Dodaj do ulubionych

Puchne z dumy!

15.03.17, 00:12
Wiem, ze wszystkie ematkowe dzieci są świetne i zdolne (SĄ! ) i mój powód do dumy może się wydać śmieszny ale...
Mam 4,5 letnia córeczkę i jak pewnie wiecie ma ona od roku diagnoze 'autyzm'(tak,tak-ciągle przezywam). Mloda bardzo się stara ale ciągle mamy problem z j.angielskim,który ma być jej drugim (a właściwie głównym ) językiem.
W sobotę nasza OT (pani od integracji sensorycznej )powiedziała, że Mloda nie mogła otworzyć pojemnika z ciastolina i zapytała 'can you open this play dough for me,please?'.
Dziś zaś kupilysmy buty (dla niej 2 pary najbardziej glitter owych butów w całym sklepie a dla mnie nudne,granatowe trampki). Potem poszlysmy do księgarni i moje dziecko zagadnelo pana sprzedawcę :'my shoes are glitter! These!mummy's shoes are no glitter!mummy's shoes are navy blue!'.
Jestem w szoku! Do tego wczoraj bylysmy na urodzinach i latorośl uznała, że nie schodzi na frytki (przyjęcie w play barn) bo chce pobyć z chlopcem i zapytała go po polsku jak ma na imie a jak nie reagował ,zapytała po angielsku.
No wiem,ze to może 'no biggie' ale ja jestem w chmurach😁
Obserwuj wątek
    • sasanka4321 Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 00:20
      Alez to jest biggie. Zrozumiala, zalapala, pojela o co chodzi z tym drugim jezykiem i jezykami jako takimi. A to juz w 90% rozwiazuje problem. Dalej to juz pikus. Za chwile bedziesz ja prosila o pomoc w angielskim wink
      • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 00:23
        Mam nadzieje 😁
        • gama2003 Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 00:31
          Tego Ci życzę ! Mała niech Cię zaskakuje i zagina codziennie. Puchnij sobie codziennie i równomiernie smile.
          • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 00:32
            Dziękuję!
            • gama2003 Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 00:36
              smile
              To niesamowite, lajkonik jestem - ale dla mnie, dziewczynka z diagnozą autyzmu, która zagaduje nieznanego chłopca o imię, zmienia język, bo kapuje, że w tym klops, to mistrzostwo świata i przeskoczenie ,, podejrzeń,,.
              Brawo, super czytać dobre wieści.
              • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 00:41
                Niby tak ale diagnoza jest (niestety ) trafna. Takich momentów do tej pory nie było. Mloda jest w miarę 'kumata' ale społecznie (według terapeutki ABA i przedszkola ) baaardzo opozniona. Dlatego tych parę momentów jest dla mnie na wagę złota.
                • gama2003 Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 00:48
                  To niech momenty się utrwalają a malutka niech dogoni rówieśników.
                  Jak pisałam, nie znam się kompletnie, ale w wieku Twojej córeczki za Chiny ludowe nie zaczepiłabym obcego dziecka. Mało - na takich urodzinach byłabym przyklejona do rodzica. I takich dzieci znam więcej. Dlatego brawodka Twojej córeczki. Tak trzymać i wszystkich zadziwiać !
                  • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 00:51
                    Dziekujemy!
    • stephanie.plum Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 01:00
      fajnie!
      cieszę się z Tobą, wiem, jak się takie rzeczy przeżywa.
      czujesz się, jakby wreszcie założyli ci w sercu centralne ogrzewanie...
      • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 01:04
        Takie uczucie to ja mam zawsze jak ona mi spojrzy prosto w oczy i się uśmiechnie 😁
        • stephanie.plum Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 01:16
          :~)
    • eliszka25 Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 01:05
      nic wielkiego? kochana! mam w rodzinie chlopczyka, ktory ma szereg roznych zaburzen ze spektrum autyzmu. jednoznaczna diagnoza "autyzm" jeszcze nie padla, ale sa obawy, ze ostatecznie bedzie wlasnie taka. maly skonczy na dniach 4 lata, ale nie mowi wlasciwie nic, w zadnym jezyku, a co dopiero w dwoch! o zagadywaniu obcych ludzi w ogole nie ma co nawet myslec! ogromne gratulacje dla twojej coreczki! to super! niech przeskakuje jak najwiecej swoich barier! masz z czego byc dumna smile
    • taki-sobie-nick Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 01:07
      Ja się nie znam, ale miłego puchnięcia smile.
    • rosapulchra-0 Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 01:52
      Puchnę z tobą!
      Napisałam o pewnym doświadczeniu z moją najmłodszą, ale komputer myśli, że jest mądrzejszy ode mnie, więc się obraziłam i już tego nie napiszę. Może kiedyś wink
    • agata_abbott Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 02:09
      smile rozumiem! smile

Ja tam sie śmieje czasami, ze spośród naszej trójki, to Ewa jest najbardziej towarzyską osobąsmile nie miała problemu, żeby w Barcelonie uczestniczyć w zabawie tanecznej z grupą kompletnie obcych, mówiących w innym języku dzieci, jadąc metrem potrafiła zintegrować sie z siedzącą obok niej panią, która grała na komórce, albo z nieznajomym chłopcem.
      • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 02:21
        Super!
    • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 02:29
      Dziękuję Dziewczyny za mile słowa!
    • ludborka Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 03:17
      Cudowniesmile
    • albertynaa Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 04:39
      Gratulacje!

Jako, że niezbadane są wyroki boskie, a każdy dzień przynosi niespodzianki mam nadzieję, że diagnoza najbardziej zaskoczy tego, który ją postawił. Mała wciąż się rozwija- wszystko przed Wami.
      Dużo miłości i cierpliwości.

Uściski smile
    • bei Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 05:41
      Brawosmile!
      Ciesze sie z Tobasmile!
      W swoim zyciu spotkalam sie z trafnymi diagnozami, ktore byly trafne tylko dla pewnego wieku, a pozniej dzieci najzwyczajniej z nich wyrosly.
      Zycze najlepszego!
    • suchawloszkana3 Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 07:04
      Bosko!🤗
    • nisar Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 07:16
      No i się wzruszyłam od samego rana. Oby jak najwięcej takich momentów, dla nich się żyje, nie?
    • little_fish Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 07:17
      A ja, ponieważ się trochę znam 😉, gratuluję z całego serducha i życzę ciągłych okazji do puchnięcia. Brawo Wy!
    • zla.m Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 07:40
      Wspaniale smile Jak ruszyło, to już pójdzie. I wiesz, dzieci 2-języczne często mają problem z drugim językiem albo nawet w ogóle z mową, dopóki sobie tego w głowie nie poukładają. Więc może i diagnoza okaże się na wyrost albo nie będzie to jakoś bardzo utrudniało jej (i wam) życia.
    • la_mujer75 Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 08:09
      Pękaj na zdrowie smile I jeszcze wiele razy !!!!

P.S. mój Starszy z ZA jest jedną z najbardziej śmiałych osób, jakie znam. I jak psychiatra stwierdziła - to dobrze rokuje smile
    • edelstein Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 08:20
      Puchnij na zdrowiebig_grin
      • karme-lowa Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 08:47
        Ale super! Gratulujęsmile
        Cudnie się czyta takie wiadomości od rana.
    • aga_sama Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 08:54
      Och możesz puchnąć, możesz być nawet gruba z dumy
      Gratulacje.
      Rodzicielstwo takiego wyjątkowego dzieciaka to też milion wielkich powodów do dumy z zupełnie codziennych osiągnięć.
    • peonka Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 08:54
      Fajną masz córcię, aż by się chciało pogadać!
      Po Twoim opisie oczy mi się spociły... Obys miała takich momentów całą masę, codziennie!
    • muchy_w_nosie Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 09:00
      Też się ucieszyłam twoim postem. Dla przykładu mój syn nie ma zdiagnozowanych zaburzeń, w domu jest wygadany i głośny a jak ma się coś zapytać nauczycielki to woli milczeć o innych nieznajomych dorosłych nawet nie wspomnę, przy występach tylko rusza ustami, na szczęście chociaż do kolegów z zerówki coś mówi.
      Jak się nie rozkręci to będzie miał ciężko w życiu. Dzisiaj z tego powodu idziemy do poradni psychologicznej.
      • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 09:03
        Znam mnóstwo fajnych dzieciaków,które są bardzo nieśmiałe. Może on potrzebuje więcej czasu żeby się 'rozkręcić' wśród obcych .
      • peonka Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 09:06
        Też taka bylam, a nawet było gorzej... Przeszlo mi, jak skończyłam podstawowkę! (osmioletnią smile)
        Będzie dobrze!
        • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 09:10
          Ze mnie się przyjaciółka zawsze śmiała, że od razu wiadomo ktorego chłopaka chocolate lubi bo to był ten,na którego ani razu nie spojrzałam i,do którego ani razu nie zagadalam (a miałyśmy 17 lat!).
      • quelquechose Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 10:24
        Do muchy - jako introwertyczka i osoba wrażliwa oraz mam takowej mogę poradzić tylko pełną akceptację. Nie naciskaj, nie wypychaj na siłę, kochaj takiego, jaki jest. Nie zawstydzaj. Doceniaj za inne zalety, a nawet za tę jego cichość i rozważność. Nie przykuwaj więcej uwagi niż konieczne do nieśmiałości, bo mu łatkę przykleisz i zacznie się tym chłopak jeszcze więcej zamartwiać niż to warte zachodu. Jak zacznie sobie więcej ufać to z czasem się przełamie bardziej do innych - najpierw do osób, które zna, później do obcych. Pewnie nie będzie nigdy zaczepiła obcych, ale to i lepiej - po co? Za pedofilem nie pójdzie wink

A chocolatemonster - gratuluję smile Miło taki post zobaczyć i się uśmichnąć, że komuś coś miłego się przydarzyło! Pozdrawiam!
    • zabka141 Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 09:17
      Cos mi sie wydaje ze ona umie wiecej niz pokazuje swiatu. Swietnie i milo sie wzruszylam czytajac twoj wpis.
    • kiddy Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 09:42
      Brawo dla małej! smile
      Mój synek też autysta i mnie też niesamowicie cieszą i zaskakują takie rzeczy, które dla innych są pewnie mało znaczące. Wczoraj poprosiłam go o przyniesienie szufelki, żeby zebrać zamieciony koci żwirek. Wracam do łazienki, a mój synek sam zamiótł żwirek na szufelkę, wyrzucił do toalety i odniósł szczotkę i szufelkę na miejsce, po czym zakomunikował "pomogłem ci, chodź się bawić" smile .
      • chocolatemonster Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 10:14
        Awwww! Boski!😚
    • ichi51e Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 09:56
      He he - u nas tez tak bylo ;p gratulacje. Cudowne uczucie.
    • magata.d Re: Puchne z dumy! 15.03.17, 10:30
      Brawo smile Gratuluję smile
      Uwielbiam takie wątki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka