Dodaj do ulubionych

mam jedno oko na Maroko

27.07.17, 21:25
budzę się rano z obojgiem oczu wyglądającymi tak samo, popołudniem / pod wieczór jedno oko zaczyna mi wariować. Jak na załączonym zdjęciu - oko prawe jest okiem standardowym, oko lewe po całym dniu wygląda tak. Nie wiem jak to się przedstawia dla postronnych, ale ja to widzę w ten sposób, że lewe mi się "zapada" w powiece, a właściwie ta powieka się zapada w oczodole. Niektóre osoby mają tak głęboko osadzone oczy, coś jak Marlena Dietrich. Towarzyszy temu uczucie ciężkości, zmęczenia.
Czy macie pojęcie, co to może być? Czy to kwestia mięśni oka? Czy może to mieć związek z astygmatyzmem i tym, że przestałam nosić okulary (bo wydaje mi się, że już nie muszę)? Nie mam wady wzroku typu plus / minus, tylko astygmatyzm.
https://zapodaj.net/images/05a107b115625.jpg
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:03
      Nie widze problemu, bo zapatrzylam sie na rzęsy...
    • pade Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:06
      Może w górnej powiece zbiera się limfa?
    • gama2003 Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:07
      Mam identycznie. Nie wiem co to może być i szczerze powiem, udawałam latami, że tego nie widzę smile.
      Fajną masz oprawę oczu, nie martw się odwraca uwagę od wątkowego problemu.
      • slonko1335 Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:09
        >Fajną masz oprawę oczu, nie martw się odwraca uwagę od wątkowego problemu.
        co prawda to prawda, zanim przeczytałam dokładnie jaki jest problem to kompletnie go nie widziałam .....
        • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 08:23
          dziękuję smile
    • alpepe Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:33
      Tak, to może mieć związek z astygmatyzmem.
      • gama2003 Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:47
        Kurcze, robi mi się to samo, ale nie mam astygmatyzmu, lekką minusową wadę, przy czym oko oklapłe wink, ma ciut większą. Nie noszę okularów.
    • kkalipso Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:44
      Piękne oczęta, ale faktycznie różnica jest, sama jestem ciekawa czym spowodowane....
    • claudel6 Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:44
      jakie ładne oczy.
    • wilowka Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:49
      Może astygmatyzm powoduje, ze oko Ci inaczej pracuje (automatycznie, nie rejestrujesz tej całej masy mikronapięć a przeciążenie jest) i taki efekt jest?
    • ykke Re: mam jedno oko na Maroko 27.07.17, 23:56
      Ja mam tak samo i tez z prawej strony. Po prostu ta część twarzy jest bardziej bierna. Obstawiam,ze nić załatwi sprawę.
    • black-cat Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 00:01
      Witam w klubiesmile Podejrzewam, że asymetria jest widoczna na całej twarzy (nos, kąciki ust). Może mieć to związek z astygmatyzmem ale niekoniecznie. Rzęsy masz tak cudowne, że o powiece zapomnijsmile
      • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 09:26
        smile dzięki
    • bergamotka77 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 00:03
      Ale mega oczy! Dla mnie to zwieciadlo duszy smile
      • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 09:26
        ależ mnie zaszczyt kopnął, berga wink od ciebie przeczytać komplement to ho ho
    • obrus_w_paski Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 00:22
      Pewnie cała twarz jest w niewidoczny na pierwszy rzut oka asymetryczna, dopiero teraz widzisz bardziej efekty grawitacji i ze w efekcie lekko tobie opada powieka. Może tez oko inaczej pracować przez astygmatyzm, ale kto ci to zdiagnozuje...rób zdjęcia rano i wieczorem i szukaj jakiegoś okulisty z powołaniem
      • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 08:27
        no ok, tylko dlaczego rano oczy wyglądają tak samo, ewentualnie podobnie? Dopiero wieczorem lewe zaczyna się zapadać.
    • konsta-is-me Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 00:26
      Mam skojarzenia z Gravesem-Basedowem, bo moj znajony zaczal miec takie problemy wlasnie na tym take.
      Ale Nie upieram sie, ze o to chodzi .
      • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 08:25
        ooo? Mam Hashi...oby nie G-B, bo z tego co czytałam to jest straszna choroba sad
    • lodomeria Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 01:25
      A ja myślałam, że będziemy dyskutować o wzbierającej rewolucji w Maroku...
    • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 09:08
      hehe dzięki dziewczyny za miłe słowa, spodziewałam się raczej krytyki wink
      Dziś oko wróciło, jak codzień, do stanu zbliżonego do oka prawego, czyli ruchoma część powieki dużo bliżej linii rzęs. Założyłam okulary, zobaczę co będzie wieczorem.
    • ekasia27 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 09:29
      Ja tu widzę jedno oko normalne a drugie opuchnięte.
      Badania zrób, bo powieki nie puchną bez powodu.
      To wprawdzie dziwne, że jedno masz opuchnięte cały czas, a drugie wieczorem nie, ale jakaś przyczyna tego musi być.
      U okulisty z tym byłaś?
      U internisty?
      Badania tarczycy i nerek bym zrobiła, oprócz wizyty u okulisty.
      • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 10:29
        opuchnięte? big_grin nie mam opuchniętego żadnego z oczu, taka budowa, że powieka opada, mam tak od urodzenia.
        • pade Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 10:30
          Czyli Twoje oczy od urodzenia wyglądają tak, jak na zdjęciu?
          • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 10:48
            tak jak prawe. Lewe od niedawna mi się tak zapada i to tylko pod wieczór. ekasia twierdzi, że to lewe jest normalne a prawe opuchnięte - no nie.
            • pade Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 10:54
              Sanrio, Twoje lewe to moje prawe jak patrzę na zdjęciesmile
              Ale ok, ja twierdzę to samo co Kasia, że w Twoim prawym oku zbiera się limfa w górnej powiece, dlatego oko wygląda na mniej "zapadnięte" niż drugie. A lewe wygląda normalnie. Nie widzę żadnego zapadnięcia. Ani opadania górnej powieki.
              • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 11:11
                no ale przecież tłumaczę, że to lewe jest nienormalne, mój naturalny stan to taki, jak w oku prawym wink Nic tam się nie zbiera, to nie jest opuchlizna tylko taki kształt powieki hehehe. Chciałabym mieć zawsze i od urodzenia takie powieki jak w "patologicznym" lewym oku, ale tak nie jest i muszę z tym żyć. Natomiast chciałabym poznać przyczynę, dlaczego ono tak się zapada.
                • pade Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 11:16
                  ok, rozumiem
                • ekasia27 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 19:38
                  Nie, nie zapada się, ono się staje normalne, a zawsze to masz opuchnięte powieki, widocznie od dzieciństwa.
                  To nie jest stan normalny, choć masz tak zawsze.
                  W takim razie zbadaj się jeszcze u alergologa.
                  Alergia pokarmowa może być przyczyną hashimoto, szczególnie mleko i gluten.
                  Nie, nie musisz z tym żyć.
                  Jeśli znajdziesz przyczynę puchnięcia powiek, to będziesz miała szansę zawsze mieć takie "cienkie" oczy.
                  • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 29.07.17, 19:59
                    kasia, dzięki za troskę ale NIE MAM OPUCHNIĘTYCH OCZU.
    • tol8 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 09:38
      Opadająca powieka, poczytaj o miastenii i porównaj objawy
      • gama2003 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 10:52
        W miastenii zmniejsza się szpara oczna, nie wymyślaj głupot.
        Autorce radzę obserwację, czy ktoś z rodziców nie ma identycznej asymetrii, u mnie podobnie ma mama. Do tego z wiekiem minimalnie brew nad upadłym wink okiem ma niżej.
        • tol8 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 14:24
          W miastenii właśnie w ciągu dnia powieka opada- nie pisz bzdur zatem, chyba że chcesz podyskutować o czymś na czym się znakomicie znasz
          • gama2003 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 14:40
            Akurat z miastenią niestety mam bardzo do czynienia. Nie masz monopolu na wiedzę, wyobraź sobie. U autorki postu problem ma inną przyczynę.
            Zanim przyczepi się do grasicy, spokojnie znajdzie rozwiązanie.
        • tol8 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 14:27
          Ma opadniętą ewidentnie lewą powiekę i lekko przysłoniętą źrenicę. Charakterystyczne dla miastenii jest pojawienie się tego objawu wraz z upływem dnia. Powieka ciąży, czuć jakby oko się zapadało.
        • wapaha Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 14:42
          ej, ale ona ma szparę oczną wyraźnie mniejszą, ma widocznie inny kształt
          • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 29.07.17, 20:02
            też mi się tak wydawało i aż przyłożyłam linijkę do zdjęcia - nie ma różnicy poziomów linii górnych rzęs
    • mallard Coś mi się zdaje Sanrio, 28.07.17, 13:54
      że jesteś piegowata.
      Super! smile
      • sanrio Re: Coś mi się zdaje Sanrio, 29.07.17, 20:02
        wink
    • wapaha Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 14:31
      A widzenie jest takie samo. ? Bo mi się wydaje że to oko jest w ogóle mniejsze-i to widzę wyraźnie -na całej powierzchni i mam wrażenie, że inna jest źrenica ?

p.s. oczęta cudne, ach cudne
      • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 29.07.17, 20:06
        lewe patrzy lepiej wink różnica w astygm. jest taka, że prawe ma 172 stopnie, lewe 180...
    • mikams75 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 22:12
      oko na maroko - myslalam, ze ci jedno oko leci gdzies w bok i tak sie patrzylam i problemu nie widzialam i tej innej powieki tez niebzauwazylam, dopiero pozniej doczytalam. Mysle, ze nie jest to widoczne w ruchu dla innych osob.
      • angeika89 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 23:20
        Początkowo też spodziewałam się zeza smile
      • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 29.07.17, 20:07
        hehe och, bo już nie wiedziałam jak sformułować tytuł wątku wink
    • angeika89 Re: mam jedno oko na Maroko 28.07.17, 23:19
      Zapatrzyłam się na rzęsy i kompletnie nie zauważyłam problemu.
      Po dłuższej chwili widać dopiero, że jedna powieka ciut różni się od drugiej i w sumie tyle...
    • jola-kotka Re: mam jedno oko na Maroko 29.07.17, 01:20
      Kazdy czlowiek ma mniej sprawne miesnie jednej strony ciala to oczywiscie jest cos czego nie czujemy na codzien. Nie ma to nic wspolnego z wada wzroku. To zwykla opadajaca powieka,czyli objaw mijajacego czasu. Lifting powiek u ciebie to bezsens w tej chwili,wczepienie nici sprawi ze zapomnisz o problemie.
      • jola-kotka Re: mam jedno oko na Maroko 29.07.17, 01:23
        Wszczepienie*
      • sanrio Re: mam jedno oko na Maroko 29.07.17, 20:08
        Joluś, ale to o drugie oko chodzi, to bez opadającej wink (którą mam taką samą od 36 lat)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka