furiatka_wariatka Re: pokoj dziewczynki 13.04.22, 14:09 Z czasem pokój dziecięcy będzie coraz to bardziej pstrokaty ze względu na przybywające zabawki, pudełka z klockami itd. Wydaje mi się więc, że baza powinna być jak najbardziej stonowana. Moje dziecko ma gładkie szare ściany. Jak dzieci są starsze, to potem lubią sobie przyczepiać jakieś własne ozdoby do ścian, rysunki, plakaty itd, więc chyba kolorowa tapeta nie bardzo ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonecurry Re: pokoj dziewczynki 13.04.22, 14:51 Postaw na minimalizm. Żadnych naklejek, różowych ścian. Zostaw przestrzeń do zabawy. Wybierz jasne kolory, proste meble, fajne tkaniny. Pokój dziecka zapełnia się zabawkami, bibelotami, książkami, pamiątkami i wszelkiego rodzaju pracami plastycznymi w szybkim tempie. Jeśli dołożysz do tego kolorowe ściany, tapety, naklejki to będziesz mieć wrażenie ciągłego chaosu. Ja tak zrobiłam i bardzo żałowałam. Jak moja córka skończyła 9 lat zażyczyła sobie radykalnej zmiany. I wtedy remont już nie był taki prosty bo te naklejki odchodziły razem z farbą. Nie wspomnę już o tapecie - tynk odpadł jak ją zrywaliśmy. Jakbym od razy postawiła na minimalizm to wystarczyłoby ściany pomalować. Dziś ma pokój w bieli, szarości i czerni i jest zachwycona. Dzieci szybko dorastają Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: pokoj dziewczynki 13.04.22, 15:07 Nie podpowiem konkretnych rozwiązań dekoracyjnych bo to kwestia gustu. Zrób tak żeby Tobie się podobało, córka jeszcze przez jakieś 3-4 lata swojego gustu mieć nie będzie. Mogę tylko podpowiedzieć czego nauczyła mnie trójka dzieci i tworzenie dla nich pokoi: - nie należy robić zbyt kolorowych dekoracji na meblach, ścianach, zasłonach, lepiej postawić na neutralne tło bo jak dojdą książki, zabawki, przytulanki, rowerek, domek dla lalek, kuchnia do gotowania i inne prezenty od rodziny to i tak zrobi się kolorowo (chyba że nie masz rodziny i wszystkie zabawki przez najbliższe 10 lat będziesz dobierać wzorniczo do kolorów w pokoju to możesz moją radę zignorować) - w pokoju dzieci nigdy nie jest za mało pojemników na zabawki, ważne żeby te pojemniki/szafki/półki były na takiej wysokości, że dziecko samo do nich sięga i może samo posprzątać (chyba że planujesz sprzątać za dziecko przez następne 10 lat/do następnego remontu to mozesz moją radę zignorować) - moim ulubionym w tym zakresie meblem jest seria Trofast z Ikei Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: pokoj dziewczynki 13.04.22, 21:26 Nie paskudzić ścian Jeśli chcesz dodać kolor, to wybierz np.zaslony, girlandy, obrazki, które łatwo wymienisz, jak się znudzi. Z doświadczenia mogę tylko napisać, że młodsza córka miała na jednej ścianie tapetę w modnym kilka lat temu motywem dziecięcym w postaci jednorożca. Rok temu sama zaproponowała, żeby przestawić jej regal tak, żeby nie było tej tapety widać. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: pokoj dziewczynki 14.04.22, 00:23 Jasne jednokolorowe ściany dobrane dodatki i zabawki tyle. Dziecko powinno mieć stonowany pokój bo w nim śpi. Zabawki pochowane aby mogło się wyciszyć i nie pstrokato. Poza tym zaraz się fascynacja bajką zmieni i będzie trzeba znowu malować. Jasne spokojne ściany nie oznaczają smutnego pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: pokoj dziewczynki 14.04.22, 00:25 W pokoju mojej córki naklejki zaczęły się same odklejać po kilku miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś