Dodaj do ulubionych

Kolejna zagadka matematyczna

20.06.17, 21:05
demotywatory.pl/4778505/Wlasnie-dlatego-mam-problemy-z-zaufaniem
Dla tych, którym się nie chce klikać w link: 6:2(2+1)=?

a) 1
b) 9

Osobiście stawiam na B. Ale ja szkołę kończyłam dawno temu. Coś mi gdzieś świta, że dzielenie i mnożenie to działania równorzędne i rozwiązuje się je od lewej do prawej.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:06
      Masz rację.
      • niktmadry Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:08
        jupi smile smile smile idę zatem otworzyć piwo
        • iwoniaw Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:10
          I to jest dobra kolejność: najpierw mnożysz, potem pijesz wink
    • taki-sobie-nick Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:09
      Podrzucam wątek: nie mam pojęcia.
    • stillgrey Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:12
      Pewnie, że 9. 6:2x3=3x3
    • tol8 Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:13
      W klasach I-III uczą od lewej do prawej. Kolejność działań wchodzi w klasie czwartej i masz: potęgi, pierwiastki, nawiasy klamrowe, nawiasy kwadratowe, nawiasy zwykłe, mnożenie, dzielenie, dodawanie, odejmowanie.
      Więc zależy, kto dane zadanie rozwiązuje.
      • iwoniaw Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:16
        Więc zależy, kto dane zadanie rozwiązuje.

Tak, zależy: kompletny idiota czy ktoś mający śladowe pojęcie o arytmetyce. Nie, w klasach I-III nie nauczają "innej" matematyki.
        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 22.06.17, 08:24
          Nauczają inaczej. Niż kiedyś. Zmieniono formy zapisu, a powyższy przykład jest zapisany wadliwie.
      • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:17
        Nawias to nawias a nie działanie.
      • krisdevalnor Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 22:36
        Mnozenie nie ma pierwszenstwa przed dzieleniem tak jak dodawanie nie ma pierwszenstwa przed odejmowaniem. Po prostu mowi sie: mnozenie, dzielenie, dodawanie, odejmowanie ale oznacza to: mnozenie lub dzielenie (w zaleznosci od tego co jest pierwsze czyli od lewej do prawej) a potem dodawanie lub odejmowanie (w zaleznosci... itd)
        Jestem rocznik 80, dobrze nas widocznie nauczyli matmy bo to jest dla mnie oczywista oczywistosc i automatycznie takie "zagadki" matematyczne rozwiazuje.
        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:06
          Mhm, dobrze was nauczyli, czyli ile to jest wg ciebie?
          • krisdevalnor Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 17:19
            9
            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 22.06.17, 08:25
              Domyślam się że jesteś po prostu sporo młodsza ode mnie i nie łączysz logicznie tylko liczysz "od lewej".

Tak, 9 to jedna z poprawnych odpowiedzi.
    • baltycki Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:17
      www.tvn24.pl/ciekawostki-michalki,5/internet-tym-zyje-6-2-2-1-ekspert-wyjasnia-zagadke-tego-dzialania,311736.html
      • iwoniaw Ekspert :-D 20.06.17, 21:21
        O matko z córką big_grin Teraz zadania na poziomie 3. klasy podstawówki muszą w telewizorze rozwiązywać eksperci? big_grin "Zagadka tego działania" - normalnie jakby chodziło co najmniej o dowód na twierdzenie Fermata big_grin
        • baltycki Re: Ekspert :-D 20.06.17, 23:26
          Niektorzy uwazaja, ze skoro kreska ulamkowa zastepuje znak dzielenia, to odwrotnie rowniez
          i
          6:2+1 znaczy to samo, co
          6/2+1 (/ - kreska ul...).
          • magata.d Re: Ekspert :-D 20.06.17, 23:30
            No bo to znaczy to samo. Te dwa działania, które zapisałeś oznaczają to samo.
            • kagrami Re: Ekspert :-D 21.06.17, 09:07
              No właśnie i wynik jest 1 a Iwonia już pije piwo...
              • magata.d Re: Ekspert :-D 21.06.17, 09:44
                Pomyśl, pomyśl, zanim coś napiszesz.
                • iwoniaw Re: Ekspert :-D 21.06.17, 11:06
                  Nie wymagaj za wiele. Widocznie nie zrozumiała eksperta z tv za bardzo. A wcześniej eksperci w szkole podstawowej też chyba nie trafili do niej z przekazem. wink
            • iwoniaw Re: Ekspert :-D 21.06.17, 11:04
              No ja też nie rozumiem, co Baltycki chciałeś przez to powiedzieć - przecież to znaczy to samo...
      • zosia_1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:53
        ojp, już się nie dziwię, że rządzi PiS, skoro jesteśmy takim durnym narodem, że do rozwiązania takiego prostego działania matematycznego na poziomie klasy podstawowej (wczesnej podstawowej) musimy zaangażować eksperta matematyka i zapraszać do telewizji, żeby tłumaczył dorosłym ludziom w programach informacyjnych od początku ;-(
        • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:57
          Jestem w szoku, że ludzie nie mają podstawowej wiedzy z matematyki.
    • saszanasza Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:21
      Ja kiedyś czytałam rozkminę o tym działaniu. Z tego co pamiętam tutaj rzeczywiście wychodzi 9 a to dlatrgo, że we fragmencie działania 2(2+1) pomiędzy dwójką a nawiasem nie ma znaku mnożenia, gdyby był 2*(2+1) należałoby wymnożyć przez dwójkę każdą z cyfr w nawiasie i wtedy poprawną odpowiedzią byłaby odpowiedź "a".
      • saszanasza Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:22
        O baltycki mnie wyprzedziłwink
      • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:31
        saszanasza napisała:

> Ja kiedyś czytałam rozkminę o tym działaniu. Z tego co pamiętam tutaj rzeczywiś
        > cie wychodzi 9 a to dlatrgo, że we fragmencie działania 2(2+1) pomiędzy dwójką
        > a nawiasem nie ma znaku mnożenia, gdyby był 2*(2+1) należałoby wymnożyć przez dj
        > wójkę każdą z cyfr w nawiasie i wtedy poprawną odpowiedzią byłaby odpowiedź "a"
        > .

big_grinbig_grinbig_grin
        • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:42
          Uśmiałam się, ale ty chyba tak na poważnie, więc muszę cię wyprowadzić z błędu. Nie ma żadnego znaczenia czy tam jest wpisany znak mnożenia czy nie. Działania 2(2+1) i 2*(2+1) to są te same działania, dające taki sam wynik.
          • krisdevalnor Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 22:39
            Dokladnie. Niewazne czy jest znak mnozenia czy nie. Ufff...skad ludzie takie teorie wynajduja.
            • baltycki Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 23:38
              > Dokladnie. Niewazne czy jest znak mnozenia czy nie.
              Rozwiazmy dzialanie
              6sad4+2)
              proste prawda, = 1
              ale jesli wyciagniemy 2 przed nawias, otrzymamy
              6:2(2+1),
              nadal takie oczywiste, ze = 1?
              A przeciez, to to samo rownanie.
              • baltycki Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 23:40
                6 : (4+2)
                zadna ikonkasmile
                • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 23:47
                  Nie kombinuj. 6sad4+2) to nie to samo co 6:2(2+1).
                  • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 23:48
                    6sad4+2) miało być
                    • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 23:49
                      No wstawia mi buźkę. 6: (4+2)
                      • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 23:55
                        A jak już tak bardzo chcesz wyciągnąć te 2 przed nawias to poprawny zapis jest taki: 6: (2(2+1))
                        • baltycki Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 00:00
                          Kurcze, szybka jestes big_grin.
                  • baltycki Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 23:57
                    > Nie kombinuj. 6sad4+2) to nie to samo co 6:2(2+1).
                    To inaczej
                    6 : (2x+x)= ?
                    rozwiazujemy
                    6 : x(2+1)=?
                    x=2
                    Jaki wynnik otrzymasz w pierwszym rownaniu, a jaki w drugim, jesli za x wstawisz 2?
                    • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 00:01
                      Znów popełniłem błąd. Zapomniałeś nawiasu 6 : (x(2+1))
                      • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 00:02
                        Popełniłeś
              • miss_fahrenheit Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 23:55
                Nie, takie samo równanie, jak "6: (4+2)" byłoby wtedy, gdybyśmy po wyciągnięciu przed nawias dwójki zapisali je tak "6: [2(2+1)]"
      • bluea.nne Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 22:41
        Nie wierzę...
        2(2+1)=2*3=6
        2(2+1)=2*2+2*1=4+2=6
        • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 22:46
          Nie ma co w bzdury wierzyć wink
      • nowi-jka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 08:24
        o matko ty tak serio? mnozyłabys dwójke z kazda z cyfr gdyby tam były niewiadome np 2(2a+1b) wtedy mnozysz 2*2a+2*1b ale jak nawias mozesz dodac to dodajesz
      • zosia_1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:56
        saszanasza zapisz się na korepetycje! miedzy 2 a nawiasem jest mnożenie . a jeśli nawet chcesz przemnożyć 2 przez każdą z cyfr to ile Ci wyjdzie?? Ludzie ! czy wy myślicie 2(2+1) = 2*2 + 2*1=4+2=.... to już chyba umiesz policzyć , że wyjdzie tyle samo co: 2(2+1)= 2*3=...
        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:44
          czyli rozkminiasz wyrażenie algebraiczne 2(2+1) a dziewczyny mówią że liczy się od lewej czyli najpierw 6:2 co dla mnie jest dziwne, przecież nie można oderwać 2 od tego co jest w nawiasie, nie?
          • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:47
            dwójkę z nawiasem wiąże taka sama siła co 2 z 6. mnożenie i dzielenie mają taką samą siłę, dlatego robi się to po kolei
        • saszanasza Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:45
          A ty zapisz sie na lekcje czytania ze zrozumieniem. Przytoczylam jedynie to, co wyczytalam zreszta w linkowanym przez baltyckiego opisu.Gdzie wyczytalas ze jestem za blednym rozwiazaniem?hmmm?!
          • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:54
            Nawet jak się coś cytuje to trzeba myśleć. Nie powołuj się na coś, czego nie rozumiesz.
            • saszanasza Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:30
              magata.d napisała:

> Nawet jak się coś cytuje to trzeba myśleć. Nie powołuj się na coś, czego nie ro
              > zumiesz.

Jak się coś cytuje, to wstawia się cudzysłów. Czy widzisz gdzieś cudzysłów? Hehe. Przyganiał kocioł garnkowi
              • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:47
                O przepraszam, ty nie cytowałaś, ty przytaczałaś. Ok. No więc, jak się coś przytacza, co się przeczytało, to trzeba myśleć i rozumieć to o czym się pisze. Nie rozumiesz, nie pisz, nie przytaczaj. A jak rozumiesz to chociaż skomentuj, że się np. z tym nie zgadzasz. Nie tylko ja twój post odebrałam, jako akceptację czegoś co prawda nie jest.
                • saszanasza Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 15:13
                  magata.d napisała:

> O przepraszam, ty nie cytowałaś, ty przytaczałaś. Ok. No więc, jak się coś przy
                  > tacza, co się przeczytało, to trzeba myśleć i rozumieć to o czym się pisze.
                  > Nie rozumiesz, nie pisz, nie przytaczaj. A jak rozumiesz to chociaż skomentuj,
                  > że się np. z tym nie zgadzasz. Nie tylko ja twój post odebrałam, jako akceptacj
                  > ę czegoś co prawda nie jest.

To może napisz mi, w którym miejscu wypowiedziałam się nieprecyzyjnie? Hmmm?
                  • saszanasza Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 15:20
                    saszanasza napisała:

> magata.d napisała:
                    >
                    > > O przepraszam, ty nie cytowałaś, ty przytaczałaś. Ok. No więc, jak się co
                    > ś przy
                    > > tacza, co się przeczytało, to trzeba myśleć i rozumieć to o czym się p
                    > isze.
                    > > Nie rozumiesz, nie pisz, nie przytaczaj. A jak rozumiesz to chociaż skome
                    > ntuj,
                    > > że się np. z tym nie zgadzasz. Nie tylko ja twój post odebrałam, jako akc
                    > eptacj
                    > > ę czegoś co prawda nie jest.
                    >
                    >
                    > To może napisz mi, w którym miejscu wypowiedziałam się nieprecyzyjnie? Hmmm?
                    >

O, pewnie to źle zrozumiałaśbig_grin
                    saszanasza napisała:

>" Ja kiedyś czytałam rozkminę o tym działaniu. Z tego co pamiętam tutaj rzeczywiś
                    > cie wychodzi 9"
      • minor.revisions Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 19:50
        Przecież się nie zapisuje 2*(2+1) bo to znaczy dokładnie to samo co 2(2+1)...
        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 22.06.17, 08:27
          Nawet więcej. Liczba przed nawiasem jest z nim związana a nawiasy rozwiązuje się w pierwszej kolejności. Tak nas uczono w latach 70' 80'
    • miss_fahrenheit Re: Kolejna zagadka matematyczna 20.06.17, 21:42
      9
    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 08:54
      stawiam na a.
      Znak dzielenia to jest tak jakby była kreska ułamkowa i najpierw rozwiązuję to pod kreską.
      • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 08:58
        Czyli odpowiedź =1.
        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:13
          Szczerze, trochę zawiodłyście mnie emamy .. ale dobrze, że życiowo jesteście mądre, już trudno z matematyką. tongue_out
          • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:47
            kagrami napisała:

> Szczerze, trochę zawiodłyście mnie emamy .. ale dobrze, że życiowo jesteście mą
            > dre, już trudno z matematyką. tongue_out
            >
            To ty zawiodłaś. Z matematyki leżysz big_grin I jeszcze kogoś pouczasz. Wstyd.
            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:55
              Nie macie racji, liczycie jak ten stary kalkulator, ten z lewej.
              • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:58
                trolololo smile
              • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:05
                kagrami napisała:

> Nie macie racji, liczycie jak ten stary kalkulator, ten z lewej.
                >
                Tu nie o liczenie chodzi tylko o znajomość podstaw matematyki, której tobie brakuje. Umiejętności przyznania się do błędu też ci brakuje.
          • natalia.nat Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:18
            OMG. Gdzie ty się matematyki uczyłaś?
            Cyfra 6 nie dzieli się przez całe pozostałe działanie, czyli przez 2(2+1), no bo z jakiej racji? Żeby tak było musiałby być w zapisie tego działania podwójny nawias: 6:[2(2+1)].
            Cyfra 6 dzieli się tylko przez cyfrę 2, a czy zapiszemy to graficznie w postaci dwóch kropek czy kreski ułamkowej to już nie ma znaczenia. Najpierw więc wykonujemy działanie w nawiasie, a następnie po kolei działania od lewej do prawej strony i wynik to 9. Nie ma innej możliwości.
            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:27
              Tutaj macie dobre wytłumaczenie, zapożyczone z innego forum, bo matematyka to nie tylko znaki +- x : ale też tak zwane wyrażenia.

"Każde równanie należy najpierw przekształcić (w szkole się mówi „skrócić" lub "uprościć"). Dopiero po tej czynności można przejść do kolejności wykonywania działań. Co, dlaczego i jak należy przekształcić w tym równaniu? Co - Należy przekształcić wyrażenie 2(1+2). Dlaczego - Ponieważ mówi ono, że mamy do czynienia z dwiema grupami, z których każda zawiera 1 i 2. Gdybyśmy zabrali 2 sprzed nawiasu i użyli jej do dzielenia 6 wyrażenie straci sens i wynik będzie zły. Jak - Stosując prawo rozdzielności mnożenia względem dodawania a(b+c)=ab+ac. Po przekształceniu otrzymamy nasze równanie w postaci takiej: 6:2(1+2)=6sad2*1+2*2) - Nawias jest konieczny by oddzielić przekształcane wyrażenia i ich po prostu ze sobą nie pomieszać. Dopiero teraz można skorzystać z kolejności wykonywania działań: 6sad2*1+2*2)=6sad2+4)=6:6=1 "

Jak teraz nie rozumiecie no to już sorry.
              • memphis90 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:35
                Nie możesz sobie sama wg uznania generować kolejnego nawiasu 😂
            • jolunia01 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:50
              Co prawda właściwy wynik to rzeczywiście 9, ale w swoim poście popełniłaś rażący błąd - CYFRY się NIE dzielą, NIE mnożą, NIE dodają...........
              • natalia.nat Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:10
                Pozostanę jednak przy swoim jak najbardziej prawidłowym zapisie słownym tego rozwiązania.
                Oczywiście najlepiej by było rozwiązanie działania matematycznego zapisać w sposób matematyczny, ale nie zawsze taki zapis wszystko wyjaśnia.
                • komorka25 Re: Kolejna zagadka matematyczna 23.06.17, 12:39
                  No, niestety jolunia01 ma rację - CYFRY się nie dzielą, nie mnożą, nie dodają, nie odejmują, nie potęgują, nie ... zwyczajnie NIE. Nie zasłaniaj się "zapisem słownym". To tylko pogarsza sprawę. Liczba "pięć" może wyglądać tak (zapisana CYFRĄ arabską): 5, albo tak (zapisana CYFRĄ rzymską): V. Chociaż akurat V dzieli się w pionie bardzo ładnie symetrycznie, to jednak jest to tylko GRAFICZNY SYMBOL.
      • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:12
        nawet z kreską:
        6/2(2+1)
        wynik nadal jest 9, nie wiem skąd to dążenie do dopowiadania sobie intencji autora. matematyka właśnie jest piękna, bo nie trzeba tego robić - robisz to co jest zapisane, a nie zastanawiasz się co autor miał na myśli.
        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:14
          6:6 =1
          • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:16
            a co to ma wspólnego z zadaniem?
          • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:16
            wyobraź sobie licznik i mianownik. Najpierw rozwiązujesz osobno licznik (tutaj to 6) potem mianownik (4+2=6) i masz 6/6
            Już, proszę cię to jest żenujące, chyba że pisałaś maturę z historii np. bo jak z matematyki to nie wierze....
            • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:21
              a dlaczego nie wyobrazisz sobie że tam zamiast 6 jest 8?
              wyobraziłabym sobie licznik i mianownik gdyby tam było:
              6sad2(2+1))
              ale nie widzę sensu zmieniania zapisanego działania

a ty z czego pisałaś maturę, jeśli wolno widzieć?
              • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:21
                6 : (2(2+1)
                • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:53
                  Ja pisałam z matematyki na maturze dostałam 5, ale zrobiłam prawie całe zadanie na 6 i to było w czasach kiedy nie było testów tylko normalna matematyka.
                  • iwoniaw To tyle w temacie "dawnej matury" :-D 21.06.17, 11:11
                    na maturze dostałam 5, ale zrobiłam prawie całe zadanie
                    > na 6 i to było w czasach kiedy nie było testów tylko normalna matematyka

big_grin big_grin big_grin

Kogoś jeszcze dziwi, że wyniki w testach PISA i innych podskoczyły, gdy zlikwidowano w polskich szkołach taką "normalność"? big_grin
            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:31
              Moje dziecko (przed maturą) mówi że 9 więc sorry ale może macie rację sad
              • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:37
                w ogóle nie jest mi przykro z tego powodu, że mam rację, a i urazy też nie chowam smile
                • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:49
                  Mój znajomy matematyk właśnie mi odpisał że 1.
                  Hahahaha smile
                  • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:52

Może jeszcze zaspany ten matematyk wink

big_grinbig_grinbig_grin
                  • maslova Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:53
                    Tylko nie mów, że to nauczyciel...
                    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:08
                      Wykładowca.
                      • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:14
                        big_grinbig_grinbig_grin
                      • jolunia01 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:52
                        Historii wg PiS? Bo matematyki na pewno nie.
                        • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:53
                          A to matematyka gorsza? Też może być według PiS.
                  • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:54
                    dobrze radzę: powstrzymaj swój taniec zwycięstwa bo znów się będziesz kajać smile
                    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:10
                      Ja się nie kajam. Mam rację. Jednak. A najbardziej popularne odpowiedzi są błędne. End of story.
                      • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:16
                        OK, tak sobie możesz wyobrażać oczywiście smile
                        ale synowi już może nie mąć w głowie
                      • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:16
                        kagrami napisała:

> Ja się nie kajam. Mam rację. Jednak. A najbardziej popularne odpowiedzi są błęd
                        > ne. End of story.
                        >
                        A co na twoje dziecko przed maturą? big_grin big_grin
                        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:19
                          Tutaj macie dobre wytłumaczenie, zapożyczone z innego forum, bo matematyka to nie tylko znaki +- x : ale też tak zwane wyrażenia.

"Każde równanie należy najpierw przekształcić (w szkole się mówi „skrócić" lub "uprościć"). Dopiero po tej czynności można przejść do kolejności wykonywania działań. Co, dlaczego i jak należy przekształcić w tym równaniu? Co - Należy przekształcić wyrażenie 2(1+2). Dlaczego - Ponieważ mówi ono, że mamy do czynienia z dwiema grupami, z których każda zawiera 1 i 2. Gdybyśmy zabrali 2 sprzed nawiasu i użyli jej do dzielenia 6 wyrażenie straci sens i wynik będzie zły. Jak - Stosując prawo rozdzielności mnożenia względem dodawania a(b+c)=ab+ac. Po przekształceniu otrzymamy nasze równanie w postaci takiej: 6:2(1+2)=6sad2*1+2*2) - Nawias jest konieczny by oddzielić przekształcane wyrażenia i ich po prostu ze sobą nie pomieszać. Dopiero teraz można skorzystać z kolejności wykonywania działań: 6sad2*1+2*2)=6sad2+4)=6:6=1 "

Jak teraz nie rozumiecie no to już sorry.
                          • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:21
                            Jakby liczyć tak jak wy to robicie to 6:2 musiało by być w nawiasie (6:2) i wtedy miałybyście rację.
                            • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:26
                              a jak liczysz np. 10:5:2 to też wstawisz nawias (10:5):2 żeby się nie pomylić od czego zacząć?
                            • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:30
                              Kagrami, nie kompromituj się już kolejny raz. Pogrążasz się coraz bardziej.
                            • d.o.s.i.a Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:35
                              Nie wierze ze można sie tak głupio upierać 😀
                              Dziewczyno, pod Twoja kreska ulamkowa jest tylko i wylacznie dwojka! 6/2

(2+1) nie leży pod kreska ulamkowa tylko poza nią, nie "należy" do dwójki przed nawiasem. Dzielenie ma tu pierwszeństwo przed mnożeniem bo tak mówi matematyka - od lewej do prawej.

Działanie można zapisać tak:
                              6:2*(2+1) albo
                              6/2 * (2+1)/1 gdzie 2+1 jest liczniku dlatego zapisałam jako ułamek, żebyś to zobaczyla.

To co ty chcesz liczyć to:
                              6:[2*(2+1)] a to NIE JEST to samo!
                              • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:40
                                To jest to samo.

2(2+1) jest wyrażeniem algebraicznym a takowe należy traktować zawsze i bez wyjątków jako pojedynczy i nierozdzielny w zapisie element obliczeń.
                                • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:47
                                  kagrami napisała:

> To jest to samo.
                                  >
                                  > 2(2+1) jest wyrażeniem algebraicznym a takowe należy traktować zawsze i bez wyjj
                                  > ątków jako pojedynczy i nierozdzielny w zapisie element obliczeń.
                                  >
                                  >
                                  >
                                  Już daj spokoj. Nie masz racji i nie wybronisz się niczym. A tylko coraz bardziej podkreślasz swoją niewiedzę i ignorancję.
                                  >
                          • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:25
                            coraz lepszych autorytetów się chwytasz smile
                            tak, rozumiem co autor wypowiedzi chce zrobić (olać kolejność działań i poprzekształcać po swojemu). nie, nie jest to poprawne.
                            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:30
                              jest jest
                              a ty autorytetem nie jesteś na bank wink
                              • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:41
                                no trochę jednak jestem, ale nie musisz mi wierzyć,
                                w sumie to jest mi zupełnie obojętne w co wierzysz
                  • natalia.nat Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:23
                    Niestety tylko mu się wydaje, że jest matematykiem...
                    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:31
                      nie, to wam się wydaje że wiedza z podstawówki wystarczy w życiu wink i że rozwiązuje wszystko...
                      • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:37
                        kagrami napisała:

> nie, to wam się wydaje że wiedza z podstawówki wystarczy w życiu wink i że rozwią
                        > zuje wszystko...
                        >
                        Za to jej brak jest kompromitujący, co widać na przykładzie twojej osoby.
            • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:55
              Mianownik nie jest wcale taki jak napisałaś. Bzdury wypisujesz. Kolejnosc działań się kłania.
            • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:04
              "Najpierw rozwiązujesz osobno licznik (tutaj to 6) potem mianownik..."
              Ratunku!!! Gdzie nawiasy, szok, niedowierzanie, w końcu obojętność...
              • memphis90 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:38
                Jak to gdzie- nawiasy sobie dorysowujesz gdziebądź, żeby się równania nie pomieszaly smile
                • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:41
                  W sumie, zasady są w końcu po to, żeby je łamać.
                  • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:43
                    YOLO big_grin
                  • memphis90 Re: Kolejna zagadka matematyczna 23.06.17, 17:21
                    To ja mam pomysł:
                    6:2(2+1)
                    6sad4+2)
                    6/4+6/2
                    1,5+3= 4.5
                    Taadaaaaam!
                    Ale i tak bardziej podoba mi się odpowiedź Ekwador smile
          • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:51
            kagrami napisała:

> 6:6=1

Źle, źle! Działanie jest takie: 6:2(2+1) lub jak wolisz 6/2(2+1), a nie: 6: (2(2+1)) czy 6/(2(2+1)) co policzyłaś.
            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:39
              2(2+1) jest wyrażeniem algebraicznym a takowe należy traktować zawsze ibez wyjątków jako pojedynczy i nierozdzielny w zapisie element obliczeń.
              • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:41
                to cytat z Biblii Tysiąclecia?
                bo już był syn maturzysta, matematyk wykładowca, użytkownik forum natablicy.pl i nie padłyśmy na kolana przed powagą autorytetu, to chyba tylko słowo boże zostało w zanadrzu big_grin
                • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:44
                  big_grin
              • d.o.s.i.a Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:45
                Algebraicznym to by było gdyby było 6:2a albo 6:2pi. Tutaj ktoś chciał namieszać, zmylic czytelnika, bo żaden matematyk tak niejednoznacznie by tego równania nie zapisał tylko postawił kreske ulamkowa bądź nawias na wszelki wypadek. Dlatego te zagadki są tak idiotyczne.
                • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:55
                  No właśnie, te durne zagadki bazują na tym, że ktoś czegoś nie zauważy.
                  • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:19
                    1matka-polka napisała:

> No właśnie, te durne zagadki bazują na tym, że ktoś czegoś nie zauważy.
                    >

Tak, te zagadki są durne. Gdybym chciała komuś zadać takie zadanie, to bym bez zastanowienia wstawiła nawias w odpowiednim miejscu. Nigdy nie wiadomo czy nie trafi się na osobę typu kagrami wink
                    • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:23
                      Wstawienie nawiasu w tym przypadku (choć nie jest konieczny) nie jest błędem, a rozwiewa wszelkie wątpliwości (tych niedouczonych, co je mają).
                    • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:23
                      Hie, hie.
                • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:40
                  d.o.s.i.a napisała:

> tylko postawił kreske ulamkowa bądź nawias na wszelki wypadek. Dlat
                  > ego te zagadki są tak idiotyczne.
                  >
                  Sama kreska ułamkowa też by i tak nie rozwijała wątpliwości (jak widać). Nawias konieczny do rozwiania wątpliwości (tych mniej wyedukowanych matematycznie wink )
              • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:49
                kagrami napisała:

> 2(2+1) jest wyrażeniem algebraicznym a takowe należy traktować zawsze ibez wyją
                > tków jako pojedynczy i nierozdzielny w zapisie element obliczeń.
                >

Ty nawet nie rozumiesz, tego co tu piszesz.
                >
                >
                >
                >
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:36

Wynik to 9!!!

I jak widzę mamy tu piękny wątek który pokazuję dlaczego i tak niektórzy uważają, że kobiety to nie myślą "matematycznie" tylko są "mentalne błądynki" (zamierzona pisownia), którym w głowie tylko plażing a nie programowanie i matematyka
    • natalia.nat Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 09:40
      9
      Naprawdę można mieć problem z taką prostą matematyką?!
      Dzielenie i mnożenie jest równorzędne jeżeli chodzi o kolejność działań, więc wykonujemy działania po kolei od lewej do prawej strony.
    • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:26
      Podsumowując:

6 : 2(2+1)=6/2(2+1)=3*3=9

6 : (2(2+1)=6/(2(2+1))=6 : (2*3)=6:6=1

Tyle. Uczcie się matematyki i myślenia smile
    • memphis90 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:29
      Hmm, mi wyszło: Ekwador. Gdzieś musiałam zrobić błąd...
    • sonniva Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 10:40
      I niby to zadanie sprawia komukolwiek trudności? O tempora o mores!
      • iwoniaw Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:09
        Jakie "niby"? Wątek przeczytaj big_grin
    • beverly1985 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:23
      B. Rozwalaja mnie takie watki- jak mozba nie znac kolejnosci dzialan, wprowadzanej oo 4 klasy podstawowki i utrwalanej przez caly okres edukacji az do studiow?
      • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:41
        i to że wyrażenie algebraiczne jest nierozerwalne. jak można tego nie wiedzieć.
        • iwoniaw Ty wiesz, co to jest działanie algebraiczne? n/t 21.06.17, 11:46

• magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:49
          Ty się najpierw dowiedz, co to jest wyrażenie algebraiczne. Bo właśnie udowodniłaś ze i tego nie wiesz. No Pogrążasz się w swojej niewiedzy coraz bardziej.
    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:40
      Dobra, inaczej. Jeżeli masz 6 jabłek i chcesz je podzielić pomiędzy dwie grupy, w każdej grupie jest dwóch chłopców i jedna dziewczynka to odpowiedź nie może być 9 jabłek. Każde dziecko dostanie po 1.

W tym zadaniu nie można zastosować zasady "od lewej do prawej" - to jest bez sensu.
      • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:47
        leżębig_grin
        • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:50
          Ja też big_grin big_grin
          • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:53
            no bo jak ona może mieć 9 jabłek jak na początku było ich 6 no jak??? ma sobie je rozmnożyć czy jak? A jak już rozmnożyć to dlaczego poprzestać na 9, skoro można by ich mieć z 5 kilo od razu?
          • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:54
            Jakie fajne zadanie stworzyła kagrami big_grin big_grin big_grin

Tylko pytania nie zadała. Za to na nie odpowiedziała big_grin

Kagrami wyślij to zadanie do swojego matematyka. Będzie z ciebie dumny big_grin
            • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:56
              A jak w jednej grupie będą sami chłopcy a w drugiej same dziewczynki, to ile dostaną jabłek? big_grin big_grin
              • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:58
                zależy na jakim obozie byli: jak na takim gender-specific to chłopcy dostaną 9 a dziewczynki 1, będą sobie je mogły pomalować na różowo i użyć w profesjonalnej sesji fotograficznej
        • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 11:50
          Co poradzić, jeżeli ktoś nie ogarnia. To jest tak, że człowiek może się wszystkiego nauczyć. Tylko, że niektórzy potrzebują na to 200 lat (ludzie tyle nie żyją) a innym wystarczy rok. Życie nie jest sprawiedliwe, oj nie...
      • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:00
        ciekawe czy
        3:2a
        dla was to to samo co
        3:2xa
        jeśli tak to gratuluje.
        Ale.. podobno temat jest w internecie tak wałkowany i popularny bo tylko około 10% zna poprawną odpowiedź, co też widać właśnie.

Fajny wątek smile
        • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:04
          a, już rozumiem. ty myślisz że 2(2+1) to wyrażenie algebraiczne takie jak np. 2a albo 2pi
          no to gratuluję smile

fajny wątek, mam nadzieję że się nie poddasz za szybko i będziesz nam tu tłumaczyć i wymyślać zadania z treścią do wieczora!
        • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:04
          Myślę, że twoja sygnaturka jest odpowiedzią.
        • miss_fahrenheit Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:07
          Czyli jesteś wśród tych 90% nie znających prawidłowej odpowiedzi. Nie wiem, czy to powód do radości.
          • miss_fahrenheit Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:09
            *nieznających, przepraszam za błąd.
        • kagrami Podsumowanie. 21.06.17, 12:08
          To jest dobre:

"Zapis jest niestety niejednoznaczny. Aby taki był należało by zapisać konkretnie 6:2*(2+1) lub 6/(2*(2+1)). W podanym przykładzie można zastosować kolejność wykonywania działań i zastąpić niejawne mnożenie jawnym. Wtedy otrzymamy wynik 9. ALE ktoś kto rozwiązuje duże ilości zadań z wyrażeń algebraicznych i robi to z automatu obliczy rozwiązanie 1. Dlaczego? Gdyż niejawne mnożenie logicznie grupuje dwa wyrażenia w jedną całość. Wystarczy podstawić x = (2+1). Mamy wtedy 6:2x .
          Jedyną sensowną interpretacją tego działania wydaje się 6/(2x). Wolfram alpha (nie jakiś tam kalkulator) też to tak interpretuje www.wolframalpha.com/input/?i=8%3A2x .
          Dlatego w zależności od interpreteacji wynik może być 9 lub 1. Każdy szanujący się matematyk powinien jednak unikać takiego zapisu i napisać zadanie w postaci jednoznacznej."

demotywatory.pl/4533931/Prawie-80--zapytanych-osob-podalo-bledny-wynik-tego-prostego-dzialania

I to by było podsumowanie, moje drogie 90% smile
          • dominka.1 Re: Podsumowanie. 21.06.17, 12:18
            w jednym masz rację (co od początku nie budzi niczyich wątpliwości): zapis może budzić wątpliwości, a jeśli twoim celem nie jest zagadka na spostrzegawczość tylko jednoznaczny zapis, to lepiej wstawić tam po prostu nawias, ja bym tak na pewno zrobiła

a skoro już wywołałaś wolframa to proszzz:
            www.wolframalpha.com/input/?i=6%2F2(2%2B1)
            • dominka.1 Re: Podsumowanie. 21.06.17, 12:23
              MATLAB też mówi że 9, smuteczek smile
            • kagrami Re: Podsumowanie. 21.06.17, 12:52
              Jednak 1 - smuteczek, Dominiczko... smile
              www.wolframalpha.com/input/?i=6:2(1%2B2)
              • dominka.1 Re: Podsumowanie. 21.06.17, 12:58
                no zaraz, to ty wykorzystujesz wolframa do tego, żeby pokazać że my tu wszystkie tępe jesteśmy i nie umiemy liczyć, ja ci tylko pokazuję że nie masz racji
                • kagrami Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:03
                  a ja tobie ze ty nie masz
              • edycja_kopiuj_wklej Re: Podsumowanie. 21.06.17, 19:29
                kagrami znowu popełniłaś błąd, tym razem nie znając zasad działania programu, który zacytowałaś, powinnaś w nim wpisać 6/2*(1+2) Nie możesz użyć w nim symbolu :, bo w tym programie nie oznacza dzielenia, tylko stosunek. Ale nie taki "nie pieprz głupot" tylko taki w zakładach na twoją głupotę postawiłam 10 zł. Zakład był 10:1 (tłumacząc blondynce 10 do 1)
                • kagrami Re: Podsumowanie. 22.06.17, 09:00
                  Różne programy komputerowe mają różne konwencje, zależy do jakich obliczeń są przygotowane. Ja wpisałam znak : właśnie żeby pokazać wam że ten konkretny program obliczy to jako stosunek. Języki programowania czy kalkulatory mają swoje własne konwencje. Wszystko zależy od zapisu. Znaki ":", "/" i kreska ułamkowa pozioma to trzy odmienne znaki. Dlatego na tych dwóch kalkulatorach są różne wyniki.
                  Rozumiesz?
                  I nie będę już z tobą dyskutować, bo obrażasz. I doucz się, zanim się odezwiesz.

Hazard to zło! tongue_out
                  • szarsz Re: Podsumowanie. 22.06.17, 09:26
                    > ten konkretny program obliczy to jako stosunek.

Ten konkretny program liczy to jak stosunek, a więc 1:1, a nie 1. Nie ma czegoś takiego, jak stosunek 1.
          • magata.d Re: Podsumowanie. 21.06.17, 12:27
            kagrami napisała:

ALE ktoś kto rozwiązuje duże ilości zadań z wyrażeń algebraicznych i robi
            > to z automatu obliczy rozwiązanie 1.

rozumiem, że tak tłumaczysz swoj błąd.
            big_grinbig_grin
            No cóż życzę powodzenia w dalszym rozwiązywaniu dużej ilosci zadań, od dzisiaj już bezbłędnie big_grinbig_grin
            • kagrami Re: Podsumowanie. 21.06.17, 12:46
              Tak, robię oczywiste rzeczy automatycznie, nie potrzebuję miliona nawiasów.
              • magata.d Re: Podsumowanie. 21.06.17, 12:51
                Pewnie, że nie potrzebujesz. Gdybyś jednak potrzebowała prawidłowych wyników, nawiasy ci się przydadzą wink
                • kagrami Re: Podsumowanie. 21.06.17, 12:54
                  wyniczek, dla was wszystkich smile
                  pozdrawia genialna Kagrami (jednak)
                  • dominka.1 Re: Podsumowanie. 21.06.17, 12:59
                    omg, to jak dać małpie żyletkę big_grin
                    • kagrami Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:04
                      nie przesadzaj, małpą chyba nie jesteś...
                      • dominka.1 Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:20
                        nie, ty jesteś w tym układzie małpą.
                        1. wklejasz "dowód" na to że wynik działania to 1, który opiera się na tym że wolfram tak mówi
                        2. ja ci pokazuję że wcale tak nie mówi, tylko zależy co mu przekażemy (to nic dziwnego, zależy od konwencji języka programowania, jak ktoś się posługuje danym językiem to zna takie niuanse)
                        3. dorywasz się do wolframa i znajdujesz sposób wpisania działania który mówi że jednak 1

a wolfram to narzędzie, nie alfa i omega, nawet MATLAB (który nota bene też mówi że 9) nie jest niczym więcej niż narzędziem. no i to narzędzie może być w rękach które wiedzą co robią, albo w twoich, małpich łapkach. dlatego właśnie żałuję że ci to pokazałam, bo tylko utwierdziłaś się w przekonaniu że jesteś wśród elitarnych 10%, które WIEDZĄ i straciłaś bezpowrotnie szansę na nauczenie się czegoś (choćby pokory, skoro mnożenie jest poza zasięgiem)
                        • kagrami Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:23
                          ale ja, małpeczko napisałam znak ":" a ty "/".
                          Ja napisałam wolframowi prawidłowo a ty cos kombinujesz...

Narzędzie tak jak twój stary (weź wymien już czas) kalkulatorek.
                          • dominka.1 Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:25
                            kagrami napisała:

> ale ja, małpeczko napisałam znak ":" a ty "/".
                            > Ja napisałam wolframowi prawidłowo a ty cos kombinujesz...
                            >

a to nie ty to napisałaś:
                            "stawiam na a.
                            Znak dzielenia to jest tak jakby była kreska ułamkowa i najpierw rozwiązuję to pod kreską."

> Narzędzie tak jak twój stary (weź wymien już czas) kalkulatorek.
                            >

ten stary kalkulator mówi że wynik =1, mówisz więc że to źle? big_grin
                            • kagrami Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:43
                              Stary czy casio czy stary to casio?
                              Ja ufam odczytowi na casio a ty na niebieskim, tak?
                              Uważasz ze kalkulatorowi ze sklepu "wszystko za 2 złote" można zaufać w kwestii mnożenia w nawiasie?
                              • dominka.1 Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:48
                                kagrami napisała:

> Stary czy casio czy stary to casio?

ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie, krew cię zalała na tyle mocno że patrząc na smartfona widzisz stary kalkulator

> Ja ufam odczytowi na casio a ty na niebieskim, tak?

nie

> Uważasz ze kalkulatorowi ze sklepu "wszystko za 2 złote" można zaufać w kwestii
                                > mnożenia w nawiasie?
                                >

uważam, że jak się nie zna matematyki to łatwo dać się nabrać, co widać na twoim przykładzie
                              • magata.d Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:51
                                Zostaw kalkulator, rusz głową. Dobrze ci radzę. Ktoś, kto takie działanie wpisuje do kalkulatora rozumu zbyt dużo nie ma.
                              • d.o.s.i.a Re: Podsumowanie. 21.06.17, 15:46
                                >>> Ja ufam odczytowi na casio a ty na niebieskim, tak?
                                Uważasz ze kalkulatorowi ze sklepu "wszystko za 2 złote" można zaufać w kwestii mnożenia w nawiasie?

A Excelowi ufasz? Bo Excel uparcie uparcie uparcie mowi, ze 9 i w zaden sposob nie chce inaczej big_grin
                                • kagrami Re: Podsumowanie. 22.06.17, 08:28
                                  Nie. Excel liczy tak jak PEMDAS czyli jak się uczy w szkołach od około 20 lat. Era cyfrowa. Wyjaśnienie (dzisiaj) na końcu wątku.
                                  • dominka.1 Re: Podsumowanie. 22.06.17, 09:16
                                    Niedawno winą obarczałaś przestarzałe kalkulatory (które radzisz nam wyrzucić bo się mylą), teraz jednak złą okazuje się że to wszystko wymysł ery cyfrowej smile
                                    Ale mnie to nie dziwi, po odpowiedzi na temat proporcji w wolframie jest jasne, że skręcisz się, zamotasz, sparafrazujesz moje posty tak żeby brzmiały jak twój pomysł, ale do błędu się za Chiny nie przyznasz. W sumie nic dziwnego, tak zakozaczyłaś na wstępie, że teraz musisz ratować twarz smile
                                    • kagrami Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:16
                                      A ty na szczęście wszystko wiesz smile i nie zadajesz pytań, nie poddajesz w wątpliwość. Fajnie masz.

P.S. Ograniczeni ludzie tak mają, sorry.
                                      • dominka.1 Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:21
                                        kagrami napisała:

> A ty na szczęście wszystko wiesz smile i nie zadajesz pytań, nie poddajesz w wątpl
                                        > iwość. Fajnie masz.
                                        >
                                        > P.S. Ograniczeni ludzie tak mają, sorry.
                                        >

Te teksty o maturze z historii i tym że tylko tępi ludzie myślą że wynik to 9 to jest to pytanie i poddawanie w wątpliwość? :p
                        • szarsz Re: Podsumowanie. 22.06.17, 09:28
                          > dorywasz się do wolframa i znajdujesz sposób wpisania działania który mówi że jednak 1

Ależ wolfram nie mówi, że 1, Wolfram mówi, że 6:6...
                          • dominka.1 Re: Podsumowanie. 22.06.17, 09:50
                            Racja
                            • kagrami Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:20
                              Ale podajesz zapis taki jak w zagadce. Stąd kalkulatory w linku mają różne wyniki. Zrozumcie to wreszcie, to wam chciałam pokazać.
                              Free your mind. Nie zawsze były takie zapisy jakie wy znacie ze szkoły, kiedyś było inaczej, spróbujcie to sobie WYOBRAZIĆ. I kiedyś bedzie prawdopodobnie inaczej i będziecie mówic ze wasze wnuki źle zapisują i źle interpretują takie wadliwe zapisy.
                              • 1matka-polka Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:26
                                d.o.s.i.a 21.06.17, 10:45
                                Algebraicznym to by było gdyby było 6:2a albo 6:2pi. Tutaj ktoś chciał namieszać, zmylic czytelnika, bo żaden matematyk tak niejednoznacznie by tego równania nie zapisał tylko postawił kreske ulamkowa bądź nawias na wszelki wypadek. Dlatego te zagadki są tak idiotyczne.
                                • kagrami Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:31
                                  A kagrami też ma rację, ale to trochę elastycznie trzeba myśleć, a tego nie potraficie chyba.
                                  • dominka.1 Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:34
                                    kagrami napisała:

> A kagrami też ma rację, ale to trochę elastycznie trzeba myśleć, a tego nie pot
                                    > raficie chyba.
                                    >

Owszem, ma rację pisząc (a właściwie przeklejając wynik), że proporcję zapisaną w ten sposób można skrócić do 1:1, niestety nie rozumie dlaczego tak jest i dlaczego to nie równa się 1
                                    • kagrami Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:39
                                      Żal. Tyle ci powiem.
                                      Jak nie rozumiesz tego, że różne odczytuje znaki : i / inaczej i że to ci chciałam pokazać - to już do ciebie nie dotrę.
                                      Beton jesteś.
                                      • dominka.1 Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:43
                                        kagrami napisała:

> Żal. Tyle ci powiem.
                                        > Jak nie rozumiesz tego, że różne odczytuje znaki : i / inaczej i że to ci chcia
                                        > łam pokazać - to już do ciebie nie dotrę.
                                        > Beton jesteś.
                                        >

CBDU
                                  • 1matka-polka Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:36

- kagrami 21.06.17, 09:49
                                    Mój znajomy matematyk właśnie mi odpisał że 1.
                                    Hahahaha smile

- dominka.1 21.06.17, 09:54
                                    dobrze radzę: powstrzymaj swój taniec zwycięstwa bo znów się będziesz kajać smile

- kagrami 21.06.17, 10:10
                                    Ja się nie kajam. Mam rację. Jednak. A najbardziej popularne odpowiedzi są błędne. End of story.

HAHAHAHA
                              • dominka.1 Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:27
                                kagrami napisała:

> Ale podajesz zapis taki jak w zagadce. Stąd kalkulatory w linku mają różne wyni
                                > ki. Zrozumcie to wreszcie, to wam chciałam pokazać.
                                > Free your mind. Nie zawsze były takie zapisy jakie wy znacie ze szkoły, kiedyś
                                > było inaczej, spróbujcie to sobie WYOBRAZIĆ. I kiedyś bedzie prawdopodobnie ina
                                > czej i będziecie mówic ze wasze wnuki źle zapisują i źle interpretują takie wad
                                > liwe zapisy.
                                >

Kagrami (geniusz samozwaniec) niesie kaganek oświaty przed ciemnym ludem zapatrzonym w tę swoją matematykę i nieumiejącym dostrzec tych innych matematyk (o których sama dowiedziała się z postu minor.revisions)
                                • kagrami Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:32
                                  Kagrami zadaje pytania.
                                  To ty jesteś "geniuszem" bo podobno wiesz wszystko.
                                  • dominka.1 Re: Podsumowanie. 22.06.17, 10:38
                                    kagrami napisała:

> Kagrami zadaje pytania.
                                    > To ty jesteś "geniuszem" bo podobno wiesz wszystko.
                                    >

Nie nazwałam się geniuszem, to ty tak o sobie piszesz (tak, to cytat dosłowny, poszukaj)
                                    Tak, kagrami zadaje pytania, takie jak np.: pisałaś maturę z historii? Rechocząc z samozadowolenia nad swoim geniuszem. Tak jak wszyscy nieograniczeni ludzie zwykli czynić smile
          • miss_fahrenheit Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:00
            W skrócie twoje podsumowanie brzmi tak - prawidłowy wynik to 9, ale jeśli ktoś nie jest zbyt uważny/włącza mu się automatyzm - odczyta zapis inaczej i popełni błąd.

Pozdrawiam, droga Kagrami-należąca-do-90%.
            • dominka.1 Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:02
              miss_fahrenheit napisała:

> W skrócie twoje podsumowanie brzmi tak - prawidłowy wynik to 9, ale jeśli ktoś
              > nie jest zbyt uważny/włącza mu się automatyzm - odczyta zapis inaczej i popełni
              > błąd.
              >
              > Pozdrawiam, droga Kagrami-należąca-do-90%.

nie wymagajmy znajomości logiki od kogoś kto nie umie się posługiwać matematyką
              • kagrami Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:05
                automatycznie jak spojrzy się na to bezmyślnie to wychodzi "od lewej strony" czyli 9.

Wynik prawidłowy to 1.
                • miss_fahrenheit Re: Podsumowanie. 21.06.17, 13:12
                  Wynik prawidłowy to 9. Co zresztą zawarłaś w swoim podsumowaniu, gdzie wyraźnie jest napisane, że wynik 1 to problem "automatyzmu". Myślę, że wybrnęłabyś lepiej przyznając się do błędu, niż dokładając do zarzutu, że nie znasz się na matematyce, zarzut nieumiejętności czytania ze zrozumieniem.
        • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:11
          kagrami napisała:

> ciekawe czy
          > 3:2a
          > dla was to to samo co
          > 3:2xa
          > jeśli tak to gratuluje.
          > Ale.. podobno temat jest w internecie tak wałkowany i popularny bo tylko około
          > 10% zna poprawną odpowiedź, co też widać właśnie.
          >
          > Fajny wątek smile
          >

A w drugim wyrażeniu jest znak mnożenia, który zapisałaś jako x, czyli *? Czy jakaś niewiadoma x? Wyrażaj się precyzyjnie.
          • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:19
            Już w tym wątku było, że nie ma znaczenia czy znak mnożenia jest zapisany (np. między liczba i nawiasem, między liczbą i niewiadomą) czy nie. Przemyśl to, zrozum, i przyjmij do wiadomości. A potem nie zadawaj głupich pytań.
      • memphis90 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:03
        Dobra, inaczej. Masz 6 jablek i dzielisz je między 2 osoby, ale potem pojawia się Bóg w 3 osobach i jablek robi się 9, bo Bóg ma taką moc.
        • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:05
          Podobny wniosek, w podobnym czasie, przypadek???
          • memphis90 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:14
            Nic nie dzieje się przypadkiem- to Siła Wyższa nas natchnęła...
            • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:21
              Wiadomo, gdy przestajemy wierzyć w siłę wyższą, wtedy przyszłość staje się łatwo przewidywalna.
        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:10
          Niemożliwe. To są dwie grupy po 3 osoby - razem 6 osób do podziału 6ciu jabłek. Cudów nie ma tutaj.
          • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:12
            No, w twoich wypowiedziach to cuda nad cudami wink
            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:13
              Tępe jesteście, nie ogarniacie. I tyle w temacie.
              • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:15
                No tlumacz,,tłumacz dalej winkwink
                • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:21
                  jak jeszcze nie skumałaś jak 90% to już nie skumasz.
                  • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:27
                    ja też nie kumam, wytłumacz mi to jeszcze raz, proszę! smile
                    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:54
                      Nie ma mowy, wróć do szkoły ale jakiejś lepszej... tongue_out
                  • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:32
                    Ja się dobrze bawię, ty coraz bardziej kompromitujesz wink A radzilam ci dobrze, żebyś dalej nie brnęła. Nie posłuchałaśwink
                    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:46
                      I dobrze smile Kogo mam słuchać ciebie? jak nie masz racji? to że jestem tu sama to jeszcze nie znaczy ze nie mam racji.
                      • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:50
                        "to że jestem tu sama to jeszcze nie znaczy ze nie mam racji."
                        Popieram, walcz do końca, naszego lub swojego.
                        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:55
                          Nie muszę. Mam rację i to mi wystarczy smile

• kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:56
                            a wy używajcie nadal kalkulatorów i excela. Powodzenia.
                            • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:01
                              myślisz że jak skopiujesz od mnie wolframa i wkleisz go w każdej gałęzi tego wątku to zaczniesz mieć rację?
                          • quickanswer Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:45

> www.wolframalpha.com/input/?i=6:2(1%2B2)

Nawet nie umiesz przeczytać wyniku. Wprowadziłaś proporcję 6:6, która po uproszczeniu wynosi 1:1, a po znormalizowaniu do jedności 0,5:0,5. To nie jest 1.
                            Po wprowadzeniu dzielenia jako dzielnie, nie jako proporcję, mamy wynik 9, co linkowała już Dominika.
                            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:48
                              marchewka/marchewka = 1
                              cokolwiek przez cokolwiek daje 1
                              to co ty piszesz czyli 1/2:1/2 to to samo co 1/2 razy 2/1 czyli wynik jest 1.

Ależ proszę bardzo!
                              • quickanswer Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:59
                                Proporcja to nie dzielenie. Jak połączysz jedną część soku z jedną częścią wody, to masz pięćdziesięcioprocentowy roztwór soku. Proporcja to 1:1, a zawartość soku to 50%. Jeżeli dasz jedną część soku na trzy części wody, to proporcja wyniesie 1:3, ale to nie będzie jedna trzecia soku, tylko dwudziestopięcioprocentowy roztwór.
                                Masz przerażające braki w podstawowej wiedzy.
                                • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:12
                                  Ale to nie jest chemia, litości dziewczyno.
                                  • iwoniaw Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:16
                                    No to może naucz się właściwie posługiwać narzędziem, które wyciągnęłaś, zamiast upierać się głupio, że skoro ty walisz nim na oślep, to na pewno młotek big_grin
                                    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:19
                                      do kogo to było? iwoniaw?
                                      • iwoniaw Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:20
                                        Do ciebie oczywiście. Drzewka też nie czytasz?
                                        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:34
                                          Nie rozwija mi się już. Drzewko.
                                  • quickanswer Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:23
                                    Robienie soku to nie chemia, zgadza się.
                                    Liczenie proporcji przydaje się i w kuchni, i w chemii, i w geodezji (nota bene wśród odpowiedzi na Wolframie masz przykład z polem kwadratu, którego boki są w proporcji 1:1).
                                    Powiedz, proszę, czy zauważyłaś, że jak Dominika zadała Wolframowi pytanie, to odpowiedź była pojedynczą liczbą: 9, a gdy Ty to zrobiłaś, to pojawiła się proporcja, dwie liczby, 6:6 i w żadnej linii wyniku nie ma po prostu samotnej jedynki?
                                    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:34
                                      czyli 6:6 to nie jest 1, tylko 50%soku ??????? wink
                                      • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:35
                                        kagrami, chciałabym ci bardzo podziękować za to że się nie poddajesz i uparcie walczysz o swoje przysparzając nam tyle radości smile
                                      • iwoniaw Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:35
                                        No wyobraź sobie, że tak, w roztworze wodnym soku w proporcji 6:6 soku jest tam 50%. Ty masz naprawdę straszne braki w wiedzy podstawowej i w myśleniu w ogóle.
                                      • quickanswer Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 14:39
                                        6:6 to może być stosunek boków prostokąta, stosunek chłopców do dziewcząt w grupie, stosunek soku do wody w napoju (i wtedy nie będzie to "50% soku" tylko "pięćdziesięcioprocentowy roztwór soku") i wiele innych rzeczy. To proporcja.
                                        Natomiast 6/6 to 1. To dzielenie.

Nie odpowiedziałaś na pytanie o różnicę w postaci wyników na Wolfram Alpha: Dominika dostała jedną liczbę, a Ty dwie, rozdzielone dwukropkiem. Masz pomysł jak mogło do tego dojść?
                                        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 15:00
                                          Sok to jest odpowiedz.
                                          • memphis90 Re: Kolejna zagadka matematyczna 23.06.17, 17:28
                                            Nie, właściwa odpowiedź do Ekwador. Liczyłam trzy razy.
                      • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:55
                        Bo nie masz racji. Nie masz też honoru.
                        • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:56
                          Tacy ludzie, jak ty są bardzo szkodliwi.
                          • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:57
                            Dlaczego nie mam honoru?
                            • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:09
                              Zamiast przyznać się do błędu, to głupio, coraz gorzej, rozpaczliwie próbujesz bronić swojego stanowiska, które jest nieprawdziwe, co już tutaj na forum niejednokrotnie udowodniono. Udowodniono naprawdę mądrze, rzeczowo, precyzyjnie i bezdyskusyjnie. No nie ma w tej kwestii zadnych wątpliwości. A ty nadal swoje. Weź się w końcu otrząśnij.
                              • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:12
                                Wmówisz te swoją prawdę dziecku, ono przekaże kolegom w szkole i niefajnie się zrobi.
                              • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:17
                                Czyli twój argument jest taki że ja jestem głupia bo wy nie macie racji.
                                Rzeczowo faktycznie.
                                Znajdz w necie co mądrzy ludzie pisza o tym i się zainteresuj a nie wierz slepo kilku kobietom na forum i kalkulatorowi z lat 80tych (prawdopodobnie z takiego korzystasz..)
                                • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:21
                                  to chyba jest dobry moment, żeby uświadomić ci, że ten stary kalkulator ze zdjęcia mówi że wynik działania to 1
                                  big_grin
                                  • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:24
                                    ten casio ? dla matematyków?
                                    czyli ten chiński z lewej dla przedszkolaków - to na takim liczysz? ten jest wg ciebie nowszy? big_grin
                                    • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:27
                                      kagrami napisała:

> ten casio ? dla matematyków?
                                      > czyli ten chiński z lewej dla przedszkolaków - to na takim liczysz? ten jest wg
                                      > ciebie nowszy? big_grin
                                      >

nie wiem która strona jest dla ciebie lewa, ale rozmawiamy o tym obrazku:
                                      https://img4.demotywatoryfb.pl//uploads/201706/1497893797_uoidv0_600.jpg
                                      nie wiem czy casio jest dla matematyków, ja tam nie używam
                                      • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:32
                                        Twój niebieski jest z lewej, mój casio z programowaniem jest - po prawej. Od naszej strony patrząc, nie od strony kalkulatorów, rozumiesz? smile
                                        Ja używam w geodezji takiego jak z prawej, już wyrosłam z chińskich, zresztą proste równania liczę bez narzędzi.
                                        • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:34
                                          czyli patrząc na to zdjęcie widzisz, że po lewej stronie jest stary kalkulator, tak?
                                          (upewniam się, bo może my tu heheszki z ciebie uprawiamy, a ty masz po prostu udar)
                                          • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:38
                                            prosty chiński nie czytający nawiasów, tak.
                                            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:40
                                              Kalkulator liczący bezmyślnie od lewej do prawej, nie zwracając uwagi na to co w nawiasie i bezpośrednio przed nawiasem, tak. niebieski Twój nowoczesny.
                                            • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:42
                                              kagrami napisała:

> prosty chiński nie czytający nawiasów, tak.
                                              >

1. nieczytający
                                              2. gdyby nie czytał nawiasów to wynik byłby.. no właśnie jaki? zwołaj swoje konsylium matematyczno-fizyczne i rozwiąż zagadkę smile
                                • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:24
                                  Ja nikomu nie wierzę, ja sama wiem jak to zadanie powinno być rozwiązane, i to bezdyskusyjnie, bez żadnych wątpliwości. Moja wiedza nie opiera się tylko na tym co pamiętam ze szkoły podstawowej czy średniej.Matematykę mam opanowana na poziomie akademickim. A głupią nazwałaś siebie sama, nie będę zaprzeczać. Życzę ci więcej pokory.
                                  • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:26
                                    Gdzie nazwałam siebie głupią?
                                    To wy mnie zaatakowałyście z małpą na czele.
                                    Ja też uważam że wiem jaki jest wynik, bezdyskusyjnie.
                                    • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:29
                                      dlatego najpierw wiedziałaś, potem zmieniłaś zdanie, potem zapytałaś googla, syna, kolegę i w zależności od odpowiedzi byłaś pewna zupełnie przeciwnych odpowiedzi?
                                      • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:34
                                        A ty wiesz swoje z niebieskiego kalkulatora i nie szukasz czy może się aby nie pomyliłaś, że być może nie masz racji.
                                        Mój syn się zreflektował, zapytał nauczyciela z fizyki i ten powiedział że wynik jest 1.

Nawet jak coś "wiesz" to warto jednak się upewnić - dobra rada.
                                        • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:37
                                          kagrami napisała:

> A ty wiesz swoje z niebieskiego kalkulatora i nie szukasz czy może się aby nie
                                          > pomyliłaś, że być może nie masz racji.

nie, ja to wiem z głowy. sprawdzenie w wolframie i matlabie było tylko dla ciebie, bo widzę że potrzebujesz autorytetów żeby uwierzyć

> Mój syn się zreflektował, zapytał nauczyciela z fizyki i ten powiedział że wyni
                                          > k jest 1.
                                          >
                                          > Nawet jak coś "wiesz" to warto jednak się upewnić - dobra rada.
                                          >

a do Hawkinga nie dzwonił przypadkiem?
              • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:18
                Tak to już jest, kiedy Bóg znika a matematyka staje się przewidywalna...
                • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 12:27
                  Matematyka przewidywalna??? O nie...
    • rosapulchra-0 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:17
      Ale śmieszny wątek big_grin big_grin big_grin
      • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:19
        Jak każdy o tej zagadce smile na całym zresztą świecie.

Uwielbiam smile szczególnie będąc wśród mniejszości która ma rację. tongue_out
        • miss_fahrenheit Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:22
          kagrami napisała:

> szczególnie będąc wśród mniejszości która ma rację. tongue_out

O, z tym się wreszcie zgadzam. Jesteś wśród nasze mniejszości. Może do nas w końcu dołączysz także w kwestii matematyki?
          • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:27
            Mam przyznać że czarne jest białe? Może jeszcze mam wstąpić w szeregi KOD razem z wami? wink
            • miss_fahrenheit Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:32
              Matematyka oferuje porozumienie ponad podziałami (politycznymi i optycznymi) wink
    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:28
      Dobra, fajnie było, śmiesznie i wesoło ale już mi się znudziło i musze wracać do pracy.

Dzięki i pozdrawiam big_grin
      • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:31
        kagrami napisała:

> Dobra, fajnie było, śmiesznie i wesoło ale już mi się znudziło i musze wracać d
        > o pracy.
        >
        > Dzięki i pozdrawiam big_grin
        >

było to zrobić wtedy:
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,164191334,164191334,Kolejna_zagadka_matematyczna.html?p=164193013
        teraz już mleko się rozlało, internet nie zapomina big_grin
        • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:37
          Sprawa się wyjaśniła, jednak pan z fizyki powiedział mojemu dziecku że zna tę zagadkę i wynik to 1.
          Pa, małpko tongue_out
          • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:39
            kagrami napisała:

> Sprawa się wyjaśniła

sprawa była jasna od początku
            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:41
              Widze ze musisz mieć ostatnie słowo. Taaak , była jasna od pierwszego spojrzenia.
              • dominka.1 Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:44
                kagrami napisała:

> Widze ze musisz mieć ostatnie słowo. Taaak , była jasna od pierwszego spojrzeni
                > a.
                >

tak, przyznaję że mam trochę syndrom:
                https://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png
                na szczęście nadal twoich postów jest w tym wątku 2 razy więcej smile to mi trochę czyści sumienie
                • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 13:49
                  Ja też, hahahaha smile ale serio musze lecieć, pa!
          • d.o.s.i.a Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 15:47
            >>> Sprawa się wyjaśniła, jednak pan z fizyki powiedział mojemu dziecku

Byl juz wykladowca matematyki, dziecko w klasie maturalnej, teraz pan z fizyki big_grin big_grin big_grin Boskie
          • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 16:27
            Wstydziłabyś się dziecko posyłać z takim pytaniem do nauczyciela. Obciach na całego. To jak 10-latka wysłać do nauczycielki, żeby się zapytał czy na pewno 2+2=4.
            • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 22.06.17, 08:22
              No nie, widzisz. Zapis jest wadliwy dlatego dyskutują nad nim matematycy oraz pasjonaci matematyki na całym świecie od kilku lat.
              • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 22.06.17, 10:30
                kagrami napisała:

> No nie, widzisz. Zapis jest wadliwy dlatego dyskutują nad nim matematycy oraz p
                > asjonaci matematyki na całym świecie od kilku lat.
                >
                Co????????? Matematycy na całym świecie dyskutują na temat tego działania ????????? big_grinbig_grinbig_grin
                Muszą się bardzo nudzić big_grinbig_grinbig_grin
                To ten twoj "matematyk" takie sensacje ci sprzedaje?
                No rozśmieszyłaś mnie do łez big_grin
                Żaden matematyk i ktoś kto ma do czynienia z matematyka zawodowo nigdy by tak nie zapisał działania.
                To internetowa, mało ambitna zabawa-rozrywka ludzi twojego pokroju.

• kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 22.06.17, 10:35
                  No to płacz dalej. Tak, problem jest bardziej złożony niż jesteś w stanie ogarnąć, gdyż zapis jest nieprecyzyjny. Szukaj odpowiedzi na końcu wątku, jeżeli chcesz.
                  Mnie wasza postawa już nawet nie śmieszy.
                  Żal jak ktoś zatrzymał się na SP lata 90 i nic dalej.
                  • 1matka-polka Re: Kolejna zagadka matematyczna 22.06.17, 10:39
                    Ty szukaj swojej elastyczności na początku wątku big_grin Zanim się dowiedziałaś, że matematyka to tylko język wymyślony przez ludzi a służący do opisu rzeczywistości.
                  • magata.d Re: Kolejna zagadka matematyczna 22.06.17, 10:47
                    To jeszcze raz i wyraźnie, bo nie zrozumiałaś. Matematycy i kompetentni ludzie mający do czynienia z matematyką na co dzień stosują zawsze zapisy precyzyjne. Nie, takimi głupotami się nie zajmują, więc jak chcesz to zajmuj się tym, jak twierdzisz, złożonym zagadnieniem, ale nie mieszają w to profesjonalistów. Bo dla nich ten problem nie istnieje.
    • minor.revisions Re: Kolejna zagadka matematyczna 21.06.17, 20:04
      mindyourdecisions.com/blog/2016/08/31/what-is-6%C3%B7212-the-correct-answer-explained/
    • kagrami Re: Kolejna zagadka matematyczna 22.06.17, 08:07
      Wczoraj ogarniałam temat, bo lubię zagadki i chciałam dojść do sedna, znaleźć odpowiedź. I na szczęście się udało.
      Otóż, faktycznie są dwie rzeczy, jak któreś z was już o tym napisały ale nie skupiłam się na tych odpowiedziach najbardziej istotnych:
      1. PEMDAS BEDMAS, BIDMAS, BODMAS ale przede wszystkim PEMDAS, którego za moich czasów nie było.
      2. Wadliwy zapis, brak pary nawiasów, czyli albo (6:2)(2+1) albo 6:[2(2+1)]. Żaden matematyk nie zapisałby tego tak jak w zagadce, matematycy wręcz używają więcej nawiasów niż to potrzebne jest, dla jasności.

Liczenie "od lewej" to właśnie jedna z części PEMDAS. Ja kończyłam szkołę średnią w 1990, nie liczyliśmy "od lewej" nie było takiego pojęcia. W ogóle w szkole średniej i na studiach nie ma takich działań jak w zagadce, problem dotyczy szkoły podstawowej w początkach ery cyfrowej. PEMDAS jest po to, żeby lepiej przygotować uczniów do testów i społeczeństwo do myślenia jak komputer (excel, ...)

Za chwilę ciąg dalszy, bo pracuję.

I Dominika miała rację i ja, to trudne jak pojęcie Efektu Mandeli, ale tak jest, że obydwie odpowiedzi są poprawne z powodu braku nawiasów, czyli wadliwego zapisu.

Wiem, wiem, 2+2=4

No właśnie wiem że trudno w to uwierzyć ale obie odpowiedzi są właściwe, a istotny jest zapis, dla nas starszych znaczących coś innego niż dla współczesnych uczniów. I my i wy potrzebujemy dodatkowych nawiasów, bo inaczej grupujemy tak jak nas uczono. Jeszcze przed II wojną św. mnożenie było przed dzieleniem, kolejność jest umowna tak jak stosunkowo nowy PEMDAS.

Tutaj jest to super wytłumaczone bardzo logicznie, po angielsku ale dobrze się czyta:

www.slate.com/articles/health_and_science/science/2013/03/facebook_math_problem_why_pemdas_doesn_t_always_give_a_clear_answer.html
    • kagrami ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 08:10
      https://pbs.twimg.com/media/CFJ38MwXIAE0hiN.jpg
      • kagrami Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 08:14
        Tutaj jest w nawiasie co prawda mnożenie ale moje dzieci twierdzą że 16, a ja wiadomo. The old way, sprzed 20 lat.
        Ale uwaga, zapisy i przyjęte zasady, bo PEMDAS z liczeniem od lewej to nie prawo matematyczne - mogą się za kolejne 20 lat zmienić Więc zapisy mogą się różnić od dzisiejszych, więc być może wy się kiedyś wkręcicie w podobną zagadkę wink
        • kagrami Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 08:17
          Ciekawy komentarz do powyższej ilustracji:
          "Kolejność wykonywania działań matematycznych to nic więcej jak tylko pewna konwencja która jest na tyle popularna, że wiele osób traktuje już ją jak prawo - a tak nie jest. W zapisie matematycznym stosowanie tej konwencji przyjęto za standard ale np. niektóre języki programowania czy kalkulatory mają swoje własne konwencje. Przykładem alternatywnej konwencji może być notacja polska która jest używana do dziś.

Konwencje matematyczne zaczęto standaryzować około XVII wieku samą konwencje kolejności wykonywania działań w XIX wieku. Jeszcze na początku ubiegłego wieku matematycy spierali się o tę zasadę. Na przykład w książkach do matematyki sprzed 2WŚ można znaleźć zalecenia, aby mnożenie wykonywać przed dzieleniem.

A więc rozwiązanie tego równania zależy od przyjętej konwencji ale uczenie tego dzieciaków jest tak głupie jak uczenie ich liczb urojonych nim zrozumieją podstawy matematyki tongue_out Nie ma sensu im mieszać w głowach. "

ze strony: www.wykop.pl/wpis/10568832/w-ameryce-robia-kurwe-z-matematyki-humorobrazkowy-/
          • kagrami Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 08:20
            IMO bardzo ciekawe zagadnienie. Dziękuję wszystkim za dyskusje smile
            Jeszcze będę badać temat i .. tak, zapytam każdego kto może mieć coś do powiedzenia.

A teraz do pracy! smile

Pozdro, ematki.
            • miss_fahrenheit Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 08:25
              Witaj po jasnej stronie mocy, pozdrawiam smile
            • szarsz Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 09:35
              > bardzo ciekawe zagadnienie.

Nie bardzo. Stary zapis jest starym zapisem z uwagi na brak precyzji i od wielu lat nikt w ten sposób nie pisze, żeby nikogo nie wprowadzać w błąd. Wyłamywanie dawno otwartych drzwi jest dość ...specyficznym hobby.
              • kagrami Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 10:29
                Pitagoras to dopiero dzisiaj byłby stary.

Matematyka się nie starzeje, tylko ustalenia i zapisy się zmieniają. Wynik 1 w tym przypadku też jest ok, bo zapis jest wadliwy i można go interpretować na 2 sposoby. Zapis nieprecyzyjny. Uczniowie powyżej SP i studenci zapisują precyzyjnie, z nawiasami i dlatego nie mieliby problemu bo takie zagadnienie by nie powstało w ogóle. Na maturze tez pytania są precyzyjne ogarnięte przez sztab specjalistów wiec takie "coś" w ogóle nie miałoby miejsca.
                A przed II wś najpierw wykonano by mnożenie.

Owszem, temat jest bardzo ciekawy.
                • magata.d Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 10:40
                  A, ja ci radzę, żebyś przestała zajmować głupotami z Internetu, tylko zajęła czymś mądrzejszym. Te krążące w Internecie zagadki nie są wysokich lotów. Zobacz tyle się wczoraj z nami nawalczyłaś, od tępaków nawyzywałaś, od nieuków, a dzisiaj przyznałaś nam rację. Zaręczam ci, że w rzeczywistości z takim problemem się nie spotkasz, bo nikt kompetentny w tej dziedzinie takiego zadania by nie zapisał. I z całego serca życzę ci jeszcze raz więcej pokory. Trzymaj się.
                • d.o.s.i.a Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 10:48
                  >>>>. Uczniowie powyżej SP i studenci zapisują precyzyjnie, z nawiasami i dlatego nie mieliby problemu bo takie zagadnienie by nie powstało w ogóle.

Co od setek postow próbujemy ci wytłumaczyć 😀
                  • dominka.1 Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 10:55
                    d.o.s.i.a napisała:

> >>>>. Uczniowie powyżej SP i studenci zapisują precyzyjnie, z
                    > nawiasami i dlatego nie mieliby problemu bo takie zagadnienie by nie powstało w
                    > ogóle.
                    >
                    > Co od setek postow próbujemy ci wytłumaczyć 😀
                    >

Nie, to ona nam to chce wytłumaczyć, bo od początku wiedziała (z uwagi na swój geniusz) jaka jest prawidłowa odpowiedź, tylko nas podpuszczała, bo to nie tylko matematyk-amator, ale i socjolog z zamiłowania i to wszystko był EKSPERYMENT SOCJOLOGOCZNY
                    big_grin
                    Dobra, idę bo to już kopanie leżącego
                • szarsz Re: ciekawa fotka -lekcja matematyki w US 22.06.17, 11:08
                  > Pitagoras to dopiero dzisiaj byłby stary.

A zapis, którym posłużył się Pitagoras byłby dziś zrozumiały i precyzyjny dla wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka