71tosia 01.01.17, 14:22 tak dla kontrastu z roczarowaniami w siasiedniej dyskusji: Koya-san w Japonii z noclegiem w stwiatyni buddyjskiej - naprawde mistyczne przezycie, trudno zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 14:33 Pierwsze - Londyn (od tamtego czasu widziałam wiele fajniejszych rzeczy, ale wtedy to było "wow") Ostatnie to chyba wyspa Djurgarden w Sztokholmie. Może dlatego, że nie miałam żadnych oczekiwań, byłam tam prawie przypadkiem. Na małej powierzchni nienachalnie miesza się ze soba świat Strindberga i Lindgren. To wisi w powietrzu - w architekturze, przyrodzie, nawet twarzach ludzi. Ogromnym wysiłkiem woli i z rozsądku ruszyłam tyłek poza wyspę (no trzeba ten Sztokholm zobaczyć) i szybciutko wróciłam, bo nie chciałam stracić ani chwili pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 14:36 p.s. Tych zachwytów było znacznie więcej, nie potrafiłabym wybrać największego, więc wybrałam graniczne Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:34 Może dlatego, że nie miałam ż > adnych oczekiwań, byłam tam prawie przypadkiem. Przypadkiem trafia się w najpiekniejsze miejsca. Zablądziliśmy idąc do Alhambry i i tylko dlatego trafilismy do Carmen de los Martires, gdzie ogrod byl nie tylko piękny, ale jeszcze zupelnie pusty: Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:50 Zablądziliśmy idąc do Alhambry ha, mogłabym książkę napisać o tym "a jak zabłądziłam..." - ile pięknych rzeczy wtedy widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 18:06 Prawda? Dlatego uwielbiam nie planować szczegołowo, zmieniać trasy, jeździć w nieznane, bladzić, snuc się, zbaczać. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_kaw Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 14:38 Dla czeska Praga, magiczna w każdym zakątku i faktycznie piwo mają doskonale Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 14:42 Gruzja, Wardzia (miasto w skale w gorach, gdzie sie chodzi w wydrazonych tunelach). I atrakcja niesamowita, i gory, i ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 14:54 Wenecja poza głównymi szlakami. Czułam się, jakbym się cofnęła w czasie, ale bez możliwości określenia, czy 100, czy 200 lat, czy może więcej. Kompletna cisza, bardzo mało ludzi. I miasto. Ciche MIASTO. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:25 To prawda, nawet w srodku sezonu mozna odkrywac wenecje bez turystow, trzeba wiedziec gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:00 a czemu nie inne wyspy: Murano itd? Odpowiedz Link Zgłoś
eulalia_bardzo_przecietna Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 14:59 Z zagranicznych wycieczek zawsze jest jakis plus, dlatego napiszę o polskich zaskoczeniach: Z pozytywnych zaskoczen: Jelenia Góra, Lądek Zdrój, Lublin (wielkie zaskoczenie😀), Katowice Niestety zaskoczenie na minus: Suwałki, Bytom, Poznań, Kraków, Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:17 Katowice ?? LOL Ty wiesz o czym jest ten wątek ? Odpowiedz Link Zgłoś
depompadur Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 06:35 Jak ktoś ma w głowie obraz Katowic bez zieleni, z dymiącymi kominami i brudnymi, odrapanymi kamienicami, to dzisiaj naprawdę może się zdziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 15:05 Assekrem Tak, to jest kaplica albornophotography.photoshelter.com/image/I0000r825pzUV6mQ Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 15:14 Faktycznie Praga, zupełnie jak z bajki, choć ludzie średnio mili..Poza tym urocze zakątki niedaleko Bratysławy, okolice Devina. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 15:17 Santiago de las Lajas w Kolumbii, plaze w Ekwadorze i Galapagos, plantacje pomaranczy w Ekwadorze, Kuba ale nie resort, Portugalia,ktora zwiedzilismy cala, oczywiscie nie resorty dla turystow,Grecja i wyspy, tam niestety resort ale zawsze wynajmujemu auto i zwiedzamy z dala od tlumow. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 15:24 Hallstadt w Austrii. Nie dziwię się, że Cinczycy je w całości skopiowali. Podobał mi się Londyn. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 15:34 Londyn jest fantastyczny, podobnie Paryz. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 15:28 Kiedy kupowałam swoje pierwsze mieszkanie, na ścianie powiesiłam obraz przedstawiający dwie żyrafy pod baobabem na sawannie o zmierzchu słońca - tak tak, wiem, kicz. Kilka lat później taki sam obraz na żywo zobaczyłam w parku narodowym Tsavo East - pomyślałam sobie wtedy, że jakbym jutro miała umrzeć, to nie będzie mi żal. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 15:37 Sardynia,absolutnie przepiękna. Odpowiedz Link Zgłoś
charlielatka Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 16:01 Chamonix Mont- Blanc, Alpy Francuskie Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 16:04 Wiele, ale na pewno jest wśród nich: Korsyka (góry i nurkowanie, wow), Izrael - moja miłość , maleńka średniowieczna wioska w Portugalii na końcu świata, gdzie niedawno jeszcze nie było prądu Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 16:07 Portugalia w ogóle ma swój klimat...i ten ocean i język..magia. Odpowiedz Link Zgłoś
dziaadek Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 16:44 Mnie duzo rzeczy zachwyca, tylko ,ze ja zawsze starannie przygotowuje sie do kazdej podrozy i wiem co mnie mnie wiecej czeka. No i oczywiscie tlumy turystow, zebracy na ulicach czy tez smrod niektorych miast nie wplywaja na moja ocene. Ostatnie zachwyty to kraj Baskow glownie po stronie francuskiej ale tez po stronie hiszpanskiej i zwiedzany po 20 latach Rzym. Wczesniej parki narodowe Grand, Brice i Antilope Canyon w USA, RPA, Indie, Himalaje, swiatynie w Japonii i wiele miast w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziaadek Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 16:44 No i oczywiscie moja ukochana Korsyka Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:38 Co wy z ta Portugalia? owszem klify fajne, ale poza klifami nic nie ma ciekawego Drogi i osiedla jakie pamietam z PRL , samochody takie biedne jak w Tunezji czy Maroku, nie ma sie wrażenia ze sie jest w UE .... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:59 no plaze maja niezle tez, ale osoboscie tez nie uwazam aby w Portugalii mnie cos powalilo na kolana Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 21:24 Bez przesady, przynajmniej jest bezpiecznie i nie nagabują cię arabusy jak w Tunezji itd. Nie ma też takiego syfu. Portugalię cenię za piękną Lizbonę, Sintrę, plaże, azulejos, fado itd., itp. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 16:52 Barcelona - o każdej porze roku, nawet w sezonie łażę tam swoimi ścieżkami żeby na Rambli nie wysłuchiwać narzekań turystów na tłok - ale ja w ogóle kocham architekturę i dobrze się czuję w pięknych miastach. Uwielbiam też hiszpańską prowincję i w ogóle Hiszpanię i mimo że wiele razy tam byłam, ciągle mnie w niej coś zaskakuje. Przyrodniczo najbardziej urzekła mnie Kanada - spędziłam pół roku w regionie Okanagan (BC) i nigdy wcześniej ani później nie doświadczyłam tak dojmującego uczucia zachwytu dziką naturą. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 16:59 Chyba z wiekiem staje się coraz mnie egzaltowana. Takich wątków na ematce już było kilka albo był co najmniej jeden Ciekawe co w nim napisałam? Mam jedno miejsce gdzie jeździmy częściej niż gdziekolwiek. Na szczęście to miejsce całkiem bliskie, a ja nadal jestem tam turystą dlatego można to uznać za zachwyt turystyczny. Nie napisze gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:02 Może wrzucę zdjęcie jak mi ktoś napisze jak to zrobić. Z telefonu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:02 Znowu podliżę się cauliflower, ale zdecydowanie północ Hiszpanii. Jadąc tam po raz pierwszy miałam mieszane uczucia, ale zakochałam się na zabój. Jak dla mnie jest tam wszystko czego człowiek może potrzebować na wakacjach, niezależnie od gustu i potrzeb. A w Polsce - Poleski Park Narodowy. Cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:05 O tak, Vigo, Santander są niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:13 no i oczywiście Tatry - zawsze (aledobrze jak jest poza absolutnym szczytem sezonu ) Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:18 Tak. Tatry forever. Gdzie bym nie była, ile bym świata nie widziała. Zawsze zachwycają. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:31 Wieden, Praga, Budapeszt, male czeskie miasteczka. Droga Mleczna na nocnej drodze do gejzerow Tatio, Dolina Ksiezycowa, salar de Atacama i w ogole Atacama lacznie z rejonem absolutnej suszy, Antofagasta (a dokladnie Portada), Iquique, wulkany (jestem wielka fanka ) glownie Osorno, Llaima (wg mnie najpiekniejszy ), Licancabur. Pucon (po sezonie) ze swoja ciagle dymiaca i ziejaca ogniem Villarrica, lodowiec Ventisquero, wodospady Petrohue, wyspa Chiloe z koncowka PanAmericany, Carretera Austral, argentynska pampa i male miejscowosci na poludniu Argentyny, Bariloche. W kolejce czeka Wyspa Wielkanocna (choc to moze byc duze rozczarowanie), Przyladek Horn, wodospady Iguzau i Nazca. Moze w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:38 Arequipa, stara Jerozolima i Lizbona. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:48 Zawsze, ale to zawsze zachwyca mnie Paryż. O każdej porze roku i czasie i przy każdej pogodzie. Jak wciągam do płuc powietrze na lotnisku CDG to już oddycham z ulgą. Zachwyciła mnie też Praga i Wiedeń, bo to takie piękne miejsca są. Zachwyciła mnie Alhambra i Malaga i cmentarz Keramejkos w Atenach. Aż zatkało mnie z zachwtu kiedy przelatywałam nad Pirenejami. Zachwyciły mnie ogromnie Mykeny. Zachwyciło mnie Tower i ogrody Kew Gardens w Londynie. Zachwyciła mnie Dolina Królów w Egipcie i stara Jerozolima z wyżłobieniami w kamieniu od kół wozów sprzed - nie pamiętam już ilu wieków i chyba nikt nie wie na pewno. Codziennie od nowa zachwyca mnie też mój ukochany Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:55 Aż zatkało mnie z zachwtu kiedy przelatywałam nad Pirenejami mnie niedomniennie zachwycaja Andy z lotu ptaka i widok z okna sypialni i droga, droga, droga. Bardzo zaluje wyasfaltowania Carretery Austral, zawsze mnie ekscytuje podroz na poludnie Chile (wulkany, wulkany, wulkany), a wspomniana Droga Mleczna sni mi sie po nocach, trzeba powtorzyc, ale to juz chyba nie bedzie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:51 Uwielbiam Budapeszt i małe, urocze węgierskie miasteczka, po prostu cuda... Piękna architektura, mili ludzie, spokój, uwielbiam ich atmosferę... Lwów. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 17:56 Jukkasjarvi w Szwecji 200km za kolem podbiegunowym, jedna z naszych ciekawaszych wypraw. Nocleg w hotelu lodowym takim pteznym iglo bodowanym co roku od podstaw, w lodowym lozku na skorach reniferow byl unikalnym przezyciem. Oprocz hotelu jest jeszcze sauna i kapiel w przereblu, wyprawa psim zaprzegiem, zorza polarna, wizyta u hodowcow reniferow - lubie sobie powspominac. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Brugia n/t 01.01.17, 17:58 Właśnie m.in w Brugii zabłądziłam. Niesamowite wspomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Brugia n/t 01.01.17, 18:23 O, tak przyznaję Brugia potrafi zachwycić, ale mnie chyba bardziej zachwycił targ? wystawa/ kóz rasowych na Grand Place w Brukseli No i ci belgijscy szczudlarze rozrzucający mandarynki. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Brugia n/t 01.01.17, 18:39 W ogóle wątek bez sensu, bo ja pewnie mogę ze 100 miejsc wrzucić Inni pewnie mają podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Brugia n/t 01.01.17, 19:01 Witam Owszem, bez sensu Podałam Brugię jako przykład, bo naprawdę mnie rąbnęło jak tam wjechałam. A teraz tak czytam i myślę, że dorzuciłabym nawet Tallin jako ciekawostkę, bo tam jadłam w restauracji niedźwiedzia. Nigdzie indziej nie jadłam niedźwiedzia. Koledzy z Estonii mnie namówili i mam miłe wspomnienia i z pobytu i konsumpcji. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 18:10 Katedra w Reims. Kaplica Sykstyńska. Z krajobrazów - wschodnie Karpaty, Czarnohora, przestałam się dziwić ludziom z Kresów, że tęsknią za tymi widokami do końca życia. (Na pewno na odbiór wpłynął fakt, że byłam tam miesiąc po ślubie.) Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 18:12 Sardynia Hiszpanska czesc Kraju Baskow (we francuskiej nie bylam) Alzacja Plaze na Seszelach Safari i w ogole przyroda w Ugandzie (nie bylam nigdzie indziej w Afryce wiec akurat tam ale przypuszczam ze w innych krajach jest podobnie) Kapadocja widziana z balonu Florencja, Florencja, Florencja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:04 Stein am Rhein w Szwajcarii. Przeurocze miasteczko, jak dekoracja filmowa. Cała Szwajcaria mnie zachwyciła, ale Stein najmocniej. W Polsce Lanckorona. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:13 Tak to Bałtyk w Danii, totalny opad szczęki. Oprócz tego wspomniana wyzej katedra w Reims i Paryż w 1997 roku Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:39 Wyglada na pierwszy rzut oka jak zapora na Solinie Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:13 dla mnie nr jeden to Austria. Wiedeń kocham miłością wielką od dawna, mogę tam jeździć i jeździć, i nigdy zachwytów dosyć. w Austrii piękne sa nie tylko wielkie miasta, ale też / a także przede wszystkim/ prowincja. małe miasteczka, wsie - no rewelacja. ludzie fajni, zyczliwi - tylko niestety drogo jak na polską kieszeń. nr 2 - Norwegia. co prawda z zyczliwością gorzej, ale krajobraz po prostu niesamowity. ostatnie moje odkrycie - kraj Basków. byłam służbowo tydzień w San Sebastian - ech, wrażenia niesamowite. i krajobrazy, i ludzie, i wszystko - jedyne niesprzyjające okoliczności - ceny , no i język baskijski jest chyba gorszy od chińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 09:33 Potwierdzam Mało miast mnie tak zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:16 Polnocna Kalifornia 1. 17 miles drive w Monterey Bay 2. Odczucie bycia w Podrozach Guliwera podczas pobytu wsrod Sekwoi w Narodowym Parku 3. Lake Tahoe 4. Yosemitie Park podobalo mi sie tez bardzo w Arizonie, w Montanie i w COlorado. NIe podobalo mi sie w Teksasie Poza tym uwielbiam przyrode zach USA Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:51 no i jeszcze Yellowstone i piekna, dzika Montana. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 19:56 w Yellowstone nie bylam, Montane wspomnialam Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:27 Yellowstone jest nie z tego swiata. Absolutny numer jeden jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: turystyczny zachwyt 01.01.17, 20:34 pewno kiedys sie tam wybiore. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_jaga Re: turystyczny zachwyt 02.01.17, 09:07 Jeśli chodzi o Stany, to dla mnie numer jeden to parki narodowe w Utah oraz kaniony na granicy z Arizoną (przede wszystkim Antelope). Chcę kiedyś tam wrócić i zobaczyć wreszcie the Wave Canyon (trudno się dostać). Odpowiedz Link Zgłoś