stacie_o 06.06.17, 10:42 według ematek jest ok, a jaka będzie powodem do zmartwień? Dla ułatwienia możemy przyjąć różne wartości w klasach 4 5-6 gimnazjum LO ktoś się wypowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 10:46 Bo się tak zastanawiam, czy puścić synowi duże kazanie, czy małe. Jestem po zebraniu, powiedziano nam, że dobrze jak dziecko ma średnią zbliżoną do średniej klasowej. A ta wydaje mi się wysoka Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: jaka średnia 06.06.17, 10:48 Ale konkretnie: która klasa? Jaka średnia syna? Jaka średnia klasy? Jak średnia wygląda w porównaniu do zeszłych lat? Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 10:53 Syn klasa czwarta. Średnia klasy kolo 4,8 on niże, dokładnie 4,0. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: jaka średnia 06.06.17, 10:57 no przecież to nie jest źle. Jakby miał 3.0 to mogłabyś się zacząć martwić ma jakieś tróje? Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: jaka średnia 06.06.17, 11:07 wiesz, o ile głupio z jego strony, bo mógłby michałkami podbić sobie średnią (chyba, że na muzyce mają jakieś wygórowane wymagania typu gra na flecie lub śpiew operowy), to uważam, że tego typu oceny nie mają wpływu na jego przyszłą edukację / życie. Jeśli uznasz, że ma trójki z przedmiotów, które są dla was istotne, wtedy pochyliłabym się nad korepetycjami w przyszłym roku, ale średnią jako całość bym się aż tak bardzo nie martwiła Dobra jest! Poza tym czwarta klasa to wyzwanie dla dzieci, daj mu czas na przywyknięcie do nowych warunków. W piatej powinno byc lepiej, u nas tak się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 13:42 Z tą muzyką to tak, że jakby był pilny i obowiązkowy od początku, to nie miałby tej 3. Bo złe oceny załapał np za brak instrumentu, nie miał na czym grać, nie grał, niska ocena. Potem weszły trudniejsze rzeczy i nie ma zmiłuj, ja nawet jakbym chciała, to nie jestem w stanie pomóc, słoń mi na ucho nadepnął i nie rozróżniam prymy czystej od nieczystej. Syn też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jaka średnia 06.06.17, 13:49 Moja córka, jak mniemam, nie wie, co to pryma, a z muzyki ma szóstkę. To nie jest tak, że szkoła twojego syna trochę przegina? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: jaka średnia 06.06.17, 15:45 Z prymą to moje dziecko się zetknęło, jak chodziło do szkoły muzycznej i już nigdy potem, tak że ta wasza nauczycielka coś przegina... W kl. IV jest normalny zapis nutowy w gamie C-dur, gra na flecie dość nieskomplikowanych rzeczy (bo do takich zaliczam np. Pojedziemy na łów, czy Gęsi za wodą), trochę piosenek, wszystkie te brzdękadła typu dzwonki, talerze itp. (wybijanie rytmu), rozpoznawanie i teoria różnych instrumentów i tańców ludowych. W sumie ogarnie nawet ktoś, komu słoń na ucho nadepnął, najwyżej dostanie gorsze oceny ze śpiewu, a nadrobi innymi, przyjemniejszymi rzeczami. Np. zrobieniem własnego instrumentu typu marakasy czy kołatka . Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 15:47 Nauczyciel. Syn na nieszczęście przyznał się, że gra na instrumencie i trafił do grupy zaawansowanej. No nic, może się "odpisze" w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: jaka średnia 07.06.17, 02:24 Ja swojego szóstoklasisty czepiać się nie będę- 5.0 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jaka średnia 06.06.17, 14:07 chyba, że na muzyce mają jakieś wygórowane wymagania typu gra na flecie lub śpiew operowy Za pozwoleniem, granie na flecie prostych melodii to nie są "jakieś wygórowane wymagania", tylko podstawa programowa w podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: jaka średnia 06.06.17, 17:37 Odpusc sobie i jemu Wazne, by srednia z roku na rok robila sie lepsza. Na tym etapie srednia jest bez wiekszego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: jaka średnia 07.06.17, 00:27 Kiedy w praktyce zwykle jest właśnie odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: jaka średnia 06.06.17, 11:58 Z własnych zeszłorocznych doświadczeń radzę - zorientuj się, w jaki sposób będą wręczane wyróżnienia i ile ich będzie w klasie. Jeśli Twój syn będzie jedyny, który wyróżnienia nie dostanie - zastanów się, czy go puścić na zakończenie roku. Ja miałam taką sytuację w zeszłym roku, że syn miał średnią paskową, ale zachowanie dobre. Jako jedyny nie dostał wyróżnienia i kiedy wszystkie dzieciaki wychodziły z sali gimnastycznej ze świadectwami i nagrodami, on jedyny z gołą ręką. Gdybym wiedziała, że będzie jedyny bez wyróżnienia, nie posłałabym go na zeszłoroczne zakończenie roku szkolnego. To doświadczenie zaowocowało totalnym olaniem obowiązków szkolnych w pierwszym semestrze tego roku - bo on jest najgłupszy w klasie, więc nie warto się starać. Więc nie było odrabianych prac domowych, nie było powtarzania nowego materiału, bo po co? Efektem była kiepska średnia na semestr. Dostał wiatr w skrzydła, jak się okazało, ze jest laureatem Olimpusa z angielskiego, prawie najlepszy w szkole (II miejsce) i 10 w kraju. To dało mu impuls do jakiej - takiej nauki w II semestrze i przyłożenia się do obowiązków szkolnych. Gdyby nie te kiepskie oceny na semestr, pewnie miałby średnią paskową. A tak będzie też ok. 4 - 4,4. Tyle moich doświadczeń, obok tematu. Ale proponuję wziąć pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: jaka średnia 06.06.17, 13:58 Powiedz, że żartujesz. Brak wyróżnienia był okazją do rozmowy - co można zrobic, zeby za rok je dostać. Od czego zalezy ocena z zachowania itd. Po rozdaniu świadectw jakieś lody, żeby uczcić koniec roku i tyle, chronienie przed każdym rozczarowaniem nie jest dobrym sposobem, życie jest pełne rozczarowań i nie zawsze mamy to co byśmy chcieli, czasami trzeba więcej popracować, moze wolontariat (jeżeli ocena dobra jest wyjściową, oznacza że uczeń nie zrobił nic złego, ale teź nie wyróżnił się jakimś zachowaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: jaka średnia 06.06.17, 23:02 Ewa, mam podobną sytuację z synem (5 klasa). Ma średnią 4,9, przed chwilą przeczytałam, że dostał dobre ze sprawowania i paska nie będzie. Uwagi miał trzy, że gada na lekcji (tylko od wychowawczyni), za to pełno pochwał, głównie sportowych. No, załamie mi się. Czy byłaś wyjaśnić ten stan u wychowawczyni? Co było powodem, że pomimo paska jego sprawowanie oceniono na ocenę dobrą? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: jaka średnia 06.06.17, 23:47 Jeżeli jest faktycznie tak jak piszesz, idź do wychowawczyni i interweniuj. W razie czego dyrekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jaka średnia 06.06.17, 13:37 To moim zdaniem nie ma się czym martwić, chyba, że w tym jest na przykład dopuszczający z matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
1st.world.problems Re: jaka średnia 07.06.17, 17:24 3stacie_o napisała: > Syn klasa czwarta. Średnia klasy kolo 4,8 on niże, dokładnie 4,0. > W tej chwili chyba nie ma co aż tak wybiegac w przyszłość (tzn pytasz o średnią w LO). chyba że już teraz superpilnie chcecie z wujem ubić szczegółowo opracowany kontrakt dot.wakacyjnych prac społecznych młodego na najbliższe 8 lat do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jaka średnia 06.06.17, 10:48 na forum wyczytałam, ze poniżej 4,5 to już powody do niepokoju u niezaburzonego czwartoklasisty Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: jaka średnia 06.06.17, 10:52 stacie_o napisała: > Bo się tak zastanawiam, czy puścić synowi duże kazanie, czy małe. Jestem po zeb > raniu, powiedziano nam, że dobrze jak dziecko ma średnią zbliżoną do średniej k > lasowej. A ta wydaje mi się wysoka Kazanie? Jakie kazanie? Odpuść, weź dziecko na koniec roku na dobre ciacho i powiedz, że to za całoroczną pracę. I na dobry początek wakacji. Daruj sobie wszelkie kazania. Ewentualnie zapytaj syna na początku roku szkolnego z czym miał problemy w zeszłym roku i czy nie potrzebuje jakieś pomocy. Oraz przymuszaj do regularnej pracy, ale to dopiero po wakacjach nie przed. Wszelkie kazania nie przynoszą żadnego pozytywnego efektu tylko konfliktują dziecko z rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 10:57 IMHO kazanie się należy, bo mimo obietnic nie poprawił kilku ocen i z kilku przez odstanie dwa miesiące spadł niżej. Odpowiedź: był już zmęczony, jego możliwości wyczerpały się w okolicach kwietnia. Mieliśmy umowę, że spróbuje poprawić oceny, by jechać w nagrodę na obóz sportowy. Trudno, pojedzie pomagać wujkowi w przetwórstwie owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: jaka średnia 06.06.17, 11:00 Wyjazdy to nie nagroda, tylko tak samo ważny element rozwoju jak szkoła. A może nawet ważniejszy. IMO robisz błąd, to znaczy błąd był na etapie stawiania warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jaka średnia 06.06.17, 11:02 To obóz sportowy ze szkoły-był o tym wątek, miejsca sa tylko dla osób z najlepszą średnią. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jaka średnia 06.06.17, 11:09 miejsca sa tylko dla osób z najleps > zą średnią. Tym bardziej nie prawiłabym kazań, sam widzi, że stracił szansę na obóz z powodu odpuszczenia sobie. W sumie najbliższe jest mi chyba to, co wyżej pisze aqua48 - weź dziecko na ciacho z okazji zakończenia roku, a "do galopu" to go możesz od września. Oczywiście praca na powietrzu przy owocach przez część wakacji też mu dobrze zrobi, niezależnie jakie wnioski przy okazji wyciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jaka średnia 06.06.17, 11:16 zgadzam się, kazanie już niepotrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 11:18 Ok, tak zrobię. szkoda, że młody nie wie, jakie ma fajne ciotki na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: jaka średnia 06.06.17, 11:25 "Oczywiście praca na powietrzu przy owocach przez część wakacji też mu dobrze zrobi" A czy wolno zmuszać dzieci do tego typu pracy? Bo po pierwszych kilku godzinach na 100% nie będzie tego robił dobrowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 11:30 Syn oprócz pracy przy owocach pojedzie ze mną i z siostrą nad Bałtyk, jeszcze ciotka go weźmie na jakąś wycieczkę zagraniczną, raczej ai a nie namiot. Syn miał wybór: poprawia oceny i jedzie w nagrodę z drużyną na obóz sportowy, albo wyjeżdża pomóc wujkowi, trzeciej opcji nie było i nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jaka średnia 06.06.17, 11:31 Toż przecież nahajem go rodzony wujek nie będzie poganiał ani nikt od niego nie wymaga pracy na akord na miarę robotnika najemnego. Natomiast owszem, nakazanie zajęcia się konkretną robotą (na miarę sił i umiejętności dziecka), gdy dziecię pozostaje pod opieką dorosłego, jest nie tylko dopuszczalne, ale wręcz powszechne. Tak, zapewne nie będzie to na 100% dobrowolne. Moje osobiste dziecko uważa, że odkurzenie kilkudziesięciu metrów podłogi to niemal praca na galerach i w kopalni jednoczęsnie i zdecydowanie nie robi tego dobrowolnie - ale robić musi. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: jaka średnia 06.06.17, 13:17 "Natomiast owszem, nakazanie zajęcia się konkretną robotą" Zajęcie się konkretną robotą w przypadku 11latka w cywilizowanym kraju, to posprzątanie pokoju i pomoc w domowych porządkach lub drobnych pracach ogrodniczych, na zasadzie współuczestnictwa. Wykorzystywanie pod przymusem (nieważne, że bez nahaja!) małego jeszcze dziecka do kilkugodzinnej pracy w ogrodzie, codziennie przez kilka dni, to niestety forma niewolnictwa. Czy on tam ma mieć wakacje, czy galery jakieś? Za średnią 4? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jaka średnia 06.06.17, 13:25 Wykorzystywanie pod przymusem (nieważne, że bez nahaja!) małego jeszcze dziecka > do kilkugodzinnej pracy w ogrodzie, codziennie przez kilka dni, to niestety fo > rma niewolnictwa. Bez przesady. Czy on tam ma mieć wakacje, czy galery jakieś? Za średnią 4? Stacie pisała w poprzednim wątku, że na wyjazdy "relaksujące" jedzie w innych terminach, natomiast w tym konkretnym czasie nie ma ona innej opcji na zapewnienie synowi opieki niż wyjazd do wuja i pomaganie przy owocach (była opcja obozu, ale tylko dla tych, którzy osiągną konkretną średnią). Całkowicie logiczne, zwyczajne i NIE mające nic wspólnego z "niewolnictwem" rozwiązanie. w cywilizowanym kraju, to posp > rzątanie pokoju i pomoc w domowych porządkach lub drobnych pracach ogrodniczych > , na zasadzie współuczestnictwa. Skąd ci się zatem wzięło przypuszczenie, że nie będzie to zajęcie "na zasadzie współuczestnictwa" (wuj będzie go miał na oku, dziecię powietrza świeżego zażyje, coś tam porobi, zamiast nad tabletem gnić w domu), tylko od razu "galery"? Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 13:37 Przesadzasz. Ma zapewnione dwa inne wyjazdy, w tym jeden w atrakcyjne miejsce. Mój brat to też nie karbowy, ani dozorca na plantacji bawełny. Syn będzie miał pokój na wyłączność, troskliwą opiekę, do dyspozycji rower i pobliski basen. Nie będzie za to tabletu, ani kompa, ze względów zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: jaka średnia 06.06.17, 14:29 Niezależnie od tego, ile ma innych wyjazdów, nie przemawia do mnie idea pracy przymusowej w przypadku małego dziecka. Jeżeli uda się wujkowi go do tej pracy zachęcić, zmotywować, to super. Ale przymus nie powinien mieć miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jaka średnia 06.06.17, 17:31 Nie przesadzaj. Wiele dzieciaków pomaga rodzicom, ciotkom, wujkom, babciom w różnych pracach w domu i ogrodzie. Tak było, gdy ja byłam dzieckiem, a od tego czasu minęło już 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: jaka średnia 06.06.17, 21:40 " Tak było, gdy ja byłam dzieckiem, a od tego czasu minęło już 30 lat. " No jasne, że tak było. Moja przyjaciółka zasuwała w polu przez całe lato. Pomagałam jej czasami dla towarzystwa. Moim zdaniem to było wykorzystanie niewolniczej pracy. jak dzieci w Chinach szyją piłki to źle. A u nas praca małoletniego przy zbiorze truskawek jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jaka średnia 06.06.17, 13:55 Jedne z lepszych moich wspomnień z dzieciństwa to praca na działce dziadka, regularna, wymuszałam, żeby mi pozwolili, a nie chodziłam jeszcze do podstawówki. Mój mąż z równym sentymentem wspomina pracę w PGR-e przy żniwach - traktorzyści wypoczywali w cieniu, on odbierał zboże z kombajnów (miał 10 lat), przejmowali od niego traktor dopiero, kiedy trzeba było odwozić zapełnione przyczepy do magazynu. Dzieci uwielbiają robić coś sensownego, jeżeli wujek jeszcze doceni, powie, że mu pomógł, to pewnie mu się to spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: jaka średnia 06.06.17, 14:26 "Dzieci uwielbiają robić coś sensownego" Bez przesady. Mnie prace rolnicze nużyły przeokropnie, a robiłam je tylko dla towarzystwa, u koleżanki. Mój starszak lubi leżeć i rozmyślać, konkretna praca w wakacje to byłby dla niego konkretny ból. Zresztą nie rozważamy tu sytuacji, że dziecko chce pomagać i pomaga, tylko jedzie do pomocy i zakładane jest użycie przymusu. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jaka średnia 06.06.17, 17:32 A potem znów poczytamy wątki jak to młodzież dziś nie potrafi nic zrobić. A jak ma się nauczyć, jak nie wolno nawet od dziecka wymagać pomocy w ogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: jaka średnia 06.06.17, 21:38 "A jak ma się nauczyć, jak nie wolno nawet od dziecka wymagać pomocy w ogrodzie." Może się nauczyć towarzysząc osobie dorosłej. Zmuszane do pracy prawdopodobnie ją znienawidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jaka średnia 06.06.17, 22:17 Chyba nie do końca znasz znaczenie słowa przymus. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: jaka średnia 06.06.17, 11:42 Stacie, Twój syn jest dyslektykiem? Dobrze pamiętam? Odpuść mu. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 11:45 Jest, odpuszczam, syn ma szczęście do forumowych ciotek. Aż chyba wam podziękuje, jak mu powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jaka średnia 06.06.17, 12:03 Ja jeszcze bym wzięła pod uwagę, czy próbował te oceny poprawić i na czym te próby polegały. Kazanie bym odpuściła, konsekwencje i tak poniesie. Średnia 4 to DOBRA średnia i tego się trzymajmy 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: jaka średnia 07.06.17, 17:47 Dokładnie tak. Przecież Stacie sama pisałaś, że obiecał spróbować poprawić, a nie że poprawi na 100% (mądry dzieciak ). Spróbował, ale był przemęczony szkołą, nie dał rady - trudno, ale umowę wypełnił. Szkoda że stracił szansę na obóz, ale lody/ciastko za starania się należy Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jaka średnia 07.06.17, 20:37 Średnia 4 dla dyslektyka to normalna średnia. Ma jakąś terapię ? Bo bez tego może być gorzej. Bardzo prawdopodobne, że nie tyle się lenił, co po prostu poprawienie tych ocen było poza jego zasięgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jaka średnia 06.06.17, 13:47 Stacie, ale to nie jest jego wina. To jest wina kretyńsko ułożonego roku szkolnego, który przerwy w nauce dopasowuje do tego, żeby przemysł turystyczny zarobił ile trzeba, a nie do tego, żeby dzieci pracowały w rozsądnym rytmie. Dzieciaki z województw, w których ferie są w drugiej połowie stycznia, w kwietniu nie wiedzą, jak się nazywają i naprawdę trudno mieć o to do nich pretensje. Może wykorzystaj, że umowa była, że "spróbuje" poprawić oceny i doceń wysiłki? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jaka średnia 06.06.17, 13:51 Doczytałam. Fajnie, że go powspierasz, naprawdę mu się należy. I to zapamięta. Ja z dzieciństwa ze szkoły słabo pamiętam kazania, a to, że mi mama upiekła ulubione pierożki z grzybami jak przyniosłam pierwszą jedynkę z matematyki utkwiło. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: jaka średnia 06.06.17, 17:42 Twoj syn ma bardzo ladna srednia. Moim zdaniem najgorsza krzywde mozna mu zrobic wpychajac go teraz pod presje wysokiej sredniej. Daj mu byc i poczuc, czym sa gorsze oceny. Tak by sam chcial popracowac i odbic. To mit, ze uczniowie z najwyzsza srednia odnosza w zyciu mega sukcesy. Sciezek i drog do sukcesu jest mnostwo, wiec po co teraz stresowac dzieciaka, ktory i tak ma pod gore. Po co Tobie extra stres i nakrecanie sie ocenami dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: jaka średnia 06.06.17, 23:52 stacie_o napisała: Mieliśmy umowę, że spróbuje poprawić o ceny, by jechać w nagrodę na obóz sportowy. Trudno, pojedzie pomagać wujkowi w przetwórstwie owoców. Że co proszę?? Odbierasz dziecku możliwość odpoczynku wakacyjnego, bo nie spełniło twoich oczekiwań? Do wuja też może pojechać, ale nie w ramach kary, tyko pomocy, zadania do wykonania! Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: jaka średnia 06.06.17, 23:58 Ok doczytałam, że taki był wymóg organizatorów obozu. IMO głupi, bo sugeruje, że sport jest tylko dla najlepszych uczniów, ale cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jaka średnia 07.06.17, 06:34 bo tak często jest w szkołach/klasach sportowych czy szkolnych drużynach, jak spadną oceny to wypad z baru albo przerwa do poprawienia ocen...oczywiście nie zawsze i wszędzie-ja osobiście uważam, ze słusznie, nauka jest ważniejsza jak ktoś nie potrafi pogodzić jednego z drugim to cóż pozostaje obowiązek a nie przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: jaka średnia 09.06.17, 12:31 a dla mnie oprócz średniej liczą sie inne umiejętności i w 5 klasie już je widzę. Umiejętność radzenia sobie w zyciu. 5-klasista sam ogarnia dodatkowe zajęcia, i wiele podobnuch temu umiejętności, które mu isę w zyciu przydadzą natomiast średnia 6,00 , to jedynie umiejętność nauczenia się na pamięć z niektórych przedmiotów, więc i tak się to zapomni. Nikt mi nie powie , że średnia 6,0 można mieć, bo się jest dobrym z wszystkiego, to po prostu nie możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jaka średnia 09.06.17, 12:40 Pisze się "niemożliwe". 4-klasista tę zasadę ortograficzną ogarnia bez problemu, możliwe to, zapewniam, podobnie jak bycie na 6 "ze wszystkiego" (choć to się nie zdarza często, fakt). Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: jaka średnia 09.06.17, 12:46 Pisze się "niemożliwe" a tak, tak, jakaś spacja niechcący, przepraszam. "4-klasista tę zasadę ortograficzną ogarnia bez problemu" - a to zależy , ci z problemami i bardziej matematycy mają z tym problem, generalnie widać po ilości błędów ortograficznych u dorosłych, widać , że nie ogarniają ani w 4 klasie ani w żadnej ani w ogóle "bycie na 6 "ze wszystkiego" - zdarza sie wtedy, kiedy nauczyciele stawiają te 6 za rzeczy normalne , nie nadprogramowe, wtedy owszem, ale nie znaczy to ze uczeń jest wybitny. Uczeń na 6 ze wszystkiego, to uczeń wybitny, ale ilu takich jest?. to, że tacy są nie jest regułą. Nie jest możliwe być wybitny z języka polskiego, matematyki, historii, zajęć fizycznych, technicznych , komputerowych, jezyków obcych - to chyba jakiś cyborg nie człowiek. No chyba ,że rodzice mocno pomagają pisząc wypracowania etc. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: jaka średnia 09.06.17, 12:56 zosia_1 napisała: bycie na 6 "ze wszystkiego" - zdarza sie wtedy, kiedy nauczyciele stawiają te > 6 za rzeczy normalne , nie nadprogramowe, wtedy owszem, ale nie znaczy to ze u > czeń jest wybitny. Ale tak powinno być, 6 za 100% opanowanie materiału. I jak najbardziej jest to mozliwe, gdy ktoś ma te 6 z kilku przedmiotów, bo się nimi szczególnie interesuje, a z pozostałych otrzymuje je, bo ma np. świetną pamięć i umie sie uczyć. Uczeń na 6 ze wszystkiego, to uczeń wybitny, ale ilu takich > jest?. to, że tacy są nie jest regułą. Chyba nikt nie twierdzi, że są. Nie jest możliwe być wybitny z języka p > olskiego, matematyki, historii, zajęć fizycznych, technicznych , komputerowych, > jezyków obcych - to chyba jakiś cyborg nie człowiek. Jak napisałam wyżej, mozna być wybitnym z czegoś tam, a z innych przedmiotów po prostu na tyle dobrym, że potrafi sie nauczyć na 6. No chyba ,że rodzice moc > no pomagają pisząc wypracowania etc. I tak też bywa, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: jaka średnia 06.06.17, 10:46 A to chyba zależy. Moja córka w tym roku ma średnią 4,0, czyli niby nie tak źle, ale w porównaniu do lat poprzednich, kiedy miała zawsze świadectwo z paskiem, to tak, jest to dla mnie sygnał do niepokoju i powód do zwiększenia kontroli w przyszłym roku szkolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
1st.world.problems Re: jaka średnia 06.06.17, 13:55 Jeśli 1gim, to to chyba nie aż takie kosmicznie dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jaka średnia 07.06.17, 18:10 A to nie jest tak, że po odwołaniu egzaminu szóstoklasisty i rekrutacji do gimnazjum dziecku motywacja poleciała na łeb na szyję? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jaka średnia 06.06.17, 10:51 ja osobiście chyba martwiłabym się jakby dziecko było poniżej średniej klasy Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jaka średnia 06.06.17, 10:54 a nie cofam to, sprawdziłam średnią klasy na półrocze i nie jednak wcale bym się nie martwiła, nie wiem może poniżej 4,0? Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: jaka średnia 06.06.17, 10:59 Mój syn w IV klasie będzie miał 4,7, paska nie będzie. Chociaż ze sprawdzianów ma oceny zazwyczaj bdb, to skomplikował sobie mocno sytuacje brakami zadań w I półroczu. W II już było lepiej, choć np. dostał ndst z pracy na lekcji - zamiast rozwiązywać zadania, bujał w obłokach. Włosów z głowy nie rwę, bo widzę systematyczną poprawę w podejściu do obowiązków. Nie ma też żadnej szóstki, nawet z tzw. michałków. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: jaka średnia 06.06.17, 11:00 Wazne,by z matmy bylo super.2 i 3 z reszty mi wystarcza do szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: jaka średnia 06.06.17, 11:03 To zależy od klasy i szkoły, oraz od starań dziecka. Z mojej perspektywy 4.0 to już dobra średnia (ale: uczniowie bardzo rzadko dostają szóstki, żeby dostać taką ocenę trzeba się mocno wykazać, średnie powyżej 5.0 są równie rzadkie, świadectwa z tzw. czerwonym paskiem w szkole dostają po dwie z trzy osoby na klasę). Odpowiedz Link Zgłoś
kina1 Re: jaka średnia 06.06.17, 11:05 Mój szóstoklasista ma średnią 5,5, ale mógłby jeszcze wyższą, bo jest zdolny, ale leniwy. Sprawdzian szóstoklasisty z operonu napisał w polskiego na 100%, angielski 98% a matma 85%. Oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: jaka średnia 06.06.17, 11:13 Jest laureatem konkursow minimum wojewodzkich i olimpiad z prawie wszystkich przedmiotow? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jaka średnia 06.06.17, 11:17 Pewnie nie, teraz już nie ma wymogu, żeby na szóstkę być laureatem (co gorsza, część szkół nie przyswoiła tego nowego zapisu i szóstek "nie daje" - więc nieporównywalność ocen i niesprawiedliwość porównań "po średniej" jest jeszcze większa niż kiedykolwiek). Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: jaka średnia 06.06.17, 11:23 Tak myslalam,niejdnorodny System oceniania w roznych szkolach skutkujetym,ze w jednej szkole dziecko bedzie mialo 6 za ten sam poziom albo i mniejszy wiedzy,niz dziecko w innej szkole.Pomijam juz zebranie o 6 i wystawianie 6,by nie psuc sredniej (nie wierze,ze tego juz nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jaka średnia 06.06.17, 11:37 Oczywiście, że jest dokładnie wszystko to, o czym piszesz - dlatego generalnie średnia ma jakiekolwiek znaczenie wtedy, gdy punkty się liczą w rekrutacji (od zawsze uważałam, że powinien się liczyć tylko zewnętrzny, jednolity dla wszystkich test, taki jak teraz piszą na koniec szkoły gimnazjaliści a jeszcze rok temu pisali również szóstoklasiści, a nie jakieś nieporównywalne ze sobą tak naprawdę świadectwa), albo - jak w przypadku dziecka stacie - gdy ta średnia jest wymogiem, by się załapać na obóz. No ale w tym akurat przypadku to konsekwencja jest automatyczna, obozu nie ma, więc tym bardziej rodzic nie powinien przyjmować postawy potępiająco - triumfującej, bo dziecko samo widzi, że konsekwencje się pojawiają i takie życie. Może za rok będzie się bardziej starał. A może stwierdzi, że praca przy owocach jest lepsza niż obóz. Tak czy owak, czegoś się dowiaduje o życiu - to w sumie dużo więcej niż dałby mu sam program szkolny, nawet zaliczony na 6,0. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: jaka średnia 06.06.17, 11:58 No niestety takie licytowanie sie na srednie nie ma sensu. Mialam w liceum polonistke co nie stawiala praktycznie 5.Zawsze mowila,ze na 5 umie ona,a na 6 Bog .Na rzesach stawalam by ta 5zdobyc.W innej szkole za to co ona wymagala na 5 a nawet na 4 to bylyby 6 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jaka średnia 06.06.17, 11:18 teraz 6 powinna być wystawiana za podstawę programową Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: jaka średnia 06.06.17, 11:53 Powinna, ale w sumie dobrze, że w większości szkół nie jest, bo jak inaczej wyróżnić ucznia, który znacząco wybija się ponad poziom? U mojego syna w szkole 6 nawet z michałka to jest prawdziwy wyczyn, a szkoła wiejska, więc według stereotypu słaba. Młody ma średnią 5,2, szóstki z historii i polskiego, mimo, że równie dobry jest z angielskiego, matematyki, przyrody, komputerowych czy tej nieszczęsnej plastyki. Jest bardzo wysportowany i od pierwszej klasy trenuje, obecnie triathlon, codziennie poświęca 2-3h na sport, nie licząc wfx4, a ma na koniec roku 5 Z angielskiego robi wszystkie sprawdziany na 100%, ale nauczycielka zamiast dawać jakieś dodatkowe zadanie na 6, rysuje mu przy ocenie słoneczka, słoniki czy inne kwiatuszki, serio! Także różnie to bywa i rzeczywiście w jednej szkole łatwiej uzyskać średnią 6, niż w innej te 5,2 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jaka średnia 06.06.17, 11:56 Ja generalnie tez jestem za 6 ponad podstawę ale to powinno być jednak ujednolicone bo nie może być tak, że gdzies się liczy konkurs świadectw na przykład czy ocena z przedmiotu a wjednej szkole żeby mieć tą 6 trzeba być laureatem a w drugiej ma się po prostu za podstawę. Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: jaka średnia 06.06.17, 12:08 Zgadzam się, to chore, że każda szkoła może sobie indywidualnie ustalać system oceniania podczas gdy na dalszych etapach edukacji może się liczyć konkurs świadectw. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jaka średnia 06.06.17, 12:44 Nawet w tej samej szkole są różnice. U syna w gimnazjum w klasie równoległej są same 5 i 6 z języka obcego. U syna na tróje trzeba się postarać. Niby dzieciak już na tyle mądry, że wie, ze on ze swoją trójką wie więcej niż piątkowi z tej drugiej klasy, ale jak przez tą ocenę paska nie będzie, to będzie mu przykro. I ja to rozumiem akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: jaka średnia 06.06.17, 12:57 Przykre i niesprawiedliwe. Może jednak faktycznie lepiej na tych trójkach wyjdzie jak trafi na kolejnego nauczyciela, który jego wiedzę doceni, a i w życiu bardziej mu się przydadzą umiejętności niż 5 na świadectwie. Mimo wszystko też syna doskonale rozumiem i też miałabym żal do nadgorliwej nauczycielki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jaka średnia 06.06.17, 13:26 Tu zadziałały dwa czynniki - ich pani bardzo gorliwa, a w tamtej klasie "dobrotliwy staruszek" na zastępstwie. W ogóle ich klasie trafił się zestaw baaardzo wymagających nauczycieli, co potwierdziła wychowawczyni. Nie znaczy to oczywiście, że klasie syna nie będzie pasków, ale jest o nie zdecydowanie trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Średnia? W ogóle. Martwiłabym się, gdyby oceny 06.06.17, 11:15 nagle poleciały (z jednego lub więcej przedmiotów) w dół bez żadnego widocznego powodu i zła byłabym, gdyby dziecku się ewidentnie nie chciało i po linii najmniejszego oporu zaliczało na minimum, nic dodatkowo nie robiąc poza tym. Bo jeśli widzę, że dziecko się stara, albo wiem, że dużo czasu poświęca jakiemuś zajęciu nie przekładającemu się na oceny szkolne, to powodów do zmartwienia nie widzę. W podstawówce generalnie przeciętnie zdolne i zadbane dziecko te czwórki bez większych starań mieć powinno, ale przecież to Ty wiesz najlepiej, co za przedmioty/nauczyciele sprawiły, że dziecko ma tę "niższą średnią" i czy to jest rzeczywiście powód do zmartwienia czy tylko ewentualnego wkurzenia (na leniwe dziecko lub niesprawiedliwych nauczycieli), czy w ogóle nie ma to znaczenia w dłuższej perspektywie (to najczęściej). Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: jaka średnia 06.06.17, 11:24 Jak dla mnie średnia ok 4 jest w porządku na każdym etapie (no może poza 1-3 w podstawówce). Sama lepszej średniej nie miałam w szkole podstawowej czy liceum za to na studiach cały czas miałam stypendium naukowe. Radzę sobie w życiu równie dobrze jak osoby z dużo lepszą średnią. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: jaka średnia 06.06.17, 11:28 W moim przypadku nie ma co srednich porownywac. U cory w szkole 6 nie daja. Srednia wazona jest taka, dopiero od 4,75 jest 5, wiec jak mam porownywac ze srednimi ze szkol gdzie 5 dostaje sie od 4.50? Corka juz porownywala ze swoim kuzynem, gdzie przy nawet lepszych czastkowych ocenach on bedzie mial 5, a ona 4 gdzie tu sprawiedliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jaka średnia 06.06.17, 11:32 u nas tez tak jest na kilku przedmiotach-gorzej niż na studiach... Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: jaka średnia 06.06.17, 11:35 Według mnie średnia jest mało istotna, no chyba że dziecko sobie zupełnie nie radzi i powtarza klasy. Ważne jest aby dziecko wiedziało, co chce ze swoim życiem zrobić, co go interesuje, a co nie, aby miało jakieś pasje, zainteresowania, hobby, aby umiało dokonywać wyborów, co jest ważne, a co nie i aby umiało dążyć do celu, jaki by chciało osiągnąć. Średnia w szkole, choćby i najwyższa, to nic nie warty papierek, jeśli się nie wie, co ze sobą zrobić. Szkoła to tylko szkoła, trzeba ja skończyć, bo bez tego nie można ruszyć dalej. Prawdziwe życie i nauka są poza szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: jaka średnia 06.06.17, 11:42 wszystko zalezy od poziomu szkoly, a nawet konkretnych nauczycieli. W ub roku u Pani X syn z historii mial 5 (uczyl sie i owszem ale wcale nie wiecej niz teraz, pani robila na klasowkach testy i nawet jak nie wiedzial, to mogl trafic), teraz ma mocną 3 (klasowki to w duzej mierze daty i nazwiska oraz opisowki z uwzglednieniem wlasnych przemyslen). Srednia mu spadła niestety (w ub roku mial 4.5, teraz w VI klasie walczy o 4.0-musi poprawic jeden przedmiot, ledwie na 3 bo ma w tej chwili wystawione 2+). Moze gdyby szedl do gimnazjum to srednia mialaby wieksze znaczenie, choc przyznam, ze bardziej ucieszylabym sie z tej sredniej z ub roku. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: jaka średnia 06.06.17, 12:04 Nie wiem, nie wiem... córka w gimnazjum ma wysoką średnią za to syn w VI klasie tra-ge-dia. Ktoś jednak musi zamiatać te ulice. No dobra, ma chyba wszystkie możliwe dys... stwierdzone w PPP ale czy to jest wytłumaczenie lenistwa??? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jaka średnia 06.06.17, 14:38 Trochę jest, bo to wtedy często nie jest pierwotne lenistwo, tylko wynik tego, że się stara, stara, a i tak nie idzie - to mu w końcu siada motywacja. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jaka średnia 07.06.17, 20:44 >No dobra, ma chyba wszystkie możliwe dys... stwierdzone w PPP ale czy to jest wytłumaczenie lenistwa??? Jesteś pewna, że to lenistwo, a nie dys? Uczniowie dyslektyczni są często tak właśnie oceniani, że niby nie sa głupi (bo czasem błysną), a zawsze coś zawalą. To praca na lata, sam sobie w tym wieku raczej nie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: jaka średnia 06.06.17, 12:09 Żadna średnia nie byłaby dla mnie powodem do zmartwienia. No chyba, że groziłoby powtarzanie klasy ... Ważne jest żeby dziecko miało pasję, żeby umiało dążyć do celu, wykorzystywało potencjał. Wymęczona, często przy akompaniamencie narzekań i zmuszania matki średnia nie jest niczym cennym. I niczego nie ułatwia. Wolę, żeby dziecko było świetne z jednego lub dwóch przedmiotów niż paradowało z czerwonym paskiem. Poza tym różne są szkoły i różne wymagania. takie, w których pasek ma ponad połowa klasy i takie, że trzeba się nieźle napracować. Pewno wiesz jaka jest twoja i jaki ma potencjał i jak pracuje twój syn. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: jaka średnia 06.06.17, 13:43 an.16 napisała: > Żadna średnia nie byłaby dla mnie powodem do zmartwienia. No chyba, że groziłob > y powtarzanie klasy ... Ważne jest żeby dziecko miało pasję, żeby umiało dążyć > do celu, wykorzystywało potencjał. Wymęczona, często przy akompaniamencie narze > kań i zmuszania matki średnia nie jest niczym cennym. Teoretycznie masz rację. I niczego nie ułatwia. Ułatwia.Szczególnie na etapie rekrutacji.Za pasek na świadectwie mają np.u nas doliczane 7 punktów przy rekrutacji do liceum.A czasem o przyjęciu bądź nie do danej klasy decyduje 1 punkt.Tak więc średnia ma znaczenie. Wo lę, żeby dziecko było świetne z jednego lub dwóch przedmiotów niż paradowało z > czerwonym paskiem. Poza tym różne są szkoły i różne wymagania. takie, w których > pasek ma ponad połowa klasy i takie, że trzeba się nieźle napracować. Pewno wi > esz jaka jest twoja i jaki ma potencjał i jak pracuje twój syn. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: jaka średnia 06.06.17, 14:51 Żadne szanujące się liceum (w Warszawie) nie dolicza 7 pkt za pasek. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: jaka średnia 06.06.17, 17:29 Po tym, jak zobaczyłam, że eksperymentalna podstawówka robi nabór do klas VII profilowanych, a jednym z kryteriów są punkty za zachowanie, tak, za zachowanie, to z lekka osłabłam (punkty przyznawane w skali 1-6). I po przyszłym naborze do LO spodziewam się najdziwniejszych fiku miku mających na celu odsiew tych, którym czegoś tam zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: jaka średnia 06.06.17, 18:18 an.16 napisała: > Żadne szanujące się liceum (w Warszawie) nie dolicza 7 pkt za pasek. A czy nie jest tak, że musi, zgodnie z przepisami? Można uważać, że średnia jako taka jest nieistotna, ale jesli jest odzwierciedleniem wiedzy, to jednak ma znaczenie, czy dziecko cos umie, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: jaka średnia 07.06.17, 17:36 Nie jestem z Warszawy.Oprócz Warszawy są jeszcze inne miasta w Polsce.Jak widać co miasto,ba nawet co województwo to inny zwyczaj.U nas doliczają i dlatego średnia ma znaczenie i to duże przy rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: jaka średnia 07.06.17, 17:39 k1234561 napisała: > Nie jestem z Warszawy.Oprócz Warszawy są jeszcze inne miasta w Polsce.Jak widać > co miasto,ba nawet co województwo to inny zwyczaj.U nas doliczają i dlatego śr > ednia ma znaczenie i to duże przy rekrutacji. > Przeglądałam ostatnio kryteria przyznawania punktów w Warszawie i są za świadectwo z wyróżnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: jaka średnia 07.06.17, 20:26 Przecież to rozporządzenie reguluje. Wszędzie jest tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
husmus Re: jaka średnia 06.06.17, 12:27 stacie_o napisała: > według ematek jest ok, a jaka będzie powodem do zmartwień? > Dla ułatwienia możemy przyjąć różne wartości w klasach > 4 > 5-6 > gimnazjum > LO > ktoś się wypowie? Czyli jednak średnia i oceny mają znaczenie. A w moim wątku o reformie Ty i kilka matek radośnie mnie zjechało, że zaprzątam sobie głowę wyliczaniem średniej (nieważne, że nie ja, tylko szkoła), w Waszych szkołach średniej nie liczą (a już broń Boże nie podają do publicznej wiadomości). U Was tego nie ma i chyba tylko w mojej jednej jedynej jest taki wyścig szczurów. I że zmądrzeję, jak będę miała dziecko w klasach wyższych. Tylko Was cytuję, żeby nie było..... Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: jaka średnia 06.06.17, 12:47 O ile sobie przypominam dyskutowałam z tobą nie odnośnie znaczenia średniej, ale o tym, że pojawienie się JEDNEJ dziewczynki z samymi JEDYNKAMI i DWÓJKAMI wpłynęło ZNACZĄCO na wysokość ŚREDNIEJ KLASOWEJ. Udowadniałam ci, że jest to matematycznie niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: jaka średnia 06.06.17, 17:48 U nas jest straszny wyscig szczurow, z ktorego sie swiadomie wypisalismy i nie przejmujemy sie nim. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: jaka średnia 06.06.17, 12:32 Z tego co pisałaś Twój synek jest lekko opóźniony ze względu na liczne, wcześniejsze choroby. W takiej sytuacji cieszyłabym się, że w ogóle przechodzi z klasy do klasy i nie szukała dziury w całym. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: jaka średnia 06.06.17, 12:38 Średnią mam w nosie :p dziecko testy kompetencji po gimnazjum napisało na 5 i 4, czyli dużo wyżej niż jego średnia z danego przedmiotu. Z przedmiotu ma średnią 3, a test napisany na 5 (jest w II gm). Podobnie było na testach po podstawówce... testy na 100 %, średnia z przedmiotu 3 lub 4. Nie przejmuje się średnią. Nie akceptuję za to 2 na świadectwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: jaka średnia 06.06.17, 12:46 Średnia zależy od możliwości ucznia (zdolności i wkładu pracy), środowiska w jakim przebywa, ewentualnych deficytów. Ale to sama wiesz. Jeśli średnia klasy to 4,8, to średnia 4 jest niska. Przy założeniu, że dzieciak nie ma jakichś specjalnych deficytów. Jeśli w grę wchodzi np. dysleksja, to należy zbadać, na ile przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Gdyby to 4,0 było w klasie gdzie dzieciaki generalnie otrzymują niskie oceny i średnia klasowa oscyluje wokół 3 - 3,5, to byłaby to wartość wysoka. Jeśli dzieciak w klasach IV - VI wyciąga średnią 4 bez większego wkładu pracy, bazując tylko na tym, co wyniesie z lekcji, to nie jest to powód do dumy, bo przy niewielkim wysiłku miałby średnią paskową. Nie jest to też tragedia, bo w IV - VI klasie średnia niewiele znaczy - jest tylko sztuką dla sztuki. Dużo wazniejsze jest, czy młody ogarnia samodzielnie obowiązki, pilnuje terminów sprawdzianów, prac domowych, uczy się w miarę na bieżąco (w sensie - nie ma zaległości). Więc kazanie mozna wygłosić, ale zbytnio nie dramatyzując. Pamiętaj, kazanie wychowawcze zawsze można wygłosić Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: jaka średnia 06.06.17, 13:13 Pytanie po co mieć średnią paskową jeśli nie ma takiej potrzeby - to lepiej spędzać czas inaczej niż wkuwając bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: jaka średnia 07.06.17, 17:40 zuleyka.z.talgaru napisała: > Pytanie po co mieć średnią paskową jeśli nie ma takiej potrzeby - to lepiej spę > dzać czas inaczej niż wkuwając bzdety. Dokładnie.Moja córka też wychodzi z tego założenia.Dlatego stwierdziła,że w II klasie gimnazjum nie ma się po co spinać na pasek,bo do niczego on nie potrzebny.Potrzebuje za to pasek w III klasie do rekrutacji do liceum,spieła się i ma. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: jaka średnia 06.06.17, 13:09 Powyżej 4,0 jest ok na każdym poziomie edukacji Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: jaka średnia 06.06.17, 13:14 podstwówka 4.5 lo/gim 4 wygląda na dużą, ale przecież tam wchdzą wuefy z 6, EB, i etyka- czyli szóstki. jak trzeba- należy zaakceptować niższą sorki, ale nie o średnią w tym chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jaka średnia 06.06.17, 13:29 A te szóstki z wfu do dają każdemu na dzień dobry? Podobnie z etyki, której w szkole syna akurat nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jaka średnia 06.06.17, 17:48 Pewnie miało być EDB czyli edukacja dla bezpieczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: jaka średnia 06.06.17, 17:54 A, jakieś wynalazki na poziomie ponadpodstawówkowym. Nie zgodziłabym się jednak, że z tych wszystkich michałków da się podreperować sobie średnią szóstkami - zależy, na jakiego nauczyciela się trafi, jakie są wymagania... I osoba cienka z wuefu, bez choć odrobiny zdolności plastycznych czy muzycznych, może się na takich przedmiotach nieźle przejechać. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jaka średnia 06.06.17, 18:01 Dlatego pytałam czy u nich w szkole te szóstki z wfu dają każdemu. U syna w gimnazjum piątkę bez problemu może mieć dziecko które sie stara, ćwiczy na każdym wuefie, angażuje w zadania. W podstawówce trudniej było o czwórkę niż w gimnaro piątkę. Ale szóstek za nic jednak nikt nie daje .. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: jaka średnia 06.06.17, 21:56 Ano wlasnie,m corka w 4 klasie z wfu na koniec miala 4, a nie miga sie od cwiczen, zawsze ma stroj, chetbnie cwiczy, a jednak jest slaba w biegach i cwiczeniach silowych-rzut pilka lekarska itp, a uczyciel dosc mlody, ale beton, co z tego ze corka jako jedyna potrafi plywac, ze celnie trafia do kosza, to za malo, bo pan ma tabelki i wszystko musi sie zgadzac Czy mam o to zal, tak mam, i przyznam sie, ze rozmyslam nad tym, zeby jej zalatwic zwolnienie wlasnie z cwiczen silowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: jaka średnia 06.06.17, 22:07 A to nie jest tak, że teraz bdb powinny mieć wszystkie dzieci na zachętę? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jaka średnia 06.06.17, 22:18 Z tym bdb z wfu jest jak z szóstkami za inne przedmioty - niby są regulacje a i tak każdy sobie Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: jaka średnia 06.06.17, 13:16 podstawówka, gimnazjum - poniżej 4,75 liceum - zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jaka średnia 06.06.17, 13:35 W dobrym gimnazjum i liceum bym się martwiła poniżej 3,0, bo to znaczy, że ma doły bez górek - czyli ma przedmioty, gdzie ledwo wyciąga, a nie ratują go żadne, które by kochał. W podstawówce, gdzie zdobywa się podstawy, dążyłabym jednak do czwórek z czwórki przedmiotów głównych polski-matematyka-główny język-przyroda, żeby potem nie było braków. Wiem, że historia też ważna, ale do nadrobienia, dziury w matematyce są do nadrobienia trudniejsze, przy czym więcej mam zrozumienia dla gorszych ocen z pamięciówek (być może dlatego, że muszę - córka zawsze najsłabsze oceny miała z historii oraz przyrody wtedy, kiedy na przyrodzie wypadała część "geograficzna", trochę lepiej przy biologicznej, na tych sprawdzianach, gdzie przyroda zahacza o chemię i fizykę w ogóle bez bólu). Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: jaka średnia 06.06.17, 13:51 Ale przecież to wszystko zależy od predyspozycji danej osoby. Jeśli ktoś się stara, przygotowuje, odrabia lekcje, to jaka ta średnia by nie była to jest okej. Moje dziecko będzie miało dość wysoką średnią (na pasek wystarczy), ale praktycznie bez żadnego uczenia się, starania i to jest poniżej jej możliwości. Średnia mi nie przeszkadza, ale to, że jej w ogóle nie zależy na ocenach, że ma to centralnie w odwłoku i jeśli bym nie przypilnowała to nawet lekcji by nie odrobiła, to już mnie mocno wpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: jaka średnia 06.06.17, 15:22 Kozo moja jest taka sama. Nic się dotychczas jeszcze nie uczyła (kończy 3klasę). Same 6 i 5 (jak coś jest tylko do 5). Praca domówa zajmuje jej kilka minut ale zagonić żeby ją zrobiła to koszmar. Twierdzi czasem że nie zrobi a na moje teksty że jedynkę dostanie, odpowiada- ojej to dostanę. Zero zaangażowania. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: jaka średnia 06.06.17, 15:42 No to mamy takie same córki. Przy czym w 3 klasie faktycznie praktycznie uczyć się nie musiała, bo zdolne dziecko jednak pamięta z lekcji. W 4 klasie takiego typowego wkuwania jest znacznie więcej, a że na lekcji zamiast słuchać, to gada z innymi, to też wiadomo, że wielu rzeczy nawet nie usłyszy. Choć trzeba przyznać, że pamięć ma naprawdę bardzo dobrą i nie musi się wcale dużo uczyć i w sumie to nie powinna narzekać. Mam wrażenie, że jej robię na złość jak wychodzę z inicjatywą, żeby ją pouczyć. Najgorzej było jak z przedmiotu, z którego ma mieć 6 nie chciała się jednego prostego tematu nauczyć, bo jest nieciekawy, nie podoba jej się i co ją to obchodzi, że przez to może dostać na koniec 5 i w ten sposób zaprzepaścić cały rok starań. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: jaka średnia 06.06.17, 17:57 Kurczę, a czego się uczyć w III klasie? Toż to głównie ćwiczenie umiejętności (nie wiedzy), no i trochę wiedzy ogólnej z tzw. przyrody plus o otaczających nas realiach. Prym wiodą dzieci o rozwiniętych analizatorach i przyzwoitej pamięci oraz ogarnięte, pamiętające o odrobieniu zadań czy przyniesieniu tego nieszczęsnego fletu. Nauka jako tako zaczyna się w kl. IV, kiedy trzeba zrozumieć, przeanalizować i przyswoić sobie konkrety, np. właśnie z przyrody, z gramatyki itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: jaka średnia 06.06.17, 21:32 Hm... niby tak ale większość koleżanek mających dzieci w kl. 1-3 twierdzą, że uczą je codziennie, odrabiają z nimi lekcje czasem godzinami. Uczą się liczenia sposobami, wkuwają tabliczkę mnożenia, regułki gramatyczne, ćwiczą do dyktand i wyrazówek, odczytywania godzin, uczą się pisać słówka po angielsku, ćwiczą czytanie itd, itd. Moje dziecko nigdy w domu niczego z materiału szkolnego się nie uczyło. Po rozmowach z koleżankami uznałam że to nie jest normalne tak w domu nic nie robić 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: jaka średnia 06.06.17, 21:38 Ja ze swoim synem też nie za wiele robię. Ale nie mam potrzeby. A już tabliczki mnożenia w domu dziecko się w ogóle nie uczyło. Wszystko z lekcji wynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: jaka średnia 08.06.17, 11:29 Toteż mówię, że wszystko tak naprawdę jest kwestią rozwoju analizatorów wzrokowych i słuchowych, no i pamięci. Dziecka wcześniej już "rozwiniętego" nie trzeba będzie uczyć większości z powyższych rzeczy, bo jest na takim etapie rozwoju umysłowego, że pojmie samo i zapamięta . Ale nie wszystkie dzieci są na tyle rozwinięte, no i różne pewnie są tego przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
6kasia333333 Re: jaka średnia 06.06.17, 23:56 lucyjkama napisała: > Kozo moja jest taka sama. Nic się dotychczas jeszcze nie uczyła (kończy 3klasę) > . Same 6 i 5 (jak coś jest tylko do 5). Praca domówa zajmuje jej kilka minut al > e zagonić żeby ją zrobiła to koszmar. Twierdzi czasem że nie zrobi a na moje te > ksty że jedynkę dostanie, odpowiada- ojej to dostanę. Zero zaangażowania. Ręce > opadają. Mój syn z ZA (późno zdiagnozowanym, na pograniczu z NT) ma tak samo. Ma nadal niestety, choć już kończy trzecią klasę gimnazjum. W klasach 1-4 super, 5-6 troszkę gorzej, chociaż nadal grubo powyżej 4, w dobrym gimnazjum - hmm... tutaj już nie można się chwalić średnią, ale jakoś leci. Strach myśleć co będzie w liceum . Tutaj już samo siedzenie na lekcji i praca domowa zrobiona w kilka minut lub na kolanie na przerwie pewno nie wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: jaka średnia 07.06.17, 21:15 Chyba to dość częsty scenariusz. Moi identycznie przy czy w 1 gim średnia będzie trochę ponad 4 ale niewiele. O żadnych paskach nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: jaka średnia 06.06.17, 14:48 Myślę że to zależy od dziecka. Bo jedno przy bardzo dużym wysiłku będzie miało 4,0 a inne przy mniejszym powyżej 5. Syn jest w 4 klasie i tam tak jest. Średnie zaczynają się od 3,0 do 5,33 którą to zresztą ma mój syn. Acha, dwie dziewczynki ledwo zdały do 5 klasy. Pani zapowiedziała że jeżeli nic się nie zmieni w kolejnym roku to nie zdadzą do 6 klasy. Także nie martw się średnią 4. Uważam że jest ok ale nie znam możliwości Twojego syna. Gdyby mój natomiast miał taką średnią to uznałabym że dzieje się coś niepokojącego, ponieważ jemu bardzo zależy na stopniach i jest niesamowicie ambitny. Nie zamierzam go gasić. Także jak pisałam wcześniej to zależy od dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: jaka średnia 06.06.17, 15:39 W podstawówce, w przypadku dziecka bez dysfunkcji, taka chociażby dążąca do 5,0 . Gimnazjum chyba nie ma sensu już rozważać. W LO - żeby było przyzwoicie z polskiego i matmy (matura!!!) i dobrze, czy też bardzo dobrze, z interesujących ucznia przedmiotów (takich, z których będzie zdawał maturę i to np. rozszerzoną). Dla mnie przyzwoicie z polskiego to 4 bez problemu, z matmy w sumie też chyba... Kluczem do sukcesu jest wybranie profilu zgodnego z predyspozycjami i zainteresowaniami, takiego, na którym uczeń nie będzie się męczył. Odpowiedz Link Zgłoś