Dodaj do ulubionych

Pod Sejmem

27.12.16, 10:13
Pod Sejmem trwa pikieta. Goście bardzo mile widziani, można porozmawiać z różnymi ludźmi, z opozycji ulicznej i parlamentarnej. Pogadałam sobie dłuższy czas z Meysztowiczem z .N (bardzo sympatyczny i inteligentny człowiek) i z Nitrasem z PO, wychodzili też inni posłowie (Lubnauer wygląda na fajną babkę, niestety szybko uciekła). Warszawiacy są niesamowici, przynoszą jedzenie dla posłów i pikietujących, koło północy przyjechał chłopak z garem gorącej fasolki - podobno przyjeżdża codziennie, składają się ze znajomymi i gotują. Dużo młodzieży pikietuje i przychodzi.

Wieczór minął spokojnie. Mieliśmy tylko problem z wiatrem, wszystko fruwało i iskry z koksownika leciały. Dzisiaj chyba nie będzie lepiej...
Obserwuj wątek
    • albertynaa Frajerstwo 27.12.16, 10:25
      paszczakowna1 napisała:

>Warszawiacy są niesamowici, przynoszą jedzenie dla posłów

Eeeee... ile wynosi poselska dieta, której płatnikiem jest społeczeństwo?

> koło północy przyjechał chłopak z garem gorącej fasolki

http://emoty.blox.pl/resource/glupek2.gif
    • iziula1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 10:33
      Zawsze mnie wzrusza ludzka solidarność. Szczególnie wyrażona w taki prosty sposób jak gar fasolki.
      Ja też tam przyjadę ale w styczniu. Obiecałam sobie. ✌
      • 1234wxyz Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:04
        ... Z całym szacunkiem ale "solidarnosc wyrazona garem fasolki" w stosunku do posłów z pensją miesięczną większą niż roczny zarobek ogromnej liczby ludzi w Polsce, brzmi trochę zabawnie.
        • paszczakowna1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:10
          Nie w stosuku do posłów (mających, zakładam dostęp do kuchenek w hotelu sejmowym), ale pikietujących pod Sejmem - na zimnie, a niektórzy (nie ja) przez kilkanaście godzin bez przerwy.

>pensją miesięczną większą niż roczny zarobek ogromnej liczby ludzi w Polsce

Jakiej "ogromnej liczby", ciekawam twojej odpowiedzi.
          • 1234wxyz Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:18
            Odniosłam się do postu startowego gdzie jest napisane że ludzie przynoszą jedzenie DLA POSŁÓW oraz pikietujących. Dla pikietujących mogę zrozumieć, dla posłów -nie.
            • issa-a Re: Pod Sejmem 27.12.16, 15:10
              a no widzisz...ktos taki, jak ty, nie jest w stanie zrozumieć niczego więcej poza "pińcetką".
              To właśnie do takich, jak ty, kieruje się naczelnik, ludzi małych (i nie o wzrost chodzi), zawistnych, co to z siekierą polecą zarąbać sąsiada o kawałek miedzy. To jest właśnie suweren. Król Polski wie, że ten suweren go zrozumie. Potem, oczywiscie, wydrąży suwerenowi kieszeń ale to inna sprawa.
              • 1234wxyz Re: Pod Sejmem 27.12.16, 15:53
                Zle sie podpielas.
            • paszczakowna1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 16:47
              >dla posłów -nie

Dlaczego? Chcą im okazać swoje poparcie i że są im wdzięczni za protest (spędzać święta poza domem, to nie jest atrakcja). Zresztą część posłów .N i PO to zwyczajnie bardzo sympatyczni ludzie. Ludzie przynoszą im makowce i takie tam. A fasolką akurat żaden poseł się nie pożywił, bo nie trafił z obecnością, więc nie zazdrość. wink
              • 1234wxyz Re: Pod Sejmem 27.12.16, 17:22
                ? Nie zazdrosc? Czego? Komu? Wasza retoryka jest taka ze zanim zaczniecie rozmawiac juz musicie sprobowac wbic szpilke albo obrazic. Szkoda ze nawet nie patrzycie komu. Dostalo mi sie juz 2 razy chociaz ja akurat popieram ten protest, bo walicie na oslep.
    • mdro Re: Pod Sejmem 27.12.16, 10:41
      Nie wątpimy. Tylko po co w ogóle zaszczycasz swoją obecnością ten wątek?
      • jesienna.nuta Re: Pod Sejmem 27.12.16, 10:43
        Z nadzieją, że do was coś może jednak dotrze...
        • mdro Re: Pod Sejmem 27.12.16, 10:45
          A konkretnie co? Że masz w nosie Polskę? Też wiemy.
          • jesienna.nuta Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:55
            W nosie mam takich warchołów jak wy.
            Polski mi szkoda, ale tyle już przetrwała, że was też przetrwa., targowico.
            • mdro Re: Pod Sejmem 27.12.16, 13:59
              I dalej w gomułkowską retorykę big_grin. Zabawne zresztą, jak o Polskę się troszczą tacy "15 lat mieszkałam w Niemczech".
            • asia-loi Re: Pod Sejmem 27.12.16, 17:07
              jesienna.nuta napisała:

> W nosie mam takich warchołów jak wy.
              > Polski mi szkoda, ale tyle już przetrwała, że was też przetrwa., targowico.>

Zobacz sobie w książkach do historii, co to była Targowica.
        • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 10:45

np dociera, dociera, że jednak w dalszym ciągu mamy rację.
      • 1elka26 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:27
        Najprawdopodobniej dlatego, że istnieje takie pojecia jak "tolerancja" i szacunek dla innych poglądów. Zjawisko jak widać nieznane wśród "obrońców demokracji", gdyż ma być tak jak dla nas jest dobrze, a reszta społeczeństwa ma być cicho i z zachwytem słuchać "ałtorytetów".
        Ciekawe, jakie byłyby komentarze gdyby sytuacja była odwrotna i Sejm byłby okupowany przez PIS. Juz widzę oczami wyobraźni te dramatyczne artykuły w "Wyborczej" pochylające się z troską nad utrudzonymi pracownikami Sejmu:
        "To przez okupujących sale sejmową pan Henryk ze Straży Marszałkowskiej po raz pierwszy nie obejdzie Wigilii ze swoją rodziną" , a w TVN na pewno pokazałby zaplakaną dziewczynkę, córkę policjanta obstawiającego protest pod Sejmem, mowiącą "Mój tata zawsze ubierał ze mną choinkę, a w tym roku nie może i nie wiem dlaczego".

Wasza hipokryzja jest wprost przerażająca . W obronie tego co było posuniecie się do najgorszych manipulacji.
        • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:30
          > "To przez okupujących sale sejmową pan Henryk ze Straży Marszałkowskiej po raz
          > pierwszy nie obejdzie Wigilii ze swoją rodziną"

Znam wielu, którzy w ten dzień musieli pójść do pracy i nie obchodzili wigilii z rodziną.
        • 1234wxyz Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:22
          Żaden dziennikarz, nawet stażysta Wyborczej nie stworzyłby konstrukcji: "nie obejdzie Wigilii".
          • 1elka26 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:38
            Nie znasz potencjału twórczego dziennikarzy "Wyborczej". Jeżeli potrafią codziennie pisać sążniste artykuły o "łamaniu demokracji" i dzięki temu udaje im się stworzyć światy równoległe, to także uda się stworzyć nowe słownictwo. W końcu, w czym jak w czym, ale w budowaniu nowego społeczeństwa, środowiska lewicowe są niezwykle sprawne.

"- Powiedz mi, po co jest ten protest?
            - Właśnie, po co?
            - Otóż to. Nikt nie wie po co i nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten protest? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest protest na skalę naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym protestem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to jest nasz protest, przez nas wykonany, przez Sorosa sponsorowany i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest protest społeczny, w oparciu o kilka oderwanych od koryta partii, które sobie gniją, od jesieni na świeżym powietrzu. ".
            • issa-a Re: Pod Sejmem 27.12.16, 15:17
              >Nie znasz potencjału twórczego dziennikarzy "Wyborczej". Jeżeli potrafią codziennie pisać sążniste artykuły o "łamaniu demokracji"

to nie czytaj Wyborczej, elka.
              Ja, na przyklad, nie czytam Gazety Polskiej bo wiem, że absolutnie nie ma po co.
    • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 10:58
      paszczakowna1 napisała:

> Pod Sejmem trwa pikieta. Goście bardzo mile widziani, można porozmawiać z różny

A ja bym prosił o wyjaśnienie mi, o co w tym w ogóle chodzi. Prośbę swoją motywuję niemaniem telewizora, który by mi to łopatologicznie wyjaśnił.
      • albertynaa Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:09
        45rtg napisała:

>
        > A ja bym prosił o wyjaśnienie mi, o co w tym w ogóle chodzi.

Mniej więcej o to samo co wrzeszczącym swego czasu feministkom- "Dość dyktatury kobiet"!!!

https://emoty.blox.pl/resource/hahaha.gif
        • fafalandia Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:11
          mam nadzieję,że warcholstwo okupujące Sejm wypisało na ten cel urlop bezpłatny?
          z pieniędzy podatników się warcholą.
          • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:13

kodeks pracy jeszcze na szczęście nie nakazuje sprawdzania, w jakim celu ktoś bierze swój własny urlop wypoczynkowy.
      • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:12

ojojoj, nie masz też dojścia do mediów w internecie?
        cenzura ? czyżby ustawa o mediach juz działała ?
      • hermenegilda_zenia Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:16
        rtg, to rzeczywiście przykre, że bez telewizora nie jesteś w stanie myśleć - idealny wyborca PIS (i zapewne miłośnik komuny)
        • 45rtg [...] 27.12.16, 11:22
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:33
          hermenegilda_zenia napisała:

> rtg, to rzeczywiście przykre, że bez telewizora nie jesteś w stanie myśleć - id
          > ealny wyborca PIS (i zapewne miłośnik komuny)

O, a cóż to? Pikające demokracją serduszka poczuły się urażone i poleciały wypłakać się moderacji? Znaczy się, sugerowanie tępoty i bezmyślności jest spoko, ale zapytanie o konkrety już nie? Ojej...
      • paszczakowna1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:55
        Chodzi o to, że marszałek Kuchciński nieregulaminowo wykluczył posła Szczerbę z obrad, na komisji po namowie Kaczyńskiego uparł się przy swoim, a następnie PiS przegłosował sobie pakiet ustaw (w tym budżetową) na zebraniu partyjnym, w głosowaniu które nie było imienne (nie wiadomo kto głosował), nie było nadzorowane przez odpowiednich sekretarzy, odbywało się w pomieszczeniu nie mieszczącym wszystkich posłów, w nieregulamionowej obecności osób postronnych, i w którym nie dopuszczono wniosku posłów opozycji o przeliczenie kworum. Zachęcam do zapoznanie się ze stenogramami (oficjalnymi, podpisanymi przez marszałka Kuchcińskiego), są porażające.

Protest posłów opozycji ma na celu skłonienie idiotów z PiS do opamietania się i przeprowadzenia legalnego głosowania. Podobno mają większość, więc co za problem?
        • paszczakowna1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:56
          PS A pikieta pod Sejmem ma na celu okazanie solidarności z posłami opozycji. Teraz wszystko jasne?
        • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:01
          paszczakowna1 napisała:

> Chodzi o to, że marszałek Kuchciński nieregulaminowo wykluczył posła Szczerbę z
          > obrad, na komisji po namowie Kaczyńskiego uparł się przy swoim, a następnie Pi

No proszę. Czyli jednak dało się jakieś konkrety zebrać, dzięki. Miejmy nadzieję, że przeczytają to też hermenegilda i iwles, to przynajmniej będą wiedziały, w jakiej sprawie protestują.
          • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:09

ale bez tv nie masz informacji tylko o tym, co dzieje się w sejmie i pod sejmem, czy nie docierają do ciebie żadne wiadomości ?
            • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:17
              iwles napisała:

>
              > ale bez tv nie masz informacji tylko o tym, co dzieje się w sejmie i pod sejmem
              > , czy nie docierają do ciebie żadne wiadomości ?

Było po prostu krótko i jasno odpowiedzieć. Twoja sprawa, że wybrałaś opcję dop*erdalania się do tego, jak wybieram sobie źródła informacji i teraz ratujesz rozpaczliwie skórę po tym, jak "dzięki" paszczakownie, która odpowiedziała konkretnie na proste pytanie - wyszłaś na głupa.
            • isa_bella1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 13:30
              dobrze że ty masz tvn bo byś nie wiedziała co myśleć...
        • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:05
          paszczakowna1 napisała:

> S przegłosował sobie pakiet ustaw (w tym budżetową) na zebraniu partyjnym, w g
          > łosowaniu które nie było imienne (nie wiadomo kto głosował), nie było nadzorowa
          > ne przez odpowiednich sekretarzy, odbywało się w pomieszczeniu nie mieszczącym
          > wszystkich posłów, w nieregulamionowej obecności osób postronnych, i w którym n

A dlaczego oni właściwie poszli do tej innej sali?
          • cosmetic.wipes Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:37
            Bo Kuchcinski nie umiał przyznać się do błędu i wycofać z głupiej decyzji. Znaczy Jarek mu nie pozwolił, ale to na jedno wychodzi.
            • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:52
              cosmetic.wipes napisała:

> Bo Kuchcinski nie umiał przyznać się do błędu i wycofać z głupiej decyzji. Znac
              > zy Jarek mu nie pozwolił, ale to na jedno wychodzi.

Ale jaki jest związek tej decyzji z przeniesieniem obrad?
              • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:55

pis się obraził, że ktokolwiek śmiał zwrócić uwagę marszałkowi Kuchcińskiemu i dlatego zabrali swoje zabawki i poszli na "swoje" podwórko.
                • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 13:03
                  iwles napisała:

>
                  > pis się obraził, że ktokolwiek śmiał zwrócić uwagę marszałkowi Kuchcińskiemu i
                  > dlatego zabrali swoje zabawki i poszli na "swoje" podwórko.

Znaczy się, ktoś zwrócił uwagę marszałkowi, a wtedy cały PiS wstał i poszedł do innej sali? Jakoś słabo widzę, żeby to tak prosto się odbyło.
                  • cosmetic.wipes Re: Pod Sejmem 27.12.16, 15:33
                    Uwierz, że właśnie tak to się odbyło niestety. Z wielkim fochem zabrali swoje grabki i zmienili piaskownicę.
                    • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 15:44
                      cosmetic.wipes napisała:

> Uwierz, że właśnie tak to się odbyło niestety. Z wielkim fochem zabrali swoje g
                      > rabki i zmienili piaskownicę.

Intrygujące. Tak wszyscy siedzą, jakiś poseł PO wstaje i mówi, że marszałek be, a wtedy marszałek i pół sali wstaje i wychodzi?

• asia-loi Re: Pod Sejmem 27.12.16, 17:13
        45rtg napisała:

> A ja bym prosił o wyjaśnienie mi, o co w tym w ogóle chodzi. Prośbę swoją motywuję niemaniem telewizora, który by mi to łopatologicznie wyjaśnił.

Ale net masz, skoro tutaj piszesz. Wyguglaj sobie, to będziesz wiedział. Zresztą myślę, że Ty doskonale wiesz o co chodzi, tylko nie jest to, po Twojej myśli i udajesz głupa.
    • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:18

odpowiem tylko na jeden zarzut, o profesorze Chazanie (bo o innych było już w innych wątkach, nie chce mi się walczyć z wiatrakami):

ZROZUM, że nie o poglądy Chazana chodzi (bo nie on jeden ma takie), ale o łamanie przez niego prawa !
      • paszczakowna1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:07
        Po co odpowiadasz na sprzeczne z netetykietą wklejki, zamiast klikać w kosz?
    • skarolina Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:22
      Paszczakowna, minęłyśmy się? Nie dopchałam się do Meysztowicza, bo ciasno było koło niego. Zrobiliśmy sobie wczoraj wypad do Warszawy - głównie pod Sejm, choć przy okazji przegoniliśmy dzieci po Krakowskim również. Na szczęście teraz już z Wrocławia jedzie się dość szybko, więc spokojnie obróciliśmy w obie strony.
      • paszczakowna1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:49
        >Paszczakowna, minęłyśmy się?

Najwyraźniej. Super, że przyjechaliście. smile
    • joa66 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:23
      A kim jest John Bingham jr ? wink
      • dzikka Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:37
        no jak to kto? "ałtorytet"smile
    • starczy_tego Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:28
      super smile
    • fadilla Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:41
      Nie wybierasz sie na pielgrzymkę do Aleppo? Spakuj plecak, weź w słoik fasolkę, oraz flage kodu i idz w geście protestu. Tym sposobem wesprzesz dwie akcje przeciwko pisowcom; brak demokracji w Polsce i solidarność z uchodźcami. No idź już, idź!
      • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:46

a jakie jest twoje osobiste stanowisko w sprawie bombardowania Aleppo ?
        • sumire Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:53
          Iwles, obawiam się, że ludzie wypowiadający się w tak badziewnie kąśliwy sposób nie mają własnego stanowiska - to wymagałoby refleksji. Łatwiej rąbnąć aroganckim tekstem i spędzać życie w błogim samozadowoleniu.
          • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:56
            sumire napisała:

> Iwles, obawiam się, że ludzie wypowiadający się w tak badziewnie kąśliwy sposób
            > nie mają własnego stanowiska - to wymagałoby refleksji. Łatwiej rąbnąć aroganc
            > kim tekstem i spędzać życie w błogim samozadowoleniu.

A propos własnego stanowiska: chciałbym sobie takie wyrobić, ale potrzebuję do tego informacji, o co chodzi w proteście. Udzielisz mi takowej, czy jak koleżanki odburkniesz coś o ciemnym pisowcu, który myśli, co mu każą i pójdziesz spędzać życie w błogim samozadowoleniu, jak właśnie stanęłaś w obronie demokracji?
            • sumire Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:03
              Zgaduję, iż masz dostęp do internetu, zatem i liczne sposoby, by dowiedzieć się, o co chodzi w proteście. Można bez trudu wyrobić sobie samodzielnie zdanie na ten temat, korzystając z dostępnych informacji.
            • asia-loi Re: Pod Sejmem 27.12.16, 17:32
              45rtg napisała:

> A propos własnego stanowiska: chciałbym sobie takie wyrobić, ale potrzebuję do tego informacji, o co chodzi w proteście.

Doskonale wiesz o co chodzi. Ale mimo to napiszę Ci, chociaż na tym forum pisałam, to już ileś razy zwolennikom PiS-u.
              Marszałek Kuchciński (PiS) wykluczył z obrad, bez powodu posła PO.
              W proteście opozycja zablokowała mównicę.
              Marszałek chciał naprawić swój błąd, ale mu Jarosław nie pozwolił, więc opozycja dalej blokowała mównicę sejmową. W związku z tym, że sala plenarna była blokowana przez opozycję, marszałek zarządził głosowanie nad budżetem w sali kolumnowej.
              Sala kolumnowa nie spełnia warunków, aby tam głosować najważniejszą ustawę roku, jaką jest ustawa budżetowa. Nie ma możliwości, że na tej sali zmieszczą się wszyscy posłowie (460), nie ma czytników.
              Na głosowanie nie wpuszczono opozycji, dziennikarzy. Kamery są tylko jedna lub dwie, więc niewiele na nich widać. Nie ma imiennej listy, kto i jak głosował, opozycja nie mogła zadawać pytań, nie mogła składać wniosków. Prawdopodobnie nie było kworum, opozycja twierdzi, że głosowały osoby, które nie są posłami. Ponieważ nie było mediów nie można stwierdzić, czy ktoś nie głosował na dwie ręce. Więc opozycja okupuje salę plenarną dalej, domagając się powtórzenia głosowania, które w/g opozycji było nielegalne. Budżet został uchwalony nielegalnie, pierwszy raz w historii nowej Polski, a PiS ma większość i przecież może przegłosować co chce, wbrew opozycji.
              Po co PiS - przegłosował budżet nielegalnie? Czego się bali?

Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
              Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
    • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 11:54
      paszczakowna1 napisała:

> Pod Sejmem trwa pikieta. Goście bardzo mile widziani, można porozmawiać z różny

No to jak tam? Bo widzę, że pikające demokracją serduszka całkiem aktywnie się udzielają w tym wątku, do Warszawy nawet jeżdżą wspierać, ale jakoś nie ma komu wyjaśnić, o co konkretnie chodzi w tym proteście.
      • paszczakowna1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:01
        >pikające demokracją serduszka

Ojej, ktoś nie ma w d... losu Polski, no jak to możliwe?! Ktoś się nie zgadza na dyktaturę Kaczyńskiego i łamanie prawa przez partię rządzącą? Jakie te pikające serduszka głupie, wszak wiadomo, że kraje rządzone kaprysami paranoików rozwijają się najlepiej!

>jakoś nie ma komu wyjaśnić, o co konkretnie chodzi w tym proteście.

Wyjaśniłam powyżej bardzo łopatologicznie, w krótkich zdaniach, nawet osoba z niskim IQ (ale w granicach szeroko pojętej normy) powinna zrozumieć. Co nie przeszkodzi ci oczywiście twierdzić w następnym wątku, że "nie ma komu wyjaśnić", prawda?
        • albertynaa Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:05
          paszczakowna1 napisała:

> Wyjaśniłam powyżej bardzo łopatologicznie, w krótkich zdaniach,

Zalinkujesz?
          • krecik Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:16
            albertynaa napisała:

> paszczakowna1 napisała:
            >
            > > Wyjaśniłam powyżej bardzo łopatologicznie, w krótkich zdaniach,
            >
            > Zalinkujesz?

sjp.pwn.pl/slowniki/wyjaśnić.html
            «uczynić coś zrozumiałym»

sjp.pwn.pl/slowniki/powyżej.html
            «w tekście napisanym lub w wypowiedzi: bliżej początku tekstu, wcześniej omówiony lub wymieniony»

sjp.pwn.pl/szukaj/bardzo.html
            «w wysokim stopniu, mocno, dużo»

sjp.pwn.pl/slowniki/łopatologiczny.html
            łopatologia pot. «wytłumaczenie czegoś w sposób bardzo prosty, zrozumiały nawet dla osób słabo rozgarniętych»

sjp.pwn.pl/szukaj/krótki.html
            1. «mający małą długość» badz
            3. «wyrażający myśl w niewielu słowach»

sjp.pwn.pl/szukaj/zdanie.html
            jęz. «zespół wyrazów powiązanych zależnościami gramatycznymi i zawierający orzeczenie»

Mam nadzieje, ze pomoglam....

Ag
        • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:14
          paszczakowna1 napisała:

> >jakoś nie ma komu wyjaśnić, o co konkretnie chodzi w tym proteście.
          >
          > Wyjaśniłam powyżej bardzo łopatologicznie, w krótkich zdaniach, nawet osoba z n
          > iskim IQ (ale w granicach szeroko pojętej normy) powinna zrozumieć. Co nie prze
          > szkodzi ci oczywiście twierdzić w następnym wątku, że "nie ma komu wyjaśnić", p
          > rawda?

Nie, nieprawda. Ale to nie przeszkodzi ci oczywiście twierdzić, że jestem pisowskim betonem i że nie myślę samodzielnie, tylko powtarzam to, co mi kazał uważać Rydzyk i Kaczor.
        • 1elka26 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:15
          Żarty sobie robisz? Własnie ci, co nie mają w d.. losu Polski nie zgadzają się na łamanie demokracji przez "obronców demokracji", nie szanujacych żadnych reguł i w dodatku posługujących sie manipulacją.
          Pisanie o "dyktaturze" jest natomiast zwykłym chamstwem.

W proteście natomiast chodzi tylko i wyłącznie o doprowadzenie do rozwiązania Sejmu, a nie o żadne dobro Polski.
          • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:19

a skąd ty możesz wiedzieć o co chodzi w proteście, skoro nie bierzesz w nim udziału ?
            • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:21
              iwles napisała:

> a skąd ty możesz wiedzieć o co chodzi w proteście, skoro nie bierzesz w nim udz
              > iału ?

Z twojej wypowiedzi wynika, że najpierw trzeba się dołączyć do protestu, a dopiero potem można się dowiedzieć, przeciwko czemu ten protest jest. Gratuluję, twoje wysiłki w kierunku skompromitowania go są coraz bardziej efektowne. Postulujesz owczy pęd do protestowania, bo jest protest, a potem się zobaczy.
              • purchawkapuknieta Re: Pod Sejmem 27.12.16, 13:04
                Szabel nam nie zabraknie, szlachta na koń wsiędzie,
                Ja z synowcem na czele, i? – jakoś to będzie!
              • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 13:11
                45rtg napisała:

> Z twojej wypowiedzi wynika, że najpierw trzeba się dołączyć do protestu, a dopi
                > ero potem można się dowiedzieć, przeciwko czemu ten protest jest. Gratuluję, tw
                > oje wysiłki w kierunku skompromitowania go są coraz bardziej efektowne. Postulu
                > jesz owczy pęd do protestowania, bo jest protest, a potem się zobaczy.

odpowiadałam Elce, nie tobie. Ona nie pyta, ona WIE LEPIEJ.
            • dyzurny_troll_forum Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:29
              iwles napisała:

>
              >
              > a skąd ty możesz wiedzieć o co chodzi w proteście, skoro nie bierzesz w nim udz
              > iału ?

TVPiS jes powiedział!
              Poza tym dostaje regularne SMSy z centali co ma myśleć....
      • albertynaa Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:04
        Nikt Ci nie odpowie o co w pikiecie chodzi, bo im samym trudno to zdefiniować.
        Najprościej: Trza walczyć o ośmiorniczki. Żeby wróciły wink
        • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:12
          albertynaa napisała:

> Nikt Ci nie odpowie o co w pikiecie chodzi, bo im samym trudno to zdefiniować.
          > Najprościej: Trza walczyć o ośmiorniczki. Żeby wróciły wink

Nie wiem, jakim debilem trzeba być, żeby się ekscytować tym, że ktoś jadł coś, co w Biedrze można kupić za parę złotych. Czepianie się tych ośmiorniczek to jeden z najbardziej bijących po oczach dowodów na tępotę lemingów.
          • albertynaa Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:25
            Nie chodzi o to, CO ktoś jadł- tylko za CZYJE pieniądze.
            • iziula1 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:30
              albertynaa napisała:

> Nie chodzi o to, CO ktoś jadł- tylko za CZYJE pieniądze.

To już zostało wyjaśnione przez prokuratora. Radosław Sikorski zapłacił prywatną kartą.
            • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:30
              albertynaa napisała:

> Nie chodzi o to, CO ktoś jadł- tylko za CZYJE pieniądze.

G*wno prawda pani ładna. Rozliczanie wydatków reprezentacyjnych w kosztach jest normalną sprawą i nikogo by nie wzruszyło poza skrajnymi kucami. Więc żeby podburzyć gamoni trzeba było im rzucić jakiś pseudosensacyjny ochłap w rodzaju ośmiornic, które gamonie mogłyby same kupić za niedużą kasę, ale ponieważ żywią się tylko karkówką i do zamrażarek z rybami nie zaglądają w ogóle, to hasło "ośmiorniczki" kojarzy im się z jakimś niebotycznym luksusem.
              • albertynaa Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:36
                Skaarbie- nie zrozumiałeś, "ośmiorniczki" to taka metafora. Inaczej przenośnia. Pozdrowionka smile
                • iwles Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:45

aha, to taka metafora kanapek, które niby to opozycja zamówiła do sejmu, planując "pucz", a tak naprawdę zamówił je marszałek Kuchciński, dodam, że z twoich pieniędzy big_grin
                • 45rtg Re: Pod Sejmem 27.12.16, 12:55
                  albertynaa napisała:

> Skaarbie- nie zrozumiałeś, "ośmiorniczki" to taka metafora. Inaczej przenośnia.

Ale metafora czego? Tego, że władza ma budżet na reprezentację i używa go? No ja wiem, że są głąby, które uważają to za skandal, ale normalny człowiek wie, że to normalne i zdrowe zjawisko.
                • issa-a Re: Pod Sejmem 27.12.16, 15:28
                  >"ośmiorniczki" to taka metafora. Inaczej przenośnia.

uczciwie (ha ha) wspomnij też o ochronie swojego naczelnika, na ktorą robimy zrzutę wszyscy - 1 mln rocznie, od lat.
                  To chyba ośmiorniczki wychodzą taniej?
              • marynica Re: Pod Sejmem 27.12.16, 13:00
                Najgłośniej o "naszych podatkach" krzyczą ci, którzy do wspólnej kasy wrzucają jakieś grosze, albo wcale nie wrzucają (rolnicy), za to wyciągają z niej ile się da.
    • paszczakowna1 Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 12:36
      Dwie godziny i ile propagandowych pisowskich kont się zameldowało w tym wątku, gratuluję mobilizacji.

I te "warcholstwo" powtórzone w postach dwóch nicków (oczywiście "myślących samodzielnie"), towarzysz Gomułka jest z was dumny. (Czy to nowa instrukcja partyjna?)
      • albertynaa Nadal żadnych konkretów 27.12.16, 12:47
        ... tylko puste klepanie w klawiaturę.
        Przynajmniej na marsz do Aleppo byś poszła, o ile wiek Wam na to pozwala towarzyszko wink
      • fadilla Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 12:52
        Jedyna, która wypełnia czyjeś instrukcje jesteś ty. Ugrzeczniona niczym pukający do drzwi świadek jehowy, agitujesz z taka sama upierdliwością i konsekwencją.
        Liczyłam na podanie przepisu potrawy jaka zaniesiesz protestujacym w wigilię. Nie napisałaś. W całej swojej tutejszej forumowej działalności nie napisałaś ani jednego posta omijającego temat polityki. Nic o dzieciach, o teściowych, o szwagierkach o torebusiach, czy perfumkach... nawet o muzyce, książkach, czy filmie. NIC! Ani jednego wpisu na temat inny niż polityka.

Kto cie tu wysłał i po co?
        • purchawkapuknieta Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 12:58
          fadilla napisała:

>
          > Kto cie tu wysłał i po co?

charyzmatyczny jak szczota Mati Kijowsky.
          • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 13:01
            O, purchawka! Żadnej refleksji po tym, jak ochoczo przyłączyłaś się do nagonki i zaszczucia człowieka? Kac moralny przeszedł i dalej będziesz pluć?
        • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 12:59
          Hehe, nawet z forumowej wyszukiwarki korzystać nie umiecie...

Paszczakowna pisze na pod tym nickiem od ponad 10 lat. Ja ją pamiętam jeszcze z forum o "Chłopach", udzielała się też na ESD. Na ematce też pisała sporo, chyba jeszcze więcej na Starszym dziecku. A ciebie kto tu przysłał?
        • albertynaa Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 13:15
          To wielonickowy byt. Jeden ma od polityki, pod tym drugim wstydzi się tych durnot, które wypisuje wink
          • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 14:34
            Ponieważ JA umiem korzystać z forumowej wyszukiwarki, znalazłam np. taki wpis:
            Finał Akcji Gwiazdka 2013
            a w nim nick paszczakowna1 - i parę innych wpisów z pomocnych, w którym kobiety w potrzebie dziękują paszczakownie za pomoc (np. tutaj albo tu). Może więc, albertynaa, przeprosisz za głupoty, które wypisujesz?
            • albertynaa Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 15:29
              Przykład do bani, którym to się niunia ośmieszyłaś na maxa.
              Z pustego nawet Salomon nie naleje big_grin big_grin
              • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 15:45
                Tzn. w jaki mianowicie sposób się ośmieszyłam, dlaczego przykład jest do bani i co ma do tego przysłowie o Salomonie?

Insynuowałaś, jakoby paszczakowna1 pisała wyłącznie na tematy polityczne, a innego nicka używała do innych wpisów. Dałam więc przykłady podziękowań kierowanych do osoby o nicku paszczakowna1 za udzieloną przez nią konkretną pomoc. Realną pomoc dla realnie istniejących ludzi. Trudno chyba o lepszy dowód na to, że paszczakowna1 nie jest internetowym tworem ani trollem, na forum jest od dawna i udziela się o wiele bardziej niż takie nicki jak np. ty, niuniu big_grin. Albo może masz problemy z czytaniem, niuniu?
                • sumire Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 15:48
                  Szkoda z tym rozmawiać. Będzie powtarzało w kółko to samo z tępym uporem. To troll, nawet jeśli zostanie uderzony w twarz twardymi faktami, będzie je głupio obśmiewał i zaprzeczał.
                • albertynaa Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 16:02
                  mdro napisała:

> dlaczego przykład jest do bani

Pomyśl i wyciągnij wnioski

> co ma do tego przysłowie o Salomonie?

... to, że w wyszukiwarce nic nie ma- co załączyłaś ochoczo w swoim przykładzie niuńka. See U, buziaczki https://emoty.blox.pl/resource/buzki.gif
                  • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 16:14
                    Czego mianowicie nie ma w wyszukiwarce? Postów które zalinkowałam?

A może nie wiesz, że jak klikniesz na wyraz w kolorze niebieskim, to przejdziesz do linku? Np. Wyszukiwarka

Czy będziesz się dalej kompromitować, czy może w końcu przestaniesz zaprzeczać rzeczywistości, przeprosisz paszczakownę i przestaniesz kłamać?
                    • albertynaa Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 16:26
                      Polityczny nick od stuleci- z czegoś trzeba żyć wink
                      Tego w wyszukiwarce nie znalazłaś?
                      Misja- ratowanie tonących i nie pogodzonych z przegraną big_grin

paszczakowna1 08.05.06, 20:25
                      Bo pewnie szukasz jak ja w swoim czasie. wink www.iatros.pl/ iatros, nie
                      latros (w czcionce Arial duze I wyglada tak samo jak male l). Jutro mam tam cc.
                      • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 16:30
                        Więc umiesz posługiwać się wyszukiwarką? Więc dlaczego kłamiesz? A ten wpis to niby czego ma dowodzić? Że miała CC? To chyba te "niepolityczne" wpisy, których się domagałaś?
                        • albertynaa Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 17:04
                          Noo niunia, nie wiesz kim był Balcerowicz? I dlaczego odszedł?
                          Użyj wyszukiwarki smile
                          • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 17:15
                            A, o sygnaturkę ci chodzi? Ja twoim miejscu kwestii sygnaturek bym nie poruszała... big_grin

Na przeprosiny się nie zdobędziesz, mam rozumieć? Cywilnej odwagi czy zwykłej przyzwoitości brak?
    • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 12:54
      To nie moja ręka! - krzyczy elka.

No faktycznie trudno uwierzyć, że można pluć takim jadem, pisać takie kocopały, bredzić nie na temat i wklejać idiotyczne obrazki inaczej niż na zamówienie big_grin. I w dodatku realizować to wszystko na forum dla matek...
    • iwles Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 12:57

> Powoływanie sie na Gomułkę, to tradycja rodzinna czy też wspomnienia własne?

to umiejętność wyciągania wniosków z historii.
      • 1elka26 Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 13:15
        I ta umiejętność wyciągania wniosków z historii zaowocowała m. in. słynną zakonnica w ciąży, itd.
        Nie jest to mocna strona "obrońców demokracji" Gdybyście powyższą umiejetność posiadali to zamiast bezsensownych protestów na ulicach, byłoby wytrwałe, precyzyjne punktowanie rządzących i uwaga -tworzenie konkretnego, merytorycznego programu wyborczego.
        A co mamy? - zero czyli nic.
        Ale protestujcie dalej, nadal z paternalistycznym zadęciem traktujcie społeczeństwo jako stado baranów niezdolnych do zrozumienia zasad demokracji. Popieram z calego serca wasze postulaty demonstracje oraz umiejętnośc wyciągania wniosków z historii.
        • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 13:24
          Jak zwykle, bez sensu, nie na temat, byleby wpleść słowa-klucze. Nie widzisz gomułkowskiej retoryki w słowach miłościwie nami rządzących - trudno, masz prawo nie mieć pojęcia o historii. Nie podobają ci się protesty? OK, wielb miłościwie nam rządzących.

Merytoryczne uwagi? Pokaż, proszę, jedną merytoryczną poprawkę PO albo Nowoczesnej, która została uwzględniona przy procedowaniu jakiejś ustawy. A potem bredź o "konkretnym programie" (nawiasem mówiąc, wybory za trzy lata zdaje się, biorąc pod uwagę tempo psucia kraju przez PiS to nawet zarysu programu nie da się stworzyć).
          • 1elka26 Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 13:42
            Nadal żarty sobie robisz? Wskaż chociaż jedną merytoryczną poprawkę zgłoszoną przez posłów opozycji w trakcie ostatniej debaty nad budżetem państwa. Poprawkę zgłoszoną zgodnie z regulaminem Sejmu. Przeciez nawet wniosku o przerwę nie potrafią zglosic zgodnie z regulaminem, nie mówiąc o wnioskach formalnych.
            Mamy do czynienia z nieustannym atakiem, manifestami politycznymi i znikomą, naprawde znikomą ilością dyskusji merytorycznej. Nowoczesna to w ogole pobiła rekord w zgłaszaniu wniosków o przerwę.
            Gomułkowską retoryką o staniu na skraju przepaści to ja widzę w tym co wygadują "obrońcy demokracji".
            No i widzę że "pomrocznośc jasna" jest jednak bardzo popularna - mroki niepamięci spowijają jak widze ostatnie osiem lat, i to jak traktowano opozycję. Wygląda na to , że ponownie trzeba przypomnieć słowa jednego z najwiekszych "obrońców demokracji"?
            - "Wygrajcie wybory, to też będziecie mogli wszystko przegłosować" -
            • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 13:56
              Czyli zero argumentów - bo wszystkie poprawki opozycji były a prori odrzucane. Choćby potem okazywało się, że ustawa jest bez tych poprawek wadliwa i na gwałt trzeba było przygotowywać nową - tak jak w kwestii ustawy o obrocie ziemią.

A w kwestii merytorycznych poprawek do ustawy budżetowej, to poczytaj nawet stenogram z piątkowego posiedzenia sejmu. Może też przy okazji odpowiesz wreszcie na pytanie, kto liczył głosy w II sektorze?
              • 1elka26 Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 16:33
                Masz rację - zero argumentów. O jakich poprawkach mówisz? I przede wszystkim jak mozna a priori odrzucić poprawkę? - gubisz się.
                I ponownie pytam się jakie merytoryczne pytania zadała opozycja w trakcie glosowań nad poprawkami? - odpowiem żadnego, także polecam lekturę stenogramu, a jeszcze lepiej obejrzenie nagrania. I proszę odpowiedzieć czy było chociaż jedno pytanie zadane zgodnie z regulaminem i dotyczące głosowanych poprawek?
                Poprawek które były przegłosowywane a nie odrzucane a priori.
                Jezeli osoba wyznaczona do liczenia glosów nie stawia się, to głosy liczy osoba z sąsiedniego sektora. Ja wiem , że trudno "obronców demokracji" przebić w umiejętności manipulowania - w końcu wieloletnie doświadczenie procentuje, ale chyba są jakieś granice?
                To może odpowiesz, gdzie to zniknął tajemniczy inwestor z Kataru ktory miał kupić stocznie? Tyle lat jest szukany i co? nie ma?
                • mdro Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 16:58
                  Jaki inwestor? Jaką stocznię? I co to ma wspólnego z tematem? Co do stoczni, to pamiętam tylko pewną zbiórkę ogłoszoną przez Rydzyka...

Stenogramu nie czytałeś jednak. Dyskusji nad poprawkami opozycji nie było żadnej. A wypowiedzi posłów były zgodne z regulaminem.

I któego "sąsiedniego sektora?" Jaka konkretnie osoba? Jak wyglądał podział na sektory? Dlaczego nie ma w stenogramie śladu, że "osoby wyznaczone do liczenia głosów" nie stawiły się? Ba, marszałek Kuchciński PO zakończonym "głosowaniu" nad budżetem jest przekonany, że posłanka z Kukiz'15 jest na sali obecna...

I dalej czekam na JEDEN przykład merytorycznej poprawki zgłoszonej do JAKIEJKOLWIEK ustawy przez PO czy Nowoczesną, która nie byłaby z samej zasady zgłoszenia przez opozycję odrzucona.
        • dyzurny_troll_forum Re: Pełna mobilizacja, jestem pod wrażeniem 27.12.16, 14:51
          1elka26 napisał(a):

> Nie jest to mocna strona "obrońców demokracji" Gdybyście powyższą umiejetność p
          > osiadali to zamiast bezsensownych protestów na ulicach, byłoby wytrwałe, precyz
          > yjne punktowanie rządzących

Ciężko jest punktować rządzących gdy posłowie opozycji są wykluczani z obrad, nie w puszczani na salę albo zamykani w więzieniach, prawda?
    • mdro Re: Pod Sejmem 27.12.16, 13:27
      A swoją drogą to alert jakiś na Nowogrodzkiej macie, że w każdy założony przez paszczakownę wątek zlatuje się zaraz całe stado pistrolli? Powinna założyć jakiś kompletnie od czapy big_grin.
      • dyzurny_troll_forum Re: Pod Sejmem 27.12.16, 14:56
        mdro napisała:

> A swoją drogą to alert jakiś na Nowogrodzkiej macie,

Mieli nadzieję, że "pucz kanapkowy" przez święta się rozejdzie po kościach.... I teraz bidaki nie wiedzą co robić.... A jeszcze co odważniejsi hierarchowie z kościoła sypią piach w tryby!

ze specjalną dedykacją dla eLKi:

https://3.bp.blogspot.com/-js255VMOwsg/VWTiVhEgG6I/AAAAAAAAmOE/jrREMQlnJU8/s1600/iCoterazGeniuszu.jpg
      • issa-a Re: Pod Sejmem 27.12.16, 15:14
        > każdy założony przez paszczakownę wątek zlatuje się zaraz całe stado pistrolli?

wygłodzone stadko, oj, wygłodzone, przez święta.
        I wszyscy ten sam inteligentny przekaz "warchoły"
        • 1elka26 Re: Pod Sejmem 27.12.16, 16:25
          A jak okreslic kogos takiego jak Petru? Jedynie co ma do zaproponowania dla społeczeństwa to propozycja następnej zadymy - teraz 11 stycznia.
          No mamy opozycję - nic do powiedzenia, poza atakiem na PIS. Oj dobierają się do was, więc coraz wiekszy krzyk. W dodatku ta faszystowska władza nie chce nawet nikogo aresztować, a przeciez już na jesieni miało dojśc do masowych aresztowań .
          Teraz dopiero możemy w pełni docenić słuszność wizjonerskich słów F. Dostojewskiego który w powięsci "Idiota" - bardzo na czasie tytuł trzeba przyznać - napisał:
          "Jak Pan Bog chce kogo ukarać, to mu najpierw rozum odbiera"
          • mdro Re: Pod Sejmem 27.12.16, 16:46
            Pomijając już twoje tradycyjne "zła opozycja, zła i głupia", to możesz wskazać, proszę, w którym konkretnie fragmencie "Idioty" pada to polskie przysłowie?
          • asia-loi Re: Pod Sejmem 27.12.16, 18:05
            1elka26 napisał(a):

> A jak okreslic kogos takiego jak Petru? Jedynie co ma do zaproponowania dla społeczeństwa to propozycja następnej zadymy - teraz 11 stycznia.

Cała opozycja z Petru na czele domaga się tylko przegłosowania budżetu - LEGALNIE.
            Bo został uchwalony nielegalnie. Tyle i tylko tyle.

> No mamy opozycję - nic do powiedzenia, poza atakiem na PIS.

Ależ opozycja mówi bardzo wyraźnie czego chce. To PiS uważa, że może łamać prawo, bo ma władzę.

... W dodatku ta faszystowska władza nie chce nawet nikogo aresztować, a przeciez już na jesieni miało dojśc do masowych aresztowań.

Ta władza przede wszystkim nie chce uchwalić budżetu legalnie, przywrócić do obrad posła bezpodstawnie wykluczonego i nie wiem dlaczego, skoro ma większość i bez problemu może to sobie przegłosować.
            Pierwszy raz w historii nowej Polski budżet został uchwalony nielegalnie i to przez partię, która ma większość, która rządzi samodzielnie. Poprzednie rządy, to były rządy koalicyjne.

Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
            Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka