19.01.17, 15:35
Jeśli było to przepraszam- szukałam ale moze za mało wnikliwie.
Artysta połączył zdjęcia niemieckich nastolatków z fotografiami Holocaustu. "Takie tam skakanie po martwych Żydach"
Artykuł:
natemat.pl/199567,artysta-polaczyl-zdjecia-niemieckich-nastolatkow-z-fotografiami-holocaustu-takie-tam-skakanie-po-martwych-zydach
Sam projekt:
yolocaust.de/
Mój komentarz. Kiedyś dyskutowałam o miejscach pamięci i ich traktowaniu (przez młodzież) z pewnym politykiem (ale mało znanym, nazwisko nie ma znaczenia). On chciał postulować wprowadzenie zakazów pewnych zachowań wokół miejsc pamięci (pomników w mieście) - typu młodzieżowe spotkania towarzyskie z rolkami i deskorolkami, zabawą etc. Wtedy powiedziałam, że dla mnie ta bawiąca się młodzież w Poznaniu, przy Pomniku Ofiar Czerwca 1956 to jak część instalacji- kiedyś tu strzelano do ludzi, również do młodzieży, dzieci (Romek Strzałkowski) a teraz jest śmiech i zabawa bo jest bezpiecznie, jest tak jak powinno być. A pamięć o ofiarach jest częścią dobrego, codziennego, życia w przestrzeni publicznej. Ale teraz kiedy patrze, na te zdjęcia z projektu (bez montażu) to uważam, że trywializacja holocaustu poszła za daleko i potrzebne jest opamiętanie.

A wy co uważacie?
Obserwuj wątek
    • fornitta69 Re: Yolocaust 19.01.17, 15:44
      Masz racje. Moim zdaniem zaczelo sie "szastac" Holocaustem. Czasem nawet majac dobre intencje, jak Maria Peszek. Ludzie straciLi respekt dla tej niewyobrazalnej zbrodni.
    • lady-z-gaga Re: Yolocaust 19.01.17, 15:47

W pierwszej chwili pomyslałam odruchowo "zezwierzęcenie" "bezmozgowie" itp. Po namyśle powiem: trudno, oni nie są winni, że są akurat tacy. Trzeba na nich wymusić przyzwoite zachowanie. Nie we wszystkim można ludziom zostawić całkowitą swobodę.
      Nie zmusisz nikogo do smutku i szacunku dla zmarłych, zawsze w takich miejscach znajdzie się ktoś, komu one nie przemówią do wyobraźni. Niestety, zakazy są jedyną metodą.
    • joa66 Re: Yolocaust 19.01.17, 15:47
      Trudne, bo tak naprawdę cała ziemia tak wygląda, czyli nigdzie nie można byłoby się "bawić"

To tak racjonalnie.

A intuicyjnie czuję, że jakieś tabu jednak powinno istnieć.
    • ga-ti Re: Yolocaust 19.01.17, 15:48
      Nie podoba mi się.Nie widzę żadnej potrzeby takiej 'sztuki', ani artyzmu... może miało szokować? Mnie zniesmacza.
      • lady-z-gaga Re: Yolocaust 19.01.17, 16:06
        chyba nie doczytałas dokladnie, o co chodzi
        to nie artysta stworzył te zdjęcia, zrobili je odwiedzający muzeum ludzie - a potem wstawiali do internetu
        artysta tylko zebrał i połaczył ze zdjęciami historycznymi tych samych miejsc, po ktorych ludzie teraz skaczą jak małpy i szczerza się do kamery
        zobacz jeszcze raz:
        yolocaust.de/
        • nathasha Re: Yolocaust 19.01.17, 16:15
          doprecyzowanie: To nie sa zdjecia historyczne tych samych miejsc tylko miejsc kazni Zydow w czasie wojny
          • lady-z-gaga Re: Yolocaust 19.01.17, 16:32
            Tak, teraz juz wiem. Zupełnie źle zrozumiałam, czytając za pierwszy razem.
        • e-kasia27 Re: Yolocaust 19.01.17, 16:32
          O, to ja też nie zrozumiałam!
          W takim razie cofam, to co niżej napisałam.

Pomyślałam, że to są przypadkowe zdjęcia, które on umieścił na tle tych historycznych.
          Jeśli to oni sami robili zdjęcia w takich miejscach,, to OK. Wtedy jego praca ma zupełnie inny wydźwięk.
          • nathasha Re: Yolocaust 19.01.17, 16:42
            Oni to zrobili w berlin memorial museum upamietniajacym poprzez te kamienie Zydow ktorzy zgineli podczas wojny.
      • baltycki Re: Yolocaust 19.01.17, 16:16
        > może miało szokować? Mnie zniesmacza.
        Ma uswiadomic, ze to nie sa zwykle kamienie.
        • snakelilith Re: Yolocaust 19.01.17, 16:38
          Może chodzi też o to, że ten pomnik holocaustu w Berlinie był od początku nieco kontrowersyjny? Wielu uważało, że jest zbyt abstrakcyjny i nie będzie się odpowiednio kojarzyć. No i faktycznie nie kojarzy, skoro młodzi ludzie wykorzystują to miejsce do uprawiania parkour.
          • nathasha Re: Yolocaust 19.01.17, 16:43
            Moim zdaniem w auschwitz jak by mogli tez by uprawiali parkur. Selfie zreszta tez sobie cykaja
          • baltycki Re: Yolocaust 19.01.17, 16:51
            > Może chodzi też o to, że ten pomnik holocaustu w Berlinie był od początku nieco kontrowersyjny?

Dedykuje ten projekt "Bernd" also Björn Höcke, neonaziscie...

Am Dienstag sprach Björn Höcke auf einer Veranstaltung der „Jungen Alternative“, der Jugendorganisation der AfD. Er faselte da von „dämlicher Bewältigungspolitik“ und nannte das Mahnmal in Berlin „ein Denkmal der Schande“.
    • ichi51e Re: Yolocaust 19.01.17, 15:56
      Niektorzy ludzie po prostu kultury nie maja. W koncu to jest cmentarz na litosc boska.
      • polaola Re: Yolocaust 19.01.17, 16:13
        To nie jest cmentarz. To jest pomnik. Tam nie ma żadnych grobów. To centrum miasta.
        • lady-z-gaga Re: Yolocaust 19.01.17, 16:17
          Ogarnij się, o czym Ty mowisz?
          • lady-z-gaga Re: Yolocaust 19.01.17, 16:31
            Sorry, Polaola, to ja się myliłam. Ja o tym projekcie przeczytałam pierwszy raz po angielsku (czyli zrozumiałam połowę, reszty się domysliłam) i nie zwrociłam uwagi, że zdjęcia pochodzą z pomnika. Myślałam, że one są robione w Auschwitz.
        • polaola Re: Yolocaust 19.01.17, 16:23
          Dodam jeszcze że tam są służby porządkowe, które uważają aby nie robić tam party. Ale to jest spora przestrzeń. Te kamienne bloki wręcz zachęcają do siadania albo wchodzenia na nie. Niektórzy przyjezdni nie mają pojęcia że to pomnik.
    • nathasha Re: Yolocaust 19.01.17, 16:13
      Pierwsze z tych instagramowych zdjec autor zatytulowal jumping on dead jews, kolazem pewnie wiec bedzie zachwycony. W jakis sposob musimy sie pogodzic z tym ze umiera/zanika pamiec nie tylko o Holokauscie ale i o dramacie WWII. Tak jak ze starymi budowlami, jesli sie o nie nieumiejetnie dba, i nie tworzy codziennego wspolnego wysilku, wdziera sie natura i niszczy je.
    • e-kasia27 Re: Yolocaust 19.01.17, 16:24
      Kolejny debil, który przez szokowanie próbuje zrobić się znany.
      Skoro go na nic mądrzejszego/lepszego nie stać, to można mu tylko współczuć, że jest taki do d... do niczego.
      • e-kasia27 Re: Yolocaust 19.01.17, 16:25
        Na miejscu tych ludzi ze zdjęć oskarżyłabym go o szkalowanie i zażądała wysokiego odszkodowania.
        • snakelilith Re: Yolocaust 19.01.17, 16:30
          Ludzie ze zdjęć, którzy nie życzą sobie tego połączenia, mogą poprosić o zdjęcie ich fotek z internetu. Autor tego projektu wyraźnie o tym pisze.
        • memphis90 Re: Yolocaust 19.01.17, 16:44
          Autor selfika sam zatytułował je "skacząc po Żydach", więc czemu miałby czuć się szkalowany?
      • baltycki Re: Yolocaust 19.01.17, 16:32
        > Kolejny debil, który przez szokowanie próbuje zrobić się znany.
        Wyjasnia powod.
        www.jetzt.de/shahak-shapira/interview-mit-satiriker-shahak-shapira-ueber-yolocaust
        • e-kasia27 Re: Yolocaust 19.01.17, 16:35
          Wiem, mój błąd. Już napisałam wyżej, że źle zrozumiałam i że cofam, to co napisałam.
    • memphis90 Re: Yolocaust 19.01.17, 16:40
      No nie, jeśli są to miejsca pamięci ofiar, to autor ma 100% racji. Pustogłowe pokolenie selfie skacze sobie po czyichś grobach i dobrze, że ktoś im to uświadomił. I słusznie zapytał: czy zrobiłbyś takie samo zdjęcie, gdybyś nadal widział leżace tam ciała...?
      • nathasha Re: Yolocaust 19.01.17, 16:44
        Pierwszy na pewno
      • iwles Re: Yolocaust 19.01.17, 17:16
        To nie jest miejsce pamieci ofiar a pomnik pamieci ofiar. Tam nie ma grobow, nie jest to tez miejsce smierci.
        Mam mieszane uczucia, autor chyba jednak troche przesadzil z zestawianiem zdjec ze zdjeciami z obozow.
    • nangaparbat3 Re: Yolocaust 19.01.17, 17:49
      Dla mnie problemem jest zanikanie empatii. W Stanach podobno już to wykazano, u nas chyba nie, nie wiem, czy w ogole ktoś to bada.
      A powinien.
      Projekt mi się podoba, pomnik też.
      I jedno, i drugie do cześci ludzi nie dotrą, i tych osób będzie coraz więcej.
      Wydaje mi się, że zarówno autor projektu, jak i wspomniana tu Maria Peszek, probują wstrząsnąć ludźmi, ktorych poruszyć się nie da.
      • fornitta69 Re: Yolocaust 19.01.17, 17:56
        Moim zdaniem wspomniana Peszek przekroczyla granice w tym wstrzasaniu. A autor Yolocaustu wg mnie- nie.
    • a.va Re: Yolocaust 19.01.17, 22:10
      Świetny projekt, dzięki, że o tym napisałaś, nie wiedziałabym, że ktoś coś takiego zrobiił. Niestety, naturalną koleją rzeczy społeczeństwa czy tam narody pamiętają z upływem czasu coraz mniej, dlatego tak ważne jest, żeby tę pamięć pielęgnować. Ale w sumie nie dziwi mnie to ani nie oburza, oni robiąc te zdjęcia nie bezczeszczą specjanie niczyjej pamięci (choć jak myślę o tym chłopaku, który sam podpisał swoje zdjęcie - skacząc po Żydach, to jednak, jak widać, niektórzy robią to świadomie), tylko bezmyślnie robią sobie zdjęcia na fajnym wizualnie tle.
    • dziennik-niecodziennik Re: Yolocaust 20.01.17, 12:13
      mieszkańcy Warszawy powinni sie przeprowadzic zatem. albo życ bez usmiechu i na smutno.
      generalnie - o ile pomnik nie jest zarazem cmentarzem, grobem czy innym miejscem symbolizującym miejsce pochówku - to nie przesadzajmy.
      • mama303 Re: Yolocaust 20.01.17, 20:01
        dziennik-niecodziennik napisała:

>o ile pomnik nie jest zarazem cmentarzem, grobem czy innym miejsce
        > m symbolizującym miejsce pochówku - to nie przesadzajmy.

to raczej chodzi o pstrykanie radosnych selfi wszędzie. Młodzież nie czuje kompletnie obciachu żeby wsadzić wszędzie uśmiechniętą słitfocię.
    • mynia_pynia Re: Yolocaust 20.01.17, 21:17
      O fuck... w takim razie u mnie w domu chodzimy dziś na czarno i z grobowymi minami wszak dokładnie przez moją działkę przebiegała linia obrony miasta Wrocław. Na tych terenach zginęły setki niemieckich żołnierzy a pomnik to upamiętniający widzę z okna kuchni. 2 lata temu przy okazji modernizacji wału odkryto kolejne mogiły żołnierzy. Od dzis zero imprez w ogrodzie ... a w domu tylko smutek i żal.
      Artyście się pojebało we łbie!!!!!!
      • fornitta69 Re: Yolocaust 21.01.17, 12:52
        Nie widzisz roznicy miedzy mieszkaniem naprzeciwko pomnika I normalnym zyciem a skakaniem I wydurnianiem sie NA takich pomnikach- w wykonaniu doroslych ludzi a nie nieswiadomych dzieci? Selfiki w Oswiecimiu tez spoko? Co dalej? sad sad sad
    • fifiriffi Re: Yolocaust 21.01.17, 13:02
      mam mieszane uczucia co do tego. Z jednej strony... no jest to pomnik, z drugiej, takie kolaże? hm? ktoś gdzies powiedział cos takiego,że żeby przysiąść i porobić takie kolaże to też coś trezba mieć z głową, bo że też chciało mu sie szukać konkretnych zdj? Na zasadzie"o to, będzie pasowało"
      nie wiem, nie wiem
      No a druga strona medalu...
      Czego sie spodziewać? ilu z tych dzieciaków co sobie tam robi zdj cokolwiek bliżej wie o Holokauście i o tym co sie stało? Myślicie ,że mają takie podejście jak Polacy? czy Żydzi?
      Tak jak napisała powyżej natasha "musimy sie pogodzic z tym ze umiera/zanika pamiec nie tylko o Holokauscie ale i o dramacie WWII"

zresztą dzisiaj w ogóle ludzie jacyś... nieempatyczni.
      • baltycki Re: Yolocaust 21.01.17, 13:23
        > Z jednej strony... no jest to pomnik,
        Moze nalezaloby odrozniac pomniki "ku chwale" od pomnikow "ku pamieci"?
        O ile nie mialbym nic przeciwko, gdyby ktos dosiadl konia za/przed księciem Józefem Poniatowskim, o tyle skakanie po pomniku Ofiar Katynia raziloby mnie.
    • inguszetia_2006 Re: Yolocaust 21.01.17, 13:10
      Witam
      Nie powinno się skakać po pomnikach, to chyba jasne. Ale... Berlin wybrał projekt, który wręcz zachęca do tego. Betonowe klocki tworzące labirynt w centrum miasta. Yyyy? A gdzie przestrzeń rekreacyjna dla mieszkańców na przykład? Można to było z uwagi na lokalizację jakoś inaczej rozwiązać. W ogóle ten pomnik jest mocno kontrowersyjny, bo do zabezpieczania betonu użyto produktów Degussy(IG Farben), i wielu Żydów mówi, że ich noga tam nie postanie. Trudno się dziwić.
      Pzdr.
      Ing
    • kropkacom Re: Yolocaust 21.01.17, 13:21
      Brak świadomości i wyczucia. Bywa i bywało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka