Dodaj do ulubionych

Nowa podstawa programowa - fizyka

06.12.16, 08:36
Prof. Turski o nowej podstawie programowej z fizyki:
drive.google.com/file/d/0B8aiUs-txjbmSUh3M0x4aGFHR2c/view
Kwestia, która mnie uderzyła najbardziej, to brak korelacji z programem matematyki, tj. korzystanie z pojęć matematycznych grubo przed tym, jak zostaną wprowadzone na matematyce (np. funkcja). To zawsze był problem, ale rozjeżdżało się to znacznie później. Dotyczy to też pojęć fizycznych - uczeń ma np. wiedzieć, że "światło jest falą elektromagnetyczną" nie wiedząc, czym ta fala jest. Turski zwraca też uwagę na mocno przestarzałe metody uczenia. W pewnym momencie pisze wręcz "To naprawdę najbardziej scholastyczny, oparty na XVIII wiecznych ideach sposób uczenia o zjawiskach elektromagnetycznych".

Ponadto uczyć się będzie wyłącznie fizyki XIX wieku, nie wspominając nawet o teorii względności czy mechanice kwantowej ponieważ "obie koncepcje stawiają ogromne wyzwanie dla naszej wyobraźni, wybiegają poza nasze codzienne doświadczenie" (cytat z podstawy) - jak zauważa Turski, uczeń na co dzień styka się z urządzeniami kwantowo-mechanicznymi.

A podobno miało być tak nowocześnie...
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 08:41
      Mam ochotę wyemigrować na czas pobierania przez moje dziecko nauk. Tyle zmarnowanego czasu i wysiłku je czeka w zdeformowanej przez PIS szkole. sad
    • paszczakowna1 Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 08:57
      Dramat. "Fala elektromagnetyczna", jak nie wiadomo co to fala i elektromagnetyczność. Tak "uczony" fizyki uczeń nic kompletnie nie będzie rozumiał, co najwyżej wkuje na pamieć formułki.
    • lauren6 Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 09:03
      Mam nadzieję, że do czasu jak moje dziecko będzie się uczyć fizyki społeczeństwo wybierze inny rząd.
      • spanish_fly Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 09:12
        Moje niestety trafia w samo epicentrum złej zmiany w edukacji. sad
        • saszanasza Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 09:26
          spanish_fly napisała:

> Moje niestety trafia w samo epicentrum złej zmiany w edukacji. sad

Ja już nawet nie mam siły komentowaćsad Normalnie ręce opadają
    • szarsz Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 09:35
      Dobra dobra, ale podstawa programowa z fizyki nie zmienia się jakoś znacząco. To przepisany program gimnazjalny i takie problemy były od zawsze. Fizyka w ogóle jest chyba najgorzej nauczanym przedmiotem. To jest może dobry moment, żeby otworzyć oczy i w ogóle przyjrzeć się programowi szkolnemu.

> ma np. wiedzieć, że "światło jest falą elektromagnetyczną" nie wiedząc, czym ta fala jest.

Bzdura - fale i ruch drgający do dział VIII, a optyka - dział IX.
      Ja to bym się raczej zastanowiła, JAK uczeń opisuje fale "z przedstawionego wykresu zależności położenia od czasu", jak nie ma w szkole trygonometrii? I nie ma funkcji?

Kolejny zarzut - wprowadzenie III zasady przed I i II ma o tyle sens, że te zasady są nienazwane. Ale są, bo cała kinematyka, ruch jednostajny, ruch jednostajny po okręgu jest na samym początku i przed III zasada dynamiki.

Rozjazd z matematyką jest w ogóle dramatyczny.
    • mamalgosia Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 13:43
      mdro napisała:
      stawiają ogro
      > mne wyzwanie dla naszej wyobraźni, wybiegają poza nasze codzienne doświadczenie

to zupełnie jak religia. A jednak się jej naucza i to w całkiem dużym wymiarze godzinowym
      • mamalgosia Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 13:45
        A poza tym niekoniecznie to czego nie ogarnia ICH wyobraźnia i co wybiega poza ICH doświadczenie, będzie za trudne dla młodzieży...
        • magkul99 Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 15:54
          Prawda jest taka, że fizyki nie da się nauczyć teoretycznie, a niestety w polskich szkołach nie ma laboratoriów. I czy jest korelacja czy nie to nie ma aż tak dużego znaczenia. Na wielu przedmiotach ta korelacja się rozjezdza.
          Jeżeli powinno się coś zmienić to fizyka i chemia powinna być nauczana laboratoryjnie to wtedy jest szansa, że nawet humanista to pojmie.
          I mówię to z doświadczenia. Fizyka w liceum była dla mnie czymś totalnie odrealnionym i niezrozumiałym.
          Jak trafiłam na politechnikę i mieliśmy laboratoria okazało się ze jest to coś naprawdę fajnego.
          • szarsz Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 18:00
            Laboratoria z fizyki mają dwie podstawowe zalety: są tanie i są bezpieczne. A dzieciom da się dobrać tak ćwiczenia, aby były dodatkowo fajne. Zresztą wystarczy popatrzeć, jakim zainteresowaniem cieszy się cnk czy inne "muzea" techniki.

I nie rozumiem zupełnie, czemu nie ma ich w szkołach sad
          • mama303 Re: Nowa podstawa programowa - fizyka 06.12.16, 18:23
            chichot historii: chodziłam do szkoły w PRL i mieliśmy doskonale wyposażone pracownie. Na każdej prawie lekcji były doświadczenia. Nie wiem jak te dzieci teraz sie uczą!
    • joa66 PISA 2016 science 06.12.16, 18:34
      data.oecd.org/pisa/science-performance-pisa.htm
      Czy naprawdę jest tak źle?smile
      • joa66 Re: PISA 2016 science 06.12.16, 18:37
        Sorry, spojrzałam na wszystkie przedmioty/zakresy.

I to k.....a będzie teraz zniszczone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka