10.09.15, 20:50
Muszę kupić fotelik dla dziecka. dziecko 1,5 roku, 10kg.
Samochód często zmieniany. Teraz jeździmy pożyczonym renault clio 2013r.
Starsze dziecko (5,5lat) jeździ w recaro young sport.
W sumie sprawdza się nam przy tych rotacjach aut.
Może, jako obeznani w temacie moglibyście polecić fotelik.
Obserwuj wątek
    • tylempl Re: 9-36 ? 16.09.15, 12:41
      Dla tak małego dziecka, polecamy foteliki RWF - tyłem do kierunku jazdy.
      Tak jest bezpieczniej dla mniejszych dzieci.

Polecamy art. opisujący różnice pomiędzy fotelikami tyłem a tymi przodem.

Zapraszamy do porównania modeli fotelików.
      • neutana Re: 9-36 ? 20.09.15, 18:47
        jaki fotelik polecacie do reanult clio? ciasne to auto.
        • tylempl Re: 9-36 ? 23.09.15, 13:36
          > jaki fotelik polecacie do reanult clio? ciasne to auto.
          Tyłem wink

>dziecko 1,5 roku, 10kg.
          Są 2 opcje:
          0-18kg (~ 3-4 lata)
          9-25kg (~4,5-5 lat)

Tu raczej 9-25kg, jednak one są wieksze a miejsca mało.
          Trzeba spr. i dokonać przymiarki.

Zerknij na Britax MaxWay lub Axkid Minikid.
          Ew. 0-18kg jeśli planujesz np. kolejne dziecko - wtedy będzie "podmiana".
          Np. Klippan KISS2, BeSafe izi Kid I-Size

Nie ma jednego "najlepszego".
          Aby fotelik był bezpieczny, musi być dopasowany do samochodu - zwłaszcza RWF.

Zerknij na tabelkę porównawczą modeli RWF.
          • neutana Re: 9-36 ? 14.01.16, 20:32
            proszę o opinię na temat fotelika besafe combi x3 isofix.
            • thea19 Re: 9-36 ? 16.01.16, 23:50
              fajny ale jak go rozwazasz, to lepiej besafe izi plus - na dluzej starczy.
    • sl.wwk Re: 9-36 ? 23.09.15, 11:51
      Jeżeli temat jest nadal aktualny, to na motointegrator.pl masz fotelik samochodowy SPARCO F700i ISOFIX dla dzieci 15-36 kg. Nie jest tani, bo kosztuje około 640 zł (przesyłkę mieliśmy do punktu odbioru za darmo) ale jest dobry jakościowo. Posiada 3-punktowe pasy bezpieczeństwa, powinien wystarczyć już do 12 r.ż. Posiada szerokie i głębokie oparcie. Montaż też jest raczej bezproblemowy - tzn teraz jest bezproblemowy, bo na początku musieliśmy wyrobić sobie technikę montażu smile
      • sabina_online Re: sl.wwk spam 23.09.15, 12:37
        Czemu polecasz wyrób foteliko podobny dla tak małego dziecka?Ze strony sprzedającego kompletny brak wiedzy i profesjonalizmu.
      • panna.z.wilka Re: 9-36 ? 23.09.15, 22:41
        Naprawdę? Fotel 15-36 dla 10kg dziecka? Temat będzie aktualny za jakieś 3 lata...
        • neutana Re: 9-36 ? 25.09.15, 21:47
          może być i 9-25 albo 9-18 (wcześniej pisałam o 9-36 nie o 15-36) ważne żeby był jak najbardziej uniwersalny. O ile dziecka nie zmienię to samochód tak. Teraz jezdzimy pożyczonym. w ciągu ostatnich 3 lat aut było 4. Nie jesteśmy w stanie dopasowywać fotelika do każdego auta. Przy pierwszym dziecku na tym forum poradzono mi własnie ww recaro. Nie śledzę rozwoju rynku w temacie fotelików stąd moje zapytanie na tym forum. Kolejnego dziecka nie planuję.
          • panna.z.wilka Re: 9-36 ? 26.09.15, 14:34
            mój komentarz był skierowany do sl.wwk, nie do Ciebie smile
            nie odezwałam się na temat, bo w tej kwestii zgadzam się z tylempl i nie doradzę nic innego jak fotelik montowany tyłem. zwłaszcza że masz takie drobne dziecko i przy dobrych wiatrach w fotelu 9-25 (np axkid minikid) mógłby pojeździć jeszcze z 5 lat.

a jak Twój starszak wygląda w swoim RYS? dużo mu miejsca jeszcze zostało (na - teoretycznie - kolejne 5 lat)?
            • jaceknowy59 Re: 9-36 ? 30.12.15, 23:32
              Z 9-36 ja bym mógł polecić z budżetowych EasyGo Maximę SPS, ale to chyba nie jest faktycznie odpowiedni wybór dla autorki, skoro dziecko jest jeszcze sporo mniejsze..
            • neutana Re: 9-36 ? 14.01.16, 20:34
              na kolejny rok może starczy smile Teraz zimą juz mu trochę ciasno.
              dla młodszej planuję besafe combi x3. ale po przymiarce strasznie ciasno w aucie.
              • panna.z.wilka Re: 9-36 ? 15.01.16, 10:55
                przymierz minikida - niby większy od combi, ale za to jaki kompaktowy. u nas w aucie czterolatek w minikidzie daje więcej miejsca pasażerowi z przodu, niż roczniak w bs izi combi.
                • jaceknowy59 Re: 9-36 ? 30.01.16, 21:30
                  Maxima SPS jest też dość kompaktowa, nawet w pełnym pochylenia oparcia. Najlepiej to nie tylko przymierzyć, ale i pojeździć w praktyce, bo jednak dziecko też powinno mieć głos i wypowiedzieć się który fotelik pasuje mu bardziej. smile Tak byłoby oczywiście idealnie.
                  • thea19 Re: 9-36 ? 30.01.16, 21:55
                    a ten fotel ma jakies testy zaliczone?
                    • jaceknowy59 Re: 9-36 ? 28.02.16, 22:02
                      Fotelik jest zgodny z normami bezpieczeństwa, więc nie ma obaw o bezpieczeństwo. Jeśli fotelik miałby jakąś wadę zagrażającą bezpieczeństwu w ogóle nie zostałby dopuszczony do sprzedaży.
                      • panna.z.wilka Re: 9-36 ? 29.02.16, 00:13
                        w idealnym świecie pewnie tak by było.
                        obejrzyj na YT crash test fotelika chicco proxima.
                      • thea19 Re: 9-36 ? 29.02.16, 13:39
                        Taaa a jakie to normy? ECE? To ma kazde krzeslo. Fotelik ma miec testy bezpieczenstwa adac, test plus itp
                        • jaceknowy59 Re: 9-36 ? 30.03.16, 17:04
                          Nie wiem czy wczytałaś się tę normę, ale jej kryteria są bardzo ostre i nie każdy produkowany fotelik jest w stanie je spełnić. Wtedy nie zostaje on dopuszczony do sprzedaży, więc o nich nie zobaczymy. Nie każdy projekt po prostu przetrwa te bądź co bądź wyśrubowane normy.
                          • thea19 Re: 9-36 ? 30.03.16, 17:47
                            norme ece to spelnia kazde krzeslo dopuszczone do sprzedazy wiec sie nie osmieszaj. to, ze ja spelnia, nie oznacza, ze zapewnia bezpieczenstwo, co wielokrotnie pokazywaly najzwyklejsze testy adac.
                            • jaceknowy59 Re: 9-36 ? 29.04.16, 22:39
                              Bardzo dobrze, ja widziałem wyniki testów fotelików z ECE i są one bardzo dobre. Najwięcej zresztą zależy od kierowcy. Ile to ja już obserwowałem limuzyn z drogimi fotelikami z modną teraz jazdą tyłem do kierunku jazdy przy prędkościach podczas których bezpieczeństwo schodzi na zupełnie dalszy plan.
                              • mariken Re: 9-36 ? 30.04.16, 00:45
                                hahahahaha big_grin

poprosze linki do testow tych fotelikow z ece w takim razie, bo to bzdura klasy premium big_grin
                              • thea19 Re: 9-36 ? 30.04.16, 11:56
                                Pijesz? Nie pisz !
    • dar080 Re: 9-36 ? 15.01.16, 11:44
      Jeżeli często zmieniasz samochody na takie z rocznika powyżej 2010 roku to nie ma raczej problemu jeżeli chodzi o montaż bo nowe samochody są zazwyczaj wyposażone w system ISOFIX a wtedy każdy z tych najnowszych fotelików I-Size pasuje i łatwo go bez problemu zamontować dlatego polecam coś z tego foteliki-cybex.pl/kategoria-produktu/foteliki/foteliki-9-36kg/
      Masz pod nosem wszystkie foteliki z Isofixem
      • der-ra Re: 9-36 ? 03.04.16, 23:05
        z Isofixem to fajny jest ten nowy Jane Grand - 9-36 . Do tego ma pasy przeciwobrotowe, nawet wentylacja jest w obudowie. Oczywiście regulowany zagłowek jak dziecko rośnie,mnie się podoba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka