Dodaj do ulubionych

ElleOne-robimy zapasy

15.02.17, 08:04
Na walentynki dostałyśmy od rządu prezent. Elle będzie już tylko na receptę, cichutko, kiedy wszyscy podniecają się siniakami premier wczoraj klepnęli projekt "na rządzie", więc za chwilę przejdzie resztę etapów i stanie się ciałem (obawiam się, że często dosłownie).
W połączeniu z wysypem lekarzy i farmaceutów z sumieniem jest nieciekawieuncertain
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 08:06
      Prawdę mówiąc myślałam, że to się już stało pół roku temu.
      • kaz_nodzieja [...] 15.02.17, 11:18
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kfugktru23 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 12:51
          Tak, tak, a u was murzynów biją...
    • maadzik3 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 11:40
      każda powinna mieć taką tabletkę w domu i odnawiać przed upływem terminu ważności. w razie potrzeby służyć osobom potrzebującym
      • edelstein Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 15:22
        Nie kazdy chce miec taka tabletke w domu ani jej uzywac. Nie narzucaj innym swiatopogladu.
        • maadzik3 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 15:29
          no więc każdy kto chce powinien, i tyle, myślałam że to jasne. ale o ile o obowiązku stosowania nie słyszałam (żadnej antykoncepcji) o tyle o próbach jej ograniczenia i zakazania bardzo wiele
          • edelstein Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 15:51
            Kazdy kto chce bedzie mial,ja nie potrzebuje.
            • kaz_nodzieja Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 19:04
              Nie każdy. Dla nastolatki, która z racji wieku będzie musiała do lekarza pójść z rodzicem nie będzie ona dostępna. Albo dla średnio zaradnej, mało pyskatej kobiety, której lekarz zwyczajnie odmówi recepty (spotkało to kogoś mi osobiście znajomego, ta osoba akurat "wypyskowała" receptę, a w razie czego ma na tyle pieniędzy by obejć 3 inne prywatne gabinety), a czas płynie.
              • yamilca197 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 19:17
                kaz_nodzieja napisała:

> Nie każdy. Dla nastolatki, która z racji wieku będzie musiała do lekarza pójść
                > z rodzicem nie będzie ona dostępna. Albo dla średnio zaradnej, mało pyskatej ko
                > biety, której lekarz zwyczajnie odmówi recepty (spotkało to kogoś mi osobiście
                > znajomego, ta osoba akurat "wypyskowała" receptę, a w razie czego ma na tyle pi
                > eniędzy by obejć 3 inne prywatne gabinety), a czas płynie.
                >

😂😂😂
                • kaz_nodzieja Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 19:38
                  To naprawdę śmieszne?
                • maadzik3 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 20:10
                  co w tym śmiesznego? przerażenie ludzkie, czasem zakrawające (u małolaty) na myślach "jak się stanie to się zabije" takie wesołe jest?
                  • yamilca197 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 20:36
                    maadzik3 napisała:

> co w tym śmiesznego? przerażenie ludzkie, czasem zakrawające (u małolaty) na my
                    > ślach "jak się stanie to się zabije" takie wesołe jest?
                    >

To zalezy przeciez od ludzi, taka wladze wybrali to takie maja ustawodawstwo. Jakos nie specjalnie przeszkadza.
                    • maadzik3 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 20:47
                      może tobie nie przeszkadza, innym może przeszkadzać bardzo. ale widać inni cię nie obchodzą. mnie sprawa tabletki w ogóle już nie dotyczy, ale jakoś dostrzegam problemy innych.
                      powiedz przerażonej 17-latce że źle głosowała!
                      a w ogóle nie jesteśmy własnością państwa (choć obecny rząd tak uważa). Różnica między zachodnią demokracją a naszą jest taka że tak uważa się władzę za wybraną do administrowania państwem, odpowiadającą za dobro (czasowo) jej powierzone, u nas istnieje (przynajmniej w tej ekipie) wschodnie podejście do władzy: wygrałem wybory to w tej chwili kraj jest moją własnością wraz z żywym inwentarzem, na przykład kobietami. Rozumiem, że odwołując się do wybranej władzy jako usprawiedliwiającej włażenie kobietom do łóżek i gnojenie ich bo zachowania się wadzuni nie podobają popierasz tę wschodnią, satrapiczną koncepcję władzy
                      • yamilca197 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 21:05
                        maadzik3 napisała:

>ale jakoś dostrzegam problemy innych.

Problem na wlasne zyczenie. Pamietaj o mentalnosci.
                        • maadzik3 Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 09:42
                          na własne życzenie pęka prezerwatywa? ooo!!!!
                      • kaz_nodzieja Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 10:04
                        A poprzedni rząd tak nie uważał? Dopiero w ostatnim roku swoich rządów, na kilka miesięcy przed wyborami (co za zbieg okoliczności, biorąc pod uwagę, że miał na to 8 lat czasu, prawda?) rzucili tę pigułkę bez recepty.
                  • edelstein Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 20:59
                    Przeciez oni nie zabronili tabletki.Nastolatka moze ja kupic
                    • yamilca197 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 21:06
                      edelstein napisała:

> Przeciez oni nie zabronili tabletki.Nastolatka moze ja kupic
                      >
                      18-latka tak, ale 17-latka nawet sama do lekarza pojsc nie moze.
                      • kolpik124 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 21:10
                        17-latka niech się zajmie nauką zamiast wypinaniem 4 liter big_grin

zaraz...gdzie to najwięcej nastoletnich aborcji w Europie?
                        • yamilca197 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 21:17
                          kolpik124 napisała:

> 17-latka niech się zajmie nauką zamiast wypinaniem 4 liter big_grin

Wulgarnosc i arogancja wrodzona 😁 jestes doskonalym przykladem na to jak potrzebne sa tabletki po .
                        • kaz_nodzieja Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 09:53
                          Są też gwałty, a statytystyczna ofiara gwałtu ma 15 lat. Śmieszy Cię to?
      • vaikiria Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 16:01
        Nigdy w życiu tego nie używałam, dlaczego nagle miałabym kupować?
        • katriel Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 17:17
          Ale chyba cała idea antykoncepcji awaryjnej polega na tym, że się tego nie używa regularnie na co dzień, tylko od wielkiego dzwonu w razie jakiejś awarii? Więc argument "nigdy nie używałam" taki trochę bez sensu jest.
          Ja na przykład nigdy żadnej w ogóle antykoncepcji nie używałam, ale gdyby mnie - nie daj Bóg - zgwałcono w późnej fazie folikularnej, to chciałabym mieć dostęp do środka, który zablokowałby mającą nastąpić owulację. Mimo że - a raczej: właśnie dlatego, że - uważam, że nie mam moralnego prawa przerwać ewentualnej ciąży z gwałtu. No bo skoro bym jej nie przerwała, to mam tym większą motywację, żeby do niej nie dopuścić.

A czy można będzie dostać antykoncepcję awaryjną na receptę farmaceutyczną?
      • mamma_2012 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 16:03
        Ciekawe, która nastolatka jest taka zapobiegliwauncertain
    • thea19 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 12:29
      Ja tam meza na wazekotomie wysylam.
      • rafalzalu Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 12:39
        To jest plan. Jakby każda kobieta (która nie planuje więcej dzieci) wysłała męża na wazektomię to by takie protesty były, że czarne marsze i protesty górników to pikuś wink
        • thea19 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 12:48
          Moj sie zgodzil. Przeciez sila go nie zaciagne.
          • rafalzalu Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 12:57
            No twój tak. I chwała mu za to. Ale podejrzewam, że większość by się nie zgodziła.
            Siłą nie zaciągniesz, ale on (ten statystyczny, hipotetyczny facet) też cię nie zmusi żebyś z nim poszła do łóżka.
            • thea19 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 19:05
              kazda odpowiedzialna para, ktora chce tworzyc rodzine, ustala liczbe dzieci. po szczesliwym zrealizowaniu planu raczej nikt juz nie chce nastepnych potomkow. jest to doskonaly powod do podwiazania i rozsadny maz/partner i ojciec sie zgodzi. jest to zabieg odwracalny gdyby para sie rozeszla a panu zachcialo dalej rozmnazac.
              podwiazanie jako metoda antykoncepcyjna ma same zalety i zero wad (no moze poza drobna niedyspozycja po zabiegu).
              • rafalzalu Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 21:20
                Ty to wiesz, ja to wiem, może nawet wszyscy to wiedzą, ale jednak wazektomia nie jest jakoś bardzo popularna w Polsce (tak mi się wydaje -nie mogę się statystyk doszukać). Może dlatego, że faceci podchodzą do tego emocjonalnie a nie zdroworozsądkowo. Ja osobiście nie miałbym nic przeciwko, ale znam wielu którzy nawet na sugestię zabiegu wzdrygają się jakby im mieli jajka ucinać ;-/
      • fornitta69 Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 01:12
        Ale moze Cie ktos zgwalcic nie daj Boze. I wtedy fajnie jest moc cos takiego od reki w aptece kupic...
        • thea19 Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 01:48
          a w razie gwaltu nie dostaje sie w szpitalu baterii lekow na wszystko?
          • liisa.valo Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 01:51
            Powinno się, tak jak powinno się móc przerwać ciążę jeśli już nastąpi.
          • kaz_nodzieja Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 09:54
            Nie każda, nawet dorosła kobieta zgłasza gwałt.
    • kfugktru23 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 12:53
      pl.wikipedia.org/wiki/Strajk_kobiet_w_Islandii
      • leokadia35 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 12:56
        Raz brałam tą tabletkę, drożyzna jak cholera. Nigdy więcej. Dziś biorę antyki i odkładam kasę na sterylizację
        • aguar Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 13:16
          Ale teraz, skoro i tak jest na receptę, można prosić o Escapelle (która zawsze była na receptę) - jest znacznie tańsza ok. 40 zł. Chyba, że coś zmienią...
          • leokadia35 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 15:25
            Tak, właśnie na receptę wiem, że jest dużo taniej. Idziesz do położnej , działającej przy gabinecie twojego lekarza, mówisz że chcesz receptę , odbierasz parę godzin później.
            • maadzik3 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 15:30
              najlepiej wcześniej i trzymać na wszelki wypadek
          • mamma_2012 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 16:00
            Trzeba jeszcze tylko doliczyć 150-200 za wizytę u lekarza i jeszcze upewnić się czy jest bez sumienia i wypisze. Kiedyś miałam sytuację awaryjną i znalezienie ginekologa w niedzielę i to w Warszawie, gdzie przychodni jest z 1000 naprawdę nie jest proste.
            • kfugktru23 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 16:08
              Skończy się tym że nastolatka kupi podróbę w necie.
              • kolpik124 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 18:57
                zostaw nastolatki, zboczku, pozostań przy rekodziele big_grin

kfugktru23 napisał:

> Skończy się tym że nastolatka kupi podróbę w necie.
            • leokadia35 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 18:10
              Mieszkając w Warszawie kupiłabym taką awaryjna tabletkę i trzymała w domu. Dostać się tam do jakiegokolwiek lekarza graniczy z cudem. Ale możesz zawsze zadzwonić do lekarza i powiedzieć że chcesz tylko receptę. Nie skasuje cię jak za wizytę
              • turzyca Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 00:43
                W Warszawie działa "pogotowie antykoncepcyjne" czyli gabinet ginekologiczny dość blisko dworca, gdzie na pewno wypiszą receptę.
    • danaide Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 15:08
      A to?
      www.womenonwaves.org/pl/page/996/how-should-i-use-emergency-contraceptives
      • aguar Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 16:49
        Zgadza się, tak też można. A rzeczywiście wiedza na ten temat jest mało rozpowszechniona. Czasem łatwiej znaleźć wśród kumpelek jakąś, która ma zapas jednego z tych leków niż lekarza, który wypisze receptę.
    • agrypina6 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 15:30
      Może należy zaopatrzyć się w taką tabletkę i mieć w domu w razie potrzeby? Dorośli ludzie powinni być przewidujący i odpowiedzialni. Osobiście uważam, że kto chce, to powinien mieć możliwość jej kupna bez recepty.
    • livia.kalina Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 17:35
      Za tym zakazem to chyba lobbowała branża aborcyjna, coby sobie zyski zwiększyć. Bo nie widzę innego logicznego uzasadnienia.
      • szarsz Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 17:41
        Ideologia
      • lauren6 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 17:43
        To oczywiste. Kto korzysta na zakazie aborcji w Polsce? Kto jest twarzą ruchów pro lajf? Ci, którzy dorobili się na aborcjach. Trzeba być pożytecznym idiotą, by wierzyć, że to o dobro płodów chodzi.
        • szarsz Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 19:52
          Oprócz tego chodzi o dowalenie kobietom.
          • maadzik3 Re: ElleOne-robimy zapasy 15.02.17, 20:13
            mam wrażenie że zwłaszcza o to chodzi
            • kaz_nodzieja Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 09:56
              Kontrola nad seksualnością tych dziwek. Bo wszak porządnej kobiecie to nie zaszkodzi, urodzi jak Pan Bóg przykazał.
    • liisa.valo Re: ElleOne-robimy zapasy 16.02.17, 01:07
      Ja miałam awaryjne recepty, więc wrócę do tej praktyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka