Dodaj do ulubionych

Opluta muzułmanka

30.06.17, 13:01
Jak donosi WP dziewczyna złozyła zawiadomienie na policji - niemieckiej.
Obserwuj wątek
    • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:09
      statystyka postępowań dotyczących przestępstw z nienawiści (czyli przeważnie tych z art. 119, 256 i 257 Kodeksu Karnego).
      W 2013 r. prowadzono 835 postępowań, w tym 719 nowych.
      W 2014 r. prowadzono 1365 postępowań, w tym 1062 nowych.
      W 2015 r. prowadzono 1548 postępowań, w tym 1169 nowych.
      W 2016 r. prowadzono 1631 postępowań, w tym 1314 nowych.
      Źródło: Raport Prokuratury Krajowej o sygnaturze PK II P 404.4.2016 - z profilu FB Pawła Cywińskiego
      • triss_merigold6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:14
        Ludziom odklepało i każde wyrzucenie pasażera bez biletu zgłaszają jako rasizm jeśli tylko mają pretekst.
        • sumire Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:00
          Moim zdaniem to odklepało raczej tym, którzy z uporem maniaka twierdzą, że nic się nie dzieje, a nawet jeśli się dzieje, to w sumie dobrze.
          • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:04
            Czy ta kobieta nie mogla sie ubrac normalnie, po euroepjsku, jadac do europejskiego kraju ?
            Zaklada stroj karnawalowy w miejscach gdzie nie ma karnawalu i dziwi sie ze komus sie takie szopki nie podobaja???
            Mizerna prowokacja
            • mama.nygusa Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:49
              "Uczniowie brali udział w projekcie – próbowali zrozumieć, jak narodził się nazizm i faszyzm, dlaczego doszło do Holocaustu. Wcześniej byli w Izraelu, we Francji i w Hiszpanii..."

A wystarczyloby nie ruszac sie z domu, tzn.ojczyzny i wszystkiego mogliby sie dowiedziec.
              • triss_merigold6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:49
                Dobre!
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:08
            sumire napisała:

> Moim zdaniem to odklepało raczej tym, którzy z uporem maniaka twierdzą, że nic
            > się nie dzieje

Oczywiście, że się dzieje tego chyba nikt nie neguje. Nastroje się radykalizują. Coraz większa cześć społeczeństw odrzuca poprawność polityczną w myśl, że lepiej być rasistą czy nacjonalistą ale żywym, niż martwym, ale ubogaconym.

Rdzenne społeczeństwa domagają się prawa do obrony. Czeski parlament uchwalił kilka dni temu prawo do posiadania broni (także półautomatycznej) w celu obrony kraju. Trwa wojna.

• sumire Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:13
              Tja, zwłaszcza w Polsce mamy mnóstwo powodów do radykalizacji nastrojów, jak wiadomo. Rdzenne społeczeństwa, LOL.
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:18
                sumire napisała:

> Tja, zwłaszcza w Polsce mamy mnóstwo powodów do radykalizacji nastrojów,

Oczywiście lepiej popełnić te same błędy, które popełniła europa zachodnia i wtedy się zradykalizować z tzw. ręką w nocniku. To mam sens!
                • sumire Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:25
                  Że zacytuję sama siebie - LOL.
                  To znaczy to byłby LOL, gdyby to było śmieszne.
                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:28
                    sumire napisała:

> Że zacytuję sama siebie - LOL.
                    > To znaczy to byłby LOL, gdyby to było śmieszne.

Twierdzisz, że wrzątek nie parzy dopóki nie włożysz sama ręki?
                    • sumire Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:36
                      Twierdzę, że prawdziwym wrzątkiem jest głupie usprawiedliwianie uprzedzeń. Przestępstwa z nienawiści to nie tylko takie wymierzone w tych waszych "islamistów", proponuję o tym pamiętać przy kolejnej próbie bagatelizowania.
                      • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:40
                        A ja proponuję podejmowanie dyskusji, a nie ucieczkę kiedy zaczyna być niewygodnie wink
        • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:19
          A widziałaś rasistowski atak na Meksykanina? Wlazł pod ambulans, uderzył w niego pięścią, a gdy kierowca zaczął do niego "dymić" poszedł na policję złożyć zawiadomienie.
          Tyle, że był drugi w kolejce bo kierowca ambulansu zdążył jako pierwszy zgłosić atak na siebie (uderzenie w samochód i późniejsza pyskówka).
          Kto ma racje?
      • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:20
        Mała uwaga.
        Taka tam drobnostka, nawet nie wiem czy warto zawracać głowę?
        W 2013 roku (gdzie w porównaniu do 2016 było najmniej przestępstw) na terenie Polski było mniej cudzoziemnców niż w roku 2016:

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-08-10/coraz-wiecej-cudzoziemcow-w-polsce-najliczniejsza-grupa-to-ukraincy/

Dla nie lubiących otwierać linków, ale wierzących mi na Słowo:

2013 rok - 146 tysięcy osób
        2016- więcej niż 234 tysiące

Dodajmy jeszcze cudzoziemców z Dni Młodzieży.
    • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:11
      Ciekawe jakie jest obłożenie policji niemieckiej takimi sprawami.
      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:15
        Jak zwykle Murzynów biją? smile Ja, moja droga nie jestem zainteresowana pracą niemieckiejpolicji, ale jestem zainteresowana konsekwencjami dla kraju. Na moje oko lubelska policja postąpila najgłupiej jak mogła i zwiększyła prawdopodobieństwo bardzo mocnego PRowskiego wybrzmienia tej sprawy. Dodam, że bez względu na to, czy ten fakt kogoś zmartwi, czy uraduje, nalezy zauważyć również, jak elegancko idzie on pod prąd działaniom "Reduty dobrego Imienia" czy ogólnie zagranicznej emanacji "polityki historycznej" PiS.
        • triss_merigold6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:20
          Konsekwencje dla kraju będą żadne, a zły PR wśród islamistów to dobry PR.
        • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:21
          Jakich murzynów? Nie znasz innych odpowiedzi? Sama napisałaś, że zgłosiła oplucie na niemieckiej policji , więc odnoszę się do tego co TY napisałaś. Biorąc pod uwagę, że niemiecka policja na 91 ataków na meczety, znalazła tylko podejrzanych w 12 przypadkach , a aresztowała tyko jednego, zastanawiam się jaki sukcesu możemy się spodziewać w przypadku oplucia.

aa.com.tr/en/europe/islamophobic-attacks-in-germany-on-rise/749667
          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:27
            Doprawdy? Interesuje cię czy lubelskie chamiło zostanie zidentyfikowane kiedy oficjalna proźba z Bunespolizei trafi do komendy wojewódzkiej? Mnie na przykład interesuje to w ostatnim rzędzie. Bo za o wiele ważniejsze uwazam - cynicznie, a jakże - tzw. koszty towarzyszące, dotyczące wizerunku Polski.
            • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:30
              Nie mam obsesji na temat Polski. I owszem interesuje mnie, bo im mniejsza skuteczność, tym niższa zgłaszalność.
              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:34
                He, he. Z pewnością nasz zachodni sasiad doceni twoją troskę.
                Dla mnie istotniejszy jest wpływ na postrzeganie Polski, na działania PiS oraz na naszą wewnętrzna polityke w odniesieniu do rasizmu. A wobec zaangazowania instytucji kraju ościennego wpływ ów będzie najprawdopodobniej większy.
                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:42
                  Ale dlaczego Polska mam być postrzegana pod tym wzgledem jakoś inaczej niż inne państwa?
                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:48
                    Hę?
                    Nie, Polska ma być postrzegana z tą samą dozą krytycznego spojrzenia, co inne państwa. I właśnie to będzie się działo wskutek tego (i nie daj Bogini analogicznych) wydarzeń.
                    Inna kwestia że my poniesiemy tego konsekwencje. I inna kwestia, że to my staramy się rozpowszechnić wizerunek bezgrzesznej w hitorii i poza nią.
                    • iskierka3 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:54
                      Ja tam nie rozumiem o co Ci chodzi. Zgadzasz sie z wizja bezgrzesznego panstwa lub chcesz ja rozpowszechniac i martwisz sie, ze sie nie udaje czy jak? Jesli - jak mowisz - Polska bedzie postrzegana z taka sama doza krytycyzmu co inne panstwa ( i slusznie) to co w tym zlego? Chyba, ze ta wizja bezgrzesznosci tak Ci lezy na sercuwink
                    • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:54
                      Inna kwestia że my poniesiemy tego konsekwencje.

A jakie konsekwencje ponoszą inna kraje np UK, Francja, Niemcy? Chcę wiedziec czego się bać.

I inna kwestia, że to my staramy się rozpowszechnić wizerunek bezgrzesznej w hitorii i poza nią.

To jest chyba Twoja obsesja , olena. Robimy to w nie większym stopniu niz inne "narody" (z wyjątkiem żenady PIS). Chyba Johnson (ale moge się mylić, w kazdym razie ktos z tametego środowiska) chlapnął, że UK jest jedynym panstwem , które nie musi się wstydzic swojej XX w historii.

Zadam pytanie - jakie sa konsekwencje takiego zachowania w przypadku innych państw - chce wiedzieć czego się bać.
                      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:05
                        A czy ja cię straszę, carissima? Ot, naświetlam zaistniałe wydarzenie z pewnego punktu widzenia, który mnie akurat interesuje - a ciebie naturalnie nie musi (podobnie jak mnie niespecjalnie interesuje obłożenie niemieckich policjantów). Czas pokaże, jak lubelskie "usmiechy porozumienia", wrocławskie "nie Żyd, tylko finansista" itp. sprawdzą się poza krajem. I jak będą się schodzić z efektywnością PR-owską procesów wytaczanych na przykład zagranicznym mediom za "obrażanie imienia Polski" oraz innym próbom zastosowania przez władze RP miękkiej siły.
                        • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:08
                          sów wytaczanych na przykład zagranicznym mediom za "obrażani
                          > e imienia Polski"

Imie polski jest tak czesto obrazane ze juz bardziej sie nie da
                        • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:08
                          Czas pokaże, jak lubelskie "usmiechy porozumienia", wrocławskie "nie Żyd, tylko finansista" itp. sprawdzą się poza krajem.

Ale po co czekać na 'czas".

Napisz jakie konsekwencje ponoszą inne kraje za zachowania rasistowskie swoich obywateli.
                          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:12
                            A ja wolę poczekać na czas, moja droga. Zakażesz?
                            Tym bardziej, widzisz, że państwa Europy Zachodniej mają swoje mniej więcej ugruntowane wizerunki. My usiłujemy swoj stworzyć/zmienić. Mam przeczucie że sprawy takie jak ta będa miały na to wpływ. I pierwszoplanowe znacznie będą miały nie zachowania pojedynczych obywateli, tylko zachowanie instytuji państwa, podejrzewam.
                            • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:16
                              Nie, nie zakażę. Po prostu nie potrafisz wskazać na żadne konsekwencje. A ugruntowany wizerunek panstw Europy Zachodniej jest konsekwencją zaprzeczania niefajnym kartom w ich historii (z wyjątkiem może Niemiec, bo to bardziej skomplkikowany przykład) . Czyli zawdzięczają go działaniom odwrotnym niż te, które Ty sugerujesz.
                              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:28
                                A, nie. Zawdzięczają go summie wydarzeń historycznych i dokonań własnych, a także faktowi, że były politycznie i kulturowo istotniejsze dla świata, a więc i większa uwaga była na nie zwracana.
                                Zaś nasz wizerunek przedrozbiorowy zetlał, II RP miała że tak powiem mieszane recenzje, potem wojna i żelazna kurtyna, a od 89 - nauka rozumienia wagi wizerunku i jego tworzenie.
                                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:31
                                  Zawdzięczają go summie wydarzeń historycznych i dokonań własnych, a także faktowi, że były politycznie i kulturowo istotniejsze dla świata, a więc i większa uwaga była na nie zwracana

I na tę sume składa się i kolonializm i rasizm i potega na tym budowana. I nikomu to specjalnie nie przeszkadza.

olena - twoje działania są przeciwskuteczne w stosunku do tego na czym deklaratywnie Ci zależy.
                                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:59
                                    Na tę sumę w przypadku trzonu Europy Zachodniej składa się przede wszystkim mniej więcej wspólne dziedzictwo historyczne i centralne położenie. Innymi słowy Brytyjczycy maja oczywiście kolonializm i Kompanię Wschodnioindyjską i Burów. Ale współtowarzyszą temu Beatlesi i mur Hadriana, Elżbieta I i Henio VIII, Britney Spears, Monty Python i Szekspir. Francja ma Algierię i Maroko, zgoda, ale także ideały rewolucyjne, Mulin Rouge, impresjonistów, suflety, modę, oraz szampana. My - mówię to bez wsparcia badań, ot, wrazenie - byliśmy oczywiście postrzegani jako ubodzy prowincjusze, i jakby to elegancko.... nacja mająca niewiele sympatii do mniejszości etnicznych, ale jest za nami także przeszłość aliancka, Szopen, dostrzegano nasze uparte ideały wolnościowe, ceniono Wałęsę, robotniczego lidera z bezkrwawym obaleniem komuny, bardzo skuteczną polityke gospodarczą ostatniego ćwierćwiecza, a wreszcie pozycję lidera nowej Unii. Czyli mieszanka plusów i minusów - jak to bywa. Tyle, że ta nasza mieszanka mieściła sie w kieliszku, podczas gdy brytyjska - w wannie.
                                    Właśnie dlatego jestem zdania, że wszelkie lapsusy, uchybienia i obciachy z naszej strony maja większą moc wpływania na wizerunek niż miałyby w krajach zachodnich.
                                    • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:06
                                      Spoks, cokolwiek bysmy nie zrobili, bedziemy miec lepszy wizerunek nie muzulmanie, wiec wyluzuj smile
                            • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:17
                              A mnie interesuje ten fragmnt artykulu:

" Nie podajemy nazwiska uczennicy ze względu na bezpieczeństwo (do uczestników wyjazdu zaczęły docierać pogróżki)."

Kto smialby grozic tym niewinnym ofiarom?
                              Za co?
                              O co chodzi?
                              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:21
                                asmarabis napisała:

> A mnie interesuje ten fragmnt artykulu:
                                >
                                > " Nie podajemy nazwiska uczennicy ze względu na bezpieczeństwo (do uczestników
                                > wyjazdu zaczęły docierać pogróżki)."
                                >
                                > Kto smialby grozic tym niewinnym ofiarom?
                                > Za co?
                                > O co chodzi?

O to, że jak wpiszesz nazwisko i imię tej rzekomej nauczycielki, która była opiekunką grupy w google + Berlin to wynika, że ona nigdy niczego nie dokonała i nigdzie nie uczyła. I chyba w ogóle nie istnieje....
                              • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:16
                                A sprawdzili te pogróżki? IP można namierzyć?
                                A może nie sprawdzili bo istnieją one tak samo jak rzeczone przedszkolaki w fast foodzie.
                        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:10
                          olena.s napisała:

> sprawdzą się poza krajem.

Ale powiedz kogo to obchodzi? I jakie ma znaczenie? Czy Francuzi się wstydzą, że kierowcy giną na -płatnej- drodze do portu w Calais? Czy się kajają? Czy przepraszają?
                    • tsaria Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:06
                      Chyba do reszty straciłaś kontakt z rzeczywistością.
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:32
          olena.s napisała:

> Jak zwykle Murzynów biją? smile Ja, moja droga nie jestem zainteresowana pracą nie
          > mieckiejpolicji, ale jestem zainteresowana konsekwencjami dla kraju.

Opowiedz mi trochę o konsekwencjach dla kraju takich oto zachowań:

• olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:38
            Konsekwencje są straszne. Doświadcza ich od dawna Ameryka. Co masz udokumentowane na fotkach
            Tekst linka
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:43
              olena.s napisała:

> Konsekwencje są straszne. Doświadcza ich od dawna Ameryka. Co masz udokumentowa
              > ne na fotkach

Nie wiem, czy dostrzegasz, że nie jesteśmy w Ameryce, tylko we Francji. W Ameryce można nosić broń i za wywrócenie z premedytacją motocyklisty wolno zastrzelić AfroAmerykanina.
              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:49
                Nie wiem, czy dostrzegasz, że jestesmy nie we Francji tylko w Polsce. Gdzies między Lublinem i Zoliborzem.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:52
                  olena.s napisała:

> Nie wiem, czy dostrzegasz, że jestesmy nie we Francji tylko w Polsce. Gdzies mi
                  > ędzy Lublinem i Zoliborzem.

Dostrzegam, jesteśmy w Krainie Nisko Przelatujących Lubelskich Wibratorów... taka nibylandia dla lewaków i pikających serduszek...
                  • kota_marcowa Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:43
                    big_grin
          • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:14
            Przecież to fejk. To nie Francja tylko państwo afrykańskie (niestety nie jestem pewna które).
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:24
              kaz_nodzieja napisała:

> Przecież to fejk. To nie Francja tylko państwo afrykańskie (niestety nie jestem
              > pewna które).

Musi jakaś dawna francuska kolonia, bo jeszcze napisy się po francusku ostali....
      • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:17
        joa66 napisała:

> Ciekawe jakie jest obłożenie policji niemieckiej takimi sprawami.

mówisz że u nas mało zgłaszają?
        • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:28
          Zgłaszają procentowo pewnie podobnie. Pytanie na ile niemiecka policja będzie zajmowała się opluciem w PL na cito jeżeli na miejscy ma podpalenia ośrodków dla uchodźców i ataki na meczet , liczone w setkach , tysiącach. Tylko w 2016 r. 560 ludzi zostało rannych, w tym 43 dzieci.

• kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:10
            Straszne.
            Dla porównania ilu cudzoziemnców zostało rannych w Polsce w roku 2016 (w tym dzieci)?
    • zlotarybka_1 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:13
      e tam, zaraz sie dowiemy, ze to fake news tak samo zreszta jak sam fakt oplucia.
      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:20
        No, to oczywiste jest jak słońce, ale jeżeli istotnie poszło oficjalne zawiadomienie do sił, które nie mają najmniejszego interesu w umniejszaniu polskiego rasizmu, to sprawa stanie się już nieodwołalnie formalna i oficjalnie pozafejkowa.
        • triss_merigold6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:55
          Zawiadomienie nie sprawi, że stanie się pozafejkowa.

• olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:59
            Sprawi na dzień dobry, że nie będzie błaszczkowsko postrzegana jako fejkowa - to bardzo skuteczny kij w szprychy popularnych w kraju narracji. A to, jak poradzi sobie z tym polska policja i rząd wpłynie na obraz PL.
            • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:03
              acji. A to, jak porad
              > zi sobie z tym polska policja i rząd wpłynie na obraz PL.

Nic bardziej nie pragne jak obrazu PL nie akceptujacego inwazji muzulmanskiej.
            • joa66 olena 30.06.17, 14:05
              Jakie konsekwencje ponoszą państwa, w których obserwuje się hate crimes (I ich wzrost).

Jestem ciekawa, bo boisz się tych konsekwencji.
              • nangaparbat3 Re: olena 30.06.17, 15:09
                Nie chodzi o to, że zdarzają się hate crimes - chodzi o to, jak prawo i rzadzący na te hate crimes reagują.
                • olena.s Re: olena 30.06.17, 15:11
                  Otóż to.
                • kota_marcowa Re: olena 30.06.17, 15:46
                  No dobrze, a te konsekwencje?? Oprócz tego, że "uchodźcy" będą nas unikać?
                  • kaz_nodzieja Re: olena 30.06.17, 15:53
                    Ja bym się nie cieszyła tak droga Kotko.
                    Przed wojną o Żydach również rozprowadzano tzw. fejki (np. że z dzieci robią macę).
                    To było podłoże pod przyszły Holokaust.
                    Bo wszak narodu tych podłych "rasistów i ksenofobów" mniej szkoda, prawda?
                    Muszą mieć jakąś podkładkę by znowu (pamiętamy Jałtę) wywinąć nam jakieś świństwo.
                  • olena.s Re: olena 30.06.17, 16:16
                    No, jezeli chcesz cynicznie, to powiem ci tak: rasiści i ksenofobi nie są wpuszczani na salony (chyba, że z jakiegoś powodu są akurat nadzwyczaj przydatni, uprzedzałam, że będzie cynicznie). Trudniej im znaleźć sojuszników i uzyskać poparcie, bo popieranie rasistów i ksenofobów jest zasadniczo obciachem.
                    Instytucje i organizacje tworzone w opozycji do rasistów i ksenofobów, a takimi moga byc na przyklad uczelnie albo rozmaite instytucje kulturalne, mają o wiele mniejsza skłonność do kooperacji .A czy firma majaca pracowników mieszanych etnicznie - jak na przykład wycofywane po Brexicie instytucje europejskie - wybierze miejsce postrzegane jako rasistowskie i ksenofobiczne na swoją nową siedzibę? Czy powiedzmy szkoła mająca wielobarwnych uczniów zechce budować program wymiany?
                    To, jak wiele można zdziałać najpierw wspierajac rasizm i ksenofobię, a potem używając ich jako argumentu udowodniła już Rosja carska swoją polityką wobec podbitej Polski i mieszkających w niej Żydów.
                    • joa66 Re: olena 30.06.17, 16:17
                      No, jezeli chcesz cynicznie, to powiem ci tak: rasiści i ksenofobi nie są wpuszczani na salony

Czyżby? A z kim niedawno spotkał się Macron? Kto nie wpuszcza na salony torysów?
                      • joa66 Re: olena 30.06.17, 16:20
                        Nie ma ŻADNYCH konsekwencji wizerunkowych dla rasizmu. Jeżeli Ty chcesz cynicznie, to proszę - liczy się gospodarka i pieniądze.
                      • joa66 Re: olena 30.06.17, 16:21
                        Dodam jeszcze państwa Zatoki. Bardzo się świat zachodni wzrusza łamaniem praw człowieka. W ogóle z nimi nie rozmawia i nie wpuszcza na salony.
                        • olena.s Re: olena 30.06.17, 17:05
                          Nie doczytałaś? smile "(chyba, że z jakiegoś powodu są akurat nadzwyczaj przydatni, uprzedzałam, że będzie cynicznie)".
                      • olena.s Re: olena 30.06.17, 17:01
                        Nie doczytałaś? smile "(chyba, że z jakiegoś powodu są akurat nadzwyczaj przydatni, uprzedzałam, że będzie cynicznie)".
                    • dyzurny_troll_forum_2 Re: olena 30.06.17, 16:36
                      olena.s napisała:

> No, jezeli chcesz cynicznie, to powiem ci tak: rasiści i ksenofobi nie są wpusz
                      > czani na salony (chyba, że z jakiegoś powodu są akurat nadzwyczaj przydatni, up
                      > rzedzałam, że będzie cynicznie).

Wydawało mi się, że chwilowo problemem jest, że my nie wpuszczamy, a nie że nas!?

> A czy firma majaca pracowników mieszanych e
                      > tnicznie - jak na przykład wycofywane po Brexicie instytucje europejskie - wybi
                      > erze miejsce postrzegane jako rasistowskie i ksenofobiczne na swoją nową siedzi
                      > bę?

Myślę, że wybierze takie miejsce, gdzie można w miarę bezpiecznie dojechać ciężarówką i nie trzeba niszczy po przejeździe towaru.
                    • larrisa Re: olena 30.06.17, 16:47
                      olena.s napisała:

> A czy firma majaca pracowników mieszanych e
                      > tnicznie - jak na przykład wycofywane po Brexicie instytucje europejskie - wybi
                      > erze miejsce postrzegane jako rasistowskie i ksenofobiczne na swoją nową siedzi
                      > bę?

Wybierze tam gdzie jest taniej, i gdzie ma lepsze zwolnienia podatkowe.
                      • olena.s Re: olena 30.06.17, 17:04
                        A nie. Zwolnienia podatkowe dla międzynarodowych organizacji są w Polsce superszczodre od lat, a jednak nie staliśmy sie ich zagłębiem.
                        Ważna będzie oczywiście cena, ale także skomunikowanie, zainteresowanie daym terenem, znajomośc dominującego języka, kilmat, bliskość do kooperujących instytucji etc. Ale zaważyć może równiez postrzeganie danego kraju jako przyjaznego (dla idei, załogi, celu).
                        • woman_in_love Re: olena 30.06.17, 17:08
                          Załogę można wymienić - na tańszą polską. A hindusi mogą pracować zdalnie z Indii.
                          Natomiast biznes wybierze przede wszystkim spokój i cenniejsze będzie dla niego spokój od zamachów, które będą już tylko narastać. Zresztą już teraz moi znajomi Brytyjczycy są zachwyceni Polską i tym , że jest taka biała.
                          I w razie czego to się będzie też liczyło, a nie polityczna poprawność.
                        • larrisa Re: olena 30.06.17, 17:10
                          Chyba w życiu nie prowadziłaś firmy, skoro masz takie iluzje.
                          • olena.s Re: olena 30.06.17, 17:29
                            Podejrzewam, że i ty nie byłaś CEO żadnej międzynarodowej firmy. A ja wymieniłam - zauważ -organizacje międzynarodowe które w związku z Brexitem wypływają na kontynent, nie firmy komercyjne, które mogą się przeorganizować nawet tak, by zatrudniać wyłącznie Chinczyków na Madagaskarze.
                        • maslova Re: olena 30.06.17, 18:27
                          olena.s napisała:

> Ale zaważyć może równiez postrzeganie danego kraju jako przyjaznego (d
                          > la idei, załogi, celu).
                          Tak, te elementy nadzwyczajnie wpływają na decyzję koncernów o miejscu inwestycji. To dlatego właśnie tak ochoczo buduje się fabryki w Chinach, Indiach, czy innych słabo rozwiniętych krajach, znanych przecież powszechnie z przestrzegania praw człowieka. Powodem jest oczywiście chęć polepszenia sytuacji mieszkańców, w żadnym wypadku nie chodzi o tanią siłę roboczą.
                          • olena.s Re: olena 30.06.17, 18:34
                            Jeszcze raz, dla nieczytających dokładnie. Cytat ze mnie, żeby ułatwić polemikę.
                            "Instytucje i organizacje tworzone w opozycji do rasistów i ksenofobów, a takimi moga byc na przyklad uczelnie albo rozmaite instytucje kulturalne, mają o wiele mniejsza skłonność do kooperacji .A czy firma majaca pracowników mieszanych etnicznie - jak na przykład wycofywane po Brexicie instytucje europejskie - wybierze miejsce postrzegane jako rasistowskie i ksenofobiczne na swoją nową siedzibę? Czy powiedzmy szkoła mająca wielobarwnych uczniów zechce budować program wymiany?".
                            • joa66 Re: olena 30.06.17, 18:43
                              Czy powiedzmy szkoła mająca wielobarwnych uczniów zechce budować program wymiany?".

Dlaczego nie? Przecież ryzyko ataków rasistowskich maja takie samo u siebie.

p.s. Problemem wymian nie jest rasizm tylko język. Największą popularnością ciesza się państwa, w których mówi się najpopularniejszych języków - angielskiego, francuskiego, niemieckiego. Bez względu na to czy "biją tam Murzynów czy nie".
                              • olena.s Re: olena 30.06.17, 18:55
                                Dlatego, że jeżeli ryzyko jest takie samo w kraju A i B, ale kraj B ma wizerunek zamiatającego takie ataki pod dywan, to znacząco rośnie prawdopodobieństwo, że wygra kraj A. Uczniowie twierdzą, że policja nie chciała im pomóc, że ataki były w różnych miastach, ze strony osób różnej płci.Media cytują także Gowina (prawo doobrony przed wyginięciem) oraz Kaczyńskiego (pasożyty).
                                Czas pokaże, czy mam tu rację w ocenie, czy nie.
                                • joa66 Re: olena 30.06.17, 18:58
                                  To dlaczego za wszelką cenę promujesz taki WIZERUNEK ?

p.s. przecież sama wiesz, że wizerunek ma niewielkie znaczenie w wyborze państwa zamieszkania/destynacji wakacyjnej itd? Ludzie kierują się pragmatycznymi argumentami, a nie"wizerunkiem państwa"
                                  • olena.s Re: olena 30.06.17, 19:05
                                    O promocji takiego czy innego wizerunku mogłabyś mówić, gdybyś odnosiła się do moich artykulów w mediach światowych, do moich dyskusji na portalach zagranicznych. Na polskim forum i cytując informacje z polskich massmediów (gdzie w przeciwieństwie do tego kameralnego forum komentarze idą w tysiące, a czytelnicy w dziesiątki i setki tysiecey) nie promuję żadnego wizerunku i za żadną cenę.
                                    Ponadto wyjątowo nie trawię zamiatania pod dywan.
                                    Rozumiem, że twoim zdaniem temat powinien zostac pokryty zasłoną milczenia?
                                • joa66 Re: olena 30.06.17, 19:00
                                  A gdyby się okazało, że "masz rację w ocenie" to patrz artykuł pana Malika - Polska stałaby się ofiarą stereotypu. I trzeba się zdecydowac czy stereotypy (beżowi to terroryści, przynajmniej potencjalni) nam przeszkadzają czy nie.
                                  • olena.s Re: olena 30.06.17, 19:10
                                    Gdyby sie okazało, że "mam rację w ocenie" to może warto byłoby spojrzeć przede wszystkim na działania policji i prokuratury, moderatorów forów, redaktorów, sądów i polityków. I wtedy dopiero można by na jakichś podstawach rozwazać, czy wizerunek jest realistyczny czy krzywdzący.
                                    • joa66 Re: olena 30.06.17, 19:13
                                      Wizerunek jest kwestią interpretacji i promocji. Jezeli "się przyjrzeć" działaniom policji itd, to nie ma znaczenia o jakie państwo chodzi.

olena , sama pisałaś, że np w Katarze expaci to chyba okolo 70% ludności (popraw mnie jeżeli się mylę). I co tych ludzi skusiło? Ogromne poszanowanie praw człowieka w tym państwie czy praca zawodowa i pieniądze?
                                      • olena.s Re: olena 30.06.17, 19:21
                                        ???? Nie mam pojęcia, w jakim kontekście to piszesz. Adremowo - bez zatrudnienia/biznesu/wymiany w Katarze osiedlić się nie można. Oczywiscie więc, że skusiła ich praca, mozliwość awansu lub dostępu do specyficznych możliwości zawodowych. Ale skusiło ich także szalone bezpieczeństwo rodzinne i łatwość pewnych aspektów życia (w przypadku przybyszy z północy) oraz mozliwość zatrudnienia za jakąkolwiek płacę mimo słabych kwalifikacji (przybyszy z południa).
                                        • joa66 Re: olena 30.06.17, 19:25
                                          I nie przeszkodziło łamanie praw człowieka. Ergo - niestety, ale takie rzeczy się nie liczą w decyzjach życiowo-biznesowych.
                                          • olena.s Re: olena 30.06.17, 19:36
                                            Mówisz o jednostkach podejmujących indywidualne decyzje, czy o instytucjach, decydujących za pracowników, reprezentowaną przez siebie ideę i efektywność operacji?
                                            • joa66 Re: olena 30.06.17, 19:37
                                              O wszystkich olena.
                                              • joa66 Re: olena 30.06.17, 19:38
                                                Daj mi przykład biznesu, który wycofał się ze wzgledów ideologicznych. Spójrz na DR Congo.
                                                • joa66 Re: olena 30.06.17, 19:40
                                                  A tak wygląda wykluczenie z salonów

https://i2.cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/170528162800-trump-macron-handshake-t1-exlarge-169.jpg
                                                  • olena.s Re: olena 30.06.17, 19:43
                                                    Już raz napisałam (a dwa razy ci wklejałam, bo jakoś, dziwna rzecz, nie zauważyłaś). Wyklucza się obciachowców, chyba, że są przydatni. Wpływowi, bogaci, potężni, etc.
                                              • olena.s Re: olena 30.06.17, 19:44
                                                No więc indywidualne decyzje podejmuje się z indywidualnych powodów. A instytucjonalne również z politycznych, wizerunkowych, logistycznych.
                                                • joa66 Re: olena 30.06.17, 19:53
                                                  Czyli chodzi o pieniadze a nie o prawa czlowieka, rasizm itd.
                                                  • olena.s Re: olena 30.06.17, 20:03
                                                    Bo ja wiem? Zawodowo - przemieszkiwalam w róznych krajach, z których większość miała wlasnie gigantyczne problemy, również z powodów takich jak naruszenia praw człowieka. Możesz więc powiedziec, że sa nawet tacy, którzy do takich miejsc zawodowo ciągną.
                                                    Ale oczywiście jest tez dostęp do wiedzy i kalkulacja szczegolna. Hinduski niedotykalny zapewne bez większego bólu pojedzie zasuwac na katarskiej budowie, bo nie będzie pracował ciężej ani mieszkał gorzej niz u siebie, a zarobi tyle, że wywinduje rodzinę z nędzy. I spotkałam się z osobą, która właśnie ze względu na problemy z prawami człowieka, rasizmem itd. zerwała kontrakt w Zatoce - po tygodniu. I oczywiście inaczej wygląda percepcja kogoś, kto przyjeżdża z bardziej liberalnego kraju, od percepcji kogoś, kto przyjeżdża z równie nieliberalnego.
                                  • iskierka3 Re: olena 30.06.17, 19:11
                                    Joa, jak ja bardzo sie z Toba zgadzam! Wlasciwie nie musze juz brac udzialu w dyskusjiwink
                                    • joa66 Re: olena 30.06.17, 19:19
                                      Cieszę się, że chociaż jedna osoba wierzy, że nie "usprawiedliwiam" rasizmu.
                                      • iskierka3 Re: olena 30.06.17, 19:26
                                        Oczywiscie, ze nie. Jestes obiektywna i nie patrzysz przez pryzmat ideologii ani nie sadzisz, ze pewne przekonania ida w pakiecie.
                                        Np "nie lubie pisu wiec jesli pis jest ksenofobiczny to jesli ktos kogo mozna podciagnac pod uchodzce lub grupe, ktorej pis nie lubi, zrobi cos nagannego - to jesli to skrytykuje, jestem za pisem". Czesc osob tak myslacych to naiwni, bezrefleksyjni idealisci, czesc podaza za moda.
                                        • joa66 Re: olena 30.06.17, 19:37
                                          Wiesz dlaczego boje się referndum? Bo będzie pytanie czy jesteś za czy przeciw przyjmowaniu uchodźców. Nikt nie zapyta czy jesteś za przyjmowaniem uchodźców np na wzór kanadyjski. I ludzie postawieni pod murem wybiorą "przeciw". Bo nikt nie da im szansy na uśmiech na lotnisku i przywitanie uchodźców "chlebem i solą".
                                      • szorstkawelna Re: olena 01.07.17, 01:05
                                        Ja również zgadzam się z Twoimi poglądami. Bardzo dobrze się czyta tak wyważone wypowiedzi.
                          • woman_in_love HAHA a tak wygląda postrzeganie Polski przez bizne 30.06.17, 22:20
                            businessinsider.com.pl/finanse/polska-w-czolowce-najlepszych-lokalizacji-pod-centra-uslug-wspolnych/sw73g67
        • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:58
          czemu tyle zwlekala z tym zawiadomieniem?
          powinna byla udac sie do niemieckiej ambasady jeszcze w polsce
          • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:09
            Oto moja wersja zdarzeń.
            Ów incydent nie miał miejsca.
            Pani muzułmanka jest podstawiona jak i jej towarzystwo, które ma być świadkami (jak wielu bohaterów GW - ofiar rzekomego polskiego rasizmu).
            Niestety czytelnicy zmęczeni już fejkowymi newsami dotyczącymi rzekomych (lub nie) incydentów, których nikt nie zgłasza na policję zaczęli dopytywać o to czy było zgłoszenie na policję.
            W takiej sytuacji kazano muzułmance zgłosić sprawę na policję.
            Najprawdopodobniej poda rysopis sprawcy typu "z twarzy podobny zupełnie do nikogo", ewentualnie jeszcze wspomni, że miał bluzę z Żołnierzami Wyklętymi.
            Za jakiś czas policja (nie będzie tego w mediach, spokojna głowa) umorzy sprawę z powodu "nie wykrycia sprawcy".
            Amen.
            • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:10
              > Pani muzułmanka jest podstawiona jak i jej towarzystwo, które ma być świadkami
              > (jak wielu bohaterów GW - ofiar rzekomego polskiego rasizmu).

Oj; myslalam ze po tym jak kijowski zostal zatrzymany szopki KOD sie skonczyly
              • derivata Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:26
                Dzieci z rodzin muzułmańskich emigrantów przyjechały z Berlina do Polski, by w Łodzi, Warszawie i Lublinie poznać historię prześladowania i zagłady Żydów. – Mężczyzna na głównej ulicy Lublina napluł w twarz nastoletniej muzułmance, a stojący nieopodal policjanci na zgłoszenie zareagowali śmiechem – opisuje ich doświadczenia Wirtualna Polska.

REKLAMA

Nastolatkowie z Berlina pochodzący z ubogich rodzin emigrantów z Palestyny, Libanu i Turcji, ale urodzeni już w Niemczech wzięli udział w projekcie mającym pogłębić ich wiedzę na temat Holocaustu. Projekt zaczął się w 2015. W ciągu dwóch lat młodzież odwiedziła Francję, Hiszpanię i Izrael, gdzie zapoznawała się z historią Żydów, którym udało się uciec przed Holokaustem.

Wizyta w Polsce miała dotyczyć okupacji i zagłady Żydów. Nastolatkowie odwiedzili Łódź, Warszawę. Lublin i Kraków. Twierdzą, że tylko w Krakowie nie spotkały ich przykre rzeczy. W pozostałych miastach grupa spotkała się z nietolerancją i rasizmem „jakich dotąd nie zaznała nigdzie indziej". Magdalena Zagórski, urodzona w Niemczech studentka polskiego pochodzenia, która pomagała uczniom jako tłumaczka, spisała listę incydentów, z którymi spotkali się w Polsce młodzi muzułmanie.

W Łodzi nastolatki w hidżabach były kilkakrotnie wyzywane na łódzkich ulicach. Jednej z nich grożono, że dostanie w twarz jedzeniem.

W Warszawie jedna z dziewczyn usłyszała wyzwiska w hotelu z kolei podczas zakupów w centrum handlowym jakaś kobieta ostentacyjnie odsunęła się od muzułmanki i zawołała męża, który jak tylko do niej podszedł natychmiast zaczął ją obrażać. Również w centrum handlowym jeden z ochroniarzy wyprosił ze sklepu uczennicę, która rozmawiała przez telefon po persku, bo „zakłócała spokój innych klientów".

Polak napluł muzułmance w twarz

Do najpoważniejszego ataku doszło w Lublinie. Tutaj – jak opisuje Wirtualna Polska na postawie relacji świadków – między kościołem św. Piotra i Pawła a hotelem Europa do nastoletniej uczennicy z chustą na głowie podszedł mężczyzna i napluł jej w twarz. Szkolni koledzy podbiegli do stojącego w pobliżu patrolu policji. Funkcjonariusze podobno zlekceważyli nastolatków. Kilku mieszkańców Lublina zaprowadziło roztrzęsionych uczniów i zapłakaną dziewczynę do innego patrolu policji, który stał pod Grand Hotelem. Tam opowiedzieli, co się stało i wskazali sprawcę. Policjanci mieli zareagować śmiechem.

Policjanci mieli problem z angielskim

REKLAMA

Andrzej Fijołek zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie tłumaczy w rozmowie z Fakt24.pl jak sytuacja wyglądała z perspektywy policjantów i zapowiada, że sprawa będzie szczegółowo wyjaśniana:

– 21 czerwca do policjantów zabezpieczających okolice Grand Hotelu, w którym mieszkali piłkarze Szwecji podbiegła grupa obcokrajowców. To byli młodzi, wzburzeni ludzie. Przekrzykując się wzajemnie, zwracali uwagę na niewłaściwe zachowanie jednego z przechodniów. Funkcjonariusze nie zrozumieli wszystkiego, przeszkodziła bariera językowa. Ponieważ nie mogli opuścić swego miejsca zaproponowali wezwanie kolejnego patrolu. Ale młodzi ludzie odeszli. Nikt z nich ani ich opiekunów nie złożył zawiadomienia. Dopiero podczas wizyty w Muzeum na Majdanku poskarżyli się przewodniczce a ta zawiadomiła naszą policjantkę, pełnomocnika ds. praw człowieka. Po uwagach przekazanych przez panią pełnomocnik skierowaliśmy w miejsce hostelu, w którym mieszkała ta grupa dodatkowe patrole – mówi rzecznik. – Policjanci, do których zwrócili się uczestnicy wycieczki to dzielnicowi. Na co dzień pracują z ludźmi i nie są obojętni na ich problemy. Nie chce mi się wierzyć, że mogliby wyśmiać kogoś, kto prosił ich o pomoc – dodaje.

Uczniowie nie chcieli wyjeżdżać

REKLAMA

Sabeth Schmidthals, nauczycielka, która zorganizowała wyjazd była zdruzgotana i chciała opuścić Polskę ze względu na bezpieczeństwo uczniów. Ci jednak uznali, że wyjazd byłby ucieczką, a oni nie chcieli czuć się pokonani przez rasizm w Polsce. Po Lublinie odwiedzili jeszcze Kraków i jak mówią w ciągu dwóch dni spędzonych pod Wawelem nie zdarzył się żaden nieprzyjemny incydent.

Uczniowie w podsumowaniu sprawozdania z tego, co spotkało ich w Polsce przyznali, że zdarza im się doświadczać rasistowskich zachowań w Berlinie, ale "są one niczym" w porównaniu z tym, co ich spotkało w Polsce. Czuli się osądzeni tylko na podstawie wyglądu. – Nie znają nas i osądzają wyłącznie na podstawie wyglądu. Tak samo się działo z Żydami. Ich duża część w przedwojennej Polsce żyła podobnie do Polaków. Różniło ich tylko pochodzenie. Przyszedł faszyzm i zaczęto ich osądzać po wyglądzie. To przypomina to, co działo się z nami – mówi Celine, uczestniczka wycieczki.

Zobacz też:

Skandal w Gdańsku! Uczniowie dostali nieważne świadectwa

Oniemieli, gdy ich syn włączył telefon po trzech dniach kary

OSA, wp.pl
    • jorkidwa Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:16
      ndie.pl/blaszczak-potwierdza-lublinie-mielismy-czynienia-fake-newsem/
      • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:21
        jorkidwa napisał(a):

> ndie.pl/blaszczak-potwierdza-lublinie-mielismy-czynienia-fake-newsem/

Błaszczak to kłamczuszek. Powiedział że w Polsce nie notujemy wzrostu liczby przestępstw na tle nienawiści rasowe. statystyki temu przeczą
        • jorkidwa Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:24
          za to WP i inne media to ostoje prawdomówności...
          • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:00
            jorkidwa napisał(a):

> za to WP i inne media to ostoje prawdomówności...

ale Błaszczak to nie media
        • woman_in_love monitoring zarejetrował muzułmankę, ale 30.06.17, 13:24
          wydarzeń nie. Nawet to że policja się śmiała, to nie było takiego wydarzenia.
          • nathasha Re: monitoring zarejetrował muzułmankę, ale 30.06.17, 13:26
            oczywiscie ze bylo, sama policja przyznala. nazwala to usmiechami porozumienia
            • woman_in_love Re: monitoring zarejetrował muzułmankę, ale 30.06.17, 13:29
              Oczywiście, były uśmiechy zawstydzenia ( i tylko tyle), bo policjanci wstydzili się swojego braku znajomości angielskiego. Z drugiej strony nie jest to wymagane do pracy.
              • nathasha Re: monitoring zarejetrował muzułmankę, ale 30.06.17, 14:04
                A mimo to zrozumieli ze nic sie nie stalo, tak wynika z oswiadczenia policji oraz tak to wytlumaczyli mlodziezy ze tez wiedziala ze nic sie nie stalo.
          • asmarabis Re: monitoring zarejetrował muzułmankę, ale 30.06.17, 13:54
            Wole smiejaca sie policjez muzulmanow niz policje rozbrajajaca ich bomby
            • zofijkamyjka Re: monitoring zarejetrował muzułmankę, ale 30.06.17, 20:16
              asmarabis napisała:

> Wole smiejaca sie policjez muzulmanow

nie, no policja śmiejaca sie z muzułmanów czy z kogokolwiek to naprawdę jest policja godna zaufania. Jak można takie bzdury pisać?
              • derivata Re: monitoring zarejetrował muzułmankę, ale 30.06.17, 21:39
                Za bbc i tyle mojego udziału, w sprawie, która Wszystkich wzburzyla. German Muslim schoolgirls who went on a visit to Holocaust memorials in eastern Poland say they were racially abused by locals during their trip.

The girls, from a Berlin school, spoke on Deutschlandfunk radio about their experience. Four were wearing Muslim headscarves - and say they were abused.

One girl said a man had spat on her in the street in Lublin, as police stood by grinning and did nothing.

Another girl said she was expelled from a shop for speaking Persian.

She had been speaking to her brother on the phone.

"They came up to me and said 'can you leave, you're disturbing the people here'. And I thought: Why? Just because I'm speaking Persian and I'm a foreigner? Yes," she told the radio station.

A Lublin police statement on Tuesday said "the trip participants did not report any complaints to Lublin police officers".

Group members had addressed two policemen in English, who "heard from the people translating that there was no problem", the statement said, adding: "the people exchanged polite smiles".

It also said police had examined CCTV footage, but it did "not show any incident involving foreigners".

Spitting and knives

In Lublin, the girls said, a market stallholder had refused to sell them water because they were foreigners. On another occasion, one girl was reportedly threatened with a knife.

And one girl said that in Lodz "a woman just came up to me and shouted 'get out!' and threw her drink over me and my camera - she said 'get lost!'"

They were among a group of 20 children - mostly Muslims - from the Theodor Heuss Community School in Berlin-Moabit.

Image caption The Warsaw Ghetto, 1943: Jews were victimised and later exterminated by the Nazis
                The Holocaust: Who are the missing million?

The Holocaust year by year

The idea of the visit came from a teacher who has encouraged students to find out about Germany's Jewish past. In 2015, Sabeth Schmidthals took another group of mainly Muslim pupils to Israel.

The Poland trip was arranged by a German Holocaust memorial body, the House of the Wannsee Conference. Its director, Hans-Christian Jasch, said: "I'm especially shocked that this happened to youngsters in our care on this trip - indeed, on a trip dedicated to studying this very topic [racism]. Of course that's particularly sad." He plans to complain to the Polish embassy in Berlin.

The Berlin group visited Majdanek, a camp on the outskirts of Lublin where the Nazi German SS murdered Jews during World War Two.

They also visited Treblinka, site of another Nazi death camp, and the cities of Warsaw and Lodz, whose Jewish communities were slaughtered by the Nazis.

The purpose of the trip was also to find out about the suffering of Polish civilians in general under Nazi occupation.

Image caption Anti-Muslim slogans were chanted at this Polish anti-immigrant rally in Warsaw in 2015
                The Polish National Prosecutor's Office says that in 2016 anti-Muslim hate attacks almost doubled in Poland, compared with 2015.

"Foreigners residing in Poland, especially individuals from Arab countries, more and more often experience various types of attacks," said Sylwia Spurek, Polish Deputy Ombudsperson for Human Rights.

She told the BBC that the authorities - especially the police - must act against the "growing aversion or even hostility" towards foreigners.

Block on refugees

Poland's nationalist government refuses to take in Muslim refugees, arguing that they would struggle to integrate in Poland's Catholic-majority society.

The EU is in dispute with Poland, the Czech Republic, Slovakia and Hungary on the issue. The four countries reject an EU decision to relocate 160,000 refugees - many of them Muslim Syrians - currently stuck at reception centres in Italy and Greece.

The leader of Poland's ruling Law and Justice Party (PiS), Jaroslaw Kaczynski, said in October 2015 that the refugees posed a health hazard. He was speaking shortly before PiS triumphed in a general election.

"Also there are some differences related to geography, various parasites, protozoa that are common and are not dangerous in the bodies of these people, (but) may be dangerous here," he said.

Defending Poland's policy, Science and Higher Education Minister Jaroslaw Gowin said "every nation and people has a right to protect itself from extinction".
      • rosapulchra-0 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:17
        I jakie wiarygodne źródło informacji big_grin big_grin big_grin
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:34
      olena.s napisała:

> dziewczyna złozyła zawiadomienie na policji - niemieckiej.

Kretynka jakaś. Szkoda, że nie pojechała do USA zgłosić....
      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:39
        Dlaczego? Zgłosiła tam, gdzie czuła, że może zgłoićbezpiecznie ibędzie potraktowana poważnie.
        • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:02
          Skad pomysl ze niemiecka policja powaznie traktuje muzulman ?
          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:06
            Pozwolisz, że nie będę cię uszlachcać polemiką?
      • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:05
        dyzurny_troll_forum_2 napisał(a):

> Kretynka jakaś. Szkoda, że nie pojechała do USA zgłosić....

ha, ha, ha zgłosiła tam gdzie mieszka
    • kota_marcowa Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:38
      Niech składa, bardzo dobrze, media niech rozgłoszą, plus to, że oni są raczej hermetycznym środowiskiem, to może i pocztą pantoflową się rozejdzie, że islamiści nie są u nas mile widziani.
      • krejzimama Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:39
        Nie? Pewien odłam islamistów okupuje Polskę. Nazywają się katolicy.
        • mozambique Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:43
          islamisci wierzą w Jezusa? o Boziu !
          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:53
            Nie kompromituj się. Oczywiście że wierzą - Issa to jeden z ich głównych proroków, a Maria jest jedyną wymienianą (skądinąd siedemdziesięciokrotnie) w Koranie kobietą. Nb. to oznacza, że jest w Koranie wspominana częściej niż w NT. smile Nawet jedna sura jest nazwana jej imieniem.
            Inna sprawa, że uważają Jezusa za proroka, a nie Boga.
        • lauren6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:39
          Doucz się skąd wywodzi się islam.
          • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:42
            Szkoda ze nie ma takich projektow dla polakow mieszkajacych w niemczech, z wyciezkami do tych miejsc, oczywiscie muzulmanie sa jak zwykle faworyzowani i maja wieksze prawa od polakow crying
            • lauren6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:44
              Młodym Niemcom by się przydało, bo póki co uczą się w szkole o polskich obozach zagłady.
              • edelstein Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:31
                Klamiesz
                • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:44
                  Myśłę, że nie kłamie, tylko istotnie wierzy, że tak jest, a nie ma chęci/możliwości/umiejętności by sprawdzić.
                • derivata Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:33
                  Sama śledzę temat, więc sprawdziłam czy ktoolwiek napisał nr. Wszystkie ważniejsze niemieckie media o tym piszą, choć nie komentują gwizdów w Krakowie sprzed 45min. Za focusem, może być też za się Welt itd:Eine Studienfahrt nach Polen ist für Schüler des Berliner Theodor-Heuss-Gemeinschaftsschule zum Spießrutenlauf mutiert. Mehrfach werden die muslimischen Jugendlichen massiv beleidigt, bedroht und angegriffen. Die polnische Polizei habe nicht geholfen.
                  Die AG Erinnern, die sich seit zwei Jahren mit der Verfolgung und Ermordung der europäischen Juden beschäftigt, war in den vergangenen Wochen nach Polen gereist. Dort hatten die knapp 20 Schülerinnen und Schüler die Vernichtungslager Treblinka und Majdanek besucht, waren zudem für einige Tage in Warschau, Lublin und Lodz, wie der "Deutschlandfunk" und andere Medien, darunter die polnische Zeitung "Fakt24" berichteten.
                  Dass die AG mehrheitlich aus Musliminnen und Muslimen besteht, schien für manche Polen ein Problem darzustellen. Den Berichten zufolge wurden besonders die Mädchen, die durch ihr Kopftuch als Muslimas zu erkennen waren, zu Zielscheiben ungefilterten Hasses.
                  Als sie Polizisten um Hilfe bitten, lachen die nur
                  "Ich wurde auf der Straße einfach von einem Mann angespuckt, und dann ist der Mann weggerannt und die Polizisten haben nicht geholfen", sagte eine der Schülerinnen dem "Deutschlandfunk". Selbst als Anwohner sie daraufhin auf ein Polizeirevier begleiteten, hätten die Polizisten kein Interesse an dem Fall gezeigt. Mehr noch: Die Beamten hätten sie ausgelacht. Später hätten die Beamten ihr Verhalten mit mangelnden Englischkenntnissen entschuldigt, heißt es. Die Sprachbarriere habe zu einem Missverständnis geführt.
                  Es blieb nicht bei einem Vorfall. Ausgerechnet eine Lubliner Synagoge habe den Schülern den Zutritt verweigert. Die Begründung: Die Jugendlichen stellten ein "Sicherheitsrisiko" dar.
                  Eine Schülerin sei aus einem Warschauer Kaufhaus geworfen worden, weil sie am Telefon Persisch sprach. Das Sicherheitspersonal habe ihr erklärt, dass die anderen Kunden sich dadurch gestört fühlten. Zudem hätten ihnen Händler in der Altstadt kein Wasser verkauft, weil sie keine Polen seien.
                  In Lodz soll ein muslimischer Teenager von Passanten beleidigt und mit Wasser übergossen worden sein. Zudem habe man den ausländisch aussehenden Schülern gedroht, ihnen Essen ins Gesicht zu werfen.
                  So etwas noch nie in Deutschland erlebt
                  "Der Schock saß sehr tief, dadurch, dass wir so etwas gar nicht erwartet haben, vor allem nicht von einem Mitglied der EU", sagte ein Schüler. Auch in Deutschland seien sie manchmal mit rassistischem Verhalten konfrontiert worden, sagten Mitglieder der AG zu "Fakt 24". Verglichen mit dem, was sie in Polen erleben mussten, sei das jedoch "nichts" gewesen.
                  Die Gruppe hatte erwogen, die Klassenfahrt abzubrechen. Es seien jedoch die muslimischen Schüler gewesen, die das abgelehnt hätten.

Die NS-Gedenkstätte "Haus der Wannseekonferenz", die die AG Erinnern unterstützt, will nun Konsequenzen ziehen. Man werde sich mit den polnischen Partnern zusammensetzten und die Vorfälle auswerten, sagte der Direktor Hans-Christian Jasch dem "DLF". Er wolle zudem dem polnischen Botschafter in Berlin schreiben. Besonders ärgere ihn die Tatenlosigkeit der polnischen Polizei. "So ein Verhalten gegenüber Jugendlichen kann so nicht hingenommen werden, dem muss deutlich widersprochen werden."
          • krejzimama Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 22:39
            Mniej więcej z tych samych stron co chrześcijanstwo.
        • tsaria Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 23:43
          Rodzimi fanatycy są beeee
          Za to na myśl o tych dwudziestoparoletnich fanatykach, o śniadych buziach nogi Ci się uginają.
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:40
        kota_marcowa napisała:

> Niech składa, bardzo dobrze, media niech rozgłoszą,

Ciekawe w jakim języku się porozumie z niemiecką policją!?

Ciekawy artykuł ze starych dobrych czasów, gdy jeszcze można było mówić jak jest:

www.newsweek.pl/swiat/berlin---maly-stambul,70475,1,1.html
        • baltycki Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:34

> Ciekawe w jakim języku się porozumie z niemiecką policją!

"21 uczniów ze Szkoły im. Teodora Heussa w Berlinie przyjechało do Polski w ubiegłym tygodniu. Wśród nich były urodzone w Niemczech dzieci imigrantów, m.in. z Turcji, Libanu i Palestyny. Uczniowie brali udział w projekcie – próbowali zrozumieć, jak narodził się nazizm i faszyzm, dlaczego doszło do Holocaustu. Wcześniej byli w Izraelu, we Francji i w Hiszpanii..."

A jak myslisz?
          • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:39
            "Uczniowie brali udział w projekcie – próbowali zrozumieć, jak narodził się nazizm i faszyzm, dlaczego doszło do Holocaustu. Wcześniej byli w Izraelu, we Francji i w Hiszpanii..."

Ale tak szczerze, serio probowali cokolwiek zrozumiec czy chcieli sobie za friko pojezdzic na wycieczki????
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:46
            baltycki napisał:

> A jak myslisz?

Myślę, że jak trafiła na tureckiego policjanta to może po turecku się dogadali!? To by tłumaczyło dlaczego musiała wrócić do Niemiec, żeby złożyć doniesienie

"– Zdarza się, że nawet do nauczyciela nasi uczniowie odezwą się po turecku – przyznaje dyrektor Böttig ze szkoły przy Skalitzer Strasse. W domu tylko nieliczni rozmawiają z rodzicami po niemiecku. Efekt jest taki, że zwłaszcza te dzieci, które nie chodziły w Niemczech do przedszkola, mają potem w szkole problemy z językiem."
            • triss_merigold6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:49
              Ale tutaj były nastolatki. Nastolatki chyba miały czas nauczyć się mówić w języku kraju w którym mieszkają.
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:55
                triss_merigold6 napisała:

> Ale tutaj były nastolatki. Nastolatki chyba miały czas nauczyć się mówić w języ
                > ku kraju w którym mieszkają.

Przeczytaj artykuł z newsweeka, który podlinkowałem, tam jest szerzej o problemie z językiem... Czas może i był, ale chęci zabrakło...
            • baltycki Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:53
              Kolegium Theodora Heussa
              to
              szkoła przy Skalitzer Strasse?
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:56
                baltycki napisał:

> Kolegium Theodora Heussa
                > to
                > szkoła przy Skalitzer Strasse?

Będziesz odwracał kocura?
                • baltycki Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:02
                  Chyba nie rozumiem.
                  • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:08
                    baltycki napisał:

> Chyba nie rozumiem.

Trudno, co zrobić?
                    • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:09
                      Przestan, Baltycki pracuje u Turka wiec mozliwe ze zna lepiej Turecki niz niemiecki
                      • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:26
                        Poważnie?
                    • baltycki Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:22
                      >
                      > Trudno, co zrobić?

Moze nie plesc/sugerowac bzdur nie majac wiedzy?
                      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:26
                        baltycki napisał:

> Moze nie plesc/sugerowac bzdur nie majac wiedzy?

W Newsweeku w 2011 pisali już bzdury o emigrantach?! Zanim to się stało modne?
                        • baltycki Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:42

> W Newsweeku w 2011 pisali już bzdury o emigrantach?! Zanim to się stało modne?
                          Ty zasugerowales, ze ucennica TheodorHeuss Schule rok-dwa przed niemiecka matura nie jest w stanie porozumiec sie po niemiecku z niemieckim policjantem, co jest kompletna bzdura.
      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:40
        Masz iluzje, że sprawa stanie sie głośna li i jedynie w środowisku niemieckich muzułmanów?
        • woman_in_love Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:51
          Miejmy nadzieję że nie tylko!
          Konwencja genewska zakazuje relokacji do krajów niebezpiecznych dla uchodźców hue hue, więc miejmy nadzieję, że trafi też w końcu do tamtejszego establishmentu.
          • tsaria Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:57
            lubię to!
        • triss_merigold6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:56
          A obchodzi kogoś innego?
          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:57
            A, to będziemy miały okazję zaobserwować, nieprawdaż?
            • triss_merigold6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:01
              Tracisz kontakt z rzeczywistością.
            • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:09
              olena.s napisała:

> A, to będziemy miały okazję zaobserwować, nieprawdaż?

zwłaszca że polska policja ładnie pod dywan zakopuje.
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:59
            triss_merigold6 napisała:

> A obchodzi kogoś innego?

Eee tam nawet niemieckich muzułmanów to nie interesuje. Ich interesuje, żeby pieniądze z zasiłków były wypłacane na czas.....
        • kota_marcowa Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:40
          > Masz iluzje, że sprawa stanie sie głośna li i jedynie w środowisku niemieckich
          > muzułmanów?

Nie, mam nadzieję, że się rozniesie po całych zachodnich kalifatach.
          • sumire Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:21
            Ech, światowe panie i ich "zachodnie kalifaty".
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:38
              sumire napisała:

> Ech, światowe panie i ich "zachodnie kalifaty".

Śmiej się, śmiej.. w ciągu ostatnich kilku dni 10 000 dobiło do włoskich wybrzeży. Włochy rozpaczliwie błagają o pomoc, bo nie dają rady... Jak myślisz, jak długo jeszcze potrwa zanim się wszystko zawali?
              • sumire Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:49
                Jak już się upierasz przy czepianiu, racz zwrócić uwagę, że się nie śmieję.
              • kota_marcowa Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:51
                No i fajnie. Może dzięki swoim niezatapialnym smartphonom (bo dokumenty dużo mniej wytrzymałe jakimś dziwnym trafem) już wiedzą, żeby unikać kieruneku - Polska suspicious Tak jak przez Bułgarię się nie pchają, bo tam celnicy i tubylcy "mało przyjaźni" delikatnie mówiąc suspicious
    • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 13:52
      Nie slyszalam muzulmane ktory nie zlozyl zawiadomienia na policji, slyszalam ze potrafia zlozyc nawet jesli na przyklad ubiegaja sie o prace i nie sa zaproszeni na rozmowe
      • mama.nygusa Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:23
        Ales ty zalosna, olena.
    • lauren6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:37
      A co z tą obrzuconą wibratorem? Też złożyła zawiadomienie?
      • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:01
        I z Paniami przedszkolankami, które wypraszały cudzoziemca z fast foodu "bo się dzieci boją".
        Powinny ponieść konsekwencje, w końcu pracują z dziećmi.
    • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 14:59
      Brawo. W końcu. Mam nadzieję, że złapią sprawców tego niecnego czynu i że dostaną wyrok taki sam jakby opluli dowolną, przypadkową osobę (wszak nie jesteśmy rasistami i nie ma równych i równiejszych, prawda?).
      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:05
        A, raczej nie. Niemiecka policja nie ma władzy swobodnego działania na terenie Polski - może szturchać kijem polską policję, co najwyżej.
        Po drugie - oplucie przypadkowego przechodnia ot, tak jest czymś mniej ważkim prawnie niż oplucie muzułmanki za to, że muzułmanka, heteryka za to, że heteryk, geja za to, że gej, katolika za to, że katolik itp, czyli - przestępstwa z nienawiści.
        • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:07
          Ma wladzę na terenie Niemiec, więc wie z doświadczenia, że znalezienie winnych nie bywa łatwe.
          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:16
            Joa, nie żartuj. Obie wiemy, że nie chodzi o znalezienie winnych, i że ewentualny sukces w tej materii bywa równiez zalezny od szczęścia. Jednak w momencie kiedy w Niemczech wpływa zgloszenie, sprawa zaczyna nabierac potencjału medialnego dla europejskich mediów. I gdyby nasi geniusze karpat poinformowali z grobowymi minami, że natychamist wszczynaja najdrobiazgowsze śledztwo i proces naprawczy w policji (zamiast mówić o kamerach, fejkach i uśmiechach zrozumienia), to ten potencjał byłby o wiele słabszy.
            • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:19
              gloszenie, sprawa zaczyna nabierac potencjału medialneg
              > o dla europejskich mediów

Hahahhahaha
              zmartwie cie, nie zajaknal sie nikt w zagranicznych mediach, za duzo maja problemow ze swoimi muzulmanami zeby sie zajmowac kolejna wariatka ktora prowokowala kostiumem jak na bal przebierancow
            • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:24
              olena, to chyba Ty żartujesz - myślisz, że takie sprawy nabierają potencjału medialnego same z siebie? Dlaczego akurat TO wykroczenie/przestępstwo będzie omawiane?
              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:42
                Same siebie? Nie rozumiem, same z siebie maja potencjał, bo tak, bo go mają, bo sa historiami potencjalnie interesującymi dla odbiorców.
                A dlaczego jedne bardziej niż drugie? No, to dość banalne. Ktoś komuś daje po mordzie - bywa. Ale na przykład scena nakręcona komórką ma wieksze szanse trafić do mediów, niż identyczna informacja bez takiego wkładu. Zgwałcona gwiazda będzie bardziej interesująca (a więc - opisywana), niż zgwałcona mieszkanka slumsów. Oficjalne zgłoszenie daje zaś z jednej stony zakotwiczenie w sprawdzalnym fakcie (zgłoszenie jest takim konkretem), z drugiej zaś trafia do potencjalnych źródeł, z ktorych czerpią dziennikarze.
                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:46
                  Czyli stawiasz Polskę w pozycji "gwiazdy" - kto ją tam ustawił? wink

W żaden sposób nie wyjaśniłas dlaczego akurat TA SPRAWA ma budzić większe zainteresowanie niż tysiące INNYCH PODOBNYCH SPRAW. PODOBNYCH.
                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:00
                    Nie. Podstawowym elementem "sexy", a jeżeli wolisz "gwiazdą" jest tu przede wszystkim zbitka: młoda dziewczyna (skojarzenie - niewinna piękność)-muzułmanka-szkoła- holokaust-turystka. Ponieważ wyjazd był grupowy, obecna była tez osoba wiarygodna - nauczycielka, i to także ma wpływ na decyzje redaktora.
                    A jeżeli władze będą rzecz bagatelizować, zaprzeczać, wić się - to będzie to doskonałym paliwem do ciągu dalszego (a oficjalne zgłoszenie sprawy będzie oznaczać skierowanie uwagi na polskie władze policyjne i prokuratorskie). Co się składa znacząco z powszechnie znanym stanowiskiem Polski na temat uchodźców ORAZ z działaniami polskimi w sprawie 'polskich obozów' nauki jedzenia widelcem etc.
                    • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:10
                      Ale takim elementów jak to anzwałas "sexy" są tysiące. Dlaczego akurat tym się zajmą?
                      • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:14
                        errata - przypadków z elementami, nie elementów
                        • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:16
                          Do mediów trafia tylko promil takich sytuacji i nawet te, które trafiły w żaden sposób nie przełożyły się na "konsekwencje" dla danego panstwa.
                          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:21
                            Powiadasz, że był tysiąc nastoletnich europejskich muzułmanek oplutych podczas zwiazanej z holokaustem podóży? Osobiście bardzo wątpię. Ale dajmy na to, że był. Cóż, masz teraz wybór: mozesz wietrzyć "znane kręgi" i "wiadome siły" od Rosji po Waszyngton, albo uznać, że czasem działają nieprzewidywalne zbiegi okolicznosci - posucha informacyjna, wyjątkowa elokwencja źródła, zazębienie sie danego przypadku o jakiś inny nośny temat, itd itp.
                            • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:23
                              O imieniu Kunegunda i numerze buta 7.

I zapewniam Cię, że mam inny wybór niż Ty proponujesz. To, że Ty jesteś ograniczona w swoich wyborach nie przekłada się na sytuację innych.
                              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:19
                                Nie musi być Kunegunda. Podałam ci cechy tej informacji uważane przeze mnie za podnoszące jej wartość medialną. Zbitka: młoda dziewczyna -muzułmanka-uczennica- holokaust-turystka. Czyli żadna uchodźczyni, żadna ćma barowa, żadna samotna kłamczuszka, w dodatku grupa studiująca rasizm w kontekście holokaustu.
                                Żródłem medialnym była, jak się wydaje, lokalna niemiecka rozgłośnia radiowa. Zapewne (uwaga, mój domysł) skontaktowana wczesniej z House of the Wannsee Conference, która organizuje wyjazdy uczniów związane z Holokaustem, totez do niej trafiła pierwsza informacja od uczniów/nauczycielki. Rozgłośnię zacytowało BBC, pozostałe przywołane przeze mnie media czerpały właśnie z BBC.
                                Joa, powiedz tak z reką na sercu, ty byś nie puściła tego materiału jako redaktorka w niemieckiej rozgłośni? Odrzuciłabyś go jako BBC? Dlaczego?
              • paszczakowna1 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:33
                > olena, to chyba Ty żartujesz - myślisz, że takie sprawy nabierają potencjału medialnego same z siebie?
                > Dlaczego akurat TO wykroczenie/przestępstwo będzie omawiane?

Już jest. W BBC.
                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:34
                  Pytanie. Dlaczego? Dlaczego to a nie inne?
                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:36
                    Może warto wrócic do artykułu Kenana Malika?

www.nytimes.com/2015/11/04/opinion/who-invented-fortress-europe.html
                    The treatment of migrants by Eastern European nations is reprehensible and needs challenging. But there is something nasty, too, in the chorus of condemnation that Eastern Europe has faced. Portraying Eastern Europeans as lacking “our” values, and as particularly xenophobic, serves only to disguise the role that Western European nations have played in fostering intolerance.

Demonizing Eastern Europeans is no answer to the way that political leaders throughout Europe have helped to demonize migrants.

• joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:37
                      Zagadka. Co pan Malik ma na myśli pisząc "demonizowanie"?
                    • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:23
                      Swoją drogą bardzo intersujące są twoje skojarzenia.
                      Malik wypowiedział się w kwestii duzgocącej oceny. Konkretnie polemizował z twierdzeniem publicysty Guardiana, który podsumował postawę Polski i Węgier wobec uhodźców jako dowód na "przepaść polityczną i kulturową" dzielącą wschód od zachodu Europy. Jedna strona podziela "nasze wartości", druga ich nie pojmuje. Pierwszy sort i drugi sort. Kulturalni ludzie i dzicz. Moralni i amoralni.

O ile dwa lata temu Malik sugerował "nie oceniajcie pochopnie i po pozorach" (nb. wygodnie sięgając do danych wschodnieuropejskich sprzed kryzysu, ale pomińmy) i "nie sądźcie przesadnie, bez patrzenia na własne winy", to czym jest twoje przywołanie jego tekstu? Zagraniczne relacje nie zawierają ocen ani sądów, a tym bardziej porównań. Więc?
                      Skoro teksty NIE zawierały ocen, wyrazów potępienia etc. (które należałoby utmperować lub może usunąć) to czego ty właściwie chcesz od dziennikarzy? Żeby nie publikowali materialu PONIEWAŻ pochodzi z Polski? Oczywiście możesz inaczej to postrzegać, ale dla mnie twoja postawa oznacza właśnie uznanie prawdziwości tej "przepaści kulturowej i politycznej", której krytyka w ustach Malika wydała ci się tak słuszna.
                      Paradoks?
                      • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:26
                        to czego ty właściwie chcesz od dziennikarzy? Żeby nie publikowali materialu PONIEWAŻ pochodzi z Polski?

Nie manipuluj olena. Napisałam sto razy, ż e nie chodzi mi to, żeby nie publikować. Tobie bardzo pasuje wersja, że jestem przeciwko publikacji i na siłę mi ją wciskasz.
                        • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:51
                          Cóż, sama publikacja BBC wydaje mi się absolutnie powściągliwa. Czy masz wobec niej jakieś zarzuty? Bo jeżeli nie masz zarzutów ANI do faktu publikacji, ANI do kształtu informacji, to zwyczajnie nie widzę kontekstu do wprowadzania Malika i zadawania putań o to, DLACZEGO materiał został opublikowany.
                          • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:56
                            Nie, olena, mama zrzuty wobec Ciebie - o wybiórczość. Taką, którą Malik krytykuje.
                            • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:12
                              joa, możesz mieć do mnie dowolne zarzuty, ale ja usiłuję domknąć kwestię tekstu. Bo ty pytalaś
                              -chyba- o przyczyny publikacji: "Dlaczego akurat TO wykroczenie/przestępstwo będzie omawiane? (...) Dlaczego akurat tym się zajmą?". (No, chyba ze miałas na myśli nie "ich" tylko mnie. W takim razie poprostu podlinkowuję ciąg dalszy naszej lokalnej, krajowej historii, aby ematka widziała jak się sprawa rozwija). Ja nie będę zadawać retorycznych pytań dlaczego informacja została opublikowana, bo przyczyny zdają mi się czywiste. Nie będę również żałować, że została opublikowana, bo jestem zwolenniczką publikacji - a nie ukrywania. Co więcej, tak jak mamy bardzo umiarkowany wplyw na rasistowskie poglądy innych, tak mamy pewien zbiorowy wpływ na to, jak działają instytucje naszego państwa. Więc tym bardziej zależy mi, żeby policja/ochrona/władze terenowe strzegły się zachowań takich, jak opisane przez młodzież (nb. zachowania te miały miejsce w Lublinie i Łodzi, ale w Krakowie - nie).
                              • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:20
                                Oczywiście, że zadałam to pytanie - z nadzieją, że naprowadzę na właściwy trop - że jest to wypadkowa wielu przypadkowych czynników. Publikacja na świadczy o wyjątkowości zdarzenia.

Mamy wpływ nie tylko na nasze wybory. Możemy mieć także wpływ na wybory innych. I Ty poprzez swoją retorykę spychania do narożnika masz wpływ na wybory innych. Jeżeli myślisz, że ludzie nie widzą jak "oleny" ignorują wydarzenia światowe, sugerując wyjatkowośc polskich, to się mylisz. W tym wątku też to widać - z tajemniczych powodów tylko Polska ma ponosić konsekwencje hate crimes. Nie potrafisz wytłumaczyć tych konsekwencji.
                                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:24
                                  errata, powinno być: Publikacja nie świadczy o wyjątkowości zdarzenia.
                                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:31
                                  A jeżeli nie chodzi Ci o samych atakujących tylko reakcję policji to tak na szybko

www.express.co.uk/news/world/694703/Policeman-ridicules-Muslim-refugee-migrant
                                  www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/police-investigating-photos-of-officers-laughing-after-a-mus?utm_term=.vinvWbYgn#.vtBreZo5N
                                  Dlaczego akurat Polska miałaby ponosic konsekwencje? Jakie konsekwencje śmiechu policjantów ponosi Francja czy Anglia
                                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:35
                                    To zalezy od tego, czy reakcją Francji będzie "ha ha, małe nieporozumienie, a w ogle to fejk, fejk, fejk" czy "przepraszamy za ten pożałowania godny incydent".
                                    • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:39
                                      A jak na przykład "Zjednoczone Królestwo' komentuje zdarzenia na swoim terenie? Od samych ataków bo złą reakcję lub brak reakcji policji?

Czy uważasz, że oficjalne " tak , to było złe" mówione przez ludzi, którzy podjudzali do takich zachowań jest w porządku?
                                      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:46
                                        Dlaczego miałoby być w porządku? Nie jest. Ale z dwojga złego wolę, żeby nacjonalistyczne dranie w rodzaju "The Sun" oficjalnie mówiły "tak, atakowanie Polaków w UK jest złe" (choć przedtem manipulowały i straszyły migrantami ze wschodniej Europy) niż żeby biły brawo, albo żeby nic nie mówiły, albo żeby mówiły "ha ha fejk".
                                        • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:51
                                          Ale to, że Ty bys wolała nie zmienia faktu, że prowokują do hate crimes itd.
                                          • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:52
                                            I przypomnij mi które polskie media mówiły "fejk, fejk, fejk" i w jakiej sprawie?
                                          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:59
                                            ? Pytałaś MNIE o to, czy jest to MOIM zdaniem w porządku, wiec nie bardzo rozumiem, czemu teraz deprecjonujesz odpowiedź. Tak, wiem, że moje opinie nie zmieniają faktów. No i?
                                            • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:08
                                              No i powiedz wreszcie na czym polegają konsekwencje, których tak się boisz? Skoro cała wspólczesna dziejąca się własnie historia mówi , że żadnych konsekwencji nie ma? (uwaga - nie mówię, że to dobrze)
                                              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:16
                                                Tłumaczyłam to wcześniej, powtarzać się nie będę. Podkreślę tylko wpływ wizerunku oraz fakt, że w mojej ocenie wizerunek Polski jest słabszy niz wizerunek państw Europy zachodniej, w związku z czym zachowania nacjonalistyczne będą się odciskać silniejszym piętnem i tym samym silniej i zapewne trwalej ów wizerunek budować.
                                                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:20
                                                  Tak, tłumaczyłas, że sie nie zaprasza na salony (bzdura, sama wiesz, że się zaprasza).itd

Zapomniałaś dodać, że Polska ma słąbszy wzierunek, ponieważ nie jest silną , stabilna gospodarką. Krótko mówiąc, potęgi gospodarcze zbudowane na kolonializmie i rasizmie...mogą sobie więcej na więcej pozwolić w kwestii hate-crimes. Czyż nie jest to paradoksem?
                                                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:24
                                                    I jeżeli wrócimy do potencjalnej multinarodowej klasy jadącej na wymianę to okazuje się, że ryzyko wszędzie jest takie same. I jeżeli taka klasa ma wybór miejsca podróży i jeżeli faktycznie bierze pod uwagę ryzyko i jeżeli faktycznie rezygnuje z tego powodu z Polski to dlaczego?
                                                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:27
                                                    Nie, nie zapomniałam. To ty zdumiewająco nie dostrzegasz tego, co ci odpowiadam, nawet jeżeli przeklejam to trzy (!!!!) krotnie.
                                                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:29
                                                    Czyli przyznajesz, że temu, którego potega jest zbudowana na kolonializnie rasizmie wolno więcej i nikt ich nie będzie z rasizmu rozliczał?
                                                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:52
                                                    Etycznie nie, wina to wina chciałabym, aby rozliczenia były rzetelne. Praktycznie - oczywiście że prawdopodobieństwo "ukarania" na przykład Putina jest mniejsze niż Orbana. Ktoś mógłby temu zaprzeczyć?
                                      • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:49
                                        Tutaj jak ONZ ocenia brytyjskich polityków i ich rolę w ogromnym wzroście hate crimes

www.bbc.com/news/uk-37193140
                                        It said the EU referendum campaign had been marked by "divisive, anti-immigrant and xenophobic rhetoric".
                                        The report added: "The committee remains concerned that despite the recent increase in the reporting of hate crimes, the problem of underreporting persists, and the gap between reported cases and successful prosecution remains significant.
                                        "As a result, a large number of racist hate crimes seem to go unpunished."

It said the UK government's anti-terrorism Prevent strategy had created "an atmosphere of suspicion towards members of Muslim communities".

"There are laws in Britain against hate crime that the UN feels are not being used and that therefore there is a climate of impunity

Jakie konsekwencje tego ponosi UK?
                                • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:31
                                  Konsekwencje tolerowania czy wzbudzania nienawiści do "innego" przez instytucje państwa ponoszą ci, którzy są winni, a przy tym nie mają przy tym innych atutów, które powoduje pożałowania godne (etycznie) ale zrozumiałe (makiawelicznie) przymykanie oczu na winy potężnych/przydatnych/istotnych.
                      • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:50
                        P.s. olena - w którym miejscu Malik napisał "nie oceniajcie pochopnie" ? Oczywiście nie musi być dosłwony cytat, tylko ta myśl.
                        • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:58
                          No, w zasadzie pół tekstu tego dotyczy. Zestawienie wschodnich i zachodnich uprzedzeń z 2009, pytania w rodzaju "But are they really more xenophobic or hostile to migrants than those of the West?" stwierdzenia jak "judging by the newspapers lately, one might be forgiven for thinking that until Hungary started putting up fences, the European Union had open borders and welcomed migrants with kindness and gentleness". Malik mówi więc "nim zaczniecie osądzać, spójrzcie na fakty i dane, możecie się zdziwić. Nim zaczniecie wyrokować, przyjrzyjcie się własnemu wkładowi w zjawisko". Uwazasz, że źleo dczytuję jego intencje?
                          • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:02
                            To zależy od tego jak rozumiemy słowo "pochopnie'. Jeżeli znaczy ZANIM zanalizujecie sytuację, to tak masz rację. Jeżeli "zobaczymy co będzie dalej" to nie masz racji.
                            • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:14
                              Moja interpretacja wydaje mi się słuszna, bo Malik nie odnosił sie do przyszłych wydarzeń, tylko do przeszłych win zachodniej Europy. I do bieżących (w 2015) ocen, w jego opinii zdecydowanie niesprawiedliwych.
                              • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:21
                                Twoja, czyli taka, że "pochopnie" oznacza, 'zanim zanalizujemy"? To ok.
                                • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:32
                                  Wręcz "zanim dogłębnie zanalizujemy". Tak to odczytuję.
                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:58
                    Ale Joa, jakie "inne nie"? W końcu licznie cytowane przez ciebie przy różnych okazjach źródła informuja o rasistowsich napasciach w innych państwach? W ukejach, dojczlandach, francjach? Nawet tak relatywnie niewinnych
                    zdarzeniach, jak pyskowanie w metrze.... Więc już nie wiem, czy chodzi ci o to, że prasa nie ma prawa informowac o tego typu sytuacjach jezeli występuja one w Europie wschodniej, ponieważ w prrzeciwieństwie do sugerowanych przez ciebie wartości powinniśmy byc traktowani inaczej niż te jukeje? Czy też masz jakies bardziej drastyczne/interesujące/niezwykłe/niosące przesłanie przykłady z Polski i zastanawiasz się, czemu to nie o nich sie pisze?
                    • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:00
                      Ale co tu rozumieć. Pytanie było jasne - jakie konsekwencje ponosza panstwa, w kórych są zdarzenia rasistowskie?
                      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:06
                        Moje pytanie istotnie było jasne. Jakie to rasistowskie wyczyny nie są, twoim zdaniem, opisywane?
                        • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:11
                          To nie do mnie, ale odpowiem.
                          Na przykład zastraszanie białych Szwedów i Norwegów przez muzułmańskich kolegów ze szkoły.
                          Generalnie ze świecą szukać rasistowskich incydentów czy wręcz przestępstw (pomijam zamachy) gdzie ofiarą jest osobnik biały, a sprawcą osobni czarnoskóry lub będący muzułmaninem.
                          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:22
                            Co za bzdura, zwłaszcza w twoich ustach. Wszystko co wiesz o sytuacji w Szwecji czy Francji, w UK czy Holandii wiesz dlatego, że gdzieś jakieś media lokalne podjęły temat. To samo odnosi sie do wszekich ataków terrorystycznych, do historii z Rotterham etc., etc.
                        • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:56
                          Różne. 99% z nich nie jest opisywanych, bo nie ma na to miejsca w mediach. Opisywane są przypadkowe: bo dziennikarz akurat znał X, albo kolega X znał dziennikarza. Albo dziennikarz na szybko skopiował inny artykuł. Albo przypadkowo trafił na jakiegos Facebooka. Jeżeli treść pasowała mu do jakieś znanej szufladki - muzułmanin terrorysta, cygan złodziej, polak rasista - tym bardziej go wrzuciła do gazety. tv itd bo"najbardziej lubimy piosenki, które znamy", więc "klikalność" gwarantowana.
                          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:09
                            A, rozumiem.
                            Twoim zdaniem, gdyby analogiczna sytuacja przydarzyła się podczas wyjazdu szkolnej wycieczki do Francji, Holandii, Izraela to radio by nie nadało, a BBC nie podniosło, tak?
                            • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:12
                              Czyli jednak nie rozumiesz. Nadałoby albo nie nadałoby - w zależności od tego czy byłby zainteresowany dziennikarz. A zainteresowany mógłby być z róznych powodów.

Czy naprawdę wierzysz, że media opisują wszytskie rasistowskie wykroczenia i przestępstwa? Przeciez codziennie musieliby drukować wielkie książki zamiast gazet.
                              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:27
                                Nie. Uważam, że media publikują to co ma cechy "sexy". Nowe, nietypowe, wyjątkowe, znaczące, bliskie, ważne. Pokazujące szersze zjawisko. Przywoływana już przeze mnie zbitka ma te własnie pociągające dla odbiorcy cechy. Plus oczywiście wielokrotna tzw. ironia losu. Że rasistowsko zostali zaatakowani uczniowie badający rasizm na przykładzie holocaustu, oraz że trafiło na muzułmanów, wśród których wielu wyuczono negacjonizmu. No, a że organizator poważny, a szkoła zdaje się też sroce spod niczego nie wypadła - to oczywiście dodatkowo zwiększa potencjał newsowy.
                                Moim zdaniem z wymienionych powodów opublikowano by ten materiał także gdyby uczniowie zaznali swoich przygód we Francji czy Holandii - więc nie widzę tu podstaw do zastanawiania się nad rzekomo szczególnym traktowaniem Polski przez media w kontekście uchodźcow.

• joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:30
                                  Nie, media tak nie publikuja od wielu lat. Zatrzymałaś się na wczesnych latach 90.
                  • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:20
                    joa66 napisała:

> Pytanie. Dlaczego? Dlaczego to a nie inne?

juz Ci Olena napisała + rozgłos w mediach polskich że to niby jakiś fake news, co ochoczo potwierdził szybciutko nasz Błaszczak.
                    • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:23
                      A nie. Nie wiem, jak inne media, ale te, które przeglądałam całkowicie pominęły tę smutną stronę.
                      • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:27
                        To które media z tych które przegladasz pisały np Rotherham w czasie kiedy przestępstwa były zgłaszane? Które pisały o tym, że opluto Niemca na plaży?
                        • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:54
                          Nie mam pojęcia, ja nie czytam wszystkiego zawsze.
                          Ale, ale, wyjaśnij, z jakich powodów jako redaktor niemieckiej rozgłośni lub brytyjskiego BBC nie puściłabyś testu o berlińskiej grupie w Posce?
                          • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:05
                            Z takiego, że miałabym wazniejsze wiadomości (np. że wszystkie bloki poddane do tej pory do kontroli miały zabronioną łatwopalną elewację albo, że Anglia wygrała mistrzostwa świata w X albo George Michael nie żyje itd)

Pod warunkiem, że w ogóle wiedziałabym o sprawie - przypuszczam, że nawet redaktorzy BBC wiedzą o promilu podobnych sprawa.
                            • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:07
                              No, ale jestes redaktorką zagranicznej sekcji, a nie krajowej. W dodatku internetowego portalu, więc miejsca masz że ho-ho. I masz 28 czerwca, dziennikarz z Niemiec przysyła ci materiał. Nie publikujesz go, bo?
                              • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:11
                                na siłę szukasz ideologii? Jeżeli mam czas (dziennikarze też śpią) i miejsce to publikuję.
                                • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:21
                                  No i oni opublikowali. Nie na czołówce, bez zjadliwych komentarzy, bez rozszerzeń, jak pewnie ze sto innych zagranicznych informacji tego dnia.
                                  Ciebie jednak to uwiera. Nie rozumiem, czemu?

P.S. Zakładam, że jeżeli informacja przychodzi kiedy redaktor śpi, to nie ulega anihilacji, tylko jest odebrana i skierowana de kosz lub de druk następnego dnia.
                                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:27
                                    Dlaczego usiłujesz mi wmówić, że uwiera mnie publikacja? Nie, nie uwiera. Tłumaczę tylko, że codziennie zdarzaja się dzisiątki podobnych zdarzen i tylko promil trafia do mediów. Jest to wypadkową wielu czynników - najczęściej tego czy ktoś media poinformuje i czy są warunki "czasomiejscowe". Ba , słynny sezon ogórkowy (czyli sytuacja odwrotna do braku czasu i miejsca) polega na tym, że wyciąga się wiadomości z d...y, bo "nic się nie dzieje".
                                    • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:40
                                      Rozumiem, że aprobujesz publikację? To miło. Odniosłam bowiem wrażenie, że uważasz, iż została opublikowana niesłusznie i z powodów odległych od rzetelności dziennikarskiej. Że niemieckie radio nie powinno dac głosu uczniom, a inne media nie powinny przedrukowywać materiału.
                                      Ja bym tę informację zrobiła (na miejscu berlińskiego radia) i przedrukowała (na miejscu BBC) z powodów, które gdzieś tam wyżej wymieniłam. Chyba, że nie miałabym miejsca, czasu antenowego, albo zaistniałyby istotne przesłanki negatywne. Albo jako redaktor naczelny uważałabym Polskę za wymagająca specjalnej troski.
                                      Uważam też, że skoro sprawa poszła do policji niemieckiej, skoro się juz przemknęła przez media światowe, to kolejny krok - o ile nie będzie rozsądny - zostanie zrelacjonowany szerzej i przez bardziej wpływowe media.
                                      • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:44
                                        Nie, nie "aprobuję", po prstu wiem jak działają media. I znam mnóstwo historii podobnych do tej. Nie ma ich w mediach.
                                        • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:47
                                          Jeżeli znasz historie mające równie "seksowne" cechy, to ciekawe, czemu nie podjęto decyzji o publikacji.
                                          • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:52
                                            Może dlatego, że nikt nie poszedł do mediów? Albo dlatego, że w czwartek cos innego było seksowne niż w środę?
                                            • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:54
                                              Teraz mi przypomniałaś, że w sytuacji towarzyskiej opowiadałam jedna z podobnych historii dziennikarce BBC - zero reakcji, ale w sumie były wakacje.

Syn znajomych - dziennikarz i aktywista nie opisał tysiąca swoich seksownych przypadków, bo ma ograniczone miejsce.
                                            • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:54
                                              No, to już trudno winić media o to, że ktoś do nich nie poszedł.
                                              • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:55
                                                Ale to nie jest jedyny powód! big_grin
                                                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:56
                                                  P.S. Z nieznanych powodów media milczały kilka dni o zdarzeniach w Kolonii. Powodów milczenia może być zawsze bardzo wiele.
                                                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:04
                                                    Aha i jeszcze inne są powody tego, że jeden temat jest abrdziej sexy niż inny.

Na przykłąd to , że Francja nie ratyfikowała ECRML i dyskryminuje język bretonski jest malo sexy i nikt o tym nie pisze.
                                                • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:13
                                                  No i znów - nie rozumiem.
                                                  Czy jesteś zadowolona, że sprawę poruszyła WP, i niemiecka rozgłosnia? Czy tez wolałabyś, aby jej nie upubliczniały? Jężli tak, to czemu?
                                                  Czy jesteś zadowolona, że Rotterham zostało upublicznione, czy sądzisz, że powinno się je zamieść pod dywan, żeby - na przykład - nie przyczyniac się do rozwoju stereotypu?
                                                  Ja osobiście jestem rada z upubliczniania. Rozumiem - o ile dobrze się domyślam - motywy opóźniających publikacje. Ale cieszę się, że publikują.
                                                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:17
                                                    Widzę, że nie rozumiesz. Jest mi obojętne KTÓRE sprawy zostaną wybrane do zilustrowania konkretnego problemu, pod warunkiem, że będą opisane w miarę obiektywnie.
                                                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:21
                                                    A, to super. Moim zdaniem - niedzisiejszym, być może, nie szkodzi - media służą do przekazywania informacji. I póki trzyma sie ona standardów, póty jestem zadowolona.
                                                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:23
                                                    Tak, a standardem sa te same kryteria moralne dla wszystkich (krajów). I odróżnianie etyki od PR.
                                                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:25
                                                    I warto się zastanowić dlaczego pan Malik pisze, że rasizm i ksenofobia w krajach środkowo - wschodnioeuropejskicj jest DEMONIZOWANY, po to, żeby odwrócić uwagę od rasizmu zachodniego.
                                                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:29
                                                    No, to jest dość oczywiste (choć nie do końca zgadzam się z twoim wnioskem o odwracaniu uwagi). Natmiast w TEJ sprawie nie widzę żadnego demonizowania.
                                                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:31
                                                    To nie jest MÓJ wniosek. To wniosek pana Malika.
                                                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 21:36
                                                    No to pana Malika, ganz egal
                                          • maslova Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 22:23
                                            Olena, a dlaczego mówi się w mediach np. tylko o niektórych wypadkach samochodowych czy też przypadkach utonięć, skoro podobnych sytuacji jest codziennie wiele?
                                            • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 08:19
                                              Myślę, że lokalne media - o ile na danym obszarze istnieją - informują zawsze. A większe wtedy, kiedy wypadek ma cechy szczególne. Na przykład jest wyjątkowo dramatyczny, ofiary są wyjątkowo młode lub liczne, spowodował znaczący korek.
                                              A jak ty myślisz?
                      • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:56
                        olena.s napisała:

> A nie. Nie wiem, jak inne media, ale te, które przeglądałam całkowicie pominęły
                        > tę smutną stronę.

to spoko będzie ciąg dalszy.
                        • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:10
                          No ja mam nadzieję, że chocby (co mówię z żalem), choćby ze względu na kalkulacje wizerunkowe jednak sie otrząsną i zareagują sensowniej.
                          • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 22:30
                            olena.s napisała:

> No ja mam nadzieję, że chocby (co mówię z żalem), choćby ze względu na kalkulac
                            > je wizerunkowe jednak sie otrząsną i zareagują sensowniej.

nie, idą zawsze w zaparte, przecież z kolan wstali sad
                            wstyd
                            • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 08:19
                              Mam nadzieję, że zmienią zdanie.
                • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:39
                  Widocznie nie mieli tam dawno żadnego zamachu skoro tak ich to ekscytuje.
              • baltycki Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:40
                joa66 napisała:

> olena, to chyba Ty żartujesz - myślisz, że takie sprawy nabierają potencjału me
                > dialnego same z siebie?

www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2017-06/polen-rassismus-schule-berlin-muslime-islam-fluechtlinge
                www.welt.de/vermischtes/article165970369/Berliner-Schueler-in-Polen-beleidigt-und-diskriminiert.html
                www.deutschlandfunk.de/muslimische-schueler-in-polen-ich-wurde-angespuckt-die.1769.de.html?dram:article_id=389593
                www.focus.de/politik/deutschland/horror-klassenfahrt-rassismus-in-polen-berliner-schueler-werden-massiv-beleidigt-und-diskriminiert_id_7288552.html
                www.bz-berlin.de/berlin/mitte/muslimische-schueler-aus-berlin-auf-polen-reise-attackiert
                Zartuje?
                To tylko te wazniejsze.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:41
                  baltycki napisał:

> To tylko te wazniejsze.

Mówisz, że zmasowana akcja niemieckich mediów?
                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:43
                  I o tym mówié wink same z siebie? czy jednak to co pisze pan Malik ma co z tym wspólnego?
                • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:01
                  "Kacznyski spricht von "Getier" und "Lumpe"

ahahhahaha co za profesjonalizm i szczyt dizennikarstwa, nawet nie potrafia w die zeit prawidlowo napisac nazwiska najwazniejszej osoby w polskim panstwie
                  jakos nigdy nie widzialam zeby w polsce przekrecano nazwisko merkel
                  zenada, jaka opinia o nich pojdzie w swiat i co siwiat pomysli o niemcach?????
                  jak im nie wstyd, calkiem juz zeszli na psy?????
        • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:29
          Dlaczego? Przechodzień czuje się mniej z tego powodu upokorzony bo jest biały?
          A jak połamią mi ręce i połamią ręce muzułmaninowi czy osobie ciemnoskórej dlaczego sprawca nr 1 ma mieć mniejszy wyrok (efekt dla ofiary ten sam) niż sprawca nr 2?
          Dla ułatwienia dodajmy, że parametry sprawców podobne, czyli np. dotychczas niekarani, w podobnym wieku, trzeźwi w momencie zdarzenia, z przeciętną opinią w środowisku?
          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:35
            Dlatego, że przestępstwa nienawiści mają wiekszy potencjał zniszczenia niż inne. Bo odnoszą się do grup, a nie jednostek.
            • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:45
              Czyli? Jak Pan nr 1 mi połamie ręce to na tym poprzestanie?
              I jeszcze jeden przykład. Pytałam w innym wątku, ale nikt mi nie odpowiedział.
              Pijaczek wychodzi z dyskoteki zły, że Maryna mu nie dała. Ma ochotę się na kimś wyżyć, pierwszym lepszym.
              Tak się składa, że pierwszym lepszym jest Murzyn.
              Czy to będzie atak na tle rasistowskim?
              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:04
                Datego, że pan (już ci mówiłam, że piszemy to używając małych liter) numer 1 połamie ci ręce, a pan numer 2 nie tylko połamie ci ręce, ale następnie zagazuje Żydów, wykopie doły w Katyniu, zagłodzi Eskimosów i będzie porywał dzieci Aborygenów.
                Reszta nalezy do oceny sądu i prokuratury, zapisz się na studia prawnicze to rozszerzysz swoją wiedzę na ten temat.
                • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:28
                  Skąd wiadomo, że Pan nr 1 nie zostanie recydywistą, który regularnie po kolejnym wyjściu z więzienia czy na przepustkę będzie tłukł kolejne osoby?
                  I skąd wiadomo, że Pan nr 2 po wyjściu z więzienia nie nawróci się na chwałę cnoty?
                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:53
                    UJ, wydział prawa, zasuwaj.
                    • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:59
                      Czyli nie wiesz? Spokojnie, to żaden wstyd smile
                      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:07
                        Nie, po prostu nie chce mi się tracic czasu na jalowe rozmowy z tobą.
                        • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:08
                          Tam gdzie masz "argumenty" lubisz czasem aż nadto rozwlekle porozmawiać.
            • nangaparbat3 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:46
              Przypomniala mi się taka historia: ktos opowiadał w radio, ze przed II wś, chyba w Przmyslu (ale mogę go mylic z Lublinem - słszalam to ze 20 lat temu) dzieci byly uczone na lekcjach religii, zeby mijając sie na ulicy z zydem powiedzieć: Żydzie heretyku twoje życie na patyku.
              I taka: jakieś 6-8 lat temu stowarzyszenie Nomada przeprowadziło badania wśrod ciemnoskórych studentow uczących sie we wroclawiu. Nie bylo żadnego, ktory nie zostałby chociaż raz opluty na ulicy.
              I jeszcze jedna: moj znajomy Rom, o bardzo ciemnej karnacji, pytany, czy spotyka się z agresja na ulicy, odpowiedział, że nie. Kiedy spytałam, czy nie slyszy jakichś przykrych uwag, rozesmial sie (bo to z natury bardzo pogodny człowiek): A, takie coś to ciagle, ale czlowiek odwraca glowe i idzie dalej.
              • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:50
                Ciekawe ilu ludzi nachalnie zaczepiał.
                Wrocław ma akurat poważny problemem z Romami. Ludzie się na nich skarżą.
                Nie wierzę, że tym razem mi jednak odpowiesz, ale jednak zapytam. Jaki procent znanych Ci pełnoletnich Romów pracuje zawodowo?
                Z czego utrzymują się znane Ci rodziny romskie? Co jest ich źródłem dochodu?
                Dziękuję.
    • hallbera.jarlakappi Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:42
      a jakies dowody ?
      jakim cudem kamery niczego nie odnotowaly ?
      • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:46
        Takim samym cudem jak nikt nie wie w którym fast foodzie, jakiej sieci i na jakiej ulicy przedszkolanki żądały by cudzoziemiec wyszedł bo straszy dzieci.
      • nangaparbat3 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:47
        A skąd wiesz?
      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:49
        O dowody pytaj prawników i policji.
        Mnie interesuje kontekst percepcji i wizerunku.
        I co do reperkusji to pisało już BBC (Muslim girls complain of Polish racism on Holocaust study trip), rosyjskie RT (Muslim students report racial abuse on Holocaust study trip to Poland) naturalnie Al Jazeera (Muslim girls 'racially abused' on Polish Holocaust trip) izraelski Haaretz (German Muslim Girls on Holocaust History Trip in Poland Reportedly Face Racism From Locals) który powołał sie na lokalne niemieckie radio.
        • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:52
          naturalnie Al Jazeera (Muslim girls 'racially abu
          > sed' on Polish Holocaust
          Cooooo?????
          POLISH HOLOCAUST????
          Czytasz takie rzeczy i nie protestujesz??????????

Cudownie, to nie tylko polskie obozy koncentracyjne ale tez holocaust, no niezle
        • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:57
          Mnie interesuje kontekst percepcji i wizerunku.

Chyba średnio Ciebie interesuje skoro do tej pory nie zauważyłaś, że takie informacje robią umiarkowane wrażenie na swiecie i doniesienia o atakach rasistowskich z żadnego kraju nie wywołują zadnych "konsekwencji" .
        • hallbera.jarlakappi Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:03
          czyli nie ważne czy to prawda czy fejk, ważne ze na Polske pluja ?
          • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:24
            Gdy udowodniono jeden z fejków (już nie pamiętam który) argument strony zwykle szczującej na Polskę był taki, że to nieważne w sumie bo dana sytuacja (np. pobicie) mogła mieć miejsce naprawdę więc i tak warto podyskutować.
          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:25
            Prawda/fejk byłaby rozstrzygnięta tylko, gdyby albo uzyskano dowody i sprawcę napaści, albo wyznanie dziewczyny, że z tych czy innych powodów zełgała.
            Póki jedna z tych okoliczności nie nastąpi, ważne będzie wyłącznie, czy Polska da powody do plucia i czy w opinii odbiorców uprawdopodobni którąś z wersji.
        • lauren6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:16
          Polish Holokaust Trip, a nie Holokaust Trip in Poland???

Od tej rzekomo oplutej dziewczyny dużo bardziej oburza mnie retoryka Niemców, którzy po raz kolejny sugerują, że Polska w jakikolwiek sposób była zaangażowana w holocaust. Po coś to robią.

Tym gnojom trzeba na każdym kroku przypominać, że to oni wywołali wojnę, że to oni przegrali tę wojnę, a Polska jako jeden z niewielu krajów w regionie nie wspierała faszyzmu.
          • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:21
            Dużo oglądam filmów dokumentalnych, zagranicznych o historii II wojny.
            Rzuciło mi się w uszy, że jak mowa o obozach Zagłady i prześladowań Żydów to występują naziści, jak mowa o walkach np. powietrznych to już występują Niemcy.
            Generalnie zaś bardzo mało mówi się o prześladowaniach Polaków (czy na przykład Czechów).
            Jakby jedynymi pokrzywdzonymi przez wojnę byli Żydzi.
          • woman_in_love Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:22
            pikających serduszek to nie obchodzi: one interesują się wybiórczo tylko dobrem islamistów. Natomiast polish holocaust? Nieistotne. I dlatego ONR zyskuje siłę.
            • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:29
              Niestety.
          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:51
            a) żaden z tytułów nie był niemiecki, wrzuciłam tylko anglojezyczne, więc - jakim znowu "gnojom"?
            b) Tytuł jest skrótowy, ale IMHO nie niesie sugerowanych przez ciebie znaczeń. (Nie ma powszechnego uznania, że istniał odrębny "Polish Holocaust", ani z ofiarmi zydowskimi ani polskimi, ani jakimikolwiek innymi).
            • woman_in_love Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:54
              czy wyraziłaś swój protest przeciwko Polsce, pisząc kredą poparcie dla "oplutej" przed jakąś polską ambasadą? big_grin
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:09
                woman_in_love napisała:

> czy wyraziłaś swój protest przeciwko Polsce, pisząc kredą poparcie dla "oplutej
                > " przed jakąś polską ambasadą? big_grin

100/10
              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:24
                Interesująca myśl, ale a) Polska na razie jest dopiero na drodze dostrzelenia sobie samobója, mam nadzieję, że nasi geniusze pojda po rozum do głowy i nie będę miała powodów do oprotestowywania ich działań, b) pod ręką mam sporo ambasad, ale jak to w Warszawie - polskiej brak.
                • woman_in_love Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:48
                  Tak, tak, bardzo się boimy kar za samobója big_grin
            • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:05
              Tytul skrotowy?????

W obecnym swiecie w ktorym zaklamywana jest historia zaglady zydow nie ma miejsca na takie skroty

Dlaczego bezmyslnie wklejasz takie zaklamania zamiast pisac do redakcji w ktorej to znalazlas albo nie zglaszasz tego w ambasadzie albo MSZ?????
              To juz jest szczyt wszystkiego!
              • sumire Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:37
                To ty zgłoś. Zrób coś dla dobrego imienia Polski, tak realnie.
                • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 17:53
                  Nie zachęcaj jej, to by dopiero był ubaw, jakby po TAKIEJ informacji reakcją był (niecelny) protest przeciwko nadtytułowi.....
                • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:09
                  Czy moderator nie powinien zglosic Oleny do sluzb ze rozpowszechnia nienawistne i falszywe wpisy oczerniajece polske w swietle historcycznym?
                  Czy na to nie ma pafagrafu?
                  • sumire Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:12
                    Ubolewam, że paragrafu nie ma na tak żenującą nieumiejętność pisania po polsku. Skoro taka z ciebie patriotka, szanuj swój język.
                  • chyba.ze Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:21
                    asmarabis napisała:

Czy moderator nie powinien zglosic Oleny do sluzb ze rozpowszechnia nienawistne
                    > i falszywe wpisy

To się nazywa MOWA NIENAWIŚCI.
                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:37
                    Zgłoś, zgłoś koniecznie!
                    • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:53
                      olena.s napisała:

> Zgłoś, zgłoś koniecznie!
                      najlepiej do prezydenta Dudy, obiecywał że będzie się zajmował odkłamywaniem polskiej historii na świecie.
                      • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:11
                        Pod tym względem ma rację, niezależnie od rozlicznych jego wad jako "prezydenta" Polski.
                        • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:08
                          kaz_nodzieja napisała:

> Pod tym względem ma rację, niezależnie od rozlicznych jego wad jako "prezydenta
                          > " Polski.
                          tyle że jak do tej pory nic nie zrobił w tej kwestii a tyle było klepania na ten temat, jakaś komisja miało powstać....
                          • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:18
                            Trzymam kciuki zatem by jednak zaczął coś robić w tym kierunku.
                            • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:02
                              kaz_nodzieja napisała:

> Trzymam kciuki zatem by jednak zaczął coś robić w tym kierunku.
                              żebyś sie przykurczu nie nabawił...
              • chyba.ze Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:19
                asmarabis napisała:

> Dlaczego bezmyslnie wklejasz takie zaklamania zamiast pisac do redakcji w ktore
                > j to znalazlas albo nie zglaszasz tego w ambasadzie albo MSZ?????

Bo za to ma płacone tongue_out
                • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 18:40
                  big_grin
              • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:51
                asmarabis napisała:

> W obecnym swiecie w ktorym zaklamywana jest historia zaglady zydow

jaka zakłamywana? dowodów bez liku, 70 lat po wojnie a my ciągle leczymy swoje kompleksy i wyrzuty sumienia.
                Teraz sie dzieje nowa historia, rasizm ma sie znowu dobrze jak widac także w naszym kraju.
                • lauren6 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:59
                  Rasizm był, jest i będzie. I powinien być potępiony.

Problemem jest postawa oleny, która oplucie muzułmanki przeżywa tak jakby ktoś w Polsce siadł za kierownicą vana i próbował rozjechać tę wycieczkę. Pytanie co ją tak kręci w tego typu incydentach? Dlaczego zaklada watki o obrazonej w Polsce muzulmance, a nie np polskim kierowcy zwyzywanym przez Brytyjczyka rasiste?
                  • olena.s Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:05
                    Ponieważ dla mnie większym problemem od oplucia dziewczyny/zwyzywania Polaka jest to, jak reagują na zajście policja, prokuratura, sądy, politycy.
                    • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:12
                      Pododnie jak policja innych krajów - nie spodziewałabym się tutaj sensacji.
                      • joa66 Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 20:19
                        To, że BBC nie pisało we wlaciwym czasie o Rotherham czy o oplutym Niemcu to raczej nie dlatego, że ktoś ZDECYDOWAŁ, że tego nie opublikuje. Pewnie materiały nie docierały, albo dziennikarz "na dyżurze" uznał , że nie wiadomości potwierdzone i odłozyl na wieczne "pźxniej" albo królowa zrobiła striptiz itd.
                      • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 22:37
                        joa66 napisała:

> Pododnie jak policja innych krajów

jasne, jasne wszędzie policja sobie śmieszkuje z takich incydentów a Minister spraw wewnętrznych natychmiast twierdzi, że to jakiś fake news, nawet nie sprawdziwszy dobrze.
                  • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 22:32
                    lauren6 napisała:

> Rasizm był, jest i będzie. I powinien być potępiony.

nie widze potępienia właśnie, nawet na tym wątku.
                  • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:10
                    Nie tylko Olena.
                    Nasza moderacja wątek na temat ataku na polskiego kierowcę przeniosła na Oślą Ławkę.
                    Nie wiem czemu? Artykuł był prawdziwy, zgodnie z netykietą dopisałam ogólnie kilka zdań itd.
                    Może macie pomysł dlaczego wylądował na Oślej Ławce?
                    • lauren6 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:22
                      Widocznie moderacji nie obchodzi szkalowanie emigrantów z Polski na terenie zachodniej Europy.
                      Może moderacja popiera takie praktyki?
      • jorkidwa Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 15:54
        jakim cudem kamery niczego nie odnotowaly ?

nie mogły odnotować bo całe to zdarzenie jest fikcją literacką
        • hallbera.jarlakappi Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 16:03
          no chociaż atak wibratorem musiał być prawdziwy
          • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:08
            Zabezpieczono w tym drugim przypadku dowód rzeczowy?
      • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 30.06.17, 19:29
        hallbera.jarlakappi napisała:

> a jakies dowody ?
        > jakim cudem kamery niczego nie odnotowaly ?
        nie było jeszcze dochodzenia, nie widomo, czy te kamery niczego nie odnotowały, tzn Błaszczak juz wie, że nie....
    • woman_in_love nikogo to nie ochodzi tak naprawdę, ani tu 30.06.17, 16:06
      ani tam, bo tam mają swoje problemy. Żadnych demonstracji przeciw Polsce nie będzie i konsekwencji też. Świat się zmienia a twoje wartości odchodzą do lamusa.
    • anorektycznazdzira Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 07:36
      A mnie "fascynuje" w tej historii co innego.
      Jak zawsze dostało się kobiecie. Akurat to kobiety w islamie mają nielekko i można byłoby je wspierać. Niezłomny potomek husarii natomiast nie wyskoczył do grupki rozrabiających młodych byczków choćby, tylko... napluł w twarz młodej dziewczynie. To bohater.
      • iskierka3 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 08:25
        A ja bym chciala zobaczyc taki forumowy eksperyment - doniesienie o ataku np Polak w Berlinie celowo wjechal w grupke Arabow. Poczekac na przewidywalne wypowiedzi wszystkich nickow i podac sprostowanie - to Arab wjechal w grupke Polakow. Ilez nickow zacznie sie wic lub zniknie z watkuwink wiadomosc oburzajaca i pewna zmieni sie w fake news i odwrotnie, podly rasista zmieni sie w chorego psychicznie - i odwrotnie, wielkie wydarzenie, o ktore musi nagloscic bbc i ktore zmieni losu kraju zmieni sie w dzien jak codzien, wiecej ludzi ginie na drogach - i odwrotnie. Ciekawe tylko ilu odobom daloby to cos do myslenia na wlasny temat.
        • larrisa Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 08:43
          Nic im nie da do myślenia. Gdyby myślały już dawno zauważyły by ten schemat. Lubią podział na świat czarny i biały i swoją schematyczną w nim rolę. Takie tanie i bezpieczne popierduszki na forum, z których nic nie wynika dla świata za to najwyraźniej poprawia ego.
          • kropkacom Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:12
            Uważasz, że nie jesteś schematyczna? Naprawdę?
          • sumire Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:39
            Otóż nie, kochana.
            Niektórzy obok uprawiania popierduszek wiedzą, jak wygląda świat. Wiedzą też, że podział dobro/zło nie jest też taki oczywisty i czarno-biały. Dobry może być Polak, Arab, Chińczyk. Zły może być Polak, Arab, Chińczyk. I Szwed z twojego wątku też. Ja to rozumiem. A ty?...
            • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:27
              sumire, a jakie jest Twoje zdanie na temat fałszywej informacji o ataku na pana z Togo?
              • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:28
                Dodam - boisz się jeździć do UK?
                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:37
                  Teraz akurat patrzę na Guardiana. Znowu atak na muzułmanów - oblali kwasem dwie osoby, poparzone ciała i twarze. Czy ktoś wytłumaczy dlaczego akurat do Polski dzieci mają się bac przyjeżdżać na wymianę? Czy olena napisze jakie konsekwencje poniesie UK za takie zdarzenia?
                • sumire Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:38
                  Już pytałaś po wielokroć i po wielokroć odpowiadałam, więc daj sobie spokój, do cholery.
                  • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:39
                    Nie, nigdy mi nie odpowiedziałaś.
                    • sumire Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:04
                      Ależ tak. Niemniej odpowiem ponownie. Postaram się uprzejmie.
                      Nie boję się. Ani do UK, ani do Francji, ani do Niemiec, ani do Włoch, ani do Szwecji. Mało tego, zdaję sobie sprawę z tego, że tam też zdarzają się mniej lub bardziej wyrafinowane ataki na imigrantów czy obco wyglądających ludzi. Ale uważam argument "bo za granicą też tak jest" za totalnego inwalidę i głupią próbę umniejszania problemu. A trzeba być naprawdę ślepym i głuchym, żeby nie widzieć, co zaczyna się dziać. Fake newsy się zdarzają, owszem, takie czasy, nie ma jak z tym walczyć niestety. Ale któryś z kolejnych takich newsów to nie będzie fake. I co wtedy powie joa? Że zagranico też tak jest? Ach, super, to nie mamy się czym przejmować.
                      Over and out.
                      • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:06
                        A ja uważam że przypisywanie mi ""bo za granicą też tak jest" bez kontekstu całej wypowiedzi jest nieuczciwe. Bardzo nieuczciwe. Bo ja nigdy ani nie lekcewazyłam problemu.

I nie spodziewam się odpowiedzi na pytanie dlaczego ktos miałby bać sie przyjechac do Polski skoro Ty się nie boisz podróżowac do UK , Francji i Niemiec.
                        • sumire Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:24
                          Dlatego, joa, że czy ci się to podoba czy nie, ludzie za granicą czytają prasę. A prasa zachodnia o nas dobrze nie pisze. Tak, wiem, manipulacje. Może i nie jesteśmy jedynym krajem, w którym nasilają się nastroje "antyobce" - ale jednak po pierwsze u nas tych obcych ciągle mało, po drugie Płaszczak et consortes w tych nastrojach żadnego problemu nie widzą, nawet je podsycają. I dla mnie to nie zwiastuje niczego dobrego. Bo problem jest dużo szerszy niż panie w chustach. A teraz przepraszam, idę się pakować, praca wzywa.
                          • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:26
                            Patrz pytanie niżej. Maybot i ekipa podsycali nastroje i podsycają. Ryzyko ataków takie same. Dlaczego X ma się bac przyjechac do PL a do UK nie?
                            • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:48
                              A z wielu powodów. Po pierwsze, w Polsce jest bardzo niewielu ludzi innych ras i wyznań, toteż prawdopodobieństwo, że nieżyczliwa uwaga lub wręcz agresja jakiegoś drania skupi się akurat na osobie X jest wieksza. Po drugie dlatego, że nie jestem pewna reakcji instytucji państwowych; od stójkowego w górę, w jakiejkolwiek wątpliwej czy agresywnej sytuacji. Po trzecie dlatego, że wypowiedzi - choćby w tym wątku "i dobrze, niech uchodzcy rozpowiedza, że do nas nie należy przyjeżdżać" wydają mi sie znaczące. Po czwarte dlatego, że o ile zgadzam się - lepenidzi nie są lepsi od naszych rasistów, którzy wcale nie są gorsi od brytyjskiej Ligi, czy jak ich tam zwą - o tyle jestem zdania że tolerancja rasizmu jest u nas powszechniejsza.
                              Na konkretach. Sama organizowałam wizytę zakolegowanej libańskiej rodziny, podejmowałam potomstwo Sikhów itp, ale teraz byłabym do tego znacznie mniej skłonna. Wolę spotkać się z nimi poza krajem.
                              Nie wiem, czy berlińscy uczniowie słusznie diagnozują (ich doświadczenia z rasistami w rodzimych Niemczech oraz podczas wyjazdów studyjnych po Europie Zachodniej oceniają jako nie umywające się do atmosfery wrogości w Lublinie, Łodzi i Warszawie; i nie wiem, czy przyczyną tego stanu jest inna postawa otoczenia w Polsce czy też na przykład inna organizacja wyjazdów, inny wiek uczestników etc), ale gdybym miała przyjąć na dobre wakacje i miły pobyt nastolatka mogącego kojarzyc się z muzułmanami, Arabami, Pakistańczykami etc. to usiłowałabym tego uniknąć.
                              • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:59
                                Sama organizowałam wizytę zakolegowanej libańskiej rodziny, pod
                                > ejmowałam potomstwo Sikhów itp, ale teraz byłabym do tego znacznie mniej skłonn
                                > a. Wolę spotkać się z nimi poza kraje

Milo to czytac, az usmiech zagoscila na mojej twarzy
                              • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 13:00
                                a dobre wakacje i miły pobyt nastolatka mogącego ko
                                > jarzyc się z muzułmanami, Arabami, Pakistańczykami etc. to usiłowałabym tego un
                                > iknąć.

Czyli jak typowa ematka, ciesze sie ze mija ci etap oszolomstwa ktory dokuczal ci przez ostatni rok
                          • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 14:43
                            A pomimo to turystyka nam rośnie...
                            I liczba cudzoziemców starających się lub mających już pozwolenie na pobyt w Polsce.
                            Takie cuda Pani.
                        • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:25
                          A tak całkiem offtopowo miałabym pytanko. Czy gdybyś miała zdecydować dziś o zaproszeniu do Polski na wakacje, wymianę szkolną nastoletniej uczennicy w hidżabie, to byś to zrobiła?
                          • asmarabis Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 12:29
                            Niewiele ematek ma tak nierowno pod sufitem, zeby pozwalac na kontakty dzieci z stworzeniami ktorych celem egzystancji jest prowokowanie swoim strojem i zachowaniem......

Poza tym muzulmanska nastolatka ma w nosie twoje zaproszenie bo ona chce mieszkac u rodziny ktora nie je wieprzowiny i w odleglosci spacerku od meczetu
                            • derivata Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 14:33
                              Ojp
                              • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 14:47
                                No właśnie dlatego.
                          • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 14:39
                            Ja bym zaprosiła i zrobiła jej taki wykład o prawach kobiet, o tym czym jest prawdziwy feminizm, że zdjęłaby tę burkę w try miga.
              • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:07
                joa66 napisała:

> sumire, a jakie jest Twoje zdanie na temat fałszywej informacji o ataku na pana
                > z Togo?

a skąd wiesz że było fałszywe?
                • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:09
                  Stąd , że sama autorka informacji podała dwie wykluczające się wersje,a potem zamilkła.
                  • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 14:40
                    Chyba sama się niechcący wkopała. Link był jeden, ale potem autorzy wyedytowali pierwszą wersję (tę w której za atakiem stał Polak) i pod tym samym linkiem była druga, uaktualniona wersja wink, ktora już była jej nie w smak.
                    • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 14:47
                      Nie chodziło mi o kierowcę. Autorka opisu najpierw napisała, że pasażerowie przez 60 minut przygladali się w ciszy i nikt nie reagował na rasistowskie zachowania kierowcy. W nowszej wersji napisala, że chodziło o nadbagaż, a pasażerowie chcieli się zrzucić na opłatę.

Czyli reagowali czy nie?
                  • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 16:21
                    joa66 napisała:

> Stąd , że sama autorka informacji podała dwie wykluczające się wersje,a potem z
                    > amilkła.

nic sie nie wykluczało, a to że zamilkła też nie oznacza że nic dalej sie nie będzie działo lub tez miała być może dosyć hejtu.
                    • joa66 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 16:31
                      Co się nie wykluczało? To, że najpiewr napisała, że pasażerowie milczeli przez 60 minut i nie reagowali, a potem, że jednak reagowli i chcieli dac pieniądze na nadbagaż ? Ok, Twoim zdaniem to się nie wyklucza. Były dwa równoległe autobusy , dwóch panów z Togo i dwie grupy pasażerów?

I po co piszesz takie bzdury? Myślisz, że pomagasz jakiejś sprawie? Czy może jednak jej szkodzisz.
                    • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 19:01
                      Hejtu na Polaków-rasistów, którzy w tym przypadku nie okazali się ani Polakami ani rasistami?
                      Racja, głupio odszczekiwać.
        • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 08:46
          Ha, skoro już lubisz eksperymenty to dołóż sobie pewną zmienną. Donieś że Arab wjechał w grupę Polaków w Berlinie, zbierz wypowiedzi, a potem odwróć sytuację. Wjechał Polak w grupę Arabów.
          Myślę, że miałabyś równie obfity materiał do przemyśleń, nie sądzisz?
          • iskierka3 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:46
            Ale to wlasnie napisalam. Wsio rawno, wypowiedzi zmienilyby sie identycznie. Przeciez pisalam - i odwrotnie.
        • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:05
          Jak zdementowano informację o tym, że Polak wyprosił Murzyna z autobusu za kolor skóry (okazało się, że kierowca był Białorusinem czy Ukraińcem, a poszło o nadbagaż) żadna z osób które potrząsały głową nad tym haniebnym czynem (Sumire, Araceli, Nathasha) już więcej nie pojawiły się na wątku mimo m.in. moich zachęceń by wypowiedziały się w temacie.
      • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 08:49
        I masz rację, i nie masz. Tak, łatwiej jest bohatersko napluć na dziewuszkę, niż na mięśniaka 190 cm. Ale jednocześnie dziewczyna w chustce jest identyfikowana bardziej jednoznacznie niż oliwkowy brunet,który może wszak być Ormianinem równie dobrze jak Syryjczykiem.
      • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:07
        Na razie nie mamy żadnych dowodów, że została opluta oprócz jej zeznań.
        Nie ma ani nagrań z monitoringu ani rysopisu sprawcy.
        Przypadek? Nie sądzę...
        • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:32
          W sensie prawnym - możesz mieć rację. W sensie faktycznym - uzyskanie jakiegoś dowodu jest tylko potwierdzeniem obiektywnie zaistniałego faktu, ale nie determinuje czy ów fakt miał, czy nie miał miejsca. Jeżeli dobrze ukryjesz zamordowanego, dowodu nie będzie, choć fakt mordu miał rację, prawda?
          No i pozostaje jeszcze kwestia poza dowodami materialnymi. Jeżeli wypowiedzi uczniów, nauczycielki, tłumaczki zostaną uznane za spójne i wiarygodne przez przez WP po stronie krajowej, a radiostację i przedrukowujące materiał media po stronie międzynarodowej - to brak nagrań z monitoringu nie będzie miał najmniejszego znaczenia.
          • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:38
            Tfu, oczywiście "miał miejsce" a nie "miał rację".
          • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:43
            Skoro było tylu świadków powinni mieć szczegółowy rysopis sprawcy - wygląd, elementy ubrania.
            Czekam z niecierpliwością na portret pamięciowy.
            Dlaczego jeszcze nie ma portretu poszukiwanego?
            • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 09:57
              Ponieważ policja go zbyt intensywnie NIE poszukuje? Bo jak wiadomo, ha ha, nieporozumienie? Bo dla uczniów najistotniejsze nie było ukaranie pojedynczego sprawcy tylko poczucie silnej niechęci otoczenia? Wiem, że nie znasz języków obcych, ale wroć do materiałów WP. Ten był bodaj pierwszy. Dzisiejszy odnosi się do działań i wypowiedzi policji.
              • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:21
                W Polsce nie tylko ludzie są rasistowscy, ale nawet kamery.
                Złośliwie odwróciły się akurat w momencie ataku i na nagraniach nie ma incydentu ani sprawcy.
                Co za kraj...
              • lauren6 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:27
                A szukają kobiety rzucającej wibratorem? Taki wibrator jest jeszcze mniej higieniczny niż ślina. Mogą być na nim resztki różnych innych wydzielin.

Dziwię się, że tak się skoncentrowałaś na szukaniu opluwacza. Uważam, że przede wszystkim powinno się odszukać osobę rzucającą wibratorami. Jest poszukiwana? Co na ten temat mówią rzetelne zachodnie i arabskie media, bo polskim mediom już nie wierzę?
                • kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 10:34
                  Jestem ciekawa czy kamery w tym przypadku znowu okazały się rasistowskie i w momencie ataku akurat były odwrócone na inną część ulicy.
                  I nadal będę czekać na portet pamięciowy Pana "opluwacza".
                  Kiedy się pojawi? Wiecie coś może?
                  Myślę, że może być podobny do "porywacza" małej Madzi.
              • hallbera.jarlakappi Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:14
                jak ma poszukiwac skoro doniesienia na policje nie zlozono ?
                • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:19
                  Relacja Wirtualnej: "Między kościołem św. Piotra i Pawła a hotelem Europa do nastoletniej uczennicy berlińskiej szkoły z chustą na głowie podchodzi mężczyzna i pluje muzułmance w twarz. Szkolni koledzy podbiegają do stojącego w pobliżu patrolu policji. Funkcjonariusze lekceważą nastolatków. Są zajęci swoimi telefonami komórkowymi. Sytuację obserwuje kilku mieszkańców Lublina. Prowadzą roztrzęsionych uczniów i zapłakaną dziewczynę do innego patrolu policji, który stoi pod Grand Hotelem. Opowiadają, co się stało. Pokazują, że mężczyzna, który opluł dziewczynę się oddala. Policjanci reagują śmiechem. Tak wydarzenia zrelacjonowali nam świadkowie, do których dotarliśmy."

• kaz_nodzieja Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:25
                    Wniesiono oficjalną skargę na działania policji?
                    Żal mi dziewczynki, poczuła lekki przedsmak tego z czym zetknęłaby się kobieta ubrana po europejsku w krajach szariatu. Bardzo lekki przedsmak.
                  • hallbera.jarlakappi Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:31
                    a obok przelatywał wibrator

dlaczego nie złożyli doniesienia ? mieli tlumaczke , dlaczego nie poszli na komendę i nie złożyli doniesienia na faceta i na policjantow , dlaczego nie nagrali oddalającego się faceta ?
                    • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:36
                      No, teraz złożyli. Z czego powstał wątek.
                    • zofijkamyjka Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 16:24
                      hallbera.jarlakappi napisała:

> dlaczego nie złożyli doniesienia ? mieli tlumaczke , dlaczego nie poszli na kom
                      > endę i nie złożyli doniesienia na faceta

policja ich olała, tak twierdzą.
                  • lauren6 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:36
                    olena, potrafimy czytać po polsku zalinkowane artykuły. Nie potrzebujemy, żebyś cytowała treść.

Pytałam co zachodnie i arabskie media pisały o rzucie wibratorem. Sa przecież lepiej zorientowane i rzetelniejsze niż polskie media
                    • olena.s Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 11:41
                      Sądzę że w tej sprawie WP ma szersze informacje, tak na marginesie. A media - możesz je znaleźć bez wysiłku, podałam tytuły i nadawców, zresztą jedna z forumek wkleiła materiały - pisały o doświadczeniach uczniów i nauczycieli. W mojej opinii pisały powściągliwie, w zasadzie unikając ocen. Jeżeli interesuje cię głębsza analiza, to wykonaj ją sama.
          • iskierka3 Re: Opluta muzułmanka 01.07.17, 16:48
            A Ty sie ostatecznie cieszysz czy martwisz ta arena miedzynarodowa bo juz sie pogubilam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka