livia.kalina
19.01.17, 15:35
Jeśli było to przepraszam- szukałam ale moze za mało wnikliwie.
Artysta połączył zdjęcia niemieckich nastolatków z fotografiami Holocaustu. "Takie tam skakanie po martwych Żydach"
Artykuł:
natemat.pl/199567,artysta-polaczyl-zdjecia-niemieckich-nastolatkow-z-fotografiami-holocaustu-takie-tam-skakanie-po-martwych-zydach
Sam projekt:
yolocaust.de/
Mój komentarz. Kiedyś dyskutowałam o miejscach pamięci i ich traktowaniu (przez młodzież) z pewnym politykiem (ale mało znanym, nazwisko nie ma znaczenia). On chciał postulować wprowadzenie zakazów pewnych zachowań wokół miejsc pamięci (pomników w mieście) - typu młodzieżowe spotkania towarzyskie z rolkami i deskorolkami, zabawą etc. Wtedy powiedziałam, że dla mnie ta bawiąca się młodzież w Poznaniu, przy Pomniku Ofiar Czerwca 1956 to jak część instalacji- kiedyś tu strzelano do ludzi, również do młodzieży, dzieci (Romek Strzałkowski) a teraz jest śmiech i zabawa bo jest bezpiecznie, jest tak jak powinno być. A pamięć o ofiarach jest częścią dobrego, codziennego, życia w przestrzeni publicznej. Ale teraz kiedy patrze, na te zdjęcia z projektu (bez montażu) to uważam, że trywializacja holocaustu poszła za daleko i potrzebne jest opamiętanie.
A wy co uważacie?