsiadką co karmi moje dzieci słodyczami.
        Słodyczy w domu jemy mało, michałki, wafelki, czekoladę przy jakimś święcie. Z sąsiadką się lubimy, to dla dzieci babcia dodatkowa. Wymieniamy się plotkami, bigosem , drożdżówką. Tłumaczę babci, że dzieci słodyczy nie jedzą bo są problemy z zębami i owsikami. Zwykle w szufladce dla moich dzieci coś jest: landrynki, malinki, mamby, marsy. Przynoszą do domu, a ja wywalam. Jak dzieciak powie, że nie chce i mu nie smakuje to będzie niewychowany.
    • kalina_lin Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 22:26
      Owszem - prezent może urazić. Mnóstwo wątków o tym było.
      Jednak w opisanej sytuacji problem nie leży w doborze upominku, tylko w tym, że dziecko (jeszcze) niewychowane.
      Dlatego zgadzam się, że tytuł nieadekwatny.
      • taki-sobie-nick Re: zle dobrany upominek moze urazic 01.12.16, 22:42
        kalina_lin napisała:

> Owszem - prezent może urazić. Mnóstwo wątków o tym było.
        > Jednak w opisanej sytuacji problem nie leży w doborze upominku, tylko w tym, ż
        > e dziecko (jeszcze) niewychowane.

Dziecko, powiedziałabym, chamskie i roszczeniowe.
        • thaures Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 00:24
          Mój własny siostrzeniec zachował się podobnie- miał ok 8-10 lat. Miała przyjechać ciocia, siostra ze szwagrem bezpośrednio przed jej przyjściem przypomnieli , żeby za prezent odpowiednio podziękować- ciocia często dawała prezenty nietrafione... Ciocia wchodzi, daje prezent- to był drewniany konik- a siostrzeniec bardzo grzecznie dziękuje i mówi, że on się takimi zabawkami nie bawi i ciocia może zabawkę sprezentowac innemu dziecku. Myślałam, że padne, ciocia na szczęście z poczuciem humoru i się nie obraziła. Dzieci są nieprzewidywalne czasami
          • triss_merigold6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:12
            Przecież dziecko miało rację, a ciocia dała właśnie taki bezmyślnie-złośliwy prezent. Na miejscu matki zrugałabym ciocię tj. siostrę matki i wyjaśniła, że wyrzucanie pieniędzy jest bez sensu i jesli ma kupowac coś na chybił trafił, to niech sobie daruje.
            • 1234wxyz Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:31
              Zabawka dla dziecka to bezmyślnie złośliwy prezent?
              • triss_merigold6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:41
                Zabawka kompletnie nieadekwatna do wieku dziecka i dla tegoż dziecka bezużyteczna - tak, to bezmyślny i złośliwy prezent na odwal się.
                • 1234wxyz Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:25
                  No patrz. Znajomi mają hurtownię drewnianych zabawek, podobno przeżywają one renesans i są absolutnym hitem. Ludzie kupują dla dzieci w prawie każdym wieku. Sama zastanawiałam się nad takim zakupem dla jednego z dzieci w rodzinie, od dłuższego czasu myślałam nad tym którą dokładnie zabawkę wybrać ale widocznie w dzisiejszych czasach może być uznane za złośliwość i "na odwal się" kupienie prezentu bez pytania czy akurat taki może być. Zgadzam się że nie każde dziecko bawi się wszystkim, ale już uznanie kupna zabawki dla dziecka za złośliwość przekracza moje zrozumienie.
                  Tak czy inaczej człowiek uczy się całe życie i całkiem poważnie po tym co przeczytałam, po prostu zadzwonię do dzieciaka i spytam co chce.
                  • triss_merigold6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:36
                    Tak, zapytanie dziecka czym się bawi, interesuje i co chciałoby dostać to znakomity pomysł.
                    Moje dzieci bawiły się drewnianymi zabawkami jak miały 3 lata.
                    Drewniany konik dla 8-latka to nieporozumienie, bo niby co dziecko miałoby z tym zrobić?
                    • 1234wxyz Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:48
                      Tylko że Twoje dzieci nie są jedynym wyznacznikiem czegokolwiek. Ja się bawiłam drewnianymi zabawkami spokojnie do 10 roku życia.
                      A co więcej jako dziecko uważałam że prezent o którym się wie lub podejrzewa że się go dostanie to już nie taka frajda, wielu członków mojej rodziny (w rozmaitym wieku) uważa tak do dziś.
                      Gdybym wtedy dostałą drewnianą zabawkę z zaskoczenia byłabym przeszczęśliwa.
                      • triss_merigold6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:54
                        A ja nie. Gdybym w wieku 8-10 lat dostała drewnianą zabawkę byłabym zdziwiona. Nie znam 10-latków bawiących się drewnianymi zabawkami, chyba, że masz na myśli sporadyczne wyciąganie drewnianych klocków albo zabawę warsztatem stolarskim.

Dzieci zwykle wymieniają więcej niż jedno-dwa życzenia więc element zaskoczenia zostaje zachowany, zresztą można zapytać rodziców dziecka.
                        • kaz_nodzieja Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 10:56
                          Coś mi się wydaje, że Twoja siostra i jej prezenty mają coś tu wiele do rzeczy wink
                      • memphis90 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 11:52
                        > Ja się bawiłam drewnianymi zabawkami spokojnie do 10 roku życia.
                        Sorterem dla niemowląt albo przebijanką na przykład....?
    • lauren6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:18
      To już wiesz wszystko o macierzyństwie koleżanki, skoro jej dziecko jest aż tak źle wychowane.
    • stara-a-naiwna Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:24
      aaaa jak zareagowała mama w "realu"?
    • mgla_jedwabna Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:31
      Ustawić do pionu dzieciaka, migusiem. Pewnie skończyłoby się wielką sceną focha, bo skoro dzieciak na dzień dobry z taką reakcją, to wymóg ładnego uśmiechnięcia się i podziękowania potraktowałby jak niezasłużone represje.

Myślałam, że wątek będzie o prezentach w rodzaju "teściowa podarowała mi poradnik o odchudzaniu", a tu zwyczajne nietrafienie w gusta.
    • nangaparbat3 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 08:42
      Powiedzialabym: Ale ja uwielbiam - i bym koleżance podziekowala.
    • fifiriffi Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:06
      ochrzaniam dziecko za "brzydkie" zachowanie i przepraszam przyjaciółkę
      • fifiriffi Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:08
        ach, no oczywiście później rozmawiam z dzieckiem na ten temat. smile
    • rosapulchra-0 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:29
      To nie niedobrany prezent, ale niewychowane dziecko. Przede wszystkim. A co powinna zrobić matka takiego dziecka, to każdy zdrowy na rozsądku wie.

A tatuś gdzie był w tym czasie? Ma w ogóle jakiś wpływ na wychowanie syna?
      • lauren6 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 09:54
        A po co im chłop na babskich pogaduchach?
    • volta2 Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 10:23
      zdarzyło mi się podobnemu wiekowo dziecku wręczyć czekoladę i usłyszeć, że takiej to on nie lubi.

matka rzeczywiście ratowała sytuację pąsem na policzku, jakąś reprymenda a czekoladę schowała.

miło mi nie było. ale też ani o dziecku że zaburzone nie pomyślałam ani że nie wychowane. o matce też zdania nie zmieniłam. ot, chwila szczerości się dzieciakowi zdarzyła. natomiast przestałam nosić "coś" dla dzieci, szczególnie że sama chowam głęboko sztuczne słodkości darowane przez ubogie ciotkismile - no ale to po zostaniu matką.
      • kouda Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 10:27
        natomiast przestałam nosić "coś" dla dzieci, szczególnie że sama chowam głęboko sztuczne słodkości darowane przez ubogie ciotkismile - no ale to po zostaniu matką.
        • fomica Re: zle dobrany upominek moze urazic 02.12.16, 21:17
          No jest to trochę ryzykowne, biorąc pod uwagę jak ogrooomny jest wybór słodyczy w sklepach, jak bardzo są różne rodzajowo, smakowo i jakościowo - te oleje palmowe, te syropy glukozowe, a jeszcze gluten, laktoza, słodziki, alergie. Wręczanie żywności (nie tylko słodyczy) zawsze niesie ryzyko, że akurat tego obdarowany nie jada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka