Dodaj do ulubionych

Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki itp

01.09.17, 03:07
Czy wode tym malym zwierzakom podajecie w miseczce czy podajnikiem, o takim:

https://ca-en.hagen.com/File/Image/m/275/250/fde97621-1300-4e9e-a51e-91e455e85b44

jesli takim lub podobnym podajnikiem, mam pytanie:

czy to jest szczelne? tzn czy ta metalowa kuleczka uszczelnia na tyle, ze nie spadaja krople jak zwierzak nie lize?

Kupilam wieksza butle i niestety cieknie non stop, nie ma znaczenia ile wody jest w pojemniku. Wadliwe? czy tak to dziala?

Musze jakos zapewnic kociastym wode w trakcie dosc dlugiej podrozy i takie rozwiazanie (powieszenie podajnika na kratce transportera) wydaje mi sie dobre. Nie musze otwierac kontenerka, nic sie nie wychlapie, kot pochlepta kiedy bedzie ochote. No, ale skoro cieknie nonstop po kropelce, to zaleje kuwete.

Stad moje pytanie do wlascicielek malych gryzoni smile
Obserwuj wątek
    • agnesgie Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 06:40
      Mamy taki podajnik dla chomika. Nic nie cieknie samo-jak woda leci, znaczy, że sprzęt jest uszkodzony. Mieliśmy taką sytuację, że woda uciekała, kupiliśmy nowe poidło i jest w porządku.
    • ciezka_cholera Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 07:04
      Cieknie w transporcie czy już w domu? Jeśli to pierwsze, to może drgania samochodu poruszają kuleczką, jeśli to drugie, to poidło jest wadliwe. Ja mam kontener dla kotów z zawieszaną głęboką miską (była w komplecie z kontenerem i jest mocno dopasowana, nie buja się) i ona zdaje egzamin, nie cieknie, nie wylewa się, koty się mogą napić w każdej chwili.
      • mysiulek08 Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 07:22
        Cieknie na razie w domu, do podrozy jeszcze chwila, testuje juz drugie poidlo i tez cieknie. Zamowilam trzecie, tym razem szklane, niby ma dwie kulki.

Te cieknace da sie wykorzystac, mamy takiego jednego osobnika co to tylko kropelek z kranu sie napije.

Transportery ktore mamy sa bez misek a takie poidla da sie powiesic na zewntrz z rurka w srodku.

Czy bede pily to zupelnie inna sprawa.
        • ciezka_cholera Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 21:41
          >>mamy takiego jednego osobnika co to tylko kropelek z kranu sie napije.<<

Też mam taką księżniczkę, włazi do wanny i miauczy, żeby jej kran odkręcić, bo z miski sobie nie życzy smile
    • ekasia27 Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 07:39
      Podajnikiem.
      W butelkce musi byc pociśnienie, aby nie ciekła.
      Jak cieknie, to odwróć butelkę do góry, ściśnij, aby wypuścić trochę powietrza i taką ściśniętą dopiero odwróć do góry nogami.
      Jeśli to nie pomoże, to kup nową, bo otwór może być krzywy i kulka nine daje rady go zasłonić szczelnie.
    • stillgrey Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 12:42
      Mysiulek, szczerze wątpię żeby koty skorzystały z tej wody choćby raz podczas podróży. Za duży stres.
      • mysiulek08 Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 17:49
        Tez watpie, ale wole byc przygotowana.
    • huexido Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 15:06
      Mam świniaczka, poidełko Ferplast sippy, za radą kogoś z forum swinkowego. Te z kulkami mi ciekły, to ma inny system, na taki sztyfcik metalowy. Mam 5-ty rok i nadal działa bez zarzutu.
    • hemp_plant Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 15:17
      wadliwe.
    • madzioreck Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 16:34
      Poidełka. Najlepsze są Ferplasta, ale one się lubią trochę zacinać jak są nowe. Jeśli poidło zawieszone nieruchomo cieknie, to albo jest wadliwe, albo nie było napełnione do końca.
      Tyle, że poidła się słabo sprawdzają "w ruchu" - wstrząsy przy chodzeniu czy jeździe powodują, że woda się wychlapuje, dlatego na wyprawy poza dom zabieram ogonom coś mokrego do jedzenia, typu pomidor, a poidło i wodę to torebki, żeby podać pod dziub jak jest okazja, ale ta rada raczej Cię nie urządza wink
      • mysiulek08 Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 17:51
        No, nie urzadza smile jedzenia po drodze nie przewiduje. Jest jeszcze taka opcja, ze bede sie krecic sie pomiedzy transporterami i jakos namawiac bractwo do picia.
    • gapa0976 Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 18:57
      A kot będzie umiał skorzystać? Bo mój chyba nie smile
      • mysiulek08 Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 19:20
        Nasze trenuja, te cieknace zostalo zamontowane nad miska i ciekawosc wziela gore.
    • majenkir Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 21:10
      mysiulek08 napisała:
      > Kupilam wieksza butle i niestety cieknie non stop, nie ma znaczenia ile wody jest w pojemniku. Wadliwe? czy tak to dziala?

Wode nalej "z czubkiem" tongue_out, nie powinno cieknac.

Ja osobiscie nie lubie tych poidel, moje szczury i kroliki zawsze mialy miski z woda.
      Nie mysle, ze Twoje koty beda pily z czegos takiego w trakcie drogi.
      Lepiej zatrzymac sie od czasu do czasu i nalac im normalnie wody. Na podroz mozna w czyms takim
      https://www.dhresource.com/0x0s/f2-albu-g2-M00-33-87-rBVaGlbmfUCAJWnCAAPQ_paSY64048.jpg/250ml-outdoor-portable-pet-dog-water-bottles.jpg
      • mysiulek08 Re: Pytanie o wode - szczurki, swinki, chomiki it 01.09.17, 22:00
        Nie sprawdzi sie, za duze. Nie moge otwierac kontenerkow w trakcie jazdy, bo jak ktorys sie wyzlignie to za cholere go na powrot nie wsadze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka